Αποκλίσεις πλανητών και Τροπικός Ζωδιακός

Page 1

ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΑΡΕΤΗ

ΑΠΟΚΛΙΣΕΙΣ ΠΛΑΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΤΡΟΠΙΚΟΣ ΖΩΔΙΑΚΟΣ

ΑΠΟΚΛΙΣΕΙΣ ΠΛΑΝΗΤΩΝ - ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΕΣ ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ ΚΟΡΥΦΩΣΗ ΠΛΑΝΗΤΩΝ ΚΑΙ COVID-19 ΑΝΑΤΡΕΧΟΝΤΑΣ ΣΕ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΥΜΒΑΝΤΑ ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΡΟΠΙΚΟΣ ΖΩΔΙΑΚΟΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ 12 ΖΩΔΙΑ; Η ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΕΝΙΑΥΤΟΥ ΜΕ ΤΟ ΔΩΔΕΚΑΤΗΜΟΡΙΟ. ΠΑΡΑΛΛΗΛΙΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΚΙΑ ΟΔΗΓΙΕΣ


Υπάρχει ένα αστρολογικό σύστημα που δεν είναι ευρέως γνωστό, όμως είναι πολύ λειτουργικό και δρα στην ακρίβεια. Είναι οι αποκλίσεις των πλανητών από το κέντρο της εκλειπτικής. Είναι απαραίτητο για να γίνει κατανοητό να αναφερθεί τί ακριβώς είναι οι αποκλίσεις (declinations) . Η εκλειπτική είναι η τροχιά που ακολουθεί ο Ήλιος και οι πλανήτες. Είναι σαν δαχτυλίδι γύρω από την Γη. Ένα άλλο δαχτυλίδι είναι η γραμμή του Ισημερινού, η οποία χωρίζει την Γη σε βόρειο και νότιο ημισφαίριο και κατ' επέκταση ο Ουράνιος Ισημερινός. Στο σχήμα βλέπουμε την Γη στην μέση, χωρισμένη στην οριζόντια γραμμή του ισημερινού και στην κάθετη, του άξονα βόρειου και νότιου πόλου (Μεσημβρινός) .

Όταν ο Ήλιος είναι στον Κριό και στον Ζυγό, είναι στο σημείο της Εκλειπτικής που τέμνει την γραμμή του Ουράνιου Ισημερινού, γι' αυτό λέγεται πως στην 00 Κριού και στην 00 Ζυγού, 21 Μαρτίου και 23 Σεπτεμβρίου αντίστοιχα, έχουμε τις


Ισημερίες. Είναι οι ημέρες που η μέρα με τη νύχτα είναι ίσες. Στο θερινό Ηλιοστάσιο στις 21 Ιουνίου, έχουμε την μεγαλύτερη μέρα του έτους για το βόρειο ημισφαίριο της Γης (στο οποίο βρίσκεται και η Ελλάδα) και στο χειμερινό Ηλιοστάσιο στις 21 Δεκεμβρίου έχουμε την μικρότερη. Στα Ηλιοστάσια συμβαίνει το εξής: Ο Ήλιος φτάνει στις 23 μοίρες και 26 λεπτά μακριά από τον Ισημερινό. Βόρεια όταν είναι στο θερινό ημισφαίριο και νότια στο χειμερινό. Είναι η λεγόμενη "Μέγιστη Απόκλιση από τον Ισημερινό". Μετά από μια στάση 3 ημέρες γίνεται "Τροπή του Ηλίου". Δηλαδή στέκεται φαινομενικά στην μέγιστη απόκλιση και ξεκινάει να γυρίζει προς τα πίσω.

Την πορεία του Ηλίου ακολουθούν όλοι οι πλανήτες και φτάνουν κι εκείνοι σε αυτά τα σημεία. Άρα μιλάμε για "Τροπή" όλων των πλανητών, ακόμη και της Σελήνης. Ας δούμε το σχήμα ως παράδειγμα. Έστω οτι ο Κρόνος βρίσκεται στο σημείο της εκλειπτικής, εκεί που τον έχουμε τοποθετήσει. Έχει φύγει από το σημείο 00, εκείνο που συσχετίζεται με την 00 Ζυγού και έχει προχωρήσει αρκετά ώστε να βρίσκεται περίπου ένα ζώδιο πριν την μέγιστη απόκλισή του.


Στο επόμενο σχήμα έχει προχωρήσει στο νοτιότερο σημείο του Ισημερινού. Στέκεται εκεί κάποιες ημέρες, στην συνέχεια προχωράει προς το Εαρινό σημείο, το οποίο συμβολίζεται με την 00 Κριού, μετά προς το βόρειο σημείο κ.ο.κ.


Αν και έχουμε συνηθίσει λέγοντας "βόρεια" να εννοούμε ψηλά, εδώ λειτουργεί ανάποδα: Το νότιο είναι το ανώτερο σημείο, το Ύψωμα, θα μπορούσαμε να το πούμε και Κορύφωση και σχετίζεται με τον Αιγόκερω και τον δέκατο Οίκο και το βόρειο με τον Καρκίνο και τον τέταρτο Οίκο (Υπόγειο). Την πληροφορία την αντλούμε από τον νεοπλατωνικό φιλόσοφο Πορφύριο στο έργο του " Περί του εν Οδυσσεία των νυμφών άντρου". Μας λέει πως ο Όμηρος (Ιλιάς Ν 102-112) αναφέρει ένα σπήλαιο με θύρες, την μία προς τον βορρά και την άλλη προς τον νότο. Αυτές λοιπόν ο Πορφύριος τις συσχετίζει με τον Τροπικό του Καρκίνου και του Αιγόκερω. Το συγκεκριμένο σχήμα με τα δύο δαχτυλίδια να εφάπτονται το ένα στο άλλο μας τα παρουσιάζει και ο Πλάτων στον διάλογό του "Τίμαιο" 34 c, όταν μιλάει για την Δημιουργία του Κόσμου. Με βάση αυτό είναι σαν ο Ζωδιακός μας να κοιτάει από πάνω προς τα κάτω. Ο Όμηρος λέει πως από το βόρειο σημείο εισέρχονται οι ψυχές και από το νότιο φεύγουν οι αθάνατοι και το αναλύει στα σχόλιά του ο Πορφύριος. Ίσως γι' αυτό


συνηθίζουμε να λέμε "κάθοδος ψυχών". Το σκοτεινό σπήλαιο με τα τρεχούμενα νερά είναι ο Ζωδιακός, δηλαδή ο κόσμος εδώ. Επιπλέον στον Ορφικό Ύμνο 34 του Απόλλωνος αναφέρεται πως ο Απόλλων συναρμονίζει κάθε πόλο με την κιθάρα που έχει μεγάλο ήχο και άλλοτε βαδίζει προς τα τέρματα της νεάτης (της κατώτατης χορδής), άλλοτε προς την υπάτη (την υψηλότατη χορδή) και άλλοτε συμμειγνύει κάθε πόλο στην Δωρική διακόσμηση. Παρακάτω λέει πως τον χειμώνα τον έβαλε στην υπάτη και το θέρος στη νεάτη! Είναι ξεκάθαρο πως μιλάει για τον Ήλιο με την υπάτη να είναι το νότιο σημείο (χειμερινό Ηλιοστάσιο) και η νεάτη το βόρειο (θερινό Ηλιοστάσιο). 3 είναι οι χορδές στην λύρα του Απόλλωνα: Νότιο σημείο μέγιστης απόκλισης - Ισημερινός - Βόρειο σημείο μέγιστης απόκλισης.

Κάποιες φορές οι πλανήτες φτάνοντας σε αυτά τα σημεία, βγαίνουν εκτός ορίων, δηλαδή ξεπερνούν τις 23 μοίρες και 26 λεπτά και φτάνουν μέχρι και 28 μοίρες. Όμως, ακόμη και αν δεν βγουν εκτός ορίων αλλά βρίσκονται στην κορύφωσή τους ή στο υπόγειο μέσα στο όριο των 23,26 μοιρών, δίνουν γεγονότα. Κυρίως


όταν είναι περισσότεροι από έναν πλανήτη στο σημείο.

Η Κορύφωση των πλανητών και ο Covid-19

Ας δούμε τί συνέβη τον χειμώνα του 2019 - 2020 Από τις 24 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου Ο Κρόνος είναι στο νότιο σημείο, στις -23 31. Όταν είναι στο νότιο μπαίνει μπροστά το αρνητικό πρόσημο - . Όταν είναι στο βόρειο μπαίνει το +. Οι -23 31 είναι οι μοίρες της μέγιστης απόκλισής του, καθώς από τις 3 Οκτωβρίου αρχίζει και μειώνει την απόσταση προς το σημείο τομής της εκλειπτικής από τον ουράνιο Ισημερινό (00 Κριού). Η στάση του λοιπόν, μιμούμενος την τροχιά του Ηλίου, κράτησε 8 ημέρες. (Η στάση του Ηλίου κρατάει πάντοτε τρεις ημέρες). Από τις 3 Οκτωβρίου έως και τις 5 Νοεμβρίου ο Πλούτωνας είναι στις - 22 23 μοίρες. Η δική του στάση κράτησε 1 μήνα και 2 ημέρες. Από την στιγμή που είναι και οι δύο στις ίδιες μοίρες, αυτό λέγεται όψη παραλληλίας. Έχει την δυναμική της συνόδου. Υπάρχει και η όψη αντιπαραλληλίας που είναι όποτε ο ένας πλανήτης είναι για παράδειγμα στις +20 μοίρες και ο άλλος στις -20 μοίρες.


'Οπως βλέπουμε στην εικόνα συμμετέχουν και άλλοι πλανήτες σε αυτήν την παραλληλία, νότια της εκλειπτικής. Η Αφροδίτη και ο Δίας. Η Αφροδίτη έφτασε στην μέγιστη απόκλιση από τον Ισημερινό στις 28 Νοεμβρίου στις -24 47 μοίρες όμως δεν έδωσε κάποια ώθηση διότι είναι ένας πλανήτης δεκτικός απέναντι στο ζευγάρι Κρόνου - Πλούτωνα. Το μόνο που θα μπορούσαμε να πούμε είναι ότι βάλλεται. Αυτός που έδωσε το δύσκολο γεγονός της παραλληλίας ήταν ο Δίας. Μία από τις ιδιότητές του είναι να επεκτείνει ό,τι ακουμπάει, με θετικό ή αρνητικό τρόπο. Η μέγιστη απόκλισή του ξεκίνησε στις 2 Δεκεμβρίου, 08.20 το πρωί ώρα Ελλάδος στις -23 18 μοίρες. Και επειδή ήταν στο νότιο σημείο, δηλαδή στον Τροπικό του Αιγόκερω και 10ο Οίκο, ήταν στην κορύφωσή του.



Σε κάποια σημεία του πλανήτη, όπως στην Αλάσκα για παράδειγμα, ήταν ακόμη 1 Δεκεμβρίου απόγευμα! 1 Δεκεμβρίου έχουμε το πρώτο, επίσημα καταγεγραμμένο, κρούσμα Covid 19. Ο Δίας κάθισε σε στάση έως τις 11 Δεκεμβρίου. Ήρθε και ο Άρης στην παρέα τον Φεβρουάριο και στις 9 Φεβρουαρίου βγήκε εκτός ορίων. Η κορύφωσή του ήταν στις 19 έως 21 Φεβρουαρίου στις -23 40 μοίρες. Στις 21 Φεβρουαρίου έχουμε το πρώτο επίσημα καταγεγραμμένο κρούσμα Covid 19 στην Ευρώπη, σε μια μικρή πόλη κοντά στο Μιλάνο της Ιταλίας. Πέρα από την μοίρα της Εκλείψεως της 26ης Δεκεμβρίου 2019 που ενεργοποιήθηκε τότε από τον Άρη, έπαιξε ρόλο και η κορύφωση του πλανήτη.


Αυτά τα σημεία ήταν εμφανή και στον Β' παγκόσμιο πόλεμο, με τον Πλούτωνα να βρίσκεται για 17 χρόνια στο βόρειο σημείο της εκλειπτικής, +23. Το βόρειο σημείο είναι ο Τροπικός του Καρκίνου, (4ος Οίκος). Σχετίζεται με θέματα εδάφους.

Όταν βρέθηκε και ο Άρης στον Τροπικό του Αιγόκερου, δηλαδή στο νότιο σημείο (κορύφωση) και για δύο μήνες βρέθηκε εκτός ορίων, ξέσπασε ο πόλεμος.


Δεν είναι μόνο τα σημεία της μέγιστης Απόκλισης που φέρνουν γεγονότα αλλά και αυτό του Ισημερινού, το σημείο 00. Αυτό μπορούμε να το εντοπίσουμε και στην πρόοδο ενός γενέθλιου χάρτη. Όποτε κάποιος πλανήτης βρεθεί εκεί, κάτι πολύ σημαντικό και δύσκολο συμβαίνει στην ζωή του ανθρώπου. Κοσμικά, με τον Πλούτωνα στο σημείο 00, είχαμε τον Αμερικανικό Εμφύλιο. Ο Εμφύλιος κράτησε από τις 12 Απριλίου 1861 έως τις 9 Μαίου 1865. Ο Πλούτωνας όπως βλέπουμε στο σχεδιάγραμμα ακούμπησε τον Απρίλιο του 1861 την 00 50 και τον Μάιο του 1865 άρχισε να απομακρύνεται (01 00). Μαζί βρέθηκε και ο Ποσειδώνας στην μηδενική. Καθ' όλη την διάρκεια του εμφυλίου, ο επαναστατικός Ουρανός ήταν


στην +22 έως +23 μοίρα βόρεια (4ος Οίκος).

Παρακάτω βλέπουμε ένα σχεδιάγραμμα από το 1980 έως και το 2050. Βλέπουμε οτι ο Πλούτωνας κάθεται στο νότιο σημείο για 14 έτη. Είναι δηλαδή στην μέγιστη απόκλιση από τον Ισημερινό στην κορυφή. Ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2019 και κάθεται μέχρι το 2033.... Είναι σαν να είναι στον 10ο Οίκο για 14 έτη. Το βέλος δείχνει την συνάντηση των τριών πλανητών Δία, Κρόνου και Πλούτωνα, τέλη του 2019. Όμως στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, τα πολύ δύσκολα ήταν τα πρώτα 7 έτη και μετά έδειξε να μην έχει τέτοια ισχύ. Πιθανόν λοιπόν και στα δικά μας χρόνια, όλο αυτό που ζούμε να κρατήσει για λίγα χρόνια και γύρω στο 2024, όπως έχουμε αναπτύξει στους Συνοδικούς Κύκλους, να έχει ξεκαθαρίσει η κατάσταση.


Τροπικός ή Αστρικός Ζωδιακός; Από τα παραπάνω αρκετοί θα κατάλαβαν οτι οι πλανήτες που ήταν στην κορυφή το 2019 με αρχές του 2020, ήταν και στο Ζώδιο του Αιγόκερω. Καθόλου συμπτωματικό και θα εξηγήσουμε στην συνέχεια το γιατί. Ας αναλύσουμε τους Ζωδιακούς Κύκλους. Για να ξεκαθαρίσουμε ποιον Ζωδιακό πρέπει να χρησιμοποιούμε, είναι απαραίτητο να διευκρινίσουμε τί είναι ο κάθε ένας. Ο Αστρικός είναι εκείνος που έχει να κάνει με τους Αστερισμούς. Εκείνοι δεν είναι σταθεροί καθώς, κάθε 72 έτη ο Ήλιος προχωράει μια μοίρα πίσω ώστε σε 25920 έτη να έχει εκπληρώσει τον Μεγάλο Ενιαυτό. Που σημαίνει μια πλήρη περιστροφή γύρω από τους δώδεκα Αστερισμούς. Αυτήν την στιγμή ο Ήλιος στις 21 Μαρτίου βρίσκεται όχι στην 00 Κριού αλλά στην 06 Ιχθύων, καθώς έχει προχωρήσει 24 μοίρες πίσω. Εμείς όμως δεν δουλεύουμε με τους Αστερισμούς


αλλά με τα Ηλιοστάσια και τις Ισημερίες. Και εδώ έρχεται ο Τροπικός Ζωδιακός.

Γιατί λέγεται Τροπικός; Ο Ήλιος αλλά και όλοι οι πλανήτες ακολουθούν την τροχιά της εκλειπτικής. Εκείνη, στο σημείο που τέμνεται από τον Ουράνιο Ισημερινό, έχουμε το σημείο 00. Όποτε περνάει ο Ήλιος από εκεί, έχουμε την ημέρα με τη νύχτα ίσες. Ο Ήλιος προχωράει, φτάνει στο θερινό Ηλιοστάσιο (βόρεια μέγιστη απόκλιση). Στέκεται 3 ημερόνυχτα και παίρνει τροπή προς τα πίσω πάλι, δηλαδή μεταφέρεται και πάλι προς τον Ισημερινό. Φτάνει στο σημείο 00 που είναι απέναντι από το πρώτο σημείο 00 που αναφέραμε. Έχουμε και πάλι Ισημερία και στην συνέχεια κατευθύνεται προς το χειμερινό Ηλιοστάσιο (νότια μέγιστη απόκλιση). Στέκεται και πάλι 3 ημερόνυχτα και τρέπεται προς τα πίσω.

Την ίδια ακριβώς τροχιά ακολουθούν όλοι οι πλανήτες, από πιο κοντινά ή πιο μακρινά σημεία, ανάλογα σε ποιο σημείο του ουρανού βρίσκονται. Για


παράδειγμα, ο Κρόνος βρίσκεται πιο μακριά από τον Δία, τον Άρη, την Αφροδίτη κλπ. Ο Πλούτωνας είναι πιο μακριά από όλους τους πλανήτες. Φαίνεται σε εμάς όμως να ακολουθεί την τροχιά του Ηλίου, την εκλειπτική. Άρα όλοι οι πλανήτες βρίσκονται σε στάση στα σημεία των μεγίστων αποκλίσεων και όλοι τρέπονται προς το σημείο του Ισημερινού! Η στάση τους και η τροπή τους σε διάρκεια είναι ανάλογη με την διάρκεια του κύκλου τους. Όταν λοιπόν, κάποιος πλανήτης είναι κοντά στον Ισημερινό, βρίσκεται κοντά στο 00. Είτε +05 μοίρες, είτε -05 μοίρες. Αυτό σημαίνει οτι βρίσκεται στον Κριό ή στον Ζυγό. Στον Κριό αν έχει φύγει από το νότιο σημείο (Τροπικός του Αιγόκερω) και κατευθύνεται προς το βόρειο σημείο (Τροπικός του Καρκίνου) και στον Ζυγό αν έχει φύγει από τον Καρκίνο και πάει προς τον Αιγόκερω. Αν ακολουθήσουμε τον Αστρικό Ζωδιακό, δεν έχει καμιά απολύτως σχέση η θέση των πλανητών με την απόκλισή τους από τον Ισημερινό. Για παράδειγμα, στις 21 Δεκεμβρίου, ο Ήλιος με το Αστρικό βρίσκεται στην 06 Τοξότη, ενώ η απόκλισή του είναι -23 26 μοίρες, δηλαδή στον Τροπικό του Αιγόκερω! Ο Τροπικός Ζωδιακός είναι το οικοδόμημα του παραπάνω σχήματος. Αυτό θα μπορούσε να είναι μια καλή απάντηση σε όποιον αμφισβητεί τον Τροπικό Ζωδιακό, χωρίς να γνωρίζει καν τί είναι! Κι εμείς, για να υποστηρίξουμε την θέση μας, θα πρέπει να γνωρίζουμε πολύ καλά πώς δουλεύει αυτό το σύστημα. Όταν ο Ήλιος βρίσκεται στον Τροπικό Σκορπιό, είναι περίπου στην -10 μοίρα από τον Ισημερινό. Στον Τοξότη κοντά στην -20 και στην 00 Αιγόκερω είναι στην -23. Προς το τέλος του Αιγόκερω έχει προχωρήσει προς την -19, μπαίνοντας στον Υδροχόο πιάνει την -20, μπαίνοντας στους Ιχθύες την -11 και μπαίνοντας στον Κριό είναι στην 00. Μπαίνοντας στον Ταύρο είναι στην +12, μπαίνοντας στους Διδύμους στην +20 και μπαίνοντας στον Καρκίνο στην +23. Στον Λέοντα είναι στην +18, στην Παρθένο είναι στην +11 και φτάνοντας στην 00 Ζυγού είναι στην 00. Λόγω του ότι, πρώτος ο Πλούτωνας και δεύτερος ο Ποσειδώνας, στέκονται αρκετό καιρό στα δύο άκρα (μέγιστες αποκλίσεις από τον Ισημερινό), μπορεί να βρίσκονται και ένα ζώδιο πριν ή ένα μετά από τον άξονα Καρκίνου - Αιγόκερω και να βρίσκονται ακόμη στην κορυφή. Στην συνέχεια πέφτουν (ή ανεβαίνουν) με ταχύτητα, έτσι ώστε ο Ισημερινός να τους βρει πλησίον της ζωδιακής μοίρας 00 Κριού ή Ζυγού.


Στο επόμενο σχήμα είναι ο κύκλος του Ηλίου. Ομοιάζει με αυτον εντυπωσιακά ο κύκλος του Ουρανού. (πάνω σχήμα η μπλε καμπύλη)

Ενδιαφέρον έχει να δούμε και τους κύκλους του Άρη:

Της Αφροδίτης:


Του Ερμή:

Της Σελήνης:

Του Δία το γκρι χρώμα και του Κρόνου το καφέ. Βλέπουμε πως και του Κρόνου ο κύκλος ομοιάζει σε αυτόν του Ηλίου, όχι όμως τόσο όσο ο κύκλος του Ουρανού.


Γιατί 12 Ζώδια; Η μαθηματική σχέση του Μεγάλου Ενιαυτού με το Δωδεκατημόριο.

Ο Μεγάλος (ή Τέλειος) Ενιαυτός είναι ο Κύκλος του Ηλίου γύρω από τους Αστερισμούς. Πηγαίνει όπως προαναφέραμε προς τα πίσω μία μοίρα κάθε 72 έτη. Οι μοίρες του Κύκλου είναι 360. Έτσι 72 έτη * 360 μοίρες = 25920 έτη. Πάμε τώρα στα Ζώδια. Ο Ζωδιακός είναι 360 μοίρες και έχει χωριστεί σε 12 ίσα μέρη των 30 μοιρών. Η κάθε μοίρα έχει 60 λεπτά. Κάθε Ζώδιο λοιπόν έχει 30 * 60 = 1800 λεπτά και όλος ο Ζωδιακός έχει 1800 * 12 = 21600 λεπτά. Οι αρχαίοι έδιναν έμφαση στα Δωδεκατημόρια των Ζωδίων. Αυτά είναι η διαίρεση ενός Ζωδίου σε 12 ίσα μέρη. Κάθε 2μιση μοίρες λοιπόν του Ζωδίου, υπάρχει και ένα Ζώδιο, διαιρεμένο και αυτό σε 30 μοίρες, όπου κάθε μοίρα έχει 60 λεπτά. Κάθε Ζώδιο λοιπόν γίνεται ένας ολόκληρος υπό- Ζωδιακός, διαιρεμένος σε 12 ίσα τμήματα. Αν λοιπόν αυτόν τον υπό - Ζωδιακό με τα 21600 λεπτά του, τον


πολλαπλασιάσουμε επί 12 για να πιάσουμε έτσι όλα τα Ζώδια ως υπο Ζωδιακούς, καταλήγουμε στον αριθμό 259200 λεπτά... 259200 / 10 = 25920 !! Διαιρώντας λοιπόν με το 10 (το οποίο είναι η Τετρακτύς, δηλαδή ο κόσμος ο αισθητός) έχουμε τον αριθμό που πραγματοποιεί ο Ήλιος ολοκληρώνοντας το ταξίδι του γύρω από τις 360 μοίρες του Ζωδιακού! Αυτή η σχέση υπάρχει ΜΟΝΟ αν διαιρεθεί ο Ζωδιακός σε 12 μέρη και όχι σε 4 ή σε 8. Σχέση Μακρόκοσμου - Μικρόκοσμου. Όπως πάνω έτσι και κάτω έλεγαν οι Ερμητιστές. Κάπου στην μέση έρχεται και ο άνθρωπος. Πολύ συχνά διαβάζουμε οτι μας δίνουν μέσο όρο ζωής 72 έτη. Δηλαδή 72 κύκλους γύρω από τον Ζωδιακό. Και αφού ο Ζωδιακός είναι 360 μοίρες τότε: 72 * 360 = 25920 ημέρες ζωής... Θα μπορούσαμε να επεκταθούμε στον αριθμό 72 ως α) το υγρό μέσα μας αλλά και το μέρος ωκεανού στην Γη, β) η πλευρά του Πενταγώνου, γ) οι 72 Τιτάνες που τεμάχισαν τον Όσιρι, δ) οι 36 Δεκανοί που οι Σολομώντιοι τους χώρισαν στα 2 κι έφτιαξαν 72 που αργότερα τους ονόμασαν Δαίμονες και άλλα πολλά, καθώς οι αριθμοί είναι το Α και το Ω στον Κόσμο μας αλλά ας επικεντρωθούμε στον Ζωδιακό. Για τον αριθμό 72 υπάρχουν πλήθος άρθρων για όποιον θέλει να εμβαθύνει.

Παραλληλία

και Αντισκιά

Η παραλληλία είναι η αντισκιά και η αντιπαραλληλία είναι η κόντρα αντισκιά. Οι κάτω κόκκινες τελίτσες του σχήματος κάνουν αντισκιά στις πάνω και κόντρα


αντισκιά στην τελίτσα που βρίσκεται στο βόρειο σημείο της εκλειπτικής. Δηλαδή: Η 1η μοίρα Τοξότη απέχει από το Χειμερινό Ηλιοστάσιο, ήτοι το νότιο σημείο της μέγιστης απόκλισης από τον Ισημερινό, όσο απέχει και η 29 Αιγόκερω. Αυτές οι δύο μοίρες είναι σε όψη αντισκιάς. Επίσης επειδή έχουν την ίδια απόκλιση, είναι και σε όψη παραλληλίας. Το ίδιο και η 2η μοίρα των Ιχθύων με την 28 Ζυγού. Η 1η Τοξότη με την 29 Καρκίνου, επειδή η 29 Καρκίνου είναι κοντά στο βόρειο σημείο και το πρόσημο της είναι + και όχι -, είναι σε όψη κόντρα αντισκιάς.


Το παραπάνω συμβαίνει μόνο όταν βρίσκεται σε αυτές τις μοίρες ο Ήλιος, ο Ωροσκόπος, το Μεσουράνημα και ο Βόρειος Δεσμός. Όλοι οι άλλοι πλανήτες, ενώ ζωδιακά φαίνονται να κάνουν αντισκιά, οι αποκλίσεις τους διαφέρουν, σε κάποιες περιπτώσεις πάρα πολύ. Ας δούμε το παράδειγμα του Άρη με τον Δία:

Ο Δίας στην 12 18 Υδροχόου, σε κόντρα αντισκιά με τον Άρη στην 17 42 Ταύρου. Οι αποκλίσεις όμως είναι -17 37 ο Δίας και +18 24 ο Άρης. Την θέση που βρίσκονται σύμφωνα με τις αποκλίσεις τους την βλέπουμε στο δίπλα κουτάκι. Ο Δίας είναι στην 10 24 Υδροχόου και ο Άρης στην 22 33 Ταύρου. Όταν αυτές οι θέσεις βρεθούν σε όψη αντισκιάς, θα είναι και σε όψη παραλληλίας. Παραπάνω είδαμε οτι μοιάζει αρκετά η κίνηση του Ουρανού με αυτή του Ηλίου. Και στην ζωδιακή θέση ο Ουρανός είναι ο πλανήτης που βρίσκεται πάντα αρκετά κοντά με την θέση της απόκλισης. Στην εικόνα απέχει μόλις μία μοίρα και 14 λεπτά. Τέλος θα πρέπει να επισημάνω πως στις αποκλίσεις των πλανητών δεν έχουμε αναδρομές τους.

Οι όψεις παραλληλίας και αντιπαραλληλίας λοιπόν σχετίζονται με τις αποκλίσεις των πλανητών από τον Ισημερινό και τις βρίσκουμε στο Solar Fire : Ανοίγουμε τον χάρτη - transits - parallel of decl. Επίσης βρίσκουμε διάγραμμα των αποκλίσεών μας στο Dynamic - Graphic Ephemeris - εκεί που λέει Longitude το κάνουμε Declination, πατάμε transits για


να δούμε πολλά χρόνια, ή progressions για να δούμε μόνο τις προόδους μας view και είμαστε έτοιμοι! Όσοι δεν έχετε το Solar Fire μπορείτε να βρείτε τις αποκλίσεις πλανητών εδώ: https://in-the-sky.org/graphs.php?gtype=2&startday=25&startmonth=6&startyea r=1938&duration=7&obj1type=0&obj1txt=&obj2type=0&obj2txt=the+Sun Στο προοδευτικό ή κοσμικό διάγραμμα βλέπουμε πότε συναντιούνται οι πλανήτες μεταξύ τους (παραλληλία), πότε κάνουν όψη αντιπαραλληλίας και πότε πιάνουν το ευαίσθητο σημείο 00. Ας προσθέσουμε τις Αποκλίσεις στις προβλέψεις μας και θα δούμε ενεργοποιήσεις γεγονότων που, ναι μεν φαίνονται και από τα άλλα συστήματα, όμως εδώ δίνουν το κάτι παραπάνω!

Γεωργακοπούλου Αρετή 7 Φεβρουαρίου 2021

* Επιτρέπεται η αναδημοσίευση αρκεί να αναφέρεται η αρχική πηγή και το όνομα του συγγραφέα.



Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.