Page 1

ΑΝ ΟΙ ΞΗ 2 0 0 8

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΕΝΤ ΥΠΟ ΡΕΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ

Κυρίως άρθρο Αγαπητοί αναγνώστες, η ανοιξιάτικη έκδοση των ‘αρθρώσεων’ αφορά το ουρικό οξύ και την ουρική αρθρίτιδα. Πολλά άτομα στην Κύπρο παίρνουν χωρίς λόγο φάρμακα για μείωση του ουρικού οξέος, διότι ένας κοινός μύθος είναι πως αν έχουμε ψηλό ουρικό οξύ σε αναλύσεις αίματος, πρέπει αυτόματα να πάρουμε φάρμακα για τη μείωση του. Επίσης υπάρχει η εσφαλμένη εντύπωση πως το ουρικό οξύ προκαλεί διάφορους μικρούς πόνους εδώ κι’ εκεί. Η αλήθεια είναι πως από όλα τα άτομα με ψηλό ουρικό οξύ, μόνο λίγοι θα περάσουν ουρική αρθρίτιδα. Η αρθρίτιδα αυτή είναι πάρα πολύ επώδυνη με χαρακτηριστική κλινική εικόνα. Αυτό μας λεν όσοι πέρασαν τέτοια επεισόδια, όπως στη στήλη των ασθενών. Σε άλλες στήλες, μαθαίνουμε τρόπους μείωσης του ουρικού οξέος μέσω της διατροφής και επίσης μέτρα φυσιοθεραπείας για επώδυνες αρθρώσεις στην οξεία φάση. Τέλος, μπορεί κάποιος τώρα να γίνει συνδρομητής δωρεάν. Δώστε μας λοιπόν τα στοιχεία σας από τηλεφώνου, με επιστολή, ή μέσω ‘e mail’.

Η ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ

συνέχεια στη σελίδα 2

ΔΕΚΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΥΡΙΚΟ ΟΞΥ 1.

Τα πιο πολλά άτομα με ψηλό ουρικό οξύ δεν χρειάζονται καμιά θεραπεία.

2. Το να παίρνει κάποιος φάρμακα κατά του ουρικού οξέος ΜΟΝΟ επειδή έδειξε μια ανάλυση ψηλό ουρικό οξύ, είναι λάθος. 3. Οι πιο συχνές αιτίες ψηλού ουρικού οξέος και ουρικής αρθρίτιδας, είναι υπερπαραγωγή ή αδυναμία αποβολής του ουρικού οξέος από το σώμα και όχι απλά η διατροφή. 4. Η ουρική αρθρίτιδα στο μεγάλο δάκτυλο του ποδιού ονομάζεται ποδάγρα. 5. Η ουρική αρθρίτιδα είναι ίσως η πιο επώδυνη από όλες τις παθήσεις των αρθρώσεων αλλά και από τις πιο ‘θεραπεύσιμες’.

6. Η ουρική αρθρίτιδα μπορεί να είναι οξεία ή χρόνια. 7.

Η οξεία φάση κρατά από τρεις ως δέκα μέρες.

8. Η ουρική αρθρίτιδα συμβαίνει πολύ πιο συχνά στους άνδρες. 9. Η ουρική αρθρίτιδα είναι εξαιρετικά σπάνια σε γυναίκες πριν την εμμηνόπαυση. 10. Σε άτομα με ψηλό ουρικό οξύ και ουρική αρθρίτιδα, είναι σοφό να στρέψουμε την προσοχή μας σε καρδιαγγειακά ρίσκα όπως παχυσαρκία, υπέρταση, ψηλή χοληστερόλη και ζάχαρο, διότι οι καταστάσεις αυτές, συχνά συνυπάρχουν με το ψηλό ουρικό οξύ.

Η παχυσαρκία αυξάνει την παραγωγή ουρικού οξέος Σελίδα 3

Ο ρόλος της Φυσιοθεραπείας στη αντιμετώπιση της Οξείας Φλεγμονής της Αρθρωσης Σελίδα 6Σελίδα 4

Το ουρικό οξύ είναι ουσία που παράγεται από την διάσπαση διαφόρων τροφών. Το αποβάλλουμε από το σώμα, μέσω των νεφρών. Το ουρικό οξύ αυξάνεται στο αίμα είτε λόγω υπερπαραγωγής είτε από αδυναμία του οργανισμού να το αποβάλει στα ούρα.

Τι προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει το ψηλό ουρικό οξύ. Περίπου 90 τοις εκατόν των ατόμων με ψηλό ουρικό οξύ δεν έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα και δεν χρειάζονται καμιά θεραπεία. Ορισμένα άτομα μπορεί να προσβληθούν από ουρική αρθρίτιδα και πιο σπάνια μπορεί να δημιουργηθούν πέτρες στα νεφρά ή άλλη νεφροπάθεια λόγω του ψηλού ουρικού οξέος.κατα της Οστεοπόρωσης

 ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΥΡΙΚΟ ΟΞΥ Ετήσια Θεραπεία

ΟΥΡΙΚΟ ΟΞΥ

Γίνε Συνδρομητής ΔΩΡΕΑΝ Σελίδα 7


“Αρθρώσεις” -

Ενημερωτικό έντυπο Ρευματολογίας

συνέχεια από τη σελίδα 1

Στην

ρευματολογία μας αφορά

η ουρική αρθρίτιδα Η ουρική αρθρίτιδα συμβαίνει όταν κρύσταλλοι ουρικού οξέος εναποτίθενται σε μια άρθρωση. Περιγράφεται ως η πιο επώδυνη από όλες τις παθήσεις των αρθρώσεων αλλά είναι από τις πιο ‘θεραπεύσιμες’. Είναι γνωστή από τον καιρό του Ιπποκράτη (την ονόμασε ‘βασιλιά των παθήσεων και πάθηση των βασιλιάδων’) και οι σελίδες της ιστορίας είναι γεμάτες από προσωπικότητες που είχαν το πρόβλημα αυτό. (Isaac Newton, Μιχαηλάγγελος, Βενιαμίν Φραγκλίνος, Δαρβίνος). Δεν είναι τυχαίο που οι προαναφερθέντες είναι όλοι άντρες-

Η ουρική αρθρίτιδα είναι πέντε φορές πιο συχνή στους άντρες, και μόνο μετά την εμμηνόπαυση αρχίζουν ορισμένες γυναίκες να προσβάλλονται. Είναι σπάνια στους άνδρες κάτω των τριάντα και συχνά υπάρχει οικογενειακό ιστορικό. Συχνά συσχετίζεται με παχυσαρκία, αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, υπέρταση και ψηλή χοληστερόλη. Μπορεί επίσης να συμβεί ως αποτέλεσμα θεραπείας με διουρητικά χάπια ή λόγω κάποιας νεφρικής πάθησης. Στην οξεία φάση, η άρθρωση γίνεται κόκκινη, διογκωμένη και θερμή με πολύ έντονο πόνο σε σημείο που δεν ανέχεται ο ασθενής ούτε το κλινοσκέπασμα να αγγίζει την επηρεασμένη άρθρωση.

ΚΡΥΣΤΑΛΛΟΙ ΟΥΡΙΚΟΥ ΟΞΕΩΣ (σε γαλάζιο χρώμα)

Το μεγάλο δάκτυλο του ποδιού προσβάλλεται πιο συχνά (γνωστή ως ‘ποδάγρα’), αλλά μπορεί να επηρεαστούν άλλες αρθρώσεις όπως αστράγαλος, γόνατο, αγκώνας, καρπός ή δάχτυλα χεριών. Είναι πάρα πολύ σπάνιο να προσβληθούν αρθρώσεις του σπονδύλου ή του ώμου. Χαρακτηριστικά, η οξεία ουρική αρθρίτιδα αρχίζει απότομα και στις πιο πολλές περιπτώσεις προσβάλλει μια μόνο άρθρωση σε κάθε επεισόδιο. Συχνά γιατροί ή ασθενείς, πιστεύουν πως πρόκειται για κάποιο τραύμα ή κάταγμα που συνέβηκε χωρίς να το πάρουν είδηση. Ακόμα και χωρίς θεραπεία οι εξάρσεις αυτές τείνουν να υποχωρούν μετά από τρεις με δέκα ημέρες.

Σε άτομα με ουρική αρθρίτιδα, εξάρσεις μπορεί να προκληθούν από μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ, τραύμα, μια χειρουργική επέμβαση, κάποια αιμορραγία ή σοβαρή ασθένεια. Επανειλημμένες οξείες φάσεις μπορεί να οδηγήσουν σε χρόνια ουρική αρθρίτιδα με ζημιά σε μια η περισσότερες αρθρώσεις. Σε ορισμένες περιπτώσεις το ουρικό οξύ εναποτίθεται σε περιοχές γύρω από αρθρώσεις πάνω σε τένοντες η ακόμα και στο εξωτερικό μέρος του αυτιού, ως στρογγυλά σωματίδια τα οποία ονομάζονται ουρικοί τόφοι (εικόνα 2). Αυτά περιέχουν μια λευκή γαλακτερή ουσία (κρυστάλλους ουρικού οξέος).

ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ 2

Δικαιώματα φωτογραφίας CC-BY-SA 2.0

Αντιμετώπιση της ουρικής αρθρίτιδας Στην οξεία φάση, το πιο

Όπως και σε άλλα προβλήματα

Όταν υπάρχει υπερβολική

σημαντικό είναι να γίνει η σωστή

αρθρώσεων, έχουν το ρόλο τους,

κατανάλωση αλκοόλ ή σημαντική

διάγνωση από τον ρευματολόγο,

φυσιοθεραπευτές και εργασιο-

παχυσαρκία, το χάσιμο βάρους

Eκδότης/Διευθυντής έκδοσης

διότι υπάρχουν και άλλες

θεραπευτές.

και η μείωση του ποτού, βοηθούν

Δρ Τζόζεφ Ιωσήφ,

σοβαρές αιτίες μιας θερμής,

σημαντικά. Δεν είναι όμως πάντα

MB BCh MRCP (UK)

διογκωμένης, έντονα επώδυνης

Εκτός από την οξεία

απόλυτη η ανάγκη μέτρων στην

Ρευματολόγος και παθολόγος,

άρθρωσης.

αντιμετώπιση, στόχος μας είναι

διατροφή, διότι πολλά άτομα που

Αρεταίειο νοσοκομείο

η μείωση των εξάρσεων.

υποφέρουν από ουρική αρθρίτιδα,

Μάρτης 2008

Μετά, χρησιμοποιούνται τα

Αυτό επιτυγχάνεται ρίχνοντας

απλά έχουν μια οικογενειακή

κατάλληλα φάρμακα, είτε από

το ουρικό οξύ σε φυσιολογικά

τάση λόγω έλλειψης ή υπολει-

το στόμα είτε με ένεση

επίπεδα, με φαρμακευτική αγωγή

τουργίας ενός ενζύμου, με

στην άρθρωση.

την οποία επιβλέπει και ρυθμίζει

αποτέλεσμα την μη ικανοποιητική

ο ρευματολόγος.

αποβολή του ουρικού οξέος από το σώμα.

2


Διαιτολογία

Διατροφή και Ουρικό Οξύ Δρ Δόνα Χειλέτη

Η Ουρική Αρθρίτιδα προκαλείται από το ψηλό ουρικό οξύ στο αίμα. Η κοινή πεποίθηση είναι πως συγκεκριμμένα τρόφιμα αυξάνουν το ουρικό οξύ και προκαλούν Ουρική Αρθριτιδα. Στην πραγματικότητα, η διατροφή είναι ένας από πολλούς λόγους που μπορεί να ευθύνονται. Το ουρικό οξύ παράγεται από το σώμα και η παραγωγή του αυξάνεται όταν υπάρχει παχυσαρκία, υπερβολική χρήση αλκοόλ, μακρές περίοδοι αποχής από το φαγητό, υπερβολική άσκηση και υποξία. Ο καλύτερος τρόπος πρόληψης είναι η διατήρηση του σωματικού βάρους σε υγιή επίπεδα (ΔΜΣ 19-24), μία ισορροπημένη υγιεινή διατροφή με ποικιλία τροφών και χωρίς παρατεταμένες περιόδους αποχής από το φαγητό και η πρόσληψη αλκοόλ σε ασφαλή επίπεδα (2-3 μεζούρες αλκοόλ τη βδομάδα). Παρόλο που ο κύριος τρόπος θεραπείας της Ουρικής Αρθρίτιδας είναι η φαρμακευτική αγωγή, η Διαιτολογική Θεραπεία μπορεί να βοηθήσει, ειδικά στις περιπτώσεις που εκτός από το αυξημένο ουρικό οξύ δεν υπάρχουν άλλα συμπτώματα ουρικής αρθρίτιδας.

Η διαιτολογική θεραπεία περιλαμβάνει τα ακόλουθα: Μείωση των τροφών που περιέχουν Πουρίνες: Οι τροφές με ψηλή περιεκτικότητα πουρίνων μπορεί να αυξήσουν την παραγωγή ουρικού οξέως. Οι τροφές αυτές είναι: Κρεατικά: Συκώτι, καρδιά, νεφρά, εντόσθια, ζωμοί (π.χ. ‘OXO’). Ψαρικά: Σαρδέλλες, κάβουρας, αυγά ψαριών, μύδια, στρείδια, γαρίδες, μαρίδα, λιπαρά ψάρια. Άλλα: Μπύρα, ‘marmite’, σπαράγγια, κουνουπίδι, μανιτάρια, φασόλια, μπιζέλια, σπανάχι. Αλκοόλ: Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει ουρική αρθρίτιδα. Δεν είναι γνωστός ο μηχανισμός με τον οποίο γίνεται αυτό. Μπορεί να οφείλεται στο ίδιο το αλκοόλ, στο ότι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ είναι συνδεδεμένη με παχυσαρκία ή στο ότι κάποια αλκοολούχα ποτά όπως η μπύρα έχουν ψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες. Όποιος και άν είναι ο λόγος, η κατανάλωση αλκοόλ πρέπει να είναι στα επιτρεπτά όρια ή λιγότερη, δηλαδή 2-3 μεζούρες αλκοόλ τη βδομάδα.

Μία μεζούρα αλκοόλ είναι ένα μικρό ποτήρι κρασί ή μία μεζούρα οινόπνευμα. Παχυσαρκία: Η παχυσαρκία αυξάνει την παραγωγή ουρικού οξέως και η μείωση του σωματικού βάρους μπορεί να μειώσει σημαντικά το ουρικό οξύ. Ο τρόπος με τον οποίο επιτυγχάνεται η μείωση σωματικού βάρους πρέπει να είναι αργός επειδή οι πολύ αυστηρές δίαιτες ή η αποχή από το φαγητό για παρατεταμένα διαστήματα θα επιφέρουν ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα, δηλάδη αύξηση του ουρικού οξέως. Μία αυστηρή δίαιτα προκαλεί την χρησιμοποίηση μυικής μάζας η οποία προκαλεί αυξημένη παραγωγή ουρικού οξέως. ΘΥΜΑΣΤΕ: Διατροφικά μυστικά για χάσιμο βάρους Προσοχή στο λίπος. Το ελαιόλαδο είναι πολύ ωφέλιμο αλλά έχει τις θερμίδες που έχει και το βούτυρο γι’αυτό πρέπει να το προσέχουμε. Αφαιρείτε το λίπος από το κρέας και το κοτόπουλο. Μικρά, συχνά γεύματα 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα Διαλέξτε άπαχα γαλακτοκομικά προιόντα που έχουν την ίδια ποσότητα ασβεστίου με τα πλήρη αλλά μειωμένο λίπος

 Τρώτε πάντα σαλάτα ή χόρτα με τα κύρια γεύματα Αρχίζετε την μέρα με ένα καλό πρωινό Υγρά: Συνιστούμε αυξημένη κατανάλωση υγρών, περίπου 3-3.5 λίτρα την ημέρα. Αυτό μειώνει τις πιθανότητες κρυσταλλοποίησης του ουρικού οξέως στα ούρα. Τα υγρά αυτά περιλαμβάνουν χυμούς, γάλα, τσάι και καφέ χωρίς καφείνη.

Η Δρ Δόνα Χειλέτη είναι κλινική διαιτολόγος και διατροφολόγος με εξειδίκευση στην παιδιατρική διαιτολογία (BSc (Hons) Nutrition, University of Surrey). Είναι εγγεγραμμένη στο μητρώο διαιτολόγων Ηνωμένου Βασιλείου (SRD). Κατέχει δίπλωμα ‘MSc Food Science’ (University of Reading) και PhD (University of London). Εργάστηκε στο παιδιατρικό νοσοκομείο Great Ormond Street Λονδίνου ως ανώτερη διαιτολόγος (με ρόλο κλινικό, ερευνητικό και διοικητικό) από το 1997 μέχρι το 2002. Τώρα είναι Διαιτολόγος στο κέντρο (Παιδιατρική@Προδρόμου) και είναι υφηγητής Διατροφολογίας στο Frederic University.

3


“Αρθρώσεις” -

Ενημερωτικό έντυπο Ρευματολογίας

Νέα ΕΤΗΣΙΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

κατά της οστεοπόρωσης Ακόμα ένα φάρμακο προστίθεται στις επιλογές μας για αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης. Το ζολεντρονικό οξύ που χορηγείται ως ετήσια ενδοφλέβια ένεση έχει κυκλοφορήσει στην Κύπρο έχοντας πάρει πρόσφατα έγκριση στην Αμερική και στην Ευρώπη. Όπως τα εβδομαδιαία και μηνιαία φάρμακα, το ζολεντρoνικo οξύ χρησιμοποιείται όταν κριθεί αναγκαίο από τον θεράποντα ιατρό που μελετά όλους τους παράγοντες κινδύνου σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα του τεστ οστικής πυκνότητας (DEXA).

ΕΝΕΣΕΙΣ ‘BΟΤΟΧ’

για οστεοαρθρίτιδα του ώμου Όταν χρησιμοποιούμε ενδοαρθρικές ενέσεις για αντιμετώπιση οστεοαρθρίτιδας, οι καθιερωμένες ουσίες είναι μείγμα κορτιζόνης και τοπικού αναισθητικού. Πρόσφατα ήρθε η χρήση υαλουρονικού οξέος (πολλοί ιατροί το περιγράφουν ως ‘λάδιασμα της άρθρωσης’) με θετικά αποτελέσματα. Τώρα, μελέτη επί 43 ατόμων που ανακοινώθηκε στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού κολλεγίου ρευματολογίας περιγράφει την χρήση botulinum toxin type A (Botox), σε ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα του ώμου. Όταν συγκρίθηκε με ‘placebo’ (απλή ένεση χλωριούχου νατρίου με τοπικό αναισθητικό) το Botox έδωσε σημαντική βελτίωση στους δείκτες πόνου. Η βελτίωση αυτή διατηρήθηκε στους έξη μήνες. Παρόμοια αποτελέσματα έχουν

Θέματα πόνου

‘the gout’ Ο James Gillray (1757-1815) ήταν Βρετανός σκιτσογράφος διάσημος για την πολιτική και κοινωνική του σάτιρα. Προς το τέλος της ζωής του, έχασε την όραση του και υπέφερε από αλκοολισμό και ουρική αρθρίτιδα. Το διάσημο του σκίτσο ‘the gout’ (‘η ποδάγρα’) θεωρείται από πολλούς, ως εύστοχη περιγραφή του ανυπόφορου πόνου της αρθρίτιδας αυτής.

4

καταγραφεί σε μελέτες με ζώα αλλά χρειάζονται μεγάλες μελέτες σε εκατοντάδες και χιλιάδες άτομα για να αποδειχτεί αν πράγματι μπορεί να υιοθετηθεί το Botox ως θεραπεία.

ΝΕΑΝΙΚΗ ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ Δυο ακόμα βιολογικοί παράγοντες αναμένεται να προστεθούν στην ομάδα φαρμάκων της κατηγορίας αυτής που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αντιμετώπιση της νεανικής αρθρίτιδας. Μέχρι τώρα το etanercept είναι το μόνο που έχει άδεια για χρήση στην νεανική αρθρίτιδα (αρθρίτιδα που αρχίζει πριν την ηλικία των 16 ) αλλά μελέτη που ανακοινώθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες περιγράφει την ασφάλεια δυο ακόμα παραγόντων - adalimumab και abatacept. Αναμένεται πως η έγκριση των παραγόντων αυτών για χρήση στην νεανική αρθρίτιδα θα έρθει στους προσεχείς μήνες.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΫΠΝΙΑΣ

καλυτερεύει τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας

Μια προκαταρτική μελέτη 51 ατόμων που ανακοινώθηκε στο ετήσιο συνέδριο της γηριατρικής εταιρείας των Ηνωμένων Πολιτειών περιγράφει πως σε ασθενείς που υποφέρουν από αϋπνία και οστεοαρθρίτιδα, αν θεραπεύσουμε την αϋπνία λιγοστεύει σημαντικά ο πόνος της οστεοαρθρίτιδας. Η καλυτέρευση αυτή εξακολουθεί να υπάρχει όταν εξετασθούν ξανά οι ασθενείς ένα χρόνο αργότερα. Η θεραπεία της αϋπνίας έγινε με την μέθοδο του ‘cognitive behavioural therapy’. Ο κύριος ερευνητής Δρ Vitello ανακοίνωσε πως “μαθαίνουμε τώρα ότι ο ύπνος αλληλεπιδρά με την αρρώστια και δεν είναι απλά ένα σύμπτωμα της”. Δρ Ιωσήφ


Στήλη των Ασθενών Το πρώτο μου επεισόδιο, ήταν πριν περίπου 15 χρόνια και από τότε με κυνηγούν εξάρσεις τακτικά. Πέρασα μια περίοδο με ένα πολύ πρησμένο μεγάλο δάκτυλο του ποδιού και δεν είχα ιδέα περί τίνος επρόκειτο. Ήξερα μόνο πως πονούσε τόσο που δεν ανεχόμουν το σεντόνι να το αγγίζει και δεν μπορούσα να φορέσω την κάλτσα πάνω στο πόδι μου. Ένας Γάλλος συνάδελφος το πρόσεξε και μου είπε πως ήταν γραφτό μου να ζήσω πολλά χρόνια γιατί αυτό ήταν ποδάγρα (ουρική αρθρίτιδα) αλλά πάλι δεν τον πίστεψα γιατί δεν ταίριαζα στο προφίλ του μεσήλικα πλούσιου κυρίου με ματογυάλια! Ζούσα τότε στο Βουκουρέστι και έτσι ζήτησα ιατρική συμβουλή (πάντα υπάρχουν συμβουλές που δίνονται δωρεάν από μη γιατρούς και οι πιο πολλές είναι διαδόσεις που μεταδίδονται από γενιά σε γενιά). Ζητώντας λοιπόν ιατρική βοήθεια, έμαθα πως η ουρική αρθρίτιδα προκαλείται από αυξημένα επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα. Μια φορά όταν ζούσα στην Μέση Ανατολή είχα μια πέτρα στο νεφρό και ο πόνος ήταν παρόμοιος. Οι συμβουλές που πήρα στο Βουκουρέστι τότε, ήταν μόνο περί διατροφής και ακολούθησα αυτές τις συμβουλές πολύ αυστηρά διότι ο πόνος που είχα περάσει ήταν σφοδρός έστω και αν η έξαρση αυτή ήταν σύντομη -περίπου τρεις μέρες . Απέφευγα φαγητά όπως το κόκκινο κρέας την πέτσα του κοτόπουλου, την γαλοπούλα και τις ντομάτες, αλλά παρόλα αυτά οι εξάρσεις επέστρεφαν. Το 1998 δοκίμασα φαρμακευτική αγωγή. Έπαιρνα δόση 100 mg αλλοπουρινόλης αλλά αυτή την φορά οι ‘καλοθελητές’ με προειδοποίησαν πως τα φάρμακα αυτά κάνουν ζημιά στο συκώτι και έτσι με έκαναν να τα σταματήσω. Οι επόμενες λίγες εξάρσεις ελέγχονταν με αντιφλεγμονώδη. Σε εκείνο το διάστημα, ένας συνάδελφος είχε τακτικές εξάρσεις ουρικής αρθρίτιδας και άρχισα μαζί του να διερευνώ το θέμα. Ήταν πολύ πιο νέος από μένα (περίπου 27 χρόνων τότε) και παρόλο που δεν ήταν υπέρβαρος φρόντισε το πρόβλημα του χάνοντας 5-6 κιλά. Εγώ άρχισα να πίνω πάρα πολύ νερό διότι είχα αφυδάτωση όταν πέρασα το πρόβλημα της πέτρας του νεφρού στην Μέση Ανατολή. Ήμουν πεπεισμένος ότι αυτή ήταν η ρίζα του προβλήματος. Οι δυο αυτοί τρόποι ήταν αποτελεσματικοί για πολύ καιρό. Ο συνάδελφος

1. Ποια ράτσα σκύλων

Ο πόνος μειώθηκε σταδιακά με την βοήθεια κορτιζόνης αφού τα αντιφλεγμονώδη δεν συνδυάζονται με τα φάρμακα που παίρνω για την καρδιά και το λιποθυμικό επεισόδιο. Τώρα είμαι πεπεισμένος πως αυτή η κατάσταση χρειάζεται μια ολοκληρωμένη ιατρική αντιμετώπιση διότι οι αιτίες είναι πολλές: διατροφή, παχυσαρκία, αφυδάτωση και μεταβολισμός. Εγώ πέρασα εξάρσεις ουρικής αρθρίτιδας λόγω αμέλειας σε κάθε μια από αυτές τις πτυχές αλλά τώρα καταλαβαίνω πως αν θέλω να την θέσω υπό έλεγχο, δεν θα το καταφέρω με τις φιλικές εισηγήσεις των τριγύρω μου. Η κατάσταση είναι πολύ πιο πολύπλοκη.

Ο John Long είναι σύμβουλος πετρελαίων, τέως πρόεδρος της εταιρείας ‘Rompetrol Downstream’ και διευθύνων σύμβουλος της ‘Lukoil Downstream’. Είναι επίσης Διοικητικός σύμβουλος στην Shell Ρουμανίας. Έχει δουλέψει στην βιομηχανία πετρελαιοειδών για 42 χρόνια και τριάντα τέσσερα από αυτά ήταν στην Shell. Έχει ζήσει και δουλέψει στο Oman, Dubai, στην Κύπρο και στην Ρουμανία, αλλά επίσης διευθύνει την αυτοκινητοβιομηχανία της Shell στο Λονδίνο. Θεωρείται ένας από τους πιο ειδικούς παγκοσμίως στο να αναπτύσσει και να προβάλλει την πετρελαιοβιομηχανία. Σπούδασε στο Campbell College και στο Πανεπιστήμιο Queens στο Belfast. Κατέχει HND (business studies) Dip. GM και MBA. Ήταν πρωταθλητής κολύμβησης και προπονητής της Εθνικής ομάδας Rugby Sevens της Ρουμανίας. Είναι απόγονος του διάσημου Σκοτσέζου συγγραφέα Robert Louis Stevenson.

2. Σωστό η Λάθος Όποιος έχει ψηλό ουρικό οξύ πρέπει να πάρει χάπια για να το χαμηλώσει.

3. Σωστό η Λάθος Τα διουρητικά χάπια μπορεί να προκαλέσουν ψηλό ουρικό οξύ και ουρική αρθρίτιδα.

Απαντήσεις: 1. Οι Δαλματιανοί - 2. Λάθος. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν χρειάζεται καμιά θεραπεία. - 3. Σωστό

Κουίζ ?

έχει έλλειψη ενός ένζυμου που τα κάνει επιρρεπή στην ουρική αρθρίτιδα ;

μου έθεσε το πρόβλημα υπό έλεγχο για περίπου τρία χρόνια ενώ εγώ δεν είχα σοβαρή έξαρση μέχρι πριν δυο εβδομάδες περίπου, όταν χωρίς λόγο, είχα ένα λιποθυμικό επεισόδιο, πέφτοντας και χτυπώντας το κεφάλι μου σε ένα πέτρινο πάτωμα. Μετά από πολλή διερεύνηση στην Ρουμανία και την Κύπρο, δεν βρέθηκε ο λόγος για τον οποίο έχασα τις αισθήσεις μου αλλά ο παλιός μου εχθρός επέστρεψε δριμύτερος και πέρασα την πιο μακρά και επώδυνη έξαρση ουρικής αρθρίτιδας που πέρασα ποτέ μου. Δυο εβδομάδες για να είμαι ακριβής και ακόμα υποβόσκει.

5


“Αρθρώσεις” -

Ενημερωτικό έντυπο Ρευματολογίας

Φυσιοθεραπεία

Οξεία φλεγμονή άρθρωσης Ο ρόλος της Φυσιοθεραπείας Αντώνης Ζαχαρόπουλος

Φλεγμονή είναι η χαρακτηριστική προστατευτική αντίδραση των περισσότερων ιστών του σώματος στον τραυματισμό, την προσβολή από μια πάθηση, και τα μικρόβια. Η κλασσική φλεγμονώδης διεργασία, όπως φαίνεται στην επούλωση πληγών, χαρακτηρίζεται από την ερυθρότητα, τη διόγκωση, τη θερμότητα, και τον πόνο. Οξεία φλεγμονή σε μια άρθρωση υπάρχει εάν είναι παρόντα οποιαδήποτε από τα ακόλουθα τρία σημάδια: 1) πρήξιμο, 2) ευαισθησία/πόνος στην ψηλάφηση και 3) πόνος σε φόρτωση της άρθρωσης στα άκρα της κίνησης . Η οξεία φάση της φλεγμονώδους διεργασίας, διαρκεί μεταξύ 24 και 48 ωρών και ακολουθείται από μια υπόγεια φάση που διαρκεί μεταξύ 10 και 14 ημέρες. Οι στόχοι της Φυσιοθεραπείας στη διαχείριση μιας οξείας φλεγμένουσας άρθρωσης μπορούν να συνοψιστούν ως εξής: Ελάττωση του πόνου. Μείωση του πρηξίματος. Έλεγχος της φλεγμονής. Αποτροπή/ελαχιστοποίηση της αρθρικής παραμόρφωσης. Επανάκτηση τροχιάς κίνησης που τυχόν χάθηκε, όπως επίσης και μυικής ελαστικότητας και δύναμης. Εκπαίδευση του ασθενή ως προς τη φύση της ασθενείας. Η ανάπαυση, ο πάγος, η συμπίεση, και η ανύψωση είναι απαραίτητα για να καταπολεμήσουν τον πόνο και τη διόγκωση στο οξύ φλεγμονώδες στάδιο. Η ανάπαυση είναι το αρχικό όπλο που χρησιμοποιείται για να διαχειριστούμε την φλεγμονή κατά τη διάρκεια των πρώτων 24 ωρών μετά από τον τραυματισμό. Άλλα θεραπευτικά μέσα , όπως η κρυοθεραπεία και η ηλεκτροθεραπεία (φωνοφόρεση

υπερήχου, ιοντοφόρεση, διαθερμία) διαδραματίζουν έναν κρίσιμο ρόλο στον έλεγχο της φλεγμονής και του πόνου. Η εφαρμογή της εξωτερικής πίεσης στην περιοχή τραυματισμών βοηθά να ελεγχθεί το ποσό οιδήματος των μαλακών μορίων και μπορεί μηχανικά να οδηγήσει το πρήξιμο έξω από την άρθρωση. Η επίδεση συμπίεσης πρέπει να εφαρμοστεί από την περιφέρεια προς κεντρική κατεύθυνση. Υπάρχουν διάφορες μορφές συμπιεστικής επίδεσης διαθέσιμες όπως το coban περικάλυμμα, tubigrip και τα stockinettes. Η ανύψωση βοηθά το λεμφικό σύστημα στην απομάκρυνση οποιουδήποτε οιδήματος μακριά από την περιοχή τραυματισμού. Οι ενεργητικές και οι υποβοηθούμενες κινήσεις είναι ευεργετικές και βοηθούν την κατάλληλη θεραπεία του μαλακού ιστού. Η κίνηση φορτίζει το ανώριμο κολλαγόνο με εφελκυστικές δυνάμεις, κάτι το οποίο βοηθά την ευθυγράμμιση ινών του σύμφωνα με τις γραμμές φόρτισης αποτρέποντας την υπερβολική ανάπτυξη δυσκαμψίας. Η αρθρική προστασία χρησιμοποιώντας νάρθηκες είναι θεμελιώδης στην παρεμπόδιση της συρρίκνωσης των μυών και συνδέσμων και της αποτροπής της αρθρικής παραμόρφωσης.

Ο Αντώνης Ζαχαρόπουλος είναι ιδιώτης φυσιοθεραπευτής και υπεύθυνος φυσιοθεραπευτής της ομάδας ανδρών ποδοσφαίρου του ΑΠΟΕΛ. Ειδικεύθηκε στον τομέα της μυοσκελετικής και αθλητικής φυσιοθεραπείας στην Μεγάλη Βρετανία και επιδόθηκε σε μεταπτυχιακές σπουδές όπου και του απονεμήθη Μ.Sc in physiotherapy, University College London.

Στοιχεία Επικοινωνίας: Δρ Ι Ιωσήφ, MB BCh MRCP (UK), ρευματολόγος και παθολόγος, Aρεταίειο Νοσοκομείο, Αντρέα Αβρααμίδη 55-57, Στρόβολος 2024, Λευκωσία, Κύπρος. Tηλ: 22200328, Φαξ: 22512373, e-mail: joints@cytanet.com.cy

Σχεδιασμός: M.A.D. Δικαιώματα: Δρ Ι Ιωσήφ, 2007

Χορηγοί: Mε έμπνευση για έναν υγιέστερο κόσμο

"Αυτό το έντυπο στηρίζεται εν μέρει σε χορηγεία των εταιρειών Merck Sharp & Dohme (Middle East) Ltd , Wyeth, Novartis, Schering Plough. Το περιεχόμενο είναι απόλυτη ευθύνη των συγραφέων. Οι εταιρίες αυτές δεν κατεύθυναν το περιεχόμενο και το έντυπο δεν αντιπροσωπεύει κατ’ ανάγκη τις θέσεις τους".

6


Εν συντομία... Ποιές παθήσεις καλύπτει η ρευματολογία; Τοπικά προβλήματα και προβλήματα μαλακών μορίων (πόνος οπουδήποτε στο μυοσκελετικό σύστημα): π.χ. πόνοι σε οποιαδήποτε άρθρωση, στον αυχένα, οσφυαλγία, τενοντίτιδα ή ινομυαλγία. Αρθρίτιδα (φλεγμονή ή ζημιά σε μια ή περισσότερες αρθρώσεις):

π.χ. ρευματοειδής αρθρίτιδα, οστεοαρθρίτιδα, ψωριασική, αγκυλοποιητική σπονδυλοαρθρίτιδα, αντιδραστική (μετά από λοιμώξεις), ουρική αρθρίτιδα (από ουρικό οξύ) ή νεανική αρθρίτιδα (έναρξη σε παιδιά κάτω των 16). Παθήσεις συνδετικού ιστού και άλλες πολυσυστεμικές παθήσεις (πιο ασυνήθιστες παθήσεις που επηρεάζουν πολλά μέρη του σώματος): π.χ. συστηματικός ερυθηματώδης λύκος

(‘λύκος’), σκληρόδερμο, νόσος Sjogren, αγγειίτιδες, μυοσίτιδα, ρευματική πολυμυαλγία, νόσος Behcet, σαρκοείδωση. Παθήσεις οστών (παθήσεις που περιορίζονται στα κόκκαλα χωρίς να επηρεάσουν άλλα μέρη του σώματος): π.χ. οστεοπόρωση, οστεομαλάκυνση, νόσος Paget.

Ανακοίνωση Γίνετε συνδρομητές δωρεάν! Το ενημερωτικό έντυπο ‘Αρθρώσεις’ εκδίδεται κάθε 3 μήνες με θέμα τις ρευματικές παθήσεις. Σκοπός είναι η παροχή πληροφοριών σε άτομα με τέτοια προβλήματα και στο κοινό γενικότερα. Ειδική στήλη ασθενών δίνει την ευκαιρία να εκφράσει κάποιος και να μοιραστεί τις εμπειρίες του, και ομάδα επαγγελματιών υγείας απαντά στα οποιαδήποτε ερωτήματα τεθούν.

Αν ενδιαφέρεστε να παίρνετε δωρεάν τις ‘Αρθρώσεις’ κάθε τριμηνία δώστε μας τα στοιχεία σας με έναν από τους ακόλουθους τρόπους: Τηλεφωνώντας στο 22200328 Στέλνοντας το απόκομμα αυτό στην διεύθυνση: Δρ Ιωσήφ Ιωσήφ, Αρεταίειο Νοσοκομείο, Ανδρέα Αβραμίδη 55-57, Στρόβολος 2024, Λευκωσία. Mε e-mail στο joints@cytanet.com.cy Mε Fax στο 22512373

Ονομα Διεύθυνση

Ε Ν Δ Ι ΑΦ Ε Ρ Ο Μ Α Ι Γ Ι Α Τ Η Δ Ω Ρ Ε Α Ν Σ Υ Ν Δ Ρ Ο Μ Η Σ Τ Ο Ε Ν Η Μ Ε Ρ ΩΤ Ι ΚΟ Ε Ν Τ Υ Π Ο " Α Ρ Θ Ρ Ω Σ Ε Ι Σ ”

Τηλ E mail

7


“Αρθρώσεις” -

8

Ενημερωτικό έντυπο Ρευματολογίας

Spring 2008 gr  

Joints - Rheumatology Newsletter

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you