Page 1

Φ ΘΙ ΝΟΠ Ω ΡΟ 2010

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΕΝΤ ΥΠΟ ΡΕΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ

ΣπονδυλοαρθρoπαθειεΣ συνυπάρχουν με τις πιο πάνω αρθρίτιδες: 8 ιρίτιδα (φλεγμονή μέρους του ματιού) 8 ψωρίαση του δέρματος 8 φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου (Ελκώδης κολίτιδα και νόσος Crohn’s)

Στην ρευματολογία όταν λέμε σπονδυλοαρθροπάθειες εννοούμε μία ομάδα παθήσεων που συχνά αλλά όχι πάντοτε επηρεάζουν τον σπόνδυλο εκτός από τις υπόλοιπες (περιφερικές) αρθρώσεις. Αυτές οι παθήσεις μοιράζονται χαρακτηριστικά και παρόμοιο γενετικό υπόστρωμα. Με άλλα λόγια άτομα που είναι καμωμένα με ένα τρόπο γενετικά θα είναι πιο επιρρεπή σε μια από αυτές τις παθήσεις. Τα διάφορα χαρακτη ριστικά θα μπορούν να

συμβούν στο ίδιο άτομο ή σε άτομα της οικογένειας και γενικά περιγράφονται, μελετούνται και αντιμετωπίζονται μαζί στην ρευματολογία. Οι παθήσεις αυτές που είναι συγγενικές μεταξύ τους είναι: 8Αγκυλωτική σπονδυλίτιδα ή αγκυλοποιητική σπονδυλοαρθρίτιδα 8Ψωριασική αρθρίτιδα 8Αντιδραστική αρθρίτιδα 8Εντεροπαθητική αρθρίτιδα

Παθήσεις εκτός αρθρώσεων οι οποίες

Κοινά χαρακτηριστικά όπως αναφέρθηκε είναι η παρουσία μίας ή περισσότερων από αυτές τις παθήσεις στο ίδιο άτομο ή σε κάποιο συγγενικό πρόσωπο. Συχνά, άτομα παρουσιάζονται με φλεγμονή σε τένοντες (τενοντίτιδα) ή φλεγμονή στην ένωση κάποιου τένοντα πάνω στο οστούν (ενθεσίτιδα). Προβλήματα τενοντίτιδας κάποτε συμβαίνουν για πολλά χρόνια πριν γίνει η διάγνωση της σπονδυλοαρθρίτιδας και κάποια άτομα έχουν πολλά επεισόδια με θεραπεία ή ακόμα με εγχειρήσεις χωρίς να αναγνωριστεί η πάθηση που υποβόσκει. Άλλο χαρακτηριστικό είναι φλεγμονή και πρήξιμο ενός

Aγκυλωτικής Σπονδυλαρθρίτιδας

Σελίδα 3

Η γενετική συσχέτιση φαίνεται από το γεγονός ότι άτομα με τις παθήσεις αυτές συχνά έχουν παρόμοια ομάδα αίματος (τη λεγόμενη ομάδα HLA Β27 - που αφορά τα λευκά αιμοσφαίρια).

Eκδότης/Διευθυντής Δρ Τζόζεφ Ιωσήφ, MB BCh MRCP (UK) Ρευματολόγος και παθολόγος, Αρεταίειο Νοσοκομείο

8

8 Φυσιοθεραπεία

δακτύλου του χεριού ή του ποδιού κάτι που ονομάζεται δακτυλίτιδα. (φωτογραφία σελ. 4)

Ψωρίαση και Διατροφή

Πελματαία Απονευρωτίτιδα Σελίδα 7

Σελίδα 8

Γίνε Συνδρομητής ΔΩΡΕΑΝ

Σελίδα 9


“Αρθρώσεις” -

Ενημερωτικό έντυπο Ρευματολογίας

Αγκυλωτική Σπονδυλοαρθρίτιδα

Η αγκυλωτική Σπονδυλοαρθρίτιδα (αΣ) είναι μια από τις αρθρίτιδες που επηρεάζουν κυρίως τις αρθρώσεις του σπονδύλου και κάποτε αρθρώσεις των άκρων. Το αποτέλεσμα της φλεγμονής είναι πως σύνδεσμοι μεταξύ σπονδύλων μπορεί σιγά σιγά να δημιουργήσουν ασβέστιο και σε ορισμένες περιπτώσεις τα οστά του σπονδύλου ενώνονται δημιουργώντας δυσκαμψία και μειωμένη κίνηση μαζί με την αγκύλωση η οποία δίνει το όνομα της στην πάθηση.

Συμπτώματα Χαρακτηριστικά συμπτώματα είναι πόνος κυρίως στην μέση με δυσκαμψία και κάψιμο στον ένα ή τον άλλο γλουτό και κάποτε στο πίσω μέρος των μηρών. είναι πολύ συχνή ή πρωινή δυσκαμψία και η πολύ εντυπωσιακή ανταπόκριση του πόνου σε μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Κάποτε τα πρώτα συμπτώματα δεν είναι στον σπόνδυλο αλλά σε μία άρθρωση όπως το γόνατο ή τον αστράγαλο. Κάποιοι περνούν πολλά επεισόδια φλεγμονής τενόντων (τενοντίτιδες), κάποτε οι αρθρώσεις κοντά στο στέρνο επηρεάζονται δίνοντας την αίσθηση του πόνου στο στήθος και σε ορισμένες περιπτώσεις φλεγμονή στο μάτι (ιρίτιδα) μπορεί να συμβεί πριν τα προβλήματα αρθρώσεων.

2

Η φλεγμονή μπορεί να προκαλέσει κόπωση. Όπως ήδη αναφέραμε μπορεί να υπάρξει στον ίδιο ασθενή ή σε άτομα της οικογένειας του, πρόβλημα όπως ψωρίαση του δέρματος ή φλεγμονή του εντέρου (κολίτιδα) Η αΣ εμφανίζεται πιο συχνά στους άνδρες και τείνει να αρχίζει μεταξύ της ηλικίας των είκοσι και τριάντα. παίζουν ρόλο γενετικοί παράγοντες και συχνά άτομα που έχουν αΣ, έχουν την ομάδα αίματος των λευκών αιμοσφαιρίων που ονομάζεται HLA B27 ή HLA B35 παρόλο που δεν σημαίνει πως όταν κάποιος έχει αυτές τις ομάδες αίματος πρέπει να έχει και την πάθηση. παρομοίως, άτομα χωρίς τις ομάδες αίματος αυτές μπορεί κάλλιστα να έχουν αΣ. Η αΣ επηρεάζει διάφορα άτομα με διαφορετικούς τρόπους. από την μια κάποιοι έχουν πολύ λίγα συμπτώματα για πολλά χρόνια και άλλοι έχουν σημαντικό πόνο και δυσκαμψία που χρειάζεται πολλά παυσίπονα και κάποτε εξειδικευμένες ρευματολογικές θεραπείες. Σπανίως (πολύ λιγότερο από 1 στους 100) η πάθηση μπορεί να προκαλέσει προβλήματα καρδιάς, πνευμόνων ή του νευρικού συστήματος, κάτι που συχνά όμως αντιμετωπίζεται ικανοποιητικά.

Διάγνωση

Θεραπεία

ο πόνος στην πλάτη είναι πολύ συχνό σύμπτωμα. Χρειάζεται προσοχή να μην δοθεί σε κάποιον η διάγνωση της αΣ όταν έχει απλό πόνο στην πλάτη. από την άλλη χρειάζεται προσοχή να μην ξεφύγει από κάποιο γιατρό η διάγνωση όταν ένα νέο άτομο έχει συχνό πόνο στην πλάτη.

παρόλο που δεν υπάρχει θεραπεία εξάλειψης της πάθησης, η γυμναστική και η φυσιοθεραπεία με προσοχή στην στάση του σώματος, μπορούν να βοηθήσουν πολύ. παρόλον ότι ορισμένα άτομα τα καταφέρνουν απλώς με κάποια αντιφλεγμονώδη φάρμακα να ζήσουν φυσιολογικά τη ζωή τους, υπάρχουν άλλοι που θα χρειαστούν ειδικές θεραπείες από ρευματολόγους όπως τα ενέσιμα βιολογικά φάρμακα τα οποία έχουν δείξει σημαντική καλυτέρευση στα συμπτώματα. παραμένει όμως να αποδειχθεί μέσω διαφόρων μελετών ότι οι καινούργιες αυτές θεραπείες αλλοιώνουν και την μακροχρόνια εξέλιξη της πάθησης και δεν βοηθούν απλώς τα συμπτώματα.

οι ρευματολόγοι βασίζονται στην προσεκτική ανάλυση του ιστορικού όπως τους το περιγράφει ο ασθενής, και που συχνά περιγράφει πρωινή δυσκαμψία χαμηλά στην πλάτη με πόνο στον ένα η τον άλλο γλουτό και που συνοδεύεται με ορισμένες αναλύσεις αίματος που μπορεί να δείξουν φλεγμονή ή που μπορεί να δείξουν συγκεκριμένες ομάδες αίματος όπως προαναφέραμε (τις ομάδες HLA). πιο σημαντικό είναι να αποδειχθεί ότι υπάρχει φλεγμονή στον σπόνδυλο ή στις ιερολαγόνιες αρθρώσεις κάτι που αποτελεί κεντρικό εύρημα στην πάθηση. Στις περιπτώσεις που υποψιαζόμαστε τέτοια φλεγμονή, τότε αυτή φαίνεται σε μαγνητική τομογραφία όταν η πάθηση είναι πρόσφατης έναρξης ή σε απλές ακτινογραφίες για άτομα που έχουν το πρόβλημα πολλά χρόνια.

Σημαντικά στοιχεία της καθημερινής ζωής είναι η γυμναστική και το κολύμπι, η προσοχή στην στάση του σώματος και στις επιφάνειες πάνω στις οποίες κοιμάται κάποιος. Η ιδεώδης αντιμετώπιση όπως σε όλες τις ρευματικές παθήσεις είναι η στενή συνεργασία μεταξύ ρευματολόγου και όλων των επαγγελματιών υγείας που έχουν να κάνουν με το άτομο.


Φυσιοθεραπεία Σκοπός της θεραπείας είναι η όσο ταχύτερη αναστολή στην εξέλιξη της πάθησης, ο περιορισμός των αγκυλώσεων της σπονδυλικής στήλης και των άλλων αρθρώσεων.

ΑΣΚΗΣΕΙΣ Τέντωμα της γάτας

Απαιτούνται ασκήσεις και φαρμακευτική αγωγή. ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

8διατήρηση της σωστής στάσης του σώματος καθόλη τη διάρκεια της ημέρας 8ακολουθήστε ένα πρόγραμμα ασκήσεων που θα βοηθήσει τη σωστή στάση του σώματος αλλά και τη κινητοποίηση της όπως η μέθοδος Υoga ή η μέθοδος Pilates 8Ξεκινήστε κολύμπι ιδιαίτερα σε θερμαινόμενη πισίνα, αν έχετε περιορισμό στον αυχένα χρησιμοποιήστε μάσκα. 8Ασκήσεις σε Σουηδική μπάλα οι οποίες είναι ιδιαίτερα χρήσιμες για τη διάταση των μυών του κορμού αλλά και των ισχίων και των ώμων 8αναπνευστικές ασκήσεις για τη βελτίωση της πνευμονικής χωρητικότητας και κινητικότητας του θώρακα. 8παραμείνετε για λίγα λεπτά ξαπλωμένος μπρούμυτα πρωί και βράδυ. 8Aποφύγετε κινήσεις που φορτίζουν τη σπονδυλική στήλη όπως μεγάλο σκύψιμο και στροφή του κορμού. επίσης αποφύγετε τα αθλήματα επαφής καθώς και δραστηριότητες που αυξάνουν τον κίνδυνο της πτώσης.

Γονατίστε σε τετραποειδή θέση στο πάτωμα. Χαλαρώστε το κεφάλι σας και σχηματίστε μια μεγάλη καμπύλη με τη σπονδυλική στήλη. Μείνετε για 15-30 δευτ. Τώρα αφήστε τη κοιλιά να πέσει προς τα κάτω και ανασηκώστε τους γλουτούς προς το ταβάνι. Μείνετε για 15-30 δευτ. επαναλάβετε την άσκηση 5 φορές. Σωστή στάση σε καθιστή θέση

από τη καθιστή θέση ανοίξτε τους ώμους και ευθυγραμμίστε τον αυχένα. Εισπνέυστε από τα μύτη βαθιά γεμίζοντας αέρα τους πνεύμονες σας. Εκπνεύστε από το στόμα με μισόκλειστα χείλη, νιώστε τις πλευρές να κατεβαίνουν και σφίξτε τους κάτω κοιλιακούς σας. επαναλάβετε 5 -10 φορές.

AΓΚΥΛΩΤΙΚΗΣ ΣΠΟΝΔΥΛΑΡΘΡΙΤΙΔΑΣ δεξιά πάνω από τον ώμο σας μέχρι το σημείο που νιώθετε άνετα και κρατήστε για 5-10 δευτερόλεπτα. επαναλάβετε το ίδιο και προς τα αριστερά. 2. Γυρίστε το κεφάλι στο πλάι προσπαθώντας να πλησιάσετε το αυτί στον δεξί ώμο σας. Μείνετε για 5-10 δευτ. και επανέλθετε στην αρχική θέση. Κάνετε το ίδιο προς αριστερά. επαναλάβετε για 2 με 5 φορές την ημέρα. Ασκήσεις Κορμού

1. Καθιστοί ή σε όρθια θέση, σκύψτε προς τα δεξιά έτσι ώστε να τεντώνεται η αριστερή πλευρά του κορμού Μείνετε για 5-10 δευτ. Κάνετε το ίδιο και προς τα αριστερά. 2. Στρίψτε προς τα δεξιά μέχρι το σημείο που νιώθετε άνετα. Μείνετε για 5-10 δευτ. Κάνετε το ίδιο και προς αριστερά. επαναλάβετε 2 με 5 φορές την ημέρα. Άσκηση Γέφυρα

Ασκήσεις Ώμων Κάντε με τους ώμους σας κύκλους με κατεύθυνση μπροστά, πάνω και πίσω. επαναλάβετε 5 -10 φορές.

Ξαπλώστε ανάσκελα με λυγισμένα τα γόνατα. Σηκώστε τη λεκάνη σας προς το ταβάνι σφίγγοντας τους γλουτούς. Κρατήστε τη ψηλά και χαμηλώστε σιγά σιγά και ελάτε στην αρχική θέση. Κάντε την άσκηση 3 φορές από 10 επαναλήψεις, 2 φορές την ημέρα.

Ασκήσεις Αυχένα

Άσκηση Κολύμβηση

1. ευθειάστε τον αυχένα σας και γυρίστε να κοιτάξετε προς τα

Ξαπλώστε μπρούμυτα με το μέτωπο επάνω σε μία πετσέτα ώστε ο αυχένας να είναι ευθεία.

Σηκώστε το δεξί χέρι και το αριστερό πόδι τεντωμένα προς τα πάνω σαν να θέλουν να απομακρυνθούν, κρατήστε για 1 δευτ. και κατεβάστε. Κάντε το ίδιο για τα αντίθετα άκρα, αριστερό χέρι και δεξί πόδι. Κάντε την άσκηση 3 φορές με 10 επαναλήψεις για κάθε πλευρά, 2 φορές την ημέρα. Ο Αντώνης Ζαχαρόπουλος είναι ιδιώτης φυσιοθεραπευτής και πρώην υπεύθυνος φυσιοθεραπευτής της ομάδας ανδρών ποδοσφαίρου του ΑΠΟΕΛ. Ειδικεύθηκε στον τομέα της μυοσκελετικής και αθλητικής φυσιοθεραπείας στην Μεγάλη Βρετανία και επιδόθηκε σε μεταπτυχιακές σπουδές όπου και του απονεμήθη Μ.Sc in physiotherapy, University College London. Διδάσκει φυσιοθεραπεία στο Ευρωπαïκό Πανεπιστήμιο Κύπρου

Αρετή-Ζωή Χειμωνίδου, BSc(Hons), P.T. Σπούδασε Φυσιοθεραπεία στο Α.Τ.Ε.Ι Λαμίας. Εργάζεται ως φυσιοθεραπεύτρια με ειδικότητα στη Μυοσκελετική και Ορθοπεδική φυσιοθεραπεία στο A-Z Physio Health Physiotherapy Centre. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις φυσιοθεραπευτικές χειροπρακτικές τεχνικές (Mulligan concept) και στην αποκατάσταση της κίνησης κατέχοντας τίτλο Pilates Class Instructor για φυσιοθεραπευτική αποκατάσταση συνδρόμων πόνου Σπονδυλικής στήλης με Clinical Pilates.

3


“Αρθρώσεις” -

Ενημερωτικό έντυπο Ρευματολογίας

Ψωριασική αρθρίτιδα Ψωριασική αρθρίτιδα (Ψα) είναι μια συγκεκριμένη μορφή αρθρίτιδας που προκαλεί φλεγμονή σε αρθρώσεις και γύρω από αυτές αλλά επίσης και σε τένοντες. επηρεάζει άτομα που είτε έχουν ψωρίαση ήδη είτε έχουν κάποιο στενό συγγενή με δερματική ψωρίαση. αυτό σημαίνει πως ακόμα και όταν κάποιος δεν έχει ψωρίαση στο δέρμα του ο ίδιος μπορεί να έχει ψωριασική αρθρίτιδα. περίπου ένας στους 50 του πληθυσμού έχει ψωρίαση δέρματος και από αυτούς μέχρι 15 ή 30% έχουν ψωριασική αρθρίτιδα. επηρεάζει ενήλικες συνήθως αλλά κάποτε συμβαίνει και σε παιδιά. Η αρθρίτιδα αυτή είναι μέλος της οικογένειας των σπονδυλοαρθροπαθειών που σημαίνει ότι μπορεί να συνυπάρχουν σε κάποιο άτομο ή στους συγγενείς του, φλεγμονή στο μάτι, φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (ελκώδης κολίτιδα ή νόσος του Crohn) και παρόμοια χαρακτηριστικά όπως δακτυλίτιδα (πρήξιμο ολοκλήρου του δακτύλου χεριού ή ποδιού - φωτογραφία πιο κάτω) και συχνά προβλήματα με τένοντες. Όπως και στην ρευματοειδή άτομα με Ψα πρέπει να προσέχουν τους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις δηλαδή κάπνισμα, ψηλή πίεση, ζάχαρο, παχυσαρκία και χοληστερόλη αφού τα καρδιαγγειακά επεισόδια είναι πιο συχνά σε άτομα με Ψα εν συγκρίσει με τον γενικό πληθυσμό. Η κλινική εικόνα και η σοβαρότητα της Ψα διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Μερικοί έχουν ήπια μορφή και άλλοι έχουν σοβαρά συμπτώματα αλλά πολύ συχνά χρειάζονται μακροχρόνια θεραπεία για να αποφευχθεί η οποιαδήποτε ζημιά στις αρθρώσεις. Η διάγνωση γίνεται με τα χαρακτηριστικά σημεία που βρίσκει ο ρευματολόγος μαζί με το ιστορικό ψωρίασης στο άτομο ή σε κάποιο στενό συγγενή. Κάποτε χρειάζεται από την αρχή η βοήθεια ακτινογραφίας η αναλύσεων αίματος για να διαχωρίσει κάποιος αν πρόκειται περί ψωριασικής ή άλλου είδους αρθρίτιδας.

Δακτυλίτιδα του 4ου δακτύλου (τόξο) του ποδιού, χαρακτηριστικό εύρημα στις σπονδυλοαρθροπάθειες.

Δακτυλίτιδα 2ου και 4ου δακτύλου (τόξα) χαρακτηριστικό εύρημα στις σπονδυλοαρθροπάθειες.

Χαρακτηριστική μεγάλη περιοχή ψωρίασης στην πλάτη ασθενούς με Αγκυλωτική Σπονδυλίτιδα

Η ψωρίαση καλυτερεύει σημαντικά μετα την χορήγηση Anti-TNF α (βιολογικού) παράγοντα για τη σπονδυλίτιδα. Τα φάρμακα αυτά χρησιμοποιούνται και στην αντιμετώπιση της ψωρίασης

Η αντιμετώπιση σε μεγάλο βαθμό είναι παρόμοια με αυτήν της ρευματοειδούς αρθρίτιδας αφού άτομα συχνά χρειάζονται μακροχρόνια αντιρευματικά φάρμακα. Έτσι τα χάπια ή τα ενέσιμα φάρμακα της καινούργιας οικογένειας των βιολογικών παραγόντων μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Συχνά χρησιμοποιούνται ενέσεις κορτιζόνης σε αρθρώσεις ιδιαίτερα αν οι επηρεασμένες αρθρώσεις είναι λιγότερες από τρεις ή τέσσερεις στον αριθμό. αυτό γίνεται 1ον διότι είναι πιο ασφαλές να γίνει απλά έγχυση κορτιζόνης στην άρθρωση παρά να πάρει κάποιος γενικευμένα φάρμακα και 2ον διότι έχει παρατηρηθεί ότι η Ψα ανταποκρίνεται πολύ ικανοποιητικά στις ενδοαρθρικές ενέσεις. Μπορεί να χρειαστεί θεραπεία δέρματος αλλά είναι σημαντικό να θυμάται κάποιος ότι η σοβαρότητα της δερματοπάθειας δεν είναι αναγκαστικά παράλληλη με την σοβαρότητα της αρθρίτιδας. πολλά όμως φάρμακα που βοηθούν τις αρθρώσεις έχουν και παρόμοια ευεργετική δράση στο δέρμα. Όπως όλα όμως τα είδη αρθρίτιδας η βοήθεια και η συμβουλή φυσιοθεραπευτών, εργασιοθεραπευτών, διατροφολόγων και ψυχολόγων είναι πολύ σημαντική για την αντιμετώπιση του ατόμου ως σύνολο παρά το να επικεντρώνεται κάποιος μόνο στις αρθρώσεις. Σε ένα μικρό αριθμό περιπτώσεων μπορεί να χρειαστούν χειρουργικές επεμβάσεις για αρθρώσεις που έχουν υποστεί μεγάλη ζημιά είτε λόγω σοβαρότητας της πάθησης είτε διότι για πολλά χρόνια υπήρχε η αρθρίτιδα χωρίς την σωστή αντιμετώπιση

Ψωρίαση Η ψωρίαση είναι αυτοάνοση πάθηση όπως την ρευματοειδή αρθρίτιδα, τον ερυθηματώδη λύκο, την λεύκη και τις παθήσεις θυρεοειδούς. δεν είναι μεταδοτική και ο πιο κοινός τύπος είναι συγκεκριμένες περιοχές που παρουσιάζονται ως κόκκινα σημάδια στο δέρμα το οποίο είναι λίγο ανυψωμένο και καλύπτεται με μια συλλογή άσπρου χρώματος από κύτταρα δέρματος, σαν λέπια. Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος αλλά είναι πιο κοινό στο πίσω μέρος των αγκώνων, στα γόνατα, στο πίσω μέρος του αυχένα και στο κεφάλι ή πίσω από τα αυτιά και κοντά στα γεννητικά όργανα.

4

Συμβαίνει σε περίπου 3% του πληθυσμού και από τα άτομα που έχουν ψωρίαση στο δέρμα, μέχρι 30% έχουν πρόβλημα με αρθρώσεις, κάτι που συμπεριλαμβάνει φλεγμονή και την σοβαράς μορφής αρθρίτιδα, που ονομάζεται ψωριασική αρθρίτιδα. λόγω του παρουσιαστικού του δέρματος πολλά άτομα αναφέρουν πως τους δημιουργεί πρόβλημα στην καθημερινή τους ζωή και πως επεμβαίνει στην φυσιολογική τους λειτουργία, τον αυτοσεβασμό, την αυταρέσκεια και στις σχέσεις τους.


Συνήθεις περιοχές εμφάνισης της ψωρίασης

Θεραπείες ψωρίασης

1. Τοπικές θεραπείες με κρέμες ή άλλες ουσίες που εναποτίθενται άμεσα στο δέρμα.

2. Η φωτοθεραπεία ή η ακτινοβολία του ήλιου όπως και ο τεχνητός

φωτισμός με υπεριώδεις ακτίνες μπορούν να μειώσουν την ψωρίαση. Η τεχνητή φωτοθεραπεία και η έκθεση στον ήλιο πρέπει να ελέγχονται στενά λόγω των γνωστών κινδύνων του φωτός στο δέρμα.

3. ειδικές θεραπείες με χάπια χρησιμοποιούνται για την θεραπεία της

ψωρίασης και συχνά αυτές οι θεραπείες είναι παρόμοιες ή οι ίδιες ακριβώς με αυτές που χρησιμοποιούνται στην ψωριασική αρθρίτιδα.

4. Συνδυασμός θεραπειών - κάποτε συνδυάζονται διάφορα είδη

θεραπείας και κάποτε ενέσιμες θεραπείες με τους νεότερους ‘βιολογικούς’ παράγοντες που είναι φάρμακα ειδικά κατασκευασμένα για την αρθρίτιδα που αργότερα αποκαλύφθηκε πως βοηθούν πολύ και στην ψωρίαση.

8 Παγκόσμια ημέρα

οστεοπόρωσης

Nέα

H 20η οκτωβρίου είναι η παγκόσμια ημέρα οστεοπόρωσης. ο παγκόσμιος οργανισμός οστεοπόρωσης (IoF) μέσα από τις τοπικές του επιτροπές σε κάθε χώρα δουλεύει για την διαφώτιση του κοινού γύρω από τους κινδύνους της σιωπηλής αυτής επιδημίας.

παροτρύνει όλους μας να είμαστε προσεκτικοί και να παίρνουμε σωστές πληροφορίες για έγκαιρη διάγνωση και σωστή αντιμετώπιση. οι ομάδες ψηλού κινδύνου είναι γυναίκες γύρω και μετά την εμμηνόπαυση, άνδρες και γυναίκες με ορισμένες παθήσεις που συνοδεύονται από χρόνια φλεγμονή όπως ρευματοειδή αρθριτιδα ή φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου, άτομα με οικογενειακό ιστορικό, αυτοί που παίρνουν ορισμένα φάρμακα ή άτομα με πολύ χαμηλό σωματικό βάρος ιδίως με νευρογενή ανορεξία, άτομα που καταναλώνουν αρκετό αλκοόλ και αυτοί που καπνίζουν. Τα πιο κοινά κατάγματα από την οστεοπόρωση είναι του καρπού, του ισχίου και του σπονδύλου. Τα πιο σοβαρά είναι τα κατάγματα σπονδύλου και ισχίου που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο ακόμη και τη ζωή κάποιου. Η παγκόσμια μέρα φέτος στέλλει το μήνυμα να μην αγνοούμε τα σημάδια των καταγμάτων σπονδύλου και είναι αφιερωμένη στο γεγονός ότι τα σπονδυλικά κατάγματα δεν διαγιγνώσκονται και δεν θεραπεύονται όσο και όπως πρέπει. Τονίζεται η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση που είναι σημαντικά για να σταματήσουν τον φαύλο κύκλο που δημιουργείται, δηλαδή ένα κάταγμα να ακολουθείται από άλλο κ.λ.π. Τελικά δίνεται έμφαση στα τρία σημαντικά σημάδια των σπονδυλικών καταγμάτων που είναι η απώλεια ύψους, πόνος στην πλάτη και η κύφωση.

8 Ημερίδα Ρευματολογίας για τους

ειδικευόμενους

Η ρευματολογική εταιρεία Κύπρου μαζί με την εταιρεία ειδικευομένων γιατρών των κρατικών νοσηλευτηρίων διοργάνωσαν επιμορφωτική ημερίδα το Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου στην νοσηλευτική Σχολή του Γενικού νοσοκομείου λευκωσίας. οι πιο πολλοί ρευματολόγοι της

Κύπρου είχαν από ένα θέμα να αναπτύξουν και μίλησαν στους ειδικευόμενους για όλες τις πτυχές της ρευματολογίας. Στην αρχή της ημέρας τρεις ειδικευόμενοι παρουσίασαν από ένα δύσκολο περιστατικό όπου έδωσε την ευκαιρία για συζήτηση πριν αρχίσουν οι διαλέξεις των ρευματολόγων.

8Πρόσφατες δημοσιεύσεις για κίνδυνο

συμπληρωμάτων ασβεστίου.

πρόσφατη δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό ‘British Medical Journal’ που ανέλυσε αριθμό προηγούμενων μελετών σχετικά με συμπληρώματα ασβεστίου δημιούργησε πανικό στο κοινό και ιδιαίτερα στα άτομα που παίρνουν συμπληρώματα ασβεστίου. υπήρξε εισήγηση πως όταν κάποιος παίρνει συμπληρώματα ασβεστίου αυξάνεται το ρίσκο καρδιαγγειακών επεισοδίων όπως έμφραγμα του μυοκαρδίου. Όμως τρία σημαντικά σημεία έχουν αγνοηθεί στην ευρεία κάλυψη του θέματος από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. 1. Η ποιότητα/μεθοδολογία της έρευνας έχει κατακριθεί πολύ από πολλούς διεθνείς ερευνητές που ισχυρίζονται ότι δεν μπορούμε να βγάλουμε κανένα συμπέρασμα από την ανάλυση που έχει γίνει. 2. Η συντριπτική πλειοψηφία των ατόμων που παίρνουν ασβέστιο το παίρνουν στην μορφή ασβεστίου συν βιταμίνης D για την αποφυγή της οστεοπόρωσης ή σαν συνοδεία άλλης θεραπείας οστεοπόρωσης. αυτό δεν είναι το ίδιο με το να παίρνει κάποιος απλώς τα συμπληρώματα ασβεστίου χωρίς βιταμίνη D. 3. πολλά άτομα που παίρνουν βιταμίνη D επίσης παίρνουν άλλες θεραπείες κατά της οστεοπόρωσης που μπορεί να αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο διανέμεται το ασβέστιο στο σώμα μετά την λήψη του. Το συμπέρασμα είναι ώστε ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες για τα θεωρητικά ρίσκα του ασβεστίου αλλά πως δεν έχουμε καμιά σίγουρη απόδειξη πως κάνουν κακό. επίσης πρέπει να τονίσουμε ότι το ρίσκο που υποτίθεται ότι προκαλεί η λήψη ασβεστίου είναι κατά πολύ λιγότερο από τους γνωστούς παράγοντες κινδύνου όπως το κάπνισμα και την ψηλή χοληστερόλη, πράγματα τα οποία είναι γύρω μας καθημερινά.

5


“Αρθρώσεις” -

Ενημερωτικό έντυπο Ρευματολογίας

Εντεροπαθητική αρθρίτιδα Η εντεροπαθητική αρθρίτιδα είναι φλεγμονώδης αρθρίτιδα που συνοδεύει νόσους του εντέρου όπως ελκώδη κολίτιδα και νόσο Crohn’s. Έχει ομοιότητες με όλες τις σπονδυλαρθρoπάθεις και μοιράζεται τα κοινά κλινικά χαρακτηριστικά όπως την πιθανή παρουσία ψωρίασης, τη φλεγμονή στο μάτι, την προσβολή ιερολαγόνιων αρθρώσεων και τενόντων και την συσχέτιση με την ομάδα λευκών αιμοσφαιρίων HLA Β27. Η φλεγμονή στις αρθρώσεις τείνει να είναι χειρότερη όταν υπάρχει έξαρση της νόσου του εντέρου. Γι’αυτό είναι σημαντικό να τίθεται υπό έλεγχο το έντερο όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα.

Η θεραπεία που μπορεί να χρειαστεί για τις περιπτώσεις αυτές, συνήθως βοηθά και το έντερο και τις αρθρώσεις και μπορεί να είναι ένα από τα αντιρευματικά φάρμακα που χορηγούνται από το στόμα ή μία από τις ενέσιμες ‘βιολογικές’ θεραπείες. Σκοπός και των δύο θεραπειών είναι να μην υπάρχουν συμπτώματα και να μην επιτραπεί ζημιά σε αρθρώσεις. Η καλή συνεργασία μεταξύ ρευαματολόγου, γαστρεντολόγου και άλλων επαγγελματιών υγείας είναι αναγκαία για να βοήθησει κάποιος το άτομο ως σύνολο και για να προγραμματίσει τη θεραπεία σωστά.

Αντιδραστική αρθρίτιδα Η αντιδραστική αρθριτιδα είναι η πιο συχνή φλεγμονώδης αρθρίτιδα νέων ατόμων. περιγράφει τη φλεγμονή σε αρθρώσεις μετά απο λοίμωξη είτε του εντέρου είτε του ουρογεννητικού συστήματος. Μπορεί να επηρεάσει παιδιά και μεγάλους και χαρακτηριστικά συμβαίνει μετά από λοιμώξεις όπως salmonella, shigella ή campylobacter (εντέρου) ή μετά από λοιμώξεις όπως χλαμύδια και ουρηθρίτιδα (σεξουαλικά μεταδιδόμενα). Μπορεί επίσης να επέλθει μετά από ίωση όπως τον parvovirus ή τους ιούς της ηπατίτιδος. Συχνά, η αντιδραστική αρθριτιδα συνοδεύεται από πόνο και πρήξιμο σε μια ή περισσότερες αρθρώσεις στα άκρα ή στον σπόνδυλο, ιδιαίτερα τις ιερολαγόνιες αρθρώσεις (αυτές δηλαδή μεταξύ του ιερού οστού και του λαγόνιου στην λεκάνη). Συνοδευτικά συμπτώματα που μπορεί να συμβούν στην αντιδραστική αρθρίτιδα είναι ευκοιλιότητα από την λοίμωξη του εντέρου, φλεγμονή στο μάτι, ψωρίαση του δέρματος ή περιοχές με ξηρό δέρμα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων. επίσης συμβαίνει πρήξιμο ενός δακτύλου χεριού η ποδιού που ονομάζεται δακτυλίτιδα (φωτογραφία σελ. 4). Άλλη συσχέτιση είναι με τενοντίτιδες. Κάποτε άτομα έχουν έλκη στο στόμα ή πόνο στην ούρηση χωρίς αναγκαστικά να έχουν μικρόβιο στα ούρα. Όπως σε όλες τις σπονδυλοαρθροπάθειες, άτομα που είναι πιο επιρρεπή στην αντιδραστική αρθρίτιδα μπορεί να έχουν την ομάδα

Quiz ?

αίματος λευκών αιμοσφαιρίων HLA B27. Η διάγνωση γίνεται από ρευματολόγους με προσεκτική ανάλυση των συμπτωμάτων και το προηγούμενο ιστορικό της λοίμωξης. Η διάγνωση μπορεί να υποστηριχτεί από αναλύσεις αίματος ή μικροβιολογικές αναλύσεις από τις σχετικές περιοχές. είναι σημαντικό να τονίσουμε πως η οποιαδήποτε λοίμωξη μπορεί να χρειαστεί θεραπεία αλλά θεραπεύοντας τη λοίμωξη δεν σημαίνει ότι υποχωρεί και η αρθρίτιδα. Η αρθρίτιδα αντιμετωπίζεται με αντιφλεγμονώδη φάρμακα, ενέσεις κορτιζόνης στις εμπλεκόμενες αρθρώσεις ή κορτικοστεροειδή χάπια, δηλαδή χάπια κορτιζόνης για σύντομα χρονικά διαστήματα. αν αυτές οι αρχικές θεραπείες δεν βοηθήσουν ή αν χρειάζονται επανειλημμένα, τότε χρησιμοποιούνται άλλα αντιρρευματικά φάρμακα όπως αυτά που χρησιμοποιούμε στην ρευματοειδή ή την ψωριασική αρθρίτιδα και εδώ η προσπάθεια είναι να ελαχιστοποιηθούν τα συμπτώματα και η οποιαδήποτε ζημιά στις αρθρώσεις. πέραν του 80% των ατόμων με αντιδραστική αρθρίτιδα θα επανέλθουν στο φυσιολογικό έστω και αν χρειαστούν μήνες πριν υποχωρήσουν τα συμπτώματα. παρόλα αυτά ένας μικρός αριθμός θα συνεχίσει να έχει μακροχρόνια αρθρίτιδα που θα χρειαστεί εξειδικευμένη παρακολούθηση και θεραπεία όπως τα άλλα είδη χρόνιας αρθρίτιδας.

1. ποια χρόνια πάθηση του δέρματος έχει στενή συσχέτιση με αρθρίτιδα; 2. Σωστό ή λάθος; αγκυλωτική σπονδυλοαρθρίτιδα είναι η μόνη φλεγμονώδης αρθρίτιδα που επηρεάζει άντρες πιο συχνά από γυναίκες.

3. οι ακόλουθες είναι μια οικογένεια παθήσεων που συμβαίνουν μαζί στο ίδιο άτομο ή στην οικογένεια που σημαίνει ότι έχουν γενετική συσχέτιση. ποια είναι αυτή που δεν ταιριάζει; αγκυλωτική σπονδυλοαρθρίτιδα, ψωριασική αρθρίτιδα, ρευματοειδής αρθρίτιδα, ψωρίαση δέρματος, ελκώδης κολίτιδα, νόσος του Crohn, ιρίτιδα και αντίδραστική αρθρίτιδα.

απαντήσεις: 1. Η ψωρίαση. Μέχρι 30% των ατόμων με ψωρίαση έχουν την πάθηση που ονομάζεται ψωριασική αρθρίτιδα 2. Σωστό 3. αυτή που δεν ταιριάζει είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Όλες οι άλλες συνυπάρχουν πιο συχνά από το γενικό πληθυσμό ή στο ίδιο άτομο ή στην οικογένεια ενός ατόμου που έχει μια από αυτές.

6


Διατροφολογία Ψωρίαση και Διατροφή δρ δόνα Χειλέτη

Ο ρόλος της διατροφής στην πρόληψη και θεραπεία της ψωρίασης ήταν το θέμα πολλών μελετών και τα δύο πιο σημαντικά στοιχεία που εξετάστηκαν ήταν τα λιπαρά οξέα από τα ψάρια (Ω-3 λιπαρά οξέα) και ο αποκλεισμός του σιταριού (γλουτένη) από τη διατροφή.

οι εσκιμώοι έχουν χαμηλά ποσοστά ψωρίασης και τρώνε άφθονο ψάρι. αυτό οδήγησε σε πολλές μελέτες που χορήγησαν Ω-3 λιπαρά οξέα σαν συμπλήρωμα διατροφής και εξέτασαν την επίδρασή τους στη θεραπεία της ψωρίασης. Κάποιες από αυτές τις μελέτες έδειξαν ότι η προσθήκη Ω-3 λιπαρών οξέων στη διατροφή είχε θετική επίδραση στη θεραπεία αλλά πολλές άλλες μελέτες δεν έδειξαν καμία διαφορά. Φαίνεται λοιπόν πως παρόλο που δεν υπάρχουν ενδείξεις που να υποστηρίζουν τη χορηγία Ω-3 λιπαρών οξέων σαν συμπλήρωμα διατροφής είναι σίγουρα πολύ σημαντικό να μην καταναλώνουμε λιγότερα Ω-3 λιπαρά οξέα από αυτά που χρειαζόμαστε. ο καλύτερος, πιο φυσιολογικός και ασφαλής τρόπος να πάρουμε αυτά τα λιπαρά οξέα είναι από τα ψάρια και συνιστούμε την κατανάλωση ψαριών τουλάχιστο δύο φορές τη βδομάδα, μία από τις οποίες πρέπει να είναι από λιπαρά ψάρια (πχ σολωμό, μπακαλιάρο).

ο αποκλεισμός της γλουτένης ή του σιταριού από τη διατροφή έγινε αντικείμενο αρκετών μελετών που δεν έδειξαν όμως πως αυτό έχει θετική επίδραση στη θεραπεία της ψωρίασης. Φαίνεται λοιπόν πως η καλύτερη δίαιτα για την πρόληψη και θεραπεία της ψωρίασης είναι αυτή που ακολουθεί τις αρχές υγιεινής διατροφής που είναι οι ακόλουθες:

8διατήρηση του σωματικού βάρους ώστε ο δείχτης Μάζας Σώματος να είναι από 19 μέχρι 24. 8περιορίζουμε την ολική ποσότητα λιπαρών, ειδικά τα κορεσμένα λιπαρά στη διατροφή. διαλέγουμε γαλακτοκομικά με μειωμένα λιπαρά, αφαιρούμε το λίπος απο το κρέας και το κοτόπουλο και αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε υπερβολικό λάδι στο μαγείρεμα. 8Τρώμε τουλάχιστο 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα 8Τρώμε ψάρι τουλάχιστο 2 φορές τη βδομάδα, μία από τις οποίες να περιλαμβάνει λιπαρά ψάρια (σολωμό, μπακαλιάρο κλπ)

8αυξάνουμε τις φυτικές ίνες στη διατροφή (όσπρια, φρούτα, λαχανικά, μαύρο ψωμί και δημητριακά) 8Το κόκκινο κρέας δεν είναι βλαβερό άν αφαιρούμε το λίπος. Eίναι πλούσια πηγή σιδήρου και σημαντικό στη διατροφή όλων μας, τουλάχιστο μία φορά τη βδομάδα. 8αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε υπερβολικό αλάτι στο μαγείρεμα. 8Τα γαλακτοκομικά είναι σημαντική πηγή ασβεστίου, ιδιαίτερα σημαντικά στα άτομα με ψηλές ανάγκες ασβεστίου όπως τα παιδιά, έφηβοι και γυναίκες πριν και μετά την εμμηνόπαυση. Τα γαλακτοκομικά με μειωμένα λιπαρά περιέχουν την ίδια ποσότητα ασβεστίου με τα πλήρη. Για τον μέσο ενήλικα, συνιστούμε 3 μερίδες γαλακτοκομικών την ημέρα (μία μερίδα είναι ένα ποτήρι γάλα ή ένα γιαουρτάκι ή μία μερίδα τυρί ή χαλούμι μεγέθους ενός σπιρτοκουτιού). Τα παιδιά, οι έφηβοι και οι γυναίκες πριν/μετά την εμμηνόπαυση έχουν αυξημένες ανάγκες. 8ποικιλία στη διατροφή

Η Δρ Δόνα Χειλέτη είναι κλινική διαιτολόγος και διατροφολόγος με εξειδίκευση στην παιδιατρική διαιτολογία (BSc (Hons) Nutrition, University of Surrey). Είναι εγγεγραμμένη στο μητρώο διαιτολόγων Ηνωμένου Βασιλείου (SRD). Κατέχει δίπλωμα ‘MSc Food Science’ (University of Reading) και PhD (University of London). Εργάστηκε στο παιδιατρικό νοσοκομείο Great Ormond Street Λονδίνου ως ανώτερη διαιτολόγος (με ρόλο κλινικό, ερευνητικό και διοικητικό) από το 1997 μέχρι το 2002. Τώρα είναι Διαιτολόγος στο κέντρο (Παιδιατρική@Προδρόμου) και είναι υφηγητής Διατροφολογίας στο Frederic University.

7


“Αρθρώσεις” -

Ενημερωτικό έντυπο Ρευματολογίας

Πελματιαία Απονευρωτίτιδα Πρόβλημα που συμβαίνει κάποτε στις σπονδυλοαρθροπάθειες αλλά και συχνά στο γενικό πληθυσμό

Πελματική λωρίδα

Πελματιαία Απονευρωτίτιδα

Η πελματιαία απονευρωτίτιδα είναι φλεγμονή του ινώδους ιστού (πελματική λωρίδα) κατά μήκος του κατώτατου σημείου του ποδιού που συνδέει το κόκκαλο της φτέρνας με τα δάκτυλα. Μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο στην φτέρνα. ο πόνος της φτέρνας είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που παρουσιάζονται σε μια ποδιατρική κλινική. ο ποδίατρος θα διαγνώσει πιθανότατα τον πόνο ως πελματική φλεγμονή. Το κόκκαλο της φτέρνας προστατεύεται από το λιπαρό ιστό αποκαλούμενο μαξιλάρι της φτέρνας, το οποίο έχει ελαστικότητα και επιτρέπει προστασία και ομαλή κίνηση του ποδιού κατά την διάρκεια του περπατήματος ή την ορθοστασία. υπάρχουν πολλοί σύνδεσμοι που συνδέονται με την φτέρνα και είναι η φλεγμονή αυτών των συνδέσμων, που προκαλεί την πελματιαία απονευρωτίτιδα.

Πελματιαία Απονευρωτίτιδα

Επώδυνο σημείο

ο πόνος προέρχεται από την ανώμαλη θέση του ποδιού κατά τη διάρκεια του κύκλου βηματισμού. Συνήθως, ο πόνος προκαλείται από μια κληρονομική πάθηση, την βλαισοποδία (pronation) του ποδιού, η οποία και προκαλεί την στροφή των ποδιών προς τα μέσα. Η κατάρρευση αυτή που ξεκινά από την καμπύλη του ποδιού και φτάνει μέχρι τη φτέρνα βάζει πρόσθετη πίεση στη λωρίδα του μυ. προβλήματα κατασκευής και λειτουργίας των ποδιών, όπως επίσης και φτωχής ευθυγράμμισης των οστών έχουν επιπτώσεις στους μυς, τους συνδέσμους και τους τένοντες και μπορεί να οδηγήσουν σε διάφορους πόνους. επίσης μια αλλαγή στις δραστηριότητες των ασθενών ή ακόμα και ένα ακατάλληλο παπούτσι ίσως να ευθύνονται για την πρόκληση μιας μικρής σχισμής στην μυϊκή απονευρωτική λωρίδα, ιδιαίτερα αν το άτομο είναι επιρρεπές σε αυτό. Όταν υπάρχει η πελματιαία απονευρωτίτιδα ο ασθενής αισθάνεται έναν αιχμηρό πόνο στην περιοχή της φτέρνας ειδικά όταν σηκώνεται από το κρεβάτι το πρωί. δεδομένου ότι το πόδι τεντώνει λίγο με το περπάτημα, ο πόνος μπορεί να υποχωρήσει. ο πόνος γίνεται εν τούτοις χειρότερος καθώς η ημέρα προχωρεί. Μερικοί ασθενείς αισθάνονται τον πόνο μόνο όταν κάνουν τρέξιμο ή έντονο περπάτημα.

Πελματική λωρίδα Η πελματιαία απονευρωτίτιδα δημιουργεί “άκανθα” πτέρνας

Τι προκαλεί την πελματιαία απονευρωτίτιδα; Η πελματιαία απονευρωτίτιδα προκαλείται από μια πολύ μικρή σχισμή σε ένα από τους συνδέσμους που συνδέονται με τη φτέρνα και συναντάται συχνά στις υπέρβαρες γυναίκες. Συνδέεται επίσης με συγκεκριμένους τύπους ποδιών καθώς επίσης και με διάφορες επαναλαμβανόμενες και επίπονες δραστηριότητες, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν το μωλωπισμό και φλεγμονή στο πίσω μέρος της φτέρνας.

Το πρόβλημα μπορεί να εντοπιστεί με την άσκηση πίεσης στο εσωτερικό της καμπύλης ή στο εσωτερικό της φτέρνας. οι ακτινογραφίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αποκλειστούν άλλα προβλήματα όπως τα σπασίματα ή ακόμη και έναν όγκο. εντούτοις, υπάρχουν και άλλοι λόγοι που προκαλούν πόνο στην φτέρνα εκτός από την πελματιαία απονευρωτίτιδα, όπως:

Νεύρωμα στη φτέρνα Σ’αυτή την περίπτωση ο πόνος προκαλείται από φλεγμονή σε νεύρο της φτέρνας ή/ και προκαλείται από τραυματισμό.

Θυλακίτιδα στη φτέρνα Ένα μικρό κοκαλάκι, το οποίο μοιάζει με κεντρί (“άκανθα”), μπορεί να αναπτυχθεί λόγω αυτής της πίεσης της λωρίδας στο κόκκαλο. Το κοκαλάκι όμως αυτό δεν είναι υπεύθυνο για τον πόνο που εμφανίζεται αλλά αποτελεσμα της φλεγμονής.

8

θύλακας είναι ένας μικρός σάκος από υγρό που διαμορφώνεται για να προστατεύσει μια περιοχή όπου υπάρχει ασυνήθιστη συγκέντρωση πίεσης. ο πόνος εμφανίζεται όταν υπάρχουν ρήξεις στο νεύρο που οδηγούν σε ένα θύλακα.


Σπάσιμο από πίεση στο κόκκαλο της φτέρνας Όταν το κόκκαλο της φτέρνας είναι πάρα πολύ πιεσμένο μπορεί να οδηγείσει σε μικρά σπασίματα. αυτό δεν είναι ορατό σε μια ακτινογραφία στην αρχή, αλλά καθώς το σπάσιμο αυξάνεται σε μέγεθος θα εμφανιστεί.

Όγκος στο κόκκαλο αυτό είναι πολύ σπάνιο αλλά εάν εμφανιστεί είναι συνήθως καλοήθης. ο πόνος εμφανίζεται επειδή το κόκκαλο έχει σπάσει επίσης σε αυτή την περίπτωση.

Αρθρίτιδα Η αγκυλωτική σπονδυλοαρθρίτιδα, η ψωριασική αρθρίτιδα και η ρευματοειδής αρθρίτιδα, είναι μερικοί από τους παράγοντες που μπορούν επίσης να προκαλέσουν τον πόνο στην φτέρνα. Σ΄αυτή την περίπτωση ο πόνος μπορεί να εμφανιστεί σε συνδυασμό με άλλα συμπτώματα όπως πόνο σε αρθρώσεις ή στην πλάτη και δυσκαμψία. εάν ο πόνος είναι δριμύς και έχει διαρκέσει για περισσότερο από τέσσερις ημέρες και εάν το πόδι είναι κόκκινο και πρησμένο θα πρέπει να γίνει μια επίσκεψη σε ρευματολόγο για πλήρη διάγνωση.

Η θεραπεία της απονευρωτίτιδας ο ποδίατρος ειδικεύεται στην διάγνωση των ασθενειών του ποδιού. οι αρχικοί στόχοι στη διαχείριση της πελματιαίας απονευρωτίτιδας είναι: 1) να μειωθεί η φλεγμονή, 2) να προστατεύσουμε την πελματική λωρίδα από περαιτέρω τραύμα, και 3) να ενδυναμωθούν οι μυς των αστραγάλων, του ποδιού και των γαστροκνημίων. Η πρώτη και πιο απλή θεραπεία είναι η ξεκούραση μέχρι να υποχωρήσει ο πόνος. Μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί αυτή η θεραπεία καθότι οι περισσότεροι άνθρωποι στέκονται κατά τη διάρκεια της ημέρας. αυτό έχει ως αποτέλεσμα την άσκηση πίεσης στην περιοχή και την πρόκληση περισσότερης φλεγμονής.

θα ήταν καλό να ξεκουράζεται ο ασθενής όσο μπορεί και να αποφεύγονται οι αχρείαστες δραστηριότητες. Μπορεί επίσης να εφαρμόζεται πάγος για 10 - 15 λεπτά, για τις πρώτες μέρες, δύο φορές την μέρα. Η πελματιαία απονευρωτίτιδα μπορεί να βοηθηθεί από μαξιλάρια σιλικόνης, τεντώματα στην περιοχή και ξεκούραση. εάν αυτές οι μέθοδοι δεν λειτουργούν, ο ποδίατρος μπορεί να βοηθήσει με την κατασκευή ορθοπεδικών πελμάτων που θα βοηθήσουν στην στήριξη της καμπύλης του ποδιού και στη μείωση της πίεσης στις φτέρνες. επιπλέον, ο ποδίατρος θα ελέγξει για άλλα βιοκινητικά προβλήματα και θα αποτρέψει μελλοντικούς τραυματισμούς στα ισχία, τα γόνατα και τη μέση. Η θεραπεία με ορθοπεδικά πέλματα είναι συνήθως επιτυχής για αυτό το πρόβλημα. εάν αυτή η θεραπεία έχει δοκιμαστεί για 6 μήνες και δεν έχει αποτέλεσμα, τότε μπορεί να γίνει μια ένεση κορτιζόνης στο πίσω μέρος της φτέρνας. αυτό θα μειώσει την φλεγμονή, αλλά περισσότερες από μια ενέσεις κορτιζόνης δεν συστήνονται, δεδομένου ότι μπορεί να αποδυναμώσουν το ΄μαξιλάρι΄ της φτέρνας. εάν καμία από αυτές τις μεθόδους δεν είναι ικανοποιητική η επόμενη θεραπεία είναι η χειρουργική επέμβαση ή η θεραπεία κυμμάτων ECSWT (extra-corporeal shock wave therapy).

Η Μύρια Θεοχαρίδου Καϊμακλιώτη είναι απόφοιτη του πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον στο Ην. Βασίλειο στην ποδιατρική (BSC Podiatry MCHS, πανεπιστήμιο S.R.POD Southampton). Είναι μέλος του ποδιατρικού συνδέσμου του Ην. Βασιλείου και ασκεί την ποδιατρική στην Λάρνακα.

Γίνετε συνδρομητές δωρεάν! αν ενδιαφέρεστε να παίρνετε δωρεάν τις ‘αρθρώσεις’ κάθε τριμηνία δώστε μας τα στοιχεία σας με έναν από τους ακόλουθους τρόπους: 8Τηλεφωνώντας στο 22200638 8Mε e-mail στο joints@cytanet.com.cy 8Mε Fax στο 22512373 8Στέλνοντας το απόκομμα αυτό στην διεύθυνση: δρ ιωσήφ ιωσήφ, αρεταίειο νοσοκομείο, ανδρέα αβραμίδη 55-57, Στρόβολος 2024, λευκωσία

✂ ενδιαΦεροΜαι Για ΤΗ δΩρεαν ΣυνδροΜΗ ΣΤο ενΗΜερΩΤιΚο ενΤυπο "αρθρΩΣειΣ” ονομα: διεύθυνση: Τηλ:

E-mail:

9


“Αρθρώσεις” -

Ενημερωτικό έντυπο Ρευματολογίας

Στήλη Ασθενών Σε αυτό το τεύχος των αρθρώσεων καλωσορίζουμε ερωτήσεις από ασθενείς. Έχουν επιλεγεί ερωτήσεις γενικού ενδιαφέροντος και παρουσιάζονται πιο κάτω μαζί με τις απαντήσεις. 8

8

Ερώτηση

‘εχω ψωριάση του δερματος. Με έχουν συμβουλεύσει πως ο πιο κατάλληλος γιατρός να επισκεφθώ είναι ο ρευματολόγος ο οποίος έχει την κατάρτιση για να θεραπεύει την πάθηση αυτή. ποιά είναι η γνώμη σας;

Ονομάζομαι Ιωάννης Θεοφάνους και έχω Αγκυλωτική Σπονδυλίτιδα. Είμαι 31 χρόνων, γεννήθηκα στην Πραιτώρια της Νοτίου Αφρικής και τώρα ζω στην Κύπρο αφού ήταν η επιθυμία των γονιών μου που κατάγονται από την Πόλη Χρυσοχούς και τη Λευκωσία.

Απάντηση

Όχι είναι μια λανθασμένη εντύπωση πως οι ρευματολόγοι είναι οι σωστοί γιατροί για να χειριστούν την ψωρίαση του δέρματος. αν έχετε ψωριαστική αρθρίτιδα αυτό είναι διαφορετικό και μόνο ρευματολόγος μπορεί να χειριστεί το πρόβλημα σας. Για το δέρμα όμως πρεπει να επισκεφτείτε δερματολόγο. 8

Ερώτηση

είμαι άντρας 28 χρονών και πέρσι ανέφερα σε ενα οικογενειακό φίλο που είναι γιατρός πως έχω συνεχόμενο πόνο στην μέση. εξήγησα πως ο πατέρας μου έχει αγκυλωτική σπονδυλίτιδα και θάλεγα πως άρχισα να έχω συμπτώματα στην ηλικία των 15 χρόνων. δούλευα σε εστιατόριο και άρχισα να νιώθω πως η μέση μου πονούσε συνεχώς. θεωρούσα πάντα πως ήταν λόγω δουλειάς ή λόγω του ότι δεν στεκόμουν ή δεν καθόμουν ορθά. Στην ηλικία των 19 περπατούσα με δυσκολία και κάθε πρωί είχα πόνο στα ισχία μου και στην μέση. πρόσεξα όμως ότι όταν δούλευα πολύ ή γυμναζόμουν, τα συμπτώματα μου ήταν λιγότερα. Όταν έφτασα στην Κύπρο το 2003 είχα χρόνιο πόνο στον αυχένα και άρχισε να μειώνεται η κινητικότητα μου. Ένιωθα 80

λόγω αυτού μου ζήτησε ο φίλος γιατρός να ελέγξω το τεστ HLA B27. αυτό ήταν αρνητικό και έτσι με καθήσυχασε πως δεν έχω την πάθηση. είναι σωστό αυτό; 8

Απάντηση

Όχι το τεστ HLA B27 είναι ένα τεστ για να δούμε αν υπάρχει μια ιδιαίτερη ομάδα αίματος (των λευκών αιμοσφαιρίων και όχι των ερυθρών όπως τις ομάδες α, Β και ο που ξέρουμε όλοι). Άτομα με αγκυλωτική σπονδυλοαρθρίτιδα έχουν πιο συχνά την ομάδα HLα B27 σε σύγκριση με το γενικό πληθυσμό, όμως ορισμένα άτομα με αγκυλωτική σπονδυλίτιδα μπορεί να είναι χρονών ενώ ήμουν μόνο 30. Η οικογένεια μου δεν ήξερε τα προβλήματα μου διότι προσπαθούσα να μην δείχνω πως πονούσα. δεν ήθελα την συμπόνια οποιουδήποτε αλλά μετά από λίγο καιρό ήταν δύσκολο να το κρύβω πια. Τελικά αποφάσισα να δω κάποιον για το πρόβλημα. είδα ένα ορθοπαιδικό χειρούργο και μετά από ορισμένες αναλύσεις αίματος και ακτινογραφίες πληροφορήθηκα πως είχα αγκυλωτική σπονδυλαρθρίτιδα. Τότε με παρέπεμψαν στον ρευματολόγο μου. Μετά που είδα τον ρευματολόγο και μετά από ορισμένες

Στοιχεία Επικοινωνίας: Δρ Ι Ιωσήφ, MB BCh MRCP (UK), ρευματολόγος και παθολόγος, Aρεταίειο Νοσοκομείο, Αντρέα Αβρααμίδη 55-57, Στρόβολος 2024, Λευκωσία, Κύπρος. Tηλ: 22200328, Φαξ: 22512373, e-mail: joints@cytanet.com.cy

αρνητικά για την ομάδα HLα Β27 και επίσης ένας μικρός αλλά σημαντικός αριθμός του φυσιολογικού πλυθησμού είναι θετικοί για το HLα Β27 χωρίς να έχουν την πάθηση. Συμπέρασμα πως η διάγνωση βασίζεται στο ιστορικό, την κλινική εξέταση, τις ακτινολογικές εξετάσεις όπως ακτινογραφία και μαγνητική τομογραφία και μπορεί να υποστηρίζεται από το τεστ HLα Β27. Το τεστ από μόνο του δεν μπορεί να επικυρώσει ούτε να αποκλείσει την διάγνωση με τον ίδιο τρόπο που ο ρευματοειδής παράγοντας δεν μπορεί να αποδείξει ή να αποκλείσει την ρευματοειδή αρθρίτιδα. εξετάσεις αρχίσαμε εβδομαδιαίες ενέσεις. Στην αρχή δεν ένιωσα μεγάλη διαφορά αλλά μετά από δεκαπέντε μέρες περίπου η καλυτέρευση ήταν εντυπωσιακή. ο πόνος μου άλλαξε από τα 8/10 στο 0. δεν είχα πια πόνο στον αυχένα ή στην μέση. νιώθω καλύτερα από ότι ένιωσα εδώ και 15 χρόνια. θα ήθελα να ευχαριστήσω τους επαγγελματίες υγείας που δουλεύουν συνεχώς για να βοηθήσουν άτομα με ρευματοπάθειες να έχουν μια ζωή χωρίς πόνο.

ιωάννης θεοφάνους Σχεδιασμός: M.A.D. Δικαιώματα: Δρ Ι Ιωσήφ, 2010

Χορηγοί: Mε έμπνευση για έναν υγιέστερο κόσμο

"Αυτό το έντυπο στηρίζεται εν μέρει σε χορηγεία των εταιρειών Merck Sharp & Dohme (Middle East) Ltd , Wyeth, Novartis, Schering Plough. Το περιεχόμενο είναι απόλυτη ευθύνη των συγραφέων. Οι εταιρίες αυτές δεν κατεύθυναν το περιεχόμενο και το έντυπο δεν αντιπροσωπεύει κατ’ ανάγκη τις θέσεις τους". Ειδικές Ευχαριστίες στη Δρ. Νίνα Ιακωβίδου Ιωσήφ και στον κ. Αρτέμη Ψαρά για τη διόρθωση των κειμένων.

10

Autumn 2010 gr  
Autumn 2010 gr  

Joints - Rheumatology Newsletter

Advertisement