Page 1

Mikkel Moxness @ CatchLight Fotostudio

muziek | theater | humor

nr. 2 • seizoen 2012-2013


Inge Van den Heuvel

2


07.01

Phantom Limb

Intrigerende hedendaagse countrysoul van deze groep uit Bristol met een straffe zangeres en even grote klasse als Alabama Shakes. Marc Ford, ex-Black Crowes, is de producer van hun tweede album The Pines. Zangeres Yolanda Quartey heeft een indrukwekkende stem. Ze toerde in 2008 met Massive Attack en was ook de backing vocal van Adele en Dizzee Rascal.

12 + 13.01

24 uur van het podium

24 uur culturen zonder blessures. Arenberg denkt aan je gezonde lijf met brunch, FIT-O-METER & FITO-KOERS! Volg een avontuurlijk hindernissenparcours met ZAZA, Dirk Draulans doet Darwin, Steven Gabriels met exclusieve best-of fragmenten uit o.a. Roofing en Kassei, open podium door Mic’s Up en eigenzinnige jazz-en punkrock door het 4-koppige Solanas. De bonte, dansende en muzikale bende van Lamourgaga zet je zonder morren in beweging. Daarna komt het cultcollectief Capsule hun nieuwe cd voorstellen. Als de nacht valt, Rumble In The Jungle met zwoele soul, hiphop en rap door Studio Urbanization. Dj Viva Bomma bouwt met pretentieloze plaatjes een stevig feestje waar zelfs ons bomma en tante Hilda hun wilde haren laten wapperen! 17 + 18.01

08 > 10.01

Jeroen Leenders

Geen Idee Try-out ‘Men vraagt mij naar een opvolger, een nieuwe show en waarover die zal gaan. In alle eerlijkheid, geen idee.’ Jeroen wil zo weinig mogelijk moppen vertellen. ‘Ik vertel liever gewoon over mijn werkelijkheid. Maar dan liefst op een zo hilarisch mogelijke manier.’   12.01

‘t Arsenaal en Theater Malpertuis

Verre Vrienden Enkele vrienden, dertigers en veertigers, hebben afgesproken. Ze wachten op een oude gemeenschappelijke vriend. Zijn vriendin is onlangs verdronken. Zijn vrienden willen hem opvrolijken. Zelf hebben ze echter weinig reden om happy te zijn; een buitenechtelijke verhouding, ongewilde kinderloosheid en een huwelijk dat op springen staat. Tegen ieders verwachting in, is hun vriend opgewekt. Een donkere komedie van Alan Ayckbourn. Met Frank Dierens, Sophie Derijcke, Tom Ternest, Ikram Aoulad, Janne Desmet en Junior Mthombeni.

Salomee Speelt

Noemi Schlosser & Kevin Van Staeyen Yes! We have no bananas! Première Een mix van cabaretnummers en sketches uit de jaren ‘20-‘30 tot nu in diverse talen. Rode draad: geld, het gebrek aan geld, recessie, depressie, inf latie, conspiratie, morele, artistieke, sociale, politieke, Europese, Amerikaanse en Chinese crisis. Verwacht je aan ‘Jiddische sweatshop songs’ uit de New Yorkse Lower East Side in de periode van de Grote Depressie, nummers van de befaamde Kurt Weill en humor en sketches uit Weimar en Parijs. 18 + 19.01 Succesherneming Paul van Vliet. Nu! Wat Paul van Vliet doet op een podium, is zeldzaam geworden. Hij kan terugkijken op meer dan vijftig jaar vakmanschap. Geniet in deze show van de vele hoogtepunten uit zijn rijke repertoire en zijn unieke carrière.  In 2002 stopte van Vliet met de grote shows. Hij speelt nog wel voor Unicef. Dit jaar staat hij sporadisch op de planken. Mis hem niet.

3


10.02

HOWE GELB

26.01

BRZZVLL Polemicals CD Release Geïnspireerd door 70’s jazz, scheurende saxen, afrobeat en African grooves maakt deze zevenkoppige Belgische band uiterst funky muziek in de geest van Sly Stone, Herbie Hancock en Gil Scott-Heron. In juli speelden ze nog het voorprogramma van The Roots in het Openluchttheater Rivierenhof. In januari ligt het nieuwe album Polemicals in de rekken, dat ze live komen voorstellen. 30.01

Titus Simoens

4

Howe Gelb, de godfather van de alt.country, is al meer dan een kwarteeuw de creatieve spilfiguur van de legendarische cultband Giant Sand. Zijn albums, zowel solo als met zijn band, roepen de sfeer van het stoffige Zuiden op. De muziek balanceert tussen folk, americana en bloedmooie popliedjes, die blijven nazinderen dankzij de donkere, warme stem van Gelb. Howe Gelb komt solo naar de Arenberg! Expect the unexpected!

El Juntacadáveres De Platino CD Release Een dampende mix van tango, rock en hiphop. El Juntacadáveres is de achtkoppige jonge band rond de Argentijnse muzikant en componist Enrique Noviello. In 2011 stonden ze op het groot podium van Mano Mundo en speelden ze het voorprogramma van Gotan Project in het Openluchttheater Rivierenhof. De Platino is hun debuutalbum, dat in januari verschijnt.

01.03

The Rhythm Junks CD Release Najaar 2010 was er de zinderende zijstap met Roland Van Campenhout, wat resulteerde in het lekker onvoorspelbare Fortune Cookie. The Rhythm Junks nemen de draad weer op vanuit het ‘less is more’ principe. Vanaf heden: drie virtuoze venten aan de bas, drums, harmonica & slide gitaar. Er wordt geklauwd en geblazen, geborsteld en geslagen, zacht en hard, zwierig en rauw. En de songs, die kraken harder dan vroeger, kortom de ideale groep voor de gouden bruiloft van Tom Waits.


04.04 Mikkel Moxness @ CatchLight Fotostudio

SIR YES SIR & MAYA’S MOVING CASTLE

05.03

Dandylion Dandylion is de artiestennaam van het soloproject van Marianne Sveen, die deel uitmaakt van het Noorse folkpopkwartet Katzenjammer. Midden oktober breide ze een eind aan het derde deel van haar debuutalbum Images Under Construction. Elektronische arty pop naast soulvolle bluesy rock en catchy nummers naast sfeervolle ballades. Noorwegen wordt nog mooier!

Sir Yes Sir is een groep die onder je huid kruipt voor je het zelf helemaal goed in de gaten hebt. Of ze nu als een razende tekeer gaan, of wanneer Tijs Delbeke je zijn teksten toefluistert, steeds heb je het gevoel dat het allemaal zit zoals het zou moeten zitten. Het vakmanschap van muzikanten die samenspeelden met dEUS, Dez Mona en Stuff, in combinatie met songs die tot de perfectie zijn bijgeschaafd, zorgt ervoor dat Sir Yes Sir de act is die de Belgische alternatieve muziek nodig had. Het sprookjesachtige Maya’s Moving Castle stelt die avond ook hun debuutalbum voor. De groep rond Anne Sofie Claeys was in 2010 finalist in Humo’s Rock Rally en De Beloften, en prijkt in het lijstje Beloftevolle Belpop van Focus Knack.

5

30.03

Balmorhea De Texaanse akoestische band Balmorhea fabriceert filmische postrock met veel klassieke elementen, maar ook country, folk, rock en jazz komen aan bod. De muziek is episch, verstild, met spaarzame vocalen, teder getokkel en veel kabbelende pianoklanken. Zopas verscheen hun vijfde langspeler Stranger, een pak luider en meer uptempo dan het vorige werk. Live komt dit alles het beste tot zijn recht!

27.04

The Writer’s Bench feat. Linton Kwesi Johnson Linton Kewsi Johnson (aka LKJ) is een Jamaicaanse Brit en een hele straffe dubpoet: hij dicht en zingt politiek getinte teksten op een typisch reggaeritme. Hij doet dat in het Jamaicaanse dialect, en zelfs dat is een soort statement. Zijn beste werk is gepubliceerd in de reeks Penguin Modern Classics, een eer die maar weinig levende poëten te beurt valt.


19.01

Bas Birker Support Peter Kluppels

Op Weg Het leven van een comedian zoals het echt is! Géén romantiek, blote groupies of kleedkamers vol drank en drugs. Eenzaamheid, grappige nonkels en broodjes, dat is wat de klok slaat. En tussendoor lege zalen, volle kroegen en dronken tenten. Verwacht een avondje vol improvisatie, sarcasme en ironie. Bas Birker is al jarenlang de meest gevraagde MC in stand-up comedyland. 24.01

Lankmoed

Stilt Ergens in die gigantische berg enkele schoenen kan er een mooi nieuw paar ontstaan. Wonderschone liedjes en geestige conferences van Jan Geubbelmans en Peter van Ewijk die gecoacht worden door Mich Walschaerts van Kommil Foo.       25.01

Arnout Van den Bossche

De Relatiefluisteraar Vergeet die veel te dikke boeken en lichtzinnige weekbladen. Arnout dokterde voor jou de ultieme relatiehandleiding uit: glasheldere schema’s, best practices en handige tips & tricks. Pijnpunten in je relatie? Arnout Van den Bossche maakt er onfeilbare succesfactoren van.

Lalo Gonzalez en Andrea Lennon

6

30.01

Geike

Verleden jaar, vier jaar na haar vertrek bij Hooverphonic, maakte Geike haar solo debuutalbum For The Beauty Of Confusion, waar ze zich voor de eerste maal ontsluiert. Tien jaar lang was ze de stem van Hooverphonic. Een nieuwe artieste is geboren. Haar debuut is meeslepend en warm. 31.01

Gedichtendag

Uitreiking Herman de Coninckprijs 2013 + Concert Sarah Ferri I.s.m. Provincie Antwerpen & boek.be De jaarlijkse Herman de Coninckprijs, voor het beste


Carli Hermès (unit cma)

Laura van Dolron speelt een eindejaarsconference. Niets speciaals, horen we u denken, dat is toch een traditie in Nederland en intussen ook al een beetje in Vlaanderen? Dit is echter niet zomaar een conference, maar een herneming van een cabarettekst van de Nederlandse cabaretier Wim Kan uit 1976.

Laura van Dolron: In het theater bestaat sowieso al de traditie om theaterteksten van Shakespeare of Tsjechov steeds maar opnieuw op te voeren. Teksten van cabaretiers worden automatisch opzij geschoven; die zouden té persoonlijk zijn om na te spelen. Dat uitgangspunt in vraag stellen en de worsteling die ik ongetwijfeld zal ervaren bij het adapteren van die tekst, dàt gaat dan uiteindelijk mijn voorstelling worden. Niet zo veel Vlamingen van een jongere generatie gaan zich Wim Kan nog herinneren. Kan je even in een notendop samenvatten wat we van hem moeten weten? Wim Kan was zowat de grondlegger van de eindejaarsconference en de one-man-show. Elk jaar ging de gegoede burger compleet met bontstola’s en paarlen kettingen naar hem kijken in de schouwburg. Je kan hem een beetje vergelijken met Toon Hermans, maar dan de eerder politieke variant van Hermans. Dat politieke spreekt mij dan weer enorm aan, omdat ik daar in mijn werk ook zo mee bezig ben. Maar het meest fascinerende aan Wim Kan was zijn dubbelheid: hij was een enorme grappenmaker, die conferences waren altijd übergezellig, maar in het echte leven was hij verschrikkelijk somber en de-

pressief. Die somberheid heeft hij nooit willen delen met het publiek. Het heeft iets moois en terzelfder tijd iets tragisch: de klassieker van de tranen van de clown. Hij had ook wel zijn redenen om depressief te zijn, niet? De Tweede Wereldoorlog had hij doorgebracht in een Japans concentratiekamp. Klopt, maar weet je wat vreemd is? Uit zijn dagboeken blijkt dat hij die periode in de kampen nog best vrolijk was. Het is pas later, wanneer zijn succes enorm begint toe te nemen, dat hij verschrikkelijk somber wordt. Alsof hij zich een gevangene voelt van het door hemzelf gecreëerde personage dat hij speelt op het podium. Wie moet ik zijn van de mensen? Kan ik dat imago wel volhouden? Het zijn vragen die voor elke maker onnoemelijk interessant zijn. Meer zelfs: ik denk dat we allemaal moeite hebben om onze sombere en duistere kant een plaats te geven. Als alles constant leuk en gezellig moèt zijn, dan kan het natuurlijk nooit écht leuk of gezellig worden. Daar ga ik zeker ook over fantaseren: wat als Kan het podium was opgelopen en had verteld over zijn depressie? Waarschijnlijk veronderstelde hij dat iedereen dat verschrikkelijk zou vinden, maar ik geloof dat een publiek dat ook kan appreciëren. Chapeau dat je het aandurft om dit ook in Vlaanderen te komen spelen. Je moet niet alleen een actuele vertaling maken omdat de originele tekst van 1976 is, maar ook nog eens een geografisch-culturele. Ik maak me daar niet te veel zorgen over, te meer omdat de voorstelling vooral zal gaan over dat hele rollenspel en wat je van jezelf op het podium al dan niet laat zien. Plus: het is gewoon een enorme uitdaging! In het verleden deed je al eerder monologen. Waarom sta je zo graag alleen op het podium? Zodra je met twee bent ontstaat er een veiligheid. Als je alleen speelt, ontstaat er dan weer een soort eenzaamheid. Die zorgt er voor dat ik veel opener en veel kwetsbaarder op dat podium durf te staan. Het publiek wordt je tegenspeler. Of beter: het publiek wordt terzelfder tijd je beste vriend én een monster. Ik sta daar en ik vind het heel belangrijk wat zij vinden, maar ik ken ze niet en ik weet niet wat ze willen en ik moet ze uitdagen terwijl ik terzelfder tijd wil dat ze van me houden. Als dat geen ultiem recept voor drama is? (lacht)

7


Iedereen is al eens op zoek naar zichzelf en soms overdrijven we daarmee, zoals die vermiste toeriste in IJsland die meezocht naar… zichzelf. In Waar is Barry? gaat Bart Cannaerts vooral niet de dieppsychologische toer op, maar wil hij u in de eerste plaats eens 8

goed laten lachen. Waar is Barry? heb je zelf al een ode aan de oppervlakkigheid genoemd. We nemen bij voorbaat aan dat dat niet al te negatief bedoeld is? Bart Cannaerts: Om te weten wat ik daar precies mee bedoel, kom je natuurlijk best eens naar de show kijken. Het gaat deels over hoe sommige mensen zich echt kunnen verliezen in de zoektocht naar zichzelf en zo bewust proberen leven dat ze er vooral ongelukkig door worden. Dan vraag ik me soms af: wat is er ineens zo verkeerd aan je af en toe eens flink oppervlakkig amuseren? Is het wel nodig om je bij alles wat je doet zoveel vragen te stellen? Uiteraard is die uitspraak een boutade. Het is niet alsof ik wil pleiten voor oppervlakkigheid op alle vlakken, maar met soms oppervlakkig zijn, is niets verkeerd. Vorig jaar werd je in Humo geïnterviewd door ‘Dwarskijker’. Grappig feit was wel dat hij in zijn inleiding stelde dat hij 87% van de Vlaamse stand-up comedians maar knudde vond. Volgens hem behoorde jij gelukkig wel tot de overige 13%. Denk je dat het iets te maken heeft met het soms gehoorde verwijt dat de Vlaamse stand-up wat te infantiel blijft? Goh, dat is zo de gemakkelijke kritiek. Natuurlijk zijn

er in Vlaanderen comedians die platte grappen maken. Maar om meteen te counteren: infantiele moppen zijn soms bijzonder grappig. En grappen over seks zijn dat soms ook. Of over kak. Net zoals met oppervlakkigheid is er ook met kak niets mis! Voilà, je hebt meteen een geweldige titel voor dit interview: er is niets mis met kak! (lacht). Maar serieus, wie ben ik om andere comedians te betichten van al te veel platte humor? Ik vind eerlijk waar dat het ook allemaal reuze meevalt en dat er hier op een hoog niveau comedy wordt gemaakt. Dat de politiek correcte Kristien Hemmerechtsen van deze wereld daar hun neus voor ophalen en na het zien van vijf minuten comedy volharden in heel het comedylandschap plat en vulgair noemen, tsja… Het klopt ook niet met de realiteit, omdat er in Vlaanderen echt voor elk wat wils is: volksere standup comedians, maar net zo goed gasten die met intellectuelere of maatschappelijk relevante humor bezig zijn. Zou jij je humor ooit aanpassen afhankelijk van waar je speelt? Het hoofdcriterium blijft dat ik de grappen zelf goed moet vinden. Je zal me dus nooit moeten vragen om iets te vertellen waar ik zelf niet om kan lachen puur omdat ik ermee kan scoren. Eens je wat ervaring krijgt in het vak, begin je een soort feeling te ontwikkelen voor welke soort humor goed werkt terwijl je bezig bent. Stel dat je in een tent speelt waar de toog openblijft, dan ga je geen ellenlange uiteenzettingen doen, maar eerder korte snedige grappen maken. Aan beginnende stand-up comedians wordt vaak verteld dat ze moeten vertrekken van wat ze zelf grappig vinden. Wat typeert jouw humor? Dat is een moeilijke vraag omdat ik nogal eclectisch ben qua humor. Absurde humor, observatie of situatiegebonden publieksinteractie; het zit allemaal in mijn show. Dat is misschien een nadeel, omdat er zo niet echt een etiket op te plakken valt.


debuut, de beste dichtbundel en het beste gedicht, wordt opnieuw feestelijk uitgereikt op Gedichtendag. Verleden jaar waren Paul Demets en Y.M. Dangre de winnaars. Volgens Humo is Sarah Ferri ‘een geheimtip’, wat belooft! Sarah imponeert met eigenzinnige songs, soms donker en sprookjesachtig, soms met een portie gipsy jazz swing of bossa nova. 01.02

Han Solo Support Erhan Demirci

Han Solo Bedankt Steevast stond hij op de barricades, ging hij zijn volk voor, reikte hij oplossingen aan de verziekte politiek en bracht hij komisch heil om de gemoederen te bedaren. De allereerste extreemrechtse stand-up comedian van Vlaanderen maakte Racist en Multikul. De miserie is de wereld nog niet uit en Han solo ligt daar wakker van. Hij zal nog harder roepen. 01.02

De Shauw

Een hedendaagse revue vol gecoördineerde nonsens door vijf jonge, volstrekt onbekende en redelijk onaantrekkelijke mannen. Wat begon als een reeks toevallige sketches van een amateuristische humorbrigade is op spectaculair korte termijn uitgegroeid tot een volwaardige en succesvolle comedyshow. Gewoon heel grappig. Punt! 02.02

Karsu Dönmez

Zangeres, componiste en pianiste Karsu Dönmez is amper 22 jaar en stond al twee keer in de legendarische Carnegie Hall in New York. Karsu schrijft en componeert haar eigen songs, die een mix zijn van jazz, blues, funk en volksmuziek. Zo versmelt ze bijvoorbeeld schijnbaar achteloos Chopin met Turkse Zwarte Zee-muziek. Begin oktober lanceerde ze haar debuutalbum Confessions.

02.02

Jan Delvaux en dJ Bobby Ewing

Belpop Bonanza. De Mooiste Momenten En Merkwaardigheden Uit De Belgische Popgeschiedenis. Wat verbindt Will Tura en Daft Punk? Waarom zijn De Strangers zo populair bij Duitse punks? Schrijver-spraakwaterval en muziekjournalist Jan Delvaux en dj-verteller Bobby Ewing graaiden gulzig in de rijke anekdotiek en de gevarieerde catalogus van de eerste 50 jaar Belgische popmuziek. Ze bricoleerden met geluidsfragmenten, ambachtelijk gemaakte mixes, hoesjes, lijstjes, foto’s, filmpjes en ander snoepgoed. Verwacht je aan ernst, hilariteit, ontroering, trivia en amateurfilosofie. 07 + 08.02

Sin, ’T Arsenaal & Arenberg

Troost Na het succes van H&G (Grimmiger) vorig seizoen, brengt het jonge collectief SIN opnieuw muziektheater dat de harde, rauwe realiteit weergeeft in een bevreemdende, surreële sfeer. Troost vertelt het verhaal van een vreemde vriendschap. Zij is een sterke, sluwe zakenvrouw, gehard door de straat. Hij is een slungel, gulzig en gevaarlijk. Als troost een verslaving wordt. Spel en concept door Ikram Aoulad en Junior Mthombeni naar een tekst van Fikry El Azzouzi, live muziek door Gloria Boateng en NoMoBS, soundscape door Andrew Claes. Coach: Michael De Cock. I.h.k.v het GEN2020-festival. 12.02

James Walsh

Singer-songwriter James Walsh is de frontman van de Britse band Starsailor, gekend van de hits Alcoholic en Four To The Floor. Emotionele Britpop waar de stem van Walsh een grote stempel op drukte. James Walsh maakte vier albums met zijn band. Verleden jaar besloot hij om zich tijdelijk te concentreren op een solocarrière. In de Arenberg brengt hij zowel nummers uit zijn solowerk als songs van Starsailor. 13.02

www.ozdenkaraba.com

Het Kip

De Grieken Grote noodlottige verhalen over menselijke overmoed die erom vragen heruitgevonden te worden door onbesuisde jeugd. Na spelprojecten met dramastudenten van het Lemmensinstituut in Leuven en School Of Arts (KASK) in Gent, rond het klassiek Grieks repertoire, ging Johan Knuts aan de slag met collega’s en studenten. … ‘Knuts slaagt er in om de essentie van de vertelling en de moeilijke plotwendingen en karakterontwikkelingen te bewaren. Het resultaat is een heerlijk verteerbaar theateruitje…’ cobra.be

9


10

Wim Helsen is een ‘prutser’. Niet enkel omdat zijn vorige voorstelling Het uur van de prutser als titel droeg, maar omdat ook voor hem geldt dat nieuwe voorstellingen try-outend in elkaar geknutseld worden. In Spijtig Spijtig Spijtig belooft Helsen àl onze problemen op te lossen, niet alleen de kleine persoonlijke,

Roger Cremers

maar ook de grotere maatschappelijke.


Wim Helsen: Dat doet de perstekst vermoeden, ja, en daarom moet ik daar nog een mouw aan passen. Volgens mij is er eigenlijk niet zoveel verschil tussen die grote problemen en de problemen die we dagdagelijks ondervinden in ons eigen leven. Meer zelfs, ik denk dat er eerder gelijkenissen zijn. Neem een klein ogenschijnlijk belachelijk probleem onder de loep, openbaar het in al zijn absurditeit, dan zie je de verwantschap met andere problemen die er zijn in de wereld. Maar om te snappen wat ik daarmee bedoel, moet je naar de voorstelling komen kijken. Wordt de stand-up comedy in Vlaanderen maatschappijkritischer? Goh. Persoonlijk vind ik dat een beetje naast de kwestie. Wat er voor mij toedoet: is iets echt? Ik denk dat mijn voorstellingen altijd over de mens gaan, hoe wij in elkaar zitten. Dat we zonder het te beseffen ontsporen in ons denken, en hoe absurd dat is. Als iets waar is en mensen ervaren het ook zo, doet het er niet toe of het nu over ruzie met de buurman gaat of over het feit dat we anderhalf jaar zonder regering hebben gezeten. Oké, sommige standup comedians kunnen geweldige grappen maken aan de hand van de krantenkoppen, maar daarmee leg je niet noodzakelijk iets bloot. Plus: is er al ooit iemand van politieke mening veranderd door iets wat een comedian heeft gezegd? Die kan misschien treffend iets verwoorden waar je al dan niet mee akkoord gaat, en daar kan je dan om lachen. Dat is ook al veel, maar het verandert niet noodzakelijk iets. Je startte je cabaretcarrière in 1998. Is je vormtaal veel veranderd sinds die prille beginperiode? Die beginperiode tel ik niet mee, omdat we niet goed wisten wat we maakten toen. Ik begin dus pas te rekenen vanaf 2001, toen ik solo begon. Maar zo analyserend ben ik niet over wat je noemt mijn vormtaal. Natuurlijk veranderen er dingen en probeer je voortdurend nieuwe zaken uit.

Ik ken minstens al één comedian die zichzelf opneemt tijdens het repetitie-en try-outproces, om dan achteraf die tapes te bestuderen en vooral de timing van de grappen bij te werken. Mijn aanpak lijkt daar een beetje op. Ik neem bijvoorbeeld soms de klank op. Niet omwille van de timing - die komt meestal vanzelf wel goed als ik goed in mijn vel op het podium sta - maar om de goede momenten en de goede formuleringen eruit te halen. En vooral: om te horen wat er net niet goed is. Dat zouden de meest leerzame momenten zijn; wanneer je bij wijze van spreken staat af te gaan als een gieter. Daarom zijn try-outs ook zo leerrijk. Je kan een avond spelen voor een publiek dat er van zichzelf al heel veel zin in heeft en zeer welwillend is. Scoren met nieuw materiaal is dan niet zo moeilijk. Maar stel dat je datzelfde stuk van tien minuten de dag nadien in veel mindere omstandigheden moet brengen bij een veel gereserveerder publiek, dàn ontdek je aan welke passages nog werk is. Op het moment zelf is het niet plezant, maar dat is dus inderdaad leerrijk. Het is de schrik van elke comedian: een publiek dat niet lacht. Ben je er na al die jaren nog steeds gevoelig voor? Absoluut. De momenten waarop het mislukt doen nu nog evenveel pijn als tijdens mijn eerste tien optredens. Maar ik lig er niet meer wakker van, omdat ik besef dat het erbij hoort. Ik ben gekwetst, maar ik zal gelukkig niet meer aan alles beginnen twijfelen. Er is altijd genoeg materiaal dat wél goed is om de mindere momenten op te vangen.

Ik lig er niet langer wakker van als er op het podium iets mislukt.

11


Het fantastische leven van de heilige Sint-Christoffel zoals samengevat in twaalf taferelen en drie liedren - het is een hele mondvol voor de wonderlijke en muzikale voorstelling die Simon Allemeersch creëerde met Silence Fini/De Werf en die al zwaar scoorde op het Theaterfestival. Hamvraag van de voorstelling: waar zijn we bang van? En wat doen we om minder angstig te zijn?

12

Hoe kom je erbij om een voorstelling over een heilige te maken? Dat is toch niet meteen het meest hippe onderwerp. Simon Allemeersch: Neen, het is met nadruk geen hip onderwerp. (lacht) Toen ik aan het RITS studeerde en me voornamelijk nog bezighield met het schrijven van teksten, schreef ik een tekst over Vlamingen die naar Amerika emigreerden begin twintigste eeuw. Ik ontdekte dat Sint-Christoffel niet alleen de heilige was die over immigranten waakte, maar ook rampspoed moest tegengaan, waaronder onverwachte dood, onweer en hagel en zelfs tandpijn. Die heiligen, die worden nogal passe-partout ingezet. (lacht) Fascinerend aan Sint-Christoffel is dat hij op medaillons meestal als reus wordt voorgesteld, terwijl hij een baby, Christus eigenlijk, de rivier overtilt. Maar hij heeft ook een onbekendere kant, waarin hij voorgesteld wordt met een hondenkop. Op die manier begon ik hem heel vaak te gebruiken tijdens repetitieprocessen. Hij bleef zodanig veel in de marge van mijn werk opduiken dat ik besloot dat hij zijn eigen voorstelling verdiende.

Je maakte de voorstelling samen met Barbara Claes en Stefanie Claes en jazzmuzikanten Giovanni Barcella en Jeroen Van Herzeele. Ik las ergens dat jullie ter voorbereiding naar het geboortedorp van Barcella in Italië getrokken zijn. Klopt, want enkele jaren geleden is de heilige Sint-Christoffel er verschenen en sindsdien zijn er allerlei processies voor hem. Ook in mijn eigen geboortestreek rond Diest vind je die volksdevotie nog, met wassen beeldjes die geofferd worden. Allemaal niet officieel erkend door de kerk, maar oogluikend toegestaan. Van daaruit zijn we vertrokken om een voorstelling te creëren over angsten. Waar zitten onze angsten nu en hoe bezweren we ze? In het verleden klopten mensen al eens bij heiligen aan om hen te beschermen tegen zaken die ze niet ten volle begrepen. Denk je dat we, mede met dank aan de wetenschap, minder angstig zijn? Ik vermoed dat we in essentie altijd angstige wezens zullen blijven en dat een van de grootste elementaire angsten


die voor het onverwachte is. Waar we precies schrik voor hebben, dat verandert natuurlijk met de tijd. Om even een spoiler van de voorstelling vrij te geven: aan het einde laten we een film zien. Tijdens de repetitieperiode zijn we naar een verzekeringskantoor getrokken met een verborgen camera. De verzekeringsagent leek enorm hard op een priester en benaderde ons ook zo. We wilden ons voor àlles laten verzekeren waar Sint-Christoffel zogezegd tegen beschermde, gaande van oogaandoeningen over de pest en ongevallen onderweg. Die mens ging daar compleet ernstig op in, aan het einde heeft hij ons zelfs een aangepaste polis voorgesteld. Een dure, waarschijnlijk? Redelijk, ja. (lacht) Hij schrok toen we hem uitlegden wat de achterliggende bedoeling was, maar hij begreep het ook meteen. De verzekeringskantoren hebben in zekere zin de rol van de kerk overgenomen.

Waar zijn we bang van? En wat doen we om minder angstig te zijn?

In deze voorstelling mixen jullie weer allerlei ‘vormen’ door elkaar: muziek en liederen, figurentheater, film… De theaterrecensente van Knack vindt dat je zelfs een hoogst unieke vormtaal begint te ontwikkelen met dat ‘muzikaal figurentheater’. Ik kom uit een opleiding waar er op een bijna Brechtiaanse manier met tekst omgegaan werd. Theater stond er gelijk aan acteurs-regisseurstheater. Zelfs toen al stelde ik me de vraag hoe levend dat nog is, hoe relevant en werkbaar dat nog is… Want als ik rond me heen kijk, naar de mensen die ìk interessant vind, blijkt die aanpak grotendeels afwezig. Het is ook zinloos om op basis van tekst te werken, als je werkt met vluchtelingen of met Franstalige muzikanten of met mensen die niet eens kunnen spreken. Dat verklaart zeker waarom ik de keuze maakte om minder tekstueel en vooral beeldend te gaan werken, al geef ik toe dat er ook een koppige stellingname tegen mijn opleiding in schuilde. (lacht) Daar ben ik ondertussen terug wat in getemperd, maar tekst zal zelden de basis van eender welke voorstelling zijn.

Ellen De Meulemeester

13


Eind januari 2013 treedt Ramsey Nasr af als Dichter des Vaderlands in Nederland. Ideaal moment om weer met Mauro Pawlowski de hort op te gaan met een nieuwe literair-muzikale roadtrip, Vreemde Smetten. De Inhoud klinkt beloftevol: vaderlandse gedichten, polyfone gezangen, slechte grappen en lange gitaarsolo’s! 14

Greetje Van Buggenhout

Dat we aan de mensen wel heel duidelijk moeten maken dat hun tweede avondvullende voorstelling géén zwaar discours over het vaderland noch politiek theater is, vraagt Ramsey Nasr aan het einde van ons interview, dat vooral over - u raadt het - politiek en vaderland ging. Bij deze is dat gebeurd, al zal ‘de politiek’ nooit echt ver weg zijn in een voorstelling over ‘vaderland’, gemaakt door een Belgische Pool-Italiaan en een Nederlandse Palestijn. Ramsey Nasr: Na de eerste voorstelling hadden zowel Mauro als ik gewoon ongelofelijk de smaak te pakken. Mauro is een van mijn beste vrienden, meer nog, een - ik kan helaas geen andere term verzinnen - zielsverwant. Broeders in het kwade, dat zijn we! We delen onze humor, we vinden dezelfde muziek en kunst interessant en terzelfder tijd zijn we enorm verschillend. Maar het is een inspiratie om bij hem in de buurt te zijn, zowel artistiek als privé. De nieuwe voorstelling zal zeker elementen van de eerste sessie bevatten, maar ‘t is wel geen herneming. Eerder een mengelmoes van krankzinnigheid en ernst, muziek en literatuur, verhevenheid en platvloersheid. (lacht)


15.02

Steven Goegebeur

De Geknipte Man! Succesherneming Steven Goegebeur is de ‘Wayne Rooney van de comedy’. Net als de spits van Manchester United, is Steven een publieksspeler. Hij is snel, gaat recht op zijn doel af en wil scoren. De Geknipte man! is een staaltje stand-up comedy van de bovenste plank in een razend tempo en boordevol verknipte situaties. 15.02 + 15.03 + 12.04 + 17.05 In januari stop je als Dichter des Vaderlands in Nederland. Geen beter moment om een voorstelling te maken met als rode draad ‘het vaderland’? Klopt, en gelukkig was Mauro meteen te vinden voor het idee. Hij is Pools-Italiaans, ik Nederlands-Palestijns en nu gaan wij samen een voorstelling maken over het hele idee van vreemde smetten. Die vreemde smetten is natuurlijk een allusie op het oude Nederlandse volkslied, gebruikt van 1815 tot 1932. ‘Wien Neerlandsch bloed in de aders vloeit, Van vreemde smetten vrij,’ zo begint dat. De woorden hebben me altijd achtervolgd. Dé zuiverheid van dé Nederlander en hoe er nu ook weer luid geroepen wordt dat Nederland moet teruggeven worden aan de Nederlanders.

Ondertussen zijn er ook in België verkiezingen geweest. En was Antwerpen volgens sommigen ineens niet meer van iedereen. Het plaatje past. Ik weet het, je zou ons bijna kunnen verdenken van een marketingstunt. Of we in de voorstelling commentaar gaan geven bij de Belgische situatie, laat ik voorlopig nog in het midden, maar ik heb wel al gemerkt dat mijn vaderlandse gedichten in Vlaanderen ook altijd veel weerklank vonden. Kennelijk beschouwen heel wat Vlamingen Nederland als het jullie-zijn-ons-net-eenstap-voor-land. Ik herinner me dat ik een radio-interview had bij Ruth Joos toen in Nederland de enorme cultuurbezuinigingen doorgevoerd werden. Ik vond die bezorgdheid van jullie voor Nederland haast aandoenlijk, tot de journaliste me duidelijk maakte dat de Vlaamse interesse vooral gevoed werd door de verwachting dat die bezuinigingen ook jullie deel gingen zijn. (zucht) Het is niet fijn om gelijk te krijgen.

Mestizo Arts Festival

Maffe Vrijdagen Ontdek één keer per maand een beetje MAF, een voorproever of nasmaakje van het Mestizo Arts Festival: verfrissende versus verrassende dans, vernieuwend theater, verdiepende soul, vermixte rap, verlekkerende resto en nog meer MAF, MAFfer, MAFst… Het Mestizo Arts Festival staat voor een mix van stijlen, ontmoeting, makers en creaties, cross-over tussen artiesten en publiek. Om 18u00: volkskeuken. Om 20u30 start de MAFfe Vrijdag. Wie, wat en hoe op www. mestizoartsfestival.be. 18.02

Mathieu en Guillaume

Rauw En Teder Twee broers, een muzikaal tweespan, dat de kippenvelmomenten aaneenrijgt met sterke songs over het leven en de liefde. Mathieu en Guillaume wonnen de publieksprijs van de kleinkunstwedstrijd Grensincidenten. Ze werden bekend door hun deelname aan X factor in 2008, waarna Maurice Engelen hen onder zijn vleugels nam. Na enkele succesvolle singles in 2009, doken ze voor hun debuutalbum Kleinste Sterren de studio in, met Vincent Pierins als producer. In alle stilte sleutelen ze aan een nieuwe cd. 19.02

Try-out William Boeva William Boeva studeert rechten en kreeg een klein jaar geleden het comedyvirus te pakken. Hij was een van de uitblinkers van Get Up Stand Up, een initiatief van de provincie Antwerpen om jong comedytalent in de schijnwerpers te plaatsen. Hij won de vierde 123 Comedy Award en de publieksprijs van de Culture Comedy Award 2010. Boeva werd geselecteerd voor de halve finale van Humo’s Comedy Cup 2012. 21.02

Begijn Le Bleu

Een Beschaafde Jongen Begijn Le Bleu is een keurig opgevoede jongen. Altijd op tijd. Proper gewassen. Spreekt met twee woorden. Maar

15


heel af en toe, raakt meester-verteller Begijn verstrikt in een web van verlangens, driften en instincten. In 2005 won Begijn het prestigieuze Camerettenfestival met De Prins Op Het Witte Paard. Flamingo’s In De Polder was het volgende schot in de roos. 22.02

Culture Comedy Award Finalistentour

Arenberg i.s.m. Parktheater Eindhoven Tiende editie van de langst bestaande en meest gerenommeerde stand-up prijs van de lage landen. De winnaar gaat naar huis met een gouden microfoon. Midden januari weet u wie het grootste stand-up talent van Vlaanderen en Nederland is. De finalisten gaan touren in de lage landen.

Bijna veertig jaar geleden schreef Herman Van Veen ‘Spetter pieter pater, lekker in het water’ in een notaboekje en zo kwam Alfred Jodocus Kwak tot leven. In het nieuwe muzi-

16

kale avontuur Vader begint de dappere eend 26.02

Absynthe Minded

As It Ever Was Absynthe Minded groeide de afgelopen tien jaar uit tot één van de populairste Belgische bands ooit. Met een onorthodoxe maar virtuoze mix van pop, folk, swing, jazz en balkan, creëerden Bert Ostyn en de zijnen een heel unieke sound, ‘ongehoord’ in ons land en daarbuiten. My Heroics Part One, Envoi en Papillon behoren ondertussen tot het muzikaal collectief geheugen. Hun vijfde album As It Ever Was is superieur. Met deze plaat wordt de groep makkelijk een Europese topspeler. 27.02

Eilandverkaveling

Eternal Life Of De Gelaarsde Jeff Buckley Een poëtisch kleinood, zonder chichi en tralala, vanuit een eerlijke drang om de mystiek rond de figuur van Jeff Buckley te vatten in woorden en noten die niet Buckley pur sang zijn, maar die aansluiten bij wat de man zou kunnen gezegd, gevoeld, gespeeld hebben. Met Jeroen Tilkin, Johan De Paepe, Johan Sarens, Wouter en Frederik Tilkin.

aan een nieuwe fase in zijn leven.

JK Rowling, de schrijfster van de Harry Potter-boeken, heeft altijd beweerd dat Harry ineens als personage haar hoofd binnenwandelde terwijl ze op de trein zat. Kan u zich nog herinneren wanneer Alfred Jodocus Kwak voor het eerst ontstond in uw fantasie? Herman van Veen: Dat is helaas een tragisch verhaal. Op een avond was ik na een voorstelling lang blijven plakken en op de terugweg naar huis reed ik onbedoeld een eend dood. Ik was daar eigenlijk behoorlijk door aangegrepen. Net op dat moment was er sprake dat ik in opdracht van Unicef en het residentieorkest van Den Haag ‘iets’ zou maken voor kinderen. Na dat incident wist ik meteen dat ik als hoofdpersonage een eend zou gebruiken. Welke karaktertrek van Alfred kan u na al die jaren nog het meest appreciëren? Alfred vraagt eindeloos ‘waarom?’, zoals kinderen tussen vier en zes dat plegen te doen. Als hij ergens onrecht ziet, zal hij zich nooit verzoenen met abstracties of uit-


Vindt u dat wij, als volwassenen, dat te veel afgeleerd hebben? Dat we onverschilliger worden voor leed of onrecht om ons heen hoe ouder we worden? Ik denk het niet. Het komt natuurlijk over voor een kind om al die vragen te stellen. Op een bepaald moment ga je je aan die kennis aanpassen. Je gaat studeren, werken, je krijgt kinderen en alles wordt bijzonder druk. In die middenperiode van het leven moet je vooral presteren en produceren, veel tijd om je vragen te stellen heb je dan meestal niet. En dan word je nog wat ouder en komt dat allemaal weer terug, helemaal als je dan zelf kleinkinderen krijgt. U liep al een tijd rond met plannen om Alfred een zoon te geven. Waarom was de tijd daar rijp voor? Zijn eerste avonturen zijn vooral ontstaan als vertelsels voor het slapengaan voor mijn eigen kinderen. Nu heb ik twee kleinkinderen en besloot ik het hele proces opnieuw te beginnen. De wereld van mijn kleinkinderen is immers volstrekt anders dan die van mijn kinderen. Vandaar Alfred Junior, die alles anders doet dan zijn vader en toch in veel opzichten goed op hem gelijkt. U hebt bij monde van Alfred altijd graag uw visie op de maatschappij gegeven. Deze voorstelling gaat bijvoorbeeld over thema’s die in zowel België als Neder-

De avonturen van Alfred J. Kwak zijn in essentie vermaak, maar inhoudelijk gaat het over belangrijke dingen. land bijzonder actueel zijn: migratie, integratie, discriminatie. Dolf, de kraai, die voorzitter is van de Nationale Kraaienpartij, vindt dat er geen plek meer moet zijn in Groot Waterland voor trekvogels. Hij vindt dat het gras dat er groeit uitsluitend voor de Waterlandse bevolking is en hij meent ook dat trekvogels geen recht hebben op een paspoort. Nu moet je weten dat Alfred getrouwd is met Winnie, een trekvogel. Alfred ontdekt bovendien dat Dolf over maar liefst drie paspoorten beschikt. En dat hij in zijn restaurantketen, McDolf, als specialiteit trekvogeleieren op het menu zet waar hij op een niet al te koosjere manier aankomt. Ik neem aan dat iedereen de associatie kan maken? (lacht) Ik heb natuurlijk een soort Kuifjepositie: ik neem als verslaggever iets waar en ik bedenk een vorm waarmee ik aan kinderen kan uitleggen wat er vandaag gebeurt. Op die manier kan je de zogenaamde goede ideeën van sommige mensen in hun volstrekte onredelijkheid ontmaskeren. Het is en blijft in essentie vermaak, maar dan wel over zaken die absoluut belangrijk zijn.

17

ZDF Bilderdienst

vluchten. Hij waggelt simpelweg niet verder als hij niet het gevoel heeft dat het probleem ook opgelost geraakt. Een extra nuance daarbij is dat hij nooit zelf het probleem zal oplossen: de persoon die hulp nodig heeft moet het autonoom doen, anders is het ook maar omgekeerde kolonialisering.


Over verfilmingen van zijn oeuvre heeft schrijver Tom Lanoye nooit te klagen gehad en ook in de nabije toekomst staan er enkele mooie op stapel: Hilde Van Mieghem verfilmt Sprakeloos en de Nederlandse regisseur Theu Boermans en acteur Jeroen Willems tekenen voor zowel een toneelbewerking als een verfilming van Het Derde Huwelijk. In de Arenberg kan je Het Derde Huwelijk alvast op de planken 18

komen bewonderen.

Tom Lanoye: Wat regisseur Theu Boermans en acteur Jeroen Willems precies van plan zijn met zowel film als theaterstuk kan ik niet zeggen, omdat ik er niet zo dicht bij betrokken ben. Als schrijver van een boek ben je vaak de minst geschikte persoon om een bewerking te maken, net omdat je zo vast hangt aan de literaire structuur van het boek. Het hoofdpersonage Seebregs is alvast in goede handen bij Jeroen Willems, die een van de meest capabele Nederlandse acteurs van zijn generatie is. Jeroen Willems is God op aarde! Wij hebben ook enkele fenomenale acteurs: van Jan Decleir over Tom Dewispelaere tot Peter van den Begin en zovele anderen. In Nederland heb je de Heilige Drievuldigheid op het gebied van acteurs, met Jeroen Willems, Pierre Bokma en Gijs Scholten van Aschat. En dan hebben we het nog niet over de jongere generatie. Om maar te zeggen: er lopen verschrikkelijk veel fantastische acteurs rond in ons taalgebied en daarbinnen is Jeroen Willems absoluut uitzonderlijk.

Jouw boeken zijn voor veel mensen prototypisch Vlaams, hoe universeel de onderwerpen ook mogen zijn. Het valt te verwachten dat er wel wat opmerkingen zullen komen over het feit dat Het Derde Huwelijk nu bewerkt wordt door een Nederlandse regisseur en de hoofdrol naar een Nederlandse acteur gaat. Ach, laat ons eerst zien wat ze ervan maken, toch? Ik zou niet graag hebben dat de context verward wordt met de essentie van wat het verhaal vertelt. Plus: als mijn boeken het louter moesten hebben van ‘Vlaamsigheid’ - of correcter: ‘Belgitude’ - had ik ook geen enkele vertaling meer. De discussie of er wel Nederlanders mogen meespelen bij een Vlaams gezelschap en omgekeerd, die ligt hopelijk heel lang achter ons.


De meeste auteurs zijn laaiend enthousiast als hun boeken het witte doek halen. De liefhebbers van de boeken onthalen verfilmingen dan weer vaak met gemengde gevoelens - we hebben allemaal massa’s voorbeelden waar het boek toch beter was dan de film. Welke boekverfilmingen vond jij persoonlijk fantastisch en welke desastreus? De verfilming van Slaughterhouse Five (1972), het boek van Kurt Vonnegut, door George Roy Hill was een voltreffer. Maar het beste voorbeeld blijft Apocalypse Now, waarvoor Coppola zich baseerde op Heart of Darkness van Joseph Conrad. Van Heart of Darkness bestaat ook een adaptatie die wél heel trouw bleef aan de novelle, met Tim Roth als Marlow en John Malkovich als Kurtz, maar die was niet zo goed. De adaptatie van Het Verdriet van België voor tv kunnen we waarschijnlijk ook eerder teleurstellend noemen. Claus schreef er zelf nochtans het scenario voor, maar de producenten maakten het hem niet gemakkelijk: eerst moesten het tien afleveringen worden, vervolgens maar vijf… dat was een quasi onmogelijke opdracht. Claus was trouwens ook de drijvende kracht achter de verfilming van Consciences De Leeuw Van Vlaanderen. Slecht idee, vond ik dat, dat boek valt sowieso niet te verfilmen, tenzij je dat compleet zou gaan deconstrueren. Het resultaat had uiteindelijk een hoog Monty Python-gehalte. (lacht) De verfilming van zijn eigen stuk Vrijdag was dan weer echt goed. Zo zie je maar dat het toch niet zo gemakkelijk is.

En wat vond je van de verfilmingen van je eigen boeken tot nu toe? Ik was zelf heel content met de tv-serie van Het Goddelijke Monster, ondanks de controverse. Natuurlijk, wie heel erg houdt van de boeken, die gaat onvermijdelijk op zijn honger blijven zitten. Je mag eigenlijk niet meer aan de boeken denken. Ik zou dat ook willen vragen aan de mensen die naar het toneelstuk van Het Derde Huwelijk gaan kijken of later naar de verfilming: doe mij een plezier, doe de bewerkers een plezier en laat dat boek los. Je kan niet elke verhaallijn en elke anekdote uit de boeken letterlijk op de planken brengen, dat mag niet de verwachting zijn.

Je kan niet verwachten dat elke anekdote letterlijk op de planken gebracht wordt.

19


20

De basis van de slapstick dus: uitglijden over een bananenschil en knal op je gezicht gaan. Dat is erg en pijnlijk, maar toch is het soms hilarisch.

Raf: Voilà. Dat is Kommil Foo in essentie. Die gast die net heel lomp over die bananenschil is uitgegleden, misschien zelfs voor de neus van zijn nieuw lief waar hij indruk op wil maken: wat hij doet en zegt zodra hij recht krabbelt. Mich: ‘Niets aan de hand! Alles oké!’ (lacht) Jullie staan intussen meer dan 25 jaar samen op de planken. Wat is daar voor jullie de grootste uitdaging aan? Mich: Dat we van onszelf niet in herhaling mogen vallen. En dat is minder evident dan je misschien zou kunnen denken. Heel vaak zitten we samen te werken en moeten we concluderen: dit hebben we al gedaan. Dat maakt vooral dat we tegenwoordig veel harder dan vroeger moeten zoeken. Raf: Dat wil niet zeggen dat we elke keer een ander thema willen aanboren, hè, maar de vorm willen we telkens anders. Het mag niet de bedoeling zijn dat ons publiek een voorstelling te zien krijgt die maar een flauw doorslagje is

Marieke Verfaillie

Onverwoestbaar blijven ze potten breken met hun voorstellingen, de broers Walschaerts van Kommil Foo. Ook in Breken gaan ze opnieuw met succes de muzikale verteltour op, waarbij de slapstick nooit veraf is. ‘Al onze voorstellingen gaan eigenlijk over die gast die uitgleed over die banaan, te beginnen van het moment dat hij weer recht krabbelt.’ Mich: Dat overeind blijven komen ondanks tegenslagen is altijd ons favoriete thema geweest. Raf: En in Breken is het ook weer de rode draad. Hoe je als mens in elkaar kan stuiken van ellende en toch elke keer opnieuw jezelf oppakt, het stof van je broekspijpen klopt en luidop roept: ‘Ik ben helemaal oké!’ Mich: De humor zoeken we vooral in ‘iets’ dat ‘iemand’ onbedoeld overkomt.


28.02

Helder

Vroeger waren we content met élk idee dat in ons opkwam. Nu niet meer.

The Rhythm Of Change Singer-songwriter en Gentenaar Helder Deploige is autodidact, multi-instrumentalist, componist, producer en acteur. Hij werkte samen met Sukilove, The Rhythm Junks en Het Zesde Metaal. Voor The King Lost His Crown (2003) en The Ceiling Is Not The Sky (2006) trok Helder nog naar New York en Marokko en nodigde gasten als Mich Walschaerts, Trixie Whitley en Steven De Bruyn uit. Op het langverwachte sluitstuk van ‘de’ trilogie The Rhythm Of Change speelde Helder elk instrument zelf in.

van wat we tien jaar geleden al eens deden. Mich: Het voordeel is dat we evolueren als mensen. De Mich en Raf die je nu voor je ziet zitten, hadden tien jaar geleden geen voorstelling als Breken kunnen maken en ook niet kunnen schrijven. De ingrediënten blijven misschien dezelfde, de dynamiek die er tussen mij en Raf is zal vertrouwd zijn, en toch heeft het eindresultaat een andere feel, een andere vibe. Deze voorstelling gaat bijvoorbeeld heel erg over troost en dat is toch iets waar we het nooit eerder op die manier over gehad hebben. Dat klinkt alsof jullie zowaar softer geworden zijn. Raf: Eigenlijk heb ik geen probleem met softheid, ik vind het over troost hebben an sich ook geen soft gegeven. Die zogenaamde harde grove humor waar sommigen graag mee uitpakken, kan net zo goed eigenlijk ultrabraaf zijn, omdat het ‘trendy’ is. Kommil Foo loopt liever de omgekeerde richting uit. Of het nu soft, of boos, of zelfs agressief is: het kan allemaal mooi zijn, als het maar authentiek is. Gaan jullie nog steeds in complete afzondering wanneer jullie aan nieuwe voorstellingen werken? Mich: Vroeger schreven we inderdaad op een maand gemakkelijk tien liedjes in de Griekse zon. Dat is nu niet meer aan de orde. Ons werkproces is dus véél trager geworden. Raf: Dat mag je niet interpreteren in de zin dat we moeite zouden hebben om nog nieuwe voorstellingen te maken. Vijfentwintig jaar geleden waren we content met haast élk idee dat in ons opkwam. Het gaat trager omdat we dus niet in herhaling willen vallen, maar ook omdat we echt goesting hebben om de stenen wat beter om te draaien. Ligt de lat van wat jullie zelf goed vinden na al die tijd ook niet automatisch veel hoger? Raf: Vijfentwintig jaar geleden waren we nog niet in het bezit van een lat! In de tussentijd hebben we enkele voorstellingen gemaakt, die zowel door ons als door het publiek gesmaakt werden. Onder dat niveau weigeren we te gaan.

06 > 09.03

Wouter Deprez

Hier Is Wat Ik Denk Over wat u mij de voorbije jaren misschien al zag doen op het podium: oké oké, we hadden plezier maar sommige grappen maakte ik omdat ik graag wilde dat u me sympathiek vond, sommige meningen verkondigde ik omdat ik hoopte dat u me een interessante slimmerik zou vinden,… Ik word door de jaren minder bang, gewoon eens eerlijk zeggen wat ik denk in mijn nieuwe show, misschien lukt het wel.   11.03 + 22.03 + 03.05 + 08.05 + 14.05

Krauwelenhof, Hoveberg, Haleakala & In de Kersentuin

Een Mooi Verhaal, Une Belle Histoire. Al meer dan 30 jaar brengen de artiesten van het Krauwelenhof, Hoveberg, Haleakala en In De Kersentuin grappige, muzikale, originele en vaak ontroerende acts. Het enthousiasme, de puurheid en de talenten van deze andersbegaafde jongeren is hartverwarmend. 12.03

Steven Wilson & Band

Steven Wilson is in de eerste plaats het creatieve brein achter de Britse progrock band Porcupine Tree. In 2011 verscheen zijn tweede soloplaat Grace For Drowning, een

21


22

MAF stimuleert samenwerking tussen gevestigd en opkomend talent en zorgt voor een mix van etnische achtergronden en kunstvormen. MAF is ook een etalage van work in progress en laat makers interageren met critici, mogelijke steungevers en het publiek.

Eind oktober pakte het Mestizo Arts Festival uit met ‘Das Kapital’ als rode draad, een duidelijk statement in tijden van cultuurbesparingen maar ook een zoektocht naar alternatieven. De creativiteit van de MAF-programmatie blijft verrassen en zo werd voor het eerst sinds Jan Hoet een boksmatch het openingsfeest van een kunstenfestival. De totaal onbekende Raging Bull Junior (Junior Mthombeni, SIN Collectief) voelde zich klaar om zichzelf de uitdager te noemen van Europees kampioen en Antwerpse trots Sugar Jackson. In de bovenfoyer werd een ring geïnstalleerd en Manou Kersting, Don King van dienst, kon moeiteloos het geroep van de dichtbevolkte foyer doen toenemen. Af en toe maakte je je zorgen over de arme uitdager, maar het was een feest en daarom palmde de Antwerpse jonge leeuwin Coely de ring in tussen de rounds en rapte zij haar hart uit haar lijf. Na vier rounds was het aan Studio Urbanization om de grote zaal te veroveren. Junior Akwety verscheen met


bokshandschoenen rond zijn nek om funk en soul classics te zingen naast een big band van Antwerpse All Stars. Zij schonken energie à volonté, zelden heb ik zoveel zelfvertrouwen op een podium gezien. En de rest van de MC’s/zangers trokken de lijn moeiteloos door: Simon Den Haerynck exploreerde de grens tussen rap en tekstvoordrachten. Hij werd gevolgd door een epische Gloria Boateng, terwijl Salah Ibnou Kacemi voor een bijzondere verrassing zorgde. Mike, alias Pirriporro, rapte op een explosieve cumbia beat. ‘Dress up voor de Rumble in de Arenberg’ daagde het publiek uit om een funky Blaxploitation dresscode aan te schaffen. Maf verzamelde een coole crowd voor het openingsfeest en een paar Cleopatra Janssens en Fatima Browns liepen rond met indrukwekkende afropruiken. Tijdens het festival was er ook kans om Benjamin Vandewalles Birdwatching te zien op het Astridplein. Een geweldige mix tussen een toeristische busrit en een surreële dansvoorstelling voor stedelijke voyeurs. Ook het meest recente werk van Let’s Go Urban, een eigenzinnige interpretatie van de klassiekers van Shakespeare, stond op het programma. Shakespeare in Love telde een aantal onvergetelijke momenten waaronder de meeslepende urban versie van 16de eeuwse volksdansen en slagvelden.

23

De combinatie van schrijver Fikry El Azzouzi en regisseur Mesut Arslan maakte van IJdele Dagen een zeldzame mix van hyperreële verhalen uit de rand van de samenleving met de abstractie van een poëtische mise-en-scène. Het portret van een groep illegalen, een krachtige verwijzing naar onze drang om illegalen niet te zien als mensen, maar als statistieken, legt in deze voorstelling een accent op de kleine drama’s in het kader van de grote drama’s.

Mis de volgende editie in oktober 2013 niet. Je wordt verwacht voor The Rumble In The Jungle…!

Lucila Guichon

Het 10-daagse festival eindigde met een Fiesta de los Muertos, een Mexicaanse traditie om de doden te eren met aards plezier. Het Storm Café van het MAS werd zodanig ingepalmd door Sonico Productions dat het onherkenbaar werd. Kleurrijke doodskoppen, Frida Kahlo’s en Catrina’s, een mariachi rock n’ roll band en een soundsystem met een verrassend aantal witte konijnen op live blazers. Percussie, rap, dans en marimba vormden een krachtig geheel. Een onvergetelijk feest als logische climax voor een onvergetelijk festival.


straffe dubbelaar die een breed spectrum met uiteenlopende invloeden omvat van klassieke muziek over progressieve, symfonische rock/metal en psychedelica tot jazz en filmmuziek. Zanger-gitarist Wilson is een groots en getalenteerd muzikant. Hij werkt dan ook samen met artiesten als Opeth, Anja Garbarek, Yoko Ono en Anathema. 12.03

Piet De Praitere

Had Ik Maar Bij The Beatles Gespeeld   Een mix van stand-up en live-facebookstatussen, doorweven met flarden van De Praitere zijn gitaar. Via google translation, live on stage, mikt Piet op een heuse doorbraak in China, India en zelfs de Macedonische comedymarkt. Wat wil een mens nog meer? Een boek? Dat is te koop na de voorstelling en in de betere boekhandel.

Ontdek het talent van Noorderburen Marieke Visser, Kristel Zweers, Katinka Polderman, De Lama’s, Droog Brood, Micha Wertheim, Silvester Zwaneveld, Frank Boeijen Wilko Terwijn, Jim Speelmans en The Scene. Een initiatief van Arenberg, CC Deurne,

24

CC Merksem, CC Wilrijk, CC Berchem en De Roma. 18.04 13.03

An Pierlé Solo

Na zes jaar touren met haar band White Velvet, stelt An begin januari een nieuwe soloplaat voor. Een terugkeer naar Mud Stories? Alle muzikale en persoonlijke ervaringen en bagage van de afgelopen zestien jaar vloeien samen in een album dat tot de naakte, pure essentie herleid zal worden. 14.03

Te Gek!?

Nerveuze Vrouwen Voor de derde keer op rij vertrekt de ‘Te Gek’ karavaan. Sprankelende teksten en liedjes rond de vrouw in de psychiatrie door vijf straffe madammen: Hannelore Bedert, Roosbeef, Karlijn Sileghem en Tine Embrechts in een regie van de onnavolgbare Sien Eggers. Een springlevende Laatste Showband tekent voor de muziek.

Silvester Zwaneveld en Wilko Terwijn

Cabaretier Silvester Zwaneveld brengt hilarische en soms ontroerende visuele scènes, interactieve sketches, meeslepende verhalen, filosofische overpeinzingen en sterke grappen. De onvervalste stand-up purist Wilko Terwijn ontregelt en saboteert de boel. Voorstelling in CC De Kern. 19.04

Kristel Zweers

Puur Kristel Zweers is een cabaretière die nu eens niet een wedstrijd of festival nodig had om zover te komen. Kristel Zweers doet geen imitaties of liedjes. Gespierde grappen en messcherpe teksten zijn haar ding. In Puur is ze eerlijker dan ooit. Over mannen, vrouwen, de wereld, zichzelf en ook over u.


20.04

Tijl Beckand, Ruben Van Der Meer e.a. De Grote Improvisatieshow

Het bloed kruipt waar het niet gaan kan. De oude rotten uit de improvisatie ‘bizz’ - De Lama’s - zijn terug! Met nieuwe spelvormen en uitdagingen. Voortgestuwd op jouw suggesties bedenken Ruben en Tijl met hun gastspelers een avond die altijd weer uniek is, vlamt en nooit, nooit meer terugkeert! Bedenk je geen moment!

24.04

Tom Lanoyes roman Het Derde Huwelijk

Toneelbewerking van de gelijknamige succesroman van Tom Lanoye. Maarten Seebregs, een ontslagen locatiescout, kan de overleden liefde van zijn leven Gaëtan niet vergeten. Hij leeft cynisch van zijn laatste centen. Een wildvreemde doet hem een profijtelijk voorstel: huwen met zijn Afrikaanse verloofde. Jeroen Willems in de rol van Maarten Seebregs. 25.04

Marieke Visser

Onder de Mensen Het is eigenlijk heel simpel. Natuurlijk weet je dat je koffie aan moet bieden als de meteropnemer langs komt. Maar hoeveel koffie? En wanneer? Is het raar om met een volle kan de deur open te doen? Nou ja, het is eigenlijk heel simpel. En de buurvrouw kan het. Nu Marieke nog. 25.04

Jim Speelmans

Jim Speelmans viel ooit in tijdens Lowlands, berucht om zijn keiharde publiek. Hij kreeg ze eronder. Intussen is hij een vaste waarde. Jim mijdt liever de actualiteit en vertelt persoonlijke verhalen met een veelal absurde inslag. Zijn nieuwe voorstelling wil hij absoluut ‘Belgiëproof ’ maken. Voorstelling in CC Berchem.

26.04

Katinka Polderman + BROKSTUKKEN

Lichtvoetig cynisme en subtiele lompheid zijn de handelsmerken van Noorderbuurvrouw Polderman. Gewapend met gitaar en een stapel scherpe liedjes becommentarieert ze de boel. Je hoort zeker de ‘Polderman klassieker’ Pi Pa Pijpen, maar ook wat fonkelnieuwe liedjes. Met de gratie van een havenarbeider en de afdronk van een goed (toch weer wel) Belgisch biertje. Het cabaret van de drie heren van Brokstukken, finalisten van het Leids Cabaretfestival, is een mix van fysieke humor, liedjes en theatrale scènes. 27.04

The Scene

Code Thé Lau en zijn kornuiten brengen scherp poëtische teksten over het leven. Genoeg passie in elk woord om te weten dat de hemel daar is waar The Scene speelt! Twintig jaar na de grootste successen heeft de band niets aan overtuigingskracht ingeboet, noch aan de jeugdige wil te experimenteren. Het recente album Code is dan ook een steengoede ‘ouderwetse’ plaat. Concert in CC Merksem. 28.04

Droog Brood

Dat wordt Oorlog Peter van de Witte en Bas Hoeflaak behoren tot de absolute elite van het Nederlandse cabaret. Met hun vorige shows De Kip met de Gouden Enkels en Een frisse Wind scoorden ze hoog. Voor deze voorstelling doopten ze zichzelf tot ‘lachengelen uit de humorhemel’. Het wordt een onmetelijke hilarische lachparade, en ook ontroerend. 28.04

Frank Boeijen

35 Jaar In Concert Klassiekers als Kronenburgpark, De Verzoening en Zeg Me Dat Het Niet Zo Is, tot nieuwere songs als Op Een Dag, pareltjes van zanger Frank Boeijen. Boeijen weet steeds nieuwe generaties aan zich te binden. Concert in De Roma. 30.04

Micha Wertheim

Voor Je Het Weet             Het antwoord is altijd minder spannend dan de vraag. De Nederlandse cabaretier Micha Wertheim is de doordenker onder de cabaretiers. Hij zal je genadeloos verwarren met dubbele bodems. Zesde voorstelling van deze tegendraadse theatermaker die een hekel heeft aan voorgekookte meningen.

25


27 + 28.12

De Kaatjes Tralalaatjes Theatershow

29.01 Vanaf 3 jaar

Grote Zaal Arenberg Kaatje, Kamiel en Viktor komen naar je toe met hun allereerste theatershow. Ze nemen je kleine schat mee op sleeptouw in hun geweldige wereld vol avontuur!

Theater STAP en Tibaldus En Andere Hoeren

4x3 Vanaf 3 jaar DE Studio In de voorstellingen van Theater Stap spelen ‘andersvalide’ en ‘normale’ acteurs samen met steeds wisselende regisseurs. Het jongerencollectief Tibaldus En Andere Hoeren en de STAP spelers willen geen Goden van vergelding, schuld en boete. In hun ongebreidelde stijl spelen ze de Goden van het gebrabbel, de troost, de scheten, het dialect en de orthopedische schoenen. Maar ook de bange mens, die de goden en duivel nodig heeft, komt aan bod in 4X3. 02.02

Theater STAP en Kaaiman 26

27 > 30.12 & 03 > 06.01

KERSTPAKKET:

EEN DAME IN DE KAST (Laika & KunstZ) Van 4 > 9 jaar JOSETTE (Theater FroeFroe) DE Studio Een geweldig kerstfestijn in de Kerstvakantie. In december start je met de voorstelling Een Dame In De Kast, in januari met Josette en na afloop barst het feest los. We draaien plaatjes, dansen een dansje, luisteren naar verhaaltjes, knutselen en knabbelen van de hapjes. 06.01

Hopla

Hoplahop Vanaf 2 jaar Grote Zaal Arenberg Het populairste konijntje van televisie Hopla bestaat 10 jaar en dat wordt gevierd met een leuke voorstelling speciaal voor de allerkleinsten. Beleef een dag mee uit het leven van Hopla en zijn vriendjes, Nina de beer en Onki het varken. Een figuratieve voorstelling, die wordt uitgevoerd door dansers.

GEEN WONDER DAT IK WEEN Vanaf 16 jaar DE Studio De andersvalide acteurs van Theater Stap gingen voor deze hartverscheurende voorstelling in zee met Kaaiman en regisseur Jeroen Op de Beeck. Zeven mensen in een karaokebar. Zoekend. De einzelgänger is het beu, wil het alleen zijn achter zich laten. Soms lukt dat niet en dan krijgt ge rottigheid. Soms lukt dat wel en dan krijgt ge iets wreed schoon! Een beeldende voorstelling over de zoektocht naar onvoorwaardelijke vriendschap.


07 > 09.03 + 14 > 16.03

Laika & Theaterfestival Boulevard ’s Hertogenbosch SUIKERSPIN Vanaf 14 jaar DE Studio Laika maakt een nieuwe theaterproductie over vier generaties kermisvolk, gebaseerd op een roman van Eric Vlaminck. In zijn boek Suikerspin graaft hij naar de wortels van de familie Van Hooylandt. Hij schetst een rauw en ontroerend beeld van de fascinerende kermiswereld. Suikerspin is een zinderende locatievoorstelling gespeeld door een topcast op een kermismolen. 02 > 05.04

Theater FroeFroe

14 > 16.02

Villanella, detheatermaker en Daphné Verhelst

ER WAS EENS… Vanaf 1 jaar DE Studio Een cellist en twee dansers in een kleurrijk bloemenveld maken van Er Was Eens een bijzonder muzikaal en beeldend avontuur. Een voorstelling vol ontdekkingen op maat van een pril publiek. Dankzij de rijke beeldtaal is dit half uurtje dansplezier voor iedereen toegankelijk. Er Was Eens… Walt Disney die een klop van de hamer kreeg. 16 + 17.02 & 20 + 23.03

Bart Meuleman & Paul Verrept i.s.m. Villanella

MIJNHEERTJE KOKHALS Vanaf 7 jaar DE Studio Mijnheertje Kokhals is een eenzame man die veel te naïef is voor deze wereld. Hij wil overal het aardige van zien, maar lijkt niet te beseffen dat mensen ook gemeen en vervelend kunnen zijn. Auteur Bart Meuleman en illustrator Paul Verrept maakten een prentenboekenreeks rond Mijnheertje Kokhals en brengen hun geesteskind tot leven op de scène. 23 + 24.02

Maria Clara Villa Lobos

TÊTES À TÊTES Vanaf 3 jaar DE Studio Têtes à Têtes neemt je mee op het parcours van een grappig ventje met een groot hoofd. Het hele leven passeert de revue: geboorte, opgroeien, een identiteitscrisis, verliefd worden,… Tot de cirkel weer rond is. Een hilarische voorstelling met videoprojecties gebaseerd op kunst en cartoons.

BOBKE BILLEMANS Vanaf 2 jaar DE Studio Bobke B. is een snel jongetje dat graag knutselt en schildert. Op een dag tekent hij zijn knuffelkonijn Knuf. Een heel speciale tekening, want zijn knuffel wordt levend! Bobke is heel blij met zijn levend geworden vriendje, maar dan begint het avontuur pas echt. Een woordloze, swingende, poëtische poppenvoorstelling vol ritsel, droom, en funky beeld- en dansmuziek voor kleuters.

27 27

08 + 09.04

PIETJE PUK EN HET PANNENKOEKENSPOOK

Vanaf 3 jaar

Première Grote Zaal Arenberg In Keteldorp gaat alles zijn rustige ketelgangetje. Burgemeester Bazeman maakt een praatje met Agent Langdraad, Kapper Scherpeschaar knipt het haar van Juffrouw Penneveer en Pietje Puk stopt brieven in de brievenbussen. Maar ‘s nachts als iedereen slaapt, spookt het in Keteldorp. En het is een spook dat héééél graag pannenkoeken lust! 12.04 Vanaf 5 jaar ALFRED JODOCUS KWAK Vader Grote Zaal Arenberg De wereldberoemde eend is al meer dan 30 jaar oud en nog steeds wereldwijd enorm populair. Geestelijke vader Herman van Veen schreef en regisseerde dit spannende nieuwe muzikale theateravontuur, waarin Alfred J. Kwak misschien wel voor het grootste raadsel van zijn leven komt te staan…

Tickets

www.destudio.com www.arenbergschouwburg.be T. 03 202 46 46


18.04

Nathalie Meskens zingt

Alle Liedjes Die Ze Stiekem Zelf Had Willen Schrijven Succesherneming Bezige bij Nathalie zingt ook én goed én graag. Een avond in groot ornaat met drie strijkers. Eigenzinnige versies van liedjes van o.a. Moloko, Norah Jones, Amy Winehouse, Michael Jackson en zelfs The White Stripes en Queens Of The Stone Age. 18 + 19.03

Bilt

Mens En Vlees Succesherneming Hannover, Duitsland. Tussen 1918 en 1924 heeft slager Fritz Haarmann in een liefdesroes 24 jonge mannen vermoord en doodgebeten. Vlak voor zijn terechtstelling ondervraagt gerechtspsychiater Prof. Ernst Schultze Haarmann. Met Gert Winckelmans, Tom van Bauwel en Vincent van Meenen. 28.03

Steven Mahieu 28

Mahieustueus Succesherneming 2011 was zijn jaar! Hij won de jury- en publieksprijs van Humorologie en zijn eerste show Mahieustueus kreeg kilo’s lof. Winnen zit in zijn bloed. Mahieus vader won de vechtscheiding tegen zijn moeder. Een onterechte knockout? Wie vrij van zonde is, werpe de eerste steen. Mahieu stript met rake humor elke onverantwoordelijke mens. 14.04

Goes & de Gasten

Veur ’T Zelfste Geld Eerst was er Aardvark. Dan kwam Aardvark & de Zandmannen. Nu is er Goes & de Gasten. Michel Goessens heeft met dezelfde passie en liefde voor het songsmidschap een nieuw album bij elkaar geschreven. De liedjes zijn vertelsels van alledag, waarmee Goessens zich openbaart als chroniqueur van een generatie. 17.04

Let’s Go Urban @ Vredeseilanden

Shakespeare In Love Benefiet 14 jonge dansers tussen 13 en 27 jaar oud gaan de uitdaging aan om de frêle wereld van de 16de eeuw te verenigen met stoere, energieke urban dans. Een Victoriaanse rondedans zal nooit meer hetzelfde zijn als u Let’s Go Urban aan het werk gezien hebt. Het is een straffe dansvoorstelling met veel humor, spanning en passie. Extra! Vooraf een blik achter de schermen en afterparty met dj Jah Shakespeare en showcase Let’s Go urban-dansers.

26.04

Guga

Maestroloog Guga is niet alleen een stemmenimitator pur sang maar gaat veel verder. Hij verheft bewonderen tot een heuse stiel. Zonder hulp van make-up of pruiken metamorfoseert hij probleemloos van Jan Becaus via Raymond van het Groenewoud naar Tom Boonen of Gunter Lamoot. 28.04

Hans Mortelmans

Cd Release Hij is ontegensprekelijk één van de grootste Vlaamse talenten. Zijn liedjes ademen Django Reinhardt, Georges Brassens en Wannes Van de Velde. Muziek van Hans Mortelmans is een stoofpotje van zwarte humor en tedere poëzie. 10.05

Orquesta Tanguedia

Alfonsina Orquesta Tanguedia doorbreekt de grenzen van klassiek, folk, jazz en tango. Jarenlang samenspelen bracht het sextet op een duizelingwekkend niveau van componeren, arrangeren en performen: teder, klein en gevoelig maar ook verrassend eclectisch, onbeschaamd passioneel en groots. Met Alfonsina stelt Orquesta Tanguedia voor de eerste keer eigen composities voor.


15.01

Ron Pope

In 2005 richtte Ron Pope met een aantal studiegenoten de zeer succesvolle band The District op. Tussen 2005 en 2010 maakten ze vier studioplaten. Met Zach Berkman schreef Ron de internethit A Drop In The Ocean. Als componist, zanger, gitarist en manager stuurt hij nu eigenhandig zijn succesvolle solocarrière. Op zijn recente album Atlanta horen we nummers als City In Motion en Tears Of Blood. Ron heeft dezelfde passie en belofte die een jonge Springsteen en Jackson Browne ooit uitstraalden. 23 > 25.01

Hans Liberg

Ick Hans Liberg Succesherneming Virtuoze stand-up muzikant Hans Liberg komt met een drummer, een contrabassist én een stagiair die dolgraag bij het toneel wil. Hans Liberg is ‘High’ en hij is ‘Low’, hij houdt van Bach, Beethoven, Debussy, Górecki, Elgar en Scriabin, maar zingt ook graag vieze liedjes. 10 + 11.04 & 13 + 14.04

Arnold Willems, Sien Eggers, Peter Thyssen, Marjan De Schutter, Stefan Perceval, Ini Massez, Arne Focketyn & Maarten Bosmans

Haven En Goed Unieke theatervoorstelling over drie generaties dokwerkers. Het is 1 mei en Robert De Grote heeft zijn familie uitgenodigd in zijn appartement boven café Haven en Goed. Maar wat het zoveelste familiefeest van eten en zwijgen en drinken moet worden, ontaardt in een listig en giftig spel. 05.05

Bert Kruismans

Vaderland Vaderland? Bestaat dat eigenlijk nog? ‘Ondertussen hebben mijn zonen de leeftijd waarop ze zich afvragen wat wij aan hun generatie zullen doorgeven. Wat moet ik dan antwoorden?’ Kruismans componeerde nieuwe liedjes en wil een nieuw genre lanceren: de stand-up musical. 15.05

Koen Bauters

An Nelissen

De Moedermonoloog In haar nieuwste show is An Nelissen openhartig over alles rond het moederschap waar niemand aan durft te denken, laat staan hardop zeggen!

29


Lucila Guichon

30

nieuw! VOLKSBUFFET € 12.50 Soep + hoofdgerecht € 12.50 kinderen tot 10 jaar betalen € 8

Smakelijke recepten uit : België, Indië, Thailand, Mexico, Spanje, Italië, Frankrijk, China, Turkije, Japan, Bulgarije, Marokko, Cuba, Brazilië, Rusland, Nederland, Ierland, Denemarken, Suriname, Griekenland, Egypte, Libanon, Argentinië, Chili... Vlees-, vis-, kip- en vegetarische gerechten

OPEN van 18u00 tot 21u00

RESERVEREN reservatiearenberg@3hoek.be

CATERING OP MAAT 3Hoek catering verzorgt recepties in de Arenberg of op locatie. Combineer een voorstelling met een receptie, themafeest of walking dinner. Zowel voor een select gezelschap als voor grote groepen kan u op ons rekenen. Reserveer uw cateringformule 30 dagen op voorhand en geniet van 10 % korting. WE MAKE MOJITO

Kom naar een voorstelling in de Arenberg en blijf meteen gezellig een hapje eten. Bistro-Bar Cantina is open vanaf 18u00 wanneer er voorstellingen zijn.

INFO: www.3hoek.be of info@3hoek.be


zo ma di wo do vr za za di wo do vr vr za za wo do do vr vr za za zo ma di wo wo do vr vr za za do do vr vr za zo di

6-01-13 15:00 GZ 7-01-13 20:30 KZ 8-01-13 20:30 KZ 9-01-13 20:30 KZ 10-01-13 20:30 KZ 11-01-13 20:15 GZ 12-01-13 12-01-13 20:15 GZ 15-01-13 20:30 KZ 16-01-13 20:15 GZ 17-01-13 20:30 KZ 18-01-13 20:15 GZ 18-01-13 20:30 KZ 19-01-13 20:15 GZ 19-01-13 20:30 KZ 23-01-13 20:15 GZ 24-01-13 20:15 GZ 24-01-13 20:30 KZ 25-01-13 20:15 GZ 25-01-13 20:30 KZ 26-01-13 20:15 GZ 26-01-13 20:30 KZ 27-01-13 15:00 GZ 28-01-13 20:15 GZ 29-01-13 20:15 GZ 30-01-13 20:15 GZ 30-01-13 20:30 KZ 31-01-13 20:15 GZ 1-02-13 20:15 GZ 1-02-13 20:30 KZ 2-02-13 20:15 GZ 2-02-13 20:30 KZ 7-02-13 20:15 GZ 7-02-13 20:30 KZ 8-02-13 20:15 GZ 8-02-13 20:30 KZ 9-02-13 20:15 GZ 10-02-13 20:30 KZ 12-02-13 20:30 KZ

Hopla - Hoplahop Phantom Limb Jeroen Leenders - Geen Idee Try-out Jeroen Leenders - Geen Idee Try-out Jeroen Leenders - Geen Idee Try-out Laura van Dolron - Eindejaarsconference En Andere Clichés... 24 uur van het podium www.24uurvanhetpodium.be t Arsenaal & Theater Malpertuis - Verre Vrienden Ron Pope Inge Rock - Leve De Liefde Salomee Speelt - Yes! We Have No Bananas! Première Paul van Vliet Nu! Salomee Speelt - Yes! We Have No Bananas! Paul van Vliet Nu! Bas Birker - Op Weg + Support Peter Kluppels Hans Liberg - Ick Hans Liberg Hans Liberg - Ick Hans Liberg Lankmoed - Stilt Hans Liberg - Ick Hans Liberg Arnout Van den Bossche - De Relatiefluisteraar BATS Pantomime Dick Whittington - Lord Mayor Of London t.v.v. MS Liga Brzzvll - Cd Release BATS Pantomime Dick Whittington - Lord Mayor Of London t.v.v. MS Liga BATS pantomime Dick Whittington - Lord Mayor Of London t.v.v. MS Liga Bart Cannaerts - Waar is Barry? Geike El Juntacadáveres - Cd Release Uitreiking Herman de Coninckprijs 2013 + Concert Sarah Ferri Han Solo - Han Solo bedankt + Support Erhan Demirci De Shauw Jan Delvaux & dj Bobby Ewing - Belpop Bonanza Karsu Dönmez Wim Helsen - Spijtig Spijtig Spijtig SIN, ‘t Arsenaal en Arenberg - Troost Wim Helsen - Spijtig Spijtig Spijtig SIN, ‘t Arsenaal en Arenberg - Troost Wim Helsen - Spijtig Spijtig Spijtig Howe Gelb James Walsh

€ 15/11 (€ 12/8<12j) € 10 € 10 € 10 € 10 € 10 € 14 vvk(€ 7<25j) € 12 € 25 € 19 € 12 € 31,50/28,50/24,50 € 12 € 31,50/28,50/24,50 € 10 € 32/29/24 € 32/29/24 € 10 € 32/29/24 € 10 € 15 € 10 € 15 € 15 € 14 € 14 €7 € 10 € 14 € 10 € 14 € 14 € 20 €7 € 20 €7 € 20 € 12 € 16

31


32

wo vr vr zo ma ma di do do vr vr za di wo do vr zo ma di wo do vr vr za zo ma di di wo do vr vr ma di vr do za do ma di wo do vr vr za zo zo wo do vr za

13-02-13 15-02-13 15-02-13 17-02-13 18-02-13 18-02-13 19-02-13 21-02-13 21-02-13 22-02-13 22-02-13 23-02-13 26-02-13 27-02-13 28-02-13 1-03-13 3-03-13 4-03-13 5-03-13 6-03-13 7-03-13 8-03-13 8-03-13 9-03-13 10-03-13 11-03-13 12-03-13 12-03-13 13-03-13 14-03-13 15-03-13 15-03-13 18-03-13 19-03-13 22-03-13 28-03-13 30-03-13 4-04-13 8-04-13 9-04-13 10-04-13 11-04-13 12-04-13 12-04-13 13-04-13 14-04-13 14-04-13 17-04-13 18-04-13 19-04-13 20-04-13

20:15 20:15 20:30 20:15 20:15 20:30 20:30 20:15 20:30 20:15 20:30 20:15 20:15 20:30 20:30 20:30 20:15 20:15 20:30 20:15 20:15 20:15 20:30 20:15 13:00 13:30 20:15 20:30 20:30 20:15 20:15 20:30 20:30 20:30 20:15 20:15 20:30 20:30 15:00 15:00 20:15 20:15 15:00 20:30 20:15 20:15 20:30 20:30 20:15 20:30 20:15

GZ GZ KZ GZ GZ KZ KZ GZ KZ GZ KZ GZ GZ KZ KZ KZ GZ GZ KZ GZ GZ GZ KZ GZ GZ GZ GZ KZ KZ GZ GZ KZ KZ KZ GZ GZ KZ KZ GZ GZ GZ GZ GZ KZ GZ GZ KZ GZ GZ KZ GZ

Het Kip - De Grieken € 14 Steven Goegebeur - De Geknipte Man! € 14 MAFfe Vrijdag €7 Kommil Foo - Breken € 25/23 Kommil Foo - Breken € 25/23 Mathieu en Guillaume - Rauw En Teder € 10 William Boeva Try-out € 10 Kommil Foo - Breken € 25/23 Begijn Le Bleu - Een Beschaafde jongen € 10 Kommil Foo - Breken € 25/23 Culture Comedy Award Finalistentoer € 10 Kommil Foo - Breken € 25/23 Absynthe Minded - As It Ever Was € 20 Eilandverkaveling - Eternal Life Of De Gelaarsde Jeff Buckley € 10 Helder - The Rhythm Of Change € 10 The Rhythm Junks - Cd Release € 14 Silence Fini - Het Fantastische Leven Van De Heilige St-Christoffel Zoals Samengevat In 12 taferelen En 3 Liedren € 15 Silence Fini - Het Fantastische Leven Van De Heilige St-Christoffel Zoals Samengevat In 12 Taferelen En 3 Liedren € 15 Dandylion € 15 Wouter Deprez - Hier is wat ik denk € 20 Wouter Deprez - Hier is wat ik denk € 20 Wouter Deprez - Hier is wat ik denk € 20 The Writer’s Bench presents ‘But Is It jazz?’ Wouter Deprez - Hier is wat ik denk € 20 Kunstbende Voorronde Antwerpen € 3,50 Krauwelenhof, Hoveberg, Haleakala & In De Kersentuin - Een Mooi Verhaal, Une Belle Histoire Try-out € 16 Steven Wilson & Band € 24 Piet De Praitere - Had Ik Maar Bij The Beatles Gespeeld € 10 An Pierlé Solo € 15 Te Gek!? - Nerveuze Vrouwen met o.a. Hannelore Bedert, Roosbeef, Karlijn Sileghem en Tine Embrechts € 18 Ramsey Nasr & Mauro Pawlowski - De Vreemde Smetten € 17/15 MAFfe Vrijdag €7 Bilt - Mens En Vlees € 14 Bilt - Mens En Vlees € 14 Krauwelenhof, Hoveberg, Haleakala & In De Kersentuin - Een Mooi Verhaal, Une Belle Histoire € 30/25/15 Steven Mahieu - Mahieustueus € 14 Balmorhea € 10 Sir Yes Sir + Maya’s Moving Castle € 10 Pietje Puk en het Pannenkoekenspook Première € 11/9 (€ 7/5<12j) Pietje Puk en het Pannenkoekenspook € 11/9 (€ 7/5<12j) Haven En Goed verkoop vanaf 1/2/13 Haven En Goed verkoop vanaf 1/2/13 Alfred J. Kwak - Vader € 16/13 (€ 13/10<12j) MAFfe Vrijdag €7 Haven En Goed verkoop vanaf 1/2/13 Haven En Goed verkoop vanaf 1/2/13 Goes & De Gasten - Veur ‘T Zelfste Geld € 10 Let’s Go Urban @ Vredeseilanden - Shakespeare In Love Benefiet € 15 Nathalie Meskens Zingt Alle Liedjes Die Ze Stiekem Zelf Had Willen Schrijven € 16 Kristel Zweers - Puur € 15 Tijl Beckand, Ruben van der Meer, e.a. - De Grote Improvisatieshow € 22


wo do vr vr za zo zo di vr vr zo wo vr di wo vr vr za

24-04-13 25-04-13 26-04-13 26-04-13 27-04-13 28-04-13 28-04-13 30-04-13 3-05-13 3-05-13 5-05-13 8-05-13 10-05-13 14-05-13 15-05-13 17-05-13 14-06-13 15-06-13

20:15 20:30 20:15 20:30 20:30 20:15 20:30 20:15 20:15 20:30 20:15 20:15 20:15 20:15 20:15 20:30 20:15 20:15

GZ KZ GZ KZ KZ GZ KZ GZ GZ KZ GZ GZ GZ GZ GZ KZ GZ GZ

Tom Lanoyes Roman Het Derde Huwelijk Marieke Visser - Onder De Mensen Guga - Maestroloog Katinka Polderman + Brokstukken The Writer’s Bench feat. Linton Kwesi Johnson Droog Brood - Dat Wordt Oorlog Hans Mortelmans - cd release Micha Wertheim - Voor Je Het Weet Krauwelenhof, Hoveberg, Haleakala & In De Kersentuin - Een Mooi Verhaal, Une Belle Histoire The Writer’s Bench presents ‘But Is It jazz?’ Bert Kruismans - Vaderland Krauwelenhof, Hoveberg, Haleakala & In De Kersentuin - Een Mooi Verhaal, Une Belle Histoire Orquesta Tanguedia - Alfonsina Krauwelenhof, Hoveberg, Haleakala & In De Kersentuin - Een Mooi Verhaal, Une Belle Histoire An Nelissen - De Moedermonoloog MAFfe Vrijdag Kommil Foo - Breken Kommil Foo - Breken

€ 18 € 10 € 10 € 12 € 10 € 13 € 10 € 13 € 30/25/15

IJKLMNOPQRSTUVW 90$;,;?/

€ 22 € 30/25/15 € 14 € 30/25/15 € 22 €7 € 25/23 € 25/23

l

aa rote zZaal KZ= Kleine Zaal / GZ=GGrote parterre

12 30

28

6

4

6 10 8

4

26 24

22 20

V

2

U

2 18

20 18

balkon

T

V

12 10 8 16 14

S

6

2

4

6

12 10 8 16 14

4

2

1 1

3 3

5 5

7 7

9 11 13 15

1

U

1

T

9 11 13 15 17

S

3

5

3

5 7 9

17 19

21 23 25

19 21

33 11 27

29

6 4 2 1 3 5 7 9 11 31 23 25 14 12 10 8 13 15 17 18 16 26 27 R 19 28 29 20 R 21 23 30 31 8 6 4 2 1 3 5 7 9 11 13 24 22 32 14 12 10 33 15 17 19 26 25 18 16 28 27 Q Q 21 23 30 29 22 20 10 8 6 4 2 1 3 5 7 9 11 13 32 31 24 25 16 14 12 15 17 34 33 26 27 19 20 18 28 29 P 21 22 P 30 31 2 1 3 4 6 5 7 9 11 10 8 24 23 32 33 13 15 17 16 14 12 25 26 34 35 19 20 18 28 27 O O 29 30 21 22 10 8 6 4 2 1 3 5 7 9 11 13 24 23 31 32 15 17 16 14 12 26 25 34 33 20 18 19 28 27 N N 30 29 22 21 32 31 23 24 34 33 26 25 10 8 6 4 2 1 3 5 7 9 11 13 28 27 16 14 12 15 17 19 20 18 29 30 m m 21 32 31 6 4 2 1 3 5 7 9 11 8 10 13 22 12 15 17 23 16 14 24 19 18 25 26 l l 21 27 28 8 6 4 2 1 3 5 7 9 11 20 29 30 14 12 10 13 15 23 22 31 32 17 18 16 25 24 33 34 27 k k 19 26 6 4 2 1 3 5 7 9 11 20 29 28 12 10 8 13 15 21 22 14 31 30 17 16 23 24 33 J J 19 32 25 26 18 8 6 4 2 1 3 5 7 9 11 27 28 10 12 21 20 13 15 29 30 16 14 23 22 I I 17 25 24 2 1 3 5 7 9 18 27 26 19 11 13 10 8 6 4 20 29 28 15 14 12 21 22 31 23 H H 30 24 4 2 1 3 5 6 17 16 7 9 11 25 26 12 10 8 19 18 13 27 28 21 20 G 14 G 29 30 23 22 25 24 10 8 6 4 2 1 3 5 7 9 11 13 12 14 27 26 15 17 18 16 29 28 19 20 6 4 2 1 3 5 7 9 11 F F 12 10 8 13 15 21 22 16 14 17 18 23 19 24 2 1 4 3 5 7 9 E E 25 26 10 8 6 12 11 21 20 13 15 16 14 23 22 18 17 25 24 D D 8 6 4 2 1 3 5 7 9 11 19 12 10 13 15 20 21 16 14 17 22 2 1 3 5 4 6 7 C C 19 9 11 10 8 18 12 13 15 17 16 14 21 20 1 3 5 7 B B 9 11 8 6 4 2 12 10 13 15 16 14 17 32

24 22

A

A

20

18 20

c 22

b

24

22

26

24

28

26

30

28

32 34

30

14

12

10

8

6 4

2 1

3 5

1

3 5

2

7 9 7

9

6 4 2 1 3 5 7 10 8 9

11 11 11

13 13

13

15 15

15

17

19

17 19

17

A

c 21

b

23

21

25

23

27

25

29

27

31

29

33

33

35

38

36

35

40

38

37

39

42

40

39

41

42

45

46

45

48

47

49

52

56

54 56 58

43

41

47

50

54

37

43

44

50

b

A

16

12

6 4 10 8

34

52

60

18

14

12

36

48

c

16

14

32

46

60

16

31

44

58

18

51

49

53

51

55

53

57

55

59

57

c

59

b


Guy Augustus, Inge Van den Heuvel


HOE EN WAAR TICKETS RESERVEREN ?

BEREIKBAARHEID

TICKETBALIE ARENBERG

OPENBAAR VERVOER

Arenbergstraat 28, 2000 Antwerpen dinsdag-vrijdag van 12u30 tot 17u00 zaterdag van 14u00 tot 17u00 maandag gesloten T. 03 202 46 46 www.arenbergschouwburg.be Je komt langs of je reserveert je tickets telefonisch tijdens de openingsuren van de balie. Je kan je tickets contant, via bancontact, Maestro, Visa of Mastercard betalen, of via overschrijving op rekeningnummer BE 11 7350 1116 1048 (voor buitenlandse betalingen BIC KRE DBEBB ), binnen de 5 werkdagen na reservatie, met vermelding van je klantnummer dat je bij de boeking wordt meegedeeld. Wij aanvaarden ook cultuurcheques van Sodexo en Accor. Je tickets worden, mits betaling van portkosten, toegestuurd tot 7 dagen voor de voorstelling; nadien liggen ze klaar aan de avondkassa (vanaf 19u00 bij voorstelling om 20u15; bij andere aanvangsuren, één uur voor aanvang). Opgelet: niet betaalde reservaties vervallen na 10 dagen en ten laatste een half uur voor aanvang van de voorstelling.

Tram 12 en 24 (halte Nationale Bank) waar je via de Bourlastraat en de Leopoldstraat tot aan het kruispunt met de Arenbergstraat wandelt. Tram 4 en 7 (halte Lange Gasthuisstraat) waar je vlakbij de Arenbergstraat bent. Vanaf het Centraal Station of de Fr. Rooseveltplaats kan je te voet (circa 15 min.), via de Meir, Wapper (Rubenshuis) en Graanmarkt.

MET DE WAGEN

Routebeschrijving op www.arenbergschouwburg.be

PARKEREN

Parking Arenberg, Oude Vaartplaats 2. Open van maandag t.e.m. donderdag tussen 08u00 en 01u00 en op vrijdag en zaterdag van 08u00 tot 02u00. Zondag vanaf 18u00 tot 01u00. Voordeelprijs € 5.90, enkel tussen 18u00 en 02u00. Uitrijden 24u/24u. Parking Stadsschouwburg, Meistraat 4. Open van 08u00 tot 01u00. Voordeelprijs € 5.90, enkel tussen 18u00 en 02u00. Uitrijden 24u/24u.

Je kan je tickets ook online reserveren (Visa, Mastercard, Maestro, PC-banking of overschrijving).

Parking Nationale Bank, via tunnel M.Henriëttalei of Britselei 7. Open 24u/24u, € 7 per dag.

Jammer, maar helaas kunnen wij geen tickets ruilen of terugbetalen. Briefjes van € 500 mogen wij niet aanvaarden. Als er een voorverkooptarief geldt, moeten de tickets betaald zijn de laatste werkdag vóór de voorstelling.

MET DE FIETS

De schouwburg is makkelijk te bereiken via de verkeersvrije Meir. Bij de Fietsersbond in Antwerpen helpen ze je graag verder. T. 03 231 92 95 of www.fietsersbond.be

Studenten genieten van voordeeltarieven voor bepaalde voorstellingen als ze cultuurcheques van Antwerpen Studentenstad gebruiken. Op www.arenbergschouwburg.be vind je de voorstellingen waarvoor deze cultuurcheques geldig zijn. Voor sommige voorstellingen is het aantal cultuurcheques beperkt; snel reserveren is aangeraden. Alle voorstellingen in de grote zaal (GZ ) beginnen om 20u15 en in de kleine zaal (KZ) om 20u30, tenzij anders aangekondigd. Laatkomers kunnen enkel in de zaal toegelaten worden tijdens voorstellingen waar een pauze voorzien wordt. Rolstoelgebruiker? Meld dit bij je reservatie en wij zorgen voor een geschikte plaats. Cadeaucheques beschikbaar: € 5 , € 10 of € 20, die ook online besteld kunnen worden. Tickets voor Arenberg kan je ook reserveren via Prospekta/Info Cultuur. T. 03 338 95 85

met dank aan

35


retouradres Arenberg | Openluchttheater Arenbergstraat 28 | 2000 Antwerpen www.arenbergschouwburg.be v.u.: Gert Van Overloop, Arenbergstraat 28, 2000 Antwerpen â&#x20AC;˘ vorm: bartluijten.be

Arenberg Magazine - Jaargang 2  
Arenberg Magazine - Jaargang 2  

In het nieuwe voorjaarsmagazine lees je interviews met o.a. Wim Helsen, Herman Van Veen en Ramsey Nasr.

Advertisement