Page 1

Uitgave 28, december 2018

Area bepaalt koers voor toekomst

In deze uitgave van de Areander lees je:

Veiligheid staat voorop

Wat is circulair bouwen?

Tijdelijke hulp in moeilijke tijd


Stilstaan om vooruit te komen De tijd vliegt. De laatste maand van het jaar is een drukke periode voor vrijwel iedereen. Toch vind ik het ook een tijd waarin je stilstaat bij wat er in een jaar is gebeurd. Wanneer ik de Areander’s van afgelopen jaar doorblader, zie ik diverse mooie momenten voorbij komen. Zo zetten onze medewerkers en zakelijke partners (bondgenoten) zich op 9 maart tijdens AreaDoet in voor onze bewoners. Ruim 100 vrijwilligers verstouwden met veel plezier in een middagje heel wat werk. In 2019 blijft samenwerken het toverwoord om onze bewoners te kunnen blijven voorzien van een fijn thuis in veilige en prettige buurten en wijken. We gaan veel meer met vaste teams per wijk werken. Zo zijn we eerder op de hoogte van wat er leeft in een wijk en kunnen hierop dan beter inspelen. 2018 is ook het jaar dat we startten met op zoveel mogelijk van onze huurwoningen zonnepanelen te leggen. Dit blijven we in ieder geval doen tot 2021. Zonder extra kosten voor onze bewoners. Dit is één van de stappen die we zetten om ons woningbezit zo duurzaam mogelijk te maken. Net zoals dat we op 1 juni vierden dat we, twee jaar voor de gestelde deadline voor de sector, een gemiddeld energielabel B voor al onze huurwoningen gaan halen. Ondanks deze stappen in de goede richting, blijft het verduurzamen van onze woningen een zware taak. Een plan waarbij we ook onze zorgen hebben over de betaalbaarheid hiervan. Omdat we op de eerste plaats betaalbare huurhuizen willen aanbieden voor de mensen die ons écht nodig hebben. Het sluitstuk van dit jaar is het nieuwe koersplan van Area. In deze Areander lees je hierover meer of bekijk mijn vlog door op de foto te klikken. Ook de komende jaren willen samen met onze bewoners en bondgenoten wonen laten leven. Fijne feestdagen en een gezond 2019! Jan van Vucht | directeur-bestuurder Area

Delen

Mensen

Leven

Samen

Wonen

Area houdt je graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen die zich afspelen in en rondom de organisatie. Hier vind je informatie over hoe wij wonen laten leven.

Elk mens heeft een eigen verhaal. In ‘mensen’ vertellen medewerkers en bewoners van Area hun bijzondere, unieke en bindende verhalen.

Wat maakt het leven aangenamer, eenvoudiger, prettig of geeft het juist meer diepgang? Wanneer is een huis je thuis? Je leest het in de rubrieken van ‘leven’.

We zoeken voortdurend samenwerking met bewoners, organisaties en bedrijven die hetzelfde willen als wij: een schone, veilige en leefbare omgeving. Mens en organisatie vinden elkaar in ‘samen’.

(Bijzondere) projecten en woningen van Area staan hierin centraal.

Memo

pagina 3

Area bepaalt koers toekomst pagina 16

Tips van groene goeroes pagina 20

Op de groene stoel

Tijdelijke hulp in moeilijke tijd

Area gaat het dak op

Veiligheid staat voorop

pagina 4

pagina 10

pagina 9

pagina 6

Wat is circulair bouwen? pagina 12

Bericht van de bewonersraad pagina 19


Area memo

Huur opzeggen via www.areawonen.nl

Goed verzekerd bij huur

Area werkt aan het verbeteren van haar digitale dienstverlening zodat iedereen, die dat wil, daar gebruik van kan maken. Onze website staat centraal in onze dienstverlening. Alle informatie voor huurders is hierop beschikbaar. Steeds meer huurders willen zelf hun huurzaken regelen op het moment dat het hen uitkomt. Eenvoudig en snel. Daarom breiden we de mogelijkheden van onze website uit. Zo kun je vanaf nu via de website jouw huur opzeggen. Natuurlijk willen we dat je nog heel lang bij ons blijft huren. Maar als je besluit te verhuizen dan kun je vanaf nu eenvoudig de huur opzeggen.

Veel mensen denken dat als je een woning huurt dat je bepaalde verzekeringen niet nodig hebt. Toch is dit onterecht. Hieronder een opsomming van verzekeringen die ook nuttig zijn bij huur:

Wat moet je doen? Ga naar www.areawonen.nl en voer in de zoekbalk de term ‘huur opzeggen’ in of klik op de button ‘huur opzeggen’ op de homepagina. Vul daarna het digitale formulier in. Binnen twee werkdagen nemen wij contact met je op voor het maken van een afspraak om kort te sluiten hoe je de woning oplevert. Heb je een voorkeur voor het dagdeel waarop wij langskomen? Geef dit dan direct bij ons aan, dan kunnen we hiermee rekening houden.

• Een aansprakelijkheidsverzekering vergoedt de schade, die jij, gezinsleden of huisdieren per ongeluk veroorzaken bij anderen, dus ook wanneer er schade ontstaat aan het huurhuis. Dat is tenslotte niet jouw eigendom. • Met een inboedelverzekering verzeker je je interieur en meubilair. • Een rechtsbijstandverzekering tenslotte dekt de juridische kosten, doordat er een geschil is met bijvoorbeeld de verhuurder, buren of gemeente. Heb je verder nog vragen over wat je als huurder kunt verzekeren? Dan kun je met ons contact opnemen via e-mail: info@areawonen.nl of telefoonnummer: 0413 388 044

pagina 3 | Delen


Op de groene stoel


In de rubriek ‘Op de groene stoel’ nodigt Area bewoners uit om hun ideeën en tips over duurzaamheid te delen. Dit keer nam Stefan de Wild uit Volkel plaats op de stoel. Sinds enkele maanden heeft hij zonnepanelen. “Toen ik een brief van Area kreeg of ik zonnepanelen wilde, was de keuze niet zo moeilijk. Ik reageerde meteen dat ik panelen wilde. Het is beter voor het milieu en je krijgt gratis stroom. Ofwel; minder kosten.” Stefan woont sinds vijf jaar in het appartementencomplex ‘Eiment’ in Volkel. Hij is één van de jongste bewoners van het complex. “Omdat ik benieuwd was hoe de andere bewoners tegenover de zonnepanelen stonden, maakte ik een rondje langs de buren. De meesten waren net zo enthousiast als ik. De enkeling die nog wat vragen had, heb ik uitgelegd wat ik de voordelen van zonnepanelen vond.” Sinds enkele maanden heeft iedereen in het gebouw zonnepanelen: vier voor eigen gebruik en 15 panelen voor de elektra van het gezamenlijke stroomverbruik zoals voor de algemene ruimtes en de lift. Koffie en worstenbroodjes Toen de mannen kwamen om de boel te installeren zorgde Stefan voor koffie en worstenbroodjes. “Ik heb ze harstikke omgekocht met lekkernijen”, grapt Stefan. “Of het daaraan lag weet ik niet, maar het werk was wel al op die dag klaar!” Twee tientjes per maand Stefan installeerde de eSolar Portal app waarop je per dag de energieopbrengst kunt zien. Via de leverancier Tenten Solar ontvang je je inloggegevens. “We hebben een prachtige nazomer gehad met veel zon. Dat zie je direct terug. Het mooie is dat, wat je niet gebruikt, teruglevert aan het net. Er gaat dus geen energie verloren.” Hoeveel Stefan uiteindelijk bespaart weet hij pas wanneer hij een overzicht van de energieleverancier krijgt, aan het einde van het jaar. “Volgens de monteurs moet ik toch wel denken aan twee tientjes per maand. Als ik nu een inschatting maak gebaseerd op mijn huidige energierekening, dan hoef ik zelfs bijna niks meer te betalen voor stroom.”

Bewust en zuinig Op de vraag wat duurzaamheid voor hem betekent, antwoordt Stefan: “Duurzaam, het woord zegt het al: dat iets lang meegaat door er bewust en zuinig mee om te gaan. Door bijvoorbeeld energie op te wekken met zonnepanelen, ga je op een duurzame manier met het milieu om: minder CO² uitstoot. Maar duurzaam is voor mij ook hoe je met de mensen om je heen omgaat, bijvoorbeeld je buren. In een appartementencomplex woon je dicht op elkaar. Dan is het belangrijk dat je prettig samen woont.” Huismeester van Eiment De meeste bewoners in het woongebouw zijn niet zo thuis op het gebied van internet of andere technische zaken. Daarom helpt Stefan hen daarbij. “Als er een storing in onze gemeenschappelijke ruimte is, meld ik dit via MijnArea.nl. Je mag me ook wel de huismeester van Eiment noemen”, lacht Stefan. “Als bedankje staat er regelmatig een pannetje verse soep voor mijn deur. Samen zorgen we ervoor dat we hier fijn wonen. Ook dat hoort bij duurzaamheid.” Deel jouw verhaal ‘Op de groene stoel’! Area nodigt jou en andere bewoners uit om ideeën en tips over duurzaamheid te delen ‘Op de groene stoel’. Heb je bijvoorbeeld met de hele buurt een moestuin aangelegd? Of heb je alle lampen in je huis vervangen voor Led en merk je dat dit echt effect heeft op je energiekosten? Hoe groot of klein jouw idee ook is, het maakt niet uit. We vinden het hartstikke fijn wanneer je deze met ons wilt delen. Daarom nodigen wij jou van harte uit om plaats te nemen ‘Op de groene stoel’. Je kunt je aanmelden door een e-mailbericht te sturen naar: info@areawonen.nl. Klik op de foto op pagina 4 en bekijk het filmpje met Stefan 'Op de groene stoel'.

Pagina 5 | Mensen


Veiligheid staat voorop Samen wonen laten leven, betekent ook: je veilig voelen in jouw huis. Area besteedt de komende jaren extra aandacht aan veilig wonen. Brandveiligheid is hierin het belangrijkste aandachtspunt. “De kans dat er brand uitbreekt, is niet perse groot. Maar als het gebeurt, dan zijn de gevolgen vaak groot. Brand heeft direct invloed op de veiligheid van onze bewoners. In opdracht van Area voert het bouwteam van Herlings Electro Techniek en Cornelissen Aannemingsbedrijf werkzaamheden uit in onze woongebouwen om de brandveiligheid te verbeteren”, aldus Dirk van den Tillaar, adviseur onderhoud bij Area. De Flats in Veghel-Zuid zijn nu aan de beurt. Het bouwteam is hier momenteel kind aan huis. Vanuit alle kanten worden de medewerkers met naam en toenaam vriendelijk begroet. Even een kort praatje, een grapje tussendoor, de sfeer is goed. “Deze gemoedelijke omgang met elkaar, zegt veel over de tevredenheid van de bewoners”, vindt Dirk. “Zowel over hoe de werkzaamheden die zijn uitgevoerd, als over het sociale aspect. Het is een en-en-verhaal.”


Algemene ruimtes “Wanneer er brand uitbreekt, willen we voorkomen dat de rook overgaat naar andere woningen”, benadrukt Dirk. “Bijvoorbeeld in de algemene ruimtes zijn op diverse plaatsen leidingen die door de vloer gaan. Deze openingen, naden en kieren maken we brandwerend. We keuren de elektrische installatie en brengen vluchtroutes, noodverlichting en blusmiddelen op orde. En in enkele complexen hebben we ook nog het glas vervangen voor brandwerend glas.” Bij de mensen thuis Bij de mensen thuis duren de werkzaamheden ongeveer een halve dag. Dirk: “We plaatsen in elke woning rookmelders. Ook in de woningen zitten er op diverse plaatsen leidingen die door de vloer gaan naar een andere woning. Deze openingen werken we brandwerend af. Ook passen we de aansluitingen van de mechanische ventilatie brandwerend aan. Het plafond in de meterkast werken we af met brandwerend materiaal. Tot slot vervangen we voor een gedeelte de schacht in het toilet en passen we de koof in de keuken aan.”

Iedereen werkt mee “Voordat we met de werkzaamheden begonnen, kregen alle bewoners een brief waarin stond wat we kwamen doen en wanneer”, vertellen Harold van der Zanden en Lau de Goeij van Herlings Electro Techniek en Cornelissen. “Een dag voordat we bij een bewoner aan de slag gaan, kloppen we nog even aan. Een herinnering dat we de volgende dag op de stoep staan. Tot nu toe werkt iedereen fijn mee.” Verhaal achter de voordeur Goed werk leveren, staat bij ons voorop, zegt Lau stellig. “Maar wanneer je bij mensen achter de voordeur komt, is het sociale aspect net zo belangrijk. Vooral oudere mensen kunnen zich eenzaam voelen. Ze krijgen weinig bezoek, omdat hun kinderen ver weg wonen en weinig mensen om zich heen hebben. We krijgen hele verhalen te horen. Daar nemen we bewust de tijd voor. Bij een klus als deze is het belangrijk dat je aanvoelt wie je voor je hebt. Daar selecteren we ons team op. De een kan nu eenmaal beter met mensen omgaan dan de ander.”

Veiliger gevoel Brandveiligheid vinden we erg belangrijk, zeggen Ans van Weert en Jan van Ommen, bewoners van de Flatwijk. “We hadden zelf al rookmelders, maar dat geldt niet voor elke bewoner in de flat. Nu iedereen rookmelders heeft, voelt dat een stuk veiliger. Je weet nu dat elke bewoner alarm krijgt wanneer er rook is in zijn of haar huis. We zijn erg tevreden over hoe de werkzaamheden in ons huis zijn uitgevoerd. Het liep als een trein: iedereen wist wat ie moest doen en speelde op elkaar in. Tussendoor zorgden we voor koffie met iets lekkers. Dat hoort erbij, vinden wij als echte Brabanders. Toen de klus klaar was, ruimden de jongens alles keurig op. Een kleine moeite, maar daarmee maken ze net het verschil.”

Pagina 7 | Wonen


En dan is er ineens toch brand Door aanwezigheid van veel kunststof materialen en elektronische apparatuur breidt een woningbrand zich snel uit. Je hebt vaak maar drie minuten de tijd om je woning veilig te verlaten. Let op: tot de brandweer er is, ben je op jezelf aangewezen. Hieronder een stappenplan voor wat je moet doen bij brand: Blijf kalm en waarschuw jouw huisgenoten. Verlaat via de kortste weg de woning. Houd deuren en ramen gesloten en sluit deuren achter je. Blijf bij rookontwikkeling dicht bij de vloer. Ga naar de afgesproken verzamelplaats en controleer of iedereen buiten is: het is verstandig om nu al een verzamelplaats samen met jouw huisgenoten af te spreken voor het geval dat je deze nodig hebt. Bel 112 en vertel jouw naam en volledige adres. Wacht op de brandweer en meld bijzonderheden.


Area gaat het dak op! Area plaatst op dit moment bij veel bewoners zonnepanelen. De energiemeter is dan niet altijd meer geschikt. Dat komt omdat de oudere meters alleen de elektra en het gas meten wat in huis gaat. Echter, op het moment dat je zonnepanelen krijgt, gaat de stroom die ‘over’ is, het huis uit en wordt teruggeleverd aan het net. Wanneer je zonnepanelen hebt, dan heb je een meter nodig die zowel de stroom die binnenkomt als naar buiten gaat kan meten. Bijvoorbeeld een (geschikte) digitale meter of een slimme meter. Maar hoe weet je nu of je meter geschikt is voor het terugleveren van stroom? Wanneer je zonnepanelen krijgt, is het belangrijk dat je je registreert via www.energieleveren.nl. Doe dit bij voorkeur voordat je energie gaat opwekken en terugleveren. Energieleveren.nl is de website van alle netwerkbeheerders van Nederland.

Meld je aan via energieleveren.nl Je meldt je aan door jouw postcode en huisnummer in te vullen. Zodra je je hebt aangemeld via energieleveren.nl krijgt de netwerkbeheerder (Enexis) hiervan bericht. Zij controleren of de huidige meter geschikt is om teruglevering te registreren. Is dit niet het geval, dan krijg je automatisch bericht van hen. Zij maken een afspraak met jou om een slimme meter te plaatsen. Dit is gratis. Betaal alleen stroom die je afneemt Ook jouw energieleverancier krijgt bericht wanneer je je hebt aangemeld via energieleveren.nl. Jouw leverancier kan de teruggeleverde stroom dan uitrekenen. Dat zorgt ervoor dat je aan jouw energieleverancier alleen betaalt voor de energie die je echt afneemt.

Pagina 9 | Samen


Tijdelijke hulp in moeilijke tijd In Nederland leeft meer dan een miljoen mensen onder de armoedegrens. Eén op de negen is kind. Tienduizenden kinderen zitten dagelijks met honger in de klas. De voedselbanken in Nederland helpen de armsten door ze tijdelijk te voorzien van voedselpakketten. Ook in Uden en Veghel is de voedselbank actief. In gesprek met Jan Janssen, al bijna tien jaar voorzitter van deze club. Samen met andere vrijwilligers zet hij zich in om mensen tijdelijk te voorzien van voldoende eten. Toen Jan ‘ja’ zei tegen de vrijwilligersfunctie als voorzitter van de voedselbank voor Veghel en Uden, zou het voor even zijn. Dat ‘even’ werd tien jaar. “Ik doe het werk graag. Het is fijn om iets voor andere mensen te kunnen betekenen. Bovendien hebben we een sterk team aan vrijwilligers. We kunnen op elkaar bouwen. Dat waardeer ik aan onze mensen.” Lokale bedrijven De voedselbank werkt samen met (lokale) bedrijven, instellingen, overheden en particulieren om mensen van voldoende eten te kunnen voorzien.


Jan: “Vanuit verschillende supermarkten, groothandels en bakkers uit de buurt krijgen we wekelijks producten aangeboden. We halen de spullen zelf op, brengen ze naar onze locatie en maken daarna een eerlijke verdeling over de pakketten.” Extraatje met Kerst Met de feestdagen voor de deur gebeuren er vaak bijzondere dingen, vertelt Jan. “Mensen zijn geneigd net wat meer te doen voor hun medemens. Zo krijgen we elk jaar van diverse bedrijven kerstpakketten die ze over hebben. Afgelopen twee jaar kookte de serviceorganisatie ‘Kiwanis Uden-Veghel’, voor gezinnen die gebruikmaakten van de voedselbank. En ook dit jaar willen we weer iets extra’s doen voor deze gezinnen. De pakketten zijn in ieder geval tegen kerst rijkelijk gevuld met lekker eten en drinken.” 60 gezinnen Momenteel maken er zo’n 60 gezinnen uit de regio Uden en Veghel gebruik van de voedselbank. Op donderdagmiddag reiken de vrijwilligers de pakketten uit aan de mensen. Volgens Jan schamen sommigen zich dat ze hulp krijgen van de voedselbank. “Maar de meeste mensen zijn vooral dankbaar dat ze worden geholpen.” Schuld opbouwen gaat snel "In al die jaren heb ik wel geleerd dat een schuld zo is opgebouwd", benadrukt Jan.

“Door allerlei situaties kun je in de financiële problemen komen: een scheiding, werkeloosheid, gedwongen verkoop van je huis, enzovoort. De kunst is om dan de boel weer zo snel mogelijk op de rit te krijgen.” Zelfredzaamheid De voedselbank werkt samen met lokale organisaties, die mensen helpen om hun zelfredzaamheid te vergroten. “Stel dat iemand zijn huur niet meer kan betalen, dan kan diegene hulp krijgen van een schuldhulpverlener”, legt Jan uit. “Samen zetten ze alles op een rijtje: waarom heeft iemand schulden? Wat zijn de inkomsten en uitgave? Hoe voorkom je dat de situatie erger wordt? En welke stappen zijn er nodig dat iemand zelf weer de regie krijgt? Wanneer mensen bezig zijn om hun leven op orde te brengen, is het goed dat wij hen kunnen voorzien van voldoende eten. Al wil ik benadrukken dat hulp vanuit de voedselbank tijdelijk moet zijn.” Dankbaar voor steun Laatst kwam hier een vrouw, noemt Jan als voorbeeld. “Haar eigen bedrijf was failliet gegaan. Als zelfstandig ondernemer heb je geen recht op een uitkering; je komt nergens voor in aanmerking. Zij maakte een tijdje gebruik van de voedselbank. Ondertussen probeerde ze haar leven weer op te bouwen. Later stuurde ze ons nog een kaartje: ze was erg dankbaar voor de steun die ze had gekregen in een onzekere tijd. En wensten ons veel succes met het mooie werk dat we doen.”

Pagina 11 | Leven


Wat is circulair bouwen?


Area wil in 2035 wonen 100% duurzaam laten leven. Dit doen wij door de komende jaren in te zetten op de volgende 5 thema’s: levendige wijken; energierijk en mobiel; wonen in het groen; bewust beter samenwerken en 100% circulair. In dit artikel gaan we in op het thema ‘circulair’. Maar wat is circulair eigenlijk? Hoe ziet het eruit? En wat betekent dit voor onze bewoners? In de duurzaamheidsambitie van Area is ‘100% circulair’ als volgt uitgelegd: ‘In 2035 werken wij circulair. Voor ons bestaan alle woningen en producten uit kostbare grondstoffen. Grondstoffen die je opnieuw kunt gebruiken. Of het nu gaat om bouwmateriaal of huisraad, wij maken recycling, hergebruik en delen mogelijk. Moeten we toch nieuwe materialen toevoegen? Dan kiezen wij voor gezonde en eerlijke materialen, waarvan we weten waar ze vandaan komen en waar ze na afloop naar toe gaan. Vanaf 2018 zet Area zich in om bewust stappen te maken in het bereiken van dit toekomstbeeld.’

Opslagplaats “In feite zijn onze 8000 huizen een opslagplaats van kostbare grondstoffen”, legt Kobbe Vink, projectmanager bij Area uit. “In de toekomst worden grondstoffen zoals metaal, plastic, hout, zand, cement en glas steeds schaarser. Daarom is het voor Area belangrijk om nu al te weten wat we zelf aan grondstoffen in huis hebben. Wanneer we per woning de grondstoffen die erin zitten inventariseren, krijgen we een goed beeld van wat we hebben. En weten we welke grondstoffen we opnieuw kunnen gebruiken met zo weinig mogelijk waardeverlies.” Van verbruiken naar gebruiken Circulair bouwen betekent dat we materialen niet langer verbruiken, maar slechts gebruiken, omschrijft Kobbe. “Bewust kiezen voor materialen met een lange levensduur, die je zonder veel energie opnieuw kunt inzetten. Zo maken we voor kozijnen vanaf nu bij voorkeur gebruik van hout. Hout is een ‘hernieuwbaar’ materiaal.

Pagina 13 | Mensen


Door duurzaam bosbeheer blijft het hout in de toekomst beschikbaar en vul je zo de grondstof opnieuw aan. Metalen en plastics daarentegen zijn grondstoffen die steeds meer opraken en daardoor schaarser en duurder worden.” Gebruik in plaats van eigendom “Daarnaast willen we meer naar gebruik in plaats van eigendom”, vervolgt Kobbe. “We willen dat de leveranciers meer verantwoordelijkheid nemen voor de materialen die ze leveren en voor de afvoer van deze materialen als ze niet meer voldoen. Belangrijk is wel dat de materialen zo worden verwerkt dat deze eenvoudig eruit zijn te halen. We kiezen bijvoorbeeld voor bouwconstructies met geprefabriceerde onderdelen. Dit zijn kant en klare bouwelementen die op de bouw in elkaar gezet worden en die je er ook weer uit kunt halen. In de toekomst is het bijvoorbeeld mogelijk dat de elementen in het bezit blijven van de fabrikant. Die kan de elementen dan weer aanpassen of ergens anders inzetten, als ze niet meer nodig zijn.” Tijdelijke woningen De tijdelijke woningen aan de Loopkantstraat in Uden zijn een goed voorbeeld van circulair bouwen. Kobbe: “Het zijn prefab woningen die voor een groot deel van hout (hernieuwbaar materiaal) zijn gemaakt. De woningen zijn makkelijker in en uit elkaar te halen. En er zit ‘statiegeld’ op de woningen: de leverancier neemt de woningen uiteindelijk weer terug, zodat hij ze opnieuw kan inzetten of onderdelen kan hergebruiken.” Hergebruik “In Veghel (Don Bosco school) en in Uden (Pius X) geven we twee oude schoolgebouwen een nieuwe invulling, waarbij we zoveel mogelijk van het bestaande gebouw en materialen hergebruiken”, benadrukt Kobbe. “We kiezen niet voor sloop, want de basis van het gebouw is goed. Sloop is misschien de snelste en goedkoopste oplossing, maar door het hergebruik van zoveel mogelijk materialen en grondstoffen hoeven we zo min mogelijk nieuwe materialen en grondstoffen toe te voegen.”


Nieuwbouw Voor nieuwbouw start Area begin 2019 samen met bouwbedrijf Van der Heijden met de bouw van 69 woningen, verdeeld over 5 projecten in Veghel, Uden en Odiliapeel. Van der Heijden heeft gekozen voor prefab betonnen bouwsysteem. Deze vorm van bouwen past in de visie van Area op 100% circulair. Volgens Rob Pittens projectleider bij Van der Heijden heeft dit systeem verschillende voordelen. “Er kan snel worden gebouwd, waardoor de overlast voor de buurt beperkt is. De kwaliteit is hoog, omdat de woning snel wind- en waterdicht zijn. En als de woningen niet meer voldoen kunnen de elementen theoretisch gezien uit elkaar gehaald worden en elders worden ingezet.”

Meetmethode voor circulariteit Er is nog geen eenduidige manier gevonden om circulariteit te meten. Verschillende partijen zijn druk bezig om hiervoor een methodiek te ontwikkelen. “Zelf zoeken we op kleinschalig niveau naar alternatieve circulaire materialen", zegt Kobbe. "We hebben samen met onze technische servicedienst besloten om uitsluitend houten kozijnen toe te passen in plaats van kunststof of aluminium. Hout is makkelijk te herstellen en aan te passen aan nieuwe eisen. Denk aan zwaarder hang- en sluitwerk en dikkere beglazing. Voorheen gebruikten we veel tropisch hardhout voor onze kozijnen. Omdat de vraag naar tropisch hardhout hoger is dan de bossen zich kunnen herstellen, vraagt dit om een circulair alternatief."

Proeftuin Area Area maakte een proefopstelling met een kozijn van Europees naaldhout, een houtsoort die snel groeit en bij goed bosbeheer niet uitgeput raakt. "We kijken hoe het materiaal zich gedraagt onder verschillende weersomstandigheden. Wanneer het hout over een paar jaar nog steeds van goede kwaliteit is, dan kunnen we dit materiaal gaan toepassen bij onze projecten”, aldus Kobbe.

Pagina 15 | Mensen


Area bepaalt koers voor toekomst


De wereld verandert snel. Er gebeurt veel waarvan we als woningcorporatie direct de gevolgen ervaren. Denk daarbij aan het opwarmen van de aarde, de nieuwe woningwet, de krapte op de woningmarkt en de veranderde vragen vanuit onze doelgroepen. Om goed op deze ontwikkelingen in te blijven spelen, stelden we een koersplan op. Dit plan geeft de richting aan waar wij als Area naartoe willen samen met onze bewoners, de gemeenten en andere bondgenoten en zo: samen wonen laten leven. Wij werken samen aan betaalbaar en duurzaam wonen voor mensen die ons ĂŠcht nodig hebben. Dit zijn de huishoudens met een laag inkomen en in het bijzonder de mensen aan de onderkant van de samenleving. Dat is het uitgangspunt van alles wat we doen. Zo is het verduurzamen van onze woningen een zware taak: met de overheid is afgesproken dat alle huizen van de woningcorporaties in Nederland in 2050 van het gas af zijn. Een ambitieus plan waar wij achterstaan, maar waarbij we ook onze zorgen hebben over de betaalbaarheid hiervan. Omdat we op de eerste plaats betaalbare huurhuizen willen aanbieden voor onze (toekomstige) bewoners. Duurzaam en betaalbaar wonen We verwachten dat het aantal mensen die ons echt nodig hebben de komende jaren groeit.

Dit komt onder meer omdat kwetsbare mensen die voorheen in (zorg)instellingen woonden, in onze woningen gaan wonen. Om voldoende aanbod te hebben, breiden we de komende jaren met zo’n 1000 nieuwbouwwoningen uit: 300 in Veghel en 700 in Uden. Levendige wijken Goed wonen betekent voor Area dat je woont in een gezond, comfortabel en betaalbaar huis. Een plek waar je jezelf kunt zijn en thuis voelt. In een veilige, aantrekkelijke en levendige wijk waar je prettig samen woont met je buren. Daarom zie je onze wijkteams steeds meer in onze buurten en wijken. Door naar bewoners te luisteren, leren we ze nog beter kennen en begrijpen we beter wat er speelt. Samen met onze bewoners en partners zoeken we naar manieren om de leefbaarheid in onze wijken goed of nog beter te maken. Ons doel is dat over vijf jaar onze wijken veiliger, sfeervoller en duurzamer zijn.

Pagina 17 | Delen


Wonen in het groen Daarnaast willen we groenere wijken en buurten. Dit is niet alleen goed voor het milieu, wonen in het groen is ook beter voor jouw gezondheid. Je voelt je gezonder vitaler en gelukkiger met groen om je heen. Bovendien ziet het er ook nog eens vriendelijker uit; het oog wil ook wat. Het vergroenen van onze wijken is iets wat ons allemaal aangaat. Zo stimuleren we bewoners om meer groen in hun tuin te planten en voeren samen met de gemeenten pilots uit met groene daken en groene gevels. Onze koers is dat over vijf jaar onze wijken en buurten een stuk groener zijn dan nu. Circulair ondernemen Willen we bij de tijd blijven, dan moeten we ook onze manier van werken onder de loep nemen. Wij kozen voor ‘circulair ondernemen’. We zijn ons namelijk bewust dat moeder aarde niet een bodemloze put is, die ons voor altijd van grondstoffen kan blijven voorzien. Klik op de bovenstaande foto en bekijk de vlog van Jan van Vucht waarin hij vertelt over het koersplan.

Kobbe Vink, projectmanager bij Area vertelt in zijn verhaal in deze Areander (p. 12-15) wat 'circulair bouwen' betekent. Bewust beter samenwerken Onze plannen zijn ambitieus. We hebben ze doorberekend en ze zijn financieel haalbaar. We kunnen het alleen niet in ons eentje. Om dit alles te realiseren hebben we onze bewoners, gemeenten en andere bondgenoten nodig: samen kom je verder. We willen bewuster en beter samenwerken. Bovendien mag je ons altijd aanspreken op onze verantwoordelijkheden. Dat doen we ook bij de ander. Ons doel is om het op alle fronten (nog) beter te doen voor onze bewoners. Kortom: om samen wonen te laten leven, is er werk aan de winkel. Nu en in de toekomst. Wil je meer weten over van het koersplan van Area? Ga dan naar www.areawonen.nl/koersplan.


Bericht van

De bewonersraad komt naar je toe in 2019 Velen van jullie herinneren zich vast nog de slogan “Veronica komt naar je toe deze zomer”. De Vlaamse rockband Gorki heeft daarover eerder zelfs een single uitgebracht, die je op You Tube kunt vinden. Huurderbelang…… ons belang Zo luidt de slogan van onze bewonersraad. Om deze kreet maximaal vorm te geven, hebben we een belangrijke communicatieactie toegevoegd aan onze activiteiten. Wij gaan in 2019 nog gerichter contact zoeken met jullie als huurders. Dit doen we door ‘naar jullie toe te komen’. Gesprekken met bewonerscommissies Binnen Area zijn er momenteel zo’n 20 bewonerscommissies actief. Zij zetten zich, doorgaans per wijk, in voor de belangen van de huurders in die wijk.

Dit leidt tot concrete, praktische activiteiten, samen met en voor de bewoners. Bewonerscommissies staan dan ook dichtbij de huurders en kennen hun wensen en behoeften. Door hun actieve rol kunnen zij als geen ander vertellen wat er in hun buurt leeft. Daarom gaat de bewonersraad in 2019 gesprekken voeren met alle bewonerscommissies. Met deze informatie gaan wij vervolgens aan de slag. Dit doen we in samenwerking met de wijkteams van Area, die zich inmiddels stap voor stap bezighouden met huurderzaken die aandacht vragen. Met dit goede voornemen gaan we vanaf begin 2019 aan de slag. Namens de bewonersraad Koos Michilsen – communicatie bewonersraad Area Huur jij bij Area en wil je je inzetten voor de bewoners van Area? Dan is de Bewonersraad op zoek naar jou! Op www.bewonersraad-area.nl vind je meer informatie.

Pagina 19 | Samen


Tips van onze Groene Goeroes Een kerstboom in je huis is voor de meeste mensen een must tijdens de feestdagen. Maar wist je dat er ieder jaar, wereldwijd, zo’n 85 miljoen (!) bomen moeten worden gekapt om deze traditie in stand te kunnen houden? Niet echt duurzaam, vind je wel? Gelukkig kun je allerlei leuke alternatieven bedenken. Maak je eigen kerstboom! Wat dacht je ervan om je eigen originele kerstboom te maken van gerycled hout of andere materialen? Tegenwoordig kun je ook een boom adopteren. Of je koopt een nepboom bij de kringloopwinkel. Op Pinterest vind je ze in alle maten en kleuren. Zo haal je het kerstgevoel op een duurzame manier in huis. Merry Xmas!

Bezoekadres: Postadres: Telefoon: E-mail: Website:

Leeuweriksweg 12 Uden Iepenlaan 4 Veghel Postbus 548, 5400 AM Uden 0413 388 044 info@areawonen.nl www.areawonen.nl

Openingstijden kantoor Maandag t/m vrijdag: van 09.00 tot 12.30 uur.

Cv-installatie en warmwatervoorziening Ontstoppen riolering Glasschade

0413 388 045 0413 388 046 0413 388 047

colofon

Na het kiezen van een nummer, word je automatisch doorverbonden met de leverancier die namens Area het reparatieverzoek in behandeling neemt. Zo krijg je eenvoudig en snel een medewerker aan de telefoon die je verder helpt. Voor spoedeisende reparatieverzoeken buiten openingstijden bel je naar: 0413 388 044.

Telefonisch bereikbaar We zijn telefonisch bereikbaar op maandag t/m donderdag: van 09.00 tot 16.00 uur en op vrijdag van 09.00 tot 12.00 uur. facebook.com/areawonen.nl

@areawonen

Areacommunicatie

Jaargang 7, nummer 28

Coördinatie, opmaak en redactie: Arijanne Mettler | burobloem.nl | Fotografie: © Mark Kamphuis | mkfotografie.nl | Fotografie | Drukwerk: Graphiset | graphiset.nl Dit is een uitgave van Area en verschijnt viermaal per jaar. Area doet er alles aan om de juiste informatie te verstrekken, maar is niet aansprakelijk voor eventuele onjuistheden in dit blad. Ook kunnen geen rechten worden ontleend aan informatie die in dit blad wordt verstrekt. Gebruik van foto's en teksten uit deze uitgave is niet toegestaan.

Pagina 20 | Delen Powered by TCPDF (www.tcpdf.org)

Profile for Areander

Areander 4 2018  

Uitgave 28, december 2019 Area bepaalt koers voor toekomst

Areander 4 2018  

Uitgave 28, december 2019 Area bepaalt koers voor toekomst

Profile for areander
Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded