Page 1

Uitgave 27, oktober 2018

In deze uitgave van de Areander:

Aandacht voor Samen Wonen

Iedereen kan eenzaam zijn

Seniorencoach schijnt licht op wensen senioren

Op weg naar op jezelf wonen


Aandacht voor Samen Wonen Deze Areander geeft een goed beeld waar Area momenteel vol haar aandacht aan geeft. Zo staat Buurtbemiddeling in de schijnwerpers, maar ook het Trainingshuis in Uden, waar mensen met autisme klaargestoomd worden om zelfstandig te kunnen wonen. Ook ‘Het Steunpunt’ in Odiliapeel staat in deze Areander centraal. Verder een interview met Marylo Verhagen, Seniorencoach bij Area, die speciaal aandacht heeft voor de seniorendoelgroep in onze wijken en buurten. In ’De Gaarden’ doen we een ‘wandeling in het groen’ met (toekomstige) bewoners en vergroten zo de betrokkenheid in de wijk. Al deze onderwerpen hebben iets met elkaar gemeen; ze gaan over het versterken van het sociale element in onze wijken. Met het toenemen van de diversiteit van onze bewoners vinden we het belangrijk dat we aandacht hebben voor het Samen Wonen. Niet voor niets is dit de titel van ons koersplan: ‘Samen wonen laten leven’. Dat moet je natuurlijk vooral zelf doen, maar wij denken daar vanuit onze rol een goede bijdrage aan te kunnen leveren. Misschien vraag je je af wat er dan zo anders is dan voorheen. Welnu, het karakter van het wonen in de wijk verandert en wij veranderen onze ondersteuning daarin mee. Dat doen we niet alleen. Om Samen Wonen te kunnen laten leven, zoeken we juist de aansluiting bij jullie, onze bewoners. Maar ook bij onze partners in de wijken; buurt- en wijkzorg, politie, gemeente, enzovoort. Daarnaast hebben we onze organisatie onder de loep genomen en aangepast. We gaan veel meer met vaste teams per wijk werken. Zo zijn we eerder op de hoogte van wat er leeft in een wijk en kunnen hierop dan beter inspelen. Dat vinden we belangrijk. Op korte termijn zie je daar nog niet zoveel van, maar in de loop van 2019 moet dat steeds zichtbaarder worden. Ergens in de komende Areander’s komen we daar zeker op terug. Maar nu vooral veel leesplezier met déze mooie nieuwe Areander. Norbert Verheijen | Manager Wonen Area

Delen

Mensen

Leven

Samen

Wonen

Area houdt je graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen die zich afspelen in en rondom de organisatie. Hier vind je informatie over hoe wij wonen laten leven.

Elk mens heeft een eigen verhaal. In ‘mensen’ vertellen medewerkers en bewoners van Area hun bijzondere, unieke en bindende verhalen.

Wat maakt het leven aangenamer, eenvoudiger, prettig of geeft het juist meer diepgang? Wanneer is een huis je thuis? Je leest het in de rubrieken van ‘leven’.

We zoeken voortdurend samenwerking met bewoners, organisaties en bedrijven die hetzelfde willen als wij: een schone, veilige en leefbare omgeving. Mens en organisatie vinden elkaar in ‘samen’.

(Bijzondere) projecten en woningen van Area staan hierin centraal.

Memo

Area gaat het dak op! pagina 17

Seniorencoach schijnt licht op wensen senioren

Tips van onze Groene Goeroes

Samen zoeken naar oplossing

pagina 3-4

pagina 20

Pagina 8

Pagina 12

Iedereen kan eenzaam zijn

Wandelen in het groen

Op weg naar op jezelf wonen

Pagina 18

Pagina 14

Pagina 5

Bewonersraad Pagina 11


Area Memo

Eenmalige verhuiskostenvergoeding

Dag van de Duurzaamheid

Wij merken dat veel ouderen graag willen verhuizen naar een kleinere passende woning, maar dat de drempel om die stap te maken vaak net te hoog is. We willen graag meedenken over hoe dat makkelijker kan en zoeken naar mogelijkheden om huurders te stimuleren te verhuizen naar een kleinere, meer passende woning.

Op zaterdag 6 oktober 2018 was het de Dag van de Duurzaamheid binnen de gemeente Meierijstad. Voor deze dag opende Area de deuren van de Don Boscoschool in Veghel. Een bijzonder project waar de herontwikkeling tot stand komt samen met woningzoekenden die daar graag willen wonen. Diana Janssens, projectmanager bij Area was enthousiast over het aantal belangstellenden die de voormalige school van binnen wilden zien.

Daarom zijn we een tijd terug met een proef gestart om huurders van Area uit eengezinswoningen te ondersteunen als zij willen verhuizen naar een kleinere woning, die gelabeld is voor mensen van 55 jaar en ouder. Wij realiseren ons dat verhuizen geld en energie kost en daarom komen wij daarin ouderen tegemoet, die naar een kleinere meer passende woning verhuizen en een eengezinswoning van Area verlaten. Wij bieden deze huurders een eenmalige verhuiskostenvergoeding van â‚Ź 3.000,- aan. Dit bedrag kunnen zij bijvoorbeeld gebruiken om een verhuisbedrijf in te huren, voor de aankleding en inrichting van de nieuwe woning of voor herstelwerkzaamheden van de achter te laten woning. Interesse? Neem dan contact op met Area voor meer informatie: info@areawonen.nl.

"Trotse toekomstige bewoners die hun nieuwe thuis lieten zien aan familie en vrienden, oud-leerlingen die nog eens in de oude klaslokalen wilden kijken en omwonenden die nieuwsgierig waren naar de huidige staat en de toekomstige plannen. Na het zien van het pand en het horen van de verhalen van de toekomstige bewoners (die de rondleidingen verzorgden) was iedereen het er over eens dat het behoud van het pand zeker van meerwaarde is. En dat de duurzame herontwikkeling van het pand waarbij het (her) gebruik van zoveel mogelijk materialen van het huidige pand centraal staat een mooi tweede leven voor de Don Bosco betekent."

Pagina 3 | Delen


Prijs voor deelnemers Woonbelevingsonderzoek Kwaliteitscentrum Woningcorporaties Huursector (KWH) is hĂŠt landelijke kwaliteitscentrum voor en door woningcorporaties. Onlangs hebben zij bij Area een woonbelevingsonderzoek opgezet en uitgevoerd. Het doel hiervan is de tevredenheid in de buurt en de woning van bewoners te onderzoeken. De uitkomsten uit het onderzoek gebruikt Area om een beter beeld te krijgen over waar zij haar aandacht op moet richten in het onderhoud, de dienstverlening en de leefbaarheid in buurten en complexen. Een aantal deelnemers van het woonbelevingsonderzoek waren uitgeloot en ontvingen van Jan van Vucht een VVV-bon als prijs. Namens Area; dank voor jullie bijdrage!

AreaDoet 2019 Area steekt in 2019 opnieuw haar handen uit de mouwen tijdens NL Doet. Op vrijdag 15 maart 2019 houdt het Oranjefonds haar jaarlijkse NL Doet. Area werkt graag mee aan dit initiatief en gaat samen met haar bewoners op zoek naar leuke activiteiten. Dit kan het vergroenen van de buurt zijn, het opleuken van de activiteitenruimte of het organiseren van een leuke middag. Heb jij een leuke activiteit voor jouw woonomgeving of buurtbewoners? Meld je dan direct aan bij Area, dan gaan we samen kijken wat er mogelijk is: info@areawonen.nl.


Op weg naar op jezelf wonen In Uden ligt het Trainingshuis, onderdeel van het Regionaal Autisme Centrum, aan de Landschrijversveld 540-542. Het Trainingshuis bestaat uit twee woongroepen waar in totaal circa 13 jongvolwassenen (18+) met autisme wonen. Deze jongeren krijgen hier begeleiding en training in hoe je zelfstandig kunt wonen en leven. Hoe dit in de praktijk gaat, lees je in het volgende verhaal. "De meeste van onze bewoners woonden voorheen bij hun ouders”, vertelt Renée van Erp, begeleidster in het Trainingshuis. “Wij bieden een tussenstap naar (meer) zelfstandig wonen. Gemiddeld wonen jongeren hier één tot drie jaar. De weg die iemand binnen het Trainingshuis bewandelt, is opgedeeld in vier fasen. In de eerste fase bekijken we na zo’n zes maanden of iemand wil of kan blijven. Dit hangt met name af van de motivatie om te willen leren. Fase twee is vooral gericht op het trainen van praktische vaardigheden zoals huishoudelijke taken. In fase drie moet je al veel meer zelfstandig dingen kunnen oppakken, bijvoorbeeld: wat moet je doen wanneer het internet eruit ligt? Of; hoe zorg je ervoor dat je je huishoudboekje op orde hebt? De laatste fase is de overstap naar zelfstandig wonen en ligt de nadruk op het verhuizen zelf, maar ook: hoe zorg je ervoor dat je vasthoudt aan datgeen wat je in de vorige fases hebt geleerd?” Pagina 5 | Wonen


Vaste dagtaken Binnen het Trainingshuis krijgen alle bewoners vaste dagtaken in de week. Zo heeft iedereen een kookdag. “Voor veel bewoners is koken echt een hobby”, zegt Renée. “Op een kookdag zijn sommigen de hele dag bezig met het zoeken naar goedkope en lekkere recepten om klaar te maken.” Een andere leuke hobby die twee bewoners onlangs hebben opgepakt is een moestuin. “Het is erg leuk om te zien hoe serieus ze dit project aanvliegen. Volgend jaar staan onze eigen boontjes op het menu.” Dierenpark Zie-ZOO Een dagbesteding zoals school of werk is verplicht. “Veel van onze bewoners doen werkervaring op bij Dierenpark Zie-ZOO in Volkel”, legt Robert Verbruggen, eveneens begeleider bij het Trainingshuis uit. Zie-ZOO is de enige zorgdierentuin van Nederland. Lieke werkt hier sinds vorig jaar april. Het werken is speciaal aangepast aan mensen met autisme. “We krijgen kaartjes waarop per dier staat beschreven wat we moeten doen en we werken in vaste schema’s. Dat vind ik prettig.”

Uiteindelijk hoopt Lieke dat ze een certificaat behaald, waarmee ze ‘bevoegd’ is om voor een groep mensen iets te vertellen over een bepaalde dierensoort. Samen apart onder één dak Het Trainingshuis biedt beschermd kamer wonen met daarbij een combinatie van behandeling en begeleiding. Het is een dubbel woongebouw onder één dak. “Er is één begeleider per woning”, vertellen Renée en Robert. “De activiteiten en dagtaken voor de bewoners zijn gebonden per huis. Dat betekent niet dat ze nooit iets samen ondernemen. Met name in de zomermaanden zitten we regelmatig met z’n allen buiten in de tuin.” Trots Renée blijft zich verbazen over wat deze jongeren in korte tijd leren. “In het begin zijn de stappen groot, maar de kleine stappen die hierna volgen, zijn des te belangrijk. Sommige jongeren doen mij versteld staan dat ze zo goed zelfstandig kunnen wonen. Da’s geweldig om te zien.”


Plekje voor mezelf Rob heeft de diagnose PDD-NOS, dit is een vorm van autisme. Voordat hij naar het Trainingshuis kwam, woonde hij bij zijn ouders. Maar omdat er problemen waren tussen hem en zijn ouders, werd hij overgeplaatst naar een gesloten groep in Vught. Twee jaar terug kwam hij naar het Trainingshuis met het doel om zelfstandig te gaan wonen. “Sinds ik hier woon, ben ik veel veranderd”, vindt Rob. "Ik doe veel meer in het huishouden dan thuis bij mijn ouders. Dat komt waarschijnlijk ook omdat de begeleiders mij helpen en aansporen mijn taken te vervullen.” Rob vond hier wat hij hoopte te vinden: meer rust en een plekje voor zichzelf. “Ik heb het goed naar mijn zin. Ergens vind ik het ook spannend om de stap naar zelfstandig wonen te nemen. Ik ben bang dat het misgaat. Stel dat ik de wekker niet hoor, ik me verslaap en uiteindelijk mijn baan verlies. Daarom blijf ik voorlopig hier wonen. Mocht ik door mijn wekker heenslapen, is er altijd nog een begeleider die me wakker maakt.”

Wat is autisme? Autisme is een aangeboren stoornis in de hersenen. Alles wat mensen met autisme zien, horen, ruiken etc. wordt op een andere manier verwerkt. De meeste mensen zien de wereld als een film, maar mensen met autisme zien de wereld eerder als een stapel losse foto’s; zij zien minder samenhang. Hierdoor kost het hen veel moeite om te begrijpen wat er gebeurt. Ook snappen zij vaak niet goed wat andere mensen bedoelen of voelen. Autisme zie je niet aan de buitenkant, maar het heeft grote invloed op iemands leven. Wil je meer weten over autisme? Ga dan naar de website van de Nederlandse Vereniging voor Autisme: www.autisme.nl.

Pagina 7 | Wonen


Seniorencoach schijnt licht op wensen senioren


Toegepaste Gerontologie is de tak van wetenschap die het ‘ouder worden’ bestudeert, op het gebied van wonen, welzijn, zorg en arbeid. Het is een vrij nieuwe opleiding; toen ik in 2014 afstudeerde, behoorde ik tot de eerste lichting.” Werken met passie Hierna werkte ze bijna vier jaar bij Nationaal Ouderenfonds en vervulde diverse functies. “Dichtbij de mensen staan vind ik het leukste in mijn werk. De functie van Seniorencoach bij Area brengt mijn beide passies samen: Het wonen, de woonomgeving en de ouder wordende mens. Het echte gesprek aangaan en een luisterend oor bieden vind ik erg belangrijk in mijn werk. Juist samen met bewoners bedenken wat nodig is, is in mijn ogen het uitgangspunt voor goed wonen.”

De ‘senioren’ van nu zijn allang niet meer alleen de oude mensen die verscholen achter de geraniums smachtend op bezoek zitten te wachten. Veel 65-plussers staan nog volop in het leven. Aan de andere kant zien we dat de groep kwetsbare mensen met lichamelijke of psychische beperkingen groeit. Omdat een groot deel van de bewoners van Area behoren tot de doelgroep senioren, vindt de woningcorporatie het belangrijk te weten hoe zij haar woningaanbod nog beter kan laten aansluiten bij hun wensen. Daarom heeft Area sinds mei dit jaar een Seniorencoach aangesteld: Marylo Verhagen. Wie is zij, wat gaat ze doen en wat mogen we van haar verwachten, lees je in dit artikel. Na de mbo-opleiding als bouwkundige besloot Marylo de hbo-opleiding ‘Toegepaste Gerontologie’ te gaan volgen. “Het ontwerpgedeelte als bouwkundige vond ik toen erg leuk, maar daarnaast was ik vooral nieuwsgierig naar de mensen achter die stenen. Het verhaal achter de voordeur.

Bewonersonderzoek De functie van Seniorencoach is zowel voor Area als Marylo nieuw. Area wil meer en beter inzicht krijgen in de wensen van de groeiende groep oudere bewoners. Aan Marylo de schone taak om op zoek te gaan naar de antwoorden. Onderdeel van het bewonersonderzoek is het voeren van koffiegesprekken met diverse bewoners in de categorie 70 jaar en ouder. Eind augustus vonden de eerste gesprekken plaats met bewoners uit Veghel-Zuid en Hoevenseveld in Uden. De bewoners zijn willekeurig uitgekozen. Eén-op-één-gesprekken In gesprek met senioren wil Marylo inventariseren wat hun woonwensen zijn, hoe hun leefstijl is en hoe Area hierop kan inspelen. De informatie uit de gesprekken verwerkt ze uiteindelijk in een onderzoeksrapport waarmee ze in kaart brengt hoe senioren wonen in de toekomst zien. “Hoe we het nu voor ogen hebben, is dat we hierna in groepjes verder praten over belangrijke thema’s die naar boven zijn gekomen. De één-op-ééngesprekken in de thuisomgeving leveren vaak verrassende inzichten op.”

Pagina 9 | Mensen


Op de koffie bij… Eén van de eerste bewoners waarmee Marylo om tafel ging, is de 80-jarige Flora Bastiaan. Het interview ziet Flora vooral als een mooi moment om haar verhaal te kunnen doen. “Zoveel bezoek krijg ik niet meer”, zegt de goedlachse Flora. “En Marylo is zo’n lieve meid; net mijn dochter.” Gezellige boel Het echtpaar Bastiaan woont al 55 jaar in hetzelfde huurhuis van Area in Uden. “Toen de kinderen klein waren, speelden ze altijd in het speeltuintje op het pleintje. Het was een gezellige boel. Onze kinderen zijn inmiddels allang uit huis. Rondom ons heen zijn veel leeftijdsgenoten verhuisd en zijn er jonge gezinnen voor in de plaats gekomen."

Zolang Flora zich goed voelt, wil ze hier blijven wonen. "Stel dat mijn man de trap niet meer op kan, zou ik er nu voor kiezen om een bed in de woonkamer te plaatsen. Maar mochten we dan toch weggaan, dan wil ik naar een aanleunwoning. Het liefst verhuis ik naar één van de gelijkvloerse woningen aan de Smidsstraat. Een gemoedelijk straatje. In een bejaardenhuis zul je mij niet vinden. Het lijkt mij vreselijk om tussen al die oude mensen te zitten koekeloeren.” Digitale wereld Op de vraag of ze met een computer kan omgaan, zegt Flora: “Al mijn administratie doet mijn dochter. Dat werd mij teveel. Zij doet mijn post en via haar komen ook e-mails binnen. Dat geeft mij meer rust.”

In gesprek met onze Seniorencoach Mensen die 70 jaar of ouder zijn en in gesprek willen over het wonen, de buurt en de toekomst kunnen contact opnemen met onze Seniorencoach Maylo Verhagen via e-mail mverhagen@areawonen.nl of telefoon: 0413 388 044.


Bericht van

Huurbeleid prioriteit Leefbaarheid, duurzaamheid, groene wijken; allemaal belangrijke aandachtspunten bij een woningcorporatie als Area. Maar het huurbeleid is voor ons als bewoners het allerbelangrijkste. Vinger aan de pols De maximaal haalbare woonkwaliteit tegen een acceptabele huur. Dat staat bij huurders hoog in het vaandel. De Bewonersraad is zich daarvan zeker bewust. Daarom houden wij bij Area de vinger aan de pols. En dat gaat zich uitbetalen; letterlijk en figuurlijk. Het laatste kwartaal van dit jaar is er tussen de Bewonersraad en Area dan ook regelmatig overleg over het vaststellen en borgen van de streefhuur. Alle factoren die daarop van invloed zijn, nemen we onder de loep. Het doel is dat in januari 2019 voor alle woningen de streefhuur bekend is.

Algemene Huurders Bijeenkomst verzet Aanvankelijk was op 30 oktober aanstaande een Algemene Huurders Bijeenkomst gepland. Zo’n bijeenkomst is echter alleen zinvol als de Bewonersraad jullie als huurders iets concreets te melden heeft. Dat kan pas begin 2019, als onder andere het huurbeleid van Area klaar is om te worden gepresenteerd. Wijkteams Naast het huurbeleid is er een tweede punt van aandacht: nieuwe wijkteams. Een mooi project van Area dat kortgeleden van start is gegaan. Over de werking daarvan kunnen we pas in het tweede kwartaal van 2019 concrete informatie geven. Daarom is onze volgende Algemene Huurders Bijeenkomst verplaatst naar april 2019. Als Bewonersraad gaan we jullie dan concreet informeren over met name het huurbeleid en de wijkteams. Via onze website houden we je op de hoogte: www.bewonersraad-area.nl. Koos Michilsen | Communicatie Bewonersraad Area

Pagina 11 | Samen


Samen zoeken naar oplossing Heeft jouw buurman een paar keer per week de muziek te hard staan en durf je hem daar niet op aan te spreken? Blokkeert de auto van de buren regelmatig de ingang van jouw oprit? Of blaft de hond van de buurvrouw telkens wanneer je voorbij loopt? Dit zijn slechts enkele voorbeelden die voor flinke irritatie kunnen zorgen. En dat is jammer, want wonen naast elkaar kan heel gezellig zijn. Heb jij wat onenigheid met de buren en kom je er samen niet uit? Dan is het een goed moment om Buurtbemiddeling in te schakelen. “Buurtbemiddeling probeert bewoners die ruzie met elkaar hebben om tafel te krijgen”, leggen Ingrid Smit, coördinator Buurtbemiddeling Veghel en Marjorie Jessurun, coördinator Buurtbemiddeling Uden uit. “Buurtbemiddelaar word je niet zomaar. Voordat je als vrijwilliger in deze rol aan de slag mag, krijg je een standaard training, die landelijk wordt aangeboden. In deze training leer je bijvoorbeeld hoe je het gesprek begeleidt en wat de werkwijze is van Buurtbemiddeling. Bovendien zijn buurtbemiddelaars onpartijdig, werken als vrijwilliger en zijn de gesprekken en afspraken strikt vertrouwelijk. Doordat de gemeente Uden, gemeente Veghel (Meierijstad) en Area, Buurtbemiddeling mogelijk maken, kan het ook kosteloos worden aangeboden.”


Wat is jouw verhaal? “We werken namelijk vanuit een vaste structuur. Het eerste contact dat mensen hebben, is met de coördinator: in Veghel is dat met Ingrid en in Uden met mij”, legt Marjorie uit. “Tijdens dit eerste gesprek wordt er geluisterd en de aanpak van Buurtbemiddeling besproken. Daarna vindt er een kennismakingsgesprek plaats met twee buurtbemiddelaars en vertel je nogmaals je verhaal.” Gesprekken leiden Een buurtbemiddelaar legt de verbinding tussen partij A – dat is vaak de buurman die overlast ervaart – en partij B – deze buurman weet vaak niet dat partij A contact heeft gezocht met Buurtbemiddeling. “Wanneer zij beide verhalen hebben gehoord en iedereen openstaat voor een gesprek, regelt de coördinator een afspraak op een neutrale locatie en nodigt alle betrokkenen uit”, vertelt Ingrid. “De rol van de buurtbemiddelaars is vooral zorgen dat het gesprek goed verloopt en dat alles wordt besproken. De oplossing van het probleem zoeken de buren samen. Als er behoefte aan is, worden de gemaakte afspraken vastgelegd. Na een week of zes neemt de buurtbemiddelaar nogmaals contact op om te horen hoe het gaat.” Begrip is de sleutel “Het verloopt echter meestal niet volgens het boekje”, benadrukt één van de 24 buurtbemiddelaars uit het werkgebied Meierijstad en Sint-Michielsgestel. “Sinds drie jaar werk ik als vrijwillige buurtbemiddelaar en heb al heel wat diverse conflictsituaties meegemaakt. Logisch ook, want je hebt met zoveel verschillende mensen te maken. Niemand is hetzelfde; iedereen reageert anders. Omdat ik van huis uit mediator ben, heb ik wel de nodige bagage in het begeleiden van conflicten. Ik vind het erg boeiend te zien hoe je, door de communicatie op gang te brengen, een steentje kunt bijdragen in het samenbrengen van mensen. Dat is de essentie van je rol als buurtbemiddelaar. De oplossing zelf moeten de partijen samen bedenken.

Uiteindelijk merk je dat iedereen zijn of haar eigen verhaal heeft. Maar wanneer er begrip voor elkaars kant ontstaat, dan is de helft van de zaak al beklonken.” Goede buur erbij Zo had ik vorig jaar een conflictsituatie waarin partij A last had van het parkeergedrag van partij B, die zijn auto regelmatig parkeerde voor de inrit van partij A. Dit gebeurde niet vaak, maar als het gebeurde, stoorde het partij A mateloos. In het gesprek bleek al snel dat partij A een persoonlijke reden hiervoor had. Toen partij B dit begreep, was het probleem meteen al opgelost. Gearmd gingen zij de deur uit en kregen er een goede buur bij.” Even aanbellen Niet dat het doel is dat iedereen dikke vrienden wordt, maar wanneer het punt waardoor het conflict is ontstaan, wordt opgelost, heb je al veel gewonnen. Veel problemen ontstaan juist door aannames. In gesprek creëer je herkenning en begrip. Er ontstaat meer openheid. En mocht er nog eens iets voorvallen, dan hoop ik dat mensen eerst bij elkaar aanbellen.” Buurtbemiddeling in Uden en Veghel (Meierijstad) Heb je een conflict met je buren en zou je dit graag samen met hen willen oplossen? Dan kan Buurtbemiddeling jullie hierbij helpen. Woon je in Veghel (Meierijstad) stuur dan een e-mail naar: buurtbemiddelingveghel@ons-welzijn.nl of bel: 088-374 25 25. Woon je in Uden stuur dan een e-mail naar: info@buurtbemiddelinguden.nl of bel: 088-374 25 25.

Pagina 13 | Mensen


Wandeling in het groen


Dachten we dat al onze zonuren op waren, na de tropische zomer van dit jaar? Niks is minder waar. Moeder Natuur trakteerde ons dit najaar op een heuse Indian Summer. Zo was zaterdag 6 oktober een stralende herfstdag. Een heerlijke dag om buiten te genieten van de natuur. En dat kwam goed uit, want Area organiseerde deze dag speciaal voor (toekomstige) bewoners van De Gaarden een wandeling in het groen. Circa 30 mensen meldden zich aan voor het groene ommetje rondom Het Retraitehuis. In de binnentuin van Het Retraitehuis werd iedereen welkom geheten met een glaasje versgeperste appelsap, aangeboden door twee landschapsbeheerders van Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid (IVN): Willem Peters, rentmeester Brabantslandschap en Nico Ettema, ecoloog. Dankzij de bevlogen verhalen van deze heren leerden de bewoners tijdens de wandeling hun woon- en leefomgeving vanuit een andere invalshoek kennen. Diep geworteld Voor aanvang werden er knapzakjes uitgedeeld met wat lekkers erin voor onderweg. De bloemrijke binnentuin van Het Retraitehuis was de eerste locatie waarover het gezelschap tekst en uitleg kreeg. Zo stond Willem stil bij de bruine coniferenhaag, die de hete zomer niet overleefde. “De beukenhaag daarentegen, heeft nog steeds groene bladeren, doordat zijn wortels dieper in de grond zitten”, verwijst Willem naar de haag ernaast.

“Persoonlijk vind ik het niet zo’n ramp dat de conifeer het niet overleefd. Het is een exoot waar onze inheemse beestjes niet op afkomen. In de beukenhaag echter wemelt het van de beestjes en bouwen vogels hierin hun nestje.” Lot uit de loterij Ria Janssen woont samen met haar man in een appartement in De Kersengaard. “Het is hier geweldig. Een lot uit de loterij. We voelden ons direct thuis, ondanks dat we 53 jaar lang een eigen koophuis hebben gehad.” Het echtpaar houdt erg van de natuur. “Het rondje dat we maken, is bekend terrein. Regelmatig loop ik via de tuin van de zusters naar het bos. De verhalen van Nico en Willem spreken absoluut tot de verbeelding. Leuk!” Monumentale bomen In het bos staan her en der grote monumentale bomen die gemiddeld zo’n 100 à 150 jaar oud zijn.

Pagina 15 | Samen


“In Uden zijn de monumentale bomen goed in kaart gebracht", vertelt Willem. "Het is belangrijk dat we hier zuinig op zijn. Gelukkig zien we dat tijdens bouwwerkzaamheden veel aandacht is voor de bescherming van de bomen.” Historische beplanting Vanuit het bos loopt het gezelschap naar De Kersengaard. “In De Gaarden zijn drie jaar terug de eerste stappen gezet naar een natuurlijke overgang van tuin naar de natuur”, ligt Willem toe. “Er is gezocht naar manieren om de oudere historische beplanting over te brengen naar de tuinen van de bewoners. De natuur kan hier zijn gang gaan en het krioelt er van de insecten.” Ecologische tuin Het idee van een ecologische tuin spreekt Franklin Koenen, bewoner van één van de appartementen in De Kersengaard, erg aan. “Als natuurliefhebber sta ik helemaal achter dit concept. We wonen hier prachtig in het groen met een bos in onze achtertuin. Dat moeten we zeker koesteren. Alleen jammer dat de tuin er met zoveel gras er zo verwilderd uitziet.” Willem heeft hiervoor een logische verklaring. “Doordat er niet zo’n goed grasmengsel is gebruikt, overwoekert het gras al het andere gewas dat ook is gezaaid. Goed voor de natuur, maar ik begrijp dat sommigen het wat minder fraai vinden ogen.”

Buren leren kennen De wandeling eindigt weer in de binnentuin van Het Retraitehuis. Een toekomstige bewoonster van De Vlindergaard die meeliep, vond het een leuke manier om buurtgenoten alvast te leren kennen. “Al is het maar dat je wat gezichten kent. Dat praat zo meteen toch makkelijker als ik hier woon. De wandeling zelf vond ik erg prettig én interessant. De heren vertelden met zoveel enthousiasme; dat vind ik altijd fijn om naar te luisteren.”

Op de Groene Stoel…

Klik op de bovenstaande foto voor het filmpje waarin Willem en Nico plaatsnemen op de Groene Stoel. Zij vertellen het verhaal van IVN en hoe zij de wereld een beetje mooier proberen te maken. Heb jij nu ook een goed idee over hoe je beter en zuiniger met de wereld kunt omgaan of ben je met de buurt bezig met een plan om een moestuin aan te leggen? Hoe groot of klein jouw verhaal ook is: deel het met ons. We nodigen je van harte uit om plaats te nemen op de Groene Stoel. Je kunt je aanmelden door een emahetilbericht te sturen naar Diana Janssens: djanssens@areawonen.nl.


Area gaat het dak op! Tussen 2018 en 2021 legt Area bij zoveel mogelijk woningen zonnepanelen zonder huurverhoging. De opbrengst van de zonnepanelen is voor de huurders van Area. Area heeft als doelstelling de woonlasten van bewoners te verlagen. De plaatsing van zonnepanelen levert een aanzienlijke besparing op de energielasten. Daarnaast staat bij Area duurzaamheid hoog in het vaandel. Area kiest ervoor om kosteloos wijkgericht zonnepanelen te leggen. In gesprek met Priscilla van den Boom. Zij woont in de wijk Sieberg en is één van de eerste bewoners van Area met zonnepanelen. “Toen wij ons aanmeldden voor zonnepanelen waren we in onze wijk één van de eersten”, vertelt Priscilla. “Er was nog maar weinig belangstelling voor. Dat Area nu de zonnepanelen gratis aanbiedt, vind ik een waardevol gebaar: het is beter voor het milieu én voor onze portemonnee. Toch zijn er mensen die niet mee willen doen. Ook in onze wijk zie je tussen de huizen met zonnepanelen woningen zonder panelen op het dak. Waarom dat zo is? Geen idee. Ik kan zo geen goede reden bedenken, want ik weet dat het vooral voordeel oplevert."

“Per maand betalen we slechts 68 euro voor gas en elektra. Da’s hartstikke weinig”, vindt Priscilla. “Dat onze energierekening zo laag is, heeft twee redenen: in 2009 vond er een grootschalige renovatie plaats in onze wijk en werd de isolatie ook aangepakt. In dat jaar kregen we ruim 400 euro terug voor gas en elektra. Een paar jaar later kregen we een brief van Area waarin stond dat je je kon aanmelden voor zonnepanelen. Dit hebben we toen meteen gedaan. We kregen in dat jaar weer zo’n 200 à 300 euro terug voor gas en elektra. Bij elkaar leverde dat toch een leuk extraatje op.” Warme zomer Tenten Solar werkte afgelopen zomer met twee ploegen in de vakantieperiode door, om zoveel mogelijk bewoners nog mee te laten profiteren van de zonnestroom. Het was echter zo warm dat de zonnepanelen al om 11.00 uur te heet waren om vast te pakken. In overleg met de bewoners begonnen ze ’s morgens een uur eerder, maar moesten om 14.00 uur stoppen omdat het te heet werd op het dak. Inmiddels is een derde ploeg gestart met het leggen van panelen op appartementencomplexen. Area houdt je regelmatig op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen in de planning. Kijk ook eens op: www.energiebesparenmetarea.nl. Pagina 17 | Delen


Iedereen kan eenzaam zijn Met de komst van Odiliahof – een seniorencomplex met circa 30 woningen – in Odiliapeel werd ook Stichting Steunpunt opgericht. Een actieve club van zo’n veertig vrijwilligers, die zich elke week inzetten om activiteiten voor de bewoners van Odiliahof en omwonenden te organiseren. Areander ging op de koffie bij Jan Wijnen en Riky Bens, beiden bestuurslid van Stichting Steunpunt om te luisteren naar hun verhalen. Ook schoven enkele bewoners aan die enthousiast ‘mee buurten’. “Fijn dat enthousiasme”, vindt Jan. “We kunnen nog zoveel op de agenda zetten, maar als er niemand komt, hoef je ook niks te organiseren.” Nollie van Berlo schuift twee keer per week mee aan tafel tijdens Het Eetpunt en eet samen met anderen in ‘De Huiskamer’. Deze ruimte in Odiliahof is speciaal bestemd voor de stichting. Nollie is de weduwe van Toon van Berlo, de oprichter van Stichting Steunpunt. “Toon heeft zijn hele leven een steentje bijgedragen aan het dorp”, zegt ze trots. “Daar ben ik blij om. Mede dankzij zijn inzet profiteren we nog steeds elke dag van de dingen die Stichting Steunpunt voor ons doet.”


“Ik doe mee!” Toen Mieke van Dijck, bewoonster Odiliahof in het plaatselijk maandblad ‘Ons Periodiekske’ de oproep las voor vrijwilligers voor Het Eetpunt, meldde zij zich spontaan aan bij Riky. “Ik doe mee!”, hoorde Riky boven zich roepen. “Ik wist niet meteen waar het vandaan kwam, totdat ik Mieke over het balkon zag leunen. Fijn dat ze zich aanmeldde. “Toevallig heb ik vandaag mijn stage afgerond”, lacht Mieke. “Ik heb het eten opgediend tijdens ‘Het Eetpunt’. “Ze mag blijven, hoor. Geslaagd met een griffel”, voegt Jan er grappend aan toe. Steunpunt In 2011 gaf Toon het voorzittersstokje over aan Jan Wijnen, die deze rol nog steeds heeft. Jan: “Ik zet me graag in voor de club. Ergens hoop je dat, tegen de tijd dat je zelf hulpbehoevend bent, ook anderen voor je klaar staan.” Met het woord ‘Steunpunt’ heb je de kern van wat de stichting doet te pakken, vindt Jan. “Op allerlei manieren zijn we een steun voor mensen. Steun voor mensen die eenzaam zijn of niet alleen willen eten. Maar we bieden ook ondersteuning bij andere activiteiten zoals de Nieuwjaarsborrel, carnaval, filmavonden, koffie-uurtje, muziekmiddagen, Sinterklaas en kerstdiner. Verder hebben we een groep vrijwilligers die de binnentuin onderhouden.” Dankbaar werk Sinds 2010 is Riky bestuurslid. “Mijn moeder woonde toentertijd op Odiliahof. Toen de vraag kwam of ik me wilde inzetten als vrijwilligster voor de stichting dacht ik: ‘dat doe ik wel een paar jaar’. Maar inmiddels is mijn moeder overleden en zet ik me nog in voor de club. Met plezier, want het werk is erg dankbaar.” Volgens Riky moeten mensen soms over een drempel heen, voordat ze gebruikmaken van Het Steunpunt. “Met name de mensen die kampen met eenzaamheid. Vaak worden we dan getipt door een bezorgde buur. Ik ga bij ze langs, maak een praatje en nodig ze uit om bijvoorbeeld een keer koffie te drinken tijdens het koffie-uurtje of de muziekmiddag. Wanneer mensen de weg naar ons hebben gevonden, komen ze vaker terug.”

Filmpje pikken Tonnie van Bommel woont in het appartementencomplex De Pionier naast Odiliahof. Ook zij maakt gebruik van de faciliteiten van Het Steunpunt. Ze eet twee dagen in de week mee tijdens Het Eetpunt of bezoekt een filmavond. Mooi vond ze de film, gemaakt door een inwoner van Odiliapeel die op zijn scootmobiel door de Peel reed. “Hij bracht ons weer naar plekjes die we herkenden van vroeger, maar waar we nu niet meer komen.” Fijner leven Het Steunpunt is niet alleen voor de ouderen bedoeld. “Er is geen leeftijdsgrens”, benadrukt Jan tot slot. “Je hoort wel eens dat mensen terughoudend zijn omdat ze denken nog niet oud genoeg te zijn. Maar iedereen kan eenzaam zijn. Uiteindelijk is het leven fijner wanneer je het met anderen kunt delen en beleven.”

Pagina 19 | Leven


Tips van onze Groene Goeroes Na een tropische zomer is het herfstachtige weer even wennen. In deze tijd van het jaar maken we ons langzaam op voor koning winter. De avonden worden korter en we leven meer binnen in huis. Pimp je oude meubels op! Een mooi moment om de boel op te pimpen. Bijvoorbeeld door je oude meubels of woonaccessoires een nieuw leven te geven of maak van ‘afval’ nieuwe producten. Vintage is bovendien hip en geeft je interieur een eigen touch! Er zijn online genoeg leuke DIY (Do It Yourself) tips te vinden. Klik op de foto om één van deze leuke filmpjes te bekijken. Enjoy!

Bezoekadres: Postadres: Telefoon: E-mail: Website:

Leeuweriksweg 12 Uden Iepenlaan 4 Veghel Postbus 548, 5400 AM Uden 0413 388 044 info@areawonen.nl www.areawonen.nl

Openingstijden kantoor Maandag t/m vrijdag: van 09.00 tot 12.30 uur.

Cv-installatie en warmwatervoorziening Ontstoppen riolering Glasschade

0413 388 045 0413 388 046 0413 388 047

colofon

Na het kiezen van een nummer, word je automatisch doorverbonden met de leverancier die namens Area het reparatieverzoek in behandeling neemt. Zo krijg je eenvoudig en snel een medewerker aan de telefoon die je verder helpt. Voor spoedeisende reparatieverzoeken buiten openingstijden bel je naar: 0413 388 044.

Telefonisch bereikbaar We zijn telefonisch bereikbaar op maandag t/m donderdag: van 09.00 tot 16.00 uur en op vrijdag van 09.00 tot 12.00 uur. facebook.com/areawonen.nl

@areawonen

Areacommunicatie

Jaargang 7, nummer 27

Coördinatie, opmaak en redactie: Arijanne Mettler | burobloem.nl | Fotografie: © Mark Kamphuis | mkfotografie.nl | Fotografie | Drukwerk: Graphiset | graphiset.nl Dit is een uitgave van Area en verschijnt viermaal per jaar. Area doet er alles aan om de juiste informatie te verstrekken, maar is niet aansprakelijk voor eventuele onjuistheden in dit blad. Ook kunnen geen rechten worden ontleend aan informatie die in dit blad wordt verstrekt. Gebruik van foto's en teksten uit deze uitgave is niet toegestaan.

Pagina 20 | Delen Powered by TCPDF (www.tcpdf.org)

Profile for Areander

Areander 3 2018  

Areander 3 2018  

Profile for areander
Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded