Els cargols àrea

Page 1

ELS CARGOLS de la biologia a l'art i les ciències 2n de primària Escola Montserrat Solà Mariona Torres


Hem augmentat la famĂ­lia i hem decidit investigarObservem i analitzem la forma de la seva closca

ESPIRAL:

1. Corba descrita per un punt que gira sobre un eix allunyant-se'n contínuament segons una llei determinada. 2. Molla en espiral. 3. Hèlice. HÈLIX: 1.Quan la línia espiral té volum s'anomena hèlix. 2.És un enrotllament tridimensional que recorre la superfície d'un cilindre.


Espirals i hèlix en el nostre entorn


Espirals i hèlix en la natura


Les persones s'inspiren en la natura per crear altres objectes


Espirals en l'art

El cargol Henry Matisse Collage

L'arbre de la vida

Rajoles Passeig de GrĂ cia

Gustav Klimt

Antoni GaudĂ­

Pintura

Panot


Land Art: són obres on el paisatge forma part del museu. Les fotografies són el record de les obres fetes perquè acostumen a ser monumentals i efímeres. El camí dels somnis Jim Denevan

Espiral Robert Smithson


Creem espirals efĂ­meres amb diferents

elements i materials


L'espiral de la vida Veiem que l'espiral també és una representació del temps i decidim reflexionar i plasmar la nostra pròpia vida en una espiral de colors que representaran els diferents moments viscuts


La nostra vida forma part de la lĂ­nia del temps i la compartim amb els altres

I ens convertim en espirals


L'espiral i l'hèlix des de les matemà tiques


La baldufa fa espirals? (girs)


La seqüència numèrica àurea És una seqüència numèrica que relaciona les matemàtiques amb la natura i les diferents proporcions que s'hi troben en ella. 0+1=1+1=2+1=3+2=5+3=8+5=13+8=21+13=34 i així fins a un número que anomenen amb el nom d'una lletra grega: phi. És el valor numèric de la proporció entre dos segments de recta a y b (a més llarg que b), que compleixen la següent relació: Construcció geomètrica que es troba en figures i en la natura.


L'espiral de Fibonacci

Per poder fer el nostre Espiral de Fibonacci primer hem de conèixer i practicar amb aquest nou instrument: el compà s.


Amb el compàs i la seqüència àurea, ja podem fer la nostra espiral creant quadrats amb els números de la seqüència i utilitzant les mides dels seus costats per fer els arcs.


Conceptes i idees que han sorgit: • Característiques del quadrat. • Paral·leles i perpendiculars. • Construcció d’una línia. • Arc i cercle. • Cercles concèntrics. • Tangències. • Interseccions. • Equidistància.


Busquem maneres de crear hèlixs


I aquest ĂŠs el resultat! Plegant:

Cargolant:

Embolicant:

Retallant: Amb una pluja de fulles!


Mentrestant els nostres cargolets van creixent: Ja són més grans, més foscos i tenen la closca més dura gràcies a menjar el calci de les closques d'ou que els hi portem.