Bourgondische Beleving: editie Noord- & Zuid-Holland 01-2021.

Page 1

editie Noord- & Zuid-Holland

Bourgondische Beleving in d e p ro v in cie

GeReAneTmIeSn!

m

7e jaargang - editie nummer 1 - 2021


2


Colofon Uitgever ARDS Media Directeur Jan Cor Rijnvis Accountmanagers Jos Rosier Ad Turkenburg Vormgeving uniek-design.nl Deze uitgave is met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld. ARDS Media is niet verantwoordelijk voor enige directe of indirecte schade die zou kunnen ontstaan door het gebruik van de hierin aangeboden informatie. Aan de inhoud van deze brochure kunnen op geen enkele manier rechten worden ontleend of aanspraken worden gemaakt.

Bolderweg 1, 1332AX Almere Telefoon: 036 - 20 49 002 info@ardsmedia.nl volg ons nu ook op facebook

www.ardsmedia.nl De Bourgondische Beleving kunt u onder meer (gratis) verkrijgen bij het Toeristisch Informatie Punt (TIP). De exemplaren liggen uiteraard ook bij de deelnemende adverteerders.

Kunst, kunst en nog eens kunst. Dat is de rode draad die dwars door deze editie voor Noord- en ZuidHolland loopt en schitterende kunstwerken met elkaar verbindt. Traditiegetrouw presenteren musea van naam en faam zich in onze magazine en ook nu is dat het geval. Maar we zijn nog een stap verder gegaan. We hebben talloze contacten gelegd met zelfstandige kunstenaars en kunstenaressen om hen te ondersteunen bij hun PR- en promotieactiviteiten. Velen hebben daaraan gehoor gegeven en zijn met ons in zee gegaan. Alle presentaties kunnen met recht (en met trots) de predikaten ‘kleurrijk’, ‘authentiek’, ‘uniek’ en ‘bijzonder’ dragen. U weet niet wat u ziet (en leest). Natuurlijk hebben we ook nog andere plekken voor u in petto. Locaties om te verblijven, om te beleven, om te doen en te ervaren. Zoals u inmiddels van ons gewend bent, is het eigenlijk teveel om op te noemen. En het bijzondere is dat we in beide provincies ook en vooral de kleinere plaatsen en dorpen hebben aangedaan. Gaat u zelf maar na: Ouddorp, Bleskensgraaf, De Cocksdorp, Schagerbrug, Aartswoud, Heerewaarden, Hensbroek, Giessenburg, Zwaag, Sint Maartensbrug, Ursem, Rijpwetering... dat wordt kilometers maken! Wij wensen u dan ook veel plezier met deze Bourgondische Beleving. Met als extra wens aan u: ontdek veilig en beleef gezond!


Alblasserwaard en Vijfheerenlanden puur Hollands landschap met groene weiden

Aan de zuidrand van het Groene Hart liggen de polders Alblasserwaard en Vijfheerenlanden, omarmd door de rivieren Lek, Noord, Merwede en Linge. Net buiten de drukke Randstad vind je hier een puur Hollands landschap met groene weiden met zwart bont vee, knotwilgen en molens, typische dijkdorpen, historische boerderijen en hoogstamfruitboomgaarden.

wijzen de wandelaar de weg langs de mooiste plekjes in de regio. Meer informatie www.wandelenindepolder.nl Maak kennis met een aantal hoogtepunten in dit oer Hollandse landschap:

WERELDERFGOED KINDERDIJK

Aan molens geen gebrek in de Alblasserwaard en Vijf­ heeren­landen. De bekendste staan in Kinderdijk, langs de boezems van de Overwaard en Nederwaard. Negentien stoere windmolens hebben er hun stempel gedrukt op het landschap en trekken bezoekers van over de hele wereld. Wandel, fiets of vaar langs de fotogenieke molens, bezichtig de bezoekmolens en het Wisboomgemaal, het voormalige stoomgemaal. jaarlijkse verlichtingsweek in Kinderdijk is elk jaar in de eerste week van september. De hele week zijn tussen 20.00 en 22.30 uur de molens verlicht. Uiteraard is dit een prachtige plek om te fietsen, of langs te varen met een van onze rondvaartboten de Fop Smit of de Djieuwke. Voor de ultieme ervaring hebben we geweldige gidsen beschikbaar.

Het veenweidegebied, een oud cultuurlandschap met grote natuur- en landschapswaarden, heeft zijn vorm gekregen sinds de vroege middeleeuwen. Boeren hebben in dit proces een grote rol gespeeld, maar ook de wind en het water lieten zich gelden. Opvallend op de weilanden zijn de vele weidevogels en bloemrijke slootranden. Grienden en rietlanden begrenzen de brede rivieren aan de noord- en zuidkant, langs het riviertje Linge liggen vooral fruitboomgaarden.

ACTIEF OP PAD

Het wandel­route­ netwerk in de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden bestaat uit ruim 570 kilometer wandel­ routes, 400 routepalen en ruim 60 informatie­ panelen. Routepalen en informatiepanelen

4


SIMAV MOLENSTICHTING

Sinds 1956 zorgt SIMAV op een bevlogen wijze voor de instandhouding van molens in de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden. Tegenwoordig heeft de SIMAV heeft 36 molens in de Alblasserwaard, waar je heerlijk langs kan fietsen en sommige bezoeken. Al sinds 1542 is op kaarten terug te vinden dat op deze plaats een molen de Souburghse polder drooghield. Deze ronde stenen grondzeiler heeft tot in de tweede wereldoorlog dienst gedaan. In september zal ook de Souburghse molen bezoekbaar zijn, deze word momenteel nog hersteld. Wij sturen u ook met alle liefde richting de Koffiemolen van Adri Schot in Streefkerk, voor heerlijke koffie met taart uit eigen keuken of verschillende soorten thee. Tip: vraag naar de heerlijke versgeplukte muntthee. Ideaal om door heen te fietsen, of te varen met de rond­ vaart­boot vanuit Alblasserdam of een vanuit Kinderdijk. Voor de fietsers hebben we verschillende fietsroutes beschikbaar. www.simav.nl

TOURIST INFO ALBLASSERDAM-KINDERDIJK

Op het Zuiderstek in Alblasserdam vindt u de toeristische informatiebalie voor de Alblasserwaard en Kinderdijk; bij het TOP Alblasserdam en de Waterbushalte. Camperaars en waterliefhebbers; Hollandse fietsers en buitenlandse bezoekers; iedereen wordt doorverwezen naar de mooiste plekjes in onze prachtige regio. Er is een VVV-Informatie punt aanwezig en gezellige medewerkers die u hartelijk verwelkomen en graag meer informatie geven over de mogelijkheden. De infobalie is iedere dag geopend van 1 april tot 1 november. Tourist Info Alblasserdam beschikt daarnaast over een aanlegsteiger aan de Noord en in de Alblas, fietsverhuur voor grote groepen en in samenwerking met de verschillende recreatie aanbieders, kunnen we u veel verschillende dagtochten bieden. Wilt u een sloep varen over de Alblas, een natuurwandeling met gids; een rib-boot over de rivieren, met twee rond­ vaart­boten verzorgen wij zelf prachtige rondvaarten met onze rondvaartboten de Fop Smit of de Djieuwke, van en naar Kinderdijk of Alblasserdam en de rest van het gebied; een speciaal bezoek aan één van de vele molens; het kan allemaal vanuit dit prachtige punt aan de haven! Tourist Info Alblasserdam Zuiderstek 22 in Alblasserdam 078-6932114 - www.groenehart.nl/locaties/ 2418033469/tourist-info-alblasserdam

5


‘T HOEKJE

Gewoon lekker Hollands!

Nederland heeft ons zoveel moois en lekkers te bieden! In Giessenburg bij Gorinchem.

chocolade, textiel en leuke cadeaus. De meeste producten zijn gemaakt in Nederland.

In de omgeving van Giessenburg bevindt u zich in het Groene Hart van Nederland. Een schitterend oord om te fietsen of te wandelen en vind je (h)eerlijke streekproducten uit Zuid-Holland, Noord-Brabant en Gelderland.

Er zijn tal van opties voor bedrijven om originele relatie­geschenken en Kerstpakketten te creëren. De chocoladeproducten kunnen altijd voorzien worden van je logo of foto.

Even uitrusten bij de Graanbuurt, lunchen op het terras aan de Giessen en de ‘snuffelwinkeltjes’ bezoeken is een ware aanrader. De overdekte winkels zijn in authentieke stijl nagebouwd uit het verleden.

Doetseweg 43 3381 KE Giessenburg 06-51 36 42 81

‘t Hoekje is gevestigd in de graanschuur. Bij ons vindt je streekproducten , biologische delicatessen, bakmixen,

WWW.HOEKJEGIESSENBURG.NL 6


Camping Slingeland

Geniet van het groene Hart met z’n vele molens en donken

Een kleine, gezellige boerderijcamping midden in de Alblasserwaard, vlakbij Gorinchem en Dordrecht. Bent u op zoek naar rust en ruimte, wilt u even weg uit de drukte, de files en het lawaai? Dan is camping Slingeland het juiste adres.

stadjes zoals Gorinchem, Schoonhoven, Leerdam en Dordrecht. U kunt een ingerichte ‘De Waard-tent’ of treinwagon de ‘Caboose’ huren op onze camping, tot half september beschikbaar. Kom proeven aan het campingleven zonder zelf een tent aan te schaffen, of leef een weekje in onze knusse wagen.

Midden tussen de weilanden, in een prachtig fiets- en wandelgebied, vlak bij het schilderachtige riviertje de Giessen, ligt onze mooie camping met 25 ruime plaatsen. Een leuke camping voor gezinnen met kleine kinderen en opa’s en oma’s met kleinkinderen en natuurlijk de fiets- en wandelliefhebbers.

www.campingslingeland.nl Teus en Marijke Dijksman Slingelandseweg 19 3381 KZ Giessenburg 06-29 37 01 53

De camping ligt heel centraal voor dagtochtjes naar heel verschillende gebieden zoals het veenweidegebied van de Alblasserwaard en het Nationaal park de Biesbosch en

7


STAATSBOSBEHEER

Oer-Hollandse Alblasserwaard

Nergens kun je de Hollandse polders beter ervaren dan in de Alblasserwaard, gelegen in het zuidoosten van ZuidHolland. Veenweiden, plassen, eindeloos lange sloten, koeien, molens, houtkades en knotwilgen vormen het beeld van het eeuwenoude landschap.

waterrijk gebied met veel vogels en parels van oude dorpjes. Waar het op de terrasjes goed bijkomen is van je ontdekkingstocht door Hollands mooie hart. www.staatsbosbeheer.nl/alblasserwaard

Je wandelt er over oude tiendwegen en veendijken, kanoot er langs rietoevers of fietst de Groene Hartroute. Onderweg ontdek je hoe onze voorouders dit landschap hebben gemaakt tot wat het nu is: een oer-Hollands

Ties Ittmann

Boswachter van dit gebied

8


UNESCO Werelderfgoed Kinderdijk dagelijks open

Holland op z’n allermooist HORECA

UNESCO Werelderfgoed Kinderdijk mag gerust één van de parels van Zuid-Holland worden genoemd. In het hoogseizoen dagelijks open van 09.30 tot 17.30 uur. Met je entreeticket krijg je vier uur toegang tot alle bezoeklocaties en vaar je mee op één van de rondvaartboten. Beleef een onvergetelijke dag in dit icoon van Holland!

Even uitrusten doe je in de horeca in het Bezoekers­ centrum, of op ons prachtige terras aan het water. In onze keuken werken we als het even kan met producten uit de streek. En probeer zeker ‘ons’ Kinderdijkse speciaalbiertje! Wil je wat uitgebreider lunchen of dineren? Grand Café Buena Vista en Restaurant / Eetcafé De Klok vind je op een steenworp afstand van het Werelderfgoed.

MUSEUMMOLENS

VEILIG BEZOEK

Er zijn drie molens opengesteld voor publiek. Elke museum­ molen vertelt zijn eigen verhaal. Museummolen Nederwaard is gebouwd in 1738, maar nog altijd in uitstekende conditie. Bij Museummolen Blokweer ervaar je hoe het leven er in de jaren ’50 van de vorige eeuw uitzag. Een bezoek aan dit monument uit 1630 is zeker voor gezinnen een must. Voor kinderen is een leerzame ontdekkingstocht uitgestippeld. In Museummolen Overwaard, gebouwd in 1740, en naast­ gelegen educatieschuur staat alles in het teken van techniek.

Zolang het coronavirus ons beperkingen oplegt, nemen wij uiteraard maatregelen om je bezoek veilig te laten verlopen. We laten dan onder meer een beperkt aantal bezoekers toe in onze museummolens en op de rond­ vaart­boten. Ons uitgestrekte Werelderfgoed leent zich uitstekend voor 1,5 meterrecreatie. Entreetickets bestellen doe je eenvoudig online op www.kinderdijk.nl

RONDVAARTBOOT

Je entreeticket is ook het opstapbewijs voor één van de rondvaartboten. Ideaal om eens rustig wat mooie foto’s te maken van dit adembenemende decor. Het uitzicht vanaf het water is fenomenaal! We hebben diverse vaarroutes voor je uitgestippeld. Een aantal rondvaartboten is toegankelijk voor rolstoelers. Daarnaast heb je toegang tot het historische Wisboomgemaal uit 1868 en de filmzaal in Hulpgemaal De Fabriek.

PRIJZEN Maandag t/m vrijdag Volwassene: € 16,- Kind 4 t/m 12: € 5,75

9

Zaterdag / zondag Volwassene: € 18,50 Kind 4 t/m 12: € 6,75


Alkmaars Kunst Collectief Ateliers Kerrebijn

Het Alkmaars Kunst Collectief is een groep kunstenaars die in een atelierruimte voor gezamenlijk gebruik een plek hebben waar zij kunnen werken, elkaar stimuleren, inspireren en ondersteunen in hun creatieve proces. Creatieve geesten met verschillende achtergronden en opleidingen, die schilderen en tekenen, beeldhouwen en keramiek maken. Zij willen werken aan hun ontwikkeling op het kunstzinnige vlak, in de door hen gekozen richting. Een tentoonstelling van het Collectief blinkt dan ook uit in diversiteit, ook bij een gemeenschappelijk thema.

WWW.ALKMAARSKUNSTCOLLECTIEF.NL

Nanda Kesterink

Marianne Buur

Annemiek van den Heuvel

Leo Derijcke

Ger Gijzen

10


Rob van Roon Chris Zaal

Marijke van Velde

Martine Roelofsen

Margret Schilder Janna Wolters

Ateliers Kerrebijn

Sinds 1997 wordt één van de ateliers gehuurd die de gemeente Alkmaar heeft gerealiseerd in het gebouw Ateliers Kerrebijn. Dit historische pand aan het Luttik Oudorp herbergde vroeger de glas- en verfhandel van de firma Kerrebijn. Alkmaars Kunst Collectief Luttik Oudorp 79A, 1811 MV ALKMAAR

11


Museum Kennemerland Leuk voor jong en oud!

Be nieu we te zoek de ntoo nste lling en

Glins teren d Gla en s De N ie Kunsuwe t

Museum Kennemerland is ondergebracht in het voormalige raadhuis van Wijk aan Zee en Duin. Westhoutplein 1, 1943 DK Beverwijk. Buslijn 78 stopt voor de deur, parkeren is gratis. Geopend op woensdag-, zaterdag- en zondag van 14.00 tot 17.00 uur. Feestdagen gesloten. Entree: bezoekers tot 12 jaar gratis, vanaf 12 jaar € 5,50 incl. een kop koffie of thee.

Museum Kennemerland www.museumkennemerland.nl


GRACHTENRONDVAART ALKMAAR Het centrum van Alkmaar telt veel, lage, bruggen. Dat betekent tijdens een grachtenrondvaart: bukken, want zelfs de open rondvaartboot past er maar net onderdoor! De kapitein vaart u door de oude en smalle grachten en vertelt onderweg over de bezienswaardigheden van de mooie, oude stad. April en oktober: ma t/m za Mei tot en met september ma t/m zo

www.rondvaartalkmaar.nl Grachtenrondvaart Alkmaar B.V. | info@rondvaartalkmaar.nl | T 06-53714608 13


Bungalow / B&B De Zes Wielen Alkmaar

Bungalow / Bed & Breakfast De Zes Wielen ligt op tien minuutjes lopen van het gezellige centrum van Alkmaar, in de rust en tussen het groen. Het huisje staat ver achterin de tuin van Ellen en Ko met een heerlijk privé terras aan het water. Onze affiniteit en huidige banen in de zorg en een verleden in het toerisme, brachten ons op het idee van een B&B. De vrijstaande bungalow is rolstoeltoegankelijk en beschikt over een grote badkamer en een woon/slaapkamer met openslaande deuren naar het zonnige terras, gelegen aan het water. Kortom, een mooi rustig plekje waar u na een bezoek aan de stad Alkmaar en omgeving een heerlijk rustmoment kunt beleven.

U kunt het huisje met een heerlijk ontbijt (geleverd in een mand bij uw bungalow), maar ook zonder boeken, zodat u echt helemaal coronaproof kunt verblijven of familie

laat overkomen. Een 3e bijzetbed is ook mogelijk (tegen meerprijs). Wij hebben ook fietsen voor de verhuur en u kunt uw eigen fietsen ook veilig afgesloten stallen. Neem contact met ons op bij vragen of meer informatie, of speciale tarieven. De bed & breakfast dankt haar naam trouwens aan de ligging nabij het historische Zes Wielen gebied met de Oudorperpolder en de molens. Munnikenweg 45 - 1823 DB Alkmaar 06-1966 9889 - www.bbdezeswielen.nl

De Zes Wielen

Bed & Breakfast Alkmaar

14


Inge Spijkerman www.ingespijkerman.nl

Mijn naam is Inge Spijkerman, ik heb 22 jaar als leerkracht in het speciaal onderwijs gewerkt. In die jaren heb ik de Crejat-cursus van twee jaar gevolgd en werd mijn liefde voor de keramiek geboren er volgden meer cursussen. ik nam ontslag uit het onderwijs om me nog meer te verdiepen in de keramiek en ging ook keramiekcursussen geven. In de keramiek is je eigen fantasie je grootste tegenstander. Je kunt alles maken wat je wilt alleen heb je daar de techniek voor nodig. Veel oefenen en durven is de strategie, niet bang zijn om verschillende technieken te combineren om zo het gewenste resultaat te krijgen. Als je mijn werk bekijkt zie je dat ook terug, ik maak gebruik van o.a de volgende technieken, het {naked-} rakustoken, het inbranden van paardeharen, de pittfire, de techniek van Kati Vamos enz. Ik maak veel gebruik van oxides, van terrasigliata, van majolica, van sulfaten en natuurlijk van glazuren.

Mijn werk is dus ook divers, sommige technieken vragen een specifieke vorm. Ik maak realistisch werk, maar ook abstraheer ik, ik maak werk voor in de tuin, voor in huis, ik maak ook herinneringsmonumenten, soms samen met de nabestaande of voor hen. Ook vind ik het leuk andere materialen toe te voegen als, hout, lood, fietsband en ijzer of fietsonderdelen. Mijn galerie en tuin zijn te bezoeken op afspraak, je vindt mij in Schagen, Hoep 15, tel. 06-12.02.91.79, of bezoek mijn website, er zijn daar ook sieraden te vinden, door mij gemaakt, van polymeerklei. Het is leuk om te combineren met een leuke stad als Schagen waar o.a in de zomer op iedere donderdag de West-Friese markt gehouden wordt en nog veel meer te beleven valt op de terrassen en in de diverse musea en winkeltjes. www.ingespijkerman.nl

15


Bep Roet Allerlei elementen uit de natuur verwerk ik in mijn fotocollages en olieverfschilderijen. Bergwanden, watervallen en alles wat groeit, bloeit en afsterft, fascineert mij. Mijn werk heeft dikwijls een mysterieuze, sprookjesachtige sfeer. Nieuwsgierig naar mijn collages en olie­verfschilderijen? Kijk op mijn website: www.beproetkunst.nl. Voor persoonlijk contact: 06 -2340 2278.

16


Marry Ranzijn is beeldend kunstenaar, grotendeels autodidact en woonachtig en werkzaam in Bergen NH. Zij beeldhouwt voornamelijk figuratieve beelden in brons. Voor haar is de mens, in al zijn aspecten en emoties, de voortdurende bron van inspiratie. Daarbij gaat ze ervan uit dat een beeld geen kopie is van de mens maar een vertaling van deze emoties.

Brons geeft haar de mogelijkheid om de beelden expressief en dynamisch te maken. Spanning in beweging… Het ambacht van bronsgieten is al duizenden jaren oud. Bronzen beelden zijn pure kunst en geven een exclusieve, kostbare uitstraling. Bovendien gaan de beelden eeuwen lang meer. De beelden worden geleverd met een natuurstenen sokkel van Belgisch hardsteen. Daardoor kunnen de beelden zowel binnen als buiten staan.

Dit geeft haar de vrijheid om deze emoties en de prachtige vormen tot uiting te brengen, om het onzichtbare, zichtbaar te maken. Veel mensen herkennen en ervaren de gevoelens die zij in haar werk weet te leggen en worden erdoor geraakt.

U bent van harte welkom om een afspraak te maken 06-21292848 of mail info@marryranzijn.nl. Een impressie van haar werk kunt u vinden op www.marryranzijn.nl

17


www.ellenhille-art.com beeldend kunstenaar

Ellen Hille, beeldend kunstenaar, Bergen N.H. Haar werk omvat lampen, o.a. van seleniet , schilderijen, sculpturen, waterornamenten, gedenkbeeld(jes) en sieraden. Workshops Workshops schilderen met bijenwas voor groepen vanaf 3 personen. Mail naar ellenhille@outlook.com

www.ellenhille-art.com

18


Winter en voorjaar in Museum Kranenburgh Bergen

Thé Tjong-Khing – In het atelier van de meesterillustrator t/m 13 jun 2021

Kunstenaars van Die Brücke t/m 13 jun 2021

Museum Kranenburgh presenteert zes belangrijke pioniers van het Duitse Expressionisme, de stroming die aan het begin van de twintigste eeuw de Europese kunstwereld wakker schudt. Met hun antiburgerlijke en anti-academische houding zetten deze kunstenaars zich af tegen de klassieke tradities in de beeldende kunst. De tentoonstelling laat werken zien uit de gerenommeerde Brücke-collectie van het Lehmbruck Museum in Duisburg, Duitsland. De schilderijen, tekeningen en grafische werken tonen de specifieke expressiviteit, spontaniteit en thematiek die de kunstenaars van Die Brücke met elkaar delen. In de zomertijd verruilen ze de stad voor de kust en het platteland. Hier schilderen ze de onbedorven natuur en het buitenleven, naast talloze vrouwenportretten en naakten.

In deze familietentoonstelling geeft Kranenburgh het podium aan Thé Tjong-Khing (Purworejo, Indonesië 1933), één van de bekendste kinderboekillustratoren van Nederland. Khings grappige, griezelige en sprookjesachtige tekeningen prikkelen de verbeelding van zowel jong als oud. Volwassenen kennen Khing van zijn tekeningen bij de verhalen van schrijvers als Els Pelgrom en Annie M.G. Schmidt. Kinderen en ouders kennen hem ook van de beeldverhalen die hij sinds twintig jaar tekent vanuit zijn eigen fantasie, zoals Waar is de taart? (2004) en Vos en Haas (2016). Thé Tjong-Khing voelt hij zichzelf nog altijd een kind: “Ik teken voor één kind en dat ben ik zelf, het kind dat ik vroeger was.”

Irene Kopelman – A tiny world and countless compositions in it t/m 18 apr 2021

De Argentijnse kunstenaar Irene Kopelman (Córdoba, Argentinië 1974) is gefascineerd door plankton, de microscopisch kleine organismen die aan de basis staan van de voedselketen in zee. De combinatie van wetenschappelijk onderzoek en kunst resulteert in subtiele tekeningen die tegelijkertijd de omstandigheden van deze tijd – klimaatverandering, verstoring van ecosystemen – blootleggen. Museum Kranenburgh Hoflaan 26 1861 CR Bergen NH kranenburgh.nl

19


Verscholen achter de Westfriese omringdijk ligt het dorpje Andijk. Een bijzondere plek met een rijke historie. Prachtige fiets- en wandelroutes leiden u naar de mooiste plekken rondom Andijk.

DE VOOROEVER

Producten Productenbij bij De DeBosmantel Bosmantel

Natuurgebied de Vooroever is een praktisch aaneengesloten gebied dat ligt tussen Medemblik en Andijk . Vanaf IJsselhof loopt u in 20 minuten naar de Vooroever, het gebied is ook uitstekend met de auto bereikbaar en het parkeren is gratis. Over de dijk loopt u tussen de weilanden en dit waterrijke natuurgebied door. Er is een aalscholver broedkolonie en er zijn tientallen broedende water- en moerasvogels. Ook biedt het natuurgebied een rustplaats aan vogels die voedsel zoeken in het IJsselmeer. In de trektijd en in de winter zijn er soms duizenden eenden te zien. Een wandelpad vanaf het parkeerterrein bij de Koopmanspolder voert u naar een vogel uitkijkpunt. In dit natuurgebied komen wel zo’n 250 verschillende vogels voor!

• Verse seizoens-groenten en -kruiden • Verse seizoens-groenten en • Aardappelen en uien, eieren • Verse voorgesneden friet! -kruiden • Groentekruiden-en enuien, fruitplanten • Aardappelen eieren • Compost en potgrond • G roentekruiden• Bloemen-zelfpluktuin enen boeketten • Droogbloemen. fruitplanten

Compost en potgrond Onze producten zijn• van eigen teelt De Bosmantel Bloemen-zelfpluktuin of biologisch EKO of •Demeter. Bijna alle ingekochte producten komen uit de regio of uit Nederland. Onze producten zijn van eigen9:00-13:00 teelt De Bosmantel Openingstijden Woensdag boerderijwinkel: of biologisch EKO ofDonderdag Demeter.14:00-20:00 Bijna alle ingekochte Vrijdag 9:00-18:00 producten komen uit de regio of uit Nederland. Zaterdag 9:00-18:00 Openingstijden Openingstijden Bloemenpluktuin:

boerderijwinkel:

maandag t/m zaterdag Woensdag 9:00-13:00 7:00 tot 21:00 geopend!

Donderdag 14:00-20:00

Puur van Vrijdag De Bosmantel! 9:00-18:00

Zaterdag 9:00-18:00 Cornelis Kuinweg 22, 1619 PE Andijk www.bosmantel.nl • info@bosmantel.nl • 06 20 41 40 66 maandag t/m zaterdag Openingstijden Bloemenpluktuin: 7:00 tot 21:00 geopend!

Puur van De Bosmantel! Cornelis Kuinweg 22, 1619 PE Andijk Tel: 06 20 41 40 66 - E-mail: info@bosmantel.nl

www.bosmantel.nl

20


Utopia Hoeve

Ambachtelijke boerengeitenkaas

Utopia Hoeve is een kaasmakerij die van haar eigen geiten alle melk verwerkt tot boerengeitenkaas en boerengeitenyoghurt. De kaas is in verschillende smaken verkrijgbaar, zowel met als zonder kruiden. In ons winkeltje op de boerderij zijn onze producten verkrijgbaar. Tevens kunt u hier de geiten vanaf de balustrade bewonderen.

Wij zijn open op: Donderdag van 9.00 tot 17.00 Zaterdag van 13.00 tot 17.30 Grote sloot 411A (Oprit bij de vlag), 1751 LE Schagerbrug Tel: 06-20139714, Mail: info@boerengeitenkaas.nl www.boerengeitenkaas.nl

21


Glasobjecten Lida Dijkstra Glasatelier Lida Dijkstra Poel , GL Obdam open: op afspraak

Galerie Lida Dijkstra Plein , JX Bergen open: woe t/m zondag

Lida Dijkstra, tel

--------- - email: info@lidadijkstra.com

In de galerie in het kunstenaarsdorp Bergen is een grote collectie glasobjecten. Daarnaast altijd kunstwerkten van ongeveer kunstenaars. Schilderijen, brons, keramiek en veel meer. Een grote collectie hedendaagse kunst. Kijk op de website voor actuele openingstijden.

lidadijkstra.com 22


Romee Kanis Beelden Sint Maartensbrug NH

Mijn werk bestaat uit figuratieve beelden die vervaardigd worden in mijn atelier aan huis. Ik werk in brons en maakt figuren en portretten van zowel mens als dier. Mijn werk onderscheidt zich van anderen door een vrouwelijke benadering en een altijd sierlijke vorm. In de figuren, al dan niet ontkleed, laat ik de mens zien in zijn natuurlijke schoonheid zonder daarbij een ideaal beeld te scheppen.

Naast het maken van beelden heb ik een beeldentuin en galerie onder de naam Boot & Steyn. De beeldentuin is een gelegenheidsgalerie waar eens in de twee jaar een expositie wordt georganiseerd met 15 gerenommeerde gastkunstenaars gecombineerd met werk van mijzelf. Ook is mijn werk te zien in meerdere galerieën in Nederland en België. Ik maak veel werk in opdracht zoals geschenken, portretten en in het openbaar. Voor aankomende exposities kunt u kijken op mijn website. Of maak een afspraak 0624798789 of per mail beelden@romeekanis.nl Romee Kanis Grote Sloot 164 1752 JP Sint Maartensbrug

WWW.ROMEEKANIS.NL

23


Welkom in het atelier In de mooie stad Hoorn (NH) woont en werkt Monique Eysink. Daar maakt zij realistische schilderijen en tekeningen. Vaak werkt zij met klassieke schilder­ technieken, maar ze is ook thuis in andere schilder- en tekentechnieken. U bent van harte welkom in het atelier om haar werk te komen bekijken onder het genot van een kopje koffie of thee. U kunt dan eventueel ook de mogelijkheden voor een opdracht bespreken. Maak een afspraak via email, of kijk op de site voor meer informatie.

www.monique-eysink.nl

24

facebook.com/MoniqueEysinkSchilderen


MONIQUE EYSINK

“Onze wereld is niet altijd even mooi. Daarom kies ik voor mijn schilderijen vaak onderwerpen die je ‘Klein Geluk’ zou kunnen noemen. De negatieve kanten van het leven krijgen al zoveel aandacht, dat ik me geroepen voel om de mooie kanten op te zoeken en aandacht te geven. Met als motivatie: ‘Wat je aandacht geeft, groeit’.”

CERTIFIED ART GICLÉE

Van een aantal schilderijen zijn in kleine oplages Certified Art Giclées te koop. Dit zijn museumkwaliteit reproducties met echte pigmenten, gegarandeerd kleurecht. Elke kwaststreek en elk minuscuul detail zie je terug. Iedere giclée wordt persoonlijk gesigneerd en genummerd en voorzien van een certificaat van echtheid voor de garantie. Ook deze zijn te zien en te koop in het atelier.

instagram.com/monique.eysink

25

monique.eysink@gmail.com


o

o

beer, food & fun bij Brouwerij de werf in de pittoreske haven van het west-friese enkhuizen

26


Bakkersambacht / Broodfabriek Tentoonstelling over Industrialisatie in het Bakkerijmuseum

Er is in de bakkerij de afgelopen 150 jaar veel veranderd, maar tegelijkertijd zijn ook veel processen nog hand­ matig gebleven. Die tweestrijd tussen ambachtelijk handwerk en fabrieksmatige productie speelt al sinds het begin van de industrialisatie. Het is een bijzonder geschiedenis van de opkomst van de bakker op elke hoek, via de koekfabriek naar het Spelt-Brood-atelier… De industrialisatie in de bakkerij kwam in Nederland relatief laat op gang. Tot ver in de negentiende eeuw was het nog als gilde geregeld. Thorbecke’s nieuwe grondwet van 1848 betekende voor de bakkerij met het vervallen van de Belasting op het gemaal en de Maalbelasting goedkoper brood en meer werk. Ongeveer tegelijkertijd beargumenteerde Dokter Sarphati dat

het verbeteren van voedselkwaliteit voor en werkomstandigheden van de arbeiders de gehele samenleving ten goede zouden komen. Na een bezoek aan de Wereldtentoonstelling van 1851 in Londen zag hij in industrialisering de oplossing. Voedselvoorziening werd wetenschap en ook politiek zag het belang er van in. Er kwam vakonderwijs, er ontstonden Broodfabrieken en er kwamen chocolade- en koekfabrieken zoals van Houten, Droste en Verkade. Daarnaast kwamen er voor de bakker op de hoek steeds meer machines die het werk in lichter maakten. Wat de ontwikkelingen van de afgelopen 150 jaar namelijk vooral hebben gebracht is veel diversiteit; er valt voor de consument tegenwoordig heel wat te kiezen!

27

Voor informatie: Nieuwstraat 8 , Medemblik 0227-545014 www.deoudebakkerij.nl


Welkom bij Atelier Akwaaba Ellen Kuijl

Akwaaba, betekent ‘welkom’ in het Ghanees. En inderdaad: iedereen is welkom. Kopers, kijkers, bezoekers en vrienden worden hartelijk ontvangen in de oude Smederij waar Ellen Kuijl haar kunstwerken bedenkt en vervaardigt. Door de combinatie van glas (verhit door glasfusing) en metaal ontstaan bijzondere vormen; rustieke metalen objecten en sieraden. Het speciale dichroic glas, gebruikt in haar sieraden, zorgt voor een extra dimensie door de veranderende weer­ kaatsing van lichtinval. De drager of draagster van het sieraad beweegt, lichtval verandert en het sieraad komt als het ware ‘tot leven’. De motieven en vormen die Ellen voor haar kunstwerken gebruikt, zijn vertalingen van en geïnspireerd op tribale motieven en geometrische basis­vormen. De Smederij, een voormalige smidse in het centrum van Zandvoort, is sinds 2008 Ellen Kuijl’s vaste stek. De sfeer van De Smederij geeft een extra boost aan Ellen’s kunst die gekenmerkt wordt door een aardse uitstraling, veelzijdige kleuren en een bijzondere lichtheid. Naast vrij werk maakt Ellen ook kunst in opdracht en verzorgt zij creatieve workshops voor zowel kinderen als volwassenen. Schelpenplein 12, 2042 HJ Zandvoort

GLASKUNST-ELLENKUIJL.NL 28


De Rode Leeuw

Groepsaccommodatie in het Noord-Hollandse Ursem

Een nieuwe groepsaccommodatie, gevestigd in Ursem, Noord-Holland, midden tussen Alkmaar en Hoorn. Heerlijk om ontspannen te verblijven en tevens een leuk café waar je gezellig wat kunt drinken. Ook doen wij mee met Kunstzinnig Ursem... in onze zaal is een prachtige muurschildering gemaakt van legendes uit de popmuziek. In het dorp zelf staan prachtige mozaïekbanken. Zeker de moeite waard om die op te zoeken, te bewonderen en natuurlijk om er even op te gaan zitten. Walingsdijk 4 1645 RN Ursem 06 - 2323 9643

WWW.CAFEDERODELEEUW.NL 29


Zandvoorts Museum www.zandvoortsmuseum.nl

Het Zandvoorts Museum is het centrum voor kunst en geschiedenis in Zandvoort. Als liefhebber van kunst en cultuur is het goed toeven in het monu­ mentale pand op het Gasthuisplein.

eeuw ten tijde van de grote ontdekkingsreizen ontstond maritieme kunst als een onafhankelijk genre. Kort na de tweede wereldoorlog werden Nederlandse zeeschilders uitgenodigd om op de nieuwgebouwde oorlogsschepen van de Koninklijke Marine zeereizen mee te maken en aan boord te werken. De resultaten van die reizen waren in 1952 te zien op de overzichtstentoonstelling “Schilders ter Zee” in het Amsterdamse Stedelijk Museum. De reacties van publiek en pers waren zo gunstig dat de deelnemende kunstenaars na afloop bij elkaar kwamen en in samenspel met de Marine besloten een vereniging van zeeschilders op te richten. Dat gebeurde in september 1953.

Het museum toont u een vaste collectie en inspirerende wisseltentoonstellingen met internationale allure. Ook heeft het museum een aantal stijlkamers ingericht, die de sfeer weergeven van hoe het leven er vroeger uitzag in Zandvoort.

ZEESCHILDERS – OVER WATER EN VERGEZICHTEN

Met het groeien van de welvaart in de jaren zestig nam de interesse in maritieme kunst toe. De Nederlandse Vereniging van Zeeschilders ging er in die tijd toe over nieuwe leden toe te laten die moderne kunststromingen in hun werk toepasten en is daarmee sindsdien doorgegaan

6 november 2020 – 2 mei 2021 Zee en schepen hebben sinds de vroegste bekende culturen inspiratie gewekt tot het scheppen van fascinerende beeldende kunst, maar pas in de zestiende

ODE AAN HET LANDSCHAP

7 mei – 25 juli 2021 “Landschap betekent landstreek, landelijke omgeving; schilderstuk, geschilderd landschap”. De waarde van het landschap staat centraal. Na jaren van grootschalige ontwikkelingen, waarbij steeds meer landschap werd opgegeven voor stedelijke uitbreiding, infrastructuur, industrieterreinen en energieparken, lijkt het tijd voor bezinning. We hebben ons landschap hard nodig voor onze voedselvoorziening, recreatie, ademtocht en diversiteit. Voor kunstenaars is het inspiratie zowel als ‘model’. Kunstenaars leggen al eeuwen lang het landschap vast. De tentoonstelling ‘Ode aan het Landschap’ samengesteld

30


door gastconservator Dolf Middelhoff in opdracht van het Zandvoorts Museum, toont het topje van een ijsberg aan landschapskunstenaars in Nederland. Er wordt een zo breed mogelijk spectrum geschetst van de vele kunstvormen die het landschap vormgeven, verbeelden of erop zijn geïnspireerd.

tunnel. Laat je verrassen door Kees die jou laat zien hoe ze vroeger gingen vissen in een bomschuit. Kijk naar Julia die voorzichtig de zee in gaat vanuit een miniatuur badkoetsje. Zoek de plaatjes bij elkaar in het speciale Zandvoort memory spel. Maak een mooie kleurtekening of bouw een hoge berg van kaasblokken. De komende tijd is het nodig om vooraf te reserveren, in een tijdslot als u naar het Zandvoorts Museum wil komen. Zo kunnen wij ervoor zorgen dat u veilig van de tentoonstelling kunt genieten. Reserveren kan via deze website en anders telefonisch.

ONTDEK DE WONDERKAMER

In de wonderkamer bevinden zich bijzondere en opmerkelijke verhalen van Zandvoort. Aan de hand van meer dan 70 authentieke objecten kunt u een kijkje nemen in deze geschiedenis en de schatten bewonderen.

Openingstijden: dinsdag t/m zondag: 10:00-16:00 uur.

SPECIAAL VOOR KINDEREN KEES DE MUIS HUIS

Het Zandvoorts Museum Swaluëstraat 1 2042 KA Zandvoort Voor actuele informatie zie ook de website www.zandvoortsmuseum.nl

Kom je spelen? In het Zandvoorts Museum is er gesloopt, getimmerd en geschilderd en dat alles voor de komst van Kees de Muis en zijn vriendinnetje Julia. Kom genieten van het speelhuisje, doe je schoenen lekker uit en kruip door de

31


Feel Good Paintings abstracte expressionistische kunst

Feel Good Paintings maakt abstracte expressionistische kunst, ook wel met een realistische twist. Onze missie zit in de betekenis van een schilderij. Wat kan een schilderij voor je doen of wat doet kleur voor je? Kleuren beïnvloeden je onderbewustzijn, omdat we ze associëren met gedachtes en gevoelens. Deze associaties worden gevormd door iemands cultuur, ervaringen of door de universele betekenis van de kleur. Kleur is een taal. Meestal kiezen we intuïtief de juiste kleur om ons heen ter ondersteuning bij emoties en situaties.

Een schilderij kan ook voor een herinnering staan van bijzondere momenten zoals een huwelijk of een gezondheidsoverwinning. Of misschien heb je een hoogtepunt bereikt in je carrière en wil je daar een aandenken van. Bedrijven kunnen ook voor schilderijen aan de muur kiezen ter inspiratie van klanten en werknemers. Wij nemen mensen mee in zoveel meer dan alleen een mooi plaatje; er kan zoveel meer gevoel en betekenis in zitten. Heb je zelf ideeën over wat je in een schilderij wilt terugvinden, dan werken wij ook in opdracht bij Feel Good Paintings. Je kunt het gezamenlijke proces zelf blijven volgen van idee tot het uiteindelijke schilderij. De schilderijen zijn te koop via www.feelgoodpaintings.com of je kunt ze natuurlijk eerst in het echt komen bekijken. Neem dan contact op via het contactformulier op de website, dan zorgen wij dat de koffie klaar staat! Marianne van der Haar en Tessa Estejé

www.feelgoodpaintings.com contact@feelgoodpaintings.com Facebook @feelgoodpaintings Instagram @feelgoodpaintings

32

Marianne van der Haar


Wanneer je door de Breedstraat in het centrum van Purmerend wandelt, valt je al snel een gezellige kadoshop op. Op de gevel staat Fred’s Kadoshop & kunstatelier, Altijd anders. Een blik in de etalage, waar regelmatig iets nieuws te zien is, maakt dat je de winkel in wilt stappen om een kijkje te nemen.

centra van Prinsen­ stichting*. Denk bijvoorbeeld aan prachtige kaarsen, handgeweven kussens en kleden, houtproducten en sierraden. Daarnaast is de collectie kunstwerken uit het aangrenzende schilder- en keramiekatelier te koop.

KADOSHOP

De enthousiaste verkopers staan voor je klaar om je te adviseren in het maken van een keuze uit de vele unieke, handgemaakte (woon)accessoires en seizoen gebonden producten. Nieuw in het assortiment is het speelgoed met een knipoog naar het verleden. Denk bijvoorbeeld aan houten en blikken speelgoed. En natuurlijk niet te vergeten de ouderwetse gezelschapsspelletjes. Veel van deze producten zijn gemaakt door mensen met een verstandelijke beperking op de verschillende activiteiten­

ATELIER

In het atelier hangen de muren vol prachtige schilderijen, schetsen en probeersels. Er staan kasten vol keramiek, sommige al helemaal afgewerkt en andere nog ‘in de maak’. Dit is het hart van Fred’s. Hier werken kunstenaars met een beperking. Maar vooral met veel talent. De kunstenaars hebben allen hun eigen stijl en talent en blijven zich ontwikkelen door middel van een kunstopleiding op maat. Regelmatig doen zij mee aan exposities. Naast vrij werk, werken de kunstenaars ook in opdracht. Denk bijvoorbeeld aan kunst in een bepaalde oplage, relatiegeschenken, geboorte- of kerstgeschenken.

ALTIJD ANDERS

Ben jij op zoek naar een origineel kado of een uniek geschenk? Kom dan gauw langs bij Fred’s Kadoshop & kunstatelier, Altijd Anders en proef de sfeer… Breedstraat 16, 1441 CC Purmerend * Fred’s Kadoshop & kunstatelier is onderdeel van Prinsenstichting

Helaas is het vanwege corona niet mogelijk om een kijkje in het atelier te nemen. Zodra het weer mogelijk is, ben je van harte welkom!

33


34


Een mooi schilderij is een echte toevoeging aan je interieur. Maar waar koop je iets moois en hoe weet je wat thuis goed staat? Tegenwoordig kopen wij bijna alles online - lekker makkelijk vanaf de bank op de iPad besteld en thuis gestuurd en als het niet bevalt kan je het retourneren. Maar met een schilderij is dat anders. Als je een schilderij ziet bij een expositie of in een galerie is het soms nog steeds lastig om te beoordelen of deze thuis ook leuk staat.

het gewenste schilderij in de woonruimte waar het moet komen hangen zodat de klant een idee heeft hoe het live, in zijn eigen ruimte, eruit zou kunnen zien.”

LAAGDREMPELIG KUNST DICHTBIJ BEKIJKEN In Nederland zijn veel lokale kustenaars waar je heel laagdrempelig kunst kunt kopen. Bij Stephanie van der Beek van StephArts bijvoorbeeld kan je in haar atelier naar haar kunstwerken kijken en ook uitleg krijgen over techniek en het verhaal erachter.

Is de afmeting goed, passen de kleuren bij de inrichting en wat nu als ik veel geld uitgeef aan het kunstwerk en het staat thuis echt niet? Kunstenares Stephanie van der Beek van StephArts bevestigt dat veel van haar klanten met deze vraagstukken zitten. Maar hier heeft de kunstenares uit regio Leiden iets op bedacht.

EEN SCHILDERIJ OP PROEF HANGEN “Ik laat mensen mijn kunst vaak even uitproberen”, zegt Stephanie van StephArts. “Dan hang ik een werk thuis bij de klant op, zodat ze er een tijdje naar kunnen kijken. Als het geen match blijkt te zijn, dan neem ik het kunstwerk weer mee of kom ik later terug met een ander schilderij”, zo zegt Stephanie van der Beek.

FOTOMONTAGE MET JOUW EIGEN WOONKAMER “Alternatief maak ik geheel vrijblijvend een gratis fotomontage”, zegt kunstenares Stephanie. “Ik monteer

35

Want dat maakt de aankoop van een schilderij toch pas echt compleet. Wie heeft het geschilderd, met welke materialen en wat is de motivatie van de kunstenaar zelf? Met deze toelichting op de vorm van kunst, zal je er wellicht heel anders naar kijken.


De inkoop van de vis gebeurt in ons thuisdorp Spakenburg, hier bevindt zich een groothandel waar de vis door onszelf wordt ingekocht. Waar vroeger de vis uit eigen zee werd gevist, komt deze tegenwoordig uit de hele wereld vandaan. Natuurlijk zijn er vaste regio’s waar bepaalde vissoorten vandaan komen. Zo komt de zalm uit Schotland of Noorwegen vandaan en de pangasius uit India of Vietnam. De haringen en mosselen zijn oer-Hollands en komen uit eigen wateren.

Vishandel A. Heinen en Zn is al 25 jaar actief, rond regio Breda (Teteringen, Geertruidenberg, Made) en Den Bosch (Cromvoirt) en Veen.

Vishandel Heinen & Zoon Bunschoten-Spakenburg, 06 53 62 01 14

www.heinenenzoon.nl

Zoete aardappel friet

Deze zoete aardappel frietjes zijn lekker krokant en gekruid met paprika- en knoflookpoeder. Ingrediënten: 1 kg zoete aardappel, 1 theelepel bloem, 1 thee­lepel paprika poeder, 1 theelepel knoflook poeder, 1 theelepel zout, 1 eetlepel olie Bereiding: Verwarm de oven op 230 graden. Was de aardappelen goed. Neem een zoete aardappel en snijd eerst plakken van de aardappel, snijd vervolgens de plakken in reepjes, zodat je frietjes 36

Bron: www.leukerecepten.nl

Recept:

krijgt. Meng bloem, paprikapoeder, knoflook­ poeder en zout in een kommetje. Verdeel dit over de zoete aardappel frieten. Neem 1 of 2 vellen bakpapier en leg deze op 1 of 2 bakplaten en verdeel de frieten hier overheen. Verdeel nu nog 1 eetlepel olie over de frieten en bak deze nu in ongeveer 25 minuten krokant.


37


Zó smaakt ambachtelijk! Kaasboerderij Captein

Aan de rand van het Groene Hart in de Grote Polder van Zoeterwoude ligt in de landelijke Weipoort de Kaasboerderij van de familie Captein. Op ons familiebedrijf wordt al generaties lang boerenkaas gemaakt, volgens oude tradities op ambachtelijke wijze. Door de unieke bereiding heeft onze boerenkaas een eigen smaak. In 2019 en 2020 is onze oude kaas bij de landelijke CumLaude keuring uitgeroepen tot beste oude kaas van Nederland!

WINKEL

In onze winkel kunt u voornamelijk onze eigen kaas kopen. In de winkel staan wij u graag te woord en laten u graag iets proeven van onze heerlijke producten. U kunt in onze winkel pinnen. Buiten openingstijden van de winkel kunt u van de kaasautomaat gebruik maken.

AMBACHTELIJKE KWALITEIT

In onze winkel vindt u uitsluitend ambachtelijke echte Boerenkaas. Boerenkaas onderscheidt zich van een fabriekskaas doordat het gemaakt wordt van rauwe dagverse melk.

Vols ons ook op Facebook en Instagram voor allerlei leuke nieuwtjes en foto’s. Smakelijke groet van de familie Captein.

BOEREN GOUDSE OPLEG KAAS

Weipoortseweg 29b, 2381 NC Zoeterwoude Telefoon: 071 - 580 32 45 www.kaasboerderijcaptein.nl

Een goed gemaakte, gerijpte boerenkaas blijft smeuïg en goed snijdbaar, ook bij het ouder worden. Een gedeelte van de in de zomer gemaakte kaas komt in aanmerking voor de titel Boeren Goudse Opleg kaas.

38


Wat is er lekkerder dan tijdens een lange knusse avond te genieten van een heerlijk stukje oude kaas? En dan kiest u natuurlijk voor de heerlijke authentieke BoerenGoudseOpleg kaas. Wist u dat de BoerenGoudse­ Opleg kaas een geheel vernieuwde website heeft? Kijk hier eens rond voor het laatste nieuws over deze kaas en haar producenten. www.boerengoudseoplegkaas.nl Tot snel bij ons in de winkel, dan maakt u het mee én proeft u onze kwaliteitsproducten. Heerlijk genieten, dat is waar we ons sterk voor maken. U kunt ons bereiken op: Weipoortseweg 29b, 2381 NC Zoeterwoude Telefoon: 071 - 580 32 45

OPENINGSTIJDEN

Winkel: wo t/m vr 11.00 - 18.00 uur en za 11.00 - 17.00 uur. Melktap en kaasautomaat: ma t/m za 7.00 - 19.00 uur. www.kaasboerderijcaptein.nl

39


Aswin Vestjens olieverfschilderijen

Aswin Vestjens is Interieurarchitect en beeldend kunstenaar. Hij maakt olieverfschilderijen, ontwerpt en bouwt exclusieve meubels en maakt interieuraccessoires, in het bijzonder kandelaars en honinglepels van exotische houtsoorten. Een deel van zijn werk is te zien op: facebook.com/AswinVestjens en www.kunstindekas.nl/kunstenaars/Aswin Vestjens Aswin Vestjens Zwaag, Noord-Holland ajvestjens@hotmail.com

40


Rundveemuseum Aartswoud Aat Grootes

7 FEB. BRAND IN MUSEU M: DONEE R NU!

Ooit een Witrik, een Brandrode of een Baggerbonte koe gezien? In het Rundveemuseum in Aartswoud kan dat! Omdat er met de koeien raszuiver wordt gefokt, zijn er altijd kalfjes die bij de moeder drinken. Het levende museum heeft als doel de oorspronkelijke Nederlandse koeienrassen te laten voortleven. Dat is hard nodig: van sommige rassen lopen er in ons land nog maar 400 rond.

Laatste nieuws: BRAND IN MUSEUM OP 7 FEBRUARI Helaas is de stal van het museum op 7 februari j.l. grotendeels uitgebrand. Ook de rest van het museum heeft veel schade. De dieren zijn in die onfortuinlijke nacht snel overgebracht naar een logeerstal. De brand heeft het leven gekost aan een Groninger blaarkop en een Baggerbonte koe. Bovendien zijn door de commotie inmiddels twee kalfjes dood geboren. Er is een doneeractie gestart met de naam “Help de koeien uit de brand”. Dit geld willen we gebruiken om extra kosten zoals het gebruik van milieuvriendelijke materialen bij de herbouw, te kunnen betalen. Ook zijn we bezig de kudde weer compleet te maken. Want diversiteit is ons handelsmerk! Via onze website www.rundveemuseum.nl kunt u ons helpen. Daar kunt u ook de vorderingen van de werkzaamheden bekijken. En we hopen door te kunnen geven wanneer u weer op bezoek kunt komen.

Ook de geiten, schapen, kippen en eenden zijn van een bijzonder, weinig voorkomend ras. In de tuin staan oude fruitboomrassen. In het museum is van alles te zien over de geschiedenis van de koe en wordt ook duidelijk waarom de koeien van het museum zeldzaam zijn geworden. Buiten is sinds dit jaar een educatief pad te bewandelen. Het voert langs de mooiste plekjes op het terrein en maakt door middel van borden duidelijk wat er te zien is. Het gehele seizoen zijn er leuke activiteiten en themadagen. Na het zomerseizoen is de eerste zondag van de maand bestemd als Open Stal Zondag. Hier hopen we snel weer mee aan de slag te kunnen. Voor het programma kunt u de website raadplegen.

Toegangsprijzen zijn onder normale omstandigheden volwassenen € 4,00, kinderen 4-12 jaar € 2,00. Adres: Schoolstraat 43, 1719 AT Aartswoud. Tel. 06-12568365. Voor actuele maatregelen en informatie zie www.rundveemuseum.nl

41


“Je eigen wereld creëren met je eigen karakters, je fantasie tot leven brengen, dat is wat schilderen is voor mij. Een manier om mijn dromen te visualiseren. Mijn schilderstukken hebben hun eigen verhalen, vol magie en het onmogelijke.”

Carmen Schotanus – Scotty Paintings In 2020 ben ik afgestudeerd aan het Cibap Vakschool voor Verbeelding in Zwolle. Ik heb de opleiding Specialist Schilder afgerond. Ik werk nu als schilder bij een huisschildersbedrijf in Dieren en in mijn vrije tijd schilder ik graag in mijn thuisatelier in Leuvenheim. Dit is ook de tijd die ik besteed aan mijn eigen bedrijf Scotty Paintings. Ik hou van surrealistisch werk, dit is dan ook wat ik zelf graag schilder. Ik ben erg actief op mijn sociale media. Ik ben te vinden als @scottypaintings op Instagram en Tiktok! Op mijn website www. scottypaintings.com is mijn portfolio te vinden en ik ben momenteel bezig met een webshop met producten. Neem een kijkje! Scotty Paintings Arnhemstestraat 60A (thuisatelier) Leuvenheim, 0653491900 scottypaintings@gmail.com www.scottypaintings.com

42


Beeldend kunstenaar Dorien van den Tol Eigen werk, portretten, cursussen en LivePaint

Vanuit haar atelier in het centrum van Nijmegen werkt Dorien van den Tol als een veelzijdig beeldend kunstenaar. Haar eigen werk kenmerkt zich door een gevoelige gelaagdheid van verf, veel kleur en een grote diversiteit aan onderwerpen. De mens en vooral het portret is een favoriet van haar. In opdracht schildert of tekent ze portretten van jong, oud en in allerlei formaten. Mocht u iets vastgelegd willen hebben in verf dan gaat ze graag met je in gesprek over de mogelijkheden. Daarnaast schildert Dorien voor LivePaint. Een bijzondere gelegenheid wordt nog dezelfde dag vastgelegd in verf op linnen. Aan het eind van de festiviteiten neem je het schilderij mee naar huis. Zien wat zij kan? Kijk op www.livepaint.nl/artist/livepainter/dorien. Dorien organiseert verder ook cursussen en workshops die breed ingezet worden. Bij bedrijven, op scholen en in publieke organisaties deelt ze haar expertise door middel van informatieve en creatieve kunstevenementen. Dat kan een teamversterkende workshop zijn, maar ook een kunstproject voor verschillende schoolklassen of een superleuke workshop met vriendinnen in de binnenstad van Nijmegen. Geïnteresseerd in het werk van Dorien, in een portret, workshop, of wil je haar bezoeken in haar atelier in Nijmegen? Neem gerust contact op. Kijk ondertussen eens rond op www.dorienvandentol.nl.

DORIEN VAN DEN TOL

Adres atelier: Tweede Walstraat 83, 6511 LR in Nijmegen 06 45014285 - info@dorienvandentol.nl www.dorienvandentol.nl

43


Wendy Veerbeek Schilderijen Kunstenares Wendy Veerbeek, woonachtig in Hoorn, is vaak op pad met de fiets en maakt dan vele foto’s van de mooie natuur in de omgeving. Deze foto’s zijn vaak het startpunt van de schilderijen die zij maakt. Gaandeweg heeft dit geresulteerd in mooie series kunstwerken met de thema’s: IJsselmeergezichten, Waterland, Strand en Duinen, Curaçao en schilderijen met passe-partout van mooie plekjes in Nederland.

‘EEN ECHTE WENDY VEERBEEK’ Kenmerkend voor de schilderijen van Wendy Veerbeek is het heldere kleurgebruik en de bijzondere luchten met wolkenpartijen. Er is liefde voor licht, landschap en kleur. Ze schildert met een fijne penseelstreek en legt de sfeer van het landschap op dat moment prachtig vast op doek. De schilderijen zijn regelmatig te zien in exposities en Wendy schildert ook in opdracht.

Nieuwsgierig geworden of interesse in een schilderij? Neem een kijkje op www.wendyveerbeek.nl Facebook/Instragram: Wendy Veerbeek Schilderijen

WENDY VEERBEEK info@wendyveerbeek.nl 06-44277244

44


Historische theetuin Bartiméus

In Doorn, midden op de Utrechtse Heuvelrug, ligt de historische theetuin van Bartiméus. Een heerlijke plek voor een dagje uit. De historische theetuin bevat een theehuis, een rozentuin met vaste planten borders en een pluktuin. In de seizoenen kunt u groente en bloemen plukken of genieten van een heerlijk kopje koffie of thee met koek en gebak uit eigen bakkerij. Voor openingstijden zie bartimeus.nl/theetuin


BEELDHOUWEN IN GLAS JOSEE BASTIAENEN

Helder of gekleurd kristal: als een beeldhouwer onttrekt Josée haar sculpturen aan dit fascinerende materiaal. In een speciale wisselwerking met licht en ruimte ontwikkelt het zijn eigen beeldtaal. Via een proces van zagen, hakken, slijpen en polijsten weet Josée die beeldtaal te vangen in vloeiende vormen. Het is een proces waarin wederzijdse ‘reflecties’ van maker en glas zich uitkristalliseren in composities van visuele poëzie. Kom langs en bewonder het resultaat met uw eigen ogen! Josée Bastiaenen Beeldhouwer in glas Demer 30b (de toren) 5256 AD Heusden email: josee@studiobastiaenen.nl mob: 06-53934185 website: www.studiobastiaenen.nl

46


Het Zijper Museum

Waar geschiedenis een plek vindt in het heden

Het Zijper Museum is hét startpunt om de geschiedenis van “De Zijpe” te ontdekken en tot leven te brengen. Een verhaal over een polder en zijn bewoners dat begint bij Jan van Scorel, de Leonardo da Vinci van het Noorden.

waarmee vooral het regionale nieuws uit de periode 1940-1980 tot leven wordt gebracht. Een deel daarvan is opgenomen in een permanente expositie, een veelvoud daarvan is via internet in de Niestadt-beeldbank te bekijken.

Hier maakt de bezoeker op een moderne manier kennis met deze unieke ontstaansgeschiedenis en wat er allemaal komt kijken bij het plannen, aanleggen en drooghouden van een polder. Objecten, kaarten, filmpjes en animaties vormen de aanzet tot een waaier aan wetenswaardig­ heden, waarbij touchscreens en een digitale belevenistafel uitnodigen tot verdere verkenning en interactie.

Wisselexposities en gastexposities met regionale bijdragen en privécollecties completeren het museale aanbod. Met een uitgebreide bibliotheek, vele digitale bronnen en online beeldmateriaal fungeert het museum als informatie­ centrum bij uitstek van deze unieke Hollandse polder. Schagerweg 97D, 1751 CB Schagerbrug 0224 574114 (alleen tijdens openingsuren) info@zijpermusem.nl

De landelijk bekende Niestadt-fotocollectie vormt een andere pijler onder het museum. Uniek historisch fotomateriaal van de gebroeders Willem en Lubert,

WWW.ZIJPERMUSEUM.NL

Icon Zijper Museum

47


TINA BAAS KUNSTENAAR UIT DE BEEMSTER Zoektocht. De eeuwige zoektocht naar harmonie in het leven, door keuzes te maken, door grenzen te verleggen en obstakels te overwinnen. Obstakels: in de vorm van blokfiguren, de kleuren groen/geel van de prachtige natuur, blauw van water en rood van pijn en verdriet. Deze kleuren en vormen brengen de schilderijen van Tina Baas tot een kleurrijke en evenwichtige harmonie. Ook steeds weer de uitdaging aangaan en het creëren van nieuwe objecten in hout en ijzer. Natuurlijk in de kleuren die haar kracht en inspiratie geven.

www.tinabaas.nl kunst@ tinabaas.nl


Ruben is een veelzijdig kunstenaar met liefde voor het menselijk lichaam, abstracte kunst en stilleven. Een breed palet aan kleuren siert zijn bijzondere kunstwerken. Daarnaast maakt Ruben ook persoonlijke werken in opdracht, voor mensen die echt iets bijzonders aan de muur willen hebben hangen. Een blikvanger van persoonlijke aard waar je écht vrolijk van wordt. Teken- en schilderlessen Door de persoonlijke begeleiding

is het mogelijk om op elk moment en niveau in te stromen. In een ongedwongen sfeer voor jong en oud, van beginnend kunstenaars tot gevorderden. We werken samen toe naar wat je zelf leuk vindt om te maken. Ieder op zijn eigen manier, een leerzame daginvulling voor tijdelijk of een langere tijd. Zo werkt de een aan stillevens en de ander aan een portret van (klein)kind of huisdier. Zowel in zijn werk als in het lesgeven staat, naast techniek, het proces centraal.

49

“ Waar het bij realisme draait om techniek, dien ik me in het abstract schilderen kwetsbaar op te stellen om die kwetsbaarheid visueel om te kunnen zetten naar kracht. Dit levert beelden op van dualiteit en transformatie.”

ATELIER RUBEN VAN DER MEER Vriezekoop 16, Leimuiden info@rubenvandermeer.com 06-14513624 www.rubenvandermeer.com


Kleurrijke schilderijen in Callantsoog Natuur, kleur en pure expressie. De huiskamer-galerie van Redhead Art is de plek om mooie kunst te ontdekken. Hier vind je de kleurige kunstwerken van Lisa Bakker-Schmidt. De schilderijen zijn geïnspireerd door de Nederlandse natuur, haar wereldreizen en het leven in andere culturen. Laat je onderdompelen in de spetterende kleuren en creativiteit. Neem een kijkje op de website en maak telefonisch een afspraak om gezellig langs te komen.

Dámaris maakt abstracte mixed media schilderijen (gemengde techniek). In haar atelier geniet zij van de vrijheid en de voldoening die het creëren van een intuïtief werk op doek óf papier haar geeft.

Galerie Redhead Art: Zeeweg 39, Callantsoog Telefoon: 06-199 86 400, www.redheadart.nl

Kijk voor meer werk op onderstaande websites of neem contact op via djooi.nl@gmail.com

Joyful art

| schilderijen | illustraties | workshops |

www.instagram.com/djooiart/ 50

www.djooi.nl


Leven en werken op een oud binnenvaartschip Museumwerf Vreeswijk

Had u altijd al eens willen weten hoe het was
om te leven en te werken aan boord van een oud binnenvaartschip? Bent u nieuwsgierig naar wat er komt kijken bij het onderhoud of de restauratie van een historisch schip? Kom dan langs bij de Museumwerf Vreeswijk in Nieuwegein!

De Museumhaven Vreeswijk, de historische haven in de Vaartse Rijn, is onderdeel van het museum, er zijn prachtige schepen te zien! Tijdens evenementen is het Theehuys, met binnen- en buitenterras aan het water, geopend voor een gezellig hapje en een drankje. Nieuwsgierig geworden? Kom dan kijken! De Museumwerf Vreeswijk vindt u aan de Wierselaan 113, 3433 ZS Nieuwegein.

De Museumwerf Vreeswijk is een gezellig binnenvaartmuseum met een werkende ambachtelijke scheepswerf. Er zijn binnen- en buitenexposities waar van alles te ontdekken is over de historische binnenvaart. Voor kinderen zijn er exhibits waarbij ze spelenderwijs ervaren hoe er werd gewerkt aan boord van een schip of op een scheepswerf.

Voor meer informatie en openingtijden: www.museumwerf.nl

51


Bij het Nationaal Park, langs wandelpad ‘t Alloo, ligt het Maartenhuis, woon- en werkgemeen­ schap voor mensen met een beperking. Eetwinkel & Schenkerij De Windroos is geopend van woensdag t/m vrijdag (in het zomerseizoen ook dinsdag) voor biologische koffie en thee, taart, lunch, ambachtsproducten, groenten, eieren, kaas en zuivel, kunstverkoop en -uitleen. Dinsdagmiddag 11 mei t/m 31 augustus markt, rondleiding, demonstraties en openstelling moestuin en boerderij. Imkerexcursie reserveren: www.bijenraadsel.nl of tel. 06 5067 1046. Ruijslaan 81, De Koog Tel. 0222 327 807 windroos.maartenhuis.nl 52


Fietsen op Texel?

Maak een tussenstop bij het Maartenhuis

MOOIE PRODUCTEN MET LIEFDE GEMAAKT

Texel is niet alleen een mooi eiland, er gebeuren ook mooie dingen! In de werkplaatsen van woon- en werkgemeenschap het Maartenhuis worden mooie én lekkere dingen gemaakt door mensen met een verstandelijke beperking, psychische problemen of niet-aangeboren hersenletsel.

Dagelijks zijn de bewoners van het Maartenhuis aan het werk in een van de werkplaatsen. Ook komen er van elders op Texel mensen naar de dagbesteding. Voor hen is een plekje gezocht dat past bij hun wensen en mogelijkheden. Er worden verrassend mooie en creatieve producten gemaakt! In de houtwerkplaats wordt bijvoorbeeld op ambachtelijke wijze gewerkt aan houten speelgoed. In de viltwerkplaats wordt eerst wol gevilt, waarna er grappige knuffels van worden genaaid. In de textielwerkplaats worden prachtige lappen geweven die worden verwerkt in mooie producten.

Het Maartenhuis ligt op een prachtige plek aan de rand van het bos, vlakbij badplaats De Koog. Je kunt er heerlijk koffie- en theedrinken in Eetwinkel en Schenkerij De Windroos. Met natuurlijk zelfgebakken taart erbij! Zoals die heerlijke hangop-bessentaart. Klinkt goed toch?

EIGEN MOESTUIN

KOM GERUST LANGS!

De ingrediënten komen zoveel mogelijk uit de eigen moestuin, waar alles biologisch-dynamisch wordt geteeld. In De Windroos kun je lekker binnen of buiten op het terras zitten. Je kunt er ook lunchen. Je kijkt uit over de tuin en naar de boerderij, waar de schapen, varkens en kippen lekker rondscharrelen. In de bijbehorende winkel worden zelfgemaakte spullen uit de werkplaatsen verkocht.

Ben je nieuwsgierig geworden naar het Maartenhuis? Kom gerust langs! Tussen half mei en begin september organiseren wij wekelijks markt op de dinsdagmiddag. Dan zijn er ook demonstraties en zijn de moestuin en boerderij open voor publiek. Ruijslaan 81, De Koog, Openingstijden: mei t/m sep.: dinsdag t/m vrijdag van 10.30 - 17.00 uur okt. t/m april: woensdag t/m vrijdag van 10.30 - 17.00 uur

53


PlantenTuin Esveld is méér dan alleen een kwekerij

GROEPSBEZOEK

Het uit 1865 stammende familiebedrijf heeft zich ontwikkeld tot dé tuinplantenspecialist van Nederland. Ruim tienduizend verschillende soorten, bomen, struiken, vasteplanten, grassen en varens worden hier gekweekt en verhandeld.

Voor groepsbezoek zijn er door YUME & PlantenTuin Esveld complete groepsarrangementen ontwikkeld. Een rondvaart tussen de Boskoopse kwekerijen, een rondleiding over de kwekerij of een lekkere lunch? Een leuk en leerzaam groen dagje uit voor groepen tot 50 personen. Wil je meer informatie? Kijk dan op de website van YUME of neem contact met hen op! Ga hiervoor naar www.yume-boskoop.nl

De uitgebreide collectietuin met duizenden moederplanten van onder meer Japanse esdoorns en hortensia’s is vrij te bezoeken. Het traditionele Boskoopse kwekerslandschap, met zijn lange smalle percelen omgeven door sloten en wind­akkers, geeft de kwekerij een bijzondere uitstraling. Op de kwekerij is het Koffie- en theehuis YUME gevestigd. Op het gezellige buitenterras, in de leuke druivenkas of het restaurant verwelkomen we je graag. Ook kunnen er georganiseerde vaartochten gemaakt worden tussen de kwekerijen georganiseerd door het Boskoopse VVV. PlantenTuin Esveld is één van de opstappunten. Het toeristisch Groene Hart informatiepaviljoen op de kwekerij is een prima startpunt voor fietstochten of wandelingen door Boskoop.

THEMADAGEN EN TUINPAD RIJNEVELD

We delen graag onze kennis. Iedere laatste zaterdag van de maand van voorjaar tot herfst, organiseren we met enkele collega’s het Tuinpad Rijneveld. Op diverse locaties in de meest Botanische Straat van Nederland, zijn dan groene activiteiten, lezingen, workshops, kwekerij of tuinbezoeken mogelijk. Plantentuin Esveld, Rijneveld 72, 2771 XS Boskoop

54


Boerderij De Duinen Texel

Onze vakantiewoningen, minicamping en kaasboerderij vindt u op een van de mooiste plekjes van Texel en op loopafstand van het strand. Naast onze minicamping met 10 plekken hebben wij ook 4 vakantiewoningen in de verhuur die u het hele jaar door kunt boeken. Wij hebben op ons bedrijf 9 melkkoeien waarvan de melk allemaal verkaast wordt tot een heerlijke echte boerenkaas. Wij maken bijna allemaal kilokaasjes, met verschillende kruiden er aan toegevoegd. Enkele kruiden zijn komijn, fenegriek, brandnetel en nog vele anderen. Naast de kruidenkazen zijn er natuurlijk ook de jonge, belegen, oude en heerlijke brokkelkaas. De kazen zijn allemaal bij ons op het erf verkrijgbaar en in de zomer op diverse zomermarkten. Vuurtorenweg 107, 1795 LL De Cocksdorp 0222 – 316 048

WWW.BOERDERIJDEDUINEN.NL

55


De Mèkkerstee

zorgboerderij, kaasmakerij & kinderboerderij

Op geitenboerderij De Mèkkerstee beleef je de charme van het boerenleven. Ervaar de wellness van onze geiten en bezoek onze vernieuwde kinderboerderij. Geniet tussendoor van ons zelfgemaakt ijs of bezoek ons restaurant voor een heerlijke kop koffie met appeltaart. In onze landwinkel kun je terecht voor allerlei streekproducten. Ben je met een (grote) groep of zoek je een leuke stop tijdens een dagtrip, dan verzorgen wij graag jullie lunch! Ons restaurant is tevens een unieke locatie voor vergaderingen, sessies of allerlei andere bijeenkomsten. De Mèkkerstee is een zorgboerderij. We werken intensief samen met Sjaloom Zorg. Mensen met psychische en psycho-sociale problemen en met een verstandelijke beperking werken volop mee op ons bedrijf. Ook bereiden we mensen voor op (terugkeer naar) betaald werk in de samenleving. Onze ca. 65 deelnemers dragen hun steentje bij aan het vele werk op de boerderij.

Naast een geitenboerderij en kaasmakerij is er op de Mèkkerstee ook een grote speeltuin. Leuk voor de kleintjes, waar ze zich helemaal uit kunnen leven. Bovendien staat er in de zomermaanden een groot springkussen in de vorm van een tractor. De Mèkkerstee is een van de leukste (gratis) uitjes in Zuid-Holland!

WWW.DEMEKKERSTEE.NL

56


Bij De Mèkkerstee maken wij zelf heerlijke, biologische geitenkaas. In onze kaasmakerij worden dagelijks de lekkerste geitenkazen gemaakt van verse geitenmelk. De Mèkkerstee is een grote geitenboerderij met zo’n 650 geiten. Onze geiten krijgen dagelijks de beste voeding en dat resulteert in circa 3 liter biologische melk per geit per dag. Van deze geitenmelk maken wij onze geitenkaas. Dit doen wij in de kaasmakerij, waar we dagelijks onze biologische geitenkaas bereiden. Bent u benieuwd hoe dit kaasmaakproces in zijn werk gaat? U kunt live meekijken hoe onze kaasmakers de lekkerste geitenkaas maken. en proef een stukje van een van onze geitenkaas.

In ons assortiment vindt u diverse soorten biologische geitenkaas. Stuk voor stuk zijn ze gemaakt in onze kaasmakerij. We hebben allerlei smaken in ons assortiment, van Jong tot Oud en van Truffel tot Honing Klaver. Wist u dat we ook een aantal prijswinnende kazen in ons assortiment hebben? Kom eens langs in onze landwinkel

Wij zijn het hele jaar door open van dinsdag t/m zaterdag. Onze openingstijden zijn van 09:00 tot 17:00 uur. In de zomervakantie zijn wij ook op maandag geopend. Hofdijksweg 34 - 3253 KB – Oudorp www.demekkerstee.nl

57


Landwinkel ‘t Zand onderneemt nu ook duurzaam

Sinds 2002 verkopen wij eigen teelt op onze Zandgrond in Den Bommel, buiten en in onze tunnelkassen. Daarnaast hebben wij een boerderijwinkel van ruim 130 m2 met veel delicatessen, biologische producten, aardappelen, groenten en fruit, aardbeien en kersen en in het seizoen Softijs en Milkshakes.

Streekmanden, fruitmanden en kerst­pakketten worden op heel Goeree-Overflakkee en omstreken bezorgd. Wij zijn ook aangesloten bij Proef-Streekproducten en bezorgen ook verspakketten en groentepakketten op woensdag en vrijdag. Lageweg 6, 3258 LK Den Bommel 0187 - 612 300, landwinkeltzand@live.nl, Facebook: Landwinkel ‘t Zand en Instagram

In 2006 zijn wij aangesloten bij Cooperatie Landwinkel en met onze zonnepanelen draaien wij zelfvoorzienend.

WWW.TZAND.LANDWINKEL.NL

58


Ouddorp aan Zee

BRON: WEEKENDTOERIST.NLTIPS-ACTIVITEITEN-OUDDORP-AAN-ZEE/

Vakantie vieren aan de Nederlandse kust? Zet koers richting Ouddorp aan Zee. Deze Zuid-Hollandse badplaats met zijn eindeloos brede stranden heeft alles in huis voor een heerlijk weekendje aan zee. Geniet bijvoorbeeld van een strandwandeling bij de vuurtoren. Met een hoogte van ruim 50 meter zie je Vuurtoren Westhoofd al van ver boven de glooiende duinen uit­torenen. Het vierkante rijksmonument is helaas (nog) niet open voor publiek, maar een wandeling over Strand Vuurtoren is een must als je in Ouddorp bent. Het is heerlijk uitwaaien op het brede strand aan de voet van de vuurtoren. Met de rode lichtbaken in het vizier voel je de vele aangespoelde schelpen onder je voeten knisperen.

Ook leuk: vanaf de parkeerplaats bij de vuurtoren start een gemarkeerde wandelroute van ongeveer vijf kilometer door natuurgebied Volgerland. Ouddorp is niet alleen een wandelparadijsje, het is ook een prima uitvalsbasis voor mooie fietstochten door een van de grootste aaneengesloten duinenlandschappen van ZuidHolland. Zo kun je er heerlijk trappen over het autovrije fietspad langs de kust. Meer dan tien kilometer fiets je met een zeebries in je haren door de duinen van Goeree, terwijl je geniet van een eersterangs uitzicht op de brede stranden. Maar ook aan het Grevelingenmeer is het heerlijk fietsen over de dijk met zicht op de broedeilandjes. Met dank aan Anita Boon, www.weekendtoerist.nl

59


Het eiland Goeree-Overflakkee is een prachtig eiland, met pittoreske dorpskernen, uitgestrekte natuurgebieden en weidse stranden. Een ideale omgeving om op een bijzonder vervoermiddel of per fiets te verkennen. Een prachtig vakantiegebied, maar ook enorm geschikt voor dagrecreatie en het organiseren van bedrijfsfeestjes, groepsuitjes, vrijgezellenfeestjes en familie-uitjes. Voor het huren van een kwaliteitsvervoermiddel, ben je bij De Bever Verhuur aan het juiste adres. We bieden een grote verscheidenheid aan kleine (elek-

trische) vervoermiddelen aan, waarbij de wens van de deelnemer centraal staat. Denk daarbij aan SegwayTours, e-scooters, Lopifits, e-bikes, gewone en vrolijke fietsen, (e)bakfietsen en diverse soorten tandems mét of zonder route. Uniek in ons assortiment zijn de mindervalide vervoermiddelen die we in samenwerking met Stichting Onbeperkt Actief (zie elders) aanbieden. Ons motto: Iedereen kan mee, van baby tot (tijdelijk) mindervalide, zelfs aan huisdieren is gedacht. Dat dragen we met veel plezier uit.

Scan de QR-code om rechtstreeks naar de route op route.nl te gaan.

60

Dijkstelweg 12, 3253 TB OUDDORP ZH

www.debever.com


De Stichting heeft geen winstoogmerk en kan deze vervoermiddelen daarom tegen normale huurtarieven aanbieden. Om dit te kunnen blijven doen, is de Stichting afhankelijk van donaties van bedrijven en particulieren. De combinatie met De Bever Verhuur zorgt ervoor dat een ervaren fietsmonteur de reparaties en het onderhoud van de vervoermiddelen kan uitvoeren. Dit alles maakt dat ook mindervaliden op pad kunnen met een goed onderhouden kwaliteitsvervoermiddel.

Stichting Onbeperkt Actief wil valide en mindervalide mensen met elkaar verbinden, door het stimuleren van gezamenlijke beweging in de buitenlucht. Dit doen we d.m.v. verhuur van aangepaste vervoermiddelen tegen reguliere huurtarieven. Stichting Onbeperkt Actief staat voor ‘iedereen doet mee’! De Stichting is gehuisvest op het terrein van De Bever Verhuur. Hierdoor is het mogelijk dat samengestelde groepen (validen en mindervaliden) samen op pad gaan. Dit is uniek en speelt in op de wensen en behoeften van een steeds groter wordende doelgroep. Denk hierbij aan gezinnen die met hun mindervalide kind(eren), opa en/ of oma een dagje willen recreëren. Woongroepen die er met hun begeleiders op uit kunnen, ouderen die samen kunnen fietsen, iets wat met een gewone fiets (bijna) niet meer mogelijk is. Door het grote aanbod aan verschillende vervoermiddelen kunnen ook groepen op pad.

Het voorziet in een behoefte van zelfstandigheid, maar zorgt er ook voor dat meedoen met de groep weer mogelijk is. Iets wat veel mindervaliden en ouderen tot op het moment dat ze met één van deze vervoermiddelen op pad gaan, al lange tijd niet meer hebben kunnen beleven. Om dit initiatief bestaansrecht te kunnen (blijven) geven zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u iets bijdragen? Kijk dan op www.onbeperktactief.nl. Dank u wel.

Normaliter zijn deze vervoermiddelen niet ideaal voor verhuur, voornamelijk vanwege de hoge aanschafkosten (en de beperkte mogelijkheid om deze terug te verdienen).

Stichting Onbeperkt Actief p/a Dijkstelweg 12, 3253 TB OUDDORP ZH

61


In het hart van Goedereede Bed & Breakfast

Goeree-Overflakkee is dé plek voor een actieve vakantie, je kunt er eindeloos fietsen en wandelen in de duinen en langs slingerende dijken. Uitwaaien op het strand, verken de dynamische natuur van de Kwade hoek, het mooiste strand van Nederland, of ga kite-surfen of blow-karten bij de Brouwersdam, om daarna uit te blazen bij een van de fraaie strandtenten.

En dan: overnachten in de kern van pittoresk Goedereede. Wij bieden logies en ontbijt in het hartje van Goedereede, op de kop van Goeree. Twee luxe kamers met en-suite badkamer en toilet in een historisch pand op de Markt. Stap naar buiten en strijk neer op een van de terrasjes, of ga eten in een van de restaurantjes op de Markt. Prijs 90,- euro incl. toeristenbelasting voor een 2-persoons kamer met een heerlijk ontbijt. Minimum aantal overnachtingen: 2. TV & Wifi op de kamer.

Dwaal over de Slikken van Flakkee, bezoek de iconische vogelhut TIJ aan het Haringvliet of ga op zoek naar de flamingo’s in de natuurgebieden aan de oostkant van het eiland. En bezoek vooral ook de oude havenplaatsjes van het eiland.

Carla en Ed van Wijk / info@bbgoeree.nl / 0629730813 www.bbgoeree.nl

62


Molenstichting Goeree-Overflakkee www.gomolens.nl

Goeree-Overflakkee is het meest zuidelijke van de Zuid-Hollandse eilanden. Men vindt in deze landelijke omgeving karakteristieke dorpen, grotendeels nog in oorspronkelijke staat. Behalve de hier kenmerkende ‘Kerkring’ om de monumentale kerken is ook veelal de molen bewaard gebleven. U kunt op Goeree-Overflakkee nog 12 windkorenmolens vinden. Van deze 12 molens is één molen (in Ouddorp) particulier bezit. De resterende molens zijn in bezit van de Stichting Tot Behoud Der Molens op Goeree-Overflakkee, kortweg Molenstichting Goeree-Overflakkee genoemd.

WWW.GOMOLENS.NL

AGENDA 2021

Data onder voorbehoud van de maatregelen: -

63

Tweede Paasdag KijkbijdeBoer: Nationale molen- en gemalendag: Flakkeese Molendag: Open Monumentendag

5 april 2021 8 mei 2021 10 juli 2021 11 september 2021


Ontdekken, beleven en overnachten? DUS-Events vormt de Ultieme Schakel!

DUS-Events vormt de schakel tussen ontdekken en beleven van leuke en interessante activiteiten, gekoppeld aan overnachtingen op unieke locaties.

een route met leuke puzzelelementen. Zelf geen motor, maar wel een motorrijbewijs? DUS-Events heeft eigen motoren in de verhuur. Of liever de route in een stoere Landrover of een “Lelijk Eendje”, ook deze opties zijn mogelijk.

De Zuidwestelijke Delta heeft heel veel te bieden. Het is een ontzettend mooi gebied en er valt van alles te ontdekken, te voet, op de fiets, met de auto of met de motor.

Eropuit in de natuur? Zeehonden, vogels en flamingo’s spotten, een natuurwandeling of mooie rondvaart. Ook dat is een van de activiteiten van DUS-Events. GoereeOverflakkee, Zeeland, Voorne-Putten en de Hoeksche Waard hebben ontzettend veel natuurschoon te bieden. Prachtige uitgestrekte natuurgebieden waar je nog heerlijk kunt verdwalen.

Ontdek de Deltawerkenroute is een geweldig uitje voor de individu maar ook voor het gehele gezin. 3 Prachtige routes langs de 13 robuuste Deltawerken. Doorkruis het landschap van Zuid-Holland, Zeeland en Noord-Brabant in 3 dagen. Laat je inspireren en informeren over de Watersnoodramp van 1953 en de daaruit voortgekomen Deltawerken. Bezoek tijdens de routes diverse musea, informatiecentra en horecagelegenheden voor een kop koffie of een lekkere lunch. Dit alles gekoppeld aan een verblijf in een luxe vakantiewoning, een strandappartement, hotelkamer of gewoon je eigen camper of tent.

Vraag naar de mogelijkheden via: info@dus-events.nl of 0187-491281 (optie 4).

Liever een iets actiever uitje? Vraag dan naar de mogelijkheden voor het rijden van een heuse Rally! Of

WWW.DUS-EVENTS.NL 64