Bourgondische Beleving: editie Noord-, Zuid-Holland & Zeeland 01-2020

Page 1

editie Noord-, Zuid-Holland & Zeeland

Bourgondische Beleving in d e p ro v in cie

GOEREE GOES

GeReAneTmIeSn!

OVERFLAKKEE

ALKMAAR

BROUWERSHAVEN

m

ALBLASSERDAM

6e jaargang - editie nummer 1 - 2020


De golfbaan die nooit verveelt! Golfbaan Stippelberg

Gelegen tussen de kernen Bakel en Milheeze, ten zuiden van natuurgebied ‘De Stippelberg’. Met het ontwerp van Golfbaan Stippelberg creëerde architect Michiel van der Vaart van Jol Golf Design een top baan in een prachtige stille omgeving. Het complex is maar liefst 90 hectare groot en karakteristiek zijn de grillige, ruige bunkers, indrukwekkende greens, uitgestrekte stuifduinen (stippels), heidelandschap en het binnenmeer. Golfbaan Stippelberg heeft in totaal 27 holes verdeeld over een 9 holes Executive Course, par 3/4 baan en een 18 holes Championship Course. Omdat de baan is aangelegd als inland links course speelt de wind altijd een rol. Het is geen makkelijke baan. Wilt u echt goed kunnen scoren, dan moet u hem wel vaker gespeeld hebben. De baan daagt u uit en verveelt nooit! Golfbaan Stippelberg heeft naast de golfvoorzieningen ook een restaurant/clubhuis Brasserie Stippelberg waar

iedereen van harte welkom is. Een brasserie met een zonnig terras waar in gemoedelijke Brabantse gezelligheid het goed toeven is en u kunt genieten van heerlijke en pure gerechten. Wandelen of fietsen in de bosrijke omgeving van Golfbaan Stippelberg is prima mogelijk vanaf de parkeerplaats van de golfbaan. In de vroege ochtend kunt u bij ons terecht voor geurende koffie met lekkernij. ’s Middags bent u welkom voor een smakelijke lunch of borrelhap en vanaf 16:00 uur is het heerlijk dineren. In alle rust eten en drinken en genieten van de meest bijzondere zonsondergangen. Kortom de Golfbaan en Brasserie Stippelberg zijn de ideale basis voor een sportieve dag en/of een dagje rust in de natuur. Tot ziens op Golfbaan Stippelberg! Meer informatie is te vinden op www.golfbaan-stippelberg.com


Zuid-Holland, Noord-Holland en Utrecht. Prachtige provincies met mooie natuurgebieden, schitterende dorpjes en authentieke steden, de moeite waard om eens te bezoeken. In deze wonderlijke tijden met alle virusperikelen richten wij onze schijnwerpers op ons eigen land… en zult u ontdekken hoe mooi en bijzonder Nederland is. Zeker als u, zoals velen, zult besluiten uw vakantie alhier door te brengen.

Colofon Uitgever ARDS Media Directeur Jan Cor Rijnvis Accountmanager Ad Turkenburg Vormgeving www.uniek-design.nl

Foto: Stichting Achterhoek Toerisme

Deze uitgave is met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld. ARDS Media is niet verantwoordelijk voor enige directe of indirecte schade die zou kunnen ontstaan door het gebruik van de hierin aangeboden informatie. Aan de inhoud van deze brochure kunnen op geen enkele manier rechten worden ontleend of aanspraken worden gemaakt.

Bolderweg 1, 1332AX Almere Telefoon: 036 - 20 49 002 info@ardsmedia.nl volg ons nu ook op facebook

www.ardsmedia.nl De Bourgondische Beleving kunt u onder meer (gratis) verkrijgen bij het Toeristisch Informatie Punt (TIP). De exemplaren liggen uiteraard ook bij de deelnemende adverteerders.

Gaat u eens neuzen in Alkmaar, waar u niet alleen de Kaasmarkt vindt, maar ook mooie musea en sfeervolle horecagelegenheden waar u zich tegoed kunt doen aan een drankje en/of een hapje. Ook Goes en Ouddorp in de provincie Zeeland hebben veel te bieden. U leest er meer over in deze uitgave. Of doet u eens een dagje Alblasserdam, dan gaat u met een goed gevoel weer naar huis of naar uw verblijfsadres. Denkt u in deze moeilijke tijden vooral aan onze adverteerders in de horeca- en recreatiebranche; zij hebben u en uw klandizie heel hard nodig! Ondanks alle beperkingen en maatregelen hopen wij dat u gaat genieten van een heerlijke zomer en nazomer. Veel leesplezier én… blijf veilig!


Ontdek Goeree-Overflakkee

4


Goeree-Overflakkee is een prima uitvalsbasis voor een actief dagje uit, een strandvakantie, een fiets- of wandeltocht of om gewoon even tot jezelf te komen. De natuur is ongerept en de kust en stranden zijn schitterend. Op Goeree-Overflakkee vind je diverse natuurgebieden. Ga met een gids of boswachter de Slikken van Flakkee op en spot reeën, fjordenpaarden, heckrunderen of zeehonden. Wandel zelf naar één van de twee wild arena’s (uitkijkplekken) in de Slikken of maak een tocht door de Kwade Hoek. Kinderen kunnen op ontdekkingstocht in natuurspeeltuin Buutenplaets bij de Galathese haven, Atlantia in Middelharnis of Stellebos in Stellendam.

VOGELS SPOTTEN De Europese Zeearend, lepelaar of grote stern spot je in de vrije natuur, vanuit één van de hutten van vogelboulevard Hellegatsplaten of vanuit vogelobservatorium TIJ. Wie in de winter een bezoek brengt aan dit eiland heeft wellicht het geluk een groep wilde flamingo’s te spotten bij Battenoord.

duinen. Je vindt er gezellige strandtenten, waar je lekker kunt genieten van een hapje of drankje.

WATERSPORT

STRANDPLEZIER

De Brouwersdam, met aan één kant de Noordzee en aan de andere kant de Grevelingen, is dé hotspot voor windsurfers, foilesurfers en kitesurfers van over de hele wereld! Ga zelf het water op tijdens een surfclinic of kijk hoe de surfers de golven trotseren. Houd je van zeilen? Ook dat kan op het Haringvliet en de Grevelingen.

Houd je van strand en zee? Bij Ouddorp en de Brouwersdam vind je brede zandstranden en een uitgestrekt duingebied! Relax en geniet van een heerlijke dag op het strand. Doe mee met een potje beachvolleybal, yoga op het strand, maak een strandwandeling of fiets door de

5


VOGELOBSERVATORIUM TIJ, FOTO: MERIJN KOELINK

BLIJF JE SLAPEN? Naast stranden en natuur vind je in het gebied ook veel gezelligheid in de dorpen en jachthavens. In Ouddorp en Middelharnis kun je leuk shoppen. Er zijn verspreid over het eiland diverse horeca- en overnachtings­mogelijkheden. Of je nu vlakbij de kust wilt overnachten, in de levendigheid van een dorp of vlakbij de natuur, er is voor ieder wat wils. Bovendien kun je op heel Goeree-Overflakkee gratis parkeren!

MEER INFORMATIE? Meer informatie over Goeree-Overflakkee? Kijk op www.goeree-overflakkee.nl Like ons op Facebook: @GoereeOverflakkee of volg ons op twitter en Instagram: @eilandgo.

TIPS EN UITJES VOGELOBSERVATORIUM TIJ Wat je zeker niet moet missen bij een bezoek aan Goeree-Overflakkee is TIJ. Aan de rand van het Haringvliet ligt dit bijzondere vogelobservatorium in de vorm van een ei! Je hebt er een 360 gradenuitzicht. Vanaf de parkeerplaats bij Jachthaven Stellendam loop je via een beschut pad en vervolgens een spannende tunnel naar TIJ.

  

INSPIRATIE EN MEER INFORMATIE Ben je nieuwsgierig naar Goeree-Overflakkee en wil je inspiratie opdoen? Breng dan een bezoek aan het VVV Inspiratiepunt in Ouddorp. Op een leuke en interactieve manier kun je hier ontdekken waarom Goeree-Overflakkee zo leuk is. De inspiratie medewerkers informeren je graag over het eiland en alles wat er te doen en te beleven is. Check voor een compleet overzicht van activiteiten en evenementen de evenementenkalender via events.visitgo.nl Het Inspiratiepunt is gevestigd aan de Bosweg 2 in Ouddorp.

6


RTM Oudorp

De kolen branden, de dieseltank zit vol. Wij zijn er klaar voor!

De RTM verzorgde tussen 1898 en 1966 met haar trams, bussen en veren het personen- en goederenvervoer tussen Rotterdam en de eilanden. Vanaf 1966 leeft de RTM verder als een uniek vervoersmuseum, sinds 1989 gevestigd aan de voet van de Brouwersdam. Maak eens een tochtje met een gerestaureerde RTM-tram uit die vroegere jaren door de duinen van ‘De Punt’ van Goeree, over de Brouwersdam naar Scharendijke, halte West-Repart. Tijdens de rit met de stoom- of dieseltram, die een uur duurt, heeft u een prachtig uitzicht over het Grevelingenmeer en de duinen. Ook krijgt u een indruk hoe vroeger het vervoer vanuit Rotterdam naar en van de eilanden geregeld was. In de remise kunt u het gerestaureerde trammaterieel bezichtigen. Er is verder een expositie van oude foto’s en voorwerpen in ons museum met museumwinkel. In Middelplaat-Haven sluit de tram aan op een rondvaartboot. Kortom, het RTM-museum en haar unieke omgeving zijn een uitgebreid bezoek ruimschoots waard! In de koffiehoek kunt u rustig genieten van een hapje of een drankje.

Het RTM museum is uniek in zijn soort daar het uitsluitend materieel bezit en gebruikt dat bij RTM in gebruik is geweest. Tijdens uw bezoek kunnen de kinderen met behulp van een ‘Spoortocht’ alle unieke museumstukken zoeken en bewonderen. U kunt via de website ook trams en/of bussen reserveren voor een familie- of bedrijfs­ evenement. Ook het museum zelf is te huur voor bijvoorbeeld trouwpartijen en recepties. Website: www.rtm-ouddorp.nl Facebook: facebook.com/stichtingrtmouddorp

7


Het eiland Goeree-Overflakkee is een prachtig eiland, met pittoreske dorpskernen, uitgestrekte natuurgebieden en weidse stranden. Een ideale omgeving om op een bijzonder vervoermiddel of per fiets te verkennen. Een prachtig vakantiegebied, maar ook enorm geschikt voor dagrecreatie en het organiseren van bedrijfsfeestjes, groepsuitjes, vrijgezellenfeestjes en familie-uitjes. Voor het huren van een kwaliteitsvervoermiddel, ben je bij De Bever Verhuur aan het juiste adres. We bieden een grote verscheidenheid aan kleine (elek-

trische) vervoermiddelen aan, waarbij de wens van de deelnemer centraal staat. Denk daarbij aan SegwayTours, e-scooters, Lopifits, e-bikes, gewone en vrolijke fietsen, (e)bakfietsen en diverse soorten tandems mĂŠt of zonder route. Uniek in ons assortiment zijn de mindervalide vervoermiddelen die we in samenwerking met Stichting Onbeperkt Actief (zie elders) aanbieden. Ons motto: Iedereen kan mee, van baby tot (tijdelijk) mindervalide, zelfs aan huisdieren is gedacht. Dat dragen we met veel plezier uit.

Scan de QR-code om rechtstreeks naar de route op route.nl te gaan.

8

Dijkstelweg 12, 3253 TB OUDDORP ZH

www.debever.com


De Stichting heeft geen winstoogmerk en kan deze vervoermiddelen daarom tegen normale huurtarieven aanbieden. Om dit te kunnen blijven doen, is de Stichting afhankelijk van donaties van bedrijven en particulieren. De combinatie met De Bever Verhuur zorgt ervoor dat een ervaren fietsmonteur de reparaties en het onderhoud van de vervoermiddelen kan uitvoeren. Dit alles maakt dat ook mindervaliden op pad kunnen met een goed onderhouden kwaliteitsvervoermiddel.

Stichting Onbeperkt Actief wil valide en mindervalide mensen met elkaar verbinden, door het stimuleren van gezamenlijke beweging in de buitenlucht. Dit doen we d.m.v. verhuur van aangepaste vervoermiddelen tegen reguliere huurtarieven. Stichting Onbeperkt Actief staat voor ‘iedereen doet mee’! De Stichting is gehuisvest op het terrein van De Bever Verhuur. Hierdoor is het mogelijk dat samengestelde groepen (validen en mindervaliden) samen op pad gaan. Dit is uniek en speelt in op de wensen en behoeften van een steeds groter wordende doelgroep. Denk hierbij aan gezinnen die met hun mindervalide kind(eren), opa en/ of oma een dagje willen recreëren. Woongroepen die er met hun begeleiders op uit kunnen, ouderen die samen kunnen fietsen, iets wat met een gewone fiets (bijna) niet meer mogelijk is. Door het grote aanbod aan verschillende vervoermiddelen kunnen ook groepen op pad.

Het voorziet in een behoefte van zelfstandigheid, maar zorgt er ook voor dat meedoen met de groep weer mogelijk is. Iets wat veel mindervaliden en ouderen tot op het moment dat ze met één van deze vervoermiddelen op pad gaan, al lange tijd niet meer hebben kunnen beleven. Om dit initiatief bestaansrecht te kunnen (blijven) geven zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u iets bijdragen? Kijk dan op www.onbeperktactief.nl. Dank u wel.

Normaliter zijn deze vervoermiddelen niet ideaal voor verhuur, voornamelijk vanwege de hoge aanschafkosten (en de beperkte mogelijkheid om deze terug te verdienen).

Stichting Onbeperkt Actief p/a Dijkstelweg 12, 3253 TB OUDDORP ZH

9


Keurslagerij Floresteijn Pure ambacht, dagverse producten en volledige eigen productie. Dat is waar u op kunt rekenen bij Keurslagerij Floresteijn. Ons enthousiaste team helpt u graag in onze winkel in Ouddorp. Door de jaren heen zijn wij een echt begrip geworden in Ouddorp en omgeving en in het verleden is de slagerij een aantal keer verbouwd om voorbereid te zijn op de toekomst. Rundvlees is één van onze specialiteiten. Eigenlijk wel logisch als u zich bedenkt hoe lekker rundvlees is. En dan hebben we het zeker niet alleen over de kogelbiefstuk en het rundergehakt, maar ook over al

dat heerlijke stoofvlees dat het rund ons biedt. Onze Oma’s Kip is een vleeskuiken dat langzaam heeft gegroeid en een prima leven heeft gehad. Dit heeft uiteindelijk baat bij de smaak van de kip. Doordat deze kippen natuurlijker opgroeien met zo min mogelijk toevoegingen, is de smaak ouderwets lekker. Bij de smaaktest waren de reacties lovend. Kip zoals kip hoort te smaken. Bestel makkelijk vanaf huis of werk via onze website!

www.keurslagerfloresteijn.nl

Raadhuisstraat 13 - 3253 AN Ouddorp - 0187-681348

Hotel Akershoek - al 34 jaar een begrip in Ouddorp Onze 8 hotelkamers zijn comfortabel en bovenal gezellig ingericht. Alle hotelkamers zijn voorzien van een eigen douche en toilet.

Restaurant

In ons sfeervolle restaurant en op ons gezellige terras kunt u genieten van onze heerlijke specialiteiten. Een uitgebreide menukaart, met zoals u van ons gewend bent: heerlijke, traditionele maar ook verrassende en bovenal lekkere gerechten! Ons personeel staat de gehele avond klaar om u een fantastische avond te bezorgen.

www.hotelakershoek.nl 10

Boompjes 1 - 3253 AC Ouddorp - 0187 681 437


Beeldentuin Achter de Westduinen is een particuliere beeldentuin gelegen in Ouddorp op de kop van het eiland Goeree Overflakkee. De per seizoen wisselende collectie omvat werk van bekende Nederlandse en buitenlandse kunstenaars. Een bezoek aan de tuin vormt ook dit jaar een totaalervaring waarbij de kunst nieuwsgierigheid, verbazing en bezinning zal oproepen tegen het decor van een zomerse omsloten tuin. Maak van uw bezoek een dagtrip door lekker te lunchen in het bijzondere tuinrestaurant. Openingstijden: 11 juni t/m 4 juli 2020 donderdag, vrijdag ---------------- 13.00 uur tot 17.00 uur zaterdag --------------------------- 11.00 uur tot 17.00 uur 9 juli t/m 19 september 2020 donderdag, vrijdag en zaterdag - 11.00 uur tot 17.00 uur Dijkstelweg 58 Ouddorp www.achterdewestduinen.nl

11


Naam van bakkerij De Ruiter gaat gehele wereld over Bakte banketbakker J. C. de Ruiter vroeger alleen maar speculaas in de periode september tot en met december, nu produceert zijn bedrijf in het topseizoen 200.000 pakken (van 400 gram) per week. Zelfs in Australië en Canada kan men speculaas uit Ooltgensplaat in de winkel aantreffen. De Ruiter’s Bakkerij heeft verschillende producten, Speculaas is onze specialiteit, maar produceren ook Koffiekoeken, Suikerwafels, Reuze speculaas. Uiteraard voldoet de Ruiter’s Bakkerij aan diverse strenge kwaliteitseisen. Hiervoor hebben wij enkele certificaten in ontvangst mogen nemen, welke te vinden zijn op onze website. Wij werken met goed onderhouden apparatuur en werken volgens strenge veiligheidsvoorschriften. De Ruiter’s Bakkerij - Dorpsweg 25 3257 LB Ooltgensplaat - 0187 631 844 www.ruitersbakkerij.nl

12


Goedereede

een prachtig stadje met een rijke historie

In 1065 was deze plek een veilige ankerplaats. Beurtschippers, koopvaarders en vissers zorgden voor welvaart. Door de gunstige economische ontwikkeling werd de stad ommuurd en voorzien van een vijftal poorten. Er is heel veel moois te zien in Goedereede. De prachtige grote kerk met de imposante toren, die 500 jaar oud is en 40 meter hoog. U kunt de toren beklimmen en het museum bezoeken. U wordt bij mooi weer beloond met een schitterend uitzicht. Vroeger was de toren een vuurtoren waar een echt vuur op gestookt werd, later een olielamp en nog later grote lampen. In 1912 is de functie vuurtoren overgegaan naar Ouddorp. Monumentale huizen met hals-, klok- en tuitgevels zijn er volop te zien evenals de vloedplanken die bij te hoge vloed, het zeewater tegenhielden. Nadat Goedereede zijn functie als koopmansstad had verloren, begon het zich te ontwikkelen als landbouw­ gemeenschap. Op de plaatsen waar vroeger pakhuizen waren, verrezen landbouwschuren. De Achterstraat

is nog één van de weinige schuren­straten van Nederland. De eigenaren van de schuren woonden in de grote huizen aan de haven en de Markt maar de schuren stonden los van de huizen. Een originele straat waar vele jaren terug de film “Op hoop van zegen” is opgenomen. Goedereede is een prachtig stadje met een rijke historie. Wij adviseren u een rond­ wandeling met gids te boeken bij de VVV in Ouddorp. Iedere donder­dag in de zomer­vakantie zijn er stads­ wandelingen met na afloop een glas port. Waarom dat is, vertellen de gidsen u graag.

13


Breen Agrarisch Bedrijf In een van de mooiste polders, op het mooie eiland GoereeOverflakkee, vindt u de boerderij van de familie Breen. De biologische melkveehouderij is de belangrijkste speerpunt van het bedrijf. Na een aantal jaar zonder melkvee is in het najaar van 2014 ons bedrijf uitgebreid met Jerseykoeien, waardoor wij tevens de overstap hebben gemaakt naar biologisch boeren. De melk van de Jerseys wordt op het eiland verwerkt

tot kaas en boerderij-ijs. Duurzaam ondernemen laat ook het boerenleven niet ongemoeid. We staan met ons bedrijf voor de uitdaging om in te zetten op duurzaamheid en we zien het ook als onze maatschappelijke verantwoordelijkheid voor de samenleving. Breen is van oudsher een agrarisch bedrijf. Het is opgericht door Piet zijn overgrootvader aan de Hazersweg in Ouddorp. Het was toen een gemengd bedrijf.

B&B Hartje Ouddorp

B&B Hartje Ouddorp is gevestigd in ons voorhuis wat in 1763 is gebouwd en het staat in een van typische liees van Ouddorp. Wij zitten letterlijk in het hart van Ouddorp maar u ervaart alleen rust en ruimte. Wij bieden u ons voorhuis aan wat wij omgebouwd hebben tot een B&B en eigenlijk is het een vakantiehuisje huren in Ouddorp want "Hartje Ouddorp" is voorzien van alle gemakken zoals een eigen badkamer, een zeer gezellige huiskamer, een lekker terras en keuken en ook is er gratis wifi aanwezig. Volgens vele mensen die bij ons hebben gelogeerd is het een waar ‘thuis komen’. Wij verhuren onze B&B als short stay appartment of als een vakantie huisje en dit is exclusief ontbijt en inclusief het gebruik van bedtextiel, keukentextiel en badtextiel en schoonmaakkosten. Familie Rabouw - Hazersweg 8 - 3253 XG Ouddorp 06 47391100 - www.bedandbreakfasthartjeouddorp.nl

14

Fam. Breen en medewerkers Oude Westerloosedijk 10 3252 LP Goedereede www.breen.nl


Onze Jerseykoeien Breen Agrarisch Bedrijf

is een heel sobere koe. Dat betekent, relatief gezien, dat de koe met minder (kracht)voer melk produceert. Deze melk heeft een hoger caroteengehalte dan de melk van andere koe rassen (bv. de Holsteiner) en ook een ruime vet/eiwitverhouding. Wij melken nu zo’n 125 Jerseykoeien. De melk wordt op het eiland hier verwerkt tot kaas en boerderij-ijs, waardoor we dus gezamenlijk een echt streekproduct leveren. Naast de melkkoeien heeft Breen AB nog zo’n 130 andere Jerseys lopen, van kalfjes en pinken tot stieren/ossen voor het vlees die in de natuurgebieden lopen.

Sinds de uitbreiding van ons bedrijf met de Jerseykoeien zijn wij een biologisch bedrijf geworden. We zijn SKAL gecertificeerd, dus we voldoen aan de gestelde eisen van de biologische veehouderij. Deze uitbreiding is aanleiding voor ons geweest om bewust om te gaan met mens, dier en milieu en dit willen we dan ook graag uitdragen. Bij de bouw van onze nieuwe stal is zoveel mogelijk rekening gehouden met dierwelzijn, maatschappelijk verantwoord ondernemen en duurzaamheid. De Jersey is een kleine koe, bruin van kleur, met grote ogen. Ze hebben sterk beenwerk, harde gepigmenteerde klauwen. Ze zijn erg nieuwsgierig van karakter. De Jersey

Bron: Breen Agrarisch Bedrijf Goedereede www.breen.nl

15


Zeil- & Surfcentrum Brouwersdam watersportparadijs aan het Grevelingenmeer

Zeil- & Surfcentrum Brouwersdam is hét watersport­paradijs aan het Grevelingenmeer; een unieke plek waar actie, ontspanning en verblijf samenkomen.

Tussen maart en oktober kun je ook nog deelnemen aan diverse toffe clinics en organiseren we een aantal gave evenementen zoals de Sunset SUP tour, Summer Fair én DAM-X!

Kom eens langs en leef je uit op het water door te gaan windsurfen, zeilen, SUP’en of bodysliden van de waterjump. Er worden dagelijks windsurf- en zeillessen gegeven door onze ervaren en gediplomeerde instructeurs, maar het is natuurlijk ook mogelijk een windsurfsetje, boot of sup te huren om zelfstandig het water op te gaan. Houd je van nog meer sensatie? Neem dan zeker een duik van de waterjump en oefen spectaculaire sprongen boven het water!

SUMMER FAIR // 11 augustus van 17:00 - 22:00 uur Gezellige avond voor het hele gezin. Er is een knusse markt waar kleding, accessoires en andere hebbedingetjes te shoppen zijn, live muziek in Restaurant Eat & See en er zijn allerlei leuke activiteiten voor de kids! Ook de surfshop zal speciaal voor deze avond geopend blijven tot 21:00 uur. DAM-X // 9 t/m 11 oktober Zet dit toffe event alvast in je agenda voor na de zomer. Met o.a. het friday night event, run by night, boardsports & food market, gave activiteiten een dikke party en nog veel meer! www.dam-x.com

Na alle actie is het tijd om neer te ploffen in één van de comfortabele stoelen van Restaurant Eat & See; een fijne plek waar je kunt ontspannen en genieten van lekker eten en een prachtig uitzicht. Maak je verblijf bij Brouwersdam compleet door te overnachten in onze sfeervolle rooms of beachlodges aan het water.

Ossenhoek 1 (Kabbelaarsbank) 3253 MH Ouddorp (ZH) - www.brouwersdam.nl

16


Slikken van Flakkee Voor echte natuurliefhebbers

Voor echte natuurliefhebbers zijn de Slikken van Flakkee zeker een bezoekje waard. Dit natuurgebied ligt op het eiland Goeree-Overflakkee, tussen de plaatsen Herkingen en Goedereede. Slikken zijn platen die bij laagwater droog vallen en bij hoog water onder water lopen. Hier vindt u de mooiste natuur! Uitrusten na een dagje op de Slikken van Flakkee? Kom uitrusten bij Noordzeepark!

WAT IS MOGELIJK OP DE SLIKKEN VAN FLAKKEE

Langs de routes die u kunt volgen door de Slikken van Flakkee ziet u niet alleen natuur. Er zijn ook een groot aantal dieren die in het wild leven. Er leven onder andere Fjordenpaarden en Heckrunderen in de Slikken van Flakkee. Ook verschillende vogels, zoals Kluten en Strandplevieren vindt u hier. Vanaf één van de vogel­ kijkpunten heeft u een schitterend uitzicht op deze vogels.

een natuurlijk oerbos ontwikkeld. De Midden Slikken is wel beïnvloed door de mens. Zo is er bijvoorbeeld een groot strandmeer gegraven. Het Zuidelijke gedeelte van de Slikken vindt u een grazig, open kustlandschap. Door middel van beweiding is er een leefgebied gecreëerd voor Fjordenpaarden en Heckrunderen.

De Slikken van Flakkee van in drie gedeeltes op te delen. Het Noordelijke gedeelte van de Slikken is het beboste gedeelte. Door de natuur haar gang te laten gaan is er

Bron: Noordzeepark www.noordzeepark.nl

17


Bungalowpark Herkingen Het park kent rust, ruimte en privacy maar ook alle mogelijkheden voor een ontspannen vakantie. Bungalowpark Herkingen is ideaal voor families met kinderen en mensen die rust zoeken. Een kabelbaan,

trampoline, voetbalveld, jeu de boule­baan, tafeltennistafel en klimtoestellen zorgen ervoor dat ook de kinderen zich niet vervelen. Kijk voor meer informatie op onze website www.bungalowparkherkingen.nl

Buitenplaats Herkingen 1A - 3249 BX Herkingen - 0187 – 669521

Herkingen Marina - een moderne jachthaven met prima faciliteiten, gelegen in een uniek watersportgebied: ‘het Grevelingenmeer’.

RUST, RUIMTE EN NATUUR

Dat zijn de drie sleutelwoorden in onze jachthaven gelegen aan de noordzijde van het Grevelingenmeer. Centraal gelegen in de Delta, over weg en water goed bereikbaar. Wij bieden u een goed geoutilleerde haven. Bent u op doorreis of wilt u gewoon even lekker een tijdje in Herkingen vertoeven? Herkingen is een van de kleinere dorpen op Goeree-Overflakkee. Maar daarom niet minder populair, met name in de zomermaanden komen hier veel watersporters. De Grevelingen is een prachtig gebied en heeft vele mogelijkheden tot recreatie. Er is voor iedereen wel iets te doen op het gebied van watersport, zoals sportduiken en surfen. Er zijn diverse eilandjes en tussen Goedereede en Herkingen liggen de Slikken van Flakkee.

www.herkingen-marina.nl

Kaaidijk 29 - 3249 AJ Herkingen - 0187 669 344

18


Herkingen

Proef de Zeeuwse gastvrijheid!

onder­gelopen polders bleef staan, dwong de bevolking tot het zoeken naar andere inkomsten. De visserij op oesters, mossels en krukels (alikruiken) zorgden voor een inkomen.

Bron: VVV Zeeland

De korenmolen, die ooit op de plaats van de huidige Visbank stond, moest wijken voor de visserij. De bovenbouw met wieken werd gesloopt, de onderbouw werd tot Visbank verbouwd. Het monument bestaat nu nog. Het is het enige bouwwerk dat aan de visserij herinnert in het dorp. Nadat de visserijrechten verloren gingen voor Herkingen, ging de bevolking weer over op landbouw.

Herkingen is een van de kleinere dorpen op Goeree-­ Overflakkee. Maar daarom niet minder populair, met name in de zomermaanden komen hier veel watersporters.

Tegenwoordig is toerisme belangrijk voor het dorp. Er zijn twee havens te vinden in Herkingen. De ene haven is van een watersportvereniging, de andere is een commerciële jachthaven. Herkingen ligt pal aan het Grevelingenmeer en is daardoor een populaire watersportbestemming. Er ligt ook een vakantiepark in het dorp.

Voor het huidige dorp ontstond, was er Oud-Herkingen. Dat is in 1511 in de golven verdwenen. Het Herkingen zoals wij dat nu kennen is pas later ontstaan. Het water dat in de

Meer informatie: www.vvvzeeland.nl

HERKINGEN

19


Lunchen & Winkelen bij Entrez in Middelharnis

Entrez is een lunchroom en cadeauwinkel in het centrum van Middelharnis. Een bijzondere winkel waar mensen met een beperking werken. We serveren je graag een kopje koffie of thee, glaasje fris, gebak of lunch. In onze cadeauwinkel vind je onder andere handgemaakte kaarsen, die in het atelier achter de winkel gemaakt worden. Leuk als cadeautje of souvenir!

Op vertoning van Bourgondische Beleving ontvang je 10% korting op consumpties of een item uit onze winkel ĂŠn een GRATIS goodiebag!

De producten die in Entrez worden verkocht zijn door mensen met een beperking gemaakt en komen van verschillende werkplekken van de Gemiva-SVG Groep, zoals zorgboerderij De Bonte Koe.

Lunchroom & cadeauwinkel Entrez Eendrachtstraat 45-47 Middelharnis 0187 48 29 39 entrez@gemiva-svg.nl

OPENINGSTIJDEN

ma di t/m vr

20

12.00 - 16.00 uur 09.00 - 16.00 uur


Zorgboerderij De Bonte Koe Heerlijke verse producten

De Bonte Koe is een dagbestedingslocatie van de GemivaSVG Groep op een reguliere boerderij in Sommelsdijk. Dagelijks werken in De Bonte Koe tussen de 15 en 24 mensen met een lichte tot matige (meervoudige) verstandelijke beperking en/of niet-aangeboren hersen­ letsel en/of bijkomende (psychische) problematiek. Van maandag t/m vrijdag verzorgen ze de dieren, werken ze in de moestuin, verwerken en verkopen ze groente en fruit. Ze maken houten producten en voeren huishoudelijk werk uit om het gebouw te onderhouden. Zorgboerderij De Bonte Koe Oud-Kraaijerdijk 14, Sommelsdijk 0187 47 07 80, bontekoe@gemiva-svg.nl Neem contact met ons op voor meer informatie.

De Bonte Koe Dagen – iedere donderdag van 9 juli t/m 27 augustus 2020 tussen 13.00 – 15.00 uur Tijdens de Bonte Koe Dagen kun je bij zorgboerderij De Bonte Koe terecht voor allerlei gezellige boeren activiteiten: - Speel een spelletje boerengolf. - Help mee met dieren voeren. - Groene vingers? Kom bij ons tuinieren! Entree/activiteit: € 1,50 p.p. Tijdens de activiteiten kun je tegen een kleine prijs genieten van een kopje koffie of thee, limonade of een ijsje.

21


Uitgebreid snackbar menu Bij Eetwinkel ’t Hoekje kun je kiezen uit een uitgebreid snackbar menu, zodat er voor iedereen uit je gezin lekker eten is. Kom naar onze Eetwinkel of geef je bestelling telefonisch aan ons door. Je kunt je bestelling ook online plaatsen! Dan zorgen wij ervoor dat je bestelling op het door jou gekozen tijdstip klaarstaat. Of we komen het bij je bezorgen!

Feestje? Boek onze snackwagen Heb je voor wat meer mensen lekker eten en drinken nodig? Wij beschikken over een friet/snackwagen die in te zetten is bij ieder feestje of evenement.

22


Zuidwester Middelharnis Je bent welkom op Hernesseroord

Op het terrein Hernesseroord in Middelharnis wonen en werken mensen met een beperking. Het is daarnaast een gezellige ontmoetingsplaats voor iedereen. Er is genoeg te beleven voor jong en oud. Kom eens langs!

mooie avonturen beleefd kunnen worden. Het is heel toegankelijk, waardoor ook mensen met een beperking mee kunnen doen. De speeltuin is iedere dag geopend tot 22.00 uur. De kinderboerderij is geopend van maandag tot en met zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur. De toegang is gratis! www.blijewei.nl

Brasserie Dok16 - Brasserie Dok16 ligt direct naast de speeltuin de Blije wei. Ideaal om even uit te rusten en te genieten van wat lekkers. Je kunt er ook je feestje vieren! Het bijzondere is dat veel werkzaamheden worden verricht door mensen met een beperking. Dok16 is geopend van maandag t/m vrijdag van 10.00 – 16.30 uur en op zaterdag en zondag van 10.30-16.30 uur. Vanaf 1 oktober t/m 1 mei zijn we op zondag gesloten. www.brasseriedok16.nl

Cruyff court – sportveldje Naast Dok16 ligt het Cruyff Court, een mooi sportveldje, waar veel verschillende sporten op uitgeoefend kunnen worden. Je kunt er bijvoorbeeld (zit)voetballen, (rolstoel)basketballen en tafeltennissen. Neem wel zelf de sportattributen mee. Kwekerij & winkel - Op zoek naar een leuk cadeau of een mooie plant? Dit vind je in onze kwekerij. We verkopen er producten die per seizoen verschillen. De kwekerij is geopend van maandag t/m vrijdag van 9.00 – 16.00 uur.

Blije wei - Kinderboerderij & natuurspeeltuin De Blije wei is een kinderboerderij en een natuurspeeltuin. Op onze boerderij is van alles te zien! Ezels, paarden, schapen, vogels, kleine huisdieren, eekhoorns, varkens…zo kunnen we nog wel even doorgaan. De naastgelegen speeltuin heeft veel natuurlijke en leuke speeltoestellen waar

We zien u graag op Hernesseroord! Westerschelde 16, Middelharnis

23


Strandpaviljoen C-Side Gelegen aan het strand in Ouddorp

Al ruim 20 jaar is deze Beachclub gevestigd in de mooie badplaats Ouddorp aan het Noordzeestrand op GoereeOverflakkee. In 2018/2019 is dit strand uitgeroepen tot het schoonste en duurzaamste strand van Nederland en heeft dit strand de hoogste onderscheiding ontvangen wereldwijd namelijk de Quality Coast Award. Daarnaast behoort strandpaviljoen C-side tot de top 3 van paviljoens in Zuid-Holland. Allemaal zaken om trots op te zijn!

Vanuit het paviljoen worden vele activiteiten georganiseerd op het strand en in het water onder professionele begeleiding van onder andere de Surfkaravaan.

Strandpaviljoen C-side is het hele jaar geopend en u kunt er dus ieder seizoen terecht voor de heerlijkste gerechten en dranken. Het paviljoen is makkelijke bereikbaar en rolstolvriendelijk. Speciaal voor kinderen is er een groot klimtoestel op het strand en zijn er verschillende speelhoeken om zich zelf te kunnen vermaken. In de zomer uitgebreid genieten van een echte stranddag op het terras of op de ligbedden met een zalige cocktail in uw hand, maar ook de winter is er geweldig. Een warme chocolademelk of gloeiende glühwein, een winterse soep of een heerlijk wildgerecht, van verre komen gasten om ervan te genieten. Vooral omdat het ervaren keukenteam onder leiding van Chef Ingmar Brinkman met zoveel mogelijk streekproducten werkt en alleen met de beste ingrediënten.

Er is nog zoveel meer te vertellen over dit unieke strand­paviljoen, maar het beste kunt u het zelf gaan ervaren! Wij zijn er al geweest en wij raden u het van harte aan!

Het paviljoen is geheel of gedeeltelijk te reserveren voor vergaderingen, feesten en bijvoorbeeld bruiloften. Vele bruidsparen zijn op deze unieke locatie met de voeten in het zand in de echt verbonden.

U kunt voor meer informatie contact met opnemen met strandpaviljoen C-side via info@c-side.nl of het telefoonnummer 0187-681984 B.E.A.C.H ! Best Escape Anyone Can Have !

24


Zeeland, land in zee Proef de Zeeuwse gastvrijheid!

FIETSEN

In Zeeland is het zalig fietsen. De fiets is perfect om alle mooie plekjes te ontdekken; Zeeland heeft met haar schilderachtige kustlijn, duingebieden, binnenwateren en vele karakteristieke dorpen en stadjes een schijnbaar onbegrensd canvas om te ontdekken. De talloze fietsroutes geven je alle ruimte om de omgeving in eigen tempo te ontdekken. Zeeland is dé fietsprovincie van Nederland en heeft de waardering vijf sterren gekregen. De 5-sterren geven aan dat het in Zeeland niet alleen heel mooi fietsen is, er zijn ook nog eens prima faciliteiten. Stap onderweg eens af bij een fietscafé. Een uitstekende plek om jezelf eens lekker op te laden. Deze extra fietsvriendelijke horeca hebben talloze faciliteiten speciaal voor de fietser zoals een bandenplakset, de mogelijkheid om jezelf op te frissen of je bidon gratis te vullen. Je vindt ze verspreid over de hele provincie in de buurt van de mooiste fietsroutes. Van theetuin tot Grandcafé, van hotel tot camping… kom binnen en proef de Zeeuwse gastvrijheid.

VERRASSENDE HORIZONS

Zeeland heeft veel te bieden: zee, strand, rust, weidse vergezichten, natuur, fraaie steden en dorpen. Het verleden is voelbaar aanwezig in forten, havens, middeleeuwse stadhuizen en kerken. Zeeland verrast de bezoeker door haar uitgestrektheid en diversiteit. Er valt eindeloos veel te ontdekken. Trek er op uit, steek het water over. Nieuwe horizons verschijnen. Er zijn mogelijkheden te over voor een actieve vakantie: uitstapjes in de natuur, zoektochten naar het verleden en strandvermaak. Zeilers, surfers, zwemmers, sportvissers en duikers kunnen in Zeeland hun hart ophalen. Culinaire genieters smullen van zilte lamsoren, oesters, mosselen, paptaart en bolussen. Musea geven een beeld van leven en werken in vroegere tijden. Liefhebbers van mooie winkels, sfeervolle markten en gezellige cafés komen volop aan hun trekken. Ondanks de vele vaste verbindingen is het specifieke eiland­ karakter van Zeeland gebleven. Waar je je ook bevindt, binnen vijftien minuten sta je aan het water. Elk 'eiland' heeft een eigen gezicht en herbergt veel onverwachte schoonheid. Zeeland is een ontdekkingsreis waard!

www.vvvzeeland.nl

25


Rederij Zeeland Wij verzorgen natuur rondvaarten en zeehondentochten op het Grevelingenmeer. In de zomermaanden varen we op vaste tijden en kunt u opstappen. Buiten deze tijden is het mogelijk onze schepen af te huren voor feestjes, partijen, bruiloften, bedrijfsuitjes en presentaties. De Grevelingen is een voormalige zeearm van de Noordzee gelegen tussen de eilanden Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland. Door de jaren heen is het Grevelingenmeer een prachtig natuur en recreatiegebied geworden. Tijdens de rondvaart laten wij u de mooiste plekjes zien, waar u vele soorten vogels, wilde paarden en zeehonden kunt spotten. Aan boord kunt u genieten van een drankje met een stuk huis­ gemaakte taart, vers belegde broodje of borrelhapje. Ons rondvaart­ schip is rolstoel- en kindvriendelijk. Tickets aan boord te koop.

Jachthaven Den Osse - 4318 NA Brouwershaven - 06-22207658

www.rederij-zeeland.nl

MOEDERS IS EEN LUNCHROOM IN HARTJE BROUWERSHAVEN, SCHOUWEN DUIVENLAND Moeders Bij de Markt is geopend sinds januari 2018. Er word door Yvonne Lampert met passie gekookt en elk gerecht wat op de kaart staat is over na gedacht en verrast mensen van jong tot oud telkens weer. Het was altijd de droom van Yvonne om haar eigen zaakje te openen. Na jaren proberen is het toch eindelijk gelukt. Het uiteindelijke doel is om 95% huisgemaakte producten te gebruiken, ze zijn al aardig op weg. Dingen zoals de brownie, appeltaart, bananencake en nog veel meer worden al huisgemaakt en dat blijven er meer worden. Dit

betekend dat in elk gerecht een liefde zit die je niet zou vinden bij een standard, uit-een-pak restaurant! Stel je voor, een heerlijke zomerdag op de fiets met de liefde van je leven en de kids erbij. Maar waar fiets je eigenlijk heen? Naar een heerlijke plek om te picknicken natuurlijk! Kies DE picknick mand voor jou en stel hem handmatig samen, zo ben je verzekerd van een heerlijke picknick en een geweldig dagje uit met de familie! Markt 31 - 4318 AE Brouwershaven Tel. 0111 - 85 24 04

26

WWW.MOEDERSBIJDEMARKT.COM


Brouwershaven

een van de beschermde stads- en dorpsgezichten van Zeeland

Brouwershaven, in de volksmond Brouw, ligt pal aan het Grevelingenmeer. Het is een populaire bestemming bij watersporters, in de zomer ligt de jacht­haven steevast vol. De plaats is een van de beschermde stads- en dorpsgezichten van Zeeland.

Na de watersnoodramp in 1953 leefde Brouw op. Dankzij de Deltawerken kreeg de stad betere verbindingen en in die tijd werd ook de jachthaven aangelegd. Daardoor is toerisme tegenwoordig de belangrijkste inkomstenbron. Brouwershaven is de geboorteplaats van Jacob Cats, bekend geworden als staatsman en moraalschrijver (Vadertje Cats). Op de markt staat het standbeeld van Jacob Cats, dat in 1892 onthuld is. Het ouderlijk huis van Jacob Cats staat aan Noorddijk 7. Je kunt een Jacob Cats stadswandeling maken.

Rond 1285 werd Brouwershaven gesticht als nieuwe haven voor Brijdorpe, waarvan de haven verzand was. Brouw kreeg in 1403 stadsrechten. De geschiedenis van Brouwershaven is nauw verbonden met de zee. Visserij was een belangrijke inkomstenbron, maar ook handel in onder meer wijn, bier, hout en vlas.

Vanuit het nabijgelegen Den Osse vertrekt rondvaartboot Rederij Zeeland voor rondvaarten over de Grevelingen. In de zomermaanden is er gelegenheid om mee te zeilen op een historisch zeilschip vanaf de loswal. Ook is er een toeristenmarkt op maandag. De haven van Brouwershaven loopt door tot in het centrum, wat een gezellige sfeer geeft in de smalstad. Bron: www.vvvzeeland.nl

In 1575 werd de stad in brand gestoken door Spaanse troepen. Twintig jaar later werd Brouwershaven voorzien van stadswallen met gracht. Deze zijn aan de oost- en westzijde van de stad nog te zien.

27


ongeveer zes jaar goed is voor

en vitaminen. Deze heerlijke

consumptie, terwijl de 'Zeeuwse

schelpdieren kunt u overal in

bolle' al na twee jaar gegeten kan

Zeeland eten waarvan Yerseke,

worden. Het oesterseizoen duurt van

Bruinisse en Philippine de bekendste

september tot en met april en dan

mosseldorpen zijn. Mosselen

kunt u deze lekkernij volop eten in

smaken nog lekkerder met een glas

de betere restaurants in Zeeland. De

wijn of een ‘mosselbiertje’ erbij.

Zeeuwse oester is zout en fris van smaak, en het lekkerst met een sap

ZEEUWSE OESTERS In Zeeland komen de oesters voor in

van vers uitgeknepen citroen.

twee soorten: de 'Zeeuwse platte' en

MOSSELEN UIT ZEELAND

de 'Zeeuwse bolle', ofwel de 'creuse'.

In Nederland zijn er twee gebieden

Beide worden ze gekweekt in de

waar mosselen worden gekweekt

Grevelingen en de Oosterschelde.

waar het Oosterschelde gebied er

Het verschil tussen beide soorten

één van is. Mosselen zijn rijk aan

is dat de 'Zeeuwse platte' pas na

eiwitten en zitten vol mineralen

Krokus: bloemen, kleding en gifts In 991 zijn we begonnen in een oud pakhuis. Na 4 jaar verhuisden we naar de Markt. Hier waren de mogelijkheden aanwezig om uit te breiden met onder andere een robuuste accessoire lijn van PTMD en kleding. We runnen nu een gezellige en sfeervolle winkel in het centrum aan de oude haven van Brouwershaven, onder het toeziend oog van Vader Cats. “Brouw” de mooiste stad aan het grootste zoutwatermeer van Europa: de Grevelingen. Bij ons vind u een combinatie van bloemen, planten en woondecoraties, overlopend in een kledinglijn van natuurlijke materialen. Buiten en binnen vloeien hierbij naadloos in elkaar over.

Drie keer in de week hebben wij aanvoer van verse bloemen. Zodoende hebben wij een ruime keuze in een uitgebreid en exclusief assortiment gericht op de seizoenen van het jaar. Markt 8 – 4318 AG Brouwershaven – 0111 692 113 www.bloemenshopkrokus.nl

28


STAATSBOSBEHEER

Het zoet en zout van de Grevelingen Al van afstand ruik je het zout. De Grevelingen, op de grens van Zeeland en Zuid-Holland, is het grootste zoutwatermeer van Europa. Het zoute water is er helderder dan waar ook in Nederland en favoriet bij sportduikers.

strandplevier en dwergstern brengen er hun jongen groot. Ook de zeearend brengt regelmatig een bezoek aan de Grevelingen. Fjordenpaarden en koeien helpen de eilanden open te houden. Tijdens excursies zijn de eilanden en Slikken van Flakkee te bezoeken met een gids van Staatsbosbeheer. De beide dammen (Brouwersdam en Grevelingendam) zijn uitermate geschikt voor dagrecreatie.

Met de aanleg van de Brouwersdam in 1971 werd de verbinding tussen deze zeearm en de Noordzee afgesloten. Zandplaten die voorheen bij vloed onder water kwamen te staan, werden permanent droog en bieden nu ruimte aan de mooiste natuur. Zowel planten die van zoet en planten die van zout houden vind je in dit natuurgebied. Doordat er onder de zandplaten een zoetwaterbel zit en de Grevelingen zelf nog zout is. De veldleeuwerik,

www.staatsbosbeheer.nl/grevelingen

Piet van Loon

Boswachter van dit gebied

29


Camping Den Osse

KAMPEERPLAATSEN, VERHUUR & SEIZOENSPLAATSEN

Op een prachtige plek nabij het Grevelingenmeer en op korte afstand van het Noordzeestrand ligt Camping Den Osse. U kunt hier genieten van een heerlijke kampeervakantie of huur een compleet ingerichte stacaravan of blokhut. U vindt bij ons gastvrijheid, rust, ruimte en gezelligheid. Op de camping is een verwarmd buitenbad met kinderbad, bakkerij, tennisbaan, speeltuinen, kinderboerderij en visvijvers. Op een paar honderd meter van de camping vindt u een supermarkt, een surf- en zwemstrandje en de jachthaven.

Camping Den Osse biedt een fijne kampeervakantie in Zeeland. Ruime kampeerplaatsen, goede voorzieningen en een gemoedelijke sfeer. Tijdens de zomermaanden organiseert het animatieteam diverse activiteiten voor jong en oud en zorgt het buiten zwembad voor verkoeling. In het voor- en naseizoen is de camping de ideale verblijfplaats wanneer u wilt genieten van een rustige vakantie nabij het water. Blankersweg 4 - 4318 TV Brouwershaven 0111 69 15 13 - www.campingdenosse.nl

30


Bron: Kookboek “Over Vis & Vis” op visrecepten.nl

Recept:

Schelvis met uitjes uit de oven Bereiding:

Schelvis is een echte wintervis. Het is de grotere broer van de wijting, die wij ook maar weinig op tafel zetten. Tijd om dat te veranderen!

Ingrediënten

(hoofdgerecht voor 4 personen): 4 stukken schelvisfilet van 150 gram - 400 gram wortel, in blokjes - 100 gram kleine zilveruitjes - 4 bosuitjes, in stukken van 3 cm - peper en (zee)zout, versgemalen 1 el verse tijm, gehakt - 200 ml droge witte wijn of visfond 1 rode paprika, in kleine blokjes - 2 el olijfolie. Dit recept is ook te bereiden met schol, tilapia of wijting.

Verwarm de oven voor op 200 °C. Kook de wortelblokjes 3 minuten, giet ze af en spoel er koud water over. Spoel de zilveruitjes af. Meng wortel, zilverui en bosui en leg dit als een bedje in een ovenschaal. Leg de schelvis erop en strooi er peper en zout over. Verdeel de tijm erover en schenk de wijn erbij. Dek het gerecht af met een deksel of aluminiumfolie en laat in het midden van de oven in 20 minuten gaar worden. Strooi uit de oven de paprikablokjes over de schelvis en sprenkel er olijfolie over. Lekker met aardappelpuree of rijst.

Tip: in plaats van bosui is prei ook heel geschikt.

Vishandel van Beveren Vishandel van Beveren is gevestigd in de stad Brouwershaven op Schouwen-­Duiveland. U vind onze winkel aan de Markt 44, vlakbij de haven. U kunt bij ons terecht voor allerlei vis-specialiteiten; vers, gerookt en gemarineerd. Maar ook voor vis voor de barbecue bent u bij ons aan het goede adres. Frites, snacks en belegde broodjes (van gezond tot Hollandse garnalen) behoren tot de ruime keuze die we bieden. Uiteraard hebben we tijdens het mosselseizoen ook verse mosselen. Markt 44 – 4318 AH Brouwershaven – 0111 692 163 www.vishandelvanbeveren.nl

31


Gastvrij Goes IN GOES IS ALTIJD IETS TE BELEVEN!

Goes profileert zich als dé modestad van Zuidwest-Nederland. En terecht! Nergens in de wijde omgeving vind je zoveel modemerken in het top­segment, binnen zo’n compact winkelhart. Goes biedt de juiste mix van grotere ketens en zelf­standige ondernemers, van mainstream tot exclusief. En niet te vergeten: gastvrije horeca, waar­onder karakteristieke hotels in hartje centrum.

Begrensd door Veerse Meer en Oosterschelde combineert het levendige Goes stadse genoegens met een landelijke en waterrijke omgeving. Het is de gezelligste winkelstad van Zeeland met een royaal winkelaanbod dat zich concentreert rondom de Grote Markt waar ook veel gezellige cafés en restaurants te vinden zijn. Goes is dé uitgaansstad van de Bevelanden met een theater, filmhuis en bioscoop. De stroomtrein, stadsrecreatiepark Hollandsche Hoeve en het Omnium zijn enkele populaire attracties en hiernaast is Goes het hele jaar door het decor van een gevarieerd aanbod van leuke evenementen. De historische stads­haven in het centrum van Goes heeft een directe verbinding met de Oosterschelde, die hoog aangeschreven staat bij sport­duikers, vissers en watersporters. Kortom: wie Goes bezoekt wordt aangenaam verrast door het aantal voor­ zieningen en activiteiten die deze historische stad biedt.

Bonus voor bezoekers is het historische stadsdecor, met onder meer de imposante Grote Kerk en de schilderachtige stadshaven, omringd door monumentale zestiende-eeuwse pakhuizen. Deze stadshaven staat rechtstreeks in verbinding met één van de grootste én mooiste natuurgebieden van Nederland: Nationaal Park Oosterschelde. Een heerlijke omgeving om te verkennen!

32


BINNENSTAD

HISTORIE VAN GOES

Door de centrale ligging heeft Goes al eeuwen de functie van handelsstad. Niet vreemd dus dat Goes dé modeen winkelstad in Zeeland is met een ruim aanbod aan winkels en merken. Naast de landelijke ketens wordt Goes gewaardeerd om de vele zelfstandige winkels en bijzondere boetiekjes. Elke dinsdag vindt op de Grote Markt de weekmarkt plaats. Elke zaterdag is het warenmarkt. Het aanbod aan cafés en restaurants is groot. Rondom de Grote Markt verleiden de terrassen om er lekker voor te gaan zitten met een drankje en een hapje. Culinair is er een breed aanbod op mooie locaties. Wat te denken van heerlijk dineren met uitzicht over de schitterende stadshaven?

Goes is de derde monumentenstad van Zeeland met een beschermd stadsgezicht en 238 rijksmonumenten. Er zijn vele historische plekken. De Magdalenakerk, de Oude haven, het Sint Jacobsstraatje, Prins Maurits gaf Goes rond 1576 toestemming voor de aanleg van een moderne stadsverdediging. De Oost – en Westwal vormen tastbare herinneringen aan deze periode. Op luchtfoto’s is nog goed te zien dat Goes ooit een vestingstad is geweest.

ATTRACTIES

Het hele jaar door zijn er leuke dingen te doen voor jong en oud. Meer informatie en de complete evenementenagenda is te bekijken op de website. Hier vind je alle informatie over Goes. Bijvoorbeeld ook wat er te doen is als je níet van winkelen houdt. www.goesisgoes.nl

33


Zuster Evie

geniet van heerlijke, ambachtelijk gemaakte lekkernijen!

Cynthia Verton uit Krabbendijke maakt met haar bedrijf Zuster Evie Krabbendijke -voor de regio Zuid-Beveland tot en met de Brabantse Wal- Toffe Toetjes, Puike Potten en Zalige Zoetigheden. Allemaal lekkernijen uit grootmoeders tijd die een nieuw leven worden ingeblazen met een knipoog naar de moderne tijd van nu! Inmiddels bevat het een zeer uitgebreid assortiment voor horeca, catering, retail (speciaalzaken) en particulier. De Puike Potten zijn luxe foodgifts geïnspireerd op de voorraadkast van de huisvrouw uit de jaren 60. Inmaken en bakken was toen heel normaal en dagelijkse kost. De Puike Potten zijn leuke cadeautjes maar Cynthia maakt er ook pakketjes van zoals kerstpakketten en relatiegeschenken. Alle potten worden met de hand gevuld waarbij ze gebruik maakt van échte kwaliteitsproducten welke zoveel mogelijk lokaal worden ingekocht! Zo komt bijvoorbeeld het meel van de molenaar uit de buurt en worden de appels gehaald bij een lokale fruitteler. Inmiddels zijn er al meer dan 30 verschillende Puike Potten!

De Toffe Toetjes worden gemaakt van haar huisgemaakte hangop. Deze wordt op de ouderwetse manier gemaakt, nog echt opgehangen, van biologische yoghurt. Van deze hangop maakt ze diverse toetjes zoals bijvoorbeeld luchtige mousse Likeur43, Oma’s appeltaartmousse, Tiramisu Lemon Limoncello, Tiramisu Choco Cookie, Hangop Perry Cherry of Hangop Raspbarry White. Alle toetjes zijn verkrijgbaar in diverse overheerlijke smaakcombinaties. Doordat er een deel van de slagroom vervangen wordt door hangop, bevatten de toetjes ook nog eens minimaal 40% minder vet!

De Zalige Zoetigheden bestaan uit huisgemaakt snoepgoed, op de ouderwetse manier gemaakt met de creativiteit van nu. Zo wordt de huisgemaakte Fudge nog echt gemaakt in koperen ketels, volledig met de hand geroerd en gegoten in een mal voor een eigentijdse vorm. Exact volgens een recept uit 1886 van de Amerikaanse Emelyn Battersby Hartridge. Interesse of meer informatie over de producten die Cynthia maakt? Kijk op www.zusterevie.nl of bel 06 5269 7176.  facebook.com/zustereviekrabbendijke  instagram.com/zustereviekrabbendijke

34


Het rijdende museum! Stoomtrein Goes-Borsele

Op reis met een échte stoomtrein! De locomotief fluit, de stoker ziet zwart van de steenkolen en de conducteur knipt nog echt een gaatje in je kaartje. Op de houten banken in de 3e klasse of op het pluche van de 1e en 2e klasse geniet je van een ontspannen treinreis. De trein boemelt door het fraaie Zeeuwse landschap waar voor jong en oud van alles te beleven is. Kleinschalige polders met bloemdijken, boomgaarden, hollebolle weilandjes, kerkdorpen en boerderijen nodigen uit om verkend te worden.

ATTRACTIES

Op het eindpunt Hoedekenskerke vind je ook een scala aan attracties: Modelspoor, koffiecorner, meerijden met een echte minitrein door het park, botenvijver met radiografische scheepjes, skelterbaan, klederdrachten en natuurlijk het authentieke “Wienkeltje van Wullempje”, waar je nog het ouderwetse snoep uit grootmoeders tijd kunt kopen. In Hoedekenskerke blijft de stoomtrein een tijdje wachten voordat de terugrit begint.

De trein rijdt van Goes naar Hoedekenskerke en stopt ook op het station van Kwadendamme. Hier kun je desgewenst uitstappen voor een bezoek aan Berkenhof’s Tropical Zoo, een grote overdekte tuin met de mooiste vlinders, exotische vogels, reptielen en insecten.

NOG MEER MOGELIJKHEDEN

Naast de stoomtreinen rijdt op bepaalde dagen ook een motorwagen, een compact ouderwets dieseltreintje. Het leuke aan de motorwagen is dat deze ook stopt op de kleine stations die door de stoomtrein worden overgeslagen: ’s-Gravenpolder-’s-Heer Abtskerke, Nisse en Baarland. Hierdoor ontstaan nog meer mogelijkheden voor een bezoek aan leuke kleinschalige attracties, of voor een wandeling via het regionale wandelnetwerk. www.destoomtrein.nl

35


Bio Drôme Natuurvoeding We zijn een natuurvoedingswinkel aan de Oostwal in Goes met ruim 300 m2 winkelvloer en voldoende parkeergelegenheid voor de deur. Al uw dagelijkse biologische boodschappen kunt u bij ons vinden. Wij besteden veel aandacht aan Gezondheid – Kwaliteit en Natuur.

Eigenaar Damario Luitwieler biedt zijn klanten verse producten en bij Bio Drôme vind u een ruim assortiment aan dieet voeding.

Uw biologisch specialist. Groot assortiment producten voor een gezonde en bewuste levensstijl. www.biodromegoes.nl

Biologisch aan huis! Onze webshop online. Hier kunt u biologisch eten aan huis laten bezorgen! www.biologischaanhuis.nl

Oostwal 2a Goes – Zeeland 0113 228 009

www.biologischaanhuis.nl Slijterij Bie de Bolle Sjoerd opende zijn nieuwe slijterij in november 2017, waar je terecht kunt voor een uitgebreid assortiment aan whisky, speciaal bier, wijn en gedistilleerd uit alle hoeken van de wereld. “De slijterij die ik had in Heinkenszand liep goed, alleen wilde ik meer gaan doen met proeverijen en die ruimte had ik niet. Ik wilde graag naar Goes, het is een leuke stad en er is een grotere markt die ik hier kan bereiken. Door het ‘blind proeven’ dat Sjoerd regelmatig met zijn eigen whisky-club doet, kwam hij op het idee om ‘digitale tasting’ op te zetten. Met een proefpakketje van flesjes en een vragenlijst die je thuis krijgt bezorgd, wordt er geproefd vanuit huis achter de laptop. We vragen aan Sjoerd wat hij de bijzonderste whisky in zijn winkel vindt. “Dat is deze set whisky’s van St. Magdalene distillery”. “Van deze set zijn er in de wereld maar 249 gemaakt”, zegt hij trots. “Deze zijn veel waard en zal ik ook niet los verkopen. Een keer hiermee een proeverij zou bijzonder zijn." Dam 1a - 4461 HV Goes - 0113 853 956 facebook.com/BiedeBolle

36


Nationaal Park Oosterschelde Nationaal Park Oosterschelde is een dynamisch natuur­gebied. Twee keer per dag stroomt 800 miljard liter zout water het gebied in en uit. De slikken en zandplaten die bij vloed onder water staan, vallen bij eb weer droog. Duizenden vogels vinden hier ruimte om te eten, te rusten en te broeden.

ZEEUWSE ZILTE ZALIGHEDEN

De Oosterschelde biedt niet alleen aan vogels een rijke dis, ook wij mogen een eigen maaltje bij elkaar scharrelen. Rondom de hele Oosterschelde zijn bij laag water mosselen, oesters en kreukels te vinden op en tussen de stenen in de getijdenzone langs de voet van de dijk. Deze zaligheden delen we wel met een heleboel vogels. Om hun voldoende tijd te geven om hun portie bij elkaar te scharrelen kan het niet overal.

ONTDEKKINGSTOCHT

DOEN!

Niets is leuker dan zelf zeehonden te zien. Dat kan in de Oosterschelde heel goed bij laag water. Dan liggen ze te zonnen en rusten op zandbanken, vlak bij een geul. Vanaf Sint-Annaland en de Bergse Diepsluis vertrekken er regelmatig zeehondensafari’s. Misschien kom je onderweg zelfs wel een bruinvis tegen!

37

Foto’s: NP Oosterschelde en Chiel Jacobusse

Jutten over het strand, banjeren door het slik met de natte laarzentocht, op ontdekking naar de wondere onderwaterleven met de snorkel, proeven van zilte zaligheden, kajakken naar een zandplaat, speuren naar bruinvissen en nog veel meer! Kijk op np-oosterschelde.nl voor wat allemaal kan.


Historisch Museum de Bevelanden Historisch Museum de Bevelanden in Goes toont het rijke Bevelandse verleden. De Bevelanden worden gevormd door Noord- en Zuid-Beveland. Ontdek ruim 600 jaar stadsgeschiedenis van Goes of waan u in het verdronken van land van Zuid-Beveland dat in de eeuwen vóór 1953 gevormd is door verwoestende watersnoden en inpolderingen. Uiteraard mag u ook onze indrukwekkende collectie streekdracht en merklappen niet missen.

internationaal bekende kostuumontwerper, heeft op speciaal verzoek van het museum vijf schutters tot leven gebracht door hun kostuum na te maken. (schaalmodellen 70%). Het verhaal van het befaamde ‘Oranje, Blanje, Bleu’ is hierdoor teug te zien in de kleding. Ook vindt u hier het verhaal van de burgerwachten en schutterijen die in de 17e eeuw zorgden voor de stadsverdediging.

In het Museumcafé kunt u met een kopje koffie of thee met iets lekkers erbij nog even nagenieten. Zoekt u een leuk souvenir? In onze museumwinkel zijn diverse boeken, kaarten, brochures en leuke souvenirs te koop.

Tip van onze conservator:

EXPOSITIES

De 1e verdieping toont het verhaal van landaanwinst en landverlies dat sinds de 16e eeuw in de Bevelanden heeft plaatsgevonden. Ook vindt u hier de stads­ geschiedenis van Goes, bijzondere verhalen uit de ‘Zak van Zuid-Beveland’ en niet te vergeten onze

Let ook eens op de kragen en merk op hoe deze aan mode onderhevig waren. En hoe ze verschillen naar de rijkdom van de drager.

Dé pronkstukken van het Museum zijn 4 levensgrote schilderijen van de Goese schutters “De Nachtwacht van Goes”. De Schutterspoppen zijn met hun prachtige kostuums ook echte blikvangers. Rien Bekkers, een

38


merklappengang met regelmatig wisselende exposities op het gebied van merklappen en textiel.

Tip van onze conservator:

Ook klederdracht is aan mode onderhevig. Hoe dit veranderde zie je duidelijk in de presentatie van de Noord-Bevelandse dracht.

Tip van onze conservator:

Zeer zeldzaam in Nederland zijn de Gildebegraafschilden (17e-18e eeuw). Gelukkig zijn de exemplaren in ons museum bewaard gebleven toen Napoleon ze wilde versmelten.

HISTORISCH STADSCENTRUM

Ook na uw bezoek aan het museum is het goed toeven in Goes. Het historische centrum van de stad Goes leent zich uitstekend voor een mooie stadswandeling. Wandel op uw gemak langs de historische gebouwen in de binnenstad, loop langs de sfeervolle jachthaven of geniet op een van de vele terrasjes die Goes rijk is.

ZEEUWS MEISJE

Tot slot vindt u op de zolder onze uitgebreide collectie Zeeuwse streekdracht. De huidige tentoonstelling ‘Zeeland rond; alle drachten bont en pront’ toont de enorme verscheidenheid aan Zeeuwse streekdrachten met de bijbehorende mutsen en sieraden. Rond het einde van de 19e eeuw was er op ieder (schier) eiland een eigen variatie van de dracht ontstaan. Deze tentoonstelling laat juist de plaatselijke verschillen goed zien. Naast de vaste collectie hebben wij jaarlijks diverse wisselexposities.

In juli en augustus is er iedere dinsdag om 11.30 uur een gratis rondleiding langs de vaste collectie (bij aankoop van een entreebewijs). Kijk voor actuele informatie over openingstijden, exposities en andere activiteiten op www.hmdb.nl Historisch Museum de Bevelanden Singelstraat 13, 4461 HZ Goes

39


Alblasserwaard en Vijfheerenlanden puur Hollands landschap met groene weiden

Aan de zuidrand van het Groene Hart liggen de polders Alblasserwaard en Vijfheerenlanden, omarmd door de rivieren Lek, Noord, Merwede en Linge. Net buiten de drukke Randstad vind je hier een puur Hollands landschap met groene weiden met zwart bont vee, knotwilgen en molens, typische dijkdorpen, historische boerderijen en hoogstamfruitboomgaarden.

wijzen de wandelaar de weg langs de mooiste plekjes in de regio. Meer informatie www.wandelenindepolder.nl Maak kennis met een aantal hoogtepunten in dit oer Hollandse landschap:

WERELDERFGOED KINDERDIJK

Aan molens geen gebrek in de Alblasserwaard en Vijf­ heeren­landen. De bekendste staan in Kinderdijk, langs de boezems van de Overwaard en Nederwaard. Negentien stoere windmolens hebben er hun stempel gedrukt op het landschap en trekken bezoekers van over de hele wereld. Wandel, fiets of vaar langs de fotogenieke molens, bezichtig de bezoekmolens en het Wisboomgemaal, het voormalige stoomgemaal. jaarlijkse verlichtingsweek in Kinderdijk is elk jaar in de eerste week van september. De hele week zijn tussen 20.00 en 22.30 uur de molens verlicht. Uiteraard is dit een prachtige plek om te fietsen, of langs te varen met een van onze rondvaartboten de Fop Smit of de Djieuwke. Voor de ultieme ervaring hebben we geweldige gidsen beschikbaar.

Het veenweidegebied, een oud cultuurlandschap met grote natuur- en landschapswaarden, heeft zijn vorm gekregen sinds de vroege middeleeuwen. Boeren hebben in dit proces een grote rol gespeeld, maar ook de wind en het water lieten zich gelden. Opvallend op de weilanden zijn de vele weidevogels en bloemrijke slootranden. Grienden en rietlanden begrenzen de brede rivieren aan de noord- en zuidkant, langs het riviertje Linge liggen vooral fruitboomgaarden.

ACTIEF OP PAD

Het wandel­route­ netwerk in de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden bestaat uit ruim 570 kilometer wandel­ routes, 400 routepalen en ruim 60 informatie­ panelen. Routepalen en informatiepanelen

40


SIMAV MOLENSTICHTING

Sinds 1956 zorgt SIMAV op een bevlogen wijze voor de instandhouding van molens in de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden. Tegenwoordig heeft de SIMAV heeft 36 molens in de Alblasserwaard, waar je heerlijk langs kan fietsen en sommige bezoeken. Al sinds 1542 is op kaarten terug te vinden dat op deze plaats een molen de Souburghse polder drooghield. Deze ronde stenen grondzeiler heeft tot in de tweede wereldoorlog dienst gedaan. In september zal ook de Souburghse molen bezoekbaar zijn, deze word momenteel nog hersteld. Wij sturen u ook met alle liefde richting de Koffiemolen van Adri Schot in Streefkerk, voor heerlijke koffie met taart uit eigen keuken of verschillende soorten thee. Tip: vraag naar de heerlijke versgeplukte muntthee. Ideaal om door heen te fietsen, of te varen met de rond­ vaart­boot vanuit Alblasserdam of een vanuit Kinderdijk. Voor de fietsers hebben we verschillende fietsroutes beschikbaar. www.simav.nl

TOURIST INFO ALBLASSERDAM-KINDERDIJK

Op het Zuiderstek in Alblasserdam vindt u de toeristische informatiebalie voor de Alblasserwaard en Kinderdijk; bij het TOP Alblasserdam en de Waterbushalte. Camperaars en waterliefhebbers; Hollandse fietsers en buitenlandse bezoekers; iedereen wordt doorverwezen naar de mooiste plekjes in onze prachtige regio. Er is een VVV-Informatie punt aanwezig en gezellige medewerkers die u hartelijk verwelkomen en graag meer informatie geven over de mogelijkheden. De infobalie is iedere dag geopend van 1 april tot 1 november. Tourist Info Alblasserdam beschikt daarnaast over een aanlegsteiger aan de Noord en in de Alblas, fietsverhuur voor grote groepen en in samenwerking met de verschillende recreatie aanbieders, kunnen we u veel verschillende dagtochten bieden. Wilt u een sloep varen over de Alblas, een natuurwandeling met gids; een rib-boot over de rivieren, met twee rond­ vaart­boten verzorgen wij zelf prachtige rondvaarten met onze rondvaartboten de Fop Smit of de Djieuwke, van en naar Kinderdijk of Alblasserdam en de rest van het gebied; een speciaal bezoek aan één van de vele molens; het kan allemaal vanuit dit prachtige punt aan de haven! Tourist Info Alblasserdam Zuiderstek 22 in Alblasserdam 078-6932114 - www.groenehart.nl/locaties/ 2418033469/tourist-info-alblasserdam

41


Booij Kaasmakers

ambachtelijke rauwmelkse kazen uit Streefkerk

Op de boerderij in Streefkerk maken wij, Booij Kaasmakers, met veel aandacht en plezier rauwmelkse kazen met de verse melk van onze buurboeren. Zelf kaas maken vinden wij het mooiste wat er is, dus werken wij elke dag aan een beter en mooier product. Vroeger verkochten we de kaas via de handel, nu verkopen we praktisch alleen in onze eigen winkels.

op eigen boerderij. Daarna verhuizen de koeien en gebruiken we de melk van onze buren. De kaas heet vanaf nu Buurenkaas: ambachtelijke kaas van rauwe melk van buurkoeien, verwerkt op eigen boerderij.

RONDLEIDINGEN

Tijdens een rondleiding wordt ons proces van kaasmaken uitgebreid uitgelegd, wordt er dieper in gegaan op de kunst van het ambacht en waarom is onze kaas nu anders dan bijvoorbeeld fabriekskaas. Tijdens de rondleiding proef je verschillende kazen. De rondleiding is uit te breiden met een masterclass kaasproeven, een workshop kaasmaken, lunch of diner.

OPEN PROEVERIJEN

Samen met onze favoriete partners proberen we regelmatig open proeverijen te organiseren met de lekkerste kaas-drankcombinaties. Ook organiseren we regelmatig kaasdiners. We blijven het een feest vinden om onze producten gebruikt te zien worden voor de mooiste gerechten. Ben je benieuwd naar de verschillende mogelijkheden? Stuur dan een mail naar info@booijkaasmakers.nl of kijk op onze website.

De liefde voor het product zorgt ervoor dat wij dagelijks bezig zijn met het maken, rijpen en beoordelen van onze kazen. Alleen zo kunnen we kwaliteitskaas op de kaart zetten. We doen niets liever dan het delen van onze passie voor kaas en laten onze klanten graag kennis maken met al het moois dat ons product te bieden heeft. Op onze boerderij in Streefkerk bieden we de mogelijkheid om rondleidingen, workshops en proeverijen te organiseren voor groepen.

BUURENKAAS

Tot 2016 maken wij Boerenkaas: ambachtelijke kaas van rauwe melk van eigen koeien, verwerkt

Kaasmakerij en winkel Streefkerk Middenpolderweg 63 - 2959 LB Streefkerk 0184-68 10 08 - www.booijkaasmakers.nl

42


Indicatieloze dagbesteding

Geen stempel, geen drempel

kan het moment dat ouderen een zorgverlener nodig hebben, uitgesteld worden. Gelet op een vergrijzende maatschappij wordt deze innovatie gezien als een duurzame innovatie. Er wordt namelijk duurzamer met zorg omgegaan omdat we door het aanbieden van Gast&Hof mensen langer thuis houden. Maar ook de medewerkers van de dagbesteding zijn duurzamer inzetbaar: ze hoeven zich niet meer bezig te houden met de administratie die gemoeid gaat met de verplichte zorgindicaties van de bezoekers. Mirjam Vreeke-Reijnierse Teamleider Welzijn Zorggroep Ter Weel Het voordeel van de indicatieloze dagbesteding is dat er meer tijd is voor de ouderen die de dagbesteding komen bezoeken, dit komt omdat er minder administratieve lasten zijn. We hebben onlangs de geboorteplaats van een meneer bezocht!

In samenwerking met Gemeente Reimerswaal biedt Zorggroep Ter Weel sinds kort een dagbesteding aan waar ouderen heen kunnen zonder een zorgindicatie. Voorheen moesten bezoekers een zorgindicatie aanvragen bij de gemeente, als toegangsbewijs voor een dagbesteding. Je had eigenlijk eerst een ‘stempel’ nodig. Maar op die manier werden ouderen uitgesloten die óók behoefte hebben aan een dagbesteding, maar nog geen zorgindicatie hebben. We vonden dat dit beter kon. Zo ontwikkelden we een dagbesteding waar mensen ook heen mogen komen zónder zorgindicatie, dus zonder toegangsbewijs. Zo betrekken we ook ouderen bij de dagbesteding die misschien nog geen zorg nodig hebben, maar wel behoefte hebben aan sociale contacten en bezigheid. De dagbesteding kreeg de naam Gast&Hof.

Mevrouw Amperse Dagbestedingbezoeker Voor alles wat er te doen is, kom ik hier naar toe. We doen twee keer in de week gymnastiek. We gaan ook weleens naar buiten en met het busje weg!

Nu we ook deze mensen bij onze dagbesteding betrekken, zorgen we ervoor dat vereenzaming wordt tegengegaan. Ook de vitaliteit van ouderen blijft langer op peil. Daardoor

WWW.TERWEEL.NL 43


Het Wapen van Alblasserdam Heerlijk overnachten, sfeervol lunchen of dineren en genieten van de prachtige Alblasserwaard. Het Wapen van Alblasserdam is authentiek en beschikt over uitstekende (zakelijke) faciliteiten om uw verblijf zo gemakkelijk mogelijk te maken. Bij mooi weer openen we met plezier ons terras aan de jachthaven van Alblasserdam. Het hart van onze zaak, de huiskamer van het Wapen. In ons grand café is iedereen welkom en voelt u zich snel op uw gemak. U kunt bij ons genieten van een hapje of drankje in een sfeervolle ambiance met vrienden of familie. Maar ook voor een zakelijk diner bent u aan het juiste adres. Maak het u gemakkelijk in een van onze comfortabele kamers. De rustige ligging van het hotel maakt dat u hier zult slapen als een roos.

Dam 24 – 2952 AB Alblasserdam – 078 691 4711

www.wapenvanalblasserdam.nl

44


Zorgboerderij ‘Tro Tardi’ Alblasserdam

Karakteristiek voor de zorgboerderij zijn: • Rust, ruimte en regelmaat • Sociale interactie • Humor • O mgang met paarden, koeien en kleine dieren • Kwaliteit en veiligheid

Zorgboerderij “ TroTardi “ is gelegen in Alblasserdam en kijkt uit op de molens van Kinderdijk. De boerderij is een combinatie van een veehouderij met vleeskoeien en kalveren en een paardenhouderij met enkele pony’s en paarden. Ook zijn er kleine dieren aanwezig als honden, kat, kippen, konijnen en cavia’s.

De zorgactiviteiten bestaan uit een combinatie van agrarische, educatieve en activiteiten met de paarden. Belangrijk hierbij is dat de activiteiten aansluiten bij de behoefte en mogelijkheden van de zorgvrager.

Onze doelstelling is het aanbieden van zinvolle dagbesteding waarbij het behouden en verder ontwikkelen van de mogelijkheden van de zorgvrager voorop staan. Onze visie is dat mensen, met of zonder beperking, een plek vinden waar zij tot rust kunnen komen en zichzelf kunnen zijn. Naast dagbesteding bieden wij ook verschillende vormen van paarden coaching aan, voor kinderen en volwassenen.

Zorgboerderij “Tro Tardi” Molensingel 9 2953 GD Alblasserdam 06 20 80 24 98

www.zorgboerderijtrotardi.nl 45


Restaurant De Wachter Restaurant “De Wachter” gelegen op de Dam in het centrum van Alblasserdam heeft een aantal verrassende troeven: een sfeervol restaurant met een open keuken, een onvermoede grote en verwarmde tuin, een stijlvolle ambiance, een brigade die gastronomie, service en gastvrijheid hoog in het vaandel hebben staan. Met ons team zijn wij voortdurend bezig om mooie wijn-spijscombinaties samen te stellen. Gerechten evolueren voortdurend. Met een kaart die is

uitgegroeid naar ruim honderd verschillende ( kwaliteits ) wijnen telkens weer een mooie uitdaging om de perfecte match te vinden. Wij zijn een restaurant, dat is aangesloten bij Euro-Toques Nederland. Dat betekent dat dit restaurant zich houdt aan de ‘code van eer’, kookt met natuurzuivere streekproducten en de seizoenen daarbij respecteert. Wij behouden culinaire tradities en ambacht en hebben gastvrijheid hoog in het vaandel.

Dam 35 - 2952 AB Alblasserdam - 078-69 90 177 - www.restaurantdewachter.nl

Thai Restaurant Bangkok City Gouda Thai Restaurant Bangkok City is gespecialiseerd in authentieke Thaise gerechten waarmee wij uniek zijn in de regio's Gouda en Nieuwerkerk aan den IJssel. Wij hebben het keurmerk Thai Select. In Thai Restaurant Bangkok City wordt door onze chefkokkin en medewerkers in de keuken op traditionele wijze gekookt. Alle gerechten en groenten worden zorgvuldig ingekocht en gekeurd op versheid en kwaliteit. Met de meeste zorg wordt dit voor u bereid op de Thaise traditionele wijze die nergens anders dan alleen in restaurant Bangkok City te verkrijgen is. Bangkok City Thai Restaurant is als enige Thai restaurant lid van Euro-Toques Nederland. Lange Tiendeweg 57 - 2801 KG GOUDA 0182-551 333 - www.bangkok-city.nl

46


Euro-Toques Nederland van Boer tot Bord! Bourgondisch Beleven, alleen die woorden al roepen een gevoel van culinair genieten op. Daarnaast klinkt het Frans en dat staat weer voor “joie de vivre”. Euro-Toques is van oorsprong ook Frans en staat eveneens voor culinair genieten maar dan wel verantwoord. De oprichters van Euro-Toques International ( Toque is het Franse woord voor koksmuts) hebben het verantwoord koken al in 1986 als enige restaurant / koks organisatie in de wereld opgenomen in hun Code van Eer. Die Code is destijds door het Europees Parlement gehoord en onlangs heeft het Europees Parlement het European Food Forum, in het kader van de Green Deal, opgericht met de strategie van Farm 2 Fork (F2F).

kunstmatige additieven, terug naar het eerlijke en natuurlijke koken. In deze uitgave van Bourgondische Beleving kunt u dit ook zelf ervaren. Bij de in deze editie vermelde Euro-Toques leden zult u zonder onnodige opsmuk niet alleen warm en hartelijk worden ontvangen, maar bovendien wordt u verrast met smaakvolle gerechten die voldoen aan de oorsprong van de Code van Eer. U kunt de Euro-Toques Nederland-restaurants herkennen aan het ledenschild van Euro-Toques Nederland, dat uitsluitend aan de gevel mag hangen bij de streng geselecteerde leden. De menukaart met uitsluitend verse regionale en seizoensgebonden producten staat garant voor gezonde kwaliteit. De gebruikte producten komen van geselecteerde landelijke en regionale producenten die voldoen aan alle huidige duurzaamheidkeurmerken.

Maar liefst 4 Europese Commissarissen gaan, onder leiding van Frans Timmermans himself, het beleid middels het European Food Forum uitrollen om het gebruik van gezonde voeding binnen eerlijke, duurzame, korte en transparante toeleveringsketens te bewerkstelligen. Binnen Nederland kan, volgens diverse deskundigen, met de toepassing van dat beleid alleen al een voedselverspilling van ruim 30,5 miljoen kilo worden bespaard. Dit komt neer op een besparing van 291 miljoen euro per jaar en een reductie van 60.500 ton kg/CO2 uitstoot per jaar. Om die doelstelling te kunnen realiseren gaat de toetreding tot de Nederlandse afdeling van EuroToques gepaard met een strenge selectie en eindigt met de officiële eervolle inauguratie en ondertekening van de Code van Eer.

Ted Janssen M.A., MSc., CMC. Voorzitter Euro-Toques Nederland

Gelukkig beseffen ook steeds meer jonge chefs dat eerlijkheid het langst duurt. Weg met de fastfood cultuur, de voedselverspilling, de convenience producten en

www.euro-toques.nl 47


Restaurant Publique Het ietwat vintage hoekpand met mooie glas-in-loodramen, daar moet u zijn. In dit relaxed zaakje laat het lokale publiek zich graag verleiden door de veelzijdige keuken. U smult hier zowel van een klassiek aards gerecht als eigentijdse speelsheid. De chef gebruikt graag Franse en mediterrane invloeden voor wat extra fraĂŽcheur

en subtiliteit. Eerlijke en pure ingrediĂŤnten vormen de basis van al onze gerechten. Wij laten ons inspireren door de internationale keuken. Wat een rijkdom aan smaken en mogelijkheden! Onze keukenbrigade combineert, voegt toe en vervangt net zo lang tot de heerlijkste creaties ontstaan. Altijd prachtig gepresenteerd op zorgvuldig opgemaakte borden.

48

Dat vinden wij belangrijk. Van goed eten moet je met al je zintuigen kunnen genieten! Daarom hebben wij ook gekozen voor een stijlvol interieur met sprekende details. Anna Paulownaplein 4 2518 BK Den Haag 070 406 9363 www.restaurantpublique.nl


Museum Gouda

NIEUW! Interactieve tour door de Goudse geschiedenis

Duik in de Goudse geschiedenis in Museum Gouda! Museum Gouda is het museum van de stad en heeft een unieke collectie. Van 16e-eeuwse altaarstukken tot een reusachtige stadsmaquette die Gouda in 1562 weergeeft, van schutterstukken uit de 17e eeuw tot Franse en Nederlandse schilderijen uit de 19e eeuw. Ook het beroemde Gouds plateel (sieraardewerk) is er te bewonderen. Kinderen kunnen er bovendien met de rode koffer op ontdekkingsreis! Naast de vaste collectie zijn er ook altijd tijdelijke tentoonstellingen. Zo is tot 13 september Stilleven te zien. Deze tentoonstelling toont een prachtig, vernieuwend beeld van het Nederlandse en Belgische stilleven van omstreeks 1870 tot nu en onderzoekt de betekenis voor kunstenaars. En vanaf 9 oktober Kaarslicht, een reis door vier eeuwen kaarslicht in de kunst. Nieuw! Interactieve tour door de Goudse geschiedenis Heeft u Museum Gouda al eens bezocht, dan kent u vast en zeker de prachtige maquette van de stad. Op zichzelf al heel indrukwekkend, maar met de nieuwe interactieve tool komen de verhalen van de stad pas echt tot leven. Dwaal door de stad, ontdek, kijk, luister, zoom in en beleef Gouda in de zestiende eeuw. Na uw bezoek, bekijkt u de stad met andere ogen! Kijk voor meer informatie op www.museumgouda.nl Kinderen t/m 17 jaar altijd gratis!

49


Bourgondisch genieten midden in de natuur In Alphen aan den Rijn liggen Golfclub Zeegersloot en restaurant De Zeeger in het recreatiegebied Zegersloot langs de Kromme Aar en het Aarkanaal. Golfclub en restaurant zijn de ideale basis voor zowel een sportieve dag als een dagje rust in de natuur. Onze golfclub heeft een prachtige en uitdagende 18 holes baan (Griend- en Heuvelbaan). Twee lussen van 9 holes met een ander karakter en daardoor afwisselend met een mooi uitzicht op de omgeving. Onze golfbaan heeft ook een mooie 9 holes par3 baan (de Parkbaan) waarop ook pitch&putt gespeeld wordt. Onze goede oefenfaciliteiten zijn vrij toegankelijk. De golfbaan is voor vogelspottende golfers een paradijs. In restaurant De Zeeger wordt alles ambachtelijk met veel Bourgondische bereidingen in de eigen keuken gemaakt. Denk hierbij aan verse broden uit eigen oven, gerookte vis en vleeswaren uit eigen rookoven. Koekjes bij de koffie, taarten, bonbons en veel lekkers. Alles vers bereid! Natuurlijk is het restaurant niet alleen toegankelijk voor de golfers, iedereen die wil genieten van de omgeving en ambachtelijke keuken is van harte welkom. U bent bij ons ook zakelijk van harte welkom. Wij hebben verschillende vergaderruimtes tot onze beschikking en verzorgen heerlijk lunches en diners. Gecombineerd met de voor iedereen toegankelijke pitch&putt baan maakt Golfclub Zeegersloot en restaurant De Zeeger de ideale omgeving voor teambuilding. Meer informatie is te vinden op www.zeegersloot.nl en www.dezeeger.nl

50


MUSEUM DE SCHILPEN IN MAASLAND

De grutterij die nooit verdween

laten u het echte leven proeven. Maar het centrum van Maasland biedt meer, de historische kern met zijn fraaie boerderijen en oude pandjes nodigen uit tot een heerlijke wandeling. Op verzoek kunnen wij ook rondleidingen verzorgen. Het museum draait volledig op vrijwilligers en de toegang is gratis.

In het hartje van Maasland ligt aan een pittoresk schelpen­ pleintje het streekmuseum De Schilpen, welke is verbonden met het Tavenu onze kunst-en expositieruimte met vele wisselende collecties. Het museum geeft de geschiedenis van het middenstandsleven in het begin van 1900 weer. Zowel de inrichting als de collectie zijn meer dan interessant. In de winkel wordt ouderwets snoep verkocht aangevuld met vele historische boeken over de streekgeschiedenis. De Schilpen is van 1981/1985 volledig gerestaureerd waarin alles zoveel als mogelijk in zijn oorspronkelijke staat is teruggebracht.

Meer info? www.schilpen.nl

Het Tavenu is de originele feest- en vergaderzaal uit 1905. Op het glazen overdekte binnenplein kunt u genieten van heerlijke koffie etc. en van het uitzicht over het aangrenzende pleintje. De tentoonstellingen in Tavenu worden zeer frequent gewisseld en tonen meerdere vormen van kunstuitingen, zoveel als mogelijk streekgebonden, hetgeen tot verbluffende exposities leidt. In het museum vindt u o.a. het leven op de boerderij, fraaie tuinkamers en een historische keuken. De textielzolder met haar wisselende exposities en landbouwgereedschappen

51


Kamperen in HET GROENE HART Op loopafstand van het gezellige centrum van Woerden ligt stadscamping Batenstein. Daar kun je rustig en ontspannen genieten van een lang weekend of vakantie in het prachtige Groene Hart, een oer-Hollands natuurgebied. Je kunt er volop wandelen, fietsen en varen. Behalve kampeerplaatsen voor campers, caravans en tenten beschikt de camping ook over 3 (verwarmde) trekkershutten. In het ruimschoots aanwezige viswater kan een hengeltje uitgegooid worden. Wees welkom op deze sfeervolle en gemoedelijke familiecamping.

Camping Batenstein Van Helvoortlaan 36, Woerden, T: 0348-421320 www.camping-batenstein.nl

Historische Theetuin BartimĂŠus

Driebergsestraatweg 44 3941 ZX Doorn 0343-526961 www.bartimeus.nl/moestuin 52


✂ Museum Kennemerland Leuk voor jong en oud!

Museum Kennemerland is ondergebracht in het voormalige raadhuis van Wijk aan Zee en Duin. Buslijn 78 stopt voor de deur, parkeren is gratis. Entree: bezoekers tot 12 jaar gratis, vanaf 12 jaar € 5,00 incl. een kop koffie of thee. Westhoutplein 1, 1943 DK Beverwijk. Geopend op woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 14.00 tot 17.00 uur. Feestdagen gesloten.

1+1 gratis Ga met twee personen op ontdekkingstocht in de historie van Kennemerland en betaal voor één bezoeker. Knip deze bon uit en lever die in bij dit unieke streekmuseum in Beverwijk.

Naast een vaste collectie over de Romeinen, de buitenverblijven van welgestelde Amsterdammers in de 17e eeuw, de conservenindustrie, het Velser aardewerk, de Kinheim tapijten en de Hoogovens zijn er ook wisselende tentoonstellingen. Dwaal door het Museum Kennemerland en bekijk hoe hier van alles veranderd is vanaf de oertijd tot de dynamiek van vandaag.

Museum Kennemerland

www.museumkennemerland.nl * geldig tot 31/12/2020


Leven en werken op een oud binnenvaartschip Museumwerf Vreeswijk

Had u altijd al eens willen weten hoe het was
om te leven en te werken aan boord van een oud binnenvaartschip? Bent u nieuwsgierig naar wat er komt kijken bij het onderhoud of de restauratie van een historisch schip? Kom dan langs bij de Museumwerf Vreeswijk in Nieuwegein!

De Museumhaven Vreeswijk, de historische haven in de Vaartse Rijn, is onderdeel van het museum, er zijn prachtige schepen te zien! Tijdens evenementen is het Theehuys, met binnen- en buitenterras aan het water, geopend voor een gezellig hapje en een drankje. Nieuwsgierig geworden? Kom dan kijken! De Museumwerf Vreeswijk vindt u aan de Wierselaan 113, 3433 ZS Nieuwegein.

De Museumwerf Vreeswijk is een gezellig binnenvaartmuseum met een werkende ambachtelijke scheepswerf. Er zijn binnen- en buitenexposities waar van alles te ontdekken is over de historische binnenvaart. Voor kinderen zijn er exhibits waarbij ze spelenderwijs ervaren hoe er werd gewerkt aan boord van een schip of op een scheepswerf.

Voor meer informatie en openingtijden: www.museumwerf.nl

54


Bij het Nationaal Park, langs wandelpad ‘t Alloo, ligt het Maartenhuis, woon- en werkgemeen­ schap voor mensen met een beperking. Eetwinkel & Schenkerij De Windroos is geopend van woensdag t/m vrijdag (in het zomerseizoen ook dinsdag) voor biologische koffie en thee, taart, lunch, ambachtsproducten, groenten, eieren, kaas en zuivel, kunstverkoop en -uitleen. Dinsdagmiddag 12 mei t/m 1 september markt, rondleiding, demonstraties en openstelling moestuin en boerderij. Imkerexcursie reserveren: www.bijenraadsel.nl of tel. 06 5067 1046. Ruijslaan 81, De Koog Tel. 0222 327 807 windroos.maartenhuis.nl 55


Chocolaterie Bon Choco

In het hartje van Alkmaars centrum, gevestigd in de Magdalenen­straat, zit onze exclusieve chocolaterie Bon Choco en die is absoluut een bezoekje waard. U vindt hier onze handgemaakte bonbons die met liefde en passie zijn gemaakt en gesorteerd. En in ons atelier worden meer dan 30 verschillende soorten gepresenteerd. Dus: heeft u een passie voor chocolade en/of bent u op zoek naar een origineel cadeau? Kom dan naar Alkmaar en ga naar Bon Choco. Want: chocolat is our passion! Magdalenenstraat 3, 1811 JR Alkmaar 06 - 506 48 676, www.bonchoco.nl

Camping De Boekel

In Akersloot ligt een gezellige familiecamping voor jong en oud. De camping ligt aan het Noord-Hollands kanaal wat tevens goed viswater is. Het kanaal staat in verbinding met het mooie Alkmaardermeer waar veel gezeild, gesurft en gezwommen wordt. Bij ons kunt u kanovaren, door het prachtig natuur gebied van Akersloot. Zo vaar je over het Limmerdie en het Kerkermeer. Als het water u even teveel wordt kunt u naar Alkmaar gaan, een hele mooie historische stad met veel oudheden en natuurlijk op vrijdag de wereldberoemde kaasmarkt. Het is weer eens wat anders om met de rondvaartboot van rederij “De Schans” naar de kaasmarkt te varen. De afvaart begint bij de steiger van onze camping. Kijk voor meer info op onze site: www.deboekel.com Boekel 22 - 1921 CE Akersloot - 072-5330109 - info@deboekel.com

Boerderij Camping Hoogvliet

Hoogvliet, midden op het eiland Texel, omvat 120 hectare land. Het grasland wordt gebruikt voor het vrij rondlopen van de dieren en het bouwland voor het verbouwen van suikerbieten, bloembollen, aardappelen en graan. Onze kudde omvat 600 schapen en 60 koeien. Onze camping heeft 15 kampeerplaatsen, met daarnaast de mogelijkheid de caravan of het vakantiehuisje te huren. In een prachtige setting kunt u het boerenleven in alle facetten van dichtbij ervaren. Uw vakantie speelt zich letterlijk af tussen de schapen, lammetjes, koeien, kalfjes, geiten en kippen. Maar dat boerenleven moet u beslist ook proeven; in onze winkel vindt u onder andere het pure Texels Lamsvlees en het Texels Weiderundvlees. Zalig! www.boerderijhoogvliet.nl Nieuwlanderweg 101, 1793 ES De Waal, 0222 – 317 908, 56


HORTUS ALKMAAR

Genieten in een gezonde oase Hortus Alkmaar is een bijzondere tuin op een onverwachte plek. Midden op een bedrijven­ terrein ligt deze oase van groen en rust. Maak een heerlijke wandeling door de 2 hectare grote tuin en laat je verrassen door de enorme variatie.

Vlinders en libellen

Broedende ijsvogels

In de tuin vind je onder andere vijvers, een moeras, een vleesetende-planten-tuin, duinflora, een heidetuin, een rotstuin, een Mediterrane tuin en een Europees en Amerikaans bos. Voor vlinders en libellen is de tuin een paradijs. In de zomer komen er zeker 20 verschillende soorten voor.

Staande op de brug heb je een mooi uitzicht op het water. Als je geluk hebt, vliegt de ijsvogel langs. Je kunt hem ook bewonderen vanuit de luxe kijkhut. Door het jaar heen zijn er meer dan 40 soorten vogels te vinden, waaronder bosrietzangers en sperwers.

Gezellig terras met theetuin In het kascafĂŠ of op het gezellige terras kun je een kopje koffie of verse kruidenthee drinken. In de hortuswinkel kun je tot besluit nog een souvenir kopen, zoals biologische zaden, planten of honing uit eigen tuin. www.hortusalkmaar.nl Berenkoog 43, Alkmaar. T 072 566 96 39

57


Alkmaar

Hollandser wordt het niet

FOTO: SJOERD VELTMAN

Knusse hofjes, grachten, terrasjes en fijne winkels: dat is Alkmaar. Het is de ideale bestemming voor een dagje stad, met het strand en groene buitengebied op nog geen 10 kilometer afstand. Je komt er letterlijk ogen tekort.

WINKELEN

Al jaren heeft Alkmaar een plek in de top 10 leukste winkelsteden van Nederland. De stad heeft talloze adresjes waar je gerust even voor omloopt. Al slenterend door de Oude Stad passeer je lokale boetiekjes en knusse koffietenten. In de Langestraat en de Laat vind je de grote winkelketens, die zeven dagen per week open zijn.

BUKKEN VOOR DE BRUGGEN

Toe aan wat lekkers tussendoor? Van een kop koffie met gebak tot uitgebreid tafelen: alles is mogelijk. Bij mooi weer is het heerlijk vertoeven op een van de tientallen terrassen. Of geniet met je voeten in het zand bij Stadsstrand De Kade van de Hollandse zon.

Het Verdronkenoord, het Luttik Oudorp, de Oudegracht, de Lindegracht‌ de Alkmaarse grachten lijken zo van een schilderij gesprongen. Het beste geniet je van al dit moois vanuit een rondvaartboot; ze vertrekken elk heel uur vanaf de Mient. Vergeet niet om op tijd te bukken voor de lage bruggetjes!

HET GEHEUGEN VAN DE STAD

FOTO: RICK AKKERMAN

Stedelijk Museum Alkmaar is het vertrekpunt voor iedereen die de geschiedenis en kunst van Alkmaar en omgeving wil beleven en ontdekken. Deze zomer presenteert het museum de Collectie Paul Rijkens. De tentoonstelling biedt een verrassende en kleurrijke selectie werken van Jan Sluijters, Matthieu Wiegman, Gustave De Smet, Constant Permeke en andere belangrijke Belgische en Nederlandse kunstenaars uit de eerste helft van de 20ste eeuw. Veel schilderijen zijn afkomstig uit particulier bezit en nooit eerder voor publiek te zien geweest. In september volgt de eerste overzichtstentoonstelling van het gevarieerde oeuvre van landschapsschilder Allart van Everdingen.

58


FOTO: RITSKE VELSTRA

FOTO: ROEL BACKAERT

Je fototoestel maakt gegarandeerd overuren in de pittoreske dorpjes. In Schermerhorn kun je de Museummolen vanbinnen bekijken. Maak een rondwandeling in De Rijp of bezoek museum In het Houten Huis, waar de geschiedenis van de walvisvaarders tot leven komt. In Graft vind je naast een uniek raadhuisje ook Bram en Aagie; het kleinste winkeltje van Nederland. Je proeft er heerlijk nostalgisch snoep.

DE ALKMAARPAS

Ontdek Alkmaar extra voordelig met de AlkmaarPas! Koop de pas voor € 15 bij de VVV in het Waaggebouw en krijg op maar liefst 300 plekken in en rondom de stad korting of zelfs gratis toegang.

Sla ook de Alkmaarse hofjes niet over, net als de beroemde Grote Sint Laurenskerk, Molen van Piet en het Huis met de Kogel. Bij de VVV in het Waaggebouw kun je diverse stadswandelingen halen. Of sluit je aan bij een stadswandeling met gids.

FOTO: RICK AKKERMAN

VAN DE STAD NAAR HET GROENE BUITENGEBIED

Houd je van fietsen en zoek je rust, ruimte een natuur? Ontdek dan de dorpen en polders van landelijk Alkmaar. Of breng een bezoek aan de botanische tuin De Hortus. Op diverse plekken in de stad, waaronder bij het station, kun je een fiets huren. Alkmaar is het vertrekpunt van vele fietsroutes. Deze routes leiden je langs de talloze fietsknooppunten die de omgeving van Alkmaar rijk is. Van een korte fietstocht naar zee tot een tour door het buitengebied.

Alles over Alkmaar ontdekken? Ga naar www.alkmaarprachtstad.nl

TIP: De fietstocht ‘Culturele schatten in het Land van Leeghwater’ (41 km) gaat o.a. langs de Schermer molens en door Graft en De Rijp.

59


Parel van Noord-Holland Stedelijk Museum Alkmaar

Stedelijk Museum Alkmaar is één van de oudste musea van Nederland en verbindt mensen, kunst en geschiedenis. Het museum presenteert een fraaie collectie oude en moderne kunst, kunstnijverheid en stadsgeschiedenis. In de school­ vakanties zijn er workshops voor kinderen van alle leeftijden en in de goed gesorteerde museumshop vindt u een origineel cadeau. In het museumcafé geniet u van fair trade koffie, zelfgemaakte soep of heerlijk gebak. Kinderen tot 18 jaar hebben gratis toegang.

De Bergense School Liefhebbers van de Bergense School stroming kunnen hun hart ophalen in het museum. In de vaste tentoonstelling komen de oeuvres van kunstenaars als Else Berg, Mommie Schwarz, Leo Gestel, Dirk Filarski, Gerrit Willem van Blaaderen, Arnout Colnot en Piet en Matthieu Wiegman ruim aan bod. Altijd te zien: Topstukken uit de 17e eeuw In de 'Gouden Eeuw van Alkmaar' treedt u binnen in een wereld van ontwikkeling, welzijn en rijkdom. Te zien zijn onder meer schilderijen van Jacob Cornelisz van Oostsanen, Maarten van Heemskerck, Gerard van Honthorst, Pieter Jansz Saenredam en Jan de Baen. Uitzonderlijk is de grote collectie van Caesar van Everdingen.

T/M 30 AUGUSTUS

Wiegman, De Smet, Sluijters – de Collectie Paul Rijkens De tentoonstelling Collectie Paul Rijkens biedt een verrassende en kleurrijke selectie werken van Jan Sluijters, Matthieu Wiegman, Gustave De Smet, Constant Permeke en andere belangrijke Belgische en Nederlandse kunstenaars uit de eerste helft van de 20ste eeuw. Veel schilderijen zijn afkomstig uit particulier bezit en nooit eerder voor publiek te zien geweest.

Stedelijk Museum Alkmaar, Canadaplein 1, 1811 KE Alkmaar, www.stedelijkmuseumalkmaar.nl

60


Van KOE... Van KOE... Van KOE... Van KOE... naar KAAS! naar KAAS! naar KAAS! naar KAAS! Speciaal voor voor Speciaal voor Speciaal kinderen: kinderen: kinderen: stickerspeurtocht stickerspeurtocht Speciaal voor stickerspeurtocht & interactieve & interactieve kinderen: & interactieve spelletjes spelletjes stickerspeurtocht spelletjes

& interactieve spelletjes

voor actuele KijkKijk voor de de actuele Kijk voor de actuele openingstijden openingstijden en en openingstijden en prijzen op onze prijzen op onze prijzen op onze Kijk voorwebsite de actuele vernieuwde website vernieuwde vernieuwde website

openingstijden en kaasmuseum.nl kaasmuseum.nl kaasmuseum.nl prijzen op onze vernieuwde website

kaasmuseum.nl Waagplein 2 Alkmaar • www.kaasmuseum.nl Waagplein 2 Alkmaar www.kaasmuseum.nl Waagplein 2 •Alkmaar • www.kaasmuseum.nl 61


Museum Kranenburgh MUSEUM IN HET GROEN

BERGENSE SCHOOL

Museum Kranenburgh ligt te midden van rijke natuur, aan de rand van bos, duin en zee. Met zijn prachtige beeldentuin ademt het museum groen en ontspanning. Weg van de waan van de dag biedt Kranenburgh alle ruimte om je te laten inspireren door de creativiteit van kunstenaars, je gedachten de vrije loop te laten en om echt op adem te komen.

De collectie van Museum Kranenburgh staat bol van het expressionisme dat in de twintigste eeuw in Bergen tot bloei kwam en de beroemde Bergense School voortbracht. De kunstenaars van en rond deze Bergense School waaronder Leo Gestel, Charley Toorop en Matthieu Wiegman spreken tot de verbeelding en hun voetsporen zijn in de nabijheid van het museum overal te volgen.

KUNST DIE DE HARTEN RAAKT

ENGAGEMENT EN LEVENSKUNST

Museum Kranenburgh biedt tentoonstellingen en programma’s met kunst vanaf de vroeg twintigste eeuw tot en met die van vandaag. Centraal hierin staat de creatieve vrijheid, de kracht van kunst om de zinnen te prikkelen en de harten te raken. Het is tegelijkertijd dé plek waar kinderen en jongeren kunst en cultuur ontdekken en waar ouderen hun geschiedenis terugvinden.

Museum Kranenburgh snijdt regelmatig actuele thema’s aan die spelen in de samenleving en geeft met regelmaat het podium aan veelbelovende jong kunstenaarstalent. Maar het toont ook tot de verbeelding sprekende kunstenaars die met hun (vaak)meervoudig talent en uitgesproken levensstijl de harten van mensen weten te raken. Ook de wisselwerking tussen mens en natuur is een terugkerend thema in Kranenburgh, dat zo letterlijk en figuurlijk in het groen is ingebed.

TENTOONSTELLING LUCHT

8 juli – 29 november 2020

Het bekendste werk in de collectie van Museum Kranenburgh heeft lucht als onderwerp; Herfst van Leo Gestel. Een klein schilderij, maar groots als schilderkundig experiment. Een dreigende Hollandse wolkenlucht overspant een nietig landschap en neemt vrijwel het hele doek in beslag. Gestel schilderde de ervaring van het buiten zijn, overgeleverd aan wind en weer. In de grote thematentoonstelling Lucht gaan de kunstenaars nog een stap verder: hun materiaal ís lucht - lucht als noodzakelijke voorwaarde voor leven en de onzichtbaarheid ervan.

62


Elspeth Diederix, Cloud, 2003

DE SCHOONHEID EN ESSENTIE VAN LUCHT

manieren de tijdsgeest, maar vestigen vooral de aandacht op veronachtzaamde details en maken ons zo bewust van de wereld waarin we leven. Zeker in deze tijd, waarin schone lucht en het onbevangen kunnen inademen ervan, niet langer gewoon zijn. De tentoonstelling die het overgrote deel van Kranenburghs nieuwbouwvleugel beslaat, laat je lucht zien, horen, voelen en overdenken.

Met Lucht vraagt Museum Kranenburgh vanaf 8 juli aandacht voor de minst grijpbare, maar meest essentiële voorwaarde voor leven: lucht. Het museum nodigde gastcurator Colin Huizing internationaal spraakmakende kunstenaars uit die met hun installaties, objecten en performances het fenomeen lucht tastbaar maken en bevragen. Een groot aantal werken in de tentoonstelling laat je de schoonheid en essentie van lucht ervaren, maar er zijn ook werken die direct of indirect aandacht vragen voor de bedreigde kwaliteit van lucht in onze atmosfeer, de keerzijde van onze huidige welvaart. Ze duiden op verschillende

Museum Kranenburgh Hoflaan 26 1861CR Bergen NH www.kranenburgh.nl open di – zo 11.00 – 17.00 u

63


HET HET BEATLES BEATLES MUSEUM, MUSEUM, ALKMAAR ALKMAAR PETTEMERSTRAAT PETTEMERSTRAAT 12A 12A--1823CW 1823CW ALKMAAR ALKMAAR HET BEATLES MUSEUM, ALKMAAR PETTEMERSTRAAT 12A - 1823CW ALKMAAR 06-38305895 06-38305895--www.beatlesmuseum.nl www.beatlesmuseum.nl 06-38305895 - www.beatlesmuseum.nl azing@beatlesmuseum.nl azing@beatlesmuseum.nl azing@beatlesmuseum.nl Visit Visitthe theLargest Largest Beatles Beatlesmuseum museumin inthe theworld world Visit the Largest Beatles museum in the world (Over (Over4000 4000sq sqfeet) feet) (Over 4000 sq feet) Original Originalclothes, clothes,Golden Goldenand andplatinum platinumdisc, disc, Original clothes, Golden and platinum disc, guitars, guitars,,,Signed Signeditems, items,Rare Rarerecords, records, guitars, , Signed items, Rare records, souvenirs,theme souvenirs,themeexhibitions exhibitions souvenirs,theme exhibitions mega mega Beatles-shop. Beatles-shop.en enmuch muchmuch..... much..... mega Beatles-shop. en much much..... Open: Open: Open: From From Tuesday toSaturday. Saturday.11.00 11.00 11.00AM AM AM- -4.30 -4.30 4.30 PM PM FromTuesday Tuesdayto to Saturday. PM Sunday Sunday and and Monday: Monday: 12.00 12.00 AM AM 4.30 4.30 PM PM Sunday and Monday: 12.00 AM - 4.30 PM

entrance entrance fee€ 5.00 5.00---p.p. p.p. p.p. entrance fee fee €€5.00 64


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.