Page 1

WOOD COLLECTION by ARDBO www.ardbogolv.se/wood


ARDBO står för kompetens, tradition och kvalitet, något som vi från starten 1966 har hållit hårt på. Vi förnyar och utvecklar vårt produktsortiment ständigt vilket gör att vi idag är en av de ledande leverantörerna i landet med ett heltäckande golvsortiment. Med ARDBO WOOD COLLECTION-serierna har vi utvecklat fem högkvalitativa massiva plank och stavkollektioner. Vi vågar påstå att vi har något som passar i alla lägen med detta produktsortiment! Vi koncentrerar oss på produkter med hög kvalitet och intresset för massiva trägolv är enormt. Vi är idag leverantör till flera av Sveriges mest exklusiva byggnader; Turning Torso, Copperhill Mountain Lodge i Åre, Torekov hotell, Yasuragi Hasseludden i Stockholm, Hotel 1 i Visby, PGA Barsebäck samt Bomans i Trosa med flera. Vi har även levererat till många privata villor och våningar. Utöver fotografierna i detta magasin hittar du fler referensfotografier på ardbogolv.se/referens. Här presenterar vi den nya generationens massiva trägolv!

ROYAL OAK by ARDBO 3-5

PREMIUM by ARDBO 6-9

GRAND CRU by ARDBO 10-13 SOLID PARQUET by ARDBO 14-17 WOOD MILLENIUM by ARDBO 18-23 Produktöversikt WOOD COLLECTION

24-25

Installationsbeskrivning plank 26-32 Stavparkett - mönsterläggning 34-35

Grundbehandling, skötsel & underhåll Saicos

36-37

Wakol - lim för alla våra golv

38-39

www.ardbogolv.se/wood 2


3


JOHNELLS ROYAL OAK

ROYAL OAK by ARDBO ROYAL OAK by ARDBO är en 1-stavs ekplanka i lamellkonstruktion som kan fås obehandlad eller oljad. Om du ändå vill slipa om golvet i framtiden så har både Royal Oak och Premium ett slitskikt på 6 mm som ger dig möjligheten att få golvet i nyskick många gånger! Slitage och andra skador i ytbehandlingen kan enkelt renoveras med hjälp av ARDBOs kompletta skötsel- och underhållssystem. Välj pigmentering och ytbehandling efter tycke och smak, om du väljer ROYAL OAK i obehandlat utförande.

4


ROYAL OAK by ARDBO FAKTA ROYAL OAK tjocklek

18 mm

bredd

145 mm

l채ngder

1820 mm

slityta

6 mm

behandling

obehandlad eller oljad

konstruktion

lamell 100% ek

5


VILLA STOCKHOLM PREMIUM

PREMIUM by ARDBO PREMIUM by ARDBO är en bred 1-stavs ekplanka. Brädan är lamelluppbyggd vilket skapar rätt förutsättningar när du vill ha ett riktigt formstabilt golv. Brädan är också självbärande på regelavstånd c/c 60 cm. Den finns i obehandlat respektive mattlackat utförande. 

 Premium har ett modernt uttryck, naturligt ådrad och där även kvistar förekommer, något som ger golvet en naturlig träkänsla.

FAKTA PREMIUM

6

tjocklek

22 mm

bredd

189 mm

längder

1860 mm

slityta

6 mm

behandling

obehandlad eller mattlack

konstruktion

lamell 100% ek


7


PREMIUM by ARDBO

VILLA STOCKHOLM PREMIUM


9


VINDSVÅNING GRAND CRU

GRAND CRU by ARDBO är en massiv obehandlad ekplanka. Med en tjocklek om 20 mm kan du ha detta golv en hel livstid. Välj mellan två sorteringar, Nature & Rustic . Grand Cru levereras i fallande längder. Välj pigmentering och ytbehandling efter tycke och smak. Både stavparkett och Grand Cru levereras obehandlade. De har också profilerade baksidor för god vidhäftning vid installation med MS-lim. Slitage och andra skador i ytbehandlingen kan enkelt renoveras med hjälp av vårt kompletta skötsel- och underhållssystem.

10


GRAND CRU by ARDBO 11


GRAND CRU pigmenterat i en mรถrk varm ton med Saicos ytbehandlingssystem.

GRAND CRU by ARDBO 12


VÅNING GRAND CRU

FAKTA GRAND CRU tjocklek

20 mm

bredd

130 mm

behandling obehandlad sortering

Nature, Rustic

konstruktion

massiv100% ek

Fallande längder

I denna vindsvåning har GRAND CRU pigmenterats i en grå ton med Saicos ytbehandlingssystem.

13


SOLID PARQUET by ARDBO


16

PRIVAT VILLA

STAVPARKETT


FAKTA 100% ek Tjocklek

16 mm

Bredd

68 mm

Längder

204/272/340/408 mm

Förpackning 2 m per förp.

80 / 60 / 40 / 40 st 1,11 / 1,11 / 0,93 / 1,11 m

Vikt kg

12,2 / 12,0 / 10,6 / 12,2

2

SOLID PARQUET by ARDBO Solid Parquet by ARDBO är vår fina obehandlade stavparkett som finns i fyra längder och lika många sorteringar, Select, Nature, Rustic samt Chocolate. Chocolate är framtagen ur ekens innersta del, vilket efter oljebehandling, ger dessa stavar ett speciellt djup och en mörkare karaktär. • SELECT med jämna fina stavar som har små färgskiftningar • NATURE är relativt jämn och ger ett livligare intryck än SELECT • RUSTIC är varierande och mycket skiftande från stav till stav

Stavparkett Nature Saicos oljegrund 3410 Saicos hårdvaxolja 3200

• CHOCOLATE från den innersta delen av eken, mörkare än övriga efter oljebehandling Stavparkett och Grand Cru plankan har profilerade baksidor för god vidhäftning vid installation med MS-lim. Slitage och andra skador i ytbehandlingen kan enkelt renoveras med hjälp av ARDBOs kompletta skötsel- och underhållssystem. Välj pigmentering och ytbehandling efter tycke och smak. Både stavparketten och Grand Cru levereras obehandlade. Stavparkett Chocolate Saicos oljegrund 3410 Saicos hårdvaxoljad 3200 17


MILLENIUM OAK VINDSVÅNING

FAKTA MILLENIUM tjocklek

19 mm

bredd

127 mm

längder

1800 mm / 2200 mm

slityta

5 mm

behandling

obehandlad, oljad, rökt, skeppsgolv

konstruktion

lamell 100% ek

Delade plank förekommer

18


Millenium

Millenium

Millenium

ek

ek skeppsgolv

ek rรถkt

WOOD MILLENIUM by ARDBO 19


20

TOREKOV HOTELL

OAK MILLENIUM


• 5 mm slitskikt – borgar för lång livslängd • Ytbehandling för trägolv i offentlig miljö • Enkelt skötsel- och underhållssystem • Varken Milleniumplankan eller dess skötsel-, och underhållsprodukter avger några som helst emissioner • Snabba och trygga leveranser • Hög servicenivå plus teknisk support

SMOKED OAK MILLENIUM

• Formstabil – ligger i stort sett helt still efter installation, plankan låser sig själv

HOTEL 1 VISBY

• Lättlagd

21


WOOD MILLENIUM by ARDBO

SHIPDECK

22

SJÖHUSET LIDINGÖ

MILLENIUM SHIPDECK


Millenium skeppsgolv I ett hem är golvet en stor del av inredningen. I dessa vindsvåningar skapar golvet värme och känsla som ligger till grund för övrig inredning. WOOD MILLENIUM finns i oljad ek natur, rökt ek samt obehandlad ek. WOOD MILLENIUM finns även som ek skeppsgolv. Golvbrädorna har en exklusiv karaktär och passar lika bra hemma som i offentlig miljö. Med ARDBO WOOD-serierna har vi kombinerat skönhet med dagens teknik i syfte att skapa ett massivt golv av hög kvalitet som är slitstarkt och lätt att installera. I dagens minimalistiska inredning är materialvalen än viktigare. En tumregel är att: -”ju mer som tas bort, desto viktigare blir det som är kvar”.

FAKTA MILLENIUM SHIPDECK tjocklek

19 mm

bredd

132 mm

längder

1800 mm / 2200 mm

slityta

5 mm

behandling oljad konstruktion

lamell 100% ek

Delade plank förekommer

23


;33('300)'8-32Lc%6(&3 PLANK

Royal Oak

Premium

Grand Cru

Millenium

Millenium

Millenium

ek

ek skeppsgolv

ek rökt

STAVPARKETT

Stavparkett Nature

Stavparkett Chocolate

Stavparkett Rustic

Saicos oljegrund 3410 och Saicos hårdvaxolja 3200

Saicos oljegrund 3410 och Saicos hårdvaxolja 3200

Saicos oljegrund 3410 och Saicos hårdvaxolja 3200

Naturliga förändringar Trä som utsätts för normalt solljus genomgår färgförändringar. Precis som hos alla naturliga träprodukter är dessa förändringar väntade och en önskvärd del av skönheten som bidrar till egenarten hos just ditt trägolv. Om du med jämna mellanrum flyttar möbler och mattor kan du undvika skarpa skillnader mellan de exponerade och oexponerade golvytorna. Millenium, Premium och Royal Oak är formstabila – golvet ligger i stort sett still efter installation i och med att de är lamelluppbyggda (korslimmade). Konstruktionen gör att plankorna låser sig själva och minimerar springor. Plankorna är att betrakta som massiva. Stavparketten och Grand Cru plankan har profilerade baksidor för god vidhäftning vid installation med MS-lim. www.ardbogolv.se/wood 24


Volume 1.

FAKTA ROYAL OAK

FAKTA PREMIUM

tjocklek

18 mm

tjocklek

22 mm

bredd

145 mm

bredd

189 mm

längder

1820 mm

längder

1860 mm

slityta

6 mm

slityta

6 mm

behandling

obehandlad eller oljad

behandling

obehandlad eller mattlack

konstruktion

lamell 100% ek

konstruktion

lamell 100% ek

Delade plank förekommer

Delade plank förekommer

Volume 2.

730-(4%659)8Lc%6(&3 59% 0 - 8 = 2 ) : ) 6 + 3) 739 8 3* 78 = 0 ) 

FAKTA GRAND CRU

FAKTA STAVPARKETT

tjocklek

20 mm

tjocklek

16 mm

bredd

130 mm

bredd

68 mm

behandling obehandlad

längder

204, 272, 340, 408 mm

sortering

Nature, Rustic

behandling obehandlad

konstruktion

massiv100% ek

sortering Select, Nature, Rustic, Chocolate

Fallande längder

konstruktion

massiv 100% ek

Volume 3.

;33(1-00)2-91Lc%6(&3 5 9%0-8=2):)6+3)73983*78=0)

FAKTA MILLENIUM tjocklek

19 mm

bredd

127 mm

längder

1800 mm / 2200 mm

slityta

5 mm

behandling

obehandlad, oljad

konstruktion

lamell 100% ek

MILLENIUM finns som obehandlad ek, oljad ek, rökt oljad ek samt skeppsgolv oljad ek.

Delade plank förekommer

25


Installationsbeskrivning Ansvar för användare/ installatör/ägare ARDBO WOOD COLLECTION är en naturprodukt som ger en varm, vacker miljö med bibehållen komfort för lång tid framöver. Brädorna kan skilja p g a den naturliga diversiteten hos de olika träslagen.

Produktspecifikation Beroende av produkt och övriga läggningsförhållanden så kan installation göras antingen • flytande (vitlim mellan not & fjäder)

Ardbo ställer höga krav vid tillverkningen, baserat på de standarder som gäller i branschen.

• nedlimning mot underlaget med MS-lim (hellimning)

Som ansvarstagande agent har Ardbo valt ut och graderat allt material och produkter innan, under och efter framställning så allt utförs så bra som möjligt.

• spikas eller skruvas

Innan installation påbörjas av ett golv från ARDBO WOOD serierna, skall det säkerställas att föreskrivna förhållanden och anvisningar i denna installationsanvisning kan uppnås till fullo. Användare / läggningsansvarig / ägare av en ARDBO WOOD produkt har det slutgiltiga ansvaret för att arbetet utförs till önskad grad av kvalitet, att golvets ytfinish och färg är enligt önskemål. Installerat golv anses vara inspekterat och godkänt. Ansvaret gäller även om han/hon/dem inte varit närvarande vid installation av avsett golv. Golvläggare måste lägga produkten genom att välja brädor metodiskt under läggning så att varje bräda kan inspekteras och godkännas innan läggning. Lägg aldrig en bräda som är skadad eller felaktig på något sätt. När en bräda är vitlimmad, nerlimmad, spikad, skruvad, kapad eller permanent installerad så räknas den som accepterad av användare / läggningsansvarig / ägare. Läggningsansvarig måste också ta ställning till placering, sågning och sortering av brädorna samt bestämma eventuell bortsortering av brädor. För korrigeringar under installation accepteras användandet av förbättringslack, fläckborttagningsmedel och ifyllningsreparation som standardmetod och ett normalt tillvägagångssätt. Det är alltid läggarens ansvar att inga felaktiga plankor installeras. Obs! Delade brädor förekommer i Millenium, Premium samt Royal Oak serierna. Plankor som är felaktiga avseende dess kvalité, gradering eller ytfinish bör sorteras bort. ARDBO tar inget ansvar för misstag som skett till följd av felaktiga bedömningar och inte heller felaktigheter som begåtts under läggning. Om installationsanvisningarna inte följs kan det medföra försämring av garantiåtagandet eller i värsta fall att garanti ej gäller.

26

Läs noggrant igenom styckena nedan innan arbetena påbörjas. För att kalkylera antal kvm för alla installationer bör 5% extra kvm adderas för att täcka spill och eventuella förluster vid läggning. Exakt kvantitet varierar för typ/mönster samt rummets form och yta. Var noga med hanteringen av ARDBO WOOD seriernas högkvalitativa golv, färdiga för läggning. Varje produkt är nogrannt kontrollerad och inspekterad enligt fastställda standarder innan paketering. För att säkerställa produktens stabilitet så har lagring skett i klimatkontrollerade lokaler. Paketen måste lagras i en skyddad torr miljö. Tillåt minst 10 cm mellan pallar eller paket för luftcirkulation. Öppna paketen precis innan läggning. Låt de oöppnade paketen acklimatiseras minst 24 timmar innan läggning påbörjas. Det behövs lite extra tid innan installation kan påbörjas men kom ihåg att när färdigbehandlade golvbrädor är lagda så behövs ingen komplicerad slutbehandling som slipning eller lackering.

Inspektion & förberedelser Tillse innan leverans att byggnaden där golvet ska installeras är färdig speciellt avseende alla fuktrelaterade arbeten som spackling, målning och rörmokeri mm. Alla öppningar i rummet ska också vara kompletta (tak, fönster och dörrar). Som tumregel ska trägolv vara en av de sista produkterna som levereras och installeras i en byggnad. Betongundergolv måste ha brunnit och torkat färdigt (dvs 8-12 veckor gammalt), med en yttemperatur om minst 15oC och en fuktkvot på max 2% i golvet. Idealisk relativ fukthalt i rummet är 55%. Ett fukttest är nödvändigt med antingen Kalciumkloridmetod eller en godkänd fuktmätare.


Installation med golvvärme i undergolvet Säkerställ att golvvärmeinstallationen är korrekt utförd, innan läggning påbörjas. ARDBO WOOD serierna får läggas på ett underlag som är max 28oC. I allmänhet måste värmesystem stängas av 48 timmar innan läggning påbörjas. Värmesystemet kan startas 1 vecka efter att läggningen är avslutad, med en gradvis temperaturökning i enlighet med värmesystemets instruktioner. Vi rekommenderar flytande läggning med följande moment: • ångspärr av diffusionstät byggplast skall användas, med en tjocklek om 0,2 mm* • grålumppapp rullas ut över golvytan • Millenium, Premium och Royal Oak ska dubbellimmas i noten på både lång-, resp kortsida *Tillse att läggningen sker med tillräckligt överlapp, minst 20 cm, samt med täta skarvar som tejpas med fuktresistent tejp (detta gäller endast flytande installation). För övriga installationer med golvvärme kontakta Ardbo för rådgivning.

Generella läggningsprocedurer Förberedelser Det rekommenderas att öppna förpackningen precis innan läggning påbörjas. Varje bräda ska noggrant kontrolleras innan installation; lägg skadade brädor åt sidan och installera dem aldrig. Nu är det också dags att planera läggningsordning och markera på det rena installationsunderlaget om det är nödvändigt. Speciellt vid läggning av större ytor är det lägligt att öppna flera paket samtidigt och lägga ut innan läggning för att avgöra vilka brädor som ger bäst balans tillsammans med avseende på färg och mönster. Arbeta alltid med brädor ur flera paket för att variera och vänd brädan med noten mot närmaste vägg. På detta sätt blir det idealiskt att börja läggning från höger sida av rummet. Det rekommenderas att lägga brädorna längsgående parallellt med rummets längsta vägg. Tillåt ett minsta avstånd till vägg om 12 mm från golvkant för att golvet ska kunna röra sig/expandera, använd tillfälliga kilar för detta ändamål.

Förberedelser av underlaget vid olika läggningssätt

Förebered installationen genom att kapa socklar och lister innan golvet läggs.

Undergolvet måste vara torrt, rent, och fritt från sprickor. Ojämnheter i undergolvet får inte överstiga 1,5 mm per meter. Om det är nödvändigt att utjämna undergolvet ska cementbaserad utjämningsmassa användas i enlighet med leverantörens rekommendationer. Var noga med att säkerställa att undergolvets fuktkvot efter utjämning inte är för hög, innan någon läggning påbörjas. Flytande läggning om behov finns skall en ångspärr, av diffusionstät byggplast användas, med en tjocklek om 0,2 mm. Tillse att läggningen sker med tillräckliga överlapp samt med täta skarvar som tejpas med fuktresistent tejp (detta gäller endast flytande installation). Därefter rullas grålumppapp eller airolen ut över golvytan. För nedlimning ska betongundergolv tåla minst 3000 PSI tryck. Om det är lättbetong så rekommenderas flytande installation. För spikning/skruvning ska ett plywoodunderlag om minst 18 mm användas med samma krav på jämnhet som nämnts tidigare. Alla ytor måste vara rena och fria från skräp, spikar, skruvar, färg och limrester och liknande. Det är också i dessa förberedelser som dörrfoder kapas för att tillåta installation av golvet.

Plywoodundergolv för spikning/skruvning.

Reklamationer ARDBO ansvarar för sina produkter gentemot produktfel (GBRs bedömningsgrunder). Anmärkningar mot eventuella felaktigheter på produkterna skall göras före inläggning. Uppenbara fel som kan / eller borde kunna konstateras innan inläggning måste reklameras före inläggning så att utbyte av felaktig bräda kan göras. ARDBO ansvarar inte för några förluster, av vad slag de än må vara, som kan uppstå innan eller vid läggningstillfället. Vid eventuellt beslut om reklamation ersätter ARDBO GOLV AB inte konsument för kostnader i samband med möbelflytt, målning/tapetsering av väggar eller ned/uppmontering av kök vid utbyte av, eller åtgärder på, försåld golvbeläggning. Köparen meddelar en reklamation genom att fylla i ARDBO reklamationsblankett. Reklamationshanteringen startar då denna blankett är korrekt ifylld.

27


Läggning nedlimning Millenium, Royal Oak, Premium samt Grand Cru 1 INSTALLATIONSANVISNING FRÅN LIMLEVERANTÖREN För denna installationsmetod bör den detaljerade installationsanvisningen från limleverantören följas noggrant avseende vilka verktyg och hur limmet ska användas. Vi rekommenderar MS-polymerlim vid denna installationsmetod. Vid tveksamheter kontakta gärna vår tekniska support (08-531 88 050 alt. support@ardbogolv.se). 2 VAR NOGA MED GOD VENTILATION Med denna installationsmetod kan det behövas fläktar för att minska torktiden för limmet. Se till att tillräcklig ventilation finns i lokalen under läggning samt upp till 24 timmar efter dess färdigställande. 3 HÅLLFASTHET Undergolv av betong ska tåla minst 3000 PSI tryck. 4 FÖRSTA BRÄDRADEN Det första steget innan läggning påbörjas, är att avgöra hur lokalen ser ut. Ta reda på vilken sida som är längst, för att undvika alltför smala brädor mot mötande vägg. Lägg ut brädor för att kontrollera om det behövs. Klyv första brädraden vid behov för att få önskad bredd på såväl första som sista brädraden. En slagkloss rekommenderas som hjälpmedel för att sätta ihop brädorna. 5 APPLICERA LIM Denna typ av installation kräver ingen underlagspapp eller liknande. Så snart arbetsområde och lägningsområde är uppmärkt så kan limmet appliceras på underlaget. Följ noga instruktionerna från limleverantören och använd alla rekommenderade verktyg och tillvägagångssätt. Ta den första brädan och vänd noten mot väggen. 6 PÅBÖRJA LÄGGNINGEN Observera att det förekommer delade brädor i ARDBO WOOD-serierna.

6 Läggning från höger till vänster sida.

Det är idealiskt att påbörja installationen från höger sida. Lägg den första brädan och säkerställ ett 12 mm stort mellanrum från vägg; använd kilar eller spika/skruva fast brädan om nödvändigt. Ta upp den andra brädan och lägg på en 3 mm tjock limsträng på den övre sidan av ändnoten och foga samman. Lägg alltid på lim på noten. Upprepa samma steg och lägg färdigt hela raden. Kapa av den sista brädan så att ett 12 mm stort mellanrum skapas i änden mot vägg. Använd ”baksmällan” för att få den sista brädan på plats. Obs! Kortändarna måste limmas med D3-klassat vitlim.

7 ANVÄND KILAR Tryck ihop skarvar och sätt ut avståndskilar mot vägg. Torka av överflödiga limrester från skarvar omedelbart. Starta med den överblivna brädan från första raden eller börja med en ny bräda. Se dock alltid till att skarvarna från rad till rad aldrig är närmare varann än 50 cm (förband). Upprepa samma steg som tidigare och lägg den andra raden. Vid eventuella tveksamheter eller frågeställningar, vänligen kontakta vår tekniska support på telefon 08-531 88 050 eller skicka ett meddelande till info@ardbogolv.se.

28


8 VAR NOGA MED ATT LIMMET FÅR FÄSTE Notera att till skillnad från flytande installation så krävs inte limning längsgående mellan not och fjäder, när nedliming i underlaget görs. Dra ihop alla skarvar och använd en mjuk gummiklubba för att snabba på arbetet. Gör kontinuerliga kontroller av baksidorna av brädorna för att se hur limmet fäster. Minst 80% ska täckas för att limningen ska vara tillräcklig. Använd alltid en limspridare och rekommenderad tandning. Otillräckligt med lim kan medföra ett dåligt slutresultat. 9 ANVÄND MASKERINGSTEJP FÖR ATT FÖRHINDRA RÖRELSER För att förhindra rörelser, tejpa tvärs över brädorna efter varje gång 3 rader är lagda, med tillfällig tejp/maskeringstejp som t ex 3M 2090 Blue Mask™. Var noga att alltid torka av limrester från brädorna och i skarvarna. Upprepa alla steg och lägg resterande golv i arbetsutrymmet. 10 ANVÄND VÄLT MED MJUK TRASA Efter 2-3 timmar och efter färdigställande ska en 50-70 kg tung vält användas för att säkerställa att alla brädor ligger an mot underlaget och fäster i limmet. Klä rollern med en mjuk trasa eller tunt skumgummi för att undvika skrapmärken på golvytan.

11 SISTA RADEN Den sista raden är vanligtvis smal och kan behöva klyvas för att fylla i den sista springan mot vägg. Mät det kvarvarande avståndet till vägg och klyv brädan, var noga så att det blir ett 12 mm stort mellanrum kvar. Använd ”baksmällan” för att få ihop denna sista rad så att skarvarna går ihop ordentligt. Sätt dit 12 mm kilarna efteråt. Sätt in fler kilar om det är nödvändigt för att få ihop skarvarna ordentligt. 12 OM DU ANVÄNT DELAR AV UTRYMMET TILL ARBETSOMRÅDE Nästa steg är att täcka det kvarvarande arbetsområdet. Ta bort eventuell startbräda eller startblock som du använt som mothåll och påför limmet som beskrivet tidigare. 11. ANVÄND Baksmälla till de sista brädorna.

Installera golvet som tidigare och kom ihåg att limma i ändnoten innan brädorna skarvas ihop. Arbeta baklänges från det färdiga golvet mot öppningen där de sista brädorna ska läggas. Ta bort överflödigt lim från skarvarna, tejpa ner raderna och rulla välten över golvet som tidigare. Slutför installationen med ett 12 mm stort mellanrum. 13 TA BORT TEJP OCH TVÄTTA AV

Ta bort all tejp från den först lagda delen och tvätta av ytan noggrant. Upprepa processen efterhand på hela ytan. Flytta inte in något och gå inte på det färdiga golvet förrän 24 timmar efter läggningen slutförts. Det är viktigt golvet tillåts att andas. Vid eventuell skyddstäckning, använd en icke diffusionstät papp. Därefter kan alla kilar tas bort. Sätt lister dagen efter färdigställande. Se till att lister endast fästs i väggarna och aldrig i golvet.

Vid BEHOV AV ARBETSOMRÅDE. alternativ läggning:

läggning FRÅN HÖGER TILL VÄNSTER.

29


Läggning med spikning eller skruvning Millenium, Royal Oak, Premium samt Grand Cru 1 FÖRBEREDELSER Denna installationsmetod kan ge en del fördelar jämfört med andra avseende:

Förebered installationen genom att kapa socklar och lister innan golvet läggs.

• läggningstid • arbetskraft • installationsmaterial så att golvet snabbare kan tas i bruk. Metoden är betydligt mer avancerad, varför det kan vara lämpligt att anlita golvläggare. 2 UNDERGOLV Denna metod kräver ett undergolv av plywood om minst 18 mm, var noga så att det uppfyller kraven under avsnittet ”Förberedelser av ytan”. Plywoodundergolvet måste läggas i enlighet med plywoodtillverkarens instruktioner. Fuktkvoten i plywooden måste uppmätas för att säkerställa kraven under ”Inspektion och förberedelser” (sid 26)

Plywoodundergolv för spikning/skruvning.

3 FÖRSTA RADEN Det första steget är att ta reda på vilken sida som är längst, för att undvika alltför smala brädor mot mötande vägg. Lägg ut brädor för att kontrollera om det behövs. Klyv första brädraden vid behov för att få önskad bredd på såväl första som sista brädraden.

Obs! Kortändarna måste limmas med D3-klassat vitlim.

4 LÄGGNINGSRIKTNING Ta den första brädan och lägg den med noten mot väggen. På detta sätt bör installationen påbörjas från höger sida i rummet.

3. Läggning från höger till vänster sida.

Använd kilar för att säkerställa att det blir ett expansionsavstånd på 12 mm mot vägg. När brädan ligger perfekt linjerad, skråspika alternativt skråskruva i fjädern med spikmaskin/skruvdragare. Vid manuell spikning bör brädan förborras samt att spikdrivare används för att försänka spikskallen.

5 Placera spikar/skruvar minst var 25:e cm och aldrig mer än 5 cm från ändarna. Använd 42 mm spik/skruv när underlaget är 18 mm plywood. Anpassa efter underlagets tjocklek. Kortändarna limmas med D3-klassat vitlim.

30


LÄGGNING MED FÖRBAND.

6 FÖRBAND Fortsätt med samma steg tills dess att första raden är komplett. Kapa ändbrädan så att ett 12 mm mellanrum behålls för att möjliggöra expansion. Börja andra raden på samma sätt och använd det som eventuellt blev över från sista brädan i första raden. Se till att skarvarna blir minst 50 cm ifrån varandra (förband). 7 STÄLL IN MASKINER Om spikpistol eller skruvdragare används, provskjut/skruva några brädor för att ställa in maskinen. Trätyper varierar i hårdhet och maskinen behöver antagligen ställas in för att passa den trätyp du ska installera.

Kloss för att slå ihop brädorna (SLÅ PÅ FJÄDERSIDAN).

Maskinens bottenplatta måste vara ren, mjuk och fri från repor och annat som kan skada golvytan. Sätt aldrig maskinen direkt mot golvytan, utan använd någon slags skydd på maskinen som t ex skyddande papp eller liknande. Rådgör gärna med professionella golvläggare. 8 SISTA RADEN Den sista raden är vanligtvis smal och kan behöva klyvas för att fylla den sista springan mot vägg. Mät det kvarvarande avståndet till vägg och kapa brädan, var noga så att det blir ett 12 mm stort mellanrum kvar. Limma sista raden med vitlim mellan not och fjäder för att slutföra installationen. 9 FÄRDIGSTÄLLANDE

8 ANVÄND Baksmälla till de sista brädorna.

När golvinstallationen är slutförd, montera socklar mot väggen, aldrig i golvet. Gör rent golvet, läs under avsnitt ”Skötsel och underhåll” (sid 37) för mer information.

31


Flytande läggning Millenium, Royal Oak, Premium

Rörelsefogar och förband Om golvet läggs i ett rum större än 100 kvm eller om en vägg är längre än 10 m så är det nödvändigt med rörelsefogar som tillåter golvet att röra sig.

LÄGGNING MED FÖRBAND.

I de fall golvet delas in i lämpliga delar med hänsyn till väggar och andra installationer så ska en 5 mm fog finnas per 10 meterssektion och täckas med list. Lägg brädraderna så att skarvarna inte understiger 50 cm, så kallat förband. Börja ny rad med den avkapade brädan från tidigare rad om möjligt, för att minska spill. 1 LÄGG UT UNDERLAGSPAPP Rulla ut underlagspapp/airolen parallellt med rummets längsta vägg. Lägg inte med överlapp i skarvar. Fortsätt tills hela underlaget är täckt med underlagspapp/airolen.

2. Läggning från höger Till vänster sida.

2. Fyll övre delen av noten med 3 mm tjock limsträng.

2 FÖRSTA RADEN Lägg den första brädan parallellt med väggen, med noten mot väggen. På detta sätt så är det idealiskt att påbörja läggningen från höger hörn av rummet. Använd 12 mm kilar för att skapa erforderligt mellanrum till vägg. Klyv första brädraden vid behov för att få önskad bredd på såväl första som sista brädraden (mät rummets längd på flera ställen). Ta den andra brädan och lägg på en 3 mm tjock limsträng i övre delen av ändnoten, sammanfoga sedan med den första brädan med hjälp av slagkloss och hammare. Applicera alltid lim på noten. Upprepa samma procedur tills första raden är lagd. Använd en ”baksmälla” för att infoga den sista brädan och tryck ihop alla fogar samtidigt. Se till att det är 12 mm mellanrum runt om mellan golvbrädorna och vägg, även i ändarna och sätt dit kilar.

2. Läggning av andra raden.

2. Kloss för att slå ihop brädorna (SLÅ PÅ FJÄDERSIDAN).

Ta bort överflödigt lim omedelbart. Påbörja sedan rad 2 med bitar som blev över från första raden eller använd en ny bräda. Kapa till den första brädan om det behövs, så att det är minst 50 cm till närmaste skarv. Lägg på en 3 mm tjock limsträng i övre delen av noten och upprepa limning likt första raden och slutför andra raden. Använd en slagkloss för att slå ihop brädorna på fjädersidan. Använd inte våld och slå aldrig med hammare direkt på brädorna. Använd en slagkloss i plast för att se till att såväl ändar som sidor blir täta. Glöm inte att alltid torka av överblivet lim direkt. Upprepa alla steg och lägg resten av golvet! 3 SISTA RADEN Den sista raden är vanligtvis smal och kan behöva klyvas i längdriktningen för att fylla i den sista springan mot vägg. Mät det kvarvarande avståndet till vägg och kapa av brädan och var noga så att det blir ett 12 mm stort mellanrum kvar. Använd ”baksmällan” för att få ihop denna sista rad så att skarvarna går ihop ordentligt. Sätt dit 12 mm kilarna efteråt.

3. ANVÄND Baksmälla till de sista brädorna.

Flytta inte in något och gå inte på det det färdiga golvet förrän 8 timmar efter läggningen slutförts, därefter kan alla kilar tas bort och golvet börja användas. Sätt lister dagen efter färdigställande. Se till att lister endast fästs i väggarna och aldrig i golvet.

32


33

MELANDERS FISK TÄBY ROYAL OAK


Stavparkett Solid Parquet Vid läggning av parkettstav är den omgivande miljön och underlaget avgörande för slutresultatet. Parkettgolvet ska betraktas som en möbel och bör vara den sista bygginredningen som monteras innan inflyttning. För bästa resultat och garanti skall fackman anlitas vid installation och ytbehandling. ARDBO Stavparkett kan monteras på olika underlagskonstruktioner beroende på förutsättningar och önskemål. Generellt sett spikas massiv stavparkett mot ett undergolv, men det blir allt vanligare att hellimma direkt mot underlaget, vilket ger ett tystare golv än vid spikning. Parkettstavarna levereras i krympplastförpackning ca 1 kvm /pkt.

SOLID PARQUET by ARDBO

Stavparkett oljad Nature

Stavparkett Chocolate

Stavparkett Rustic

oljegrund 3410 och hårdvaxoljad 3200

oljegrund 3410 och hårdvaxoljad 3200

oljegrund 3410 och hårdvaxoljad 3200

SEX VIKTIGA EGENSKAPER FÖR ARDBO STAVPARKETT 1 Fuktkvot / torkning

4 Profilerade baksidor

För att parketten ska klara klimatsvängingarna mellan torra vintrar och fuktiga somrar måste parkettstaven torkas till en specifik fuktkvot. I Sverige skall denna fuktkvot vara 7% (+1%). Om fuktkvoten är högre kommer parketten att krympa och är den lägre expanderar materialet.

Stavparketten har profilerade baksidor för god vidhäftning vid installation med MS-lim.

2 Rakhet En speciell tillverksningteknik krävs för att kunna garantera stavens rakhet. En rak stav är en grundförutsättning för ett fullgott resultat. 3 Toleranser Stor nogrannhet vid tillverkningen är viktigt för att toleranserna på staven skall bli så minimala som möjligt när det gäller rät vinkel, längd , bredd och tjocklek.

34

5 Not/fjäder Passformen på not och fjäder är mycket viktig. Dels för att undvika golvknarr men även för att garantera en jämn yta. 6 Sortering Många sorteringskriterier blir inte ordentligt synliga förrän efter ytbehandling, därför krävs mycket skicklig och rutinerad personal. En ”felaktig” stav kan ”förstöra” ett helt golv.


Läggning Vi hänvisar till gällande regler i GBR och Bygg AMA för installation av ARDBO stavparkett.

Tekniska frågor Vid eventuella tveksamheter eller frågeställningar, vänligen kontakta vår tekniska support på telefon 08-531 88 050 eller skicka ett meddelande till info@ardbogolv.se.

Mönster Egendesignade specialmönster, som exempelvis en kompassros, kan specialställas efter egen ritning. Kontakta oss på info@ardbogolv.se eller ring 08-531 88050.

+\IILS[MPZRILU

9\[T€UZ[LY

/VSSpUKZR[T€UZ[LY

9\[HTLKWHYHSSLSSIHUK

7SPU[T€UZ[LY

/LYJ\SLZTLKK\IISHWHYHSSLSSIHUK

35


Grundbehandling SAICOS ytbehandlingssystem skyddar och förädlar trä och ger det ett vackrare utseende. Den tydligt uppbyggda produktkatalogen omfattar ett brett spektrum av ytbehandlingsprodukter för trägolv. Att arbeta med SAICOS ytbehandlingsprodukter är oftast en tvåstegsprocess. Vissa starkt sugande träslag som exempelvis gran och furu kan ibland kräva en tredje applicering. Vid frågor kontakta vår tekniska support. Därtill kommer ett stort sortiment av mycket lätt hanterbara och effektiva vård- och rengöringsmedel, speciellt utvecklade för trä. SAICOS miljövänliga produkter står för högsta kvalitet. Vid grundbehandling av golv i ARDBOs WOOD COLLECTION serie rekommenderar vi produkter ur SAICOS ytbehandlingssystem. För bästa resultat, lägg stor vikt vid slipning och lägg alltid tunna appliceringar av SAICOS produkter.

1

Oljegrund används alltid, antingen färglös eller pigmenterad. Låt oljegrunden torka enligt anvisningarna på burken.

2 Välj efter tycke och smak någon av SAICOS transparenta produkter för att försluta och skydda golvytan.

Hårdvaxolja sidenmatt 3600 Bearbetningsbar med maskin

Natur

Vit

Oljegrund 3410 Oljegrund 3408 Extra vit Hårdvaxolja sidenmatt 3200

Penslas eller rollas

Hårdvaxolja matt 3305 Penslas eller rollas

Rosenträ

Ebenholtz

Oljegrund 3485 Rosenträ

Oljegrund 3490 Ebenholtz

Ovan ser du några exempel ur det stora sortimentet. Storlekar på burkar i lager:

• 0,125 lit • 0,375 lit • 0,75 lit

36

• 2,5 lit • 10 lit


Skötsel & underhåll Daglig skötsel Så mycket torr städning som möjligt, d v s dammsugning alternativt torrmoppning.

Fukttorkning Om golvet är i behov av fukttorkning används SAICOS EcoLine Wash Care enligt rekommendation. OBS! Moppen eller trasan skall vara hårt urvriden. Golvet skall vara torrt efter 1-2 minuter. Vid kraftigt smutsade golv: Kontakta vår tekniska support på tel 08-531 88 050 eller support@ardbogolv.se.

FUKTTORKNING

Ecoline Wash Care

Periodiskt underhåll Med jämna intervall skall man utföra sk periodiskt underhåll så att man skyddar och bevarar golvets vackra karaktär. Med periodiskt underhåll menas att golvet behöver tillföras en produkt som återuppbygger toppytan. Vid sådana tillfällen används SAICOS EcoLine Wax Care. Följ leverantörens rekommendationer. Finns i dunk art.nr 8119 respektive spray 8129, båda i 1-liters förpackning. 2 1 liter räcker till ca 100 m . Vid grovt slitage kontakta vår tekniska support på tel 08-531 88 050 eller support@ardbogolv.se.

PERIODISKT UNDERHÅLL

EcoLine WaxCare art.nr 8119 / Spray 8129

Byggstädning Om det i samband med installation av någon produkt i WOOD COLLECTION serien varit annan byggnation i lokalen och damm av karaktären gips eller liknande hamnat i träets fibrer, följ då rekommendationerna under rubrikerna Daglig skötsel, Fukttorkning och Periodiskt underhåll i nämnd ordning.

Slipning Vid slipning av golv ur WOOD COLLECTION serien ber vi dig kontakta vår tekniska support, så hjälper vid dig att hitta lämpliga produkter för din golvrenovering. För bästa resultat, lägg stor vikt vid slipning och lägg alltid tunna appliceringar av SAICOS produkter.

Teknisk support För övriga tekniska frågor, kontakta vår tekniska support, på tel 08-531 88 050 eller support@ardbogolv.se.

37


WAKOL - lim för alla våra golv WAKOL är en av världens mest framgångsrika tillverkare av lim vars målsättning är att vara marknadsledande inom varje produktområde. WAKOL vänder sig i första hand till yrkesmän inom golv-, plattsättnings-, bygg- och måleribranschen. WAKOL MS lim 260 rekommenderar vi för samtliga plank & stavar i WOOD COLLECTION serien.

WAKOL MS lim 260 används för läggning av trägolv, stavparkett, 10 mm massivparkett samt flerskiktsparkett, golvplankor (upp till max. 18 cm bredd, ekträ upp till max. 20 cm bredd) samt kubbgolv. Åtgång: 700-1300 g/m2 WAKOL MS 260 uppfyller DIN EN 14293.

WAKOL MS lim 290 För säker läggning av mosaikparkett, industriparkett, 10 mm massivparkett, stavparkett, flerskiktsparkett, golvplankor samt kubbgolv. Detta lim kan användas vid läggning med större bredder än MS 260. Åtgång: 700-1300 g/m2 WAKOL MS 290 uppfyller DIN EN 14293.

WAKOL trälim 6085 För läggning av lamelluppbyggd parkett med not och fjäder som ska installeras flytande, t ex Premium eller Millenium med underliggande foam.

Vi rekommenderar WAKOL MS lim för samtliga plank & stavar i WOOD COLLECTION serien. • Grand Cru • Premium • Royal Oak • Stavparkett • Wood Millenium

38


Tillbehör Vi har också tillbehören du behöver för att lägga.

Limspridare till våra olika trägolv:

Stavparkett - B11

Primer PU 280

Plank - B13

Åtgång som primer: 100-150 g/m2

Mosaik - B3

Åtgång som tätskikt: 250-350 g/m2

Gjutharts WAKOL PS 205 Används vid fyllning av ojämna golv. Limspridare med specialhängning vid stora limytor.

39


Vi är idag leverantör till flera av Sveriges mest exklusiva byggnader; Turning Torso, Copperhill Mountain Lodge i Åre, Torekov hotell, Yasuragi Hasseludden i Stockholm, Hotel 1 i Visby, PGA Barsebäck samt Bomans i Trosa med flera. Vi har även levererat till många privata villor och våningar. Utöver fotografierna i detta magasin hittar du fler referensfotografier på ardbogolv.se/referens. Hos oss hittar du ett massivt golv för varje smak!

0

0 0

STOCKHOLM tel +4 6( )8 531 88 5

0

fax + 4 6( )8 531 7 36 85 Kumla Gårds Väg 1 5 SHOWROOM Skånegatan 66 Stockholm

0

0 0

GÖTEBORG tel / fax +4 6( )31 8 7 5 8

SHOWROOM Argongatan 10 Mölndal

info@ardbogolv.se www.ardbogolv.se

Ardbo Wood Collection 2013  

Med ARDBO WOOD COLLECTION-serierna har vi utvecklat fem högkvalitativa massiva plank och stavkollektioner. Vi vågar påstå att vi har något s...

Advertisement