Page 1

1


Chouk Bwa (HT) ke 11.7. Sväng ke 11.7.

Virve Rosti la 14.7.

”Soittaminen on elämänmittainen seikkailu” Ruuti-Klovni Johanna Peltola

2 PaBaMeTo (DE) ma 9.7.

Escarteen Sisters (ES) ti 10.7.


Kuva: Risto Savolainen

”Kaustisella esiintyjien ja yleisön väli on kuin veteen piirretty viiva”

Mukulamatinea I & II ti 10.7.

Mestarikansanlaulaja Jussi Asu

Okra Playground to 12.7.

Segapidi (EE) ma 9.7.

Vuoden Lastenmusiikkiorkesteri 3 Ammuu! ti 10.7.


Kuva: Krista Järvelä Kuva: Krista Järvelä

TERVETULOA KAUSTISELLE - JO 51. KERRAN! 4

KAUSTINEN FOLK MUSIC FESTIVAL ENNAKKOESITE 2018 Julkaisija Pro Kaustinen ry, painosmäärä 25.000 kpl Painopaikka Waasa Graphics Oy, ulkoasu ja taitto Arctosmedia Oy Kannen soittaja Leija Lautamaja (kuva Lauri Oino) Käsiohjelma ilmestyy heinäkuussa. Lisätietoja tapahtumasta kaustinen.net


TERVETULOA - luonnollisesti! Heinäkuussa vietetään Kaustisen kansanmusiikkijuhlia 51. kerran. Festivaalin ohjelmarungon muodostavat tasokas kotimainen kansanmusiikki- ja tanssiohjelmisto, monipuolinen lastenohjelma, kansainväliset tähtiesiintyjät sekä koko kansan suosikit. Ytimenä tänäkin vuonna säilyy musiikkiin ja tanssiin osallistumisen matala kynnys ja tuhannet pelimannit, harrastajat ja perinteenharjoittajat. Luovuus ja perinne nostavat viikon tuhansissa kulttuurisissa kohtaamisissa hymyn huulille vauvasta vaariin! Festivaaliohjelmaa jäsentää tänä vuonna useampi teema. Maailmalla megatrendiksi hiljalleen kasvava elävän kulttuuriperinnön teema ruumiillistuu juhlilla muun muassa konsertein, tanssiesityksin, työnäytöksin ja soivin luennoin. Trokat viuhuu, kengät kopisee ja virkkuukoukut kilisee! Perinteen merkitystä osana yhteiskunnallisia ja globaaleja haasteita tullaan lisäksi käsittelemään teemaan liittyvässä seminaarissa. Toinen kantavista teemoista on luonto, joka on monelle taiteen tekemisessä tärkeä inspiraation lähde. Nautimme luonnon äänimaisemista teemakonserteissa ja pääsemme konkreettisestikin luonnon helmaan esimerkiksi festivaalin aloittavalla ohjatulla yövaelluksella. Kolmas teema on tänä vuonna Lappi, joka on esillä näyttävästi koko viikon ajan ja huipentuu perjantain ”Pohjoisesta tuulee” -pääkonserttiin Keskipohjanmaa-areenalle. Tämän vuoden herkullisten teemojen lisäksi ja rinnalla nähdään sekä kotimaisen että kansainvälisen kansanmusiikin ja kansantanssin kirjo juhlilla jälleen niin laajana, monipuolisena ja rikkaana kuin vain yhdellä festivaalilla on mahdollista. Kesän onnellisimmat päivät ovat pian taas ovella! Ohjelmajohtaja Anne-Mari Hakamäki sekä ohjelmatuotantotiimi Salla Seppä, Ira Korkala, Veera Luomala ja Anni Järvelä

Kaustinen kutsuu! Kaustinen on 4 300 asukkaan Keski-Pohjanmaan kunta, joka tunnetaan parhaiten musiikistaan. Kaustisella on kokoonsa nähden hyvin monipuolinen palveluvarustus. Kaustisella asioidaan laajasti naapurikunnista, sekä hyvä sijainti että Nikulan ravien, Kansanlääkintäkeskuksen ja muiden tapahtumien kävijät ja muut matkailijat mahdollistavat palvelujemme jatkuvan kehittymisen. Myös koulutustarjonta on monipuolista: Musiikkilukio, Raviopisto ja Kansanopisto vetävät opiskelijoita eri puolilta Suomea. Suosittelen tutustumista Kaustisen palvelutarjontaan! Kansanmusiikkijuhlien avajaispäivänä 9. heinäkuuta vietämme yhteistä festivaalien avaus-, Kaustisen kunnan 150 vuotis- ja Keski-Pohjanmaan maakuntajuhlaa. Kaustisen kunta kutsuu kaikki osallistumaan tähän hienoon juhlaan ja tarjoaa juhlan kunniaksi yleisölle maksuttoman pääsyn avajaispäivänä. Tervetuloa! Sykkivä, soiva Kaustinen odottaa Sinua. Arto Alpia, kunnanjohtaja 5


Kuva: Ukko Torni

”Parasta aikaa, kesä ja Kaustinen!” Petri Hoppu, tanssintutkimuksen dosentti

Ma 9.7. Alasdair Fraser & Natalie Haas (GB/US)

Ke 11.7. Motora 50 vuotta

Ti610.7. MäSä-Duo


Kuva: Siiri Kivimäki

La 14.7. Orivesi Allstars

”Pelimanniesiintyjämäärä on jo ylittänyt Kaustisen kunnan asukasluvun.”

Yhteistyössä Avain Säästöpankki

To 12.7. Suvi Teräsniska

Pe 13.7. Egotrippi

7


”Yksi upeahenkisimmistä tapahtumista mitä tässä maassa järjestetään. Kaikki vierailijat huomaavat tämän.”

8

Kuva: Krista Järvelä

- Jarmo Finnilä Keliber Oy

Kuva: Krista Järvelä

Monipuolista ohjelmaa - pienille ja isoille!


Kuva: Risto Savolainen

9 Kuva: Lauri Oino

Kuva: Jukka Toivio

Kuva: Lauri Oino

Kuva: Risto Savolainen


SUNNUNTAI 8.7.

Yövaellus sunnuntaina 8.7. - Luonnon kutsu Kaustisen kansanmusiikkijuhlat käynnistetään tällä kertaa teemaan soveltuvasti yövaelluksella jo sunnuntaina. Vaelluksesta on valittavissa kaksi ohjattua reittiä: kaikenikäisille soveltuva lyhyempi Järvelä-Pööskallio, n. 5 km sekä pidempi Järvelä-Pööskallio-riippusilta-Pauanne, n. 18 km. Matkanvarrella sekä päätepisteessä musiikkia, tarinointia sekä makkaranpaistoa iltanuotiolla. Vaellus järjestetään yhteistyössä Perhonjokilaakson Retkeilijät ry:n kanssa.

Ilmoittaudu mukaan vaellukselle kaustinen.net

Kunta toivottaa kotikunnan ja maakunnan asukkaat, yhteistyökumppanit sekä kaikki ystävät maailmalta mitä lämpimimmin tervetulleiksi juhlistamaan merkkivuotta, Keski-Pohjanmaan maakuntajuhlaa sekä nauttimaan kansanmusiikkijuhlien upeasta ohjelmasta! Juhlakulkue esiintyjäryhmineen johdattaa juhlavieraat näyttävästi sillalta koko kylän läpi festivaalin avajaisseremonioihin. Avajaisjuhlia tänä vuonna myös Keski-Pohjanmaan maakuntajuhlana Kaustisen lavuoden merkeissä. Juhlallisuuksien lisäksi esillä on kaustislaista pohjalaista elävää perintöä parhaimmillaan.

Penttilän vietetään 150-juhja keski-

Kuva: Risto Savolainen

MAANANTAI 9.7.

Avajaispäivänä ILMAINEN SISÄÄNPÄÄSY!

10

Kaustisen kunta tarjoaa 150-juhlavuonnaan ilmaisen sisäänpääsyn maanantaina!


Kuva: Risto Savolainen

Maanantai - maksuton kaikille!

ALASDAIR FRASER & NATALIE HAAS (GB/US) Skottilaisen viuluperinteen Michael Jordan ja kalifornialainen, monipuolinen sellotaiteilija yhdistävät voimansa säkenöivässä duossa. DÉSIRÉE SAARELA & TRISKEL Yhtyeen tuotannossa nykypäivän laulaja-lauluntekijäperinne yhdistyy vahvaan kansanmusiikkitulkintaan. Musiikki on ajatonta ja sen tunnelma täynnä sydäntä sekä tarinankerronnan lumoa.

PABAMETO-DUO (DE) perustettiin ennen kuin sen jäsenet olivat edes syntyneet. Identtiset kaksoset Pay Bandik ja Melf Torge Nonn uskovat kommunikoineensa musiikin välityksellä jo kohdussa. PaBaMeTo saapuu Kaustiselle Hampurista, mutta musiikillinen koti löytyy Skandinavian ja Balkanin kansanmusiikista, jazzista, popista, klezmeristä ja klassisesta musiikista.

Désirée Saarela & Triskel

Kesäyön ikkuna

11

Kuva: Esko Keski-Vähälä

KESÄYÖN IKKUNA Antti Huntuksen käsikirjoittama ja Mirka Myllärin ohjaama musiikillinen monologinäytelmä kuvataiteilija Veikko Vionojasta. Rooleissa Marianne Oivo ja Osku Haavisto, musiikista vastaavat Siiri Virkkala ja Mauno Järvelä.


MAANANTAI 9.7.

TEKOSYY-KLUBI Itseteossa-osiossa Jussi Asun sävel- ja riimikynä sauhuaa, tekosyitä omien kappaleidensa taustalta etsii Antti Kleemola ja nostolavalla esittelyssä hurmaava Piia Viitanen. Yhteistyössä Suomen musiikintekijät ry.

Avajaispäivänä ILMAINEN SISÄÄNPÄÄSY!

TIMO RAUTIAINEN & VILLE OJANEN Oman perinteen juurille löytäneen raskaan sarjan musiikkimiehen ja kaustis­ laislähtöisen viuluvelhon saumatonta yhteistyötä.

ILO ENSEMBLE Kansanlaulun voima, rohkea improvisaatio ja ihmisäänen rajattomat mahdollisuudet viiden naisen vietävinä. A cappella-yhtyeiden parhaimmistoa! KONSTA JYLHÄ -KILPAILU Kovatasoisen kilpailun teemana on tänä vuonna muinaissuomalainen musiikki.

KANSAINVÄLISESTI KANSANTANS­ SIA Konsertissa mm. Folk dance group SEGAPIDI Viron Haljalasta veljeskansan itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi.

Jussi Asu

Kuva: Jukka Toivio

KAUSTISEN PURPPURIPELIMANNIT JA MESTARISOITTO Soittosali avataan jo traditioksi muodostuneella purppuripelimannien konsertilla sekä juuri nimettyjen mestaripelimannien esittäytymisellä.

Timo Rautiainen ja Ville Ojanen

12

MALMSTÉNIN MALLILLA! Laulu- ja soittoyhtye REMPALLAAN tuo Keskipohjanmaa-areenalle, Café Mondon yhteislaulatukseen sekä Maunon Makasiinin iltamiin Georg Malmsténin komeimmat tanssisävelet ja laulut. Sörkan Sibeliusta tulkitsevat Kaustisen yössä solistit Eki Luumi, Jaana-Stiina Ala-Korpi, Junnu Korhonen, Jussi Asu sekä Roikastajat. Kapellimestarina on Jukka Heinonen.


Ilo Ensemble

Purppuripelimannit

Kuva: Minttu Saarni

Kuva: Antti Kokkola Kuva: Arto Kuorikoski

Konsta Jylhä -kilpailu 9.-10.7.

Pia Viitanen

Segapidi (EE)

13


Liput ennakkoon edullisemmin: 27 €, S-Etukortilla 24 € Ennakkoliput myynnissä 30.6. saakka: lipputoimisto.fi tai tiketti.fi

TAKSI Uunituore yhtye TAKSI eli Timo Alakotila & Kuisma Sisters esittää svengaavaa tanssimusiikkia valssista polkkaan ja tangosta sottiisiin. TAKSIn musiikki tempaa tanssimaan!

IDA PAUL & KALLE LINDROTH Tämän tuoreen ja mielenkiintoisen laulaja-lauluntekijä-duon luonnollinen saundi on vedonnut laajasti yleisöön: sinkut ovat striimanneet kultaa, platinaa ja lisäksi he olivat ehdolla 2018 Emma-Gaalassa Vuoden tulokas-kategoriassa.

HELME JAURAM (EE) Etelä-Viron Tõrvasta saapuva yhtye esittää paikallista perinteistä ja sävellettyä kansanmusiikkia rakkaudella ja ilolla. He säestävät lauluillaan myös tansseja, joten Kaustisellakin pääsee tanssimaan virolaisen kansanlaulun tahtiin Viron 100-juhlavuoden kunniaksi!

FANFAARIT SOIMAAN! Friitin Laurin eli trumpettitaituri Lauri Ojalan syntymästä tulee kuluneeksi 100 vuotta. Mukana mm. Kaustisen torviseitsikko, Hääkuoro sekä kaustislaiset pelimannit.

MUKULAMATINEA I MiniOttoset, PikkuOttoset, JunioriOttoset ja Ottoset Kaustiselta vierainaan Motoran Liipukat ja Vinhakat Joensuusta. Vauhtia ja tanssin riemua!

PELIMANNIT FRAMILLA: KREETA-­ MARIA KENTALA Kaustisen pelimannisukujen perillinen, kansainvälinen solisti ja moninkertainen Emma-, Janne- ja Vuoden levy -tunnustuksilla palkittu musiikin moniottelija kertoo sävelin, minkälainen pelimanni hänestä tuli ja kenen vaikutusta se oli.

Ida Paul & Kalle Lindroth

14

MUKULAMATINEA II Näppärit ystävineen! Monisatapäisen iloisen ja taitavan pelimannijoukon ikähaitari venyy kolmevuotiaista aina seitsemänkymppisiin. Poimintoja ohjelmasta. Tarkemmat tiedot: kaustinen.net

Kreeta-Maria Kentala

Kuva: Ulla Nikula

TIISTAI 10.7.

CHOUK BWA (HT) Haitilaisesta voodoo-perinteestä ammentava ryhmä tuo laulun, torvien ja rumpujen railakkaan maagisella sekamelskalla kaikuja valtamerten takaa.


Kuva: Frank Stewart Kuva: Krista Järvelä

Chouk Bwa (HT)

Hääkuoro Kuva: Arto Kuorikoski

Kuva: Risto Savolainen

Mukulamatinea I/Ottoset

Mukulamatinea II/Näppärit

15


TIISTAI 10.7. Liput ennakkoon edullisemmin: 27 €, S-Etukortilla 24 € Ennakkoliput myynnissä 30.6. saakka: lipputoimisto.fi tai tiketti.fi

ANTTI KLEEMOLA DIVES KAUSTINEN Sielukas laulaja-lauluntekijä ja kaustislaiset pelimannitähdet Ville Ojanen, Markus Luomala ja Juho Puronaho yhdistävät voimansa! Musiikin monilahjakkuuden voimalaulut ja radiohitit näyttäytyvät pelimannihöystein aivan uudessa valossa.

BARBORA XU & THE BAND (CZ/FI) yhdistää musiikissaan kansanlauluja ja -runoutta improvisatorisesti sekä modernein vaikuttein. Ryhmä sovittaa yhden maan kansanlauluja eri kulttuurien soittimille, esimerkiksi vanhoja suomalaisia kehtolauluja kiinalaiselle kanteleelle.

FOLK ALL-IN BAND (SE) Ruotsalaista pelimannisvengiä riehakkaasti ja suurieleisesti hyödyntävä suurkokoonpano on noussut lyhyessä ajassa naapurimaamme folk-taivaan kirkkaimpien tähtien joukkoon.

TAITEN TANSSIEN KANSANTANSSI-­ ILLASSA mm. Motoran Pelmakat, Kipakat, Liipukat ja Vinhakat, Folk dance group Segapidi.

TEHO. Tero Hyväluoman ja Esko Järvelän duo on kotimaista voimaviulismia parhaimmillaan!

OMIRI (PT) Tämä kielisoittaja jalostaa musiikkinsa omaperäisellä ja modernilla tavalla videoineen ja portugalilaisen musiikkiperinteen äänimaisemineen.

NELLI IKOLA-HEISKA & TIMO ALAKOTILA DUO vie kuulijan musiikilliselle matkalle esiintyjän läsnäolosta, rakkaudesta, pelosta ja leikistä ammentaen. Konsertin keskiössä ovat tarinat, kokonaisuus, tämä hetki ja heittäytyminen. Aineksissa kuullaan omia sävellyksiä, runolaulua ja leivontaohjeita sekä Toni Edelmannin kappaleita. THE ESCARTEEN SISTERS (ES) on villinrohkea ja innovatiivinen duo, jonka soittajasisarukset taitavat suvereenisti laulun, lyömäsoittimet, viulun ja sellon. Perinteisiä yhtyeiden rajoja hämmennetään esimerkiksi laulussa, jossa sello toimii melodia- ja lyömäsoittimena sisarusten soittaessa sitä samanaikaisesti ja laulaen äänissä.

Barbora Xu & Band (CZ/FI)

Nelli Ikola-Heiska & Timo Alakotila Duo

16


Kuva: Tommi Taipalus

Kuva: Katariina Sällylä Kuva: Börje Dahlren

Antti Kleemola dives Kaustinen

Teho.

Folk All-in Band (SE)

Escarteen Sisters (ES)

Omiri (PT)

17


MAIJA KAUHANEN on noussut vuodessa paitsi kotimaisen myös kansainvälisen maailmanmusiikkikentän tietoisuuteen. Koskettavia tarinoita ja vahvaa tulkintaa yksinkertaisella nainen ja kantele-kokoonpanolla.

Liput ennakkoon edullisemmin: 27 €, S-Etukortilla 24 € Ennakkoliput myynnissä 30.6. saakka: lipputoimisto.fi tai tiketti.fi

LILLA SPELMANSSTÄMMAN Suomenruotsalainen pelimanniväki esittäytyy omissa konserttikokonaisuuksissaan koko päivän ajan! AKKAPELIMANNIT kokoontuu joka kesä nisukaffien äärelle ja soittamaan. Mikä näitä eri puolelle Suomea matkanneita ammattilaismuusikoita yhdistää? Kaustinen, juuret, pelimannimusiikki, nauru ja energia. 30-vuotisjuhlakonsertti. MARIA KALANIEMI & EERO GRUNDSTRÖM -duo ammentaa maagiseen yhteismusisointiinsa vaikutteita muun muassa suomalaisesta luonnosta.

rimusiikin kärkinimet tarjoavat amerikansiirtolaisten kypsyttämää musiikkia. Bluegrass-peltoja on aurattu syvältä, tarinoissa on tuhti annos heinälatoromantiikkaa ja korpiseutujen torppien jenkkaa. SADAN VUODEN RAKKAUSTARINA Motoran Pelmakat, Livakat, Kipakat, Liipukat, Vinhakat sekä Rälläkkä vievät tanssiteatteriesityksellään yleisön aikamatkalle Suomen itsenäisyyden vuosikymmeniin Ainon ja Akselin matkassa. SUOMEN KANSANMUSIIKKILIITTO­ 50 VUOTTA -JUHLASEMINAARI Mikä on ollut Suomen Kansanmusiikkiliiton merkitys kansanmusiikkikentässä? Mikä on pelimanniperinteen merkitys ammattikansanmuusikolle? Ajatuksiaan näistä ja muista kysymyksistä valottavat mm. Heikki Laitinen ja Anne-Mari Kivimäki. KOIRANEN KOLLEKTION Perinteinen pelimanniyhtye, jonka ohjelmistossa omia, erityisesti Juho Koirasen (1979-2004) sävellyksiä, kannaksenkarjalaista pelimannimusiikkia ja lauluja. Poimintoja ohjelmasta. Tarkemmat tiedot: kaustinen.net

LUOMUDUO Orgaanista instrumentaalifolkkia viululla ja kitaralla. LA RIIPPA GROUP Folk- ja maailmanmusiikkivaikutteita yhdistelevän kokoonpanon intensiiviset laulut ovat yhtyeen johtohahmo Jessica Riipan kynästä. VARJAKKA STRING BAND JA WASEL & THE WEASELS: RAKKAUDESTA RAIVOON Kahden yhtyeen riemukas, raivokas ja harvinainen kohtaaminen Kaustisen kesässä! Suomalaiset juu-

Luomuduo

Kuva: Aarography

KESKIVIIKKO 11.7. 18

SVÄNG taitaa huuliharppusvengin ja tulkitsee tällä kertaa tangon melankoliaa tanssiparin keralla. Neljän miehen huipputasokkaalle ja tyylikkäälle ryhmälle ei löydy vertaista. Nyt tätä huuliharppuherkkua on tarjolla Kaustisella kahdella eri otannalla!


Varjakka String Band ja Wasel & the Weasels

Kuva: Elina Brotherus

Sväng

Kuva: Jimmy Träskelin

Maria Kalaniemi & Eero Grundström

La Riippa Group

Kuva: Antti Kokkola

Maija Kauhanen

19


KESKIVIIKKO 11.7.

SAKARAT-LAULUPELIMANNIT on toiminut jo 30 vuotta tunnettuna yhteislaulujen vetäjänä, energisenä esiintyjänä ja iloisena kansanlaulujen taitajana.

RICHARD DAWSON (GB) Dawsonin levy Peasant valittiin kulttisivusto The Quietuksen vuoden 2017 albumiksi. Näe nyt newcastlelaisen avantgardefolkin lähettiläs uniikilla Suomen vierailullaan! SYTYTÄ TYÖHÖSI HENKI Suomen Kansanmusiikkiliiton 50-juhlavuoden kirkkokonsertti. Pelimanniyhtyeitä eri puolilta Suomea soittamassa mielisävelmiään hengellisestä kansanmusiikista. HANNU SEPPÄNEN & CO tekee paluun Kaustiselle 20 vuoden jälkeen!

RITVA NERO Huimaa partymetalfolkkia ilman sähkökitaroita. Erittäin tanssittavaa, erittäin kansanmusiikkia, erittäin rock, erittäin party! Keskiviikon Keskipohjanmaa-areenan konsertissa mukana myös Oamk Dancen hikeä ja asennetta! SHOWCASE-YHTYE: VÄISÄNEN JNE. uhkuu verbaalista ketteryyttä, omaperäistä huumoria ja lavakarismaa. Rohkean paljaat sovitukset antavat lauluille omannäköiset raamit, joissa tarinat ovat keskiössä ja jäävät mieleen soimaan.

Kuva: Kuba Ryniewicz

Richard Dawson (GB)

SHAMAANIVIULU & TUOMAS ROUNAKARI Transsinomainen esitys kattaa laajasti koko pohjoisen napapiirin alueen musiikkia myös jo sukupuuttoon kuolleilta kansoilta. Teos on paitsi huimaava yhden miehen show, myös kattava tietopaketti arktisen alueen musiikista kappaleisiin liittyvien tarinoiden kautta.

Kuva: Sampo Ukkola

Liput ennakkoon edullisemmin: 27 €, S-Etukortilla 24 € Ennakkoliput myynnissä 30.6. saakka: lipputoimisto.fi tai tiketti.fi

JONNA TERVOMAA & JARKKO MARTIKAINEN KAUSTINEN SPECIAL tänä vuonna festivaalin House Bandin artistivieraat ovat pitkän linjan muusikoita ja arvostettuja laulaja-lauluntekijöitä. Kummallakin on aikaisempaa kokemusta kaustislaisten kanssa musisoinnista, joten asetelma on herkullinen. Konsertissa kuullaan molempien sävellyksiä pelimannimuottiin väännettynä sekä Kaustinen House Bandin omaa tuotantoa ilman solisteja.

SENNI HEISKANEN & SANNI VIRTA Kahden upeaäänisen kantelisti-laulajan herkän liikuttava yhteiskonsertti.

Väisänen jne.

20


Kuva: Pasi Virta Kuva: Rimma Lillemagi

Ritva Nero

Shamaaniviulu & Tuomas Rounakari

Kuva: Olli Häkkinen

Senni Heiskanen ja Sanni Virta

Jonna Tervomaa & Jarkko Martikainen Kaustinen Special

21


TORSTAI 12.7.

MÄSÄ-DUO Kyösti Järvelän ja Lauri Kotamäen jämäkkä pelimannisoitanta vei duon Konsta Jylhä -kilpailun voittoon vuonna 2017. TUULETAR Maailmaa valloittava vocal folk-hop a cappella -yhtye kajauttaa ilmoille taianomaisen yhteissoundinsa Kallioklubi-illan alkajaisiksi

Liput ennakkoon edullisemmin: 32 €, S-Etukortilla 29 € Ennakkoliput myynnissä 30.6. saakka: lipputoimisto.fi tai tiketti.fi

KAUSTISLAINEN KAVALKADI: KOLME KANTTORIA Kaustislainen kavalkadi on kurkistus pelimannipitäjän historiaan ja elävään perinteeseen. Kavalkadi on vuosien varrella muuntunut vahvasti dramatisoiduista konserteista nykyisiin tarinallisiin juontoihin, joiden kyytipoikana tarjoillaan perinteistä kaustislaista pelimannimusiikkia ja kylän täydeltä monipuolista musiikkiosaamista. Tänä vuonna kavalkadikonsertti vie festivaaliyleisön virrenveisuun ja pilliurkujen maailmaan Harri Tastulan johdolla. LYNXGONG -KONSERTTI “KAIKUJA ILVESTEN METSÄSTÄ” gongikonsertit ovat Ilveskeskuksen tuottamia ainutlaatuisia konsertteja ja äänitarinoita. Esitysten innoitus ja rytmit kumpuavat villin luonnon äänikudoksista, Suomen luonnon monimuotoisuudesta sekä ihmisen ja luonnon symbioosista.

AVVILA NIEIDDAT Ivalolainen, pohjoissaamelainen lasten- ja nuorten musiikkiryhmä tuo musiikin ja tanssin ilosanomaa pohjoisesta. Ryhmä esiintyy myös maakuntakavalkadissa. KOPLA JA BIGBAND 15 nuoren pelimannin energia täyttää lavan ja tarttuu! II-TEAM on erikoistunut soittamaan Pohjois-Pohjanmaalta peräisin olevaa vanhaa musiikkia Johan Julinin, Johan Lemanin ja Vepsän nuotti­kirjoista 1800-luvulta. TANSSITEATTERI RIMPPAREMMI Koko perheen tanssiteatteriesitys Liikenteessä kertoo suvaitsevaisuudesta ja toisten huomioimisesta vihreän ja punaisen liikennevalon etsiessä yhteisiä pelisääntöjä. Yhteistyössä Pohjanmaan tanssin aluekeskus. UKULELE GET TOGETHER! Pieni ukulele valtaa sydämiä ja innostaa yhä uusia soittajia. Suuressa ukulele­ orkestereiden yhteiskonsertissa mukana mm. Tampereen Ukuleleorkesteri, The Triplet, UkuLissut ja VOPulele. MARKKU LEPISTÖ Pitkän ja monipuolisen kansainvälisen uran tehnyt haitaristi esittää materiaalia uudelta soololevyltään!

KYLÄSOITTO KÄNSÄLÄSSÄ Aitoa kaustislaista kylätunnelmaa pelimannimusiikin säestyksellä ja purppurin kera.

Poimintoja ohjelmasta. Tarkemmat tiedot: kaustinen.net

Markku Lepistö

22

Kuva: Tania Arcieri

VALMA & VARSINAISET Pop- ja folk-vaikutteita yhdistelevän kokoonpanon musiikki kumpuaa suomalaisesta suorapuheisuudesta, syvällisyydestä ja huumorintajusta.


Kuva: Maria Baranova Kuva: Alina Ainola

Tuuletar

Valma & Varsinaiset

Mäsä-Duo

Ukulele Get together! & Ukulissut

Kopla ja Bigband

23


TORSTAI 12.7.

SUVI TERÄSNISKA TV:stä ja tanssilavoilta tuttu laulajatar osaa puhutella suomalaisyleisöä Lapista Lappeenrantaan ja Kuopiosta Kaustiselle. Suvista on kehittynyt kiintotähti Suomen pop-iskelmätaivaalle, mistä kertoo mm. yli 300 000 myytyä albumia. Yhteistyössä Avain Säästöpankki.

kuin kalat vedessä. Suomi on tuhansien laulujen ja järvien maa.

OKRA PLAYGROUND suomalaista musiikkia tuoreella otteella lähestyvä elektrofolk-yhtye on herättänyt paljon kiinnostusta myös maamme rajojen ulkopuolella.

YÖKATRILLI Mestarikansantanssija Antti Savilammen ja JPP:n yhdessä luoma, ikoninen tanssihurmos. Kuin viimeistä yötä!

Liput ennakkoon edullisemmin: 32 €, S-Etukortilla 29 € Ennakkoliput myynnissä 30.6. saakka: lipputoimisto.fi tai tiketti.fi

VUOMA-PERTIN PERINTÖÄ Viiden Rimpparemmin taiteilijan kunnianosoitus huippupelimanni Albert Vuomajärvelle. SHOWCASE-YHTYE: MARIA REIKKO & BEST CASE SCENARIO BAND soittaa uutta jalan alle menevää nykykansanmusiikkia uudella soundilla ja elämänmakuisella groovella.

BORDUNA Haapavetisen Juha-Matti Kurran luotsaama yhtye, joka tulkitsee kotialueensa Kala-, Pyhä- ja Siikajokilaaksojen vanhoista sävelmistä ja arkistojen aarteista muovattua uutta musiikkia. ENKEL Akustista, luonnonmukaista ja tuoretta musiikkia soittava pelimannityttöbändi esittää uutta materiaalia juuri ilmestyneeltä We Are ENKEL -levyltään!

NIKOLAI BLAD Omaa tietään kulkeva, “tajunnanvirtafolkkia” soittava laulaja-lauluntekijä pitkän tauon jälkeen Kaustisella! PESSI JA JUNTTI Karismaattisten ja kokeneiden pelimannien musiikillinen laaja-alaisuus ulottuu aina humoristisista laulelmista Kruunu-Marjaanan polskaan. KANGASALAN BALLADI- JA PIKKUPELIMANNIT Vuosina 1972 ja 1979 perustetut ryhmät ja jokakesäiset Kaustisen esiintyjät tuovat taattua kansanmusiikkipoljentoa Pirkanmaalta yhteensä 60 pelimannin voimin. KEURUUN PELIMANNIT Vesistöjen ylistys -teemakonsertissa aaltoilevat valssit ja soljuvat humpat sekä foksit

24

KAUSTINEN TANSSII! MiniOttoset, PikkuOttoset, JunioriOttoset, Ottoset, VeteraaniOttoset... kaustislaisen ja muun tanssiperinteen äärellä, areenan täydeltä.

Borduna


Kuva: Risto Savolainen Kuva: K. Salmi

Yökatrilli

Suvi Teräsniska

Kaustinen tanssii

Enkel

Kuva: Krista Järvelä

Kuva: Jimmy Träskelin

Okra Playground

25


PERJANTAI 13.7.

JUURAKKO Juurakko yhdistelee rouheaa juurimusiikkia ja väkevää tarinankerrontaa ja risteyttää suomenkielisen blueslaulannan ja perinteisen kotimaisen soittimiston railakkaalla skiffle-asenteella. Todella uniikkia, todella taidokasta! MERI-LAPIN KANTELEENSOITTAJAT Lasten ja nuorten musiikkiopiston 20-henkinen kanteleryhmä, joka soittaa monipuolista ohjelmistoa.

Liput ennakkoon edullisemmin: 32 €, S-Etukortilla 29 € Ennakkoliput myynnissä 30.6. saakka: lipputoimisto.fi tai tiketti.fi

POHJOISESTA TUULEE Lapin teema­ maakunnan kattauksessa nähdään ­ monipuolista osaamista perinteisestä pelimanni- ja pienkokoonpanoista aina näyttäviin tanssi-­ ilakointeihin. Mukana mm. Kansantanssi ja -musiikkiryhmä Siepakat, Aila-Duo, mestaripelimanni Teppo Alajuntti, Duo Kenttälä & Tammela sekä paljon muita. EGOTRIPPI Tänä vuonna 25-vuotisjuhliaan viettävä suomirockin kestosuosikki kutsuu kaustislaisetkin synttäreilleen. ”Älä koskaan ikinä”, ”Matkustaja”, ”Koivuniemen herra”, ”Posteljooni” ja ”Unihiekkaa” - tutut kappaleet kutsuvat laulamaan mukana ja tanssimaan nostalgiaan ja keikkakaveriin nojaten.

TALLARI & ANTTI PAALANEN Konsertissa kuullaan sekä monenkirjavaa perinteistä eteläpohjalaisilta 2-rivismestareilta että Paalasen ja Tallarin Sampo Korvan huikean taidokkaita sävellyksiä. ENSIASKELEET ILLAN VILLIIN -kansantanssikonsertissa mm. Siepakat Rovaniemeltä, Jutarinki Sodankylästä, Polokkarit Oulusta. ZÄPÄMMÄT Konserttikantele ja eksoottinen lyömäsoitinarsenaali yhdistävät suomalaisen kansanmusiikin tunnetta senegalilaisiin, malilaisiin ja afrokuubalaisiin musiikillisiin elementteihin. KUSTAAN LAULU esittää Risto Kuparin johdolla sata vuotta sitten vankileirillä kuolleen euralaisen Frans Järvisen arkkiveisuja, joita hänen poikansa mestaripelimanni Kustaa Järvinenkin pienenä poikana laulaen kaupitteli.

KOKKOLAN LAULUVEIKOT 90 VUOTTA! Kuoron matkassa pääsee aikamatkalle koti- ja ulkomaisen populaarimusiikin maisemiin, kun kyydissä fiilistellään iskelmän kulta-aikojen helmien kanssa, kurvataan kiihkeälle kuuskytluvulle ja maistellaan miltä Manse-rock maistuu. MERIHEINI LUOTO: METSÄNPEITTO Äänimaisemallinen kokonaisuus metsässä katoamisesta ja siirtymisestä toiseen, rajantakaiseen todellisuuteen.

26

Vaikuttava teos pohjautuu suomalaisiin uskomustarinoihin metsän­ pei­ tosta.

Meriheini Luoto


Kuva: Tero Ahonen

Egotrippi

Kuva: Janne Mikkilä

Kuva: Lauri Oino

Siepakat

Tallari & Antti Paalanen

Juurakko

Kustaan laulu

27


TANGO-ORKESTERI UNTO 20V Tangomestari Unto Monosen mukaan nimetty yhtye viettää 20-vuotisjuhliaan! Konsertti täynnä modernin tangon tunteen paloa.

Liput ennakkoon edullisemmin: 32 €, S-Etukortilla 29 € Ennakkoliput myynnissä 30.6. saakka: lipputoimisto.fi tai tiketti.fi

GRÄNSLÖSSPELMÄN (SE/FI) Kahden maan pelimannit ovat soittaneet suomalaista ja ruotsalaista kansan- ja tanssimusiikkia yhdessä jo yli 30-vuotta. KORKEA TAMMI -TARINANKERTOJA Perinteisiä tarinoita vaikkapa oudoista tapauksista, synkkiä kertomuksia pimeältä puolelta tai räyhäkkään koomisia sattumuksia vangitsevalla kerronnalla. Ei perheen pienimmille.

ILTAVILLI VOL. 2! Tanssivelho Petri Kauppinen nostattaa kansantanssiväen jälleen villiin yhdessä vuoden Showcase-yhteen, Maria Reikko & Best Case Scenario Bandin kanssa. Let´s dance! VASSVIK (NO) Tämän päivän merkittävimpiin saamelaismuusikoihin lukeutuvan Torgeir A Vassvikin joiut heijastavat arktisia maisemia ARTTURI PELTOKANGAS, KAHDEN MAAN KANSALAINEN Michiganissa 120 vuotta sitten syntyneen kaustislaisen pelimannin Artturi Peltokankaan, ”Oosin Artun” elämänkaarta esittelevä konsertti kertoo, miksi Kaustisella soivat autokuningas Henry­Fordin nimiin laitetut sottiisit. SAMI HEINONEN & MUSTARUUKKU Paahteista menoa Kokkolasta calypson ja klezmerin risteyskohdassa upeaäänisen Heinosen johdattelemana.

TAMPEREEN UKULELEORKESTERI on Suomen suurin ukuleleorkesteri, jossa ukulelen pehmeää sointia täydentävät rytmisoittimet, puhaltimet, jousisoittimet ja taitavat solistit, jotka valloittavat sydämiä. SALVIA raivaa suomalaiseen kansanmusiikkiin omankokoistaan ja -muotoistaan tilaa leikittelemällä perinteen ja uusien oivallusten suloisella sekamelskalla. Mukana Vuoden Nuori pelimanni 2018 Minja Survonen. HELENE BLUM & HARALD HAUGAARD BAND (DK) Tanskan ehdoton folk-diiva numero yksi ja mieletön viuluvirtuoosi ja huippusäveltäjä tahkovat yhtyeineen mainetta pitkin maailmaa, ja vihdoin myös Kaustisella!

Salvia

Kuva: Eppu Tuhkanen

PERJANTAI 13.7. 28

KAPELA MALISZÓW (PL) Isän, tyttären ja pojan muodostama trio on perehtynyt kotiseutunsa Puolan Beskid Niskin ja Pogorzen alueen arkaaiseen perinnemusiikkiin ihastuttaen yleisöään ilmavalla ja luontevalla yhteissoitollaan.


Kapela Maliszow (PL)

Helene Blum & Harald Haugaard Band (DK)

Vassvik (NO) Kuva: Antti Pahkamäki

Tango-orkesteri Unto 20 v.

Maria Reikko & Best Case Scenario Band

Sami Heinonen & Mustaruukku

29


LAUANTAI 14.7.

TALLARI JA JESSE KAIKURANTA: LAULUNI Odotettu levynjulkistamiskonsertti!

lähes sadan ammattilaisen ja harrastajan voimin niin kuin oululaiset vain osaavat!

VIRVE “VICKY” ROSTI Finnhittien kuningattaren 60-vuotisjuhlashow, kaustislaisin vivahtein!

HAAPOJA & ILLMARI KOLLEKTIIVI Folk-räppiä ja äänitaidetta, vanhoja kansansoittimia ja nykypäivän runolaulua. Fuusiokudos, jollaista ei ennen ole kuultu!

Liput ennakkoon edullisemmin: 32 €, S-Etukortilla 29 € Ennakkoliput myynnissä 30.6. saakka: lipputoimisto.fi tai tiketti.fi

SHOWCASE-YHTYE: TRIO TÖRN (SE) Nuori ruotsalaistrio luo uutta musiikkia tukeutuen vahvasti rikkaaseen skandinaaviseen perinteeseen. Polskat, hallingit ja sottiisit soivat täyteläisesti viulun, avainviulun ja sellon voimin.

PIRULAINEN on alati vireessä ja virneessä kulkeva keikkajyrä, joka on taittanut matkaa rockfestivaaleilta kansankuppiloihin, pitkospuilta merelle, akustisesti ja sähköä täynnä. Ei ole paikkaa, mistä orkesteri ei olisi saanut matkaansa seuraamaan uusia pirulaispureman saaneita kuulijoita.

KARDEMIMMIT Nuoresta iästään huolimatta näillä neljällä taidokkaalla naisella on lähes kaksi vuosikymmentä saumatonta yhteistyötä takanaan. He ovat saaneet luotua kanteleiden soitollaan ja lauluharmonioillaan maagisen ja uniikin kokonaisuuden, joka vie kuulijan takuulla miellyttäviin sfääreihin.

Virve Rosti

LYDIAN KADONNEET LAULUT on trio, joka säveltää musiikkia sata vuotta vanhoihin teksteihin, joita Kymenlaaksossa asunut Lydia Rantanen kokosi käsinkirjoitettuihin laulukirjoihinsa. OWLA JA KADONNUT WALKIA Koko perheen tanssiseikkailu, jossa sadun taika kietoutuu suomalaiseen kansanperinteeseen tanssin riemun ja juurevan kansanmusiikin siivittämänä

30

SEINÄJOEN KAKSIRIVISET, 20-VUOTIS JUHLAKONSERTTI Tämä soittointoisia haitaritaitureita puhkuva pelimanniyhtye soittaa perinteistä suomalaista kansanmusiikkia ja säestettyjä lauluja suurella yhtyeellä ja sydämellä.

Trio Törn


Pirulainen

Tallari ja Jesse Kaikuranta

Seinäjoen kaksiriviset

Kuva: Jimmy Träskelin

Kardemimmit

31


LAUANTAI 14.7.

HILJA GRÖNFORS KVARTETTI Mestarikansanlaulaja ja romanien kulttuuriperinteen huippuluokkainen ylläpitäjä tunnelmoi melankolisia lauluja taiturimaisen yhtyeensä kanssa 5/5 Rehellistä riiheltä tuoksuvaa nykykansanmusiikkia, joka tunkeutuu lapojen väliin!

Liput ennakkoon edullisemmin: 32 €, S-Etukortilla 29 € Ennakkoliput myynnissä 30.6. saakka: lipputoimisto.fi tai tiketti.fi

MAMMANTYTÖT! hurmaa yleisön kimaltavalla perinteentulkinnallaan. Vahva duosoitto, puhdas stemmavihellys ja naisten ainutlaatuiset, täydellisesti yhteen kietoutuvat lauluäänet tarjoavat kuulijalle rouheaa, pehmeää, riipaisevaa sekä humoristista musiikkia, jota duo kuvailee nimellä Cool Finnish folk. KENTTÄLÄ & TAMMELA Sukujuuriltaan kittiläläiset Heidi Kenttälä ja Minna-Liisa Tammela Lassin Leevin laulujen tulkkeina. ORIVESI ALLSTARS Etnogaalassa 2017 vuoden ilmiöksi valittu Suomen suurin pelimanniorkesteri tanssittaa festivaalit päätökseen KAUSTISEN TUNTI: ALIKYLÄN PELIMANNIT soittivat ensimmäiset keikkansa Kaustisella vuonna 1968. On 50-vuotisjuhlan aika!

DJ KILLABEATMAKER (CO) Viimeisen illan kallioklubin päätöksessä bailataan afro-kolumbialaisten rytmien ja soundien sekä osin livenä tuotetun musiikin tahtiin. KIHARAKOLMIO Perinteistä, kimuranttia, huumaavaa ja jalaan alle menevää pelimannimeininkiä Etelä-Pohjalaisittain K A S S I A H A S T U S, suomeksi kevyehkö pohmelo, soittaa virolaista iloista duurimusiikkia, mutta joskus lipsahtaa sekaan joku mollisointukin. Kassiahastus tekee parhaansa viedäkseen virolaista ilosanomaa kuulijoille molemmilla kielillä. Poimintoja ohjelmasta. Tarkemmat tiedot: kaustinen.net

PELIMANNIT FRAMILLA: ERKKI-­ JUSSI KOIVULUOMA tuo eteläpohjalaiset ystävänsä tarinoiden ja kaksirivismusiikin äärelle. Mukana mm. Miska Latvala, Seinäjoen Kaksiriviset, PolkaMonsterit, Riatomaanikot ja Ronuuttajat. EROOTTISEN KANSANPERINTEEN ILTAMAT erotiikkaa tihkuva ilta johdattelee tutustumaan vanhan kansan intiimeimpiin mielenmaisemiin. Ruo-

32

kottomat rekilaulut, railakkaat runolaulut ja julkeat junttalaulut raikuvat Turvalan uunilla -duon sekä Duo Pimperoiden luotsaamassa tapahtumassa, jonka tunnelmat vaihtelevat herkästä hervottomaan - eivätkä jätä ketään kylmäksi!

5/5


Kuva: Risto Savolainen

Kiharakolmio

Mammantytöt

DJ Killabeatmaker (CO)

Kuva: Lauri Oino

Kenttälä & Tammela

Kuva: Henri Rintakoivula

Hilja Grönfors

Orivesi All Stars

33


SUNNUNTAI 15.7.

AAMIAISSOITTO Festivaaliravintolassa.

KAUSTISLAINEN KIRKKOSOITTO Kreetan puistossa nautitaan vielä festivaalin päätössävelet, jonka jälkeen kotimatka on hyvä aloittaa.

Kuva: Krista Järvelä

34

SANAJUMALANPALVELUS Kaustisen kirkossa.

”Kaustisen tunnelma ei petä koskaan!”


Ennakkohinta*

Maanantai 9.7.

Ennakkohinta* S-Etukortilla

Porttihinta

---

---

---

27 €

24 €

32 €

Keskiviikko 11.7.

27 €

24 €

32 €

Torstai 12.7.

32 €

29 €

37 €

Perjantai 13.7.

32 €

29 €

37 €

Lauantai 14.7.

32 €

29 €

37 €

Viikonloppulippu pe-la

60 €

EI S-ETUALENNUSTA

65 €

Viikkolippu 9.-15.7.

135 €

EI S-ETUALENNUSTA

155 €

Lasten viikkolippu 9.-15.7.

35 €

EI S-ETUALENNUSTA

40 €

Tiistai 10.7.

LIPUT

Liput ennakkoon edullisemmin!

* hinta ei sisällä Lipputoimiston / Tiketin palvelumaksua.

ENNAKKOLIPUT Myynnissä 30.6.2018 saakka LASTEN PÄIVÄLIPUT 7-15-vuotiaille 8 €/päivä (myynnissä porteilla, ei erillistä ennakkoalennusta). Alle 7-vuotiaat ilmaiseksi. MUISTA MYÖS RYHMÄLIPUT yli 10 hengen ryhmille, kysy lisää: juha.kuurajarvi@kaustinen.net PÄÄSYLIPPU oikeuttaa sisäänpääsyyn festivaalialueelle ja kaikkiin ohjelmassa mainittuihin tilaisuuksiin lipussa mainittuina päivinä. Osa esiintymispaikoista on pieniä, ja ne täytetään saapumisjärjestyksessä. Festivaalialue avataan maanantaina 9.7. klo 15, muina päivinä klo 10. MAJOITUS Listan lähialueen majoitusliikkeistä löydät kotisivuiltamme kaustinen.net. Voit myös tilata listan postitse, soita: 040 1729 566. Festivaaliorganisaatio ei myy majoituspalveluita. LISÄTIETOA festivaaleista löydät kotisivuiltamme kaustinen.net sekä facebook.com/kaustinenfmf

35


WORKSHOPIT & JAMIT - TULE MUKAAN!

Festivaaliviikko on osallistumismahdollisuuksia täynnä, kuka vaan voi saada kosketuksen tanssimiseen, soittamiseen ja laulamiseen itse. Päivän voi aloittaa pääareenan TANSSITUVALLA tai Kansantaiteenkeskuksen AAMU-WORKSHOPILLA, joissa kummassakin teemat vaihtelevat esimerkiksi kaustislaisesta purppurista polskavariaatioihin tai romanilaulujen opettelemisesta keskiaikaisen musiikin työpajaan. Café Mondon aamupäiväiset JAMIWORKSHOPIT vietetään festivaaleille tulleiden koti- ja ulkomaisten artistien seurassa opetellen kappaleita heidän omasta ohjelmistostaan. Tänä vuonna uutuutena ovat tiistaista perjantaihin Maunon Makasiinilla järjestettävät TANSSIJAMIWORKSHOPIT, joissa sekä aloittelevat että jo pitkään tanssineet saavat nauttia sosiaalisen tanssimisen kokemisesta, tuntea mitä musiikin ja tanssin yhteys käytännössä tarkoittaa. Kalliopaviljongilla saa myös TANSSIA PÄIVITTÄIN vaihtuvin teemoin. Pelimannit saavat soittaa osana Etnogaalassa Vuoden ilmiöksi nimettyä Orivesi Allstarsia orkesterin järjestämällä päivystävällä PELIMANNIKLINIKALLA. Sormia pääsee vetreyttämään myös oldtime ja bluegrass -musiikin TYÖPAJOISSA sekä opettelemalla esimerkiksi ukulelen alkeita. Laulaminen on mahdollista sekä YHTEISLAULUTILAISUUKSISSA vaikkapa iltanuotiolla tai Trokassa että perinteisissä Pelimannitalon laulutuvissa.

Kuva: Teresa Nurmioja

Ohjatun jamittelun lisäksi SPONTAANIT PUSKASOITOT, laulu ja tanssi ovat aina paikallaan. Ohjelmassa on myös työpajoja ja jameja lapsille sekä kaikille jotka pitävät kädentaitojen kehittämisestä. Tarkemmat tiedot ja aikataulut löydät kesäkuun aikana nettisivuiltamme kaustinen.net

36


Kuva: Krista Järvelä

Kuva: Krista Järvelä

Kuva: Petri Jokela

”Kerran pelimanni, aina pelimanni.”

Kuva: Teresa Nurmioja

37


Kuva: Arto Kuorikoski

LASTEN KAUSTINEN Lastenliput 7-15-vuotiaille: Viikkolippu ennakkoon 35 € Päiväliput: ma vapaa pääsy, ti-la 8 € päivä. Liput myy: lipputoimisto.fi tai tiketti.fi 38

Lastenteltta ja sen ohessa toimiva askarteluteltta muodostavat oman perhealueen leikkikentän kupeessa, jossa on tekemistä monen ikäisille. Lasten ohjelmaa on myös muilla festivaalin esiintymispaikoilla ja ne löytyvät lopullisesta ohjelmasta erillisellä logolla merkattuna. Lastenteltalla leikittävät ja laulattavat perinteiseen tapaan taitavat TRADILINNUT! KULTTUURIOSUUSKUNTA UULU Luvassa mm. rytmikylpyjä sekä vauvoille että taaperoikäisille ja sarvivaellusta luonnon helmassa. PIKKU PAPUN ORKESTERI Mainion yhtyeen lauluissa seikkaileva kilpikonna Pikku Papu ystävineen tulee tutuksi festivaaliyleisölle interaktiivisissa konserteissa ja paikalla nähdään myös laulujen loruttelija kirjailija-kuvittaja Liisa Kallio

VUODEN YHTYE: LASTENMUSIIKKI­ ORKESTERI AMMUU! Lasten ja aikuistenkin sydämet valloittanut taidokas maatalon sekalainen sakki villitsee festivaalikansan karkeloimaan. PENTTI RASINKANGAS JA JARMO ROMPPANEN Musiikkia lastenmusiikin ystäville och samma på svenska: Pentti Russinkaka och Jarmo Romkaka: Musik för barnmusikens vänner. AILA-DUO Musiikkikasvatuksen ammattilaiset esittävät lauluja sekä suomen kielellä että hyvin harvinaisella inarinsaamenkielellä suomalaisen kante­ leen sekä saamelaisen lapinrummun säestyksellä. RUOHONVIHREÄ RUNOSOHVA Esmeralda-lehmä nähdään häärimässä ja tarinoimassa Mervi Heikkisen, Maria Korhosen ja Piia Perkiön runojen sekä Susanna Kentalan sävellysten keralla.


LASTENOHJELMASSA MUKANA MYÖS: Jyväskylän Kansanmusiikkiyhdistyksen Pelimannikerho, Jyväskylän kansalaisopiston lasten ja nuorten pelimanniryhmät, Kangasalan Pikkupelimannit, Kokon kipinät, Mielimusiikki, Miukeli, Mutsit ja Murut, Serkkusirkus, Trio Täti Hendersson, Neiti Fiskarsson ja Ruuti-Klovni, Tuulesta viis, Vejie, Vokki-Myyrät.

Lastenmusiikkiorkesteri Ammuu

Kuva: Aapo Huhta

Kuva: Petri Jokela

Alle 7v. ilmaiseksi festareille!

Pikku Papun orkesteri

Tradilinnut

39


FESTIVAALIRAVINTOLA tarjoaa maukkaita herkkuja lounaaksi buffetista lähiruoka- ja luomupainotuksella. Yleisön pyynnöstä olemme pidentäneet ravintolan aukioloaikaa ja klo 20-22 on tarjolla uutuutena Pizzabuffet! Festivaalialueen RUOKAKIOSKEILTA löydät monenlaista syötävää pikkutunneille saakka, tarjolla myös kasvisruokaa ja lasten annoksia. Uudistunut TANSSI- JA SEURUSTELURAVINTOLA KESTIKIEVARI tarjoaa pitkien pöytien äärellä upeat gourmetruoat ja tanssijalan vipattaessa mahdollisuuden myös tanssinälän tyydyttämiseen. Kestikievarista voit varata seurueellesi pöydän jo ennakkoon, kysy lisää: juha.kuurajarvi@kaustinen.net.

40

Kuva: Teresa Nurmioja

Kuva: Arto Kuorikoski

Kuva: Arto Kuorikoski

Kuva: Krista Järvelä

ELÄMYKSELLISTÄ RUOKAA JA JUOMAA

FESTIVAALIALUEELTA LÖYDÄT MONIA ERI MAKUJA!


Kuva: Risto Savolainen

Kuva: Arto Kuorikoski

Kuva: Risto Savolainen

Kuva: Lauri Oino

41


FESTIVAALEILLA MUKANA

Kuva: Krista Järvelä

Artrinki ry • Festivaali Puoti • Folk Shop • Harmonikan huolto ja restaurointi Viljo Mannerjoki • Idealahjat Ky • ILOinenKettuLiini • Inka Wasi • Johanna K. Design • Kansallispukuklinikka • Kansanlääkintäkeskus • Kauniston Taidelasi • Kelttikorut 925 Oy • Kronqvist Leif Ab • Mithu Oy • Paulanka • Sansaar Oy • Suutarimestari Ari Tylli • Taidekäsitöitä Sirpa Salmu • Tmi Satu Laasasenaho • The Natural Beauty Shop, Finland • Taito Shop • Tatuointistudio • Vehkomäki Paula design / Pellava-Akka • Wetterstrand Instruments • Taito Keski-Pohjanmaa ry

42

Kuva: Arto Kuorikoski

Kuva: Arto Kuorikoski

Kuva: Johanna Aydemir

MYYMÄLÄT JA NÄYTTELYT

Festivaalialueen myymälöistä löytyvät kansanmusiikkijulkaisut, äänitteet, kirjat, soitintarvikkeet, paidat, korut, soittimet, kansallispukuklinikka, kaustislaisia käsitöitä ja käsityödesignia ympäri Suomea. Soitinrakentajat pitävät myyntinäyttelyä, josta saat myös pienimuotoiset huoltopalvelut. Taito Keski-­ Pohjanmaa järjestää tekemispajoja aikuisille ja lapsille!


Harmonikan huolto ja restaurointi Tmi Viljo Mannerjoki Naantali

Harmonikkojen huollot ja korjaukset, viritykset uusiin ja vanhoihin peleihin, restauroinnit vanhoihin harmonikkoihin, olka­ ja bassoremmit ja ergonomiset PasiPro­lantioremmit

Kuva: Lauri Oino

Kuva: Arto Kuorikoski

viljo.mannerjoki@vapaalehdykka.net 040–8291050 w w w. h a r m o n i k a n r e s t a u r o i n t i . n e t w w w. v a p a a l e h d y k k a . n e t

43


ELÄVÄ PERINTÖ

Kaikilla mausteilla Kaustisella! Kansanmusiikin ja kansantanssin alan järjestöt ovat valinneet alan vuoden 2018 teemaksi Kaikilla mausteilla - elävät perinteet kansanmusiikissa ja kansantanssissa. Teemaa juhlistetaan luonnollisesti myös Kaustisella. Juhlaviikon aikana on mahdollisuus tutustua lähietäisyydeltä lukuisiin aineettoman kulttuuriperinnön ilmiöihin - niin soivien luentojen, työnäytösten, konserttien kuin kansantanssiesitystenkin välityksellä.

44

Kuva: Milka Alanen

Kuva: Risto Savolainen

Kuva: Kaisu Mokkila

Teemavuosi liittyy Unescon yleissopimukseen aineettoman kulttuuriperinnön suojelemisesta sekä Euroopan Unionin Kulttuuriperinnön teemavuoteen 2018.


Elävän perinnön klinikka

pe 13.7. klo 13 Kansantaiteenkeskus

Tule hakemaan klinikalta vauhtia juuri sinun edustamasi tai harjoittamasi perinteen suojeluun! Klinikalla otetaan tunnin tehokäsittelyyn useampi elävän perinnön ilmiö ja pohditaan pienryhmissä, miltä perinteen tulevaisuus näyttää, mitä uhkia siihen liittyy ja mitä annettavaa Unescon sopimuksella voisi perinteellesi olla. Klinikalta saat mukaasi tukun askeleen pidemmälle jalostettuja ajatuksia, ja samalla lykitään liikkeelle kansallista näkyvyyttä tarjoavia artikkeleita Elävän perinnön wikiluetteloon.

Kulttuuriperintöpolitiikka murroksessa -seminaari

pe 13.7. klo 15 Kansantaiteenkeskus

Suomalainen kulttuuriperintöpolitiikka elää vahvaa murroskautta! Kuluva vuosikymmen tullaan muistamaan aineettoman kulttuuriperinnön käsitteistön, toimintatapojen ja ajattelutavan vähitellen voimistuneena virtauksena, jossa kansanmusiikki-ilmiöt ovat alusta saakka olleet vahvasti mukana. Eurooppalaisessa kulttuuriperintöpolitiikassa kulttuuriperintöä tarkastellaan olennaisena osana yhteisöjen keskinäistä vuoropuhelua ja demokratiaa ja viime kädessä yhteiskunnallista vakautta. Kaustisella tänä vuonna käynnistyvä seminaarisarja ottaa mallia 1970-luvun kansanmusiikkipoliittista seminaareista, jotka vaikuttivat merkittävästi kansanmusiikin ja kansantanssin alan kehitykseen. Tuolloin olivat huolena maaseutukulttuurin murros ja kansanmusiikin asema, tänään tehtävämme on käydä keskustelua kulttuuriperinnön merkityksestä osana yhteiskunnallisia ja globaaleja haasteita. Kuinka kansanmusiikin ja kansantanssin ala voivat parhaiten valmistautua uuteen kulttuuriperintöajatteluun? Mitä koulut, museot ja muut yhteiskunnan instituutiot voisivat oppia alan ruohonjuuritason toimijoilta? Mitä on kulttuurinen kestävä kehitys? Seminaarin puhujina muun muassa kansanedustaja ja eduskunnan sivistysvaliokunnan puheenjohtaja Tuomo Puumala sekä aineettoman kulttuuriperinnön koordinaattori Leena Marsio Museovirastosta.

Osallistu teemavuoden kampanjaan! #eläväperintö2018 -haaste Kuka tahansa voi haastaa kenet tahansa somessa, tekstarilla, puhelimella, kirjeellä tai kasvotusten kokeilemaan mitä tahansa elävää perintöä teemavuoden aikana: Haasta ystäväsi laulamaan rekilaulua, työkaverisi tanssimaan masurkkaa tai kumppanisi tekemään mykyrokkaa. Tutustu esimerkiksi alueesi tai sukusi perinteisiin ja valitse sieltä mieluisin tai muuten haasteen ansaitseva perinne! Huolehdithan siitä, että vastaanottaja saa haasteen ja pyydä häntä jatkamaan haastetta. Parhaat kampanjaan osallistuneet ideat ja niiden toteumat palkitaan tammikuussa 2019.

#eläväperintö2018

Kerro olevasi mukana haastekampanjassa käyttämällä hastagia #eläväperintö2018 ja #livingheritagechallenge2018

45


JUHLILLA MUKANA MM. 46

30+1 A. Ylinen & Ystävät Aarre Similä Afrosmos AHA Ahjolan pelimannit Aikaansaapas Aila Rauhalan Kanteletytöt Aittokosken Lentokone Akkapelimannit ALAVUDEN KAKSIRIVISET Aléa Ali ja Hintti Amyrit Anna Riikka Annette Schneider (DE) Anniina Hetastiina Veitonmäki Anssi Känsälä & Co. Anttilan pelimannit Anturan Alta Arvid Lundén Aurora Visa & Matleena Kohonen Avvila nieiddat Bad Mother Folkers Barbora Xu & the Band Beepa(CZ/FI) Coach & Toverit Con-theSet Dark Bottle Des moudu rok Dinosaurusten Pelastajat Duo Eero ja Hannu Duo Intervalo Duo JAB Duo Klassinen molli duo mark2 Duo Molemmat päät äänessä Duo Molli & Masennus Duo Pannikka Duo Selina Duo Suenpää Duo Suojanen & Välimaa Duo Veikkolan Pojat Duo Vellamo Duo Vissiin Vireessä Duo Vokki-Myyrät/Duo Vokki Eerika ja Sakari EHKY:n pelimannit Eino & Alina Eivor ja Sirja Eki Luumi & Pasi Suikkanen Eldanka Elina & Tresna Eloisat Eläkeliiton Etelä-Pohjanmaan piirin kuoro EmeritusOttoset Emma Myllynen Erkki Kauhanen & Hyttiset Erkki Lampinen ja Katja-tytär Escarteen Sisters (ES) Fiddlarna FIOLA Fiori Flika Folk chapel “Karikste” (LV) Folk dance group SEGAPIDI (EE) Folk is Happening Folk-jäbät FolkKanat FourOfUs Frosty River Gamlakarleby hornorkester Geezabrake Band Gli Incurabili Green Behind the Ears Gränslösspelmän (SE/FI) Görschwind (DE) H. O`karat Haitarimimmit Hannu K Hannu Rahikainen Harjavallan Pelimannit Havilla Heikin trio Heikki Isoniemi Heilattomat Hellut HELEKUTIN FLIKAT Helme Jauram (EE) Helsingin pelimannit Hempan sakki Henri Pitkänen Herra Tossavainen HietaKettu Hiiden pelimannit Hiijjen Pelimannit Hipasu (Nuorisoseura Vilikas) Hirvikoira Hirvonen Hot Club Lakeus Houkutuslintu Hovinoidat Hulentka Huojuva komppi Huuliveikot-Lipfellows Huutarha Hyrrä Hyvät tytöt ja pojat Häly Häävi Hönkä Hörhö Iin Laulupelimannit Iisa & Jonna Ii-Team Ike Virtanen Spesiaali Iltapäiväkerho Imarre Innocent Folk Irish Dance Oulu Irish Session Band Iso Ilo Itäkylän Miehet J&A Jaana & Junnu Jaana Rinta-Ruona Jaaritus Jakkara Jalasjärven 2-riviset Jam Band Janne Laviranta Janne Tapion Sisäinen Avaruus Jari Paavola Jarkko Lamminsalo Jasso Jehna Johnny D ja Pankkiryöstäjät jukra JunioriOttoset I JunioriOttoset II Jylhän pelimannit Jyväskylän kansalaisopiston lasten ja nuorten pelimanniryhmät Jyväskylän Kansanmusiikkiyhdistyksen Pelimannikerho Jämsän Soimannien huuliharput Järvelän pelimannit Järviseudun Pelimannit K A S S I A H A S T U S Kaie Kaisa Karekallas Kalevan Kaiku Kangasalan Balladipelimannit Kangasalan Pikkupelimannit Kansanlauluyhtye ILO Kansantanssi- ja musiikkiryhmä Jutarinki (Edustus, Juniorit, Jutaraito, M:n Pelimannit, Pikkupelimannit) Kansantanssiryhmä Sopusakki Kansantanssiryhmä Väkitukko Kantara Kanteleduo Alpo ja Riikka KanteleTAR Kanteleyhtye Satakieli Kantelisti Maria O Kari Peltoniemi ja MPH kumppanit Kari TiinanMies Kallonen Karkkilan I ukuleleorkesteri Karlebynejdens spelmansgille Kaskikuusen pelimannit Katiska Katrilli Kauhavan pelimannit Kaustisen Hääkuoro Kaustisen Iättömät Laulunlyömät Kaustisen Kirkonkylän pelimannit Kaustisen mieslaulajat Kaustisen Purppuripelimannit Kaustisen Showtanssijat & Crew Kaustisen torviseitsikko Keksi Kellon harmonikkaorkesteri Kesänki Kesäpelimannit Kiikosten Pelmannit Kinnarin Pelimannit Kipinä Kirkhakkine Kirsi ja Jari Koijarit Koiranen Kollektion Kokon kipinät Komote Lamas Konginkankaan kantri trio Kopla ja Bigband Koplaus Kortesjärven pelimannit


Koski Kostajan Kaipuu Kuivaniemen ja Simon pelimannit Kuokkavieraat Kuopion pelimannit Kuopion Tuomiokirkkokuoro Kuuluvainen Kuusto Kvartti Käpyjouhikot Käpylän musiikkiopiston kamulinja Käpylän viulukolmoset Köyhäjoen pelimannit L J Toivonen/Victor Jaran lauluja Laihian aseman lapset Lapua-Uusi-Guinea LaSa Lauantaiseura Laulu- ja soittoyhtiö Rempallaan Laulukuoro Ikivihreät Lauluryhmä Helisevä Lauluryhmä Jännät Lauluyhtye Aura Lauluyhtye Cantavierre Lauluyhtye Helisevä Lauluyhtye Hinku Lauluyhtye Kuutama Lauluyhtye Raiku Lea Virtanen Lehtokurpat Leppävirran pelimannit Liekkiö Liikkuvat lanteet Linkintuomat Lipstikka Loisaro Los Olvidados-trio Loven Luonto Lukas Kristo: Harmonistics Lullallei Luo Luunappi Lydian kadonneet laulut Maanväki Maisemamatkoilla MAJA-duo Manna-lauluryhmä Marjatta Kinnusen perheyhtye Marjuska Santala Trio Marko Siekkinen & Toivoniemen reservaatti Markus Haapoja Marttilan PiiloPelimannit MPP Matti ja Linda Matti Stenroos MC Tyyskä Me isse MEILLON MEKKALA Melymbrosia Menevät Mimmit Meri-Lapin Kanteleensoittajat Mestaripelimannit Tepot Mielen maisemat Mielimusiikki Mikkels Sons Mikälie MiniOttoset I MiniOttoset II MiniOttoset II Pelivanhemmat Minna Stenberg Mitjakat Mittumaari Mityev Miukeli Moonshine Motora Pelmakat, Livakat, Liipukat ja Vinhakat Mottine Mummukööri Muskotti Mutsit ja Murut NAAK Naiskuoro Aika Naiskuoro Harput Nappulapeli Nedervetil Hornorkester Negrita Nice&Voice Niinirannan pelimannit Nikulan pelimannit Nissin Kööri NOOLI Noomi & Mara Noora Kataja Trio Nope Nuotiopelimannit Nytky O’ pojat Oíche Chéadaoin Oke & Oge Omaa Sukua Onni Rajaniemi Oona ja Ossi Orivesi All Stars Otelautamiehet Otra Ottoset Ottosten perilliset Oulun Huuliharppupelimannit Oulun Karjalaseuran Kuoro Käköset PaBaMeTo (DE) Pakkasmarja PapaS-Roll Kalevala special PAT - Pälvin ja Aunen tarinat Patrik Weckman Pauha Paula Tuhkatassu Peijakas! Pekka Tapani Pelismannit Peltolan Pojat Penseyden lärvi Pessi ja Juntti Peura Jim Philomannit Piahvi & Pukatsoova Pietarsaaren Spelmanslag Piipan Pojat Piisakas Pikipojat PikkuOttoset I PikkuOttoset II Pintiälän teatteri Pirkanmaan maakuntapelimannit Pirttiset Pohjankartanon mandoliinit Pohjola Project PolkaMonsters Polokkarit Poplarit PosiDivas Project New Berlin Puhtaat Jauhot Pulkkinen & Lundell Flou Purpuridansarna Puskakollektiivi Putaan Pelimannit Pyöreät Nurkat Pähiät Pömpeli Qué Rala Purqin Raakku Rahvaan Laulu Raili RAW (SE) Rentukat Riatomaanikot Rommakko Ronna Jam Band Ruamjai RunoSointu Rykäys Räätälit (DE) Saana Saana Kastelli Saarijärven Mandoliiniorkesteri Saima Sakalaiskat SAKARAT LAULUPELIMANNIT Saku Ryhänen Salla Saarisalo & Heikki Isoniemi Salonen Esko Salonkylän pelimannit Salvia Samikuubas Sanni Virta Sarka Satakielen laulu Satu Valkama Saundisiskot Seinäjoen Kaksiriviset Sekakuoro Siltojen Laulu Seku vain Selcimer Senni Heiskanen Seos Serkkusirkus Siepakat Sillankorvan Pelimannit Silloiset Siltapelimannit Simunan sakki Sini Rantakari Siniruoko Sirja Rihu Slack Bird Småbönders spelmanslag Sopu Sopusakki Spelarit SRO Musalinja Folk Kollektiivi 1 & 2 Suburban String Band Sukutila ja perinnön vaarat Sunnuntai Suomen Sahansoittajat Susirekka Sydämen asialla Taavit Takajärvi Chamáns TaKaMus TAKSI Talkoopelimannit Tampereen ukuleleorkesteri Tanhuryhmä Sitriini/ Eläkeliitto Oulu Tanssiryhmä Linnea Tanssiteatteri Rimpparemmi Tarinatarhurit Tavis Dance Company Teatterilesket Teijo ja Anneli Aho Temperance Terhi Skaniakos The Green Hope The Leprechauns The Triplet Tiera Tiia Vartio Tiilat ja Pelimannit Timo Hatva Tosi-Isot Tres Nachos Triijuulla Trio Kolme-M Trio Mankari Trio Raapasuu Trio Ruuhkavuosi Trio Timo & Elias & Veera Trio Täti Hendersson, Neiti Fiskarsson ja Ruuti-Klovni Trubaduuri Jukka Törmä Trubaduuri Matti Reittamo Tuikan nuorimmaene Tuliterä Tummat Sävelet Tunnaritytöt Tupalaulajat (Kuortane) Turjake Turskan Barahdus 47


Turun Kaksiriviset Tuulesta viis Tuuletustauko Tuuli Malve Tuulikki Tee Tuuttijuna Kaipainen & Jaakonaho TVISB Tärjä Folk Töölön Viuluklubi UkuLissut Ulla ja Eero Uncle Ruby Urho Hämäläinen Usko Välimäki Uudelleensyntymähumala Vain Kamuja Valdemar Aumala Valkama Valon pelimannit Vanajaveden pelimannit Vanhat Harput Vantaan kansanpelimannit Vapaapääsy-yhtye Waris Varjakka String Band Varjopiiri Varjorepertuaari Varvun Kampi Wasel & The Weasels Vasti Vejie Veli Vaismaa Veli-Matin Enkelit Vellamo Verella VeteraaniOttoset Vihellä vaan! Vihta Viihdekuoro Marit ja Mikot Viitalaso-opiston kansanmusiikkiyhtye Ville Ville Koskivaara Wilsoninpinta Vimma Windalan pelimannit Viola & Veera Viskain Viuselit VOPulele Vox Stellarum Vähän Pulas! Vähänimiset Väkitukko Young Man’s Misery Å Ånsemble Äijäkanteleet Älylässä soi Ämmät äänessä

Viikon aikana kymmeniä mestaripelimanneja, mestarikansantanssijoita ja mestarikansanlaulajia useissa lämminhenkisissä konserteissa!

MESTARIPELIMANNEISTA MUKANA MM.

Kuva: Lauri Oino

Asko Hanhikoski Jussi Haanpää Janne Rauma Risto Hotakainen Eino Ketola Kimmo Anttila Erkki Lassila Hilja Grönfors

48

Teppo Aho Heikki Lahti Eero Hautsalo Aimo Mässbacka Tapio Kivelä Esko Pirttilampi Teppo Välimäki

Teuvo Anttila Jouko Heikola Risto Ala-Ikkelä Erkki Hiekkavirta Veikko Kuivala Jonas Borgmästars Jussi Asu

Timo Valo Teijo Aho Tony Uusitalo Savilampi Antti Teppo Alajuntti Pentti Mattsson Usko Välimäki


Kaustisen kunta täyttää tänä vuonna 150 vuotta. Juhlavuotemme kunniaksi tarjoamme kaikille ilmaisen sisäänpääsyn festivaaleille maanantaina 9.7.2018. Tervetuloa kokemaan Kaustisen tunnelma!

Kuva: Arto Kuorikoski

Sykkivä, soiva – Kaustinen

49


Jotta kaikilla olisi mahdollisuus el채채 hyv채채 arkea.

Kaustinen, Pajalantie 4 Tervetuloa!

50

halpahalli.fi


LEVYT JA KIRJAT FESTIVAALEILTA JA OSOITTEESTA KANSANMUSIIKKI-INSTITUUTTI.FI

TALLENTAA • JULKAISEE • TUTKII • KOULUTTAA • KEHITTÄÄ • TIEDOTTAA • PALVELEE

51


52


koulutamme nuoret ja aikuiset

#tulevaisuudenosaajaksi

AJAKSI

LASTENOHJA

AJAKSI

YNNINOHJA

KOULUNKÄ

I

HIEROJAKS

PERSONAL

SI

TRAINERIK

JAAJAKSI

JÄSENKOR

AJAKSI

YRTTIHOIT

53


Entä jos

VAIHTAMALLA PARANEE? Voit olla Säästöpankin asiakas jo huomenna! Ota yhteyttä ja me teemme vaihdon kanssasi vaivattomasti.

Avoinna ma-pe 9-17, la 10-14 puh. (06) 861 1117 www.kaustisenapteekki.fi Kalajoki | Kannus | Kaustinen | Kokkola Kortesjärvi | Kälviä | Sievi | Toholampi | Raahe | Ylivieska

Bonusta keräät käyttämällä etukorttia – sitä vihreää. 54

s-kanava.fi


55


mukana juhlimassa! yksityisistä eläinklinikoista Evidensia-konserni omistaa yli puolet maamme

Eläinlääkäriasemat sijoittajille erilainen kuin onAA omistajana Evidensia -konserni kertoo net- KIP OHJANM Kaija Vähäsöyrinki (KP) KES omalla klinikallaan työskenteedelleen hakevansa Eläinlääkäriasemat ovat ketjuun- tisivuillaan 12.7.2017 Eläinlääkäkasvua Euroopan levän eläinlääkärin. IIKKONA tuneet vajaan kymmenen vuo- voimakasta riyrittäjällä on etiikka vahvasti KESKIV aikana ja kaksi ketjuista on eläinlääkintämarkkinoilla. den siirtynyt suuren kansainvälisen pääomasijoittajan omistukseen. Tämän yhden konsernin omistuksessa on merkittävä osa yksityisten eläinlääkäriasemien palvelutarjonnasta Suomessa.

8

TUU KULT

RI

kpk.fi kulttuuri@sala Ruot TIEDOT: YHTEYSesimies: Tiina i Tuikka Inker Osaston : Toimittaja

426 020 7504 8095 040 482

sella Kausti i v ä k a Kiin inan nssin Ki nsanta ihtoi ka ngäs va Ilkka Kö

Ketjuuntuminen ja isojen toimijoiden tulo eläinlääkintään aiheuttaa huolta tänä vuonna 125-vuotisjuhliaan viettävä Suo-

men Eläinlääkäriliitossa. motiivi – Pääomasijoittajan

mukana työssä klinikan ja toiminnan kehittämisessä. Hintakilpailusta voi tulla aggressiivista, mikä on hankalaa yksityisille toimijoille, toteaa puheenjohtaja Päivi Lahti Suomen Eläinlää-

käriliitosta. Suomessa toimivat Animagi ja Univet -ketjut ovat siirtyneet Evidensian omistukseen. Näiden ulkopuolella on muun muassa maaliskuun alussa muodostunut Omaeläinklinikka, johon kuuluu kymmenen eläinlääkäriasemaa. – Ketjuilla on todennäköisesti toiveita saada ostettua lisää yk-

sityisiä klinikoita ketjuihinsa. Evidensia on todella suuri toimija Euroopassa. Mietityttää tuleeko viimeisin yhdistyminen tuomaan jotakin vaikutuksia Suo-

meen. – Esimerkiksi Belgiassa on säädelty eläinlääkäriasemien omistusta, Päivi Lahti toteaa. Ketjuuntuminen on tapahtunut

Väinäpäri ja inani-räp , mitä papolen-olev joka ei tajuu ttely tuo llä leiki ori möinen, a huum laa. Kiele pa bam kseen, jonk oin myös ATT ERI eloa esity monin paik nparsiin. Minna perustuu ihin sana vastapaiOhjaus Salonkytuttu ojen sikoto: perin hahm mi saa ■ Lintu Käsikirjoitus ujen Vieealis Hass ula. arkir tekstiKoivula. Minna Koiv ivahva n muassa ja nona istusta tisen Papp län NS nsä muu , jossa ohje s Kaus nsältö esity talta 8.7. la ääne railu ssä la viestipals tunnistettavil käyt töön lannieme an annetaan pyyk kituv semälho oilla Aamuseit naaKorkea-a saa ut pain imiseen. Johanna EN (KP) e sa saan remontti ja lemp ttävä Linettä kuse KAUSTIN lla ensi-iltan n jytyy an, kiin. viiko risoseuraKausti- tä n uhkaama Viime n tank nän Nuo a auto puri ilulla peri Salonkyl iin viera pakkasell haetaan urien lauantaitalvi näht ksia ssä to saine naap tuko ea juhli ilannieme paitsi Naurun lemSuom eiltapaan sen Papp kkäästä vuotiasta le, kylänrait teiseen ja ääne nekomiikassta na. Sata kylil eripurasta s tilan ja syrjä ille kunnioitu alaisista myö iosti tanut hymestä, alaisista suom kyläluud s toimi main mutta le ja assa. hum ella esity t ta, aisem istä ulko olla suom osoittanu jokivarsim aasti vaja huon ellä lyllertäv kauniissa koot tu raikk , joita miel on in koiotoksista säie vällä laisista. Esitys en voim aisista maa ellinen tämölkyläläist lokuvam en juon eseen solle näyt sUusien yhte aihe n koristama sauna ja lavaut. nivoo o iseenkin nihelveti e- vujen ee hien äin onnistun sa ja kullo iikki. Beto än laim n le nous mus eritt selos , eläm piva urie onkin ia ihmi nurkteen naap tus rool isa een os yksinäisyytukseen ja yt Kaam Hikihuon an, mutta koto eet hyörekaan lipla en kyllästyn puitt Kivelä) an muistella mainiot aisi käytökse n (Johanna mänkin. olla oma ka tarjo jä enem t sutjakasselHännine ttaren johd ää löyly roiva väkeä, e- dynt telijät ahke ja etenkin Marytoi onne värikästä teatt uNäyt n kesä toiseen Mauri Koiv kyläänsä kuuluuki n. Koo, roolista rohjoka kuvastoo kaikki ti Kattilakosken osken laista tä teiseen no a Uksk mieleen. rin perin lluksen myöa yhdessä ja Riitt jää esitsalon kohe tyminen kuoro misen een, muttarvoisensa kea esiinLintukodon e putk yllyttää silti ei men en saa mollissa, Lopuksi aan. Satkauksia yleiyrittäminn. , että tää Kuis an ja pussaam edustajat päätökse synt yy siitä lakanoiön ama t yleis seen mitä . hala Kouk ku anvaraise ikeistä osak en aavistaa, ilmestyy jälke ja- tum iskurepli sö ei voi a seuraavaksi tuntisen mielin, än hala , saavat taka pari kylä n llä den n. nähdään nkaallisets- ja vajaa lähteä hyvi kuuluuki Lavalla Ruotsin kuni voi erista kotiin Koo, Dres anvina niin na ja Kaija kesäteatt ja pelim ä- kuten Katri Hele kmanne Stoc ä-kuka-m manne, Et-sä-tied ne kuin

4 UUTISET

KES ÄTE

inoihin rimarkk kulttuu

14. HEINÄKUUTA 2017

Hinta 2,50€. Kestotilattuna kotiin 0,93€ (sis. KOKKOLA

nopeimmin Pohjoismaissa. – Markkina on varmasti houkutteleva, sillä lemmikit ja harraste-eläimet ovat huomattavan paljon vakuutettuja. Jos omistus keskittyy, vaarana on hintojen nousu. Toivottavasti yksityiset klinikat jaksavat pysyä mukana kilpailussa, puheenjohtaja LahSivu 5 ti toteaa.

n Yhteise hden kylän tä

Nro 190

Perjantai

alv 10%)

YLIVIESKA

KLO 15

+13

+14

KLO 9

+13

+13

KP/HENNA-RIIKKA LIIMATAINEN

Merijärvellä kilpailtiin polkutraktorilla

Merijärvellä kotiseutuviikon loppupuolella vietettiin ensi kertaa lasten maatalousnäyttelyitä Merijärvimarkkinoiden yhteydessä. Aapo Rautio keskittyi tarkasti polkutrakSivu 4 torin ajoon.

Talkoolaise t luovat juhli en ilmeen

Kaustisen kan siik talkoiden lop sanmu Varjeltu kijuhlien oli sun kiireinen, mu pukiri tervaperinne tta paniikitonnuntaina

MAANANTAI

NA 10.7.20

17 KESKIPOHJA

Terva oli vielä 200 vuotta Riina Rastas sitten merkittävä elinkeino sala gäs Tiina RuotEN (KP) KAUSTINEN Keski-Pohjanmaalla, mutta a Kön (KP) KAUSTIN eläinen Ilkk tä kunKaustinen nykyään tervahaudan sankka selvi Folk Rovaniem nantaina viikon mittaise Music Festivalin a. Könsavu metsän keskellä on maa t musiikk ijuhlat haasteest esitys yrittää toteuttavat harvinainen näky. Pahkalan uudesta tuot tama perinteisesti ien nialla kaustislaiset itse, tervanpolttajat sytyttivät Kiinasta tisen festivaal eteikä tämäkä kään än vuosi ole poikkeu Kaus tervahaudan tänä kesänä viion pyyd s. Noin 150 nähdään lla, ja miestä itusajalla laista ja suunnil talkoodettä kertaa perinteen elvytjuhlapiha minuutin varo eksi kiikijää on mukanaleen sata työntetämisen jälkeen. Kun mukana n ä tämän vuoden ty viide an esitys suom tapahtuman nkielisist on kylän nuoria, perinteellä tama anni valmist juon eluissa. Juhlia edeltäv raan engl on mahdollisuus säilyä tuleänä sunnun nalaisvie istä. ia oitaina tehKP/ELLA KIVINIEMI tävää vielä vaisuudessa. Kepari s. 4-7 en mutk a se riitti. välispiike aa ääne – Sunnuntai, mutt naur yölle, ä Yleisö maanantai tiistai ovat käännöst aa. Energisen ja olleet perinte kovalle Rova haitt s meillä isesti ästä myö työntek ijöillä ei Köng iehenä ja kiireisim piä päiviä. tteri Rimp Ennen talkoola kauppam en tanssitea tunnettu aloittivat iset na eläis vasta staja jo– niem maanantaina, mutta nyt n peru lleen pyysimme n paremmi aa aina jaloi heitä tänVanhalla käräjätalolla ne jo sunnun saamistaa taiksi. Ehkä mies puto ta sitten ole asiaa esitetään tositapahtumiin pottaa kiirettä se helvuot ei , pa pari . Köngäs sanmusiikkijuh, Kaustisen kanperustuva näytelmä murhasuudessa Kansanmusiikinju potkuistatoinut julki si kerkoordinaattori lien tuotantooikeudenkäynnistä. hlien kukkien nan vuosiry isen syyk liJuha Kuuraj kastelija kommen Karl Grantmi rakentu vi pohtii. irtisanom innanjohtajan är- ollut u juhlien ympäriln Outi JärvelänPedersöreläistä mielestä kun- kahdeksan tärkeä lapsuud mutta inta. le. Järvelä rothia syytettiin Kuurajärvi juuri toim yritystoim esta saakka. lle tapahtu pystytti sunnun rottiin kultvuonna murhasta t Aasian na ruokam on ihmisen ma eensä jo yyjien punaist taiKP/MARKKU JOKELA sääntyny laskee tehn taa. Teltan kanssa 1860 järjestetyssä oikeua Köngäs ykpystyttämisen telt- hin. Tiimin tarkoitu Kiinan Sysä toa keen töitä denkäynnissä. Näytelmän ta. jäl- taa alueen s on paranriitti myöhää tuurivaih kunta vuot ni, jossa mi istutti viihtyv nuntaihin. n sun- en konnaa esittää Johan StrömKuurajärvi hyväksi rakennuyyttä käyttä- ruukku viimeisiä ulkokuk kymmen aan antoi Japa Hän sauskaltaa pääsi testaamaan luvata, berg, jokakia oi. ihin sryhmä Kiin että ja asetteli ut saamia elemen oper festivaalialue n ka- le sen ne oikeilpaikoilleen. aluksi mis ennen Granrothin pitämiä muuttun en on ttejä. aitoja musiikkitapahtu valTapaht a on – Ilman Köngäs men uman virallinen kukkien Sivu 15 rakennusporu alkua. käsirautoja. man emme että Kiin n kym s on LEHTINEN KP/TAPIO kkaa kastelij noo, eiste voi tehdä viim n talou – Kyllä se mitään. Siksi Järvelä kantoi sylissää a Outi koristelemme hurjasti aikana. Maa on oltava n kahta munistikukka-asetelma valmis. Kaikki isot paikan näin meisenäSivu a. Ennen rakennukset 11 vuoden , ja vaik ka komkoskemavii- lä oli päivänä Järvepaikallaan, ovat jo lähes mukana ÄLÄ , kun a, kolmanjoten kasv ussa ue on edelleen valmista, Pohjolakaikki on sissa talkooh hieman toisenla KESKI-VÄH arvostell omista löytyy. vain pientä hi-alaltaan i. ESKO ommissa. tuumaa vaKoristeluryhm nen puol sitä ole lupa asta ja pinta Hän toiKIIN A Kaustisen myy ssa ovat kikset levitetä Esimerk iksi rosän yksi tavoit-. mi monta vuotta lopin maa rdia asuk älisen teista ton eikä t jättivaltio sitten Kiioppaana ulkolaisia, Köngäs ntia än ympäri 1,4 milja maailman suur jälkeen maalais kansainv ta ta ja koristei lisäksi aluet- tunnetton luoda jatkuvu han-kiina55 etnistä vänvoi dan ■ noin olosuhtee t. Pari vuot uden Järveläl ille esiintyjäryhmi n laplle etsitään tuurin osaltaan ta hyvi nhuoluvultaan jän ja Kana alaisista on lle. paikat. si yhde hyvät ilmettä a. Uuttakin visuaal pihalla le on kertyny - Kult suomalais t taa noin ■ väkil kans uste Venä pautunee esimerkik juhla aises n laise in edus ista s vanh toki luodaan t talkoomitt ivat tarinoita stä, suur kiina myö ui %) Kiina ää. t avas vuosien varrella , mutta peneksi ua sekä Tunnin häivähyhä rinteistä pidetää na luop iikastaan, ja onaa ihmi osa (91,5 sesta. Perinteistä paljon, että ellä maille ja luom utusjärjestelm Kiinalaise niin Talkool katoö sai ■ valta eli yli 90 miljo a ulko niistä voisi vaikutuk sen polit islam, – Esimerkiksi n kiinni. sä yleis monet eri Rovaniem yhja koul pidetään %, taa kirjan. kirjoit- parissa aiset aloittivat työt isuus, matkusta Vuokko Kivisaa ka ä esitykses sata laskiinni n- toa pu 8,5 öä keväänä kiinalaisr , taola jo sunnuntaina, saavat täytti monta . KP/ELLA KIVINIEM ri vajaat kiin. en ja sa en siitä, kuin neet jälke Viime 292 kielt halaisuus – Vaikka kiinalai vuotta koko mutta alueella Kaustisen sa on tisella ti Heik koulujen I n heng hemmist puhutaan jättä budd dyks vapaamm salin valkoisi soitto- tyvä koristel silla on pidätnäkyi enemm , Pent kukoislä. t ovat ssa Seuruees tyivät Kaus seitsemä i tutustumassa t kotoikomlla silkkiru kuuden henkilö uista vastaa maine, he nnot ovat än palkattu bisnes niemellä. ■ maa Jari Salo Johanna Kive me paikalle an esiin kulttuuri Kiinan la. Laitam innostuvat kiers ja työntek aat oliva n somistu uus Suomeen. usalo, ihliset usko lääkärin. altioon. tervetulleita me joka vuosi usuil- nomisesta. a ja hyvin ta, jotka n kerran Rova motelKönkään ivät naut tima sau- saapui tai Suoijöitä. Tuottaja Tytti halli Tanskaan stiimi Mäki-Petäjä (KP) Jonitsee Lääkäri ■ viral protestanttis in- mä intaan. Vier miljoonan Pohjola hem Lea Koiv , Outi Raum sä jättiv Ilkka leisö ja silkkiru samo- laisryhm Kerran erään STT:lle SuomiAreena-tapahtu- tä Ruotsista n johdolla Orpon mukaan Kaisa Honkakanslta, jota ooteilla. t lapsi oli Nordean 3,5 ja toim Tuomas Savonen usuja vielä toise en 2liikenne kiina- pyrään läheise mensiitä pääs s festivaaliy on usiik illa tämöllä . SomisSivu ja John Peers tustiim usalo odotetaan kuntaan antasava eri puolille Harju pääsi Henri Kontinen meen. Pankin lisuus än vanhem housta, sta. Mukana illä onlähiaiymtaa ja satsaava utus makliahyvää s, joka a. Näyt ri Koiv massa Porissa torstaina. ka livem hieman häm mumuistut ja huiskut kokeilemaan hoidettavanaa keskustelua pi johtaja u 22 maa ltaan kans Musiikk ijuhlien sta myö pala (STT) sin Binz PORI sa on käyty kset. tamaan hänen sa- sairastui. Ryhmä tennisalaiset lähesmihin johtopääHeinäseiväsris in hänelle kinatalou Wimbledonin oski, Mau putosivat rahkeitaan markki■ jaett aa Vaik rikansa en koul sieltä. Kiinala n rinnöst Sauna kaupungi apulaiskaupun alkuviiko alliset yrity ) tulleesta asti Kiin Lapset Orpo pitää hyvin kaukaisena koina kertovan, 50 tilaa lavoista käymäl uutuuden läiset yrittivä pe- hoitaa a Uksk HO Petteri fyysisen työn Kestikie en mark ja vapaata miesten nelinpe-RiittValtiovarainministeri tikoilla luodaan mutta päätusmuodo ään. htaäs luots misen iset tulivat tu festa pääkonttoriasiasta, kunnollin ta lähtien. ssa back ina a t myös on asiassa tullut. tätä saunom ■ halli en puolue (KKP sosialistin öinen, EA-A sitten Honka varin tuottaja Kaisa telttaan vanhan sekä paik una Köng een Lalouttturnauksessa n mua koulutoimenjo niin nope i- sa, ja kertoo . Ovat Sunnunsiirrosta sinne ja n play ulus i riskinä sitä, että talletussuoja- töksiin se KORK (kok.) arvioi, että Nordeon isen tään aikaisten sta, mata muu taina tyiki neniske äivää ja istin mahdollisesta Orpo esiko solm tös NNA aiaam kolm arsuoErity -Harju Lukasz Orpo ja lmäl jen tunnelm nitel ta nnän avulla. pito- päitä samalla kun ruuvaa ät. mun työp lissä jatkosta. Puolan usValtiovarainministeri Tiist somistustiijaansa tuolissa kantoivat johtaJOHA ja laulu saa jo jouduttaisiin makä suun aa. kaupunki houn sei- on sjärjeste seiväselement kyhäili heinäitsenpitkää ia koul yhteen. Kun johlaisv ierai iin. 150-henkila siikista uulot hälveniv a, jossa ginjohtaja tajan kunto an pääkonttorin mahdollinen korvauksia tarkoitus finanssikonser- täysin finanssikonsernin – Me pidämm ■ talou en yhdistelm n tunt Binz Kubot ja Brasilian Marcelo Meniemen tettiin sitten . Johtaja tarkastunKOLUMNI tekevät jo kiina buss dess heikken olla perinte pohjoismaisille pankki- vioi, että suuren Pidot na. Kaverin tejä sunnuntaii, kutsuim e Kestikie nteen ja. Rova sopimuksen a tarkoiKaustisel liikenneympyrä ennakkol uosan osuu eksaatoisnlain kahdeksa päälle pari festarir muutto Suomeen lisäisi hyvin samaan sä asia. iseen erin toisi sa Suomessa välieräottelun varis- Uusima alkavat maanan erää pidot voittivat pääkonttori lo sä nin lahjoitt ensin ossa pin liike ue on syönyt Pelimanja sen kaksi kertaa hoidettiin sa taina dukkaa uokaan verrattuna amat yli TI veronmaksajien asiakkaille Suomen talletussuovuor vät Könyhteistyö n kanssa, jonk usalan sesti lopp tivat kahd laisuuta-teema riskejä kuntoon antibi- 50 vuotta vanhat vähän – Tarjoamme heille vakaan, enJoni Mäki-Petäjä päivässä. laaaustralialainen Joka päivä ja teke ja sta, n ovat nataloutt LYH YES mpaa. 3-2. Kontinen hotyöpaikkoja ja sitä kautta veroopet edus nen seur aina ravintola maanantaina lla. Ruokana teemana on lä. stökansa kuin- sa läksy jä. Sitte .. pääsevät Kestikie heinäseipäät verolassa mahdolli inyt edustajie on edistää lapset lu ei kuitenk Laadukas tarjoinäkökulmasta, koska Suomi on jarahastosta. nustettavan toimintaympärisonoli eri maaa turnaukseskunta, jonka on kartano sijoitettu en välil kti, Peers kset. tuloja. tia maanant vähemmi reettisesti, pyrk pedi nyt Kokk mahdolvarin istyö on aan tarkoita ena (se ja iunki on astu proje eri – Teoreettisesti iden herrasv seinälle ermukaan Wiki tiyöpy yhte mitään vietuks iso ei ole tulossa ja aa meinin mukana EU:n pankkiunionissa äen herkku . musiikk latteesim yt yhte valitaan - ta o. Hän tä kaup lähde: iin konk esta maasta sa ensimmäiseksi. vielä harron Kiinassa – Näen, että jos Nordea pää- tön, johon nissa kiä. jo enkun Pent amuki ja menu, käytännössä a kalaa, kerto on tehn an rikkyllä, he mak lelassa. oja,mutta yhteistyö voi tarkoittaa ihtoa. ta, näht Honka-Harju perunaa ja ruohos ti luott kovasti ja kriisinratkaisumekanismissa. lista)vanh nöstä. ris- konttorinsa Suomeen siirtää, yllätyksiä eikä muutoksia vero– Toivomme aan ja pelit kuitenkin jatkua- gäs oitum – Lapsi lasva van suur Kontisen telli Kaar tettava, että vät mupyynpienenä ipulikastiaan ssa Kiin ketta. Kestikie hyvin kohtaises sitä)ön tänne letkeää nitellaan ka yhden lapjo epäluott siistell(pidän kost saYhteistyö taja- ja oppi (KP) ka valta uivat. mua uskomme suhteen, tulee ja muis ssa jättä maksujen tunnelm yleis tai lähtö n suun – Luotamme mui tuksen EN noh ja sa. taas varin tarjoilu een voitti Britannian – On sillä hän , sille. jota muu aa, josta . Vaik niin siitä on huomattavasti lleen itse opet yt Kiina ävat, assa saap alta. Suomalaiset ovat hyviä ahdistumaan, - tuu en kans kinä. KAUSTIN uude intoutuneeiviik kona pankn na voi mekanismit kaiken paik kakunnal tai- raat , Kiin EU:n raskautta ta on luov uttuedel- kiksi raavaksi Suom wellness - syöt Heather llä feskesk olen käyn olen vasta riippusill änne vaikka tanssia tetään Watsonin kanssa sekane- hen, että än savat enemmän hyötyä ja mahdolli- noi Orpo. man mieh harkiten - nen kii n seen seen elvyturvaa . SAVELA todistetta uilmoitti iikas – Seu KP/ANTTI Nordeatai Tänä kautta sit – Vaikka n, niin silti nelij keväällä ja eelle euroja Sivu 8 ghaista, pöydällä. vähän kaikesta. Näin omia lomia ennen aha hank n liikk n kaimlinpelin puolivälierän. Sivu 12 kiunionin yt kuin si on tans luovatinaa ovat menpäin stuu muu la riipp (he) Eli muk riskejä. sen polit kuin kavasti saapui Shan kelee kolnella kunt nkui suuksia silta kaua ärtän tuol äisek kym siirtämistä pääkonttorin tutu län (Suomelle), sevansauyös enne ä näin i paris sanoiusOrpo opis koloman Frantsivakautta lähti aiko lapsen. imaan pari ä, joka – Ensimm ttavuus, oina ymm ja eri puoRyhm ti mon distaa lomille lähtö. Mutta lomalla se vasta sa aam josk ta. KouKaik ki yhden ta, jossa luote alaiseen Kosluov äs. ryhm viimeaik maa Kiina on la ei ole täytyy soitethin poikain kans elä. seista. i leen vain on oppinut dekoulus lasta ja nuor ungisssa suom kertoo Köng s- va oma laisil minuuttiaikataululla on viekun tans – Me suur sJärv ahdistaakin, mua kaup ka äs Hän kiina silta uuri t tans sa. u illa Maisa Järvelä ö peru na tilaan, Köng Kankhan Mauno metuhattapuksia on – kultt tunan toive en kans kun eivä mahtutarilla muistelee tä. Koul en aika lan yrtti lilla asuv a kieltä myy ntity äs tehdä kaikki, mitä ei muuten ehdi tehdä. Ja oikeasta löydetty, KAUSTINEN essa kiinalaist menen vuod neljäänlun kam parikymmen nia, joolisi sama n, Köng Kaustisella. Suom sillalla”, yi idea tai t jo enkaan tilän sillalle iakonser viisi- edes in. Eläkeliiton mattakaa nyt kym ta joulua sa reilu sitten on tietenkin lomaltapaluuahdistus. Siitä synt siltaa ei kuit Viikonvaihteen kesäpäivät Antti Savela (KP) Silkisoa med n muassa ta puhu kaupunki tilän edes Pent pidetään vaa Kaustisen suomalaiseen eri moon osa aikana metri Toisessa on luonno Sivu 2 an. aa. ossa istui lla, Pent kertaa metri in 50. kansan ka sopi usillalle eikä taa muu a ja toisen Tuulivoiman rakentaminen voi llisesti ravimen teema. Lestijär erin piha ijerin piha annit vieti a- nust yleisön jouk nähneitä, heil-kokoisia aitapalo musiikkijuhlien ka omis toisiinsa, että n meij ja pystyte yhteydessä smemonttuapelim veläisten sen kym sijat riipp Jos ja näyttämöä. hidastua huomattavasti, jos normaalej a telev isiok seen - on heinäte pysyvät varmem ttiin 224 kappale aitaan min tulevana li perä umentin elän Inkeri Tuikka , päädyttii stettiin osuu viikonvaihteen toista kulttuuri eman Järv 27,5 ö käve paikoillaan, – Festivaa pitkä jakerneet kaupallisi s internetis tta. metriä 42yleis kitie-dok mystä eri on ja a. Eläkelii valtio merkittävästi heikentää Halli miteltu vesipul ympärille somoli että liviikoll (KP) ssit järje ia, kertoo KaustiKOKKOLA – Tan sia nähdää koman toimii myö sen yhdisty lehteä. oli tietä Tapana läpi n niin lavalla ttolai- sa vielä muutam a on luvas- ten sillalle loja. Kälviälä kin tunt paikka Orkesterin leveä. Se tuulivoiman rakentamisen tumetriä eksaa ksen puheen loisteputki0. lä esiintyteos rakentu Kun Kampus-hallin mässä kuin takana. isnavia. tta neljä a lisää, Alankylän johtaja isee kahd ensä 17 00 ko tietää. sillan yleisön joukoss u pyöräilytee- Terho Paavola, joka yleikeskellä. Siitä kapellimestari kemista hintatariffien kautta. on tauo lavalla peittyy ttiin malla. Vetelin lamput sammutetaan, sitten Kesäpäiviä sä ja julkaöitä on yhte akin. oli yhteyshenkilönä /saa yhdistyksen 1986, solisteitraktorin siellä soite www.kp24.fi suunniteltaessa sien hyvän näköyhteyden Valtio on luvannut uusia linjapaikan saa tekij pieen palasta esti puolapuineen tans aitaselvä, liikuntasali Työn vuot hallitse oli Aita kertoo silta että jäsenist Paavola myönsi päällä. sä. Mon videoproji- hin aina pekuorolaisiin. uksia loppuvuodesta. öön ja ön luovuut kunnan vaakune tuohesta tehty kotipaikasta elä. ja haluttiin stettiin ja meyteen. Valojen ta Jokaine musiikk ijuhlia , että kansantahdittaa ympärist johtaja esille too Järv seja järje Kom- a. Vanhan tariffijärjestelmän Taiteellinen sijoita Anu n eläkelii nan katsoluodaan Aitarivistön edeltävä ja Ame avulla tans säksi muuten musisoinnin lisointien tans o Aree ttolaiste ko na Silta viiksikk hänellä mistama aita n val- musiikk ittyäuu- sivuon ensimmäisenä kin. vastanneen odomukaiset tukipäätökset on jo kului tiiviisti kertoo tilojen i kesk eteen torv iseit altimilla, JPP käsillä -projekt Liiton Elämää on itsenäin jan silmien sö alkokokonaan vastaan aitojen ijäi. Tänä os. Alanko en te- ki-Pohja ilukion kulmalla on Erwin telot essa i ja Keski-P Kaustisen västi puh muusiko -tehty. Toimitusjohtaja painottaa, Kes- misessa ottamisessa ja varasto maan piiri ohjan- dessä si maailma. järjestäminen steria: tuksia. n kupe nmaan piirin Villit muis ta sekä jyke että silla t s ta. haastoi Oy:stä ikuin Finland . kans parempi, yhorke vielä nergies Pystyty on Infi . ne rajus Birr e – Tämä tava maakunvatkin yhdisudes kutu ön muodostavat takukin koristel tai ja fantastinen tila, kseen sen ja illan iningillä tykset – Tämä on iso t jaan hän sai räti kolm t (US) aloitajattelin. taideteosten sarjan. uleilla vuorovai en että yleis tu aita. Sen tujen karuta, Ellenistä ämisestä n or-dan ja piirit valmistamaan oman yhdisty sitehnyt piirin kuuluiva kertoo, että vanhalla järjestelpoija pöyinsä fi lavatanssime puhtaalta Ideoita oli on väen ja tässä voi lähteä kaupungi ksen riikan edellinen tarjolla den kesk maristoon liikkeelle ja on ka & juhlien ajaksi koottav ai- Elämää käsillä Amerikaspyörällä rällä ttaviksi, uun tyyli non Oopperakesällä Kokkolan Laitinenmällä yhtiö rakentaa Haapajärsa- kun toiminnanjoht haluaa, mitä taatt än Laita Lasse Hoik taideteo uote -hankkeen dältä ja rakentaa, aan jektipää rikunnistakin. jokusen naapuHeik ki kseen. vetää T for Three telisa. Tuo moottori vat epäl lle tänäkokonainen ra- tutTuikka oma pro- hensä aja Rauni Torppa käytössä ven Sauvin 9 voimalaa, mutta nyt lava lisäksi suosikki ille tv:stä – Meillä n näyt Sid. mieInkeri Marika Sarhan (KP) esitystä. noo ohjaaja Maria Aimon kanssa. tulevaallikön RI ää, har– Kolmisenkym nen: Käonen. Anu Komsi pähkäilevätkemäst päät tää kin kipuaa ja rohkea se- Sidoli Sahan Maria osoittautu Panu Valo onen saa Jylhä kertaatinäisika–nsan STINEN iskee kipin tes, laps ensimmäistä ä Aitovieriltä-op uusien isompien tuulipuistojen kennus TEATTE eimin hevo OhjaFrig g tavoite saaKaustislaisilla koko salis- . Tans mentä talkoomo Pohj ssa Konsta vakuin da 200 – Tarinaa kerrotaan uhev - KAU i- aitapala Paleface laista meitä tuja kuin ossa myö tiksi LEHOJÄRVI us. jousi paasta. nerh ja Kim Henri Kontinen ja John Peers. toisin KP/JUKKA on kotipaik – Opas antoi 10 tisla Sivukaus supertäh otise aikana. seen tekoon yhtiö odottaa valtion s. Kein uneen häm täällä on, 12 vuoden denmen tunsa ja ■ Man s Antti Hunt ole erik- ana ei solis Viulun syöksee soin istys on kaetäällä sivät johdatt sta, jotka riittäierin siivet mieliku siikin sa. Ihanaa, kunkest Panu laskeskeli Tämänvu ei ollut erik a, vaan Illalla tukselle. jänsuoritu ö ihast PruSivu 3 EPA/GERRY PENNY amaan kulkijoi ikka vi- useamp yhdistykseltä onkin Paavola lauantaina. ovat muk ja töm sa ilmanmuva Armas. n. uusia päätöksiä. Tänne Rooleissa sikirjoitu yleis i. karit,Kaustisen sarja ia aitapalo päivää talon lattia n mon Aitateokset Souvarit ja Nalle, maa yhmä. vonen Iivar t Folk -kilpailusperinteistä keskyytiä, ntunteen. kansanmusiikk ta nyt aivan huikeitaonkin kerty- assa ja, ovat esillä käytetää - viimeistä ammenta perustetu n henk iin us Työr anni ja lien pääfest viuluKyllikki Huntuk muun mu- sella enhe t Maijuh- nen teoksia, toiKaustiPelim tu Siina ensävelistä paata mäst ykse in koko tila tisen koko festivaa ää iin. ivaaliteltalta on motoistaan hienom i mää sen pajupumaisema yhtyeinä yytt Valo, suom noksin koristel uudestaa hajottaa kun Kaus onikliviikon. santaiteenkesku kanyhdistett anmusiikki ja ääni ntoiskä paim ten miesten Makasiin lopetettavaks n vartipia, Alanmietu. käy, heräävät Kairela hypp an harm Kes- ne kseen. Tavoite ko riemuitsi. siksi kans ön Musiikki Valot ja ääne steet ja Näin ja eine de Lapu täyttyi nuor yksi, erss Nyky ja . viim set ja ylittyik Club hyöd lavalla. Monen aidan elävää, ja Tött . Lava Pystytys än Ukko ti tarpeen, s Hot tias Tyni virtuoosi kohtaavat hevosen tapaa ki-Pohjanmaan in, iloitsi Keskotipaikan talkoovoimi okoski. Lestijärven Huttunen sikoukku neinä. Myö on Kyös ooteläy tymässaan ja nella jako aina rätyn saat- Aitojen piirin toimin- taa arvata helpost yhdistyksen n onko to Joni iot Jussi Kalli . Heää ylös kataituri imman men ensa ja o on virtu a. nanjohtaja i. Halsual toteutustapa ”vesiaitaa” kantoiv ki-ikäisty sijoita. timme, änen ja hypp sta tarinoide lle ikkujous ta on kaksi Taina elän soitt tans oli vapaa. at installaat Katri Vään Saha toteat Luomuduoken hurjpysäyttää aitaelementtiä: aisil- Suosituskoon perä antaina aidanpy Alanko laueä kerti Järv tänään Tikkanen (vas.) paikalleen Raija Puusaari Hannu Ylijumalamakasiinin atto lisäksi toivotti tullu elä Toija Kyös rehevä, stytystalkoissa sessa ovat pesäpal Kotamäk Ennen saum Puvustus jat Sirpa ja Helena Virkkamäen in, iesitys ttää lomailat, -rä- että aidat kestävät Toiseksi niin ikään okosken n, sink- Järv ää Lauri hoita enerpylä ja syöttör vitsin. säätä ja sei- la. Taustalla oikealta Monolog ivaa- viile . Jussi Kalli usiik isLauri Kota TUIKK A vosen an ja sovat omilla ovat tainki palloine Tapio Pelon eli valjainee samoin pyytaan laihialais isPalola. toniemi, Eero ihastutti issoitolla lounasm KERI c Fest naan nteet jaloillaan. rjuuri. en. kuulijat ja Tiina lavastus MäSä-du ystä. KP/IN n rake en, yhte tom ään. Viul Myllymäki, kirkon u jo. – Kyllä me o Vihe Folk Musi i r mmat Viiperi Hannu malla kodikas en kaikkine a vaihteo jatku kiinnitämme tykit tymisell täny t yleiiita, niide iikki solju A (KP) kona Kokkolan ppa ja Tuom una, Oska Kaustisen kuin hitaivitsin, soitt finaaaidat MAISA ja Taisto Hautakoski. llä esiin pääs iaam Hola an tista 11.7. KOKKOL della kaunlisia ja mus kiastioine as Tynin luom taa katailun JÄRVELÄ t- gise Sippola ei kesk iviik torit Eeva in Sunnunta Händeleilla ti junneet Jylhä -kilp Kapaantuma iistut ipuo inpäin. Tänään ioi suru en sekä ri Hanti Olli kuin Mati maisema, t kant iäänet. man t mon tevasti etee & Juho jako iota herp itsi kuul ho Konsta ä-duo vers penk kiin. kaa, armollin i diskantt t saat toiva huom a Ilma esiintyvä Hjalmar Back vang isin ät kani polk Korkea-a sa luon sön Terh leva ääni lle puiseen MäS laula jollo herk tshe hele Luoj nna kin i vat ja duo elma Cus sa NBB lissa vaaJoha alituiseen etkeä, syvä ri kaks Holappa in kan iden tunn nopeasti. NBB ja arssia EN (KP) He laula on Oi kiito sijan. oin mitä vaan sojan ic Festi onyanssitä nyt-hSakari Keip nnen valo suo. an ja Viherjuu Lisäksi Hoasta huota mill aa tai hääm sia siKAUSTIN Folk mus eimin heosaksi ja kont ja pale tua salaman Merikann a, henkesi stä. rd vat viide upeilla pian asetelm Rauh elmäsurkk itukselli ksian- jat i osui kieliin. ääni tosin oottista vaih Herr Kaustinen tty Mannerh n paudiakulut misävelly viululla Edva i gisesta lkuv iot Leinon kuulijat äksi näyt is yh- mas i mielikuv isnaan lin Oi peri jous oli virtu esite n melo tukselia ja ja Eino vast ákin psal eat säve mutuk- ti aan toisi Trion yhte jan täysi tekee Traatta tärkeimm inen kaun ootleipo leilla ansoitto . ää. Sovi n mie- pola sson rouh Rytm nikaisen Antonín Dvoř ne Sløgedal teemaan sopi ellisen ä virtu saa katso jälkeen välil- kitar isesti iskev ä rum nnan seill i liikaakin n lima kuuntele-n Bjar ri raba ee ihme ja hevosen kermiä. uus, iskev yhde ksen vonen ja äkki sen lla aloo show n rjuu nous at diyä Esity kaa kiläi soita urui gonv rytm sä sen attom Käth ut, kute an melo isen is- oheno oli tark astuttavaksi, että sekä Viheovisaation. soittaa vaihtuiv Puronahoisloihinsa. a ulos aurin a hyvää yö ihmi vonen Ii- tam s ja riem Bullia lappa soitt liset koukonot – sam ja laulu Virtuoottvielä moniään astu i ja Juho kkujama ja Ole in teist Itäpreussinhe enhevonen ät selvä a, mutt seen. urkuimpr tisuu pahaa unis ssoitto klo 12. Griegiä tyyppisen vaa. Terh sa oli ikilii lisät tiin lä. vartiinki tekiv illuusiost sai kokea jotak voittaja. suom . - hen ke 12.7. vei issä yhdiita aikainen päälle mopois nnas televä yttävästi se ko- mein oli kilpailun llisy yttä a. norjalais ettu taitu kirkossa an yhtä n siipaikan o- soita a ja sävellyks ata, että Ei ihme, että ut- näyt onio lä aa ällist tä laulu finaal yllät ykse kolmanne huom styi julm ymmärKokkolan a tässä o Alak eri harm uista. ta imu trutoivat ovet joud ki vari seur öintiä. Välil siikkia Siinä yhdi usiik in olisi saa-Neljännen ect. Tim ooansaitsi Täsupeasti han, mutt ainutlaat esityksissä eläm multi-ins tolProj Poja! Lounasmu Viululle että kaik l- jansa ja harm il- telty kansanmhuumoriin. ota maa issa n ajan ilman huikealla ja yhteissoi as Pohjola i pianosta ilajeja. issa enem lemm elma taa kavi näytelmä udel- ruus een sekä maan anmusiik ja taht ä sovituks äänimaa jansa t tunn Ha- paut koko millaan s alkoi Tom - tila loiht allisu ryks upeita Pohjola ja tiin sulke t mahtuiva jättä että kans yleisönkin mentalis esiin i esity asiiniin. t- ilmentää llään ja rauh ua. Luo- nut tilaa. nähtiin, tehdä nista essa cupo halukkaa non mak Koko in talopp kysy istit Antt tivät koko eyde dial- sä voi ja pitää män laan. Mau . Viul syliin, huumor - tyyn erin taiko tä melo värit ämätöntä sä pariv t tokia liseen Kaiken ista osaamisol- moja iina Pajala Takoland sävykkäi joku ottaan yleisön istut et oliva laan vääjä räyksen edes illa. vuor ko ja llyks ät Paul stäoott ehdo luaa esiin ksi. ohta styiv a. Säve lasta pelkästää vutusmää avut toma oli järje on virtu puheenj n yhdi palvelikulaulu naisuutt tiin, ja penk keihin käy ilmassa t, kana ariston a. oita. Tähä Pajusen kurkharmonijakko tuota, tuom tässä maa et ja mahtava taminen roolisuoritus. t, hevoKuka Saha kuva soitossa laan Tero dströmin , suur muistiin Hannu jiltä kova linnoittautunu suolaksikon tarv itsee heikot, jää Esko Grun erity ises, soja muistelua tun- jaa ja ja Voit tajakmiellyttivät Talliin pätöinen pienet atuja ja llisy ys iutuu - vai an. Vähä mestari noumaristoaa, yllät ykse selle iltas mestari lukk Kansanpe kaikuma elema rehu palveti voim tava rehu voimalla. iseksi mustasta dan runt ällikön arvo teeseensapohjattomasta oisesta valk see ylipä rinnettä suuresta muusta rytsi. esta, sa- lijak ta sun lamm set allos muk hevosenkmiehen totea mittävät

Mystinen murhatapaus päivänvaloon

JÄLLEEN KAUSTISELLE HUIPPUSUOSITTU TARAF DE HAÏDOUKS KOUKKASI Nuotteaan – niin tapahtui myös vuonna 1994 Kaustisella. Taraf de Haïdouks hurmaa festivaaliyleisönsä maailmankiertueill (vas.), Robert soitantaansa. Musisoinnissa ovat mukana Tanase Ion ja ei yhtye ole koskaan tarvinnut virtuoottiseen, tuliseen Manole, Florea Neagu, Marius Gorea ja Dorel Galdararu. Gheorghe, Angel Gheorghe, Roger Manole, Marin Tappio tuli Kontisen pelit jatkuvat

Nordea tervetullut Suomeen Siltata

Tuulivoima odottaa uusia tariffipäätöksiä

a a piiloss Paljolt

alin lun fina ä -kilpai ta Jylh itti Kons duo vo MäSä-

a vimma Jylyä ja

nssit yle

isön pyy

Luovuus ku kk

nnöstä

Parempi kuin odotettiin

ii aitovierill ä

Eläkeliittolais kansantaiteenten aidat johdattavat musiikkilukio keskukseen lta

Tuleeko sadetta vai paistetta? Kartalta näet ennusteen lämpötiloista, tuulen voimakkuudesta sekä mahdollisista sadealueista.

Laulua

56

Isis pitää yhä hallussaan pieniä kaupunkeja sekä Irakissa että Syyriassa. Mosulin jälkeen Irak ryhmittyy jo valtaamaan seuraavaa Isisin hallussa 65 kilometrin päässä olevaa Tal Afarin kaupunkia.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo: Hyvin vähän riskejä

lounas

musiik

issa

www.keskipohjanmaa.fi

NMAA

Kaustinen Folk Music Festival 2018  

Ennakkoesite

Kaustinen Folk Music Festival 2018  

Ennakkoesite

Advertisement