Kaustinen Folk Music Festival 2018

Page 1Onnea, Kaustinen!

Ihmisen kokoista kulttuuriperintöä

Sirpa Lahti, hallituksen puheenjohtaja

Silja Heikkilä, toiminnanjohtaja

Tänä vuonna festivaalimme teemana on luonto ja maakuntateemana Lappi. Lisäksi Kansanmusiikin ja Kansantanssin Edistämiskeskuksen asettama yleisteema Elävä perintö on osa koko festivaalia. Tätä vahvistaa erityisesti se, että Opetus- ja kulttuuriministeriö on valinnut kaustislaisen viulun­ soiton toiseksi kahdesta suomalaisesta perinne­ilmiöstä, joita lähdetään valmistelemaan ehdolle YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unescon ihmiskunnan aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon. Tänä vuonna vietämme myös Kaustisen kunnan 150-vuotisjuhlaa. Onnea Kaustinen ja pitkää ikää, perässä tullaan!

Kaustinen on 4300 asukkaan kunta Keski-Pohjanmaalla. Kunta tunnetaan parhaiten musiikistaan, näkyvimpänä lippulaivanaan jo 51. kerran järjestettävät Kansanmusiikkijuhlat. Tänäkin vuonna juhlille tulee enemmän esiintyjiä kuin kunnassa on asukkaita! Kaustislainen viulunsoitto sai juuri huomattavan tunnustuksen, kun se valittiin Suomen tulevaksi ehdokkaaksi Unescon ihmiskunnan aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon. Ihmisen viihtyvyys ja hyvä olo koostuvat hänen tärkeiksi kokemistaan asioista, jotka ovat erilaisia elämän eri vaiheissa. Kaustisella on kokoonsa nähden monipuoliset palvelut, ja Kaustisesta on kehittynyt alueensa keskus, jossa asioidaan laajasti naapurikunnista. Tämä mahdollistaa jatkuvan kehittymisen. Meillä on uusi päiväkoti ja yläkoulu ja jopa oma elokuvateatteri! Harrastusmahdollisuuksia löytyy etenkin kulttuurin ja liikunnan aloilta. Oppilaitoksemme vetävät opiskelijoita ympäri Suomen. Meillä on maaseudun rauhaa, turvallisuutta, harrastusmahdollisuuksia ja tapahtumien tuomaa säpinää sopivassa suhteessa. Kaustisen kunta perustettiin vuonna 1868. Juhlien avajaispäivänä 9.7. vietämme yhteistä festivaalien avaus- Kaustisen 150-vuotis- ja Keski-Pohjanmaan maakuntajuhlaa. Juhlan kunniaksi Kaustisen kunta tarjoaa kaikille maksuttoman sisäänpääsyn avajaisjuhlaan. Tervetuloa! Sykkivä soiva Kaustinen odottaa Sinua. Arto Alpia kunnanjohtaja

KAUSTINEN FOLK MUSIC FESTIVAL KÄSIOHJELMA 9.-15.7.2018

Kaustinen kutsuu

Astun tänä kesänä kansanmusiikkijuhlien toiminnanjohtajan pestiin. Muistoni Kaustiselta ulottuvat neljälle vuosikymmenelle ja niitä on niin paljon, että alan jo unohtaa niitä. Monet niistä ovatkin tunnemuistoja, joita on vaikea sanoin tavoittaa. Kaustisen kansanmusiikkijuhlat on se paikka, jossa ruoho on aina vähän vihreämpää, se kokoaa hetkeksi yhteen samanhenkiset ihmiset, joille kansanmusiikki on sydämen asia. Festivaalien perintö voisikin olla eräänlaista sydämen kulttuuriperintöä, joka on hyväksyvää, kannustavaa ja ihmisen kokoista. Siinä on sekä pienen, että suuremman ihmisen hyvä kasvaa omaksi itsekseen.

SISÄLLYS Festivaali-info............................................ 4 Festivaalialueen kartta............................. 6 Kaustisen kartta......................................... 8 Maanantai 9.7........................................... 10 Tiistai 10.7................................................. 12 Keskiviikko 11.7........................................ 16 Torstai 12.7...............................................20 Perjantai 13.7............................................ 24 Lauantai 14.7............................................ 28 Sunnuntai 16.7......................................... 32 Workshopit ja jamit................................ 33 Showcase 2018....................................... 34 Kaustinen käy kylään.............................. 38 Mestarisoitot ja Mestariparaati.............40 Kansantanssi............................................ 42 Koko perheen Kaustinen.......................44 Elävä perintö............................................48 Ravintolat ja kahvilat.............................. 50 Myymälät, näyttelyt, työnäytökset...... 52 På svenska................................................ 54 In English.................................................. 56 Ohjelmapoiminnat................................. 58 Aakkosellinen esiintyjähakemisto........88 Festivaalibussin aikataulut....................94 Taitto: Arctomedia Oy, Kaustinen • Paino: I-Print Oy, Seinäjoki Painos: 25.000 kpl • Kesäkuu 2018


Festivaali-info

Krista Järvelä

PÄIVÄLIPPU oikeuttaa sisäänpääsyyn festivaalialueelle ja kaikkiin ohjelmassa mainittuihin tilaisuuksiin kyseisen päivän aikana, aamusta iltaan. LASTEN PÄIVÄLIPPU (7-15-vuotiaille) oikeuttaa sisäänpääsyyn festivaalialueelle ja kaikkiin ohjelmassa mainittuihin tilaisuuksiin kyseisen päivän aikana. Alle 7-vuotiaat ilmaiseksi! ILTALIPPU on voimassa ti-pe klo 19.00 alkaen. Iltalippua ei myydä ennakkoon, ainoastaan portilta. ERILLISLIPUN voi ostaa Kallioklubin konsertteihin ovelta (10 €). Päivä-, iltatai viikkolipun lunastanut ei tarvitse erillislippua.

VIIKONLOPPULIPPU on voimassa festivaaliviikon pe-la ja oikeuttaa sisäänpääsyyn festivaalialueelle ja kaikkiin ohjelmassa mainittuihin tilaisuuksiin kyseisten päivien aikana.

pisteestä joko musiikkilukiolla (avoinna klo 9-20) tai Kansantaiteenkeskuksella (avoinna ma-pe klo 11-17). Puh 0600 95020 (0,98 € /min+mpm), myynti@lipputoimisto.fi

VIIKKOLIPPU on voimassa koko festivaaliviikon ja oikeuttaa sisäänpääsyyn festivaalialueelle ja kaikkiin ohjelmassa mainittuihin tilaisuuksiin. Lasten viikkolippu on 7-15-vuotiaille.

LIPPUJEN MAKSUVÄLINEENÄ korttien ja käteisen lisäksi käy Luottokunnan virikeseteli, Tyky-kulttuuri­ seteli, Smartumin kulttuuriseteli, Smartum-kortti, Ticket Mind and Body sekä Sporttipassi ja Tyky Online. Vammaiskortin haltijan avustaja tai tukihenkilö saa ilmaislipun porteilta.

LIPUNMYYNTI Festivaalin aikana liput ovat myynnissä porteilla, Kansantaiteenkeskuksessa sekä musiikkilukiolla. Porteilta voit ostaa vain kyseisen päivän päivä- tai iltalipun. Muiden päivien liput voit ostaa Lipunmyynti-

LIPPUHINNASTO Maanantai 9.7.

Päivä­ IltaLapset Lapset lippu *) 7-15 v Alle 7v lippu V A P A A P Ä Ä S Y!

Tiistai 10.7.

32 €

27 €

8€

0€

Keskiviikko 11.7.

32 €

27 €

8€

0€

Torstai 12.7.

37 €

32 €

8€

0€

Perjantai 13.7.

37 €

32 €

8€

0€

Lauantai 14.7.

37 €

-

8€

0€

Viikonloppulippu pe-la

65 €

-

-

0€

Viikkolippu 9.-15.7.

155 €

-

40 €

0€

4

*) Iltalippu klo 19 jälkeen

MAJOITUS Festivaaliorganisaatio ei järjestä yleisömajoitusta. Tutustu Kaustisen ja lähialueen majoitus­ vaihtoehtoihin nettisivuillamme kaustinen.net tai kysy lisää festivaalin infopisteestä musiikkilukiolla! INFOPISTE on festivaalin aikana musiikkilukiolla. Puh 040 1701 966. ENSIAPU sijaitsee festivaalialueella yläkoululla, puh. 040 7079 869.

Keskipohjanmaan ja Perhonjokilaakson etukortilla pe 13.7. päivälippu portilta 33 € (norm. 37 €) Kaikukortilla voi lunastaa lipun portilta.

LASTENHOITOHUONE sijaitsee alakoululla.


FOLK SHOP Yläkoululla sijaitsevasta Folk Shopista löydät kattavan valikoiman kansanmusiikkijulkaisuja: äänitteet, kirjat, soitintarvikkeet, piensoittimet ja tietenkin myös festivaalituotteet! Uutuuslevyjä julkaisseet yhtyeet tekevät myös yllätyskeikkoja Folk Shopissa! Folk Shopista huolehtivat festivaalin kanssa yhteistyössä Suomen Kansanmusiikkiliitto ja Kansanmusiikki-instituutti. FESTIVAALIPUOTI Juhlien oma myymälä sijaitsee yläkoululla. Puodista löydät festivaalitekstiilit ja muut oheistuotteet. IHOLLA-SALIIN, KAUSTINEN-SALIIN, MAUNON MAKASIINIIN JA KALLIOKLUBILLE pääset päivä- ja iltalipuilla, Kallioklubille myös erillis­ lipulla. Saleihin mahtuu rajallinen määrä yleisöä. Sisään pääsee saapumisjärjestyksessä. IKÄRAJAT Ravintola Troka ja Viinitupa K-18 sekä Kestikievari iltaisin K-18. Café Mondossa ja Kallioklubilla on alaikäisille oma alue. NARIKKA sijaitsee musiikkilukiolla. Narikkapalvelu on tarkoitettu ensi­ sijaisesti soittimille (maksuton pelimanneille). KOIRAT ovat tervetulleita festivaali­ alueelle, mutta eivät ravintoloihin, esiintymissaleihin tai muihin sisä­ tiloihin (lukuun ottamatta opaskoiria). Koirat tulee pitää kiinni ja omistajan tulee huolehtia koirien jätösten korjaamisesta. FESTIVAALI ON SAVUTON Tupakointi on sallittu ainoastaan erikseen merkityillä paikoilla festivaalialueella.

Heidi Holma

FILLARIVUOKRAAMO Infopisteeltä voit vuokrata festaripolkupyörän lyhyt­aikaiseen käyttöön. KIERRÄTYSPISTE Yläkoulun seinustalla sijaitsee kuluttajille suunnattu kierrätyspiste, jossa voit kierrättää biojätettä, paperia, kartonkia, lasia, metallia, paristoja sekä palautuspulloja ja -tölkkejä.

KULKUYHTEYDET Lähin juna-asema sijaitsee Kokkolassa (n. 45 km), josta on bussiyhteys Kaustiselle. Juna-aika­ taulut löydät VR:n kotisivuilta www. vr.fi. Rautatieaseman ulko-ovesta astuttaessa n. 50 m oikealle on pysäkki, jossa vakiovuorot ja Kaustisen oma festivaalibussi pysähtyvät (ks. aikataulut s. 94-95). Festivaalibussin pysäkki sijaitsee Kaustisella Pelimannitorilla. Kaustisen keskusAvajaispäivä tasta opasteet ohjaavat autolla 9.7. on Kaustisen tulijoita festivaalialueelle.

kunnan juhlaPARKKIPAIKAT sijaitsevat vuoden kunniaksi musiikki­lukion välittömässä läheisyydessä Meer­buschintiellä maksuton! sekä Kansantaiteenkeskuksella. Pysäköinti on maksutonta. Parkkipaikkoja on rajallinen määrä, hyödynnäthän myös muita pysäköinti­ mahdollisuuksia kirkonkylällä! Esiintyjille ja työntekijöille on omat parkkipaikkansa. Liikenteenohjaajat opastavat pysäköintialueilla. LÖYTÖTAVARAT Festivaalin aikainen löytötavarapiste sijaitsee infopisteessä musiikkilukiolla. Festivaalin jälkeen löytötavaroita voi kysellä Festivaalitoimistosta tai Kaustisen poliisiasemalta. PORTTEJA on festivaalialueelle kaksi: musiikkilukion puolella (Meerbuschintie 1) sekä keskustan puolella, Pelimannitorilla. TAKSIT palvelevat Pelimannitorilla. Puh. 040 7080 490 (Huom! Numero käytössä vain festivaaliviikon ajan!) WLAN-VERKON festivaalipuistoon tarjoaa KaseNet Oy.

Jukka Toivio

rvelä

FESTIVAALIPUISTO on Kaustisen keskustassa, koulujen läheisyydessä sijaitseva juhlien päätapahtuma-alue. Koko perheelle soveltuva festivaalipuisto on tunnettu siisteydestään ja viihtyisyydestään. Keskipohjanmaa-areena on festivaalipuiston sydän.


Festivaalialue

6


Festivaaliravintolasta makuelämyksiä moneen makuun! Festivaaliravintola tarjoaa koko viikon ajan hyvän aamupalan sekä monipuolista ja maukasta lounasruokaa. Illan myöhäisille herkuttelijoille on tarjolla runsas pizzabuffet salaateilla! Ravintola on avoinna ma−la 8−22, su 8−10 Aamiainen 8−10 Kotiruokabuffet 11−20 Pizzabuffet 20−22 Tervetuloa herkuttelemaan!

www.fazer.com


8

11

2

Va ri k 2 ko

1

He 13 mp a 11 10 ntie 15 8 3 14 Ra 9 1 u 2 8 nint 7 El 3 ie jak 1 18 sen 7 tie 6 M a 15 12 2 5 tin tie 11 E 10 lja 14 ks 1 en 7 tie 2 8 Ma tin 1 tie 2 5

18

1

4

3 4

Jo kit 8 ie

Ta un 9 o 12 np.

16

15

21 28 19

20

22

tie

12

13

nn en

43

11 intie r llä My

61 3

67

8 Sa

9 12

133

5 13

3

139

142 144 136

1 rin kangas 2

53

127

64

89

Uusitalo le Ka

143

0 13 1

7 13

104

1 10

Hannila

17 0

3 16 9 17

Peltola

45

54

13 0

29

65

tie on

o tal

34 u a nh nta

63

14 1

12 2

63

61

im Ra

Ali

34

10

97

3 10

99

11 8 Ranta

67

38

4 4 12 11

117

34

6 38 3

ie nt

92

ala

37

Nurmela

111

40

28

a Kr

i nn

hu a tan 25

Kranni

116

105

104

42

on Mik

59

45

95

Pesola

Välimäki 98

93

28

55

tie 2

2

C

Rantakoski tie Koskinen en sk ko nta Ra

56

on

84

6

m 7 uo T

80

36

1 eri n 2 tie

nt

82

73

12

Rajatie

16

6

7

5

4

tie

3

Si 2 rp an t ie 5 7

ai e

1

15 20

11

sa t ie Vi

6

46

49

12

entie

2

n Veiko

in t

4

10

7

19

Laaksokj.

Sa a ranti

Ra ilin 3 tie 2 Sa 2 lpa tie 3

9

2

3

Eilantie 5

ie

3

3 5

kta av

e

5

n ti

4

tie Raja 1

O

1

M i nn a

2

42

6

et sä rin te 4 en kj

2

14 Ja

4

26

Puhkionkallio

Vissaved 5

4

1

Isoklumpi

11

29

Pankkiautomaatti (Osuuspankki) Bankomat / ATM

9

10

5

M

10

B

9

tie än yl

1

4

8 10

24 22

23

sk vä

Ma

6

4 ntie 5 Ullava

nkj.

ntie

2 Koskenalustie 1

1 0 ie t nin Fin 11

4

Roskakallio

13 Hanhikoskentie 10 6

4 1 antie Kotiha

sc

Jy

e n ti llio 17 15

Finninkallio

Harjunneva

Tanhuanpää

9

utie

ie

16

17

19

1

9

u erb Me 1

3

Ka

9

11 12 16

nt

21

17

6

31A

hi

ttilä

7 13 tie ilu he 0 Ur 1

27

Koulu

2 Tallitie 1 3

2

koske

Pe n

1

5

eil Urh

11

1

3 Laurinp.

4 a n nin-

Hanhi

6 Pajalantie 9 5

Pe ti e

li m

t.

1

2

4

11

2

Konstantie FESTIVAALI6 3 PUISTO 4

2

1

Konikallio

5

2

1

8 ie nt to 10 ajis t Ka

31b

28

3

6 1

e

15

10

C intie Kaust

ini

3 tie oJn 4 9 Tim1 ouk on t. 10 5

13

B

lm

r

20

tie

18

Ho

4

tie lan

in

A

17

2 e anti Eev 1

8

14

13

12

tie en m 9

el

20 15

Vi

1

2

3

11

ie vit

1 5 ntie Eino 10

a kk

1

11 e ti Silta

Koulu

1

40

2 np. ino 3

pp

19

6 tie Terveys 7

1

tie ärven j i r e e T

2

Re

3

e 2

Oosinharju

7

4 a 2 kuj 3 lto 1 Pe

Ka

3

ntie kola Kok

tie

17

14 uja ik er Te 1

9

lä äy

1

7

14

ti e

Jy lh än tie

16

23

32

11

3

4

10

an

28

39

2

Vä liti

4 Oos inharjun

Sa

8 nv

5 e i nt

32

ka

8

11 tu Ke

la pi

30 n

an

2

5

7

29 tie ju ar H

8

4

p Pa 14

26

hi

3

36

Va

k ko

Pirttikoski 8

6 ie t pa up Ka 4

inkokangas

L

ie an t ril au

41

12

37

40

ti e

38

24

1

15

12 c

Harju

15

13

18

13

19

20

ola n

5

11

10

Yl ijo en tie

22 ntie gi sin 21

3

Niemelä

ie

10

1

62

y nö

2 ij Ke

8

12 16 kj. 8 3 st ö n 0 2 pi tie Le 2 tun 9 4 Ke 4 5 1 ja 19 3 toku 1 h e nti Le 2 pä 16 Se 18

77

a hu

10

an nt tu

21 13

22

ant paik ren Uu 9 3

72

8

Ke

15 lontie el up

kk Pi

2

tie ijon 1 Re

K

1 ja 3 ku 2 4 itty Ni 4

1 3 tokj. s 2 Ma 4

82

Rantala

6

13

19

86

Kettu

A

19

89

114

ntie re 18

67

a sa

in m tie 2

T

72

2 10 6

74

12

99

5 10ntie 07 ila

Ketola

6 tie un un Ma

12

Ylijoki

Joki

e nti

ot o

vitie Sa

Kyrönmaa

109

Pajala

Uutela

132

9

U

142

15

11 1

11 3

n ala

1

3 tie

a hu tan vin

Virkkala

2 15

139

1


Koto-ojanneva

75

Pรถ

85 64

67

66

65

75

63

126

4 54

89

Virkkala


Maanantai 9.7.2018 VAPAA PÄÄSY! Maanantain sisäänpääsyn tarjoaa 150-juhlavuottaan viettävä Kaustisen kuntaa

10

Krista Järvelä

Krista Järvelä

16.45-17.30 Juhlakulkue Esiintyjistä koottu näyttävä juhlakulkue hevoskärryineen johdattaa juhlavieraat näyttävästi Penttilän sillalta koko kylän läpi festivaalin avajaisseremonioihin.

Keskipohjanmaa areena

17.30-19.00 Avajaisjuhla Avajaisia vietetään tänä vuonna Keski-Pohjanmaan maakuntajuhlana Kaustisen 150-juhlavuoden merkeissä (s. 58) 20.00-21.00 Siskot, veljet, tanssitaan! Folk Dance Group Segapidi (EE) ja Nuorisoseura Motoran taiturit Joensuusta 22.00-23.30 Kaustinen 150; Akustiset pelimannitanssit Aapintuvan pelimannien johdolla 23.30-00.30 Laulu- ja Soittoyhtiö Rempallaan tanssittaa festivaaliväen yön pikkutunneille

Café Mondo 19.15-20.00 Désirée Saarela & Triskel (s. 59) 21.00-23.00 Tekosyy-klubi (s. 70) 00.30-01.30 The Worn Soles Modernin folkin täyttä eleganssia.

Iholla-Sali

Wiljami

19.00-20.00 Ilo Ensemble (s. 62) 20.45-21.45 Alasdair Fraser & Natalie Haas (GB/US) (s. 58) 22.00-22.30 Onni Rajaniemi (s. 66) 23.00-00.00 Timo Rautiainen & Ville Ojanen Läpileikkaus suomalaisen kevyen musiikin historiaa reipashenkisellä asenteella esitettynä.

19.00-19.45 Trio Timo & Elias & Veera Piano, sopraanosaksofoni ja viulu polskien ja sottiisin pyörteissä 20.15-21.00 Spelarit Perinnettä kunnioittavaa ja svengaavaa tyyliä 21.30-22.15 Häävi feat. Häly Kaustisen mullassa jalostunutta pelimanniutta 22.45-23.30 Antti Korhola Potkasee Oven Sisään kansanmusiikkipoljento kohtaa detaljirikkaat harmoniat ja kamarimusiikillisen yhteissoiton

Pelimannitalo 19.00-21.15 Konsta Jylhä -kilpailu (s. 64) 21.45-22.45 Jimmy Träskelin, pelimanni Huuliharppupelimanni ja lauluniekka antautuu vanhan ajan pelimanniuden tenhoon yksin ja yhdessä ystävien kanssa. 23.45-00.45 MäSä-Duo Viululla ja haitarilla monenmoista perinnettä ronskilla eteläpohjalaisella otteella.

Maunon makasiini 19.00-20.15 Kesäyön ikkuna (s. 63) 22.00-23.00 PaBaMeTo (DE) ja The Escarteen Sisters (ES) sisaruuden ylistys. Kahden sisarusduon musiikki ja laulut ovat täynnä vahvaa, sanatonta viestintää ja kahden elämän ajan yhteen hiotunutta taianomaista sointia. 00.00-01.15 Kesäyön ikkuna (s.63)

Lastenteltta 16.00-16.45 Lastenteltan avaus Tradilintujen seurassa (s. 45) 16.45-17.30 Chiwele ja jättiläinen - satuseikkailu (s. 46)


Kestikievari

19.00-19.45 Anturan Alta Pelimanni­henkeä, performanssia ja pirunkeuhkoja. 20.00-20.45 Menevät Mimmit soittava ja laulava joukko aikuisia naisia Savosta 21.00-21.45 Jasso soi heinäpelloilla, sateisilla juna-asemilla ja sorateillä 22.00-22.45 PolkaMonsters keskittyy kansanmusiikin kovaan ytimeen, polkkaan 23.00-23.45 Puskakollektiivi

SOITTOSALI

19.00 Soittosalin perinteinen avaus: Kaustisen Purppuripelimannit 20.00 Mestarisoitto: Uudet mestarit esittäytyvät 21.00-21.30 Usko Välimäki 22.00-23.00 Iltakonsertti: The Mystic Revelation of Teppo Repo

JUHLAPIHA

17.00 Kauhajoen pelimannit 19.00 Hyvät tytöt ja pojat 19.30 TaKaMus

JUHLAPIHAN TANSSIT:

20.00 Järviseudun pelimannit 21.00 Samikuubas

KRENIKKA

15.30 Duo Ville & Jalo 16.00 MC Tyyskä 16.30 Kupletööri Hannu Musakka 17.00 Mestaripelimanni Teijo Aho 19.00 Windalan pelimannit 19.30 Roikastajat 20.00 Sakalaiskat 20.30 Piisakas 21.00 TVISB 21.30 Trio Raapasuu 22.00 Tuuletustauko 22.30-23.00 Varjopiiri

VIINITUPA

15.30 Marjatta Kinnusen perheyhtye 16.00 Duo Alli & Samuli 16.30 Takajärvi Chamáns 17.00 Innocent Folk 19.00 Hannu K 19.30 Peura Jim 20.00 Wiljatar 20.30 Pessi ja Juntti 21.00 Saundisiskot 21.30 Anturan Alta 22.00 duo mark2 22.30 Wintergreen Cafe 23.00 Menevät Mimmit 23.30 Ike Virtanen Spesiaali 23.00 Viola & Veera 23.30-02.30 Viinituvan perinteiset kaikenlaisen musiikin aloitusjamit: isäntänä Lasse Asu

SETORI

15.30 Young Man’s Misery 16.00 Hajkui 16.30 Pikipojat 17.00 Oona ja Ossi 19.00 Jasso 19.30 Duo Klassinen Molli 20.00 Me Isse 20.30 Eerika ja Sakari 21.00 Leipää ja sirkushuveja 21.30 Vain Kamuja 22.30 Loven Luonto

SANTERIN KABINETTI 15.30 Duo Laura & Heini 16.00 Emma Myllynen 16.30 Pulkkinen & Lundell Flou 17.00 PAT - Pälvin ja Aunen tarinat 19.00 Carl Wenning (DE) 19.30 Teijo ja Anneli Aho

PELIMANNITALON KAHVIO

20.00 Kulman Takaa 20.30 Eino & Alina 21.00 Kirsi ja Jari 21.30 HELEKUTIN FLIKAT 22.00 Mestaripelimanni Risto Ala-Ikkelä duo 22.30 Tuuli Malve 23.00 Viola & Veera 23.30 O´Pojat 00.00 Irish Session Band 00.45 Antti Korhola Potkasee Oven Sisään 01.15 Vasti 01.45-02.30 Wasel & the Weasels

Alasdair Fraser & Natalie Haas (GB/US)

KAUSTINEN 150 LAVA: mASSIKKA

19.00 Young Man’s Misery 19.30 Varjopiiri 20.00 Oh jees 20.30 Duo Laura & Heini 21.00 Pulkkinen & Lundell Flou 21.30 Iltapäiväkerho 22.00 Selcimer

SOPUKKA

20.15 Lullallei 23.30 Hannu K

YHTEISLAULUNUOTIO

The Escarteen Sisters (ES)

19.15 Trubaduuri Matti Reittamo 21.00-22.00 Kaustisen Iättömät Laulunlyömät

Timo Rautiainen ja Ville Ojanen


Tiistai 10.7.2018

Ilo Ensemble

Tallari ja Antti Paalanen

LIPUT 32 € www.lipputoimisto.fi

Keskipohjanmaa-areena

Iholla-sali

10.00-11.30 Tanssitupa Folk Dance Group Segapidi (EE) opettaa virolaisia kansantansseja 13.00-14.15 Mukulamatinea I Motoran Liipukat ja Vinhakat sekä Kaustisen NS:n MiniOttoset, PikkuOttoset, JunioriOttoset ja Ottoset (s. 45) 15.00-16.00 Lastenmusiikki­orkesteri Ammuu! (s. 46) 17.00-18.00 Mukulamatinea II Näppärit (s. 45) 19.00-20.15 Taiten tanssien Riemukkaat, Folk Dance Group Segapidi (EE), Motoran Pelmakat, Kipakat, Liipukat ja Vinhakat 21.30-22.30 Folk All-in Band (SE) Iso ja näyttävä kansan­musiikin bileorkesteri Ruotsista (s. 60) 23.30-00.30 Omiri (PT) (s. 66)

11.00-11.45 Kulttuuriosuuskunta Uulu: Rytmikylpy (s. 44) 12.30-13.00 Trio Mankari korvia hivelevää nykykansanmusiikkia 5-kielisillä viuluilla ja pianolla 13.00-13.30 Imarre Lumoavia ääniä jostain metsän ja pään välistä 14.00-15.00 Désirée Saarela & Triskel (s. 59) 15.30-16.30 Tallari & Antti Paalanen (s. 70) 17.00-17.45 Jimmy Träskelin - Havaintovihkon sivuilta (s. 62) 18.30-19.30 Pelimannit framilla: Huippuviulisti Kreeta-Maria Kentala, juontajana Vesa-Tapio Valo (s. 67) 20.00-21.00 Duo Nelli Ikola-Heiska & Timo Alakotila 21.30-22.15 Kaustisen Hääkuoro Perinteikäs ja tunnettu kuoro soi kauniisti pelimannimusiikkia ja kansanlauluja 22.45-23.30 Pekko Käppi ”Heikoimpia meistä lyödään” lauluja ja laulun aiheita sisällissodasta. 00.00-00.45 Barbora Xu & The Band (CZ/FI) Kiinalaista sointimaailmaa yhdistettynä suomalaiseen traditioon.

Café Mondo 11.30-13.00 Jamiworkshop (s. 33) 14.15-15.00 The Escarteen Sisters (ES) (s. 71) 16.00-17.00 Alastair Fraser & Natalie Haas (GB/US) (s. 58) 18.00-19.00 Ilo Ensemble (s. 62) 20.15-21.15 Ida Paul & Kalle Lindroth (s. 61) 21.15-22.00 Laulu ja soittoyhtiö Rempallaan: akustinen yhteislaulatus Georg Malmstenin malliin 22.30-23.30 Antti Kleemola Dives Kaustinen (s. 58) 00.30-01.30 Teho. Esko Järvelä ja Tero Hyväluoma duo nostavat tunnelman kattoon ja vähän ylikin!

Kallioklubi 12

Chouk Bwa (HT)

14.30-16.00 Tanssiworkshop Flamencotyöpaja I (s. 33)

Pelimannitalo 10.30-11.00 Windalan pelimannit Vimpelin ja Järviseudun lauluja ja sävelmiä. 11.00-11.30 Mestaripelimanni Risto Ala-Ikkelä duo Eteläpohjalaista kansanmusiikkia ja mestaripelimannin säveltämää omaa tuotantoa. 12.00-13.00 Muistojen Kaustinen: Kaustisen Purppuripelimannit, juontajana Terttu Hanhikoski 13.30-14.30 Mestarisoitto (s. 40)

14.45-15.30 Trio Timo & Elias & Veera (s. 71) 16.00-19.00 Konsta Jylhä -kilpailun finaali (s. 64) 19.30-20.15 Laulutupa (s. 33) 20.45-21.30 Wasel & The Weasels Elämänkarheita suomeen sovitettuja lauluja Ameriikan mailta 22.00-23.00 Viola & Veera Rajoja kokeilevaa, perinteistä tai sävellettyä, lennossa sovitettua kansanmusiikkia! 23.45-00.30 Lammassaari / Janka-Murros: Murhaballadeja. Uuden ja vanhan balladiperinteen synkempää puolta.

Wiljami 10.00 Hajkui 10.30 Loven Luonto 11.00 Wiljatar 11.30 Saana Kastelli 12.00 Puskakollektiivi 13.00 Kinnarin Pelimannit 13.30 Palmgrenin Kamut 14.00 TaKaMus 14.30 Hyvät tytöt ja pojat 15.00 Eloisat 15.30 Harjavallan pelimannit 16.00 Chiwele ja jättiläinen satuseikkailu 16.45 Peura Jim 17.15 Imarre 17.45-18.15 Ike Virtanen Spesiaali Wiljamin äänentoistollinen iltaklubi:

19.00-19.45 Onni Rajaniemi (s. 66) 20.15-21.00 Teemu Eerola Trio Pohjoismaista kansanmusiikkia varmalla otteella 21.30-22.15 Eldanka (s. 60) 22.45-23.30 Javier Sanchez Perez & Toni Jokiniitty (ES/FI) (s. 62)


Maunon makasiini 12.00-13.00 Jam Band Kun kolmen maan jamittelufriikit kohtaavat, tuloksena on spontaania luovuutta sekä käsinkosketeltavaa iloa 13.30-15.00 Tanssi-jamiworkshop, kaikille avoin! (s. 34) 15.30-16.15 Vasti Ruusu Saksion ja Susanna Leppäsen yllättävä, rohkea ja kylähulluudenkin rajoilla tasa­painoileva duo 16.30-17.00 Fiori Kahdeksan naisen monipuolinen lauluyhtye kansanmusiikista keskiaikaan ja nykysävellyksiin. 17.15-18.15 Nordic Dance -tanssit Pohjoismaiset tanssit eri artistien säestämänä. 18.30-19.15 TAKSI eli Timo Alakotila & Kuisma Sisters esittää svengaavaa tanssimusiikkia valssista polkkaan ja tangosta sottiisiin. Saa tanssia! 19.45-20.30 Jaana ja Junnu Laulelmia ja kupletteja, hersyvää huumoria ja taattua taitoa. 20.45-21.30 Tampereen flamencoyhdistys tanssii mm. sevillanasta fiestan tunnelmiin, synkkää siguiriyasta ja keinuvaista tangoa säestäjänään kitaristi Toni Jokiniitty. 21.45-22.30 Varjakka String Band Puisten soittimien lämpö, pohjoisen tarinat ja syvän etelän letkeä pulssi 23.00-23.45 Vihellä vaan! luotaa 50-vuotta musiikin historiaa hyödyntäen liikettä, tekstiä ja tietenkin musiikkia.

Museosali

(Kansantaiteenkeskus) 10.00-11.00 Aamuworkshop: Romanilaulu (s. 34) 11.00-14.00 Suomen Kansan­ musiikkiliiton pelimannimerkkien suoritustilaisuus 15.00-18.00 Perhonjokilaakson sukututkimusyhdistys 30 vuotta

Kaustinen-sali

(Kansantaiteenkeskus) 18.00-19.00 Chouk Bwa (HT) (s. 59) 20.00-21.00 Fanfaarit soimaan! Friitin Laurin syntymästä 100 vuotta (s. 60)

Kansantaiteenkeskus (aula) 14.00-14.30 MC Tyyskä rehtiä pelimannimusiikkia pääasiassa kahdella soinnulla G-duurista 14.30-15.00 Peura Jim piano-huilu -duo, joka versioi modernia fuusiokansan­musiikkia mm. Philippe Barnesilta ja Tom Phelanilta 17.30-18.00 Puskakollektiivi 19.00-19.30 Lauluryhmä Jännät 19.30-20.00 Sopu

Lastenmusiikkkiorkesteri Ammuu!

Lastenteltta 10.00-10.30 Tradilintujen päivänavaus 10.30-11.00 Kurran perheyhtye Perinteistä suomalaista kansanmusiikkia 11.00-11.30 Jyväskylän kansalais­ opiston lasten ja nuorten pelimanniryhmät Tätä lastenlaulu­ junaa on vaikea pysäyttää 11.30-12.00 Vejie 12.00-12.30 Jyväskylän Kansan­ musiikkiyhdistyksen Pelimanni­ kerho Erityisosaamistamme on omien laulujen säveltäminen sekä äänekäs ilonpito! 12.30-13.00 Vamukamut Ammuu! musiikkityöpaja (s. 44) 14.15-15.00 Lastenteltta tanssii MiniOttoset I (s. 44) 16.00-16.30 Mutsit ja Murut Omia, tuoreita ja vanhoja lastenlauluja 16.30-17.00 Chouck Bwa (HT) (s. 59) 18.00-19.00 Lasten pelimannikatselmus (s. 44)

Kirkko 19.00-20.00 Taivas koskettaa Lauluryhmä Kajastus

Omiri (PT) Ida Paul & Kalle Palmroth


Tiistai 10.7.2018 LIPUT 32 € www.lipputoimisto.fi

14

Kestikievari

12.00-12.45 Järviseudun pelimannit 13.00-13.45 Eloisat 14.00-14.45 Amyrit 15.00-15.45 Jehna 16.00-16.45 TaKaMus 17.00-17.45 Vanajaveden pelimannit 18.00-18.45 Kortesjärven pelimannit 19.00-19.45 Pelismannit 20.00-20.45 Kangasalan Balladipelimannit 21.00-21.45 Negrita 22.00-22.45 Heskil & Humppafestivaalit 23.00-23.45 Samikuubas

SOITTOSALI

10.00 Kaustisen tunti: Köyhäjoen pelimannit ja Peltoniemen pelimannit 11.00 TVISB 11.20 Kuopion pelimannit 11.40 Kinnarin Pelimannit 12.00 Kirsi ja Jari 12.20 Kurran perheyhtye 12.40 Saundisiskot 13.00 Tauko 13.30 Windalan pelimannit 13.50 Järviseudun pelimannit 14.10 Nytky 14.30 Turun Kaksiriviset 14.50 Talkoopelimannit 15.10 Amyrit 15.30 Eloisat 15.50 Heikin Trio 16.10 Jari Paavola 16.30 Tauko 17.00 Wiljatar 17.20 Eivor ja Sirja 17.40 Trio Kolme-M 18.00 Harjavallan pelimannit 18.20 EHKY:n pelimannit 18.40 Vanajaveden pelimannit

19.00 Aila Rauhalan Kanteletytöt 19.30 Tauko 20.00 Mestaripelimannien iltamat: Usko Välimäki 20.15 Mestaripelimanni Risto Ala-Ikkelä duo 20.30 Mestaripelimannit Tepot 21.00-21.30 Kauhajoen pelimannit 21.30 Tauko 22.00-23.00 Kanteleella! Iltakonsertti: Sanni Virta ja Emma Myllynen

JUHLAPIHA

12.30 Me Isse 13.00 Anturan Alta 13.30 Pelismannit 14.00 Kuopion pelimannit 14.30 Jyväskylän Kansanmusiikkiyhdistyksen Pelimannikerho 15.00 Jyväskylän kansalais­ opiston lasten ja nuorten pelimanniryhmät 15.30 Palmgrenin Kamut 16.00 Töölön Viuluklubi 16.30 Folk chapel ”Karikste” (LV) 17.00 Tampereen flamencoyhdistys 17.30 Kansantanssia: Sopusakki ja Väkitukko 18.30 Turun Kaksiriviset 19.00 Kangasalan Pikkupeliimannit 19.30 Vapaa aika JUHLAPIHAN TANSSIT:

20.00 Ahjolan pelimannit 20.45 Kortesjärven pelimannit 21.30 Kangasalan Balladipelimannit 22.00 Talkoopelimannit

KRENIKKA

10.00 Lullallei 10.30 Duo Ville & Jalo 11.00 Marjatta Kinnusen perheyhtye 11.30 Duo Veikkolan Pojat 12.00 Leipää ja sirkushuveja 12.30 Duo Molemmat päät äänessä 13.00 Duo Suojanen & Välimaa 13.30 Nytky 14.00 Tunnaritytöt 14.30 Saundisiskot 15.00 Eerika ja Sakari 15.30-17.30 Vapaan soiton aika 17.30 Antti Korhola Potkasee Oven Sisään 18.00 Riatomaanikot 18.30 Komote Lamas 19.00 Käpylän viulukolmoset 19.30 Duo JAB 20.00 Temperance 20.30 Wintergreen cafe 21.00 Pulkkinen & Lundell Flou 21.30 Lauluryhmä Jännät 22.00 Los Mattila Amores 22.30 Rosanna ja Otot

VIINITUPA

12.00 Ali ja Hintti 12.30 Vapaa aika 13.00 Loisaro 13.30 Duo Veikkolan Pojat 14.00 Käpylän viulukolmoset 14.30 Jari Paavola 15.00 Maisemamatkoilla 15.30 Rykäys 16.00 Spelarit 16.30 Duo Molemmat päät äänessä 17.00 Sakalaiskat 17.30 Samikuubas 18.00 Vellamo 18.30 Varjakka String Band

19.00 PaBaMeTo (DE) 19.30 O’Pojat 20.00 VOPulele 20.30 Lammassaari & Ojutkangas & Arvola 21.00 Tuuttijuna Kaipainen & Jaakonaho 21.30 Tuuletustauko 22.00 Turjake 22.30 Temperance 23.00 PolkaMonsters 23.30 Teemu Eerola Trio 00.00 Matti Stenroos 00.30 Antti Korhola Potkasee Oven Sisään 01.15 Konginkankaan kantri trio 01.45-02.30 Valkama

SETORI

11.30 Duo Laura & Heini 12.00 Salonen Esko 13.30 Kirsi ja Jari 14.30 Niinirannan pelimannit 15.30 O’Pojat 16.00 Vapaapääsy-yhtye 16.30 Los Olvidados-trio 17.30 duo mark2 18.00 Los Mattila Amores 18.30 Hyvät tytöt ja pojat 19.00 Raili 19.30 Tunnaritytöt 20.30 Valkama 21.00 Iltapäiväkerho 21.30 Kulta 22.00 Marius Pirhonen

SANTERIN KABINETTI

12.00 Selcimer 12.30 Lullallei 13.00 Takajärvi Chamáns 13.30 Maisemamatkoilla 14.00 Penseyden lärvi 14.30 Trio Kolme-M 15.00 Vox Stellarum 15.30 Eino & Alina 16.00 Raili 16.30 MC Tyyskä


PaBaMeTo (DE)

17.00 Marius PIrhonen 17.30 Mestaripelimanni Risto Ala-Ikkelä duo 18.00 Heikin Trio 18.30 Arvid Lundén 19.00 Heikki Isoniemi 19.30 Maisemamatkoilla

PELIMANNITALON KAHVIO

20.00 Pessi ja Juntti 20.30 Piahvi & Pukatsoova 21.00 Vapaapääsy-yhtye 21.30 Marjuska Santala Trio 22.00 Trubaduuri Jukka Törmä 22.30 Roikastajat 23.00 Rykäys 23.30 Elina & Tresna 00.00 duo mark2 00.30 Irish Session Band 01.45-02.30 Temperance

Varjakka String Band

TROKA

14.45 Duo Suenpää 16.15 EHKY:n pelimannit 18.00 Kari Peltoniemi ja MPH kumppanit 18.30 Kaustisen Torviseitsikko 20.15 Piisakas 20.45 Spelarit 22.30 Viskain 23.00 Kansantanssia: Folk Dance Group Segapidi (EE) 00.30 Urho Hämäläinen 01.00 Varjopiiri

SOPUKKA

11.45 PAT - Pälvin ja Aunen tarinat 13.30 Trubaduuri Matti Reittamo 18.00 Tuuli Malve 21.00 Töölön viuluklubi 22.15 Ike Virtanen Spesiaali 23.30 Penseyden lärvi

KAUSTINEN 150 LAVA: mASSIKKA

10.30 Carl Wenning (DE) 11.00 Matti ja Linda 11.30 NAAK 14.00 HELEKUTIN FLIKAT 14.30 Kortesjärven pelimannit 15.00 Kauhajoen pelimannit 15.30 Duo Veikkolan Pojat 16.00 Me Isse 16.30 Kurran perheyhtye 18.00 Niinirannan pelimannit 18.30 Ahjolan pelimannit 20.15 Palmgrenin Kamut

LAULUREKI

18.00 Project New Berlin: Maamerkkejä, lähtöpaikka 22.00 Duo Klassinen Molli

YHTEISLAULUNUOTIO 12.00 Vuosien kertomaa Kaustisen kunnan 150-vuotistaipaleelta ja juhlien 50-vuotistaipaleelta. Kaustisen Seudun oppaat valmiina kertaamaan tapahtumia kanssasi. 16.15 Menevät Mimmit 18.00 Nuotiopelimannit 20.15 Sakarat Laulupelimannit 20.45 Kaustisen Iättömät Laulunlyömät 22.30 Innocent Folk 23.00 Iltapäiväkerho

15


Keskiviikko 11.7.2018

Richard Dawson (UK)

LIPUT 32 € www.lipputoimisto.fi

Keskipohjanmaa-areena

Iholla-sali

10.00-11.30 Tanssitupa Tanssitohtori Petri Hopun tanhuhöntsyt! (s. 34) 13.00-14.00 Pohjanmaalta laulumaille Purpuridansarna, Folk Dance Group Segapidi (EE), JunioriOttoset II 15.00-16.00 Motora Vuosisadan rakkaustarina (s. 66) 17.00-18.00 Sväng (s. 70) 19.30-20.30 Tervomaa & Martikainen (s. 62) 21.30-22.30 Chouk Bwa (HT) (s. 59) 23.30-00.30 Ritva Nero (s. 68)

11.00-12.00 Käpylän musiikkiopisto 12.30-13.00 Lastenmusiikki­ orkesteri Ammuu!: Pieni ja soma, vauvojen oma musiikkihetki (s. 44)

Café Mondo 11.30-13.00 Jamiworkshop (s. 34) 14.00-15.00 Maria Kalaniemi & Eero Grundström (s. 65) 16.00-17.00 Valma & Varsinaiset (s. 71) 18.00-19.00 Maija Kauhanen (s. 65) 19.00-19.30 Tuuletar (s.71) 20.30-21.30 Hannu Seppänen & co (s. 61) 22.30-23.30 La Riippa Group (s. 64) 00.30-01.30 Slackbird (s. 69)

Kallioklubi

16

Folk All-in Band (SE)

13.45-15.15 Tanssiworkshop (s. 34) 19.00-20.00 Omiri (PT) (s. 66) 20.30-21.30 Richard Dawson (UK) (s. 68) 22.30-23.45 Folk All-in Band (SE) (s. 60)

13.30-14.30 Konsta Jylhä -kilpailun 2018 voittajat esittäytyvät 15.00-16.00 Senni Heiskanen & Sanni Virta Kahden upeaäänisen kantelisti-laulajan yhteiskonsertti 16.15-17.00 Jussi Tarkkanen Combo Juuri ensilevynsä julkaisseen huippukokoonpanon tanssittavaa ja mutkatonta menoa. 17.30-18.30 Akkapelimannit: 30v juhlakonsertti (s. 58) 19.15-20.15 Rosa Kvella (s. 68) 20.45-21.45 Teho. 22.15-23.15 The Escarteen Sisters (ES) (s. 71) 23.45-00.30 5/5 (s. 58)

Pelimannitalo 10.00-10.30 Komote Lamas Sykkivää ja värähtelevää rytmimusiikkia Andien poljennolla. Buena Onda! 10.30-11.00 Negrita ikivanhat melodiat Inkeristä ja idästä sekä jalanallekäyvä poljento Etelä-Amerikasta 13.00-14.00 Muistojen Kaustinen: Salonkylän pelimannit, juontaa Pauliina Laakso 14.30-15.30 Mestarisoitto Tepot, Jouko Heikola, Erkki Lassila, Erkki Hiekkavirta & Eero Hautsalo

16.00-17.30 Pommari poika - Heikki Laitisen CD-kokoelman julkistamiskonsertti Mukana muusikkoystäviä matkan varrelta 18.00-19.30 Lilla spelmans­stämman Fiddlarna, Småbönders spelmanslag, Karlebynejdens spelmansgille sekä Pietarsaaren spelmanslag (s. 64) 20.00-20.45 Luomuduo Loistavasti Konsta Jylhä -kisassa viime vuonna menestynyt viulu-kitaraduo soittaa uutta ja vanhaa kansanmusiikkia väkevän kepeällä otteella. 21.15-22.15 Laulutupa (s. 33) 22.45-23.45 Duo Nelli Ikola-Heiska & Timo Alakotila 00.00-00.30 Philomannit Uutta ja vanhaa kansanmusiikkia syvästi tulkiten ja reippaasti kajauttaen 00.30-01.00 Lauluyhtye Cantavierre esittää moniäänistä laulua, jota höystetään tanssilla ja rytmiikoilla.

Wiljami 10.00 Nytky 10.30 Raiku & Rasinkangas 11.00 Duo Juureva® 11.30 Vihellä vaan! 12.30 Sydämen asialla 13.00 Houkutuslintu 13.30 Kaskikuusen Pelimannit 14.00 Savon Kansanmusiikki­ orkesteri 14.30 Sakarat Laulupelimannit


15.00 6. Perinteinen suuri huuliharppukonsertti harpisteja ja yhtyeitä koko Suomesta! 16.00-17.30 Lilla Spelmans­stämman: Karlebynejdens spelmansgille, Småbönders spelmanslag, Fiddlarna (s. 64) 17.30-18.30 Kansantanssia Väkitukko ja Sopusakki Wiljamin äänentoistollinen iltaklubi:

19.00-19.45 Katiska omaa musiikkia ja uudelleensovitettuja suomalaisia sävelmiä folkilla ja jazzilla höystettynä 20.15-21.00 FIOLA Omaperäinen naistrio, joka soittaa omia englannin kielisiä kappaleitaan ja laulaa upeasti kolmiäänisesti 21.30-22.30 Jam Band Kun kolmen maan jamittelufriikit kohtaavat, tuloksena on spontaania luovuutta sekä käsinkosketeltavaa iloa 22.45-23.30 Väisänen jne. Laulaja-lauluntekijä / tarinaniskijä Väisänen laulaa rennosti elämästä ja kuolemasta jne. trion kanssa (s. 33)

Maunon makasiini 12.00-13.00 Folk Chapel ”Karikste” (LV) Latvialainen kansanmusiikkiryhmä taitaa upeasti perinteen kaikki osaalueet, soiton, laulun ja tanssinkin 13.30-15.00 Tanssi-jamiworkshop, kaikille avoin! (s. 33) 15.30-16.30 Tuomas Rounakari: Shamaaniviulu (s.71) 17.00-17.30 Nooli Pohjoismaista kansanmusiikkia, vauhdikkaita ralleja ja herkkiä valsseja. 18.00-19.30 Laulu- ja soittoyhtiö Rempallaan: Iltamat Malmstenin malliin! (s.64) 20.00-21.30 Nordic Dance -tanssit Pohjoismaiset tanssit eri artistien säestämänä. 21.45-22.30 Anssi Känsälä & Co esittää pop-, kantri-ja folkvaikutteista musiikkia sekä omaa tuotantoa 23.00-23.45 Äijäkanteleet Kantele/laulu musiikkia Äijä-huumorilla ja -asenteella

Kirkko 19.00-20.20 Sytytä työhösi henki Suomen kansanmusiikkiliiton 50-juhlavuoden konsertti (s. 70)

Kaustinen-Sali

(Kansantaiteenkeskus) 11.30-13.00 Kansanmusiikkiliiton 50-vuotisjuhlaseminaari (s.70) 16.00-17.00 Lauluyhtyeiden hetki: Philomannit & Fiori 18.00-19.00 Pommaripoika valkokankaalla Arkistofilmihelmiä Heikki Laitisen uralta koonnut Mirja Metsola. 21.00-23.00 Varjakka String Band ja Wasel & The Weasels: Rakkaudesta Raivoon (s.72)

Museosali

(Kansantaiteenkeskus) 10.00-11.00 Aamuworkshop: Suomenruotsalaisia kansanlauluja (s.33) 14.00-15.30 Orivesi All Starsin Pelimanniklinikka (s.33) 16.30-18.30 Wasel & The Weasels: Roots-musiikin työpaja (s. 33) 19.30-20.30 RunoSointu ”Sydämeni joiku” sijoittuu Lapin maisemiin, paikkoihin, joissa runoilja Mirjam Silvén on asunut lapsuutensa ja osan nuoruuttaan. Teos vie kuulijansa osallistuttaen matkalle Lappiin ja matkalle omaan itseensä

Kansantaiteenkeskuksen aula 11.00-11.30 Trio Mankari 13.00-13.30 Manna-lauluryhmä 14.30-15.00 Satu Valkama 15.30-16.30 Truban tunti: Salvia, Ainii ja Moosic 18.30-19.30 Tallari ja Köyhäjoen pelimannit (s.70)

perinteen ja hulluuden rajamailla. Ohjelmisto koostuu kansanmusiikista halki euroopan. 20.15-21.00 Maisemamatkoilla luo ja improvisoi monivivahteisia äänimaisemia, joista on löydettävissä vaikutteita niin kansanmusiikista, jazzista, maailmanmusiikista kuin taidemusiikistakin. Syntynyt rakkaudesta improvisaatioon ja yhdessä luomiseen; mielikuvitus on päästetty vapaaksi omille matkoilleen.

Lastenteltta 10.00-10.15 Tradilintujen päivän­avaus 10.15-10.45 Vamukamujen lasten jamit 10.45-11.15 Kokon kipinät Iloinen ja rento kansanmusiikillinen perheyhtye 11.15-11.45 Vapaapääsy-yhtye 11.45-12.30 Chiwele ja jättiläinen, satuseikkailu (s.46) 12.30-13.00 Lastenyhtye Raiku 14.00-14.30 Anttilan pelimannit Kolmen sukupolven kaustislainen perheyhtye 14.30-15.00 Vamukamut: Ammuu! musiikkityöpaja (s. 44) 16.15-17.00 Lastenteltta tanssii JunioriOttoset I ja II (s. 44) 18.00-19.00 Lastenmusiikkiorkesteri Ammuu! (s. 46) 19.00-19.30 Lasten pelimannikatselmus (s. 44)

Maija Kauhanen

Galleria

(Kansantaiteenkeskus) 13.30-14.15 Vasti on tuore, Ruusu Saksion ja Susanna Leppäsen muodostama duo, joka vaikuttaa fyysisesti Jyväskylässä mutta musiikillisesti jossain

17 Antti Kokkola


Keskiviikko 11.7.2018 LIPUT 32 € www.lipputoimisto.fi

18

Kestikievari

12.00-12.45 Moosic 13.00-13.45 Näppärit 14.15-15.00 TAKSI 15.30-16.15 Jam Band 16.30-17.15 Kangasalan Pikkupelimannit 17.30-18.15 NirSo Sibelius-Akatemian nuoriso-osaston yhtye 18.30-19.15 Kansanlaulu­ yhtye ILO 19.30-20.15 Kvartti 20.30-21.15 Kaustisen Torviseitsikko 21.30-22.30 Lilla Spelmans­ stämman: Karlebynejdens spelmansgille, Nedervetil Hornorkester (s. 64) 23.30-00.30 Afrocosmos

SOITTOSALI

10.00 Kaustisen tunti: Anttilan pelimannit ja Valon pelimannit 11.00 Manna-lauluryhmä 11.20 Tiia Vartio 11.40 Helme Jauram (EE) 12.00 Jämsän Soimannien Huuliharput 12.20 Mestaripelimannit Tepot 12.40 HuuliveikotLipfellows 13.00 Tauko 13.30 Beepa 13.50 Sydämen asialla 14.10 Saarijärven Mandoliiniorkesteri 14.30 Ahjolan pelimannit 14.50 Savon Kansanmusiikkiorkesteri 15.10 Kaskikuusen pelimannit 15.30 Lauluyhtye Kuutama 15.50 Koskelan Viihdelaulajat 16.10 Koiranen Kollektion 16.30 Tauko 17.00 Kantelisti Maria O 17.20 Satu Valkama

17.40 Houkutuslintu 18.00 Kuopion Tuomiokirkkokuoro 18.20 Kellon harmonikkaorkesteri 18.40 Nissin Kööri 19.00 Tiilat ja Pelimannit 19.30 Tauko 20.00-21.30 Lilla spelmans­ stämman: Karlebynejdens spelmansgille, Småbönders spelmanslag och Pietarsaaren spelmanslag 21.30 Tauko 22.00-23.00 Kaikki laulaa! Iltakonsertti: Sakarat Laulupeliimannit ja Kuokka­ vieraat

JUHLAPIHA

11.00 Suupohjan Rentukat 11.30 Amyrit 12.00 Jehna 12.30 EHKY:n peliimannit 13.00 Kansantanssia: Kurpposet 13.30 Käpylän viulukolmoset 14.00 Kuopion Tuomiokirkkokuoro 14.30 Kansanlauluyhtye ILO 15.00 Project New Berlin: Maamerkkejä lähtöpaikka Afrocosmos

15.30 Niinirannan pelimannit 16.00 Pirkanmaan maakuntapelimannit 16.30 Kaustisen Showtanssijat & Crew 17.00 Koiranen Kollektion 17.30 Kaskikuusen pelimannit 18.30 Savon Kansanmusiikkiorkesteri 19.00 Kansantanssia: Motora ja Siepakat 19.30 Ii-Team

13.30 Jämsän Soimannien Huuliharput 14.00 Kvartti 14.30 Kanteleyhtye Satakieli & Lauluyhtye Helisevä 15.00 Käpyjouhikot 15.30 Saarijärven mandoliiniorkesteri 16.00 VOPulele 16.30 Kinnarin Pelimannit 17.00 Lastenyhtye Raiku

20.00 Kellon harmonikkaorkesteri 20.45 Helme Jauram (EE) 21.30 Kansantanssia: Folk Dance Group Segapidi (EE) 22.00 Erkki Kauhanen & Hyttiset 22.30 Afrocosmos

17.30 Piahvi & Pukatsoova 18.00 Jakkara 18.30 Räätälit (DE) 19.00 Arvid Lundén 19.30 O’Pojat 20.00 FourOfUs 20.30 jukra 21.00 Aava 21.30 Valdemar Aumala 22.00 Valkama 22.30 Vellamo

KRENIKKA

VIINITUPA

JUHLAPIHAN TANSSIT:

10.00 Saana Kastelli 10.30 Trio Kolme-M 11.00 Haitarimimmit 11.30 Nappulapeli 12.00 Kari Peltoniemi ja MPH kumppanit 12.30 Raili 13.00 Nissin Kööri

12.00 Eivor ja Sirja 12.30 Los Mattila Amores 13.00 Tiia Vartio 13.30 Lauluyhtye Kuutama 14.00 Barbora Xu & the Band 14.30 Luo 15.00 Mielen maisemat 15.30 Ahjolan pelimannit 16.00 Nytky 16.30 Imarre 17.00 Duo Juureva® 17.30 Pintiälän teatteri: Tapio Rautavaaran tarina 18.00 Otra 18.30 Huuliveikot-Lipfellows 19.00 Tuulikki Tee 19.30 Noora Kataja Trio 20.00 Komote Lamas 20.30 Konginkankaan kantri trio 21.00 Tiilat ja Pelimannit 21.30 Luunappi 22.00 Waris 22.30 Marjuska Santala Trio


23.00 Lammassaari / Janka-Murros 23.30 Siniruoko 00.00 Trubaduuri Jukka Törmä 00.30 Heskil & Humppafestivaalit 01.00 Otelautamiehet 01.45-02.30 Ronna Jam Band

SETORI

10.30 Veli Vaismaa 11.00 Janne Laviranta 11.30 Con-the-Set 12.00 Duo Suenpää 12.30 Huuliharppu-yhtye Horjumattomat 13.00 Å 13.30 Vox Stellarum 14.00 Ali ja Hintti 14.30 Takajärvi Chamáns 15.00 Vellamo 15.30 Valdemar Aumala 16.00 Noora Kataja Trio 16.30 Katiska 17.00 Duo JAB 17.30 Sydämen asialla 18.00 Haitarimimmit 18.30 Duo Molemmat päät äänessä 19.00 Trubaduuri Jukka Törmä 19.30 Innocent Folk 20.00 Varvun Kampi 20.30 Uudelleensyntymähumala 21.00 Rosanna ja Otot 21.30 Keksi 22.00 Turjake 22.30 Ånsemble

SANTERIN KABINETTI

12.00 Sanni Virta 12.30 Erkki Vihinen & Maria Ojanperä 13.00 Kantelisti Maria O 13.30 Jari Paavola 14.00 Anna-Liisa ja Margit Rantamäki 14.30 Vejie

15.00 Beepa 15.30 Annette Schneider (DE) 16.00 Jimmy Träskelin, Pelimanni 16.30 Mittumaari 17.00 Patrik Weckman 17.30 Vilma Talvitie 18.00 Onni Rajaniemi 18.30 Negrita 19.00 Duo Juureva® 19.30 Riatomaanikot

SOPUKKA

10.30 Sopu 13.00 Räätälit (DE)

14.30 Duo Suojanen & Välimaa 17.00 Loisaro 18.30 Mityev 20.15 huutarha 21.45 Luo 23.15 Kulta

TROKA

11.30 Matti ja Linda 12.00 Marius Pirhonen 12.30 Pihlava 14.00 Taavit 14.30 Hiiden pelimannit 16.00 FourOfUs 16.30 Wintergreen cafe 18.00 Vanajaveden pelimannit 18.45 Lilla Spelmansstämman: Nedervetil Hornorkester 20.30 Rykäys 22.30 PolkaMonsters 23.00 Valkama 00.30 The Leprechauns 01.00 Ånsemble 01.30-02.30 ALA-KÖNNI OPISTON Kaikuja: Jamit kaikille entisille opiskelijoille ja opettajille!

KAUSTINEN 150 LAVA: mASSIKKA

10.30 Sarka 11.00 MEILLON 12.00 Harjavallan pelimannit 12.30 Räiske 13.00 Leimu 13.30 Duo Ville & Jalo 14.00 Mutsit ja Murut 14.30 Serkkusirkus

15.00 Manna-lauluryhmä 15.30 Eino & Alina 16.00 Afrocosmos 16.30 The Triplet 17.00 Eerika ja Sakari 17.30 Heikki Isoniemi 18.00 Ii-Team 18.30 Marjuska Santala Trio 19.00 Äijäkanteleet 19.30 Piahvi & Pukatsoova 20.00 Pelismannit! 20.30 Lauluyhtye Cantavierre 21.00 VOPulele 21.30 Triijuulla 22.00 Elina & Tresna 22.30 Kostajan Kaipuu

LAULUREKI

12.30 Lauluryhmä Jännät 14.00 Suupohjan Rentukat 14.30 Sarka

YHTEISLAULUNUOTIO 14.00 Vuosien kertomaa Kaustisen kunnan 150-vuotistaipaleelta ja juhlien 50-vuotistaipaleelta. Kaustisen Seudun oppaat valmiina kertaamaan tapahtumia kanssasi. 16.00 Nissin Kööri 16.30 Kesäpelimannit 18.00 Suupohjan Rentukat 18.30 Duo Klassinen Molli 19.00 Fiori 20.30 Eki Luumi & Pasi Suikkanen 21.00 Nuotiopelimannit

PELIMANNITALON KAHVIO

20.00 Usko Välimäki 20.30 Otra 21.00 Turjake 21.30 Kiikosten Pelmannit 22.00 Kikka-Silja Ystävineen 22.30 Pippurikirurgi & Ohitusleikkausorkesteri 23.00 PaBaMeTo (DE) 23.30 Esko Salonen 00.00 jukra 00.30 Sakalaiskat 01.00 Teemu Eerola Trio 01.30 The Leprechauns 02.00 Jon Sebastian Säkkinen vs. Hessu Isoniemi

19


Torstai 12.7.2018 LIPUT 37 € www.lipputoimisto.fi

20

Keskipohjanmaa-areena

Kallioklubi

10.00-11.30 Tanssitupa Kaustislainen purppuritupa Senni Penttilä-Kunkaan ja Laura Roimelan tahtiin 13.00-14.15 Hei me tanhutaan taas! Kaustisen Nuorisoseuran tanhujoukkue omassa konsertissaan MiniOttosista Ottosiin. 15.15-16.15 Siepakat Saarenkylän kansantanssitaiturit pistävät parastaan omassa konsertissa 17.15-18.30 Kaustislainen kavalkadi: Kolme kanttoria (s. 62) 20.00-21.15 Suvi Teräsniska Suositun artistin keikalla lavalla käväisee myös Kaustisen oma Tallari (s. 70) 22.15-23.15 Okra Playground (s. 66) 00.00 Yökatrilli Mestarikansantanssija Antti Savilammen viimeinen yökatrilli, yhdessä JPP:n kanssa, kuin viimeistä yötä! (s.72)

12.00-13.30 Katrilliworkshop Valmistaudu Petri Kauppisen ohjauksessa illan Yökatrilliin! 19.30-20.30 Tuuletar (s. 71) 21.00-22.00 Sväng (s. 70) 22.00-23.00 Tampereen Ukuleleorkesteri on ehdottomasti Suomen suurin 23.00-24.00 Ritva Nero (s. 68)

Café Mondo 11.30-13.00 Jamiworkshop (s. 33) 14.15-15.15 Borduna Kala-, Pyhäja Siikajokilaaksojen säveliä raikkaalla otteella. 16.15-17.15 Helene Blum & Harald Haugaard Band (DK) (s. 61) 18.30-19.30 Markku Lepistö Solo (s. 65) 21.15-22.00 Enkel Huumoria, herkkyyttä ja heiluntaa. Teemat vaihtelevat heinälatoromantiikasta rakkauslauluihin sekä karjalaisesta kansantanssiperinteestä hikiseen hiihtokilpaan. 23.15-24.00 Maria Reikko & Best Scenario Band (s. 33) 00.30-01.30 MäSä-duo Viimevuotisen Konsta Jylhä -kilpailun voittajat antavat parastaan - pelimannipoljentoa viihdyttävimmillään!

Helene Blum & Harald Haugaard

Iholla-sali 10.00-10.45 Kulttuuriosuuskunta Uulu: Rytmikylpy (s. 44) 12.00-12.45 Kulttuuriosuuskunta Uulu: Rytmikylpy (s. 44) 13.30-14.00 Vilma Talvitie on kerännyt vaikuttavia elämäntarinoita ja laulujen aiheita ympäri maailmaa 14.00-14.30 Pekka Tapani Tunnelmallisia ja kevyitä lauluja arjesta ja tunteista 15.00-16.00 Nikolai Blad (s. 66) 16.30-17.30 NirSo, Sibelius-Akatemian nuoriso-osasto esittäytyy 18.00-18.45 Rosa Kvella (s. 68) 19.15-20.15 Vuoma-Pertin perintöä (s. 72) 20.45-21.45 FM 20-vuotistaiteilijajuhlavuottaan viettävä sellokvartetti esittää post-apokalyptistä kamarimetallimusiikkia 22.15-23.15 Laulaja-lauluntekijäkonsertti: Valdemar Aumala ja Sirja Rihu Aumalan kantavia elementtejä ovat tulkinnalle tilaa jättävät sanoitukset ja pehmeä haikeus. Sirja Rihun kappaleista vilpitön tulkinta ja elämänmakuiset sanoitukset tulevat suoraan kuulijan iholle.

Pelimannitalo 10.00-10.30 Ii-Team Pohjoispohjalaista musiikkia 1800-luvulta mandoliinein tulkittuna. 10.30-11.00 Iin Laulupelimannit Soiton ja laulun iloa - jo vuodesta 1970! 11.30-12.30 Jussi Tarkkanen Combo Jussi Tarkkasen vahvoja melodioita mutkattoman tanssimusiikin asussa taidolla sovitettuna

13.00-14.00 Muistojen Kaustinen: Nikulan Pelimannit juontajinaan Maria Nikula ja Heikki Nikula 14.30-15.30 Maria Kalaniemi & Eero Grundström (s. 65) 16.00-17.00 Pelimannit framilla: Patrick Weckman (s. 67) 17.30-18.30 Valma & VarsiNaiset (s. 71) 19.00-19.45 Kaustisen kanteleet Mestaripelimanni Tapani Peltoniemen sävellyksiä ja melodista Perhonjokilaakson kanteleensoittotyyliä 20.15-21.00 Hannu Seppänen & co (s. 61) 21.30-22.15 Pessi ja Juntti 22.45-23.45 Slack Bird (s. 69) 00.15-01.15 Väisänen jne. (s. 33)

Wiljami 10.00 Pirkanmaan maakuntapelimannit 10.30 Kalevan kaiku 11.00 Kvartti 11.30 Koskelan Viihdelaulajat 12.00 Rentukat 12.30 Koiranen Kollektion 13.00 Tuulesta Viis’ 13.30 Kanteleyhtye Satakieli & Lauluyhtye Helisevä 14.00 Kangasalan Balladi- ja Pikkupelimannien koko perheen yhteiskonsertti 15.00 Kansanlauluyhtye ILO 15.45 Tuuren perilliset (s. 71) 16.15 Eki Luumi & Pasi Suikkanen: Sota-ajan lauluja ’sieltä jostakin’ 17.00 Kuivaniemen ja Simon pelimannit 17.30-18.30 Kansantanssi: Tosi-Isot, Pauha ja Hipasu Wiljamin äänentoistollinen iltaklubi:

19.00-19.45 Nope Moninaista poljentoa, riehakkuutta ja sydänalaan pureutuvaa tulkintaa tulvillaan! 20.15-21.00 Lukas Kristo: Harmonistics (s. 64)


Yhteistyössä Avain Säästöpankki

Yökatrilli

Suvi Teräsniska

21.30-22.15 Ronna Jam Band Folkin, jazzin & klezmerin röyhkeä fuusiokeitos groovaa ja yllättelee! 22.45-23.30 Kopla ja Bigband Takuuvarmoja polskia, koukuttavia sottiiseja ja popimpaa lauluvoimaa.

KAUSTINEN-SALI

MAUNON MAKASIINI

14.00-15.30 Mestariparaati: Suomalaisen kansanmusiikin kattava läpileikkaus mestareiden tarjoilemana 18.30-20.30 Suuri Ukulele get together -konsertti (s.71)

12.00-13.00 Kehorytmiikan workshop: Mikälie (s. 35) 13.30-15.00 Tanssi-jamiworkshop kaikille avoin! (s. 34) 15.15-16.00 Waris Laulaja-lauluntekijän sävellykset koettelevat vuoroin nauruhermoja, vuoroin kyynelkanavia. 16.30-17.15 Otra Suomalaisen kansanrunouden voimaa eri musiikkikulttuurien moninaisilla mausteilla. 17.45-18.30 RunoSointu Runo- ja ääniteos ”Sydämeni Joiku” vie kuulijansa matkalle Lappiin ja omaan itseensä 19.00-19.45 Irlantilaisia sävelmiä tulkitsevat 30+1 sekä Oíche Chéadaoin 20.00-20.45 Duo Suenpää 21.00-22.00 Luunappi avaa kupleteilla ja laulelmilla niin naisen unelmia ja ilonaiheita, kuin kipeitä pettymyksiäkin! 22.30-23.30 Wasel & The Weasels Elämänkarheita suomeksi sovitettuja lauluja Ameriikan mailta.

KIRKKO 9.00-10.00 Pelimannihartaus Kaustislaiset pelimannit, puhe Veli-Pekka Harju

Maakuntateema 2018 LAPPI

(Kansantaiteenkeskus) 12.00-12.30 Tanssiteatteri Rimpparemmin koko perheen tanssiteos Liikenteessä (s. 70) Yhteistyössä Pohjanmaan tanssin aluekeskus.

MUSEOSALI

(Kansantaiteenkeskus) 10.00-11.00 Aamuworkshop: Ukulelen alkeet I (s. 33) 11.00-12.00 Workshop: Ukulelen alkeet-jatko II (s. 34) 13.00-13.30 Lynx Gong -konsertti: ”Kaikuja ilvesten metsästä” (s. 64) 15.00-15.30 Lynx Gong -konsertti: ”Kaikuja ilvesten metsästä” (s. 64) 17.00-17.30 Lynx Gong -konsertti: ”Kaikuja ilvesten metsästä” (s. 64)

KANSANTAITEENKESKUKSEN AULA 12.30-13.00 Henri Pitkänen 13.30-14.00 Lea Virtanen 15.30-16.00 Kaustisen mieslaulajat 16.30-17.00 Kantelisti Maria O 17.30-18.00 Meri-Lapin Kanteleensoittajat 18.00-18.30 Truban tunti: Sirja ja Eivor

GALLERIA

(Kansantaiteenkeskus) 16.00-16.30 Duo Molli & Masennus LASTENTELTTA 10.00-10.30 Tradilintujen päivänavaus 10.30-11.00 Vamukamujen lasten jamit (s. 44) 11.00-11.30 Viitasalo-opiston kansanmusiikkiyhtye Nuorta pelimannienergiaa Saarijärveltä. 11.30-12.00 Serkkusirkus Salla Melkeen serkusten melkoinen orkesteri soittaa monenmoista musaa. 12.00-12.30 Trio Täti Hendersson, Neiti Fiskarsson ja Ruuti-Klovni Osallistava esitys Huviseurueen suviretki tarjoaa menoa ja meininkiä! 12.30-13.00 Avvila Nieiddat Musiikin ja tanssin ilosanomaa Ivalosta 14.15-15.00 Lastenteltta tanssii MiniOttoset I ja Ottoset (s. 45) 16.15-17.15 Rasinkangas & Romppanen (s. 46) 18.30-19.00 Lasten pelimannikatselmus (s. 44) Ukulissut

21


Torstai 12.7.2018

KESTIKIEVARI

LIPUT 37 € www.lipputoimisto.fi

12.00-12.45 Turun Kaksiriviset 13.00-13.45 Kellon Harmonikkaorkesteri 14.00-14.45 Oulun Karjalaseuran Kuoro Käköset 15.00-15.45 Lipstikka 16.00-16.45 Talkoo­ pelimannit 17.00-17.45 Tuulesta viis 18.00-18.45 Ronna Jam Band 19.00-19.45 Folk Chapel ”Karikste” (LV) 20.00-20.45 Aikaansaapas 21.00-21.45 Moonshine 22.00-22.45 Iin Laulu­ pelimannit 23.00-23.45 Kostajan kaipuu

SOITTOSALI

10.00 Kaustisen tunti: Nikulan pelimannit ja Kirkonkylän pelimannit 11.00 Avvila Nieiddat 11.15 Lehtokurpat 11.30 Jaana Rinta-Ruona 11.45 Arvid Lundén 12.00 Kokon kipinät

22

12.20 Erkki Lampinen ja Katja tytär 12.40 Oulun Huuliharppupelmannit 13.00 Tauko 13.30 Kuivaniemen ja Simon pelimannit 13.50 Ii-Team 14.10 Iin Laulupelimannit 14.30 Vuoden nuori pelimanni 2018: Minja Survonen 14.50 Eilan ja Eskon Kupletit 15.10 Mummukööri 15.30 Mielen maisemat 15.50 KanteleTAR 16.10 Philomannit

16.30 Tauko 17.00 Anna-Liisa ja Margit Rantamäki 17.20 Putaan pelimannit 17.40 Kirkhakkine 18.00 Kiikosten Pelmannit 18.20 Helsingin pelimannit 18.40 Lipstikka 19.00 Kaustisen Mieslaulajat 19.30 Tauko 20.00 Iltamat: Tuuren perilliset 21.00 Pömpeli: 25-vuotis syntymäpäivän jatkot 22.00-23.00 Kaikki laulaa! Iltakonsertti: PosiDivas ja Peijakas!

JUHLAPIHA

10.00 Mityev 10.30 Leppävirran pelimannit 11.00 Aikaansaapas 11.30 Kirkonkylän pelimannit 12.00 Laulukuoro Ikivihreät 12.30 Oulun Karjalaseuran Kuoro Käköset 13.00 Kalevan Kaiku 13.30 Kesäpelimannit 14.00 Putaan pelimannit 14.30 Serkkusirkus 15.00 Raakku 15.30 Viuselit 16.00 Viitasalo-opiston kansanmusiikkiyhtye 16.30 Kopla ja Bigband 17.00 Hönkä 17.30 Hiiden pelimannit 18.00 Koskelan Viihdelaulajat 18.30 Kansantanssia: Jutarinki ja Siepakat 19.30 Kaustisen Showtanssijat & Crew JUHLAPIHAN TANSSIT:

20.00 Erkki Kauhanen & Hyttiset 20.30 Vantaan kansanpelimannit

21.15 Peltolan pojat 22.15 Keuruun pelimannit

KRENIKKA

10.00 Hönkä 10.30 Lehtokurpat 11.00 Duo Eero ja Hannu 11.30 Erkki Lampinen ja Katja tytär 12.00 Sukutila ja perinnön vaarat 12.30 Anna-Liisa ja Margit Rantamäki 13.00 Eilan ja Eskon kupletit 13.30 Leppävirran pelimannit 14.00-15.30 Vapaan soiton aika 15.30 Vuoden nuori pelimanni 2018: Minja Survonen 16.00 Jimmy Träskelin, Pelimanni 16.30 Naiskuoro Harput 17.00 Noora Kataja Trio 17.30 FIOLA 18.00 Pohjankartanon Mandoliinit 18.30 Huuliharppu-yhtye Horjumattomat 19.00 The Green Hope 19.30 Hiiden pelimannit 20.00 Green Behind the Ears 20.30 PaBaMeTo (DE) 21.00 Görschwind (DE) 21.30 Duo Vellamo 22.00 Matti Stenroos 22.30 Heikki Isoniemi 23.00 Gli Incurabili

VIINITUPA

12.00 Houkutuslintu 12.30 Käpyjouhikot 13.00 J&A 13.30 Pömpeli 25 vuotta juhlakonsertti 14.30 Duo Vokki 15.00 Mikälie 15.30 Kostajan Kaipuu 16.00 Lapua-Uusi-Guinea

16.30 Tiera 17.00 Äijäkanteleet 17.30 Lauluyhtye Cantavierre 18.00 The Green Hope 18.30 huutarha 19.00 Heikin Trio 19.30 Kuusto 20.00 Liekkiö 20.30 Ulla ja Eero 21.00 Tres Nachos 21.30 Herra Tossavainen 22.00 Väisänen jne. 22.30 Moosic 23.00 Suburban String Band 23.30 Katiska 00.00 FIOLA 00.30 Poplarit 01.00 Anssi Känsälä & Co. 01.45-02.30 Pippurikirurgi & Ohitusleikkausorkesteri

SETORI

11.00 Triijuulla 11.30 Iisa & Jonna 12.00 Viuselit 13.00 Kokon kipinät 13.30 Matti ja Linda 14.00 Ei niin Pöljempi bändi 14.30 Jehna 15.00 FourOfUs 15.30 Lehtokurpat 16.00 The Leprechauns 16.30 jukra 17.00 Oíche Chéadaoin 17.30 Eino & Alina 18.00 Silloiset 18.30 Duo Eero ja Hannu 19.00 Görschwind (DE) 19.30 Jakkara 20.00 Loisaro 20.30 Luo 21.00 Kuluttamattomat 21.30 SRO Musalinja Folk Kollektiivi 1 22.00 SRO Musalinja Folk Kollektiivi 2


SANTERIN KABINETTI 12.00 Mottine

12.30 Kirkhakkine 13.00 Kuokkavieraat 13.30 Satu Valkama 14.00 Mielen maisemat 14.30 Duo Pannikka 15.00 Liekkiö 15.30 Räätälit (DE) 16.00 The Triplet 16.30 Oulun Huuliharppupelimannit 17.00 Trio Ruuhkavuosi 17.30 Hörhö 18.00 Folk-jäbät 18.30 KanteleTAR 19.00 LJ Toivonen/Victor Jaran lauluja 19.30 Valdemar Aumala

PELIMANNITALON KAHVIO

20.00 Marttilan PiiloPelimannit MPP 20.30 Me Weikkoset 21.00 Siniruoko 21.30 Anssi Känsälä & Co. 22.00 Sukutila ja perinnön vaarat 22.30 Jakkara

23.00 Helsingin pelimannit 23.30 Jaana & Junnu 00.00 Naiskuoro Harput 00.30 Otelautamiehet 01.00 Hot Club Lakeus 01.30 Des Moudu Rok 02.00 Apinajuttu

TROKA

11.30 Harmando 12.00 Pihlava 12.30 Pirkanmaan maakuntapelimannit 14.15 Å 14.45 Leppävirran pelimannit 16.15 Kellon harmonikkaorkesteri 16.45 Kiikosten Pelmannit 18.30 Helme Jauram (EE) 19.00 Mittumaari 21.15 Usko Välimäki 21.45 Urho Hämäläinen 23.15 Siltapelimannit 01.00-02.30 GET TOGETHER! Ukulelejamit

LAULUREKI

16.15 Inehmo 16.45 Lauluyhtye Hinku

KAUSTINEN 150 LAVA: mASSIKKA

10.30 Inehmo 11.00 Trubaduuri Leiska 11.30 Kipinä 12.00 Duo JAB 12.30 Eivor ja Sirja 13.00 PapaS-Roll 13.30 Beepa 14.00 Käpyjouhikot 14.30 Hönkä 15.00 Taavit 15.30 Siniruoko 16.00 Ali ja Hintti 16.30 J&A 17.00 Duo Pannikka 17.30 Nappulapeli 18.00 Rosanna ja Otot 18.30 FourOfUs 19.00 Salvia 19.30 Komote Lamas 20.00 Mikkels Sons 20.30 Varvun Kampi 21.00 Pihlava 21.30 Jon Sebastian Säkkinen vs. Hessu Isoniemi 22.00 Kulta 22.30 Pauhu

SOPUKKA

11.00 Duo Ville & Jalo 11.30 Hempan sakki

12.45 Taikuri Kuusenkerkkä & kumppanit 14.30 Heilattomat Hellut 16.00 Trubaduuri Leiska 17.30 Seos 18.45 Duo Molli & Masennus 20.15 Koijarit 21.45 Varjorepertuaari 23.45 Tuulikki Tee

YHTEISLAULUNUOTIO

16.15 Me Weikkoset 16.45 Kuokkavieraat 18.30 Vuosien kertomaa Kaustisen kunnan 150-vuotistaipaleelta ja juhlien 50-vuotistaipaleelta. Kaustisen Seudun oppaat valmiina kertaamaan tapahtumia kanssasi. 19.30 PosiDivas 21.15 Eki Luumi & Pasi Suikkanen 23.15 Elina & Tresna

23


Perjantai 13.7.2018 LIPUT 37 € www.lipputoimisto.fi Keskipohjanmaan ja Perhonjokilaakson etukortilla pe päivälippu portilta 33 €

24

Egotrippi

KESKIPOHJANMAA-AREENA 10.00-11.30 Tanssitupa Perjantain hurvaton kehollinen aamunavaus Hanna Poikelan paimentamana 12.30-13.30 Lauluja meiltä ja meirän krannista Kokkolan lauluveikot 90 vuotta sekä Kaustisen viime kouluvuoden päättäneen Kaustinen laulaa -yhteislaulutapahtuman antia vielä kerran koko festivaaliyleisön voimin. 14.30-15.45 Pohjoisesta tuulee Lapin maakuntateeman pääkonsertti (s. 67) 16.45-17.45 Ensiaskeleet illan villiin Jutarinki, Polokkarit, Ottoset, Siepakat 18.45-19.45 Tango-orkesteri Unto 20 vuotta (s. 70) 21.00-22.15 Egotrippi (s. 59) 23.00-00.15 Iltavilli vol. 2! Petri Kauppinen ja Maria Reikko & Best Case Scenario Band (s. 62)

CAFÉ MONDO 11.30-13.00 Jamiworkshop (s. 35) 13.30-14.30 FÖLK (s. 60) 15.45-16.45 Vassvik (NO) (s. 72) 17.45-18.45 Väisänen jne. (s. 33) 19.45-20.30 Nikolai Blad (s. 66) 20.30-21.00 mammantytöt! (s. 65) 22.00-23.00 haapoja & illmari kollektiivi (s. 60) 00.30-01.30 Sami Heinonen & Mustaruukku (s. 68) 01.30- Perinnearkun yöjamit Illan viimeisiin säveliin kaikki mukaan! Maakuntateema 2018 LAPPI

KALLIOKLUBI 13.00-14.30 Tanssiworkshop Argentiinalaista tangoa alkeista alkaen Marjo Kiukaanniemen ja Timo Hakkaraisen kanssa 17.00-17.45 Tapiolassa (s. 45) 20.00-21.00 Maija Kauhanen (s. 65) 21.00-21.30 Irish Dance Oulu ja Droichead Oululaisen irkkutanssin taitajat täällä taas! 21.30-22.00 Moosic Groovaavat viulumelodiat Appalakeilta ja flatfoot-tanssi johdattavat oldtime-tunnelmaan. 22.00-23.00 Helene Blum & Harald Haugaard (DK) (s. 61) 23.30-00.30 Juurakko (s. 62)

IHOLLA-SALI 12.00-12.30 Lapua-Uusi-Guinea Jazzin, popin ja maailmanmusiikin pyörteissä kuohuu pelimannimusiikin kaiho 12.30-13.00 Kuusto Ilmavaa groovea ja elokuvallista kauneudenkaipuuta – siis tyylikästä fuusiokansanmusiikkia! 13.30-14.15 Pohjola Project Skandinaavinen sävelkieli saa trion käsittelyssä barokin vivahteita 14.45-15.30 Frosty River Tutkimusretki perinteisen americanan ja oldtime-musiikin sielunmaisemiin 16.00-17.00 Borduna Juha-Matti Kurran luotsaama yhtye tulkitsee Kala-, Pyhä- ja Siikajokilaaksojen vanhoista sävelmistä ja arkistojen aarteista muovattua uutta musiikkia. 17.30-18.30 Kapela Maliszów (PL) (s. 62) 19.00-20.00 Kaustisen musiikki­ lukion kansanmusiikkiryhmät Loistavat nuoret muusikot Ville Ojasen johdolla. 20.30-21.15 Mihoko Goto (JP) Japanin yksi huikeimmista hanuritaitureista, jonka omaperäinen esitystyylinsä on saanut kiitosta ympäri maailman. 21.45-22.30 Zäpämmät Kantele-lyömäsoitinduo, jonka juuret ovat vahvasti suomalaisessa kansanmusiikissa

ja oksat ojentuvat länsiafrikkalaiseen musiikkiin. 23.00-00.00 Trio Törn (SE) (s. 33)

PELIMANNITALO 10.00-10.30 Senni Heiskanen tunnelmoi kanteleella ja kertoo alkuvoimaisella lauluäänellä vahvoja tarinoita 10.30-11.00 Anna Riikka Laulajan ja pienkanteleiden sielukas ja saumaton liitto 11.30-12.30 Kustaan laulu (s. 64) 13.00-14.00 Muistojen Kaustinen: Valon pelimannit, juontajana Panu Valo 14.15-14.45 KanteleTAR Kahden kanteleen ja haitarin trio soittaa omia sävellyksiään 15.00-15.30 Salvia leikittelee perinteen ja uusien oivallusten suloisella sekamelskalla 15.30-16.00 Sukutila ja perinnön vaarat Trion musiikissa soi perinteen imakka poljento, vaikutteiden kerrokset, ja tietysti vankka ystävyys! 16.30-17.30 Tallari & JP Piirainen (s. 70) 18.00-18.45 Jimmy Träskelin – Havaintovihkon sivuilta (s. 62) 19.15-20.15 Kiharakolmio Alavutelais-amerikkalaisen kansanmusiikin helmikone käynnissä jälleen! 20.45-21.45 Mestarisoitto Usko Välimäki, Teijo Aho 22.15-23.15 Salamakannel Perhonjoki­ laakson kantelemusiikkia, amerikkalaista string band -musiikkia ja erilaisia rock-vaikutteita uniikisti yhdistelevä legendaarinen yhtye. 23.45-00.45 Tarinankertoja Riikka Palonen Perinteisiä tarinoita oudoista tapauksista, synkkiä kertomuksia pimeältä puolelta tai räyhäkkään koomisia sattumuksia vangitsevalla kerronnalla. Omalla vastuulla.

KIRKKO 19.00-20.00 Elämän jälkiä Lauluyhtye Nisunjyvä 30 vuotta


MAUNON MAKASIINI 12.00-13.00 Tanssityöpaja: Oma tanssi (s. 35) 13.30-15.00 Tanssi-jamiworkshop kaikille avoin! (s. 34) 15.15-16.00 Lydian kadonneet laulut Musiikkia kymenlaaksolaisen Lydia Rantasen sata vuotta vanhoihin teksteihin 16.30-17.15 Maanväki Antaudu luonnosta, suomalaisesta mytologisesta ja arkaaisista äänimaisemista innotuksensa ammentavan duon matkaan. 17.30-19.15 Orivesi All Starsin Pelimanniklinikka: päivystävä pelimanni antaa ensiapua kaikille soitonnälkäisille. (s. 36) 19.30-21.30 Nordic Dance -tanssit Pohjoismaiset tanssit viikon artistien säestämänä. 21.45-22.15 Kantara Soljuvasta liikekielestä, kanteleesta ja ilmaisuvoimaisesta laulusta kietoutuu monitaiteellinen lumous. 22.45-23.30 Apinajuttu Kantaaottavaa lauluperinnettä mm. J. Alfred Tannerilta, Antti Syrjäniemeltä ja Hiski Salomaalta

WILJAMI 10.00 Viskurit Mahottoman mukavaa pelimannimusiikkia ja törkiän kolokosti viuluja 10.30 Pohjankartanon Mandoliinit Oulun seudun pelimannimusiikkia – ja törkiän kolokosti mandoliineja! 11.00-11.30 Meri-Lapin Kanteleensoittajat Kansanmusiikkia ja kevyempiäkin helmiä nuoren yhtyeen energialla 12.00-13.00 Artturi Peltokangas: Kahden maan kansalainen (s. 58) 13.30 Kuusto Ilmavaa groovea ja elokuvallista kauneudenkaipuuta – siis tyylikästä fuusiokansanmusiikkia! 14.00 Kaustisen musiikkilukion kansanmusiikkiryhmät Loistavat nuoret muusikot Ville Ojasen johdolla 15.00 Vähänimiset Perinteistä ja uudempaa kansanmusiikkia kaksirivisillä haitareilla

15.30 Liikkuvat lanteet Saarijärveltä esittävät tanssien pienoisnäytelmän Hermanni Lapasotkasta 16.30 Tanhuryhmä Sitriini 16.45-17.15 Peijakas! Laulumusiikkia rempseällä poljennolla kuorojen maailmasta 17.30-18.30 Keuruun pelimannit & Haapamäen Sekakuoro ja pelimannit: Vesistöjen ylistys – teemallinen yhteislaulukonsertti (s. 63) Wiljamin äänentoistollinen iltaklubi:

19.00-19.45 Meriheini Luoto (s. 65) 20.15-21.00 Marko Siekkinen & Toivoniemen reservaatti Riemastuttavaa folkia ja maailmaaparantavaa bluegrassia ruuhkavuosien ryöpyttämille 21.30-22.15 Tiera Taidemusiikkivaikutteet ja herkät sovitukset kutsuvat luonnon mystiseen syliin 22.45-23.30 Poplarit Folk-rokkareilla on meininki kohdillaan, sanan säilä hallussa, ja tuubastakin tuulee!

KAUSTINEN-SALI

(KANSANTAITEENKESKUS) 15.00-16.00 Pikku Papun Orkesteri (s. 46) 18.00-19.00 Kokkolan lauluveikot (s. 63) 20.00-21.00 Gamlakarleby Hornorkester: Kotikonnuilta ja kauempaa – puhallinmusiikkia kesäiltaan (s. 60) 22.00-23.00 Matka folkin tämän- ja tuonpuoleiseen: Rosa & Black Snake Blues-, roots- ja hardrock –vaikutteista ja maailmanmusiikkien lauluperinteistä syntyy yhtyeen progressiivinen käärmekeitos.

MUSEOSALI

(Kansantaiteenkeskus) 10.00-11.00 Aamuworkshop: Historiallinen musiikki (s. 35) 13.00-14.30 Elävä perintö -klinikka (s. 48) 15.00-17.00 Kulttuuriperintöpolitiikka murroksessa -seminaari (s. 48)

18.00-19.00 Soiva luento: Amazoneja etsimässä – Amanda Kauranne naispelimanniuden äärellä. 20.30-21.00 Antti Paalanen ja Veikko Kuivala levynjulkaisukonsertti

KANSANTAITEENKESKUKSEN AULA 11.00 Historiallisen musiikin työpajan esitys 11.30 Lea Virtanen 12.00-12.30 Usko Välimäki 14.00-14.30 Mielimusiikki 16.30-17.00 Ulla ja Eero Ullan kirkas ja pehmeä laulu saa taustalleen Eeron polveilevat ja ryöpsähtelevät kitarasäestykset. 17.00 Lapua-Uusi-Guinea 17.30 Itäkylän miehet 19.00-20.00 Instituutin tunti: Kari ja Aldevin Peltoniemen nuottikirjan julkaisukonsertti 21.00-21.30 Oona ja Ossi 21.30-22.00 Omaa Sukua

LASTENTELTTA 10.00 Mottine on rauman kieltä ja tarkoittaa varpusta. Yhtye soittaa perinteistä pelimannimusiikkia ja näppäribiisejä. 10.30 Taikuri Kuusenkerkkä & kumppanit Osallistu musiikilliselle matkalle Taikuri Kuusenkerkän ihmeelliseen maailmaan! 11.00 Esmeralda ja virkeät vasikat: Ruohonvihreä runosohva (s. 46) 11.30 Tuliterä Pelimannimusiikin menoa ja meininkiä 12.00-12.30 Tuulesta viis’ Seikkaile merellä, tuntureilla ja metsässä lastenlaulujen matkassa! 13.30 Lastenteltta tanssii: Ottosten perilliset (s. 44) 14.15-14.30 Mikälie Kehorytmiikkaduo liikuttaa 16.00-16.45 Aila-duo (s. 45) 17.45 Mikälie Kehorytmiikkaduo liikuttaa 18.00-19.00 Lasten pelimannikatselmus (s. 44)

25


SOITTOSALI

10.00 Kaustisen tunti: Salonkylän pelimannit ja Alikylän pelimannit 11.00 Leppävirran pelimannit

Keskipohjanmaan ja Perhonjokilaakson etukortilla pe päivälippu portilta 33 €

30+1

11.20 Kalevan Kaiku 11.40 Roikastajat 12.00 Kanteleduo Alpo & Riikka 12.20 Lauluyhtye Hinku 12.40 Erkki Vihinen & Maria Ojanperä 13.00 Tauko 13.30 Pohjankartanon Mandoliinit 13.50 Köyhäjoen pelimannit 14.10 30+1 14.30 Naiskuoro Aika 14.50 Havilla 15.10 SImunan sakki 15.30 Itäkylän miehet 15.50 Duo Ville & Jalo 16.10 Seinäjoen Kaksiriviset 16.30 Tauko 17.00 Anna Riikka 17.20 Räätälit (DE) 17.40 Annette Schneider (DE) 18.00 Marttilan PiiloPelimannit MPP 18.20 Duo Intervalo 18.40 Trio Ruuhkavuosi 19.00 Viskurit 19.30 Tauko 20.00-21.30 Kuorojen Salvia

iltamat! Lauluyhtye Raiku, Rahvaan Laulu ja Rentukat 21.00 Tauko 22.00-23.00 Kaikki laulaa! Iltakonsertti: Viihdekuoro Marit ja Mikot sekä H. O’Karat

JUHLAPIHA

10.00 Ii-Team 11.00 Tärjä Folk 11.30 Antti Savilammen square dance 12.00 Kansantanssia: Tanhuryhmä Sitriini, Hyrrä ja Kepposet 13.00 Jarkon purppuri 13.30 Kansanmusiikkiyhtye Takapotku 14.00 MEKKALA 14.30 Siltapelimannit 15.15 Muskotti & Tanssiryhmä Linnea 15.30 Kansantanssia: Susirekka 16.30 Veli-Matin Enkelit 17.00 Ei niin Pöljempi bändi 17.30 Vähänimiset 18.00 Kansantanssia: Jutarinki, Koplaus, Pirttiset ja

Pähiät 19.30 Seinäjoen Kaksiriviset 20.00 UkuLissut JUHLAPIHAN TANSSIT:

20.30 Gränslösa spelmän (SE/FI) 21.15 Hopianeula 22.30 Sunnuntai 23.00 Hulentka

KRENIKKA

10.00 Trubaduuri Leiska 10.30 Warkauden ukuleleorkesteri WAU 11.00 L J Toivonen/Victor Jaran lauluja 11.30 Seku vain 12.00 Havilla 12.30 Teatterilesket 13.00 Marttilan PiiloPelimannit MPP 13.30 Rahvaan Laulu 14.00 SRO Musalinja Folk Kollektiivi 1 & 2 15.00 Pauhu 15.30 Koski 16.00 Duo Pannikka 16.30 MAJA-duo 17.00 Varjorepertuaari 17.30 HietaKettu Eppu Tuhkalainen

LIPUT 37 € www.lipputoimisto.fi

12.00-12.45 Raakku 13.00-13.45 Helme Jauram (EE) 14.00-14.45 Kaustisen näppärit ja koulukaverit 15.00-15.45 Folk is Happening 16.00-16.45 Tampereen Ukuleleorkesteri 17.00-17.45 Eki Luumi & Pasi Suikkanen: Nurkkatanssit 18.00-18.45 Eldanka (s. 60) 19.00-19.45 Kansanmusiikkiyhtye Takapotku 20.00-20.45 Kopla ja Bigband 21.00-21.30 Iso Ilo 21.30-21.45 Kansantanssia: Susirekka 22.00-22.45 Nope 23.00-23.45 Huojuva Komppi

Noora Karjalainen

Perjantai 13.7.2018 26

KESTIKIEVARI


18.00 AHA 18.30 Tuuttijuna Kaipainen & Jaakonaho 19.00 Con-the-Set 19.30 Suburban String Band 20.00 Hot Club Lakeus 20.30 Moonshine 21.00 Mikkels Sons 21.30 Trio Klezmera 22.00 Duo Alli & Samuli 22.30 Dark Bottle 23.00 PapaS-Roll 23.30 Dinosaurusten pelastajat

VIINITUPA

12.00 Itäkylän Miehet 12.30 Naiskuoro Aika 13.00 Varjorepertuaari 13.30 Tärjä Folk 14.00 Lauluyhtye Hinku 14.30 Duo Intervalo 15.00 Duo Eero ja Hannu 15.30 Kantara 16.00 Kanteleduo Alpo ja Riikka 16.30 Tummat Sävelet 17.00 Kesänki 17.30 Roikastajat 18.00 Saku Ryhänen 18.30 A. Ylinen & Ystävät 19.00 Seos 19.30 Naiskuoro Harput 20.00 Saima 20.30 Häävi 21.00 Görschwind (DE) 21.30 Hot Club Lakeus 22.00 Javier Sanchez Perez (ES) 22.30 Eldanka 23.00 K A S S I A H A S T U S 23.30 Des Moudu Rok 00.00 Nope 00.30 Marko Siekkinen & Toivoniemen reservaatti 01.15 Bad Mother Folkers 01.45-02.30 Vimma

SETORI

10.00 Hannu Rahikainen 10.30 Pihlava 11.30 Aava 12.00 Warkauden ukuleleorkesteri WAU 12.30 Duo Suojanen & Välimaa 13.00 Harmando 13.30 Koijarit 14.00 Havilla 14.30 Koski 15.00 Kupletööri Hannu Musakka 15.30 Tarinatarhurit 16.00 Miukeli 16.30 Tuliterä 17.00 Rahvaan Laulu 17.30 Pyöreät Nurkat 18.00 Linkintuomat 18.30 Rommakko 19.00 Folk-jäbät 19.30 Puhtaat Jauhot 20.00 Apinajuttu 20.30 Älylässä soi 21.30 Wilsoninpinta 22.00 Melymbrosia 22.30 Dinosaurusten pelastajat

SANTERIN KABINETTI

12.00 Henri Pitkänen 12.30 Duo Molli & Masennus 13.00 Tarinatarhurit 13.30 Aurora Visa & Matleena Kohonen 14.00 Aava 14.30 Pakkasmarja 15.00 Linkintuomat 15.30 30+1 16.00 Johanna Mäkeläinen 16.30 Arwen K. & The Second Breakfast 17.00 Aléa 17.30 Pömpeli 18.00 Herra Tossavainen 18.30 Jarkko Lamminsalo 19.00 Paula Tuhkatassu 19.30 Kaisa

PELIMANNITALON KAHVIO

20.00 Anssi Känsälä & Co. 21.00 Duo Vokki 21.30 HietaKettu 22.00 Sirja RIhu 22.30 Otelautamiehet 23.00 Kirkhakkine 23.30 Pömpeli 00.00 Luunappi 00.30 A. Ylinen & Ystävät 01.15 Rommakko 01.45-02.30 Wasel & the Weasels

TROKA

12.00 Green Behind the Ears 13.30 The Triplet 14.00 UkuLissut 15.45 Kansanmusiikkiyhtye Takapotku 16.15 Trio Klezmera 17.45 Erkki Kauhanen & Hyttiset 18.15 A. Ylinen & Ystävät 19.45 Karkkilan I Ukuleleorkesteri 20.30 Vantaan kansanpelimannit 22.30 Saku Ryhänen 00.30 Pyöreät Nurkat 01.00 Irish Dance Oulu & Droichead

KAUSTINEN 150 LAVA: mASSIKKA

10.30 Puhtaat Jauhot 11.00 Harmando 11.30 AHA 12.00 Kuivaniemen ja Simon pelimannit 12.30 Aikaansaapas 13.00 The Green Hope 13.30 Heilattomat Hellut 14.00 Gli Incurabili 14.30 Mount Everisto 15.00 Räätälit (DE) 15.30 Herra Tossavainen 16.00 Laihian aseman lapset

16.30 Me Weikkoset 17.00 Green Behind the Ears 17.30 Dark Bottle 18.00 Tärjä Folk 18.30 Oke & Oge 19.00 Que Rala Purqin 19.30 Ei niin Pöljempi bändi 20.00 Bad Mother Folkers 20.30 Huojuva komppi 21.00 LaSa 22.00 Johanna Mäkeläinen 22.30 Seos

SOPUKKA

11.30 Puhtaat Jauhot 13.00 Aurora Visa & Matleena Kohonen 14.15 Mottine 15.30 Duo Vellamo 17.00 Satakielen laulu 19.45 Liekkiö 21.15 Gli Incurabili

LAULUREKI

22.15 Ruamjai

YHTEISLAULUNUOTIO

11.30 Vuosien kertomaa Kaustisen kunnan 150-vuotistaipaleelta ja juhlien 50-vuotistaipaleelta. Kaustisen Seudun oppaat valmiina kertaamaan tapahtumia kanssasi. 13.30 Keuruun Pelimannit & Haapamäen Sekakuoro ja Pelimannit 15.45 Iin Laulupelimannit 17.45 Simunan sakki 19.45 Iisa & Jonna 20.15 Kaustisen Iättömät Laulunlyömät

27


Lauantai 14.7.2018

Virve Rosti

KESKIPOHJANMAA-AREENA

LIPUT 37 € www.lipputoimisto.fi

10.00-11.15 Tanssitupa: Mestarikansantanssija Antti Savilammen tanssitupa 12.00-13.30 Owla ja ja kadonnut walkia: koko perheen tanssiseikkailu jossa sadun taika kietoutuu suomalaiseen kansanperinteeseen oululaisten joukkovoimalla (s. 67) 14.30-15.30 Elävä perintö -teeman pääkonsertti (s. 48) 16.30-17.45 Kaustislainen kavalkadi: Kolme kanttoria (s. 63) 18.45-20.00 Kansantanssin ilta mm. Jutarinki, Härät, Koplaus ja JunioriOttoset 21.30-22.45 Virve Rosti (s. 72) 23.30-01.15 Orivesi All Stars Suomen suurin pelimanniorkesteri tanssittaa viimeisen illan tanssit

CAFÉ MONDO

11.30-13.00 Jamiworkshop (s. 35) 13.30-14.30 Trio Törn (SE) (s. 33) 15.30-16.30 Kapela Maliszów (PL) (s. 62) 17.45-18.45 Juurakko (s.62) 20.00-21.30 Kiharakolmiota ja Kaustisvisaa Päätösillalle perinteeksi muodostunut leikkimielinen Kaustisvisa käydään maharottoman komian polokkapumpun soiton lomassa! 22.30-23.30 Pirulainen (s.67) 00.00-01.00 5/5 (s.58)

28

Maakuntateema 2018 LAPPI

Orivesi All Stars

KALLIOKLUBI

18.00-18:45 Sarvisuunnistus (s. 45) 19.30-20:30 haapoja & illmari kollektiivi (s.60) 21.00-22:00 Okra Playground (s.66) 22.15-23:15 DJ KillaBeatMaker (CO) (s.59)

IHOLLA-SALI

11.00-11.45 Häävi Kaustisen mullassa jalostunutta pelimanniutta ja tanssipoljentoa - stemmalauluja tai uusia tuulia pelkäämättä! 12.15-13.00 Ritvalan Helkalaulajat (s.68) 13.30-14.30 Ruamjai Kuoron taidokas tulkinta ja eloisa esiintyminen saa yleisönkin sydämet synkkaan 15.00-15.45 Päivi Hirvonen - Fiddler With the Voice (s.68) 16.15-17.15 mammantytöt! (s.65) 17.45-18.30 Lydian kadonneet laulut Musiikkia kymenlaaksolaisen Lydia Rantasen sata vuotta vanhoihin teksteihin 19.00-20.00 Harjun laulu -kuoro: Laulusta voimaa Tule laulamaan yhteislauluja ja kuulemaan musiikin terveysvaikutuksista 20.30-21.30 Perhe on paras -konsertti (PL/FI) Kapela Maliszów ja Järvelän Perilliset (s. 67) 22.00-23.00 Kardemimmit Saumatonta lauluharmoniaa ja kanteleitten sulavaa sointia neljän vahvan naisen voimin 23.30-00.30 Vassvik (NO) (s. 72)

PELIMANNITALO

10.00-10.30 Duo Vokki-Myyrät Duo kehrää mukaansatempaavaa musiikin villalankaa 10.30-11.00 Miukeli Tältä nuorelta yhtyeeltä ei musisoinnin iloa puutu! 11.30-12.30 Zäpämmät Kantele, laulu ja lyömäsoittimet suomalaisten juurten ja länsiafrikkalaisten oksien katveessa. 13.00-14.00 Muistojen Kaustinen Alikylän pelimannit, juontajana Terttu Hanhikoski 14.30-15.30 Mestarisoitto Jussi Asu, kaustislaisia mestareita 15.45-16.30 K A S S I A H A S T U S soittaa iloista virolaista duurimusiikkia – joskus tosin lipsahtaa mollisointukin. 17.00-18.00 Tero Pajunen Multitalentti tarinaniskijä, mies, ääni ja kitara 18.30-19.30 Hilja Grönfors -kvartetti (s.61) 20.00-20.45 Duo Kenttälä & Tammela (s.59) 21.15-22.15 Pelimannit framilla: Erkki-Jussi Koivuluoma ystävineen 22.45-23.45 Mihoko Goto (JP) Japanilainen haitarivirtuoosi 00.15-01.00 Saima on laulaja/lauluntekijä, jonka laulut kertovat elämästä aidosti ja rehellisesti. Kaustisella Saimaa säestävät pianisti Kristian Heberg ja sellisti Paavo Hyökki.


WILJAMI

10.00 Räätälit (DE) 10.30 Lauluyhtye Aura 11.00 Taikuri Kuusenkerkkä & kumppanit 11.30 Mielimusiikki 12.00 Rentukat 12.30 Eläkeliiton Etelä-Pohjanmaan piirin kuoro 13.00 Suomen Sahansoittajat 13.30 Laihian aseman lapset 14.00 Usko Välimäki 14.30 Peltoniemen pelimannit 15.00 Simunan sakki 15.30 Muskotti & Tanssiryhmä Linnea 16.30 H. O’Karat 17.00 Folk is Happening 17.45-18.45 Seinäjoen Kaksiriviset: 20-vuotisjuhlakonsertti (s. 69) Wiljamin äänentoistollinen iltaklubi:

19.15-20.00 Janne Tapion Sisäinen Avaruus Laulaja-lauluntekijä-tyylistä vaihtoehtoiskelmä-folkrockia chillin illan lämmikkeeksi 20.30-21.15 Pekka Tapani Tunnelmallisia ja kepeitä lauluja arjesta ja tunteista 21.45-22.30 Tuulikki Tee soittaa haikean onnellisia matkalauluja ja ohjailee kuulijan laulujen tarinoihin akustisin ottein. 23.00-23.45 Lauantaiseura Hipsterit ja folkpopin ystävät, tätä ette voi olla rakastamatta!

GALLERIA

(Kansantaiteenkeskus) 18.00-18.30 Kesänki Pirulainen

MAUNON MAKASIINI

12.00-12.45 Järvelän pelimannit Taattua kaustislaista perinnettä Järvelän tyyliin 13.15-13.45 Duo Selina Kahden konserttikanteleen ja pohjoismaisen kansanmusiikin ilmaisuvoimaa 13.45-14.15 Aléa Skandinaavisia ja suomenruotsalaisia sävelmiä kuulain kantele- ja klarinettisovituksin 14.45-15.45 Helme Jauram (EE) Rakkaudesta eestiläiseen kansan­ musiikkiin ja yhdessä soittamiseen 16.15-17.00 Aila Rauhalan Kanteletytöt Perhonjokilaakson kantele­ perinteen taitavat jatkajat 17.30-19.15 Orivesi All Starsin Pelimanniklinikka: päivystävä pelimanni antaa ensiapua kaikille soitonnälkäisille (s. 35) 19.30-20.30 Americanaa ja oldtimea: Uncle Ruby & Frosty River Kahden yhtyeen jalalle iskevää, soinnikasta, svengaavaa ja taiturimaista amerikkalaista perinnettä 21.00-22.00 Eroottisen kansanperinteen ilta: Turvalan uunilla & Duo Pimperot (s. 60)

MUSEOSALI

(Kansantaiteenkeskus) 10.00-11.00 Aamuworkshop: Sini Rantakarin tanssityöpaja (s. 35) 11.30-12.15 Jarkko Lamminsalo 14.30-15.30 Laulusta voimaa tule laulamaan yhteislauluja ja kuulemaan musiikin terveysvaikutuksista 18.15-19.00 Pekka Tapani

KAUSTINEN-SALI

(Kansantaiteenkeskus) 13.00-14.15 Lukas Kristo: Harmonistics ja Meriheini Luoto: Metsänpeitto (s. 64 ja 65 ) 15.30-16.30 Laulusta iloa! osa 1: Viihdekuoro Marit ja Mikot ja Sekakuoro Siltojen Laulu Yhtyelaulamisen harmoniaa kuorokentän uranuurtajilta 17.00-18.00 Laulusta iloa! osa 2: Iso Ilo ja Ruamjai Ennakkoluulotonta esiintymistä ja yhdessä laulamisen riemua 19.00-20.00 Tallari ja Jesse: Lauluni (s. 70)

KANSANTAITEENKESKUKSEN AULA 12.15-13.00 Pohjola Project 16.30-17.00 Truban tunti

LASTENTELTTA

10.00 Aila-duo: Työpaja (s. 44) 10.45 Hempan sakki 11.00-12.00 Pikku Papun Orkesteri (s. 46) 13.30-14.00 Miukeli Tältä nuorelta yhtyeeltä ei musisoinnin iloa puutu! 14.00-14.30 Mielimusiikki leikittää ja laulattaa lapsia ja vanhempiakin! 15.30-16.15 Lastenteltta tanssii: PikkuOttoset I ja PikkuOttoset II (s. 44) 17.45-19.00 Lastenteltan loppuhulinat (s. 45)

Vassvik (NO)

Kapela Maliszów (PL)

29


Lauantai 14.7.2018 LIPUT 37 € www.lipputoimisto.fi

30

KESTIKIEVARI

12.00-12.45 Karkkilan I Ukuleleorkesteri 13.00-13.45 Jylhän pelimannit 14.00-14.45 Muskotti & Tanssiryhmä Linnea 15.00-15.45 Gamlakarleby Hornorkester (s.60) 16.00-16.45 Alavuden Kaksiriviset 17.00-17.45 Görschwind (DE) 18.00-18.45 Vantaan kansanpelimannit 19.00-19.45 Sunnuntai 20.00 OuluFolk-ilta: K A S S I A H A S T U S 20.30 MAJA-duo 21.00 HietaKettu 21.30 Marko Siekkinen & Toivoniemen reservaatti 22.00 Frosty River 22.30 Hulentka 23.00 Wilsoninpinta 23.30-00.00 Rommakko

SOITTOSALI

10.00 Kaustisen tunti: Jylhän pelimannit ja Järvelän pelimannit 11.00 Sillankorvan pelimannit 11.20 Duo Ville & Jalo 11.40 Hempan sakki 12.00 Alavuden Kaksiriviset 12.20 Tupalaulajat 12.40 FolkKanat 13.00 Tauko 13.30 Vähänimiset 13.50 Kauhavan pelimannit 14.10 Jalasjärven 2-riviset 14.30 L J Toivonen/Victor Jaran lauluja 14.50 Kupletööri Hannu Musakka 15.10 Saima 15.30 Gränslösa Spelmän (SE/FI) 15.50 Laihian aseman lapset

16.10 Vapaa aika 16.30 Tauko 17.00 Heilattomat Hellut 17.20 MEILLON 17.40 Duo Selina 18.00 Erkki ja tytöt 18.40 Hiijjen Pelimannit 19.00 Kari Peltoniemi ja MPH kumppanit 19.30 Tauko 20.00-21.30 Naisten kielin -iltamat! Anniina Hetastiina Veitonmäki, Sirja Rihu ja Kaisa

JUHLAPIHA

11.30 Alavuden Kaksiriviset 13.00 Jalasjärven 2-riviset 13.30 Sekakuoro Siltojen Laulu 14.00 Kansantanssia: Kaustisen nuorisoseuran ryhmät 15.00 Iso Ilo 15.30 Bad Mother Folkers 17.00 Hiijjen Pelimannit 17.30 Irish Dance Oulu ja Droichead 18.00 Green Behind the Ears 19.30 Viihdekuoro Marit ja Mikot JUHLAPIHAN TANSSIT:

20.00 Gamlakarleby Hornorkester 20.45 Peltolan pojat 22.00 Huojuva komppi 22.30 Tres Nachos

KRENIKKA

11.30 Mount Everisto 12.00 HELEKUTIN FLIKAT 12.30 J&A 13.00 Kauhavan pelimannit 13.30 FolkKanat 14.00-16.00 Vapaan soiton aika 16.00 Tupalaulajat 16.30 MEILLON 17.00 Arwen K. & The Second Breakfast 18.30 Pyöreät Nurkat

19.00 Eläkeliiton Etelä-Pohjanmaan piirin kuoro 20.00 Piipan Pojat 20.30 Oh jees 21.00 Ämmät äänessä 21.30 johnny D ja pankkiryöstäjät 22.00 Mulperi-kollektiivi 22.30 Kaie

VIINITUPA

12.00 Erkki ja tytöt 12.30 Con-the-Set 13.00 Linkintuomat 13.30 Teatterilesket 14.00 Lauluyhtye Raiku 14.30 Peijakas! 15.00 Veli-Matin Enkelit 15.30 Oíche Chéadaoin 16.00 Suomen Sahansoittajat 16.30 Annette Scheider (DE) 17.00 Johanna Mäkeläinen 17.30 Simunan sakki 18.00 FolkKanat 18.30 Usko Välimäki 19.00 Pakkasmarja 19.30 Paula Tuhkatassu 20.00 Lydian kadonneet laulut 20.30 Lauantaiseura 21.00 Coach & Toverit 21.30 Melymbrosia 22.00 Pyöreät Nurkat 22.30 Moonshine 23.00 Dark Bottle 23.30 Arwen K. & The Second Breakfast 00.00 Sunnuntai 00.30 Janne Tapion Sisäinen Avaruus 01.00 Hulentka 01.45-02.30 Wilsoninpinta

SETORI

11.00 Tuikan nuorimmaene 11.30 Timo Hatva 12.00 Ämmät äänessä 12.30 Vanhat Harput 13.00 SiPe 13.30 Duo Ville & Jalo 14.00 Helsingin pelimannit 14.30 Oh jees 15.30 AHA 16.00 Hovinoidat 16.30 Seku vain 17.00 Duo Vellamo 17.30 Janne Tapion Sisäinen Avaruus 18.00 Coach & Toverit 18.30 Dark Bottle 19.30 Jalasjärven 2-riviset 20.30 Saku Ryhänen 00.00 Des Moudu Rok

SANTERIN KABINETTI 12.00 Annette Scheider (DE) 12.30 Kupletööri Hannu Musakka 13.30 Anniina Hetastiina Veitonmäki 14.00 Qué Rala Purqin 14.30 Melymbrosia 15.00 Trio Raapasuu 15.30 Silloiset 16.00 Teatterilesket 16.30 Verella 17.00 Vihta 17.30 MAJA-duo 18.00 Lauluyhtye Aura 18.30 Minna Stenberg 19.00 Sillankorvan pelimannit 19.30 Mount Everisto

TROKA

13.30 Gränslösa spelmän (SE/FI) 15.30 Tummat Sävelet 16.00 Äänikollit - Ljudkollarna - Soundchecks 17.45 MEKKALA 2.45 K A S S I A H A S T U S


PELIMANNITALON KAHVIO

20.00 MEILLON 20.30 Javier Sanchez Perez (ES) 21.00 Jarkko Lamminsalo 21.30 PapaS-Roll 22.00 Äänikollit - Ljudkollarna - Soundchecks 22.30 Pelix 23.00 Hirvikoira Hirvonen 23.30 Suburban String Band 00.00 Tarinankertoja Riikka Palonen 00.30 Green Behind the Ears 01.00 Uncle Ruby 01.45-02.30 Wasel & The Weasels

KAUSTINEN 150 LAVA: mASSIKKA

12.00 Omaa Sukua 12.30 H. O’Karat 13.30 Iisa & Jonna 14.00 NOOLI 14.30 Minna Stenberg 15.30 Uncle Ruby 16.00 johnny D ja pankkiryöstäjät 16.30 Mulperi-kollektiivi 17.00 Pelix 17.30 Vimma 18.00 Tres Nachos 18.30 Salla Saarisalo & Heikki Isoniemi 19.00 Suburban String Band 19.30 Dinosaurusten pelastajat 20.00 Pakkasmarja 20.30 Naiskuoro Harput 21.00 Ville Koskivaara 22.00 Veli Vaismaa 22.30 Sipe

SOPUKKA

11.45 Lauluyhtye Raiku 13.00 Kesänki 14.30 Paula Tuhkatassu 15.45 Kaisa 16.15 Folk-jäbät 17.15 Noomi & Mara 20.00 Qué Rala Purqin 21.30 Markus Haapoja 23.00 Saana

LAULUREKI

13.30 Tuliterä

YHTEISLAULUNUOTIO

14.00 Eläkeliiton Etelä-Pohjanmaan piirin kuoro 15.30 Hiijjen Pelimannit 17.45 Kaustisen Iättömät Laulunlyömät 18.15 Tummat Sävelet

Krista Järvelä

31


Sunnuntai 15.7.2018

FESTIVAALIRAVINTOLA

klo 8.00-10.00 Aamiaissoitto Pelimanniaamiainen ennen kotiin lähtöä ruokkii niin vatsan kuin sielunkin, kun aamiaisen lomassa saa nauttia vielä kaustislaisesta pelimannimusiikista.

KIRKKO

klo 10.00-11.00 Sanajumalanpalvelus

KREETAN PUISTO

klo 11.15-12.00 Päätössoitto Festivaalit päätetään perinteiseen tyyliin tunnelmallisen juhlavasti kaustislaisten pelimannien soittoon Kreeta Haapasalon patsaalla

Arto Kuorikoski Krista Järvelä

Nähdään jälleen ensi kesänä 8.-14.7.2019!

32


Trio Törn (SE)

Maria Reikko & Best Case Scenario Band muistetaan viime vuoden Iltavilli-rientojen housebandina, jolloin meininki maustettiin sopivasti glitterillä ja glamourilla. Ammattitaitoisen yhtyeen ytimenä on kuitenkin jalan alle menevä nykykansanmusiikki, joka kutsuu osallistumaan niin perinteisillä kansantanssikuvioilla kuin vapaalla tyylillä. Täältä vilkutetaan iloisesti traditiolle! Maria Reikko: piano, kitara Severi Hietala: saksofoni Sakari Keipi: kitara Sampsa Kujala: kontrabasso Satu Lankinen: perkussiot Olli Sippola: viulu Oona Yliperttula: viulu To 12.7. klo 23.15 Café Mondo Pe 13.7. klo 23.00 Keskipohjanmaa-areena (Iltavilli vol. 2!)

Väisänen jne

Maria Reikko & Best Case Scenario Band

Trio Törn (SE) tuo Kaustiselle tuulahduksen ruotsalaista kansanmusiikkisointia. Nuorten muusikkojen juuret ovat syvällä perinteessä, mutta he venyttävät mielellään käsitteen rajoja ainutlaatuisella soitinkombinaatiollaan, jossa yhdistyvät avainviulu, viulu ja sello. Polskat, hallingit, valssit ja sottiisit soivat näissä käsissä raikkaasti! Olof Kennemark: viulu Klara Källström: sello Petrus Dillner: avainviulu

Showcase

Kaustisen uljaassa showcase-sarjassa esitellään nousevia kansanmusiikin nimiä. Raati valitsi hienojen hakijoiden joukosta kolme edustavaa esiintyjää, jotka peilaavat hienosti kansanmusiikin eri puolia, kurottaen myös Suomenlahden yli länteen!

Pe 13.7. klo 23.00 Iholla-sali La 14.7. klo 13.30 Café Mondo Väisänen jne. on syntynyt laulaja-lauluntekijä Väisäsen tekemien kuplettikappaleiden ympärille. Tarinoissa varoitetaan exästä, otetaan osaa paholaisen syntymäpäivään ja muistellaan Taivalkosken ainutlaatuista tunnelmaa. Yleisöltä kuultua: ”Olisipa levyllä nuo välispiikitkin mukana”. Tomi Väisänen: laulu ja kitara il Palmo: kitara ja laulu Paula Riihimäki: viulu, koskettimet ja laulu Oscar Heiskanen: kontrabasso To 12.7. klo 00.15 Pelimannitalo Pe 13.7. klo 17.45 Café Mondo

33


Workshopit ja jamit

MAANANTAI 9.7.

JUHLAPIHA 12.00-18.00 Festarikäsityöt: Räsyt ja resut Tule virkkaamaan istuinalusia itsellesi tai festarivieraiden käyttöön, tutustu työnäytöksissä amish-mattotekniikkaan ja kirjontaan

TIISTAI 10.7.

KESKIPOHJANMAA-AREENA 10.00-11.30 Tanssitupa: Folk Dance Group Segapidi (EE) opettaa virolaisia kansantansseja. MUSEOSALI (Kansantaiteenkeskus) 10.00-11.00 Aamuworkshop: Romanilaulujen opettelua Pia Raskin ja mestarikansanlaulaja Hilja Grönforsin johdolla. CAFÉ MONDO 11.30-13.00 Jamiworkshop Ilo Ensemble, Alasdair Fraser & Natalie Haas (GB/US) JUHLAPIHA 12.00-18.00 Festarikäsityöt: Käpylehmät, ulpukkapossut, rustelustokot ja tanhudokat Yhteistä tekemistä lapsille koko viikon ajan (materiaalimaksu). MAUNON MAKASIINI 13.30-15.00 Tanssi-jamiworkshop Sosiaalisen kansantanssin työpaja Oona Tuomisen ja Saana Kujalan johdolla, jossa lähtökohtana musiikin ja tanssin yhteys. Sopii kaikille! Tanssilajina polska. 17.15-18.15 Tanssi-jamiworkshop Sosiaalisen kansantanssin työpaja Oona Tuomisen ja Saana Kujalan johdolla, jossa lähtökohtana musiikin ja tanssin yhteys. Sopii kaikille! Tanssilajina sottiisi.

34

KALLIOKLUBI 14.30-16.00 Tanssiworkshop: Flamencotyöpaja I: tutustumista tasajakoiseen rytmiikkaan taputellen, koputellen, laulellen ja tanssien Jenni Spännärin ja Anne Hyvärisen opastuksella.

PELIMANNITALO 19.30-20.15 Pia Raskin laulutupa Aiheena luontolaulut

KESKIVIIKKO 11.7.

KESKIPOHJANMAA-AREENA 10.00-11.30 Tanssitupa: Tanssitohtori Petri Hopun tanhuhöntsyt! CAFÉ MONDO 11.30-13.00 Jamiworkshop Désirée Saarela-Portin, Teho. PAUANNE 12.00-13.30 Työpaja: Musikanttien luontopeijaiset (lähtö Kansantaiteenkeskuksen pääovien edestä) Työpajassa pyritään musisoimaan luonnosta syntyvistä virikkeistä ja osin luonnosta löytyvillä instrumenteilla. Osallistujilla oltava mukanaan oma instrumenttinsa, jollaiseksi lasketaan myös laulu. Työpajassa vaelletaan metsässä tai muulla luontoalueella ja opetellaan käytännön luonnossa pärjäämisen taitoja ja sääolot huomioiden musisoidaan luonnon keskellä tai luontokokemuksesta luoden. JUHLAPIHA 12.00-18.00 Festarikäsityöt: Koruissa koriasti Pajoissa Taitajasormukset metallilangasta ja Polkka-puukorut (materiaalimaksu). MAUNON MAKASIINI 13.30-15.00 Tanssi-jamiworkshop Sosiaalisen kansantanssin työpaja Oona Tuomisen ja Saana Kujalan johdolla, jossa lähtökohtana musiikin ja tanssin yhteys. Sopii kaikille! Tanssilajina valssi. KALLIOKLUBI 13.45-14.45 Tanssiworkshop: Flamencotyöpaja II: tutustumista rytmiikkaan taputellen, koputellen, laulellen ja tanssien, erityisesti 12-jakoiset flamencon lajit, Jenni Spännärin ja Anne Hyvärisen opastuksella.

MUSEOSALI (Kansantaiteenkeskus) 10.00-11.00 Aamuworkshop: perinteisten suomenruotsalaisten kansanlaulujen opettelua Désirée Saarela-­ Portinin johdolla. Tule ja anna oma persoonallinen äänesi soida. Folksångsverkstad: Kom med och sjung traditionella finlandssvenska folksånger. Det enda du behöver ha med dig är din röst. Välkommen! 14.00-15.30 Orivesi All Starsin Pelimanniklinikka Iskikö akuutti tarve päästä soittamaan pelimannimusiikkia? Kaipaatko soittokavereita? Oletko aina halunnut kokeilla jamittelua, mutta tarvittava taustatuki on puuttunut? Tai ehkä olet kyltymätön jamittelija ja sinua vaivaa loputon soittokutka? Vuoden etno-ilmiön, Orivesi All Starsin päivystäjät tarjoavat nuotteja ja soittoseuraa. Päivystys on avoin kaikille: vanhoille OAS-pelimanneille ja uusille soitonhaluisille. 16.30-18.30 Wasel & The Weasels: Oldtime- ja bluegrass musiikin työpaja. Sopivia soittimia mm. banjo, viulu, mandoliinit, kitarat, bassot, dobrot, munniharput, lusikat ja pyykkilaudat. PELIMANNITALO 21.15-22.15 Pia Raskin laulutupa Aiheena vuoden 1918 laulut

TORSTAI 12.7.

KESKIPOHJANMAA-AREENA 10.00-11.30 Tanssitupa: Kaustislainen purppuritupa Senni Penttilä-Kunkaan ja Laura Roimelan tahtiin CAFÉ MONDO 11.30-13.00 Jamiworkshop Kotimainen päivä: Enkel, kaustislaiset pelimannit. MUSEOSALI (Kansantaiteenkeskus) 10.00-11.00 Ukulelen alkeet -työpaja. Huippusuosittua ukulelea pääsee nyt opettelemaan alkeista lähtien. Työpajassa otetaan haltuun ukulelen perusteet. Tule mukaan soittamaan ja


laulamaan helppoja lauluja veikeiden ukulelejen tahdissa! Muutamia soittimia lainattavissa. Opettajana Satu Lumiaho. 11.00-12.00 Ukulelen jatko -työpaja. Lisää sointuja ja kappaleita ukulelen jatkokurssilla, jossa harjoitellaan myös illan Ukulele get together! -konsertin yhteissoittokappaletta, johon yleisölläkin on mahdollisuus osallistua. Sopii alkeiskurssin käyneille. Opettajana Lauri Keskinen. KALLIOKLUBI 12.00-13.30 Katrilliworkshop Valmistaudu Petri Kauppisen ohjauksessa illan Yökatrilliin! JUHLAPIHA 12.00-18.00 Festarikäsityöt: Neulo, kudo, tikkaa Osallistu neulegraffitiin. Hae Festarikäsityöpajasta neuletyö Juhlapihan konserttikaveriksi. Pajassa Kirjottu puukoru (materiaalimaksu). MAUNON MAKASIINI 12.00-13.00 Mikälie kehomusiikkityöpaja Mikälie-yhtyeen kehomusiikin ammattaisten vetämässä työpajassa musisoidaan yhdessä rennolla otteella omaa kehoa instrumenttina käyttäen. Kehorytmiikan ja laulun yhdistävä kehomusiikki on hauska ja monipuolinen musiikin tekemisen muoto, jota voit tulla kokeilemaan MIkälien johdolla ikään tai kokemukseen katsomatta. 13.30-15.00 Tanssi-jamiworkshop Sosiaalisen kansantanssin työpaja Oona Tuomisen ja Saana Kujalan johdolla, jossa lähtökohtana musiikin ja tanssin yhteys. Sopii kaikille! Tanssilajina polkka.

PERJANTAI 13.7.

KESKIPOHJANMAA-AREENA 10.00-11.30 Tanssitupa: Perjantain hurvaton kehollinen aamunavaus Hanna Poikelan paimentamana. MUSEOSALI (Kansantaiteenkeskus) 10.00-11.00 Aamuworkshop: Historialliseen tanssimusiikkiin johdattelee Marja Mentula. Kaikki halukkaat voivat osallistua musisointiin, aiempaa soittokokemusta ei tarvita. Paikalla on muutamia yksinkertaisia soittimia, mutta ota mukaan oma soitin, jos sellainen on. Workshopin päätteeksi esiinnymme Kansantaiteenkeskuksen aulassa klo 11.00.

35


Workshopit ja jamit

CAFÉ MONDO 11.30-13.00 Jamiworkshop Viuluvelhojen opissa: Harald Haugaard (DK) , Arto Järvelä. MAUNON MAKASIINI 12.00-13.00 Tanssityöpaja: Oma tanssi Jokaisessa meissä asuu tanssi, joka haluaa tulla tanssituksi. Jokainen osaa tanssia. Yhdessä se on hauskempaa. Tässä työpajassa ei opetella valmiita askeleita tai kuvioita, vaan annetaan tanssin viedä. Säestys improvisoidaan hetkessä syntyviä tansseja siivittämään ja johdattelijana toimii Sini Rantakari. 13.30-15.00 Tanssi-jamiworkshop Sosiaalisen kansantanssin työpaja Oona Tuomisen ja Saana Kujalan johdolla, jossa lähtökohtana musiikin ja tanssin yhteys. Sopii kaikille! Tanssilajina valssi. 17.30-19.15 Orivesi All Starsin Pelimanniklinikka Iskikö akuutti tarve päästä soittamaan pelimannimusiikkia? Kaipaatko soittokavereita? Oletko aina halunnut kokeilla jamittelua, mutta tarvittava taustatuki on puuttunut? Tai ehkä olet kyltymätön jamittelija ja sinua vaivaa loputon soittokutka? Vuoden etno-ilmiön, Orivesi All Starsin päivystäjät tarjoavat nuotteja ja soittoseuraa. Päivystys on avoin kaikille: vanhoille OAS-pelimanneille ja uusille soitonhaluisille. JUHLAPIHA 12.00-18.00 Festarikäsityöt: Kirjo ja kieputtele Pajoissa Ruusu -kanavakirjonta, Kirjottu puukoru (materiaalimaksu) KALLIOKLUBI 13.00-14.30 Tanssiworkshop Argentiinalaista tangoa alkeista alkaen Marjo Kiukaanniemen ja Timo Hakkaraisen kanssa

36

LAUANTAI 14.7.

KESKIPOHJANMAA-AREENA 10.00-11.15 Tanssitupa: Mestarikansantanssija Antti Savilammen tanssitupa MUSEOSALI (Kansantaiteenkeskus) 10.00-11.00 Aamuworkshop: Tanssityöpaja Oma tanssi Jokaisessa meissä asuu tanssi, joka haluaa tulla tanssituksi. Jokainen osaa tanssia. Yhdessä se on hauskempaa. Tässä työpajassa ei opetella valmiita askeleita tai kuvioita, vaan annetaan tanssin viedä. Säestys improvisoidaan hetkessä syntyviä tansseja siivittämään ja johdattelijana toimii Sini Rantakari CAFÉ MONDO 11.30-13.00 Jamiworkshop Elävän perinnön teemaworkshop: Ilman nuotteja! Korvakuulolta kappaleita opettamassa mestarikansanlaulaja Hilja Grönfors sekä Kapela Maliszów (PL) JUHLAPIHA 12.00-18.00 Festarikäsityöt: Kirjo ja kieputtele Pajoissa Ruusu -kanavakirjonta, Kirjottu puukoru (materiaalimaksu) Työnäytöksessä Venka&Vinka Oy, designkoruja ja asusteita kierrätysmateriaaleista MAUNON MAKASIINI 17.30-19.15 Orivesi All Starsin Pelimanniklinikka Iskikö akuutti tarve päästä soittamaan pelimannimusiikkia? Kaipaatko soittokavereita? Oletko aina halunnut kokeilla jamittelua, mutta tarvittava taustatuki on puuttunut? Tai ehkä olet kyltymätön jamittelija ja sinua vaivaa loputon soittokutka? Vuoden etno-ilmiön, Orivesi All Starsin päivystäjät tarjoavat nuotteja ja soittoseuraa. Päivystys on avoin kaikille: vanhoille OAS-pelimanneille ja uusille soitonhaluisille.

TUIKKAA TALLAAN - yhteisöllinen vieraskirja. Festivaalialueella ohjaaja Anthoni Levonsaari paikalla ma-la klo 12-15, muina aikoina teokseen voi osallistua itsenäisesti kirjallisen/ kuvallisen ohjeistuksen mukaan. Jätä jälkesi yhteiseen vieraskirjaan! Kierrätysmateriaaleista rakentuu festivaaliviikon mittaan värikäs yhteisötaideteos. Osallistua voi taitotasoon katsomatta ja sellaisena ajankohtana, joka itselle parhaiten passaa. Yhteistyössä Pirityiset ry:n ISSE-hanke. FESTIVAALITARINOISTA TAIDETTA. Ikuista mieleenpainuvin festivaalimuistosi vapaamuotoisesti yhteiselle, isolle kankaalle. Työpajaan on vapaa pääsy ja se sopii kaiken ikäisille. Osallistua voi itselleen sopivaan aikaan ti 10.7. klo 16-20 välillä. Työpaja on osa Suurta Maalaustapahtumaa (www. maalaustapahtuma.fi). Yhteistyössä Pirityiset ry:n ISSE-hanke.

Koko perheen ja lasten työpajat sekä jamit löydät sivulta 44


Osuuskaupan idea on tuottaa palveluja ja etuja asiakasomistajilleen – eli sinulle. Bonus on rahaa ja sitä maksetaan takaisin ostoihin perustuen. Mitä enemmän teet ostoja S-Etukortilla, sitä enemmän saat rahaa takaisin.

1000 € VUODESSA TAKAISIN PERHEELLE! Raatikaisen neljän hengen perheen arki seuraa rutiineja. Ruoat ostetaan Prismasta ja samalla tankataan auto ABC:llä Viikonloppuisin etsitään ravintola Raflaamosta ja vietetään laatuaikaa koko perheen kesken. Vuoden aikana kertyneillä bonusrahoilla perhe suuntaa talvilomalla Rukalle. Bonusta keräät käyttämällä etukorttia – sitä vihreää. Seuraa Bonuksen kertymistä S-mobiilista.

s-kanava.fi


Kaustinen käy kylään 38

Pelimanniohjelmasta on mahdollista nauttia myös juhla-alueen ulkopuolella, kun Kaustinen käy kylään. Pelimannimusiikki soi pitkin viikkoa mm. kaupoissa, huoltoasemilla ja palvelukodeissa. Kaustinen käy kylään -sarjan esityksiin on vapaa pääsy.

MAANANTAI 9.7. Iltaruskon uusi puoli klo 13.30 Saana Kastelli klo 14.30 Kulman Takaa Iltaruskon vanha puoli klo 14.00 Veli Vaismaa Halpa-Halli klo 15.00 Vihta Teboil klo 14.30 duo mark2 Kraatari klo 16.30 Markus Haapoja

TIISTAI 10.7. Iltaruskon uusi puoli klo 13.30 Kupletööri Hannu Musakka klo 14.30 Selcimer Iltaruskon vanha puoli klo 14.00 Kupletööri Hannu Musakka K-Market klo 13.30 Uudelleensyntymähumala, klo 15.00 Pikipojat ja klo 16.00 Leipää ja sirkushuveja Halpa-Halli klo 14.00 Komote Lamas, klo 15.30 Hajkui ja klo 17.00 Janne Laviranta S-Market klo 16.30 Salla Saarisalo & Heikki Isoniemi Teboil klo 13.30 Vain Kamuja, klo 14.30 Piisakas ja klo 17.00 Matti Stenroos Neste klo 15.30 Tuuletustauko klo 16.30 Verella Kansanlääkintäkeskus klo 16.00 Hannu K Kraatari klo 12.00 NOOLI, klo 13.00 Tuuttijuna Kaipainen & Jaakonaho ja klo 14.00 Vilma Talvitie Kaffila Finnintupa klo 13.30 Vox Stellarum, klo 14.30 PAT - Pälvin ja Aunen tarinat klo 15.30 Kaie Finninpelto klo 17.00 Kari Peltoniemi ja MPH kumppanit

KESKIVIIKKO 11.7.

TORSTAI 12.7.

Iltaruskon uusi puoli klo 13.30 Turun Kaksiriviset klo 14.30 Urho Hämäläinen Iltaruskon vanha puoli klo 14.30 Turun Kaksiriviset K-Market klo 15.00 MEILLON, klo 16.00 Raakku ja klo 17.00 Kuluttamattomat Halpa-Halli klo 15.00 Haitarimimmit ja klo 16.30 Los Olvidados-trio S-Market klo 14.00 Viskain, klo 16.00 Oona ja Ossi ja klo 17.00 Varvun Kampi Teboil klo 13.30 Timo Hatva, klo 14.30 Tunnaritytöt ja klo 16.30 Trubaduuri Matti Reittamo Neste klo 13.00 Loven Luonto, klo 14.00 Salonen Esko ja klo 15.30 Penseyden lärvi Kansanlääkintäkeskus klo 13.00 LaSa klo 14.00 Keksi klo 17.00 Duo Veikkolan Pojat Kraatari klo 12.00 Satakielen laulu, klo 13.00 Kupletööri Hannu Musakka klo 14.00 Tuuli Malve Kaffila Finnintupa klo 12.30 Sopu klo 13.30 30+1 klo 17.30 Mestaripelimannit Tepot Finninpelto klo 17.00 Lehtokurpat

Iltaruskon uusi puoli klo 13.30 Pintiälän teatteri: Tapio Rautavaaran tarina klo 14.00 Tarinatarhurit Iltaruskon vanha puoli klo 13.00 Tarinatarhurit klo 14.00 Trio Täti Hendersson, Neiti Fiskarsson ja Ruuti-Klovni K-Market klo 12.30 Hannu Rahikainen, klo 16.00 Kesäpelimannit ja klo 17.00 Koski Halpa-Halli klo 13.00 Ånsemble, klo 14.00 Annette Schneider (DE) ja klo 15.00 Kipinä S-Market klo 12.00 Seku vain ja klo 13.00 Omaa Sukua Teboil klo 14.30 Marttilan PiiloPelimannit MPP ja klo 17.00 Piipan pojat Neste klo 14.00 Ämmät äänessä ja klo 15.30 Vellamo Kansanlääkintäkeskus klo 12.00 Minna Stenberg klo 15.00 PosiDivas klo 15.30 Oke & Oge Kraatari klo 12.00 Saana klo 13.00 Hannu Seppänen & co klo 14.00 Senni Heiskanen Kaffila Finnintupa klo 13.30 Aurora Visa & Matleena Kohonen, klo 14.30 Trio Ruuhkavuosi ja klo 15.30 Noomi & Mara Finninpelto klo 12.30 NAAK, klo 16.00 Hirvikoira Hirvonen klo 17.00 Mittumaari


PERJANTAI 13.7. Iltaruskon uusi puoli klo 13.30 Trio Täti Hendersson, Neiti Fiskarsson ja Ruuti-Klovni Iltaruskon vanha puoli klo 14.00 Pintiälän teatteri: Tapio Rautavaaran tarina K-Market klo 16.00 Koijarit S-Market klo 17.00 Siltapelimannit Teboil klo 14.30 Trio Raapasuu Kansanlääkintäkeskus klo 12.00 Taavit, klo 15.30 Ville Koskivaara ja klo 16.30 MEKKALA Kraatari klo 13.00 Annette Schneider (DE), klo 14.00 Duo Selina ja klo 14.30 Erkki Vihinen & Maria Ojanperä Kaffila Finnintupa klo 12.30 Hovinoidat, klo 13.30 Riatomaanikot, 15.30 Duo Intervalo Finninpelto klo 16.00 Älylässä soi ja klo 17.00 Folk is Happening

LAUANTAI 14.7. Iltarusko uusi puoli klo 13.30 Meri-Lapin Kanteleensoittajat Iltarusko vanha puoli klo 14.00 Meri-Lapin Kanteleensoittajat K-Market klo 15.30 Tuikan nuorimmaene Halpa-Halli klo 15.00 Pelix S-Market klo 17.00 SiPe Neste klo 15.30 Duo Alli & Samuli Kansanlääkintäkeskus klo 11.00 Vanhat Harput ja klo 16.30 Kantara Kraatari klo 13.00 Räätälit (DE) Kaffila Finnintupa klo 12.30 johnny D ja pankkiryöstäjät klo 13.30 HietaKettu klo 14.30 Lauluyhtye Aura

Kraatari on 150 vuotta vanha talo, joka on saanut uuden elämän perusteellisen kunnostuksen jälkeen. Se henkii käsityöläisperheen ja Wirkkalan taitelijasuvun perinnettä kauniine tapetteineen, viehättävine yksityiskohtineen ja tarinoineen. (Finninpelto, nro 23 kartalla)

Kaffila Finnintupa. Kraatarin vieressä sijaitseva Kaustisen tunnelmallisin kesäkahvila vanhassa hirsitalossa, jossa tarjoillaan herkullisia vohveliannoksia, jäätelöä ja muita herkkuja. Avoinna ma-la klo 11-18. (Finninpelto, nro 23 kartalla)

39


Mestarisoitot ja mestariparaati

Mestarisoitot ja mestariparaati Kaustisen kansanmusiikkijuhlat on myöntänyt mestaripelimannin, mestarikansanlaulajan ja mestarikansantanssijan arvonimiä vuodesta 1970 alkaen. Näitä perinnekentän merkittäviä edustajia kuullaan ja nähdään festivaaliviikon aikana niin Mestarisoitoissa kuin Mestariparaatissakin. Tunnelmallisissa tilaisuuksissa hellitään yleisöä soiton ja tanssin lisäksi myös tarinoita ja tietoa jakaen. Mestarit näyttäytyvät juhlilla myös omien yhtyeidensä kanssa. Maanantai 9.7. klo 20.00, Soittosali: Uudet mestarit esittäytyvät Tiistai 10.7. klo 13.30, Pelimannitalo: Hilja Grönfors, Pentti Mattson, Esko Pirttilampi, Erkki Vihinen Keskiviikko 11.7. klo 14.30, Pelimannitalo: Tepot, Jouko Heikola, Erkki Lassila, Erkki Hiekkavirta & Eero Hautsalo Torstai 12.7. klo 14.00, Kaustinen-sali: Mestariparaati -Suomalaisen kansanmusiikin loistelias läpileikkaus lukuisien mestareiden tarjoamana Perjantai 13.7. klo 20.45, Pelimannitalo: Usko Välimäki, Teijo Aho

40

Lauantai 14.7. klo 14.30, Pelimannitalo: Jussi Asu, kaustislaisia mestareita


Mukana juhlilla mm. Teijo Aho Teppo Aho Risto Ala-Ikkelä Teppo Alajuntti Kimmo Anttila Teuvo Anttila Jussi Asu Jonas Borgmästars Hilja Grönfors Jussi Haanpää Asko Hanhikoski Airi Hautamäki Eero Hautsalo Jouko Heikola Erkki Hiekkavirta Risto Hotakainen Aarne Järvelä Mauno Järvelä Eino Ketola Tapio Kivelä Heikki Lahti Erkki Lassila Pentti Mattsson Aimo Mässbacka Esko Pirttilampi Hannu Rauma Janne Rauma Taito Saari Antti Savilampi Tony Uusitalo Eivor Wallinvirta Timo Valo Erkki Vihinen Teppo Välimäki Usko Välimäki

”Kerran pelimanni, aina pelimanni.”


Kansantanssi Samassa piirissä

42

”Tule avoimin mielin, tartu hetkeen ja nauti!”. Kansantanssin ystävien on helppo noudattaa mestarikansantanssija Antti Savilammen kehotusta Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla. Festivaalivieraalle tarjoillaan jälleen kansantanssielämyksiä laidasta laitaan, kaikilla mausteilla. Päivittäiset tanssituvat Keskipohjanmaa-areenalla, tanssiworkshopit Kallioklubilla, Lastenteltan tanssituokiot perheen pienimmille, tanssijamiworkshopit Maunon makasiinilla sekä päivittäiset yleisötanssit kaikenikäiseille Festivaalipuiston aluella tempaavat varmasti mukaansa. Kaustisen kansanmusiikkijuhlien yhteisöllisen tanssin kruununjalokivi, Yökatrilli tanssitaan 37. ja viimeistä kertaa mestarikansantanssija Antti Savilammen johdolla, vetovastuu siirtyy seuraajalle. Iltavilli vol. 2 tanssittaa ja villitsee Petri Kauppisen energisessä otteessa.

Kotimaisen kansantanssin tasokkaat kärkinimet ovat edelleen kansantanssiohjelmiston keskiössä. Lappi-teeman siivittämänä palkittu Kansantanssi- ja musiikkiryhmä Siepakat saapuu taitavine tanssijoineen ja muusikkoineen tuoden areenalle tämän hetken huikeinta osaamista ja heittäytymistä kansantanssin saralla. Tanssiteatteri Rimpparemmi saapuu Kaustiselle koko perheen tanssiteatteriesityksellään Liikenteessä. Joensuun Motoran ryhmät Pelmakat, Kipakat, Liipukat ja Vinhakat tarjoavat aitoa karjalaista, rehevää, rehellistä ja ennen kaikkea taitavan tarkkaa tanssia ja tunnetta. Veljeskansan 100-vuotisen itsenäisyyden kunniaksi Folk Dance Group Segapidi Viron Haljalasta esittelee meille virolaista kansantanssiperinnettä. Owla ja kadonnut walkia, koko perheen tanssiseikkailu on ainutlaatuinen, oululaisen kansantanssiyhteisön suurproduktio, jossa harrastajat ja ammattilaiset luovat yhdessä upean kokonaisuuden kaikenikäisten festivaalivieraiden iloksi. Kaustisen Nuorisoseuran Ottoset viihdyttävät tanssillaan ja soitollaan

koko viikon ajan tuoden esille vahvaa paikallista elävää perintöä, tanssiosaamista perinteisistä laululeikeistä ja purppurista uuden ajan koreografioihin kaksisataapäisen tanhujoukkueen voimin. Tule avoimin mielin, tartu hetkeen ja nauti! Kaustisella tanssimassa mm. Elokset, EmeritusOttoset, Folk Dance Group Segapidi, Hipasu, Hyrrä, Härät, Irish Dance Oulu, JunioriOttoset, Jutaraito, Jutarinki, Jutarinki Juniorit, Kaustisen Showtanssijat, Kepposet, Kipakat, Kipehnet, Koplaus, Kurpposet, Liikkuvat lanteet, Liipukat, Linnea, MiniOttoset, Ottoset, Ottosten perilliset, Pauha, Pelmakat, PikkuOttoset, Pirttiset, Polokkarit, Purppuriryhmä, Purpuridansarna, Pähiät, Riemukkaat, Siepakat, Siepakat Juniorit, Sitriini, Sopusakki, Susirekka, Tanssiteatteri Rimpparemmi, Tosi-Isot, VeteraaniOttoset, Vinhakat, VäkitukkoKoko perheen Kaustinen

Alle 7-vuotiaat ilmaiseksi festivaaleille koko viikon! Lasten ohjelmalla on ollut jo pitkään merkittävä rooli osana Kaustisen festivaalia ja tänä vuonna nähdään jälleen runsain määrin mitä mielenkiintoisimpia koko perheelle sopivia ohjelmanumeroita. Ympäri festivaalialuetta pääsee kaiken ikäiset ja tasoiset pelimannit ja festivaalikansa osallistumaan juhliin niin tanssien, laulaen, soittaen kuin leikkienkin. Viikon aikana alueella sekä alueen ympäristössä pääsee myös osallistumaan erilaisille elämyksellisille työpajoille ja luonto-teeman kunniaksi voi lisäksi osallistua ohjatulle yövaellukselle, sarvisuunnistukselle tai laavuretkille. Lastenteltalla isännöivät Tradilinnut pitävät huolen siitä, että musiikki soi ja iloinen tunnelma pysyy teltan katon rajassa koko viikon ajan. Korkealuokkaisten lastenmusiikkiyhtyeiden lisäksi ohjelmassa nähdään myös lastenmusiikin eksperttejä sekä paljon erilaisia lapsiesiintyjiä. Lastenteltan ja puuhateltan aukioloajat: ma 16.00-19.00 ke 10.00-19.30 ti, to, pe ja la 10.00-19.00 Lastenhoitohuone sijaitsee alakoululla, jossa on mahdollisuus viettää rauhallinen syöttö- ja vaipan­ vaihtohetki. Tilasta löytyy myös syöttötuoleja ja pottia.

44

Lasten pelimannikatselmus on kaikenikäisille lapsille avoin musiikkikatselmus. Lava on vapaa soitto-, lauluja tanssiesityksille yksin tai porukassa. Katselmus pidetään ti-pe aina päivän päätteeksi ja ilmoittautua voi Tradilinnuille valitsemansa osallistumispäivän aikana. Osallistujat saavat itselleen virallisen kunniakirjan ja lisäksi viimeisen festivaalilauantain loppuhulinoissa on luvassa muutamalle mieleenpainuvimmalle esitykselle pieni lisäpalkinto.

Lasten työpajat Puuhateltassa voi piipahtaa tai viipyä pidemmänkin aikaa piirtelemässä, värittämässä tai askartelemassa. Tarjolla on myös erilaisia kädentaitoihin painottuneita työpajoja, joissa valmistetaan mm. erilaisia soittimia ja keppihevosia. Tule tekemään itsellesi oma festivaalimuisto! Kaikki pajat ovat maksuttomia ja teltassa on ohjaajat koko aukioloajan. ke 11.7. klo 12.30-14.30 Minna Hokan paimensoitintyöpaja to 12.7. klo 15.00-17.00 Minna Hokan paimensoitintyöpaja la 14.7. klo 12.00-13.30 Kaustisen 4h-kerhon työpaja: Keppihevoset Lastenteltta tanssii Kaustisen nuorisoseura Ottosten kansantanssituokiot koko perheelle – lapset tanssivat lapsille ja lopulta yleisö pääsee mukaan. ti 10.7. klo 14.15-15.00 MiniOttoset I ke 11.7. klo 15.00-17.00 JunioriOttoset I ja II to 12.7. klo 14.15-15.00 MiniOttoset II ja Ottoset pe 13.7. klo 13.30-15.15 Ottosten perilliset la 14.7. klo 15.30-16.00 PikkuOttoset I ja II

Lasten jamit lastenteltassa Tule mukaan soittamaan lastenteltan soittimia erilaisista rytmisoittimista perinnesoittimiin, ja osaan jameista voi osallistua myös omalla soittimella tai laulamalla. Kaiken ikäiset ja -tasoiset musisoijat tervetuloa mukaan! Tradilinnut ovat apuna ja tukena jammailun pyörteissä.

Metropolian varhaisiän musiikinopiskelijat ”Vamukamut” pitävät lastenteltalla Lastenmusiikkiorkesteri Ammuu!:n konserttipäivinä Ammuu!:n lauluihin pohjautuvat työpajat. ti 10.7. klo 12.30-13 Vamukamut: Ammuu! musiikkityöpaja ke 11.7. klo 10.15-10.45 Vamukamujen lasten jamit ke 11.7. klo 14.30-15 Vamukamut: Ammuu! musiikkityöpaja to 12.7. klo 10.30-11 Vamukamujen lasten jamit la 14.7. klo 10-10.45 Aila-duo: saamelaismusiikin työpaja

Vauva- ja taaperotuokiot Perheen tuoreimmat tulokkaat pääsevät omiin musiikkihetkiinsä Kulttuuriosuuskunta Uulun sekä Vuoden Yhtye Lastenmusiikkiorkesteri Ammuu!:n kanssa. ti 10.7. klo 11-11.45 Kulttuuriosuuskunta Uulu: Rytmikylpy ke 11.7. klo 12.30-13 Lastenmusiikkiorkesteri Ammuu!: Pieni ja soma, vauvojen oma musiikkihetki. to 12.7. klo 10-10.45 Kulttuuriosuuskunta Uulu: Rytmikylpy to 12.7. klo 12-12.45 Kulttuuriosuuskunta Uulu: Rytmikylpy

Koko perheen luontohetket ja -retket ke 11.7. klo 15.00 Kaustisen 4h:n järjestämä Laavuretki koko perheelle, LÄHTÖ festivaalialueen portilta (ks. kartta, nro 2). Reitti laavulle on noin 1,5 km suuntaansa. Perillä luonnontutkimista ja nuotiorieskan tekoa, kesto n. 2 tuntia. Lisäksi halukkaille eväspaketti 5€/hlö (pannukahvit/tee/mehu + nuotiorieska itse paistaen)


pe 13.7. klo 12.30 Kaustisen 4h:n järjestämä Luonnontutkimisretki joka sopii kaikenikäisille, pienimmät vanhemman seurassa. LÄHTÖ festivaalialueen portilta (ks. kartta, nro 2). Retki lähimaastoon luonnontutkimisvälineistön kera. Kesto n. 1 tunti. Tutkitaan kasveja ja ötököitä luontoa tai eläimiä vahingoittamatta ja opitaan uutta luonnosta. la 14.7. klo 14.30 Kaustisen 4h:n järjestämä Laavuretki koko perheelle, LÄHTÖ festivaalialueen portilta (ks. kartta, nro 2). Reitti laavulle on noin 1,5 km suuntaansa. Perillä luonnontutkimista ja nuotiorieskan tekoa, kesto n. 2 tuntia. Lisäksi halukkaille eväspaketti 5€/hlö (pannukahvit/tee/ mehu + nuotiorieska itse paistaen) la 14.7. klo 18.00 Kulttuuriosuuskunta Uulu: Sarvisuunnistus, LÄHTÖ Kallio­ klubin edestä, kesto n. 45 min. Sarvi tai torvi käteen ja menoksi! Koko perheen hulvaton metsäretki avaa sarvien ja torvien käyttötarkoituksia metsässä, jossa ne soivat ja kuuluvat parhaiten. Ei kun mukaan luomaan sarvikieltä ja etsimään aarretta!

Suunnistus ei vaadi ennakko-osaamista. Sopii kaiken ikäisille.

Poimintoja koko perheen ohjelmasta Tradilinnut Festivaalin omat musiikkilinnut avaavat Lasten Kaustisen ohjelman joka aamu mukaansatempaavilla leikeillä ja musisoinneilla. Tradilinnut kulkevat lastenteltan oppaina koko ohjelman ajan ja huolehtivat iloisella olemuksellaan siitä, ettei kenenkään tarvitse soittaa, laulaa ja tanssia yksin. Aina löytyy ainakin yksi siivekäs kaveri mukaan! ma 9.7. klo 16-16.45 Lastenteltan avajaiset ti-to 10.-12.7. klo 10.00 Päivänavaus la 14.7. klo 17.45-19.00 Lastenteltan loppuhulinat Mukulamatineat I ja II, Ottoset ja Näppärit Keskipohjanmaa-areena täyttyy tiistaipäivänä perinteiseen tapaan kahteen otteeseen tanssijoista ja soittajista, joista nuorimmat ovat vasta taaperoiässä.

Mukulamatinea I on Kaustisen Ottosten näyttävä tanssikonsertti ja Mukulamatinea II kokoaa yhteen sadat Näppärisoittajat ympäri maan. ti 10.7. klo 13.00 Mukulamatinea I: Kaustisen Nuorisoseuran MiniOttoset, PikkuOttoset, JunioriOttoset ja Ottoset vieraanaan Motoran Liipukat ja Vinhakat, Keskipohjanmaa-areena ti 10.7. klo 17.00 Mukulamatinea II: Satapäinen Näppärien joukko, eri ikäisiä pelimanneja ympäri Suomen, Keskipohjanmaa-areena Aila-Duo vie koko perheen liike- ja rytmimatkalle saamenmaan vuodenaikoihin. Harvinaisia inarinsaamenkielisiä lauluja kuullaan lastenteltalla suomalaisen kanteleen sekä saamelaisen rummun säestäminä. Aila-duo konsertoi sekä pitää yhden musiikkityöpajan. pe 13.7. klo 16.00, Lastenteltta la 14.7. klo 10.00 Saamelaismusiikin työpaja, Lastenteltta

45


Koko perheen Kaustinen 46

Pikkupapun Orkesteri

Esmeralda ja virkeät vasikat -yhtye esittää Mervi Heikkilän, Maria Korhosen ja Pia Perkiön runoja sisältävän kokonaisuuden ”Ruohonvihreä runosohva”, jonka musiikin on säveltänyt Susanna Kentala. Lavalla seikkailee iloinen Esmeralda -lehmä, joka harrastaa tanssia ja avaruuslenkkeilyä. pe 13.7. klo 11.00, Lastenteltta Kulttuuriosuuskunta Uulu perehdyttää lapsia ja aikuisia Suomen ja maailman musiikkikulttuureihin soitinten, laulujen, tanssien ja leikkien avulla. Uulu tuo jälleen monenlaista toimintaa ja äänimaisemaa Kaustisen festivaaliviikkoon. Vauvoille ja taaperoille suunnatun Rytmikylvyn ja sarvisuunnituksen lisäksi ohjelmassa on suosittu Chiwele ja jättiläinen -satuseikkailu, jossa yleisö pääsee värittämään äänimaisemaa itäafrikkalaisen kansantarinan päälle, sekä Tapiolassa -konsertti, jossa yleisö pääsee tutustumaan metsän antimista tehtyihin soittimiin sekä metsän eläviin kuten maahisiin. ma 9.7. klo 16.00 Chiwele ja jättiläinen, Lastenteltta ti 10.7. klo 16.00 Chiwele ja jättiläinen, Wiljami ke 11.7. klo 11.45 Chiwele ja jättiläinen, Lastenteltta pe 13.7. klo 17.00 Tapiolassa, Kalliopaviljonki

Lastenmusiikkiorkesteri Ammuu!

VUODEN YHTYE Lastenmusiikkiorkesteri Ammuu! Musiikkikasvatuksen ammattilaiset tuovat Lasten Kaustisen ohjelmaan iloista tunnelmaa Piippolan isännän ja eläinkatraansa keralla. Yhtyeen ohjelmisto on täynnä mielenkiintoisia, monipuolisia sekä tanssittavia kappaleita, joitten parissa koko perhe viihtyy rattoisasti. ti 10.7. klo 15.00, Keskipohjanmaa-areena ke 11.7. klo 18.00, Lastenteltta Pentti Rasinkangas & Jarmo Romppanen Suomeksi sekä på svenska Musiikkia lastenmusiikin ystäville. Pentti Rasinkangas on viihdyttänyt lapsia ja perheitä jo yli kolme vuosikymmentä kestäneen uransa ajan. Hänen laulujaan on laulettu päiväkodeissa ja kouluissa ja hänet tunnetaan useista muistakin yhtyeistä. Rasinkankaan laulut ovat etupäässä hauskoja, mutta sisältävät myös vakavampaa asiaa. Rasinkankaan aisaparina nähdään monipuolinen ja taitava, suorastaan virtuoottinen kielisoitinvelho Jarmo Romppanen. Pentti Russinkaka och Jarmo Romkaka: Musik för vänner av barnvisor. Pentti Rasinkangas har underhållit barn och familjer under hela sin karriär, som sträcker sig över tre decennier. Hans sånger har sjun-

gits i daghem och skolor och han är känd från flera andra ensembler. De flesta av Rasinkangas sånger är roliga, men de omfattar också allvarligare budskap. Rasinkangas slår denna gång ihop sina påsar med den skickliga, rentav virtuosa stränginstrumentalisten Jarmo Romppanen. ke 11.7. klo 11.30, Pelimannitalo to 12.7. klo 16.15, Lastenteltta Pikkupapun orkesteri on saavuttanut lyhyessä ajassa valtavan suosion isojen ja pienten puutarhureiden keskuudessa. Orkesterin lauluissa seikkailee iloinen, pieni kilpikonna Pikku Papu ystävineen. Lauluissa käsitellään ystävyyttä, iloa, kiukkua, ruoanlaittoa, toisten kanssa toimeen tulemista - koko elämän kirjoa! Orkesterin konserteissa lauletaan, leikitään ja tanssitaan yhdessä. Kirjailija-kuvittaja Liisa Kallion värikkäät kuvat ja lorut heräävät eloon musiikkikasvatuksen ammattilaisista koostuvan orkesterin mukaansatempaavissa konserteissa. pe 13.7. klo 15.00, Kaustinen-Sali la 14.7. klo 11.00, Lastenteltta


Jotta kaikilla olisi mahdollisuus elää hyvää arkea. Kaustinen, Pajalantie 4 Tervetuloa!

LASTENOHJA

AJAKSI KSI

JA NNINOHJAA KOULUNKÄY

I

HIEROJAKS

I RAINERIKS

T PERSONAL

JAAJAKSI

JÄSENKOR

AJAKSI

YRTTIHOIT

halpahalli.fi


Elävä perintö Kaikilla mausteilla kaustisella! Kansantanssi- ja kansanmuusiikki­ alan järjestöt ovat valinneet vuoden 2018 teemaksi Kaikilla mausteilla - elävät perinteet kansanmusiikissa ja kansantanssissa. Teemaa juhlistetaan luonnollisesti myös Kaustisella ytimekkäästi Elävä perintö -otsikolla. Teemavuosi liittyy kiinteästi Unescon yleissopimukseen aineettoman kulttuuriperinnön suojelemisesta sekä Euroopan Unionin Kulttuuriperinnön teemavuoteen 2018.

48

Festivaaleilla on mahdollisuus tutustua lähietäisyydeltä lukuisiin koti- ja ulkomaisiin aineettoman kulttuuri­ perinnön ilmiöihin - niin soivien luentojen, työnäytösten, konserttien kuin kansantanssiesitystenkin välityksellä. Juhlatunnelmaa entisestään nostattaa kesän kynnyksellä tehty päätös, jossa Suomi valitsi saunomisen ja kaustislaisen viulunsoiton Unescon aineettoman kulttuuriperinnön kansainväliseen luetteloon ehdotettaviksi kohteiksi!

Elävä perintö –teeman pääkonsertti la 14.7. klo 14.30 – 15.30 Keskipohjanmaa-areena Aineetonta elävää kulttuuriperintöä juhlistavassa konsertissa esiintyvät romanilaulun uranuurtaja, mestarikansanlaulaja Hilja Grönfors yhtyeineen, Sääksmäen Ritvalan helkakulkue kautta aikain –kokoonpano sekä tietysti kaustislaiset pelimannit. Juontajina aineettoman kulttuuriperinnön erikoisasiantuntija Leena Marsio sekä Kansanmusiikki-instituutin johtaja Matti Hakamäki. Perinteen ystäville siis makeaa mahan täydeltä! Elävän perinnön klinikka pe 13.7. klo 13.00 – 14.30 Museosali (Kansantaiteenkeskus) Tule hakemaan klinikalta vauhtia juuri sinun edustamasi tai harjoittamasi perinteen suojeluun! Klinikalla otetaan tunnin tehokäsittelyyn useampi elävän perinnön ilmiö ja pohditaan pienryh-

missä, miltä perinteen tulevaisuus näyttää, mitä uhkia siihen liittyy ja mitä annettavaa Unescon sopimuksella voisi perinteelle olla. Klinikalta osallistujat saavat mukaan tukun askeleen pidemmälle jalostettuja ajatuksia, ja samalla lykitään liikkeelle kansallista näkyvyyttä tarjoavia artikkeleita Elävän perinnön wikiluetteloon.


Kulttuuriperintöpolitiikka murroksessa -seminaari pe 13.7. klo 15.00 – 17.00 Museosali (Kansantaiteenkeskus) Suomalainen kulttuuriperintöpolitiikka elää vahvaa murroskautta! Kuluva vuosikymmen tullaan muistamaan aineettoman kulttuuri­ perinnön käsitteistön, toimintatapojen ja ajattelutavan vähitellen voimistuneena virtauksena, jossa kansanmusiikki-ilmiöt ovat alusta saakka olleet vahvasti mukana.

Kuinka kansanmusiikin ja kansantanssin ala voivat parhaiten valmistautua uuteen kulttuuriperintöajatteluun? Mitä koulut, museot ja muut yhteiskunnan instituutiot voisivat oppia alan ruohonjuuritason toimijoilta? Mitä on kulttuurinen kestävä kehitys? Miten saunominen ja kaustislainen viulunsoitto tulevat pärjäämään maailmalla? Seminaarin puhujina aineettoman kulttuuriperinnön erikoisasiantuntija Leena Marsio, Kansanmusiikki-instituutin johtaja Matti Hakamäki, kansanedustaja ja eduskunnan sivistys­valiokunnan puheenjohtaja Tuomo Puumala, Rauman kulttuuripäällikkö ja Suomen kansanmusiikkiliiton hallituksen puheenjohtaja Risto Kupari sekä toiminnanjohtaja Ira Vihreälehto Suomen kulttuuriperinnekasvatuksen seurasta. Seminaarin juontaa erityis­asiantuntija Antti Huntus Taiteen edistämiskeskuksesta. Seminaari on maksuton – paikkoja rajoitetusti! Ilmoittautumiset: anne.virkkala-harju@kaustinen.fi 040 168 7445

Kerro olevasi mukana haastekampanjassa käyttämällä hastagia #eläväperintö2018 ja #livingheritagechallenge2018

Osallistu teemavuoden ekampanjaan! #eläväperintö2018 -haast #eläväperintö2018 Kuka tahansa voi haastaa kenet tahansa somessa, tekstarilla, puhelimella, kirjeellä tai kasvotusten kokeilemaan mitä tahansa elävää perintöä teemavuoden aikana: Haasta ystäväsi laulamaan rekilaulua, työkaverisi tanssimaan masurkkaa tai kumppanisi tekemään mykyrokkaa. Tutustu esimerkiksi alueesi tai sukusi perinteisiin ja valitse sieltä mieluisin tai muuten haasteen ansaitseva perinne! Huolehdithan siitä, että vastaanottaja saa haasteen ja pyydä häntä jatkamaan haastetta. Parhaat kampanjaan osallistuneet ideat ja niiden toteumat palkitaan tammikuussa 2019.

49


Ravintolat ja kahvilat

PELIMANNITALO Vanha Kaustinen herää eloon Pelimannitalossa. Kuuluisaa kaustislaista juustopaistia tarjolla päivittäin klo 11-17. Kahvilatuotteita. Avoinna ma 15-02, ti-la 10-02.

FESTIVAALIRAVINTOLA Ruokaravintola tarjoaa maukkaita herkkuja buffetista lähiruoka- ja luomupainotuksella – valittavana päivittäin kolme eri vaihtoehtoa (myös kasvis). Runsas festivaaliaamiainen on tarjolla ti-su klo 8-10, lounas/päivällistarjoilu ti-la klo 11-20 (ma 13-20) ja pizzabuffet ma-la klo 20-22. Ravintolasta annokset myös mukaan! CAFÉ MONDO (K-18 ILTAISIN) Nauti livemusiikista ja monipuolisesta juomavalikoimasta festivaali-alueen ytimessä. Alaikäisille oma-alue. Avoinna ma 15-03, ti-la 10-03 TROKA (K-18) Trokassa raikaavat lukuisat akustiset jamit ja nurkkatanssit. Ravintolan ylätasanne on aina avoin vapaalle soittelulle ja alatasanteella tanssittavat erilaiset pelimanniyhtyeet! Ravintolasta on mahtavat näkymät koko festivaalipuistoon ja areenalle. Monipuolinen juomavalikoima. Avoinna ma 15-03 ja ti-la 10-03. KALLIOKLUBI Festivaalin perinteikäs klubi sijaitsee Kalliopaviljongilla. Nauti klubitunnelmasta ja kylmistä juomista mukavasti katon alla. Alaikäisille oma alue. Avoinna Ke klo 18.30-00.30, To klo 19.00-01.00, Pe klo 19.30-01.30 ja La klo 19.0000.00.

50

VIINITUPA (K-18) Viinitupa sijaitsee Pelimannitorin laidalla. Viinituvassa voit nautiskella tunnelmasta myös suuren, aurinkoisen terassin lämmössä. Viinituvassa on esiintyjiä iltaan saakka, niin sisätiloissa kuin terassillakin. Laadukas viinivalikoima kuuluu tuvan henkeen. Avoinna ma 15-02 ja ti-la 10-02. TANSSI- JA SEURUSTELU­ RAVINTOLA KESTIKIEVARI Uudistunut Kestikievari tarjoaa pitkien pöytien äärellä maistuvat ruoat ja tanssijalan vipattaessa mahdollisuuden myös tanssinälän tyydyttämiseen. Ruokia valmistavat Papa’s Smokery BBQ (BBQ lihalautasia ja hampurilaisia) ja Daniel’s Grillbar (Saksalaisia yrittibratwurstia hapankaalin kera, currywurstia currykastikkeen ja sämpylän kera sekä hampuriaisia luomujauhelihasta ja pulled porkia). Avoinna ma 15-00, ti-la 10-00. MARJAANANVILLEN KAFFILA Juhlapihan suositussa kahvilassa viihtyvyyden takaa akustisen Krenikkalavan ohjelmisto! Tarjolla kahvia ja teetä, virvokkeita sekä tietenkin pientä purtavaa, makeaa ja suolaista. Kahvilan vierellä on tunnelmallinen Juhlapihan lava ja tanssilattia. Avoinna ma 15-23, ti-ke 9-23, to-la 9-24.

VOHVELIKAHVILA Pihakahvila Mondon kyljessä. Valikoimissa mm. vohveleita, pehmistä ja lörtsyjä. KONSERTTIINA Kahvila Kansantaiteenkeskuksessa. Avoinna ma-la klo 10-22. JÄÄTELÖ & MAKEISET Festivaalipuiston kioskeista saatavilla kotitekoista tilajäätelöä, pehmistä sekä makeisia ja popcornia! FESTIVAALIPUISTON RUOKAKIOSKIT Keskipohjanmaa-areenan lähettyviltä löydät monenlaista syötävää pikkutunneille saakka! Valikoimissa mm. grilliruokaa, kalaruokia, kotiruokaa, kiinalaista ruokaa ja erilaisia makkaroita. Kysy myös kasvisruokaa ja lastenannoksia. Tapahtumaravintola EventPro Kotiruokalounaita lautasannoksina, kahvilatuotteita Kappelin grilli Paikallisen grillin herkut hampurilaisista makkaraperunoihin Kuusamon Kalaravintola ”MUIKKU & POTTU” Kalaruokia, vege-wokki Bun & Yen Premium Asian Food Kevätrullia, nuudeli- ja riisiannoksia

Vuoden festivaali­oluet ovat Mallaskuun Panimon panemat vehnäolut ja pils. Saatavana Trokasta ja Café Mondosta (rajoitettu erä).Myymälät, näyttelyt, työnäytökset ja muut 52

MYYMÄLÄT

JUHLAPIHAN BASAARI Avoinna klo 10-22, Juhlapihalla Idealahjat: Keittiö- ja kattaustuotteita sekä koruja Iloinen KettuLiini: Käsityönä valmistettuja naisten ja lasten vaatteita ja kankaita Inka Wasi: Bolivialaisia käsityöFESTIVAALIPUOTI Avoinna klo 10-22 tuotteita, tekstiilejä ja soittimia yläkoululla. Valikoima ihania festivaali- Johanna K. Design: Ekologiset tuotteita paidoista postikortteihin! neuleet lapsille ja aikuisille, asusteita, pehmoleluja TAITO CRAFT SHOP Avoinna klo Kansanlääkintäkeskus: Kaustislaista 10-22 yläkoululla. Käsityö-designia ympäri Suomen, keskipohjalaistuottei- jäsenkorjausta, hoitoesittelyjä Kauniston Taidelasi: Lasi- ja ta, materiaaleja ja tekemisen ideoita. helmikoruja, lasitöitä ARTRINKI Avoinna klo 10-19, yläKelttikorut 925: Kauneimmat kelttikokoululla Kaustislaista käsityötä paikan rut parhaasta 925-hopeasta! päältä! Mithu: Eettisesti valmistetut nepalilaiset käsityöt ja soittimet KOKKOTYÖSÄÄTIÖN MYYMÄLÄ Oriflame-edustus Satu Laasasenaho: Avoinna klo 10-19, Juhlapihalla Kosmetiikka- ja hyvinvointituotteita Kokkotyösäätiön omien tuotteiden Paulanka: Pellavaisia ja villaisia vaatmyyntipiste. teita ja asusteita sekä koruja FESTIVAALIALUEELLA kiertää karika- Sansaar: Laukkuja, huiveja, sisustustuotteita, pyyhkeitä, leluja, mattoja, tyyritaiteilija Freelance Tessa Astre. pannualusia, koruja Taidekäsitöitä Sirpa Salmu: SisustusFOLK SHOP Avoinna klo 10-22, yläkoululla Hyvä valikoima kansanmusiikkijulkaisuja, äänitteitä, kirjoja, soitintarvikkeita, piensoittimia ja festivaalituotteita. Toinen myymälä Kansantaiteenkeskuksessa.

tauluja, huovutettuja kortteja The Natural Beauty Shop: Käsintehtyä luomukosmetiikkaa ja reilun kaupan käsitöitä Vehkomäki Paula Design: Pellava-, batiikki-, puuvilla- ja villa-asuja


Näyttelyt, työnäytökset & muut

KANSALLISPUKUKLINIKKA Avoinna ma klo 16-21, ti-la 10-19 ja su 1015, yläkoululla Klinikalta pika-apua nappien ompelusta pukuhuoltoon, päähineiden pukemisesta paidan tärkkäykseen. SUOMEN KANSALLISPUVUT Avoinna ma-la klo 11-18, yläkoululla Föreningen Bragen ja Kansallispukukeskuksen näyttely, neuvontaa, materiaaleja ja tarvikkeita. SOITINRAKENTAJIEN MYYNTINÄYTTELY Avoinna ma-su 12-18, yläkoululla Myös pienimuotoinen huoltopalvelu sekä kieliä ja jousia myynnissä. Mukana Wetterstrand Instruments, viulunrakentaja Leif Kronqvist sekä Harmonikan huolto ja restaurointi Viljo Mannerjoki ja Inarin soitinverstas. SUUTARIMESTARI Paikalla klo 1018, Juhlapihalla Suutarimestari Tylli valmistaa perinnejalkineita käsityönä.

Työnäytöksessä voi seurata supikkaan ompelua ja muita työvaiheita. Mukana korjaustöitä varten perinteikäs poljettava Singer. SUOMEN KANSANSOITINMUSEO Avoinna klo 10-21, Museosali (Kansantaiteenkeskus) Perusnäyttelynä Perhonjokilaakson kansanmusiikin historia sekä pienoisnäyttely Paimensoittaja Teppo Repo. NAIIVIA TAIDETTA DALLMEIERKOKOELMASTA Avoinna ma-la klo 10-21, Kansantaiteenkeskus Esillä suomalais-saksalaisen lääkäripariskunnan Maija ja Volker Dallmeierin keräämä kokoelma, jonka he lahjoittivat Kaustisen kunnalle vuosituhannen alussa. Kokoelma sisältää eurooppalaisen naiivin taiteen keskeisiä teoksia eritoten 1960- ja 70-luvuilta. SATAVUOTIAS YÖ Soiva valokuvanäyttely Suomen sisällissodasta. Avoinna ti-la 10-21, Kansantaiteenkeskuksen Galleria Valokuvaaja Hanna Koikkalaisen soiva valokuvanäyttely käsittelee kuvin, sanoin ja äänin Suomen sisällissotaa ja sen kaikuja.

Sen keskiössä on sisällissodan kokemuksellisuus, vaietut tunteet, unohdetut yksityiskohdat, pusikoituneet joukkohaudat, aikalaiskuvien katseet ja arkiset muistot. Näyttelyssä on esillä arkistokuvia, arkistoäänitteitä, esineistöä sekä uusia kuvia tapahtumapaikoilta vuoden 1918 Suomessa. Dokumentaarisissa kuvissa ja installaatiossa yhdistyy kulttuurihistoria ja poetiikka, ja näyttelyä on inspiroinut kansanperinteen, tarinoiden, esineiden ja paikkojen välittämät muistot ja niiden kerroksellisuus. TAIVAAN LAASIJAT Taiteilija Anni Rapinojan suunnittelema ja paikallisten yhdistysten toteuttama yhteisöllinen sadan risuluudan taideteos Taivaan laasijat Kansantaiteenkeskuksen ympäristössä. Teos kuuluu Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaan ja on osa Leader-ryhmä Pirityisten ISSE-hanketta, joka innostaa maaseudun asukkaita kaunistamaan yhdessä omaa asuinja elinympäristöään.

53


På svenska Välkommen till den femtioförsta folkmusikfestivalen i Kaustby! KAUSTBY FOLKMUSIKFESTIVAL är den äldsta och största folkmusikfestivalen i Norden och den lockar årligen tusentals spelmän och dansare – både proffs och amatörer – för att vistas sju dagar i Kaustby, som är känd för sin traditionella musik och sina musiker. Nedan har vi litet basfakta på svenska för att hjälpa er att klara av de sju hektiska festivaldagarna och -nätterna.

pappersversion vid infobyrån under festivalveckan. DAGSBILJETT omfattar inträde till festivalområdet och till alla evenemang som finns i programbladet. Dagsbiljetten gäller från morgon till sista programpunkten på den dagen. Har man dagsbiljett behöver man inte köpa separat kvällsbiljett.

BARNBILJETT (7-15 ÅR) omfattar FESTIVALPROGRAMMET PÅ SVENSKA inträde till festivalområdet och till alla hittar du på vår webbsida kaustinen. evenemang i programbladet under en net och det finns också tillgängligt i dag. Barn under 7 år gratis!

BILJETTPRISER Måndag 9.7.

Dags- Kvälss- Barn biljett biljett *) 7-15 år FRI ENTRÉ!

Barn under 7 år

Tisdag 10.7.

32 €

27 €

8€

0€

Onsdag 11.7.

32 €

27 €

8€

0€

Torsdag 12.7.

37 €

32 €

8€

0€

Fredag 13.7.

37 €

32 €

8€

0€

Lördag 14.7.

37 €

-

8€

0€

Veckoslutbiljett fre-lö

65 €

-

-

0€

7-dagarsbiljett 9.-15.7.

155 €

-

40 €

0€

*) Kvällsbiljet efter kl 19 54

Fredag 13.7. kan du med Keskipohjanmaas och Perhonjokilaaksos förmånskort köpa dagsbiljett vid porten för 33 € (norm. 37 €). Med Kaiku-kortet kan du kösa ut biljett vid dörren.

KVÄLLSBILJETT gäller fr.o.m. kl. 19.00 (tisdag till fredag). Kvällsbiljetter säljs inte via förköp, endast vid dörren. SEPARATBILJETTER till Kallioklubben kan köpas vid dörren (10 €). Den som har dags-, kvälls- eller veckobiljett behöver ingen separatbiljett. VECKOSLUTSBILJETT är i kraft fre-lö under festivalveckan och omfattar inträde till festivalområdet och till alla evenemang nämnda i programbladet under dessa dagar. VECKOBILJETT gäller under hela festivalveckan och berättigar till inträde till festivalområdet och till alla evenemang i programbladet. Veckobiljett för barn är för 7–15-åringar. BILJETTFÖRSÄLJNING Under festivalen säljs biljetter vid portarna, Folkkulturcentret och musikgymnasiet. Vid porten kan du köpa dags- eller kvällsbiljett för dagen i fråga. Biljetter till andra festivaldagar finns till salu antingen vid musikgymnasiet (öppet kl. 9–20) eller Folkkulturcentret (öppet må-fre kl. 11-17). Tel. 0600 95020 (0,98 € /min+lna), myynti@lipputoimisto.fi


BETALNINGSMEDEL FÖR BILJETTER Förutom kort och kontanter gäller Virikeseteli-fritidssedel, Tyky-kultursedel, Smartum-kultursedel, Smartum-kort, kulturkortet Ticket Mind and Body samt Sportpass och Tyky Online som betalning. Assistent eller stödperson till innehavare av funktionshinderkortet får gratisbiljetter vid porten. INKVARTERING Festivalen erbjuder ingen publiklogi utöver spelmansinkvarteringen, men Kaustby erbjuder många inkvarteringsmöjligheter. Mera information på webbsidan kaustinen. net och från festivalens infobyrå i musikgymnasiet. INFOBYRÅN finns i musikgymnasiet under festivalen. Tel. +358 40 1701 966. FÖRSTA HJÄLPEN finns i högstadieskolan på festivalområdet. Tel. +358 40 7079 869. BARNAVÅRDSRUMMET finns i lågstadieskolan. FESTIVALPARKEN, som ligger i Kaustby centrum nära skolorna, är platsen där största delen av festivalens aktiviteter äger rum. Parken lämpar sig väl för hela familjen och den är känd för att vara ren, vårdad och trivsam. Keskipohjanmaa-arenan är parkens hjärta. FOLK SHOP finns i högstadieskolan. I Folk Shop hittar du ett bra urval av folkmusikpublikationer: skivor, böcker, instrument och tillbehör och naturligtvis festivalprodukter! Artister som kommit ut med nya skivor ordnar även överraskningsspelningar på Folk Shop! Finlands Folkmusikförbund och Folkmusikinstitutet ansvarar för Folk Shop i samarbete med festivalen. FESTIVALBODEN är festivalens egen butik. Den ligger i högstadieskolan. I butiken hittar du festivaltextilier och andra festivalprodukter.

TILL IHOLLA-SALEN, MAUNOS MAGASIN OCH KAUSTBYSALEN kommer du in med dags- eller kvällsbiljetter, till Kallioklubben även med separatbiljett. I salarna ryms ett begränsat antal åhörare. Publiken släpps in enligt ankomstordning. ÅLDERSGRÄNSER Restaurang Troka och Vinstugan 18 år, Kestikievari 18 år på kvällarna. Café Mondo och Kallioklubben har ett eget område för minderåriga. GARDEROBEN finns på musikgymnasiet, avsedd i första hand för instrument (gratis för spelmän).

PARKERINGSPLATSER finns vid musikgymnasiet på Meerbuschvägen och vid Folkkulturcentret. Parkeringen är gratis. Det finns ett begränsat antal platser så utnyttja gärna också andra parkeringsalternativ i centrum. Det finns särskilda parkeringsplatser för dem som uppträder eller arbetar på festivalen. Trafikövervakare vägleder på parkeringsplatserna. HITTEGODS Under festivalen finns hittegodsbyrån på infobyrån i musikgymnasiet. Efter festivalen kan man fråga efter hittegods på festivalbyrån eller på polisstationen i Kaustby.

HUNDAR är välkomna till festivalområdet men inte till restauranger, konsertsalar eller andra inomhusutrymmen (med undantag för ledhundar). Hundar ska hållas kopplade och ägarna ser till att avföring städas undan.

PORTAR Det finns två portar till festivalområdet: vid musikgymnasiet (Meerbuschvägen 1) och på centrumsidan, Spelmanstorget.

FESTIVALEN ÄR RÖKFRI. Rökning är tillåten endast inom begränsade, märkta platser på festivalområdet.

WLAN-NÄT i festivalparken erbjuds av KaseNet Oy.

TAXIN betjänar på Spelmanstorget. Tel. +358 40 7080 490. (Obs! Numret är i bruk endast under festivalveckan!)

CYKELUTHYRNING Vid infobyrån kan du hyra en festivalcykel för kortvarigt bruk. ÅTERVINNINGSPUNKTEN för festivalgäster finns utanför högstadiebyggnadens vägg. Dit kan du föra bioavfall, papper, kartong, glas, metall, batterier samt returflaskor och -burkar. TRANSPORT Den närmaste tågstationen är i Karleby (ca 45 km från Kaustby). Därifrån finns bussförbindelse till Kaustby. Tågtidtabellerna finns på VR:s hemsidor (www.vr.fi/sv). Då du stiger ut från tågstationen i Karleby finns busshållplatsen ca 50 meter till höger - där stannar ordinarie busslinjer samt Kaustbys egen festivalbuss (se tidtabeller s. X-X). Festivalbussens hållplats i Kaustby finns på Spelmanstorget. I Kaustby centrum finns skyltar som leder bilburna festivalgäster till området.

55


In English

Welcome to the 51st Kaustinen Folk Music Festival! KAUSTINEN Folk Music Festival is the oldest and the largest Nordic folk music festival, attracting thousands of amateur and professional folk musicians and dancers to Kaustinen every year. Kaustinen is well known for its music tradition, and for seven days in the summer it is the main gathering event for all enthusiasts of the scene. THE DAY TICKET gives entrance to the festival area as well as all events mentioned in the festival programme. The ticket is valid for the whole day and a separate evening ticket is not needed. CHILDREN’S DAY TICKET is available for kids between the ages of 7 and 15 giving access to the festival area, and to all venues and concerts in the festival programme for that day. Under 7-year-olds get in for free. THE EVENING TICKET is available for Tuesday-Friday, and is valid from 7pm until late. The evening ticket cannot be bought in advance. SEPARATE TICKETS are available for Club Kallio concerts and for the Siltatanssit open-air dance only. The ticket costs 10€, and they are available at the entrance. If you have a day ticket or an evening ticket, you don’t need a separate ticket for Club Kallio or for Siltatanssit dance. WEEKEND TICKET gives you access to the festival area, and to all the venues and concerts listed in the festival programme for Friday and Saturday. ALL-WEEK TICKET is valid for the entire festival week. It gives you access to the festival area, and to all venues and concerts listed in the festival programme. Children’s all-week ticket is available for kids aged 7 to 15.

56

TICKETS for Kaustinen Folk Music Festival tickets are sold through the Lipputoimisto ticket office. Tel. 0600 95020 (0,98 € /min+mpm), Mon-Fri 11am to 5pm. You can purchase tickets also online at www.lipputoimisto. fi, or from the Lipputoimisto service points. DURING THE FESTIVAL tickets are sold at the gates (only day and evening tickets for the current day), in the Folk Arts Centre, and at the ticket office at Kaustinen College of Music (open 9am – 8pm during the festival week). THE IHOLLA HALL, MAUNO’S GRANARY AND KAUSTINEN HALL CONCERTS are open to those who have a day or an evening ticket. Please, note that only a limited amount of persons fit into the halls. THE FESTIVAL PARK is the main festival area. It is situated at the centre of Kaustinen, around the local school buildings. The festival park is family-friendly, and famous for being a clean and pleasant environment. The Keskipohjanmaa Arena is the main stage of the festival and the heart of the festival park. ACCOMMODATION The festival organization does not provide accommodation services. There are many options which can be found at our webpage www.kaustinen.net. A printed version is also available at our info desk during the festival week. THE INFO POINT at the Kaustinen College of Music is located in the main lobby, tel +358 40 1701 966. FESTIVAL PROGRAMME IN ENGLISH can be found at our webpage www. kaustinen.net. A printed version is also available at our info desks during the festival week.

LOST & FOUND During the festival, there’s a Lost & Found service at the info point at the Kaustinen College of Music. After the festival, the found items are moved to the care of the Kaustinen Police Department. There’s a FIRST AID point at the secondary school building, next to the Music Hall. The contact phone number for the first aid is +358 40 7079 869. CHILD CARE ROOM is situated at the primary school building. THE AGE LIMIT for Restaurant Troka and the Wine Tavern is 18 years, and for Kestikievari 18 years in the evening. At Café Mondo and Club Kallio there is separate area for under 18-year-olds. FOOD & DRINK There are several bars and cafés, a buffet restaurant, fast food stalls etc. within the festival premises serving guests from early mornings to late hours. THE FESTIVAL IS SMOKE-FREE. Smoking is permitted on specific areas only. CLOAKROOM/INSTRUMENT STORAGE service is located in the Kaustinen College of Music. Please, note that the service is primarily for instruments. It is free of charge for festival performers. BIKE RENTAL There are rental bikes available for short term use. More information at the info desk. RECYCLING POINT Outside the secondary school building there is a recycling point for bio waste, paper, cardboard, glass, metal, batteries, and return bottles and cans.


At the Kaustinen secondary school building you’ll find the FOLK SHOP selling records, books, instrument accessories, small instruments, and festival merchandise. Many bands will perform surprise gigs there to promote their albums. Folk Shop is organised in collaboration with The Finnish Folk Music Association and the Folk Music Institute. FESTIVAL SHOP is the festival’s own merchandise shop. It is situated at the secondary school building. That is the place to get your own Kaustinen T-shirt.

You can find the bus timetable at the back of the festival programme. The festival busses stop just outside the festival area in Kaustinen. There are also signs around Kaustinen directing those arriving by car. PARKING around the festival area is free, and a limited amount of visitor parking space is available very close to the festival area (next to the Kaustinen College of Music and the Folk Arts Centre). There is a separate parking area for performers and festival staff. There are festival staff members guiding the traffic around the parking areas.

DOGS are welcome to the festival area, but they are not allowed in the restaurants, indoor concert venues, or other indoor areas. Dogs must be kept on a leash, and the owner is responsible for disposing of their dog’s waste.

You can find TAXIS during the festival by the main gate at the Festival Marketplace, or call +358 40 7080 490 to order one.

TRAIN/BUS CONNECTIONS The nearest train station is in Kokkola (ca. 45km). There is a bus connection to Kaustinen. The train timetables are available at www.vr.fi. There is a bus stop outside the train station, next to the old iron steam locomotive; this is where Kaustinen’s own FESTIVAL BUS as well as regular public busses stop.

There is a WLAN network available in the festival park, provided by KaseNet Oy.

GATES There are two main gates in the festival area, one next to the Kaustinen College of Music, and the other next at the Festival Marketplace.

Opening day monday July 9th is free of charge for everyone!

TICKETS Monday 9.7.

Children Day Evening Children under Ticket Ticket*) 7-15 years 7 years F R E E E N T R A N C E!

Tuesday 10.7.

32 €

27 €

8€

0€

Wednesday 11.7.

32 €

27 €

8€

0€

Thursday 12.7.

37 €

32 €

8€

0€

Friday 13.7.

37 €

32 €

8€

0€

Saturday 14.7.

37 €

-

8€

0€

Weekend Ticket Fri-Sat 65 €

-

-

0€

All-Week-Ticket 9.-15.7. 155 €

-

40 €

0€

*) Evening Ticket valid 7 pm onward


Ohjelmapoiminnat

5/5 Suomen kansanmusiikkikentän David Guettaksikin luonnehditun 5/5:n vahva akustinen biitti sekä iskevät riffit tarjoavat räjähtävää biletunnelmaa jokaiseen hetkeen. Kielisoitin­kudelman ottaessa vallan yleisössä kädet hakeutuvat vierustoverin takataskuihin, josta ne irtoavat vain taputtamaan vain taputtamaan, jotta yhtye soittaisi lisää. 5/5:n esikoisalbumi julkaistiin kesällä 2014 ja se on kuunneltavissa Spotifyssa. Yhtye valittiin Kaustisen Folk Music Festivalin showcase-sarjaan vuonna 2013. Yhtyeen jäsenet vaikuttavat myös muissa tunnetuissa kansan­ musiikki- ja tanssiyhtyeissä kuten Haka, Pirulainen, sekä Tanssiteatteri Hämy. Ke 11.7. klo 23.45 Iholla-sali La 14.7. klo 00.00 Café Mondo Akkapelimannit 30 vuotta Akkapelimannien juuret ovat syvällä Kaustisen maaperässä ja sen ainutlaatuisessa pelimannimusiikissa. Nämä muusikot ovat jalkautuneet vaikuttamaan ympäri Suomen, mutta suloinen kotiseuturakkaus saa yhtyeen naiset kokoontumaan joka kesä nisukaffien äärelle vaihtamaan kuulumisia, ja kasaamaan festivaalikeikkojen eloisat ohjelmat. Tämän vuoden 30-vuotisjuhlakonsertissa katsoja pääse todistamaan, millainen naisenergia Akkapelimannien soitosta, laulusta ja naurun raikumisesta syntyykään! Ke 11.7. klo 17.30 Iholla-sali

58

Alasdair Fraser & Natalie Haas (GB/US) Skotlantilaisen viulistilegendan Alasdair Fraserin ja kalifornialaisen sellistin Natalie Haasin musiikillinen yhteistyö tarjoilee täyden kattauksen intiimiä kamarimusiikkia ja huimaa tanssienergiaa. Kaksikko on räjäyttänyt festivaaleja ja konserttihalleja ympäri maailman yli 18 vuoden ajan ja nostanut perinteisen viulu- ja sellomusiikin tasoa. Duo jatkaa yleisön ilahdutta-

mista erinomaisella soitannalla ja lähes telepaattisella keskinäisellä yhteisymmärryksellä. Duon debyyttialbumi Fire & Grace voitti skotlantilaisen Grammya vastaavan levypalkinnon. Ensialbumin jälkeen kaksikko on julkaissut neljä muuta albumia. Keikkailunsa lisäksi duo on järjestänyt jousisoittajille leirejä useissa eri maissa. Nyt ensimmäistä kertaa Suomen kiertueellaan ja siis myös Kaustisella! Ma 9.7. klo 20.45 Iholla-sali Ti 10.7. klo 16.00 Café Mondo Alikylän pelimannit 50 vuotta Tämän perinteisen kaustislaisen pelimanniryhmän alkutaipaleet ulottuvat vuoteen 1968. Sieltä ajasta aina nykypäivään kaustislaista perinnemusiikkia vaalineet pelimannit ovat saaneet kunniaa voittamalla kaksi kertaa nuorten taidetapahtumassa, molemmilla osallistumiskerroillaan. Alikylän pelimannit ovat olleet mukana Kaustislaisen Messun kantaesityksen säestäjänä ja perinnepelimannit ovat musisoineet myös Kaustislaisessa Rapsodiassa kultaisella seitsemänkymmentäluvulla säestäen Hääkuoroa kaustislaisen Purppuripelimannien mukana. Alikylän pelimannien keikalla yhdistyy pelimannikulttuuri ja tunnelma vertaansa vailla! Pe 13.7. 10.30 Soittosali La 14.7. 13.00 Pelimannitalo Antti Kleemola Dives Kaustinen Sielukas laulaja-lauluntekijä Antti Kleemola ja Kaustisen pelimannitähdet Ville Ojanen, Markus Luomala, Juha-Matti Rautiainen ja Juho Puronaho yhdistävät voimansa! Kleemolan vahvat voimalaulut ja nostattavat radiohitit näyttäytyvät Kaustisella uudessa valossa. Luvassa on niin meneviä hittejä kuin koskettavimpia helmiäkin Kleemolan kolmelta sooloalbumilta. Ti 10.7. klo 22.30 Café Mondo

Artturi Peltokangas, kahden maan kansalainen Artturi Peltokangas syntyi Amerikassa Michiganin osavaltiossa v. 1898. Hän muutti 5 vuoden vanhana äitinsä ja kahden veljensä kanssa Suomeen ja perhe asettui asumaan Kaustisen Järvelään, Artun äidin syntymäkylään. Järvelässä vaikutti Artun nuoruusvuosina monta taitavaa pelimannia ja Viljami Jylhästä, Jylhän Konstan isästä, tuli Artulle tärkeä esikuva ja opettaja monen muun vanhemman pelimannin ohella. Arttu palasi vielä aikuisena Amerikkaan ja soitti siellä suomalaisten haaleilla tansseja setänsä Jussi Jylhän kanssa. Lopullinen koti oli kuitenkin tuttu Järvelän kylä, jonne hän asettui pysyvästi v. 1934. Amerikan vuosien vaikutus kuului Artun ohjelmistossa ja soittotyylissä. Artturi Peltokankaan sävelmiä kuullaan festivaaleilla hänelle omistetussa konsertissa, jossa yhteydessä julkistetaan myös Mauno Järvelän toimittama Artturi Peltokankaan nuottikirja. Esiintyjinä ovat Kaustisen pelimannit sekä tanssijat ja Artun elämästä tarinoi Antti Huntus. Wiljamissa alkavaa konserttia edeltää lyhyt square dance -esitys juhlapihalla ja tilaisuudesta poistutaan purppurin tahdissa. Pe 13.7. klo 12.00 Wiljami Avajaisjuhla Avajaisia vietetään tänä vuonna Keski-Pohjanmaan maakuntajuhlana Kaustisen 150-juhlavuoden merkeissä. Kunnan ja maakunnan puolesta terve­ tulosanat lausuu kunnanvaltuuston ja maakuntahallituksen puheenjohtaja Antti Mäkelä, valtionvallan tervehdyksen tuo elinkeinoministeri Mika Lintilä ja juhlapuhujana on Museoviraston pääjohtaja Juhani Kostet. Esiintymässä nähdään mm. satapäinen Näppärien joukko, Kaustisen Orkesteri johtajanaan Kaija Saarikettu, kansantanssiryhmä Ottoset ja juhlassa nimetään uudet mestarit. Ma 9.7. klo 17.30 Keskipohjanmaa-­areena


Désirée Saarela & Triskel Désirée Saarela & Triskel saa festivaali­ vieraan sydämen heltymään kansanmusiikkitulkintansa ja nykypäivän laulaja-lauluntekijä-perinteensä yhdistelyllä. Yhtye tarjoilee suloisen ajatonta ­tarinankerronnallista musiikkia, joka kulkee eri sielunmaisemissa. Yhtyeen viimeisin konserttikokonaisuus, Mellan Världar (Maailmojen välissä), vie kuulijansa mukanaan harvaan asutuilta seuduilta suureen maailmaan: maaseudulle, metsiin, peltojen yli merelle ja aina sieltä kaupungin sykkivään sydämeen. Laulujen melodinen puoli ja visuaaliset sanoitukset seikkailevat rohkeasti ­erilaisissa todellisuuksissa. Kuulija pääsee kokemaan näitä todellisuuksia eri paikoissa ja tilanteista niin kehollisesti kuin tunteen tasolla, jokainen omalla ja ainutlaatuisella tavallaan. Ma 9.7. klo 19.15 Café Mondo Ti 10.7. klo 14.00 Iholla-sali DJ KillaBeatMaker (CO) Festivaaliviikon lopetuksen kruunaa kaukaa Kolumbiasta saapuva tuottaja-DJ ja urbaanin bändin Radiocalienten perustaja KillaBeatMaker! Tämä DJ yhdistelee afroamerikkalais-kolumbialaisia rytmejä trooppiseen basson pauheeseen. Hän esittää omaa musiik-

kiansa laulaen, räpäten ja freesty­leten sekä soittaen venezualaista 4-kielistä instrumenttia: cuatroa. Lennokasta meininkiä siis luvassa! La 14.7. klo 22.15 Kallioklubi Duo Kenttälä & Tammela Duo Kenttälä & Tammela on toiminut vuodesta 2013. Yhtyeen tavoitteena on edistää, tuoda tunnetuksi ja tutkia suomenkielisen Pohjoiskalotin kansanlauluperinnettä. Ohjelmistoon kuuluu poliittisia arkkiveisuja, balladeja ja pilkkalauluja sekä lyyrisempää kuvaelmaa pohjoisen elämästä 1900-luvun alkupuolelta. Duon kesällä 2015 julkaistu debyyttialbumi tarjoaa teräväkatseisen kurkistuksen sadan vuoden takaiseen pieneen lappilaiseen kylä­yhteisöön, sen tapahtumiin sekä värikkäisiin hahmoihin. Aihepiiristä huolimatta Lars Leevi Lassilan lauluista koostuva levyn tuotanto on hämmästyttävän ajatonta. Duon pysäyttävät tulkinnat saavat kuulijan vuoroin hymyilemään, punastelemaan, ihastelemaan ja kauhistelemaan. Pe 13.7. klo 14.30 Keskipohjanmaa-­ areena, Pohjoisesta tuulee La 14.7. klo 20.00 Pelimannitalo Egotrippi Tämä vuosi on Egotripin, yhden Suomen rakastetuimman klassikkobändin 25-vuotisjuhlavuosi! Yhtyeen suurimpia hittejä ovat muun muassa Älä koskaan ikinä, Unihiekkaa ja Matkustaja. Näistä jälkimmäisin nimikkoalbumi poiki yhtyeelle ensimmäisen kultalevyn. Egotripin musiikki on vahvaa, perinteiseen käsityöhön nojaavaa kitara- ja lauluvetoista suomipoppia. Ohjelmisto sisältää isoja popbiisejä, energistä rockia, ja tuokiokuvamaisia tunnelmapaloja. Yhdistävänä tekijänä toimivat tunnistettavan bändisoiton lisäksi viimeisen päälle hiotut melodiat ja harmonialaulut. Pe 13.7. klo 21.00 Keskipohjanmaa-­areena

5/5 Katariina Sällylä

Chouk Bwa (HT) Chouk Bwa saapuu viihdyttämään festivaalivieraita Haitista omintakeisella mizik rasin-musiikkityylillä, johon kuuluvat perkussiot, vahvat lauluosuudet ja trooppinen tanssi. Yhtyeen mahtipontinen energisyys on ilahduttanut kuulijoita monilla suurilla festivaaleilla ympäri maailman, näistä esimerkkinä Roskilde, WOMAD ja Amsterdamin Roots-festivaali. Chouk Bwan pää­vokalisti ja runoilja Jean-Claude “Sambaton” Dorvil tulkitsee perinteisiä lauluja Länsi-Afrikan voodoon uskonnollisista riiteistä inspiroituneena. Ti 10.7. klo 16.30 Lastenteltta Ti 10.7. klo 18.00 Kaustinen-sali Ke 11.7. klo 21.30 Keskipohjanmaa-­areena

Antti Kleemola dives Kaustinen

Dj KillaBeatMaker (CO)


Ohjelmapoiminnat 60

Eldanka Eldanka on omintakeinen, originaali ja melodinen kitarainstrumentaaliyhtye, jonka tuotantoa on lähes mahdoton lokeroida. Yhtyeen saundiestetiikka on puettu 60-luvun rautalanka-asuun, vaikutteinaan amerikkalainen rytmimusiikki. Melodiset kappaleet vaihtelevat surf-riffeistä ja elokuvallisista tunnelmista aina tanssittavaan piikkilankafolkiin asti. Heidän ohjelmistonsa, joka on lähes kokonaan omaa tuotantoa, ilahduttaa myös perinteisen folk- ja kantrimusiikin ystäviä. Eldanka julkaisi albuminsa Twanging Tritones vuonna 2010, ja keväällä 2018 ilmestyi toinen albumi Bend or Stretch. Ti 10.7. klo 21.30 Wiljami Pe 13.7. klo 18.00 Kestikievari Pe 13.7. klo 22.30 Viinitupa Eroottisen kansanperinteen iltamat Suomalaisesta perinteestä ammennettua erotiikkaa tihkuva ilta johdattelee tutustumaan vanhan kansan intiimeimpiin mielenmaisemiin. Ruokottomat rekilaulut, railakkaat runolaulut ja julkeat junttalaulut raikuvat Turvalan uunilla -duon sekä Duo Pimperoiden luotsaamassa tapahtumassa, jonka tunnelmat vaihtelevat herkästä hervottomaan - eivätkä jätä ketään kylmäksi! Mukana myös Tarinankertoja Riikka Palosen ronskit jutut ja tanssittamispuolesta vastaa Paula Kettu. Ilta tuskin jättää ketään kylmäksi! La 14.7. Klo 21.00-00.00 Maunon makasiini Fanfaarit soimaan! - Friitin Laurin syntymästä sata vuotta Festivaaleilla muistetaan kaustislaissyntyistä trumpettitaiteilijaa Lauri Ojalaa eli Friitin Lauria, jonka syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi sata vuotta. Mauno Järvelä on koostanut Lauri Ojalan muistoksi konsertin, jossa estradille nousevat mm. Kaustisen Hääkuoro, Johanna Ojala-Haapala, Jani Klemola säestäjänään Matti Vähäkainu, Kaustisen pelimannit ja torviseitsikko. Ojalan suku on yksi

Kaustisen vahvoja pelimanni- ja muusikkosukuja. Friiti, virallisesti Fritiof, Ojala oli viime vuosisadan alkupuoliskon kuuluisia hääpelimanneja ja häntä on kiittäminen myös maamme eniten käytetystä hienosta häävalssista. Myös Friitin Lauri-pojasta tuli menestynyt ja kansainvälisesti palkittu trumpetisti. Trumpetinsoiton lehtorina yli 40 vuotta toimineesta Ojalasta sanottiinkin 1980-luvulla, että melkein kaikki Suomen trumpetistit olivat jossain vaiheessa olleet Ojalan opissa. Lisäksi hän johti elämänsä aikana useita orkestereita, puhallinyhtyeitä ja kuoroja. Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla Ojala nähtiin kapellimestarina, trumpetistina, viulistina, kanteleensoittajana ja laulajana. Festivaaliyleisölle Lauri tuli tutuksi juhlafanfaarin säveltäjänä ja monivuotisena esittäjänä yhdessä veljensä Raimo Ojalan sekä Matti Varilan kanssa. Ti 10.7. klo 20.00 Kaustinen-sali Folk All-in Band (SE) Folk All-in Band versioi ruotsalaista perinteistä kansanmusiikkia rytmisillä jousi- ja vaskisoittimilla, jotka saavat kuulijan letkeälle tanssituulelle. Yhtyeen musisointi luo illuusion siitä, että kuulija kokisi perinteisen kansanmusiikkisoitannan ensimmäistä kertaa. Karl-Johan Ankarblom, joka säveltää musiikkia myös kuninkaallisille ja klassisille orkestereille, perusti Folk All-in Bandin ilmaistakseen intohimonsa ruotsalaista perinnemusiikkia kohtaan. Folk All-in Band on juhla, jota et tule koskaan unohtamaan! Ti 10.7. klo 21.30 Keskipohjanmaa-­areena Ke 11.7. klo 22.30 Kallioklubi Folk Chapel Karikste (LV) Folk Chapel Karikste perustettiin Latviassa Aizkrauklen kaupungissa vuonna 2012. Muusikot pyrkivät suojelemaan ja edistämään perinteistä ja modernia latvialaista kansantanssia ja -musiikkia. He soittavat muun muassa viulua, latvialaista koklea (kanteleen

sukulaissoitinta), pianoa, mandoliinia, perkussioita ja sitraa. Yhtye on osallistunut lukuisille festivaaleillle Keski- ja Etelä-Euroopassa. Folk Chapel Karikste musisoi suurella rakkaudella. Ti 10.7. klo 16.30 Juhlapiha Ke 11.7. klo 12.00 Maunon makasiini To 12.7. klo 19.00 Kestikievari Fölk Fölk tarjoilee modernia ja moni­ ulotteista nykykansanmusiikkia, joka liplattelee tiukalla groovella genrerajojen yli. Nykykansanmusiikkiyhtye yhdistelee persoonallisesti elementtejä taide- ja elokuvamusiikista ja folk/ popista, mutta vaikutteita tulee myös triphopista sekä progressiivisen ja arkaaisen musiikin syövereistä. Musiikki on laajalti instrumentaalista . Tarkoin hiotut sävellykset ja sovitukset saavat aikaan paikoin orkestraalisen mahtipontisen vaikutelman. Yhtye julkaisi loppuvuodesta 2017 ensimmäisen levynsä, jonka sävellyksistä vastaa yhtyeen viulisti Sirpa Luoma. Pe 13.7. klo 13.30 Café Mondo Gamlakarleby Hornorkester Kokkolalainen GHO eli Gamlakarleby Hornorkester on perinteisestä torviseitsikosta ajan saatossa hiukan laajentunut puhallinpumppu, jonka vanhimmat nuotit ovat toista sataa vuotta vanhoja, uusin biisi tältä keväältä. Kaustinen-salissa GHO tunnelmoi kotimaisten ja vähän ulkomaistenkin kansansävelien parissa, mutta pistää myös esimerkiksi tangon tahtia festivaalikansan tossun alle. Pe 13.7. klo 20.00 Kaustinen-sali La 14.7. klo 15.00 Kestikievari La 14.7. klo 20.00 Juhlapiha haapoja & illmari kollektiivi haapoja & illmari kollektiivi sekoittelee modernia nykykansanmusiikkia räppiin, mataliin konekomppeihin ja urbaaneihin kaupunkiäänimaisemiin. Folk-räpiksikin kuvaillussa musiikkikeitoksessa menneiden runoilijoiden sanasto ja nykyihmisen kokemusmaa-


ilma juontuvat luontevasti yhteen sanojen seppä illmarin käsittelyssä. Mikko H. Haapojan sävellyksissä kaikuvat vaikutteet niin kansanmusiikista, indiepopista kuin konemusiikistakin. Vanhat kansansoittimet, harmoni ja jouhikot hengittävät uutta elämää nykypäivän runolaulun imussa. Vuonna 2013 perustetun yhtyeen uusin albumi Uusi maailma julkaistiin syksyllä 2017. Viisivuotisjuhlakonserteissaan kollektiivi yhdistelee kahden omaleimaisen albuminsa materiaalia ja tarjoaa kuulijoilleen vahvasti sykkivän livesetin ja matkan urbaanien ja juurevien äänimaisemien rajamaille. Pe 13.7. klo 22.00 Café Mondo La 14.7. klo 19.30 Kallioklubi Hannu Seppänen & co Hannu Seppäsen musiikkiura alkoi tasan 45 vuotta sitten Kaustisen juhlilla samana vuonna perustetun folkrockhenkisen yhtye Äimän riveissä. Seppäsen soolouran aikana on vuosien myötä syntynyt laaja lauluohjelmisto sekä erityisesti 2-riviselle haitarille sävellettyä musiikkia, jota on päässyt monen nykypelimanninkin ohjelmistoon. Hannu palaa Kaustisen festivaaleille tänä vuonna 20 vuoden tauon jälkeen ja tukena on yhtye, jossa laulun, huuliharpun ja vähärivisten haitareiden lisäksi soi ainakin viulu, kitara ja mandoliini. Konserteissa kuullaan Hannun musiikkia vuosien varrelta; vuoden teeman mukaisesti on luvassa myös luontoon liittyviä lauluja. Ke 11.7. klo 20.30 Café Mondo To 12.7. klo 13.00 Kraatari To 12.7. klo 20.15 Pelimannitalo Hei me tanhutaan taas! Kaustisen Nuorisoseuran Ottosten kansantanssi- ja musiikkiryhmät elävän tanssiperinteen äärellä tanssivat, soittavat ja laulavat joukkovoimallaan koko festivaaliviikon ajan. Viikon pääkonsertissaan MiniOttoset, PikkuOttoset, JunioriOttoset ja Ottoset veteraaneineen kolmivuotiaista keski-ikäisiin esittävät niin perinteistä kaustislaista

ja suomalaista kansantanssiperinnettä kuin uudempia koreografioita. Tuu kassohan! To 12.7. klo 13.00 Keskipohjanmaa-­areena Helene Blum & Harald Haugaard Band (DK) Tanskan ehdoton folk-diiva numero yksi, laulaja-lauluntekijä Helene Blum sekä huikaiseva viuluvirtuoosi ja mahtisäveltäjä Harald Haugaard saapuvat yhtyeineen ensimmäistä kertaa Kaustiselle! Tinkimättömällä ammattitaidolla työstetty kokonaisuus koostuu tanskalaista perinnettä uudistavasta raikkaasta musiikillisesta otteesta sekä myös taianomaisesta ja vangitsevasta läsnäolosta. To 12.7. klo 16.15 Café Mondo Pe 13.7. klo 22.00 Kallioklubi Helme Jauram (EE) Folkyhtye Helme Jauram perustettiin vuonna 1972 Tõrvassa, Etelä-Virossa. Yhtye soittaa konserteissa, järjestää kansanmusiikki- ja tanssijuhlia sekä säestää tanssijoita. Jauramin muusikot suosivat paikallisten virolaisten tekijöiden kansanmusiikkia. Helme Jauram kertoo rakastavansa kansanmusiikkia ja nauttivansa musiikin luomisesta yhdessä. Ke 11.7. klo 11.40 Soittosali Ke 11.7. klo 20.45 Juhlapiha To 12.7. klo 18.30 Troka Pe 13.7. klo 13.00 Kestikievari La 14.7. klo 14.45 Maunon makasiini Hilja Grönfors -kvartetti Mestarikansanlaulaja Hilja Grönfors jatkaa Suomen romanien laulujen tallentamisen ja tulkitsemisen tiellä. Kaustisen festivaaleilla julkaistavalla kolmannella albumillaan hän tulkitsee niin romanien perinnelauluja kuin mm. mestarillisen Arvo Valte Palmrothin rakastettuja lauluja. Kuulemme myös Hilja Grönforsin oman sävel- ja sanoituskynän jälkiä. Mistä tulemme –albumin laulujen tarinoissa kertautuu romanien perinteinen elämä sen

monissa muodoissa. Lapsesta saakka laulanut Hilja eli 50-luvulla perinteistä romaniperheen kiertolaiselämää joenvarsileireissä yöpyen. Rakkaudesta romanien musiikkiin syntyi idea laulujen keräämisestä ja työ on jatkunut jo vuosikymmeniä. Hilja Grönforsin tekemä perinteentallennustyö ja muukin ansiokas toiminta romanien kulttuuriperinteen hyväksi on tuonut hänelle tunnustuksena mm. Suomi-palkinnon. Hilja Grönfors kvartetin muut jäsenet ovat tuttuja monista suosituista suomalaisista yhtyeistä. La 14.7. klo 14.30 Keskipohjanmaa-­areena La 14.7. klo 18.30 Pelimannitalo Härät Muusikko Johanna Juhola sekä tanssijat Arttu Peltoniemi ja Jari Haavisto muodostavat työryhmän Härät, jonka uusi tanssiteos Liekeissä saa ensi-­ iltansa Kaustisella. Teos avaa silmät sukupuolettomalle tanssille, sisältäen akrobaattista ja herkkää tanssia virtuositeettiseen musiikkiin. Liekeissä -teoksen tavoitteena on muuttaa suomalaista kansantanssin paritanssikulttuuria kaikenlaiset tanssiparit sallivaksi ja leikkisämpään suuntaan sekä löytää visuaalisesti ja tarinallisesti uusia näkökulmia miesten paritanssiin kansantanssin liikekieltä hyödyntäen. La 14.7. klo 18.45 Keskipohjanmaa-areena Ida Paul & Kalle Lindroth Sattumalta syntynyt laulaja-laulun tekijä-duo on tavoittanut suuren yleisön herkällä tuotannollaan ja kaksikon yhteistyö tuntuu sujuvan mutkattomasti. Tämän tuoreen ja mielenkiintoisen parivaljakon luonnollinen soundi on vedonnut laajasti yleisöön: kaikki sinkut ovat striimanneet kultaa ja platinaa ja lisäksi he olivat ehdolla 2018 Emma-Gaalassa Vuoden tulokas -kategoriassa. Ti 10.7. klo 20.15 Café Mondo

61


Ohjelmapoiminnat

Ilo Ensemble Ilo Ensemble valloittaa lämpimällä soinnillaan ja välittömällä lavaesiintymisellään. Rohkeasti ja puhuttelevasti esiintyvä yhtye voitti Tampereen Sävelen kansainvälisen yhtyelaulukilpailun kesäkuussa 2017. Ilo Ensemblen sydän sykkii kansanmusiikille, improvisaatiolle ja teatterimusiikille. Yhtyeen intohimo on rekilaulu: kansan suussa syntynyt 1800-luvun populaarimusiikki. Ilo Ensemble tuo perinteen nykypäivään säveltämällä, sanoittamalla ja sovittamalla uusia elämänmakuisia rekilauluja. Rekilauluperinne ei ole pölyinen kuriositeetti, vaan hedelmällinen maaperä ja väkevä väylä ajatuksille, koskivat ne sitten salaisinta rakkautta tai yhteiskunnan kipeimpiä epäkohtia. Ilo Ensemble julkaisi debyyttialbuminsa Elo lokakuussa 2017. Ma 9.7. klo 19.00 Iholla-sali Ti 10.7. klo 18.00 Café Mondo Iltavilli vol. 2 Viime kesänä suuren suosion saavuttanut Iltavilli tulee jälleen. Yökatrillin pikkuveli on nyt vuoden vanhempi ja valmiina kasvamaan omiin rajattomiin mittoihinsa. Tämän interaktiivisen, yhteisöllisen tanssin hurmoksen kaikille kansantanssin ystäville tarjoilevat tanssivelho ja villitsijä Petri Kauppinen sekä tämän vuoden showcase-yhtye Maria Reikko & Best Case Scenario Band. Pe 13.7. klo 23.00 Keskipohjanmaa-­areena

62

Javier Sanchez Perez & Toni Jokiniitty (ES/FI) Javier Sanchez Perez on Suomessa asuva espanjalainen basisti sekä säveltäjä. Hän luotsaa flamencoa ja jazzia fuusioivaa Cuejero-yhtyettä. Perezin musiikilliset vaikutteet tulevat Latinalaisesta Amerikasta, Lähi-idästä ja nykyflamencosta. Kitaristi Toni Jokiniitty kuuluu kotimaisen flamencomusiikin tekijöiden kärkinimiin. Vuonna 2015 omista sävellyksistä julkaistu Promesa-levy kunnioittaa flamencon perinteitä unohtamatta omaa per-

soonallista otetta. Yhteiskonsertissa kuullaan virtuoottisia soolonumeroita ja intensiivistä improvisaatiota kahden maailmanmusiikin taitajan voimin. Ti 10.7. klo 22.45 Wiljami Javier Sanchez Perez: Pe 13.7. klo 22.00 Viinitupa La 14.7. klo 20.30 Pelimannitalon kahvio Toni Jokiniitty ja Tampereen flamencoyhdistys: Ti 10.7. klo 17.00 Juhlapiha Ti 10.7. klo 20.15 Maunon makasiini Jimmy Träskelin - Havaintovihkon sivuilta Laulaja-lauluntekijäpelimanni Jimmy Träskelin yhdistää kaksi rakasta harrastustaan syventymällä linturetkiensä tunnelmiin musiikin välityksellä. Uudet laulut ja soitteet puivat pelimanniuden ja luontoharrastuksen suhdetta ja tempautuvat myös vuoropuheluun Träskelinin retkillään tekemien äänitteiden kanssa. Ti 10.7. klo 17.00 Iholla-sali Pe 13.7. klo 18.00 Pelimannitalo Jonna Tervomaa & Jarkko Martikainen Kaustinen Special Tänä vuonna festivaalin House Bandin artistivieraat ovat pitkän linjan muusikot ja arvostetut laulaja-lauluntekijät, Jarkko Martikainen ja Jonna Tervomaa. Kummallakin on aikaisempaa kokemusta kaustislaisten kanssa musisoinnista, joten asetelma on herkullinen. Konsertissa kuullaan molempien sävellyksiä pelimannimuottiin väännettynä sekä Kaustinen House Bandin omaa tuotantoa ilman solisteja. Ke 11.7. klo 19.30 Keskipohjanmaa-­areena Juurakko Juurimusiikkia ja väkevää tarinan­ kerrontaa yhdistelevä Juurakko risteyttää suomenkielisen blueslaulannan ja perinteisen kotimaisen soittimiston railakkaalla skiffle-asenteella. Rouhea Juurakko-blues vie ajoittain syvälle rämeelle ja toisinaan tanssittaa kepeästi

laivan kannella. Yhtye ylittää musiikin tyylirajat riemukkaasti eikä kaihda eriskummallisiakaan tarinoita. Juurakko on juurilla ja mullassa kyynärpäitä myöten. Juurakko oli Etno-Emma ehdokkaana vuonna 2015 ensilevyllään “Lauluja kuistilta” ja on valloittanut myös liveyleisönsä huikealla meiningillään. Juurakko on julkaissut yhdessä Inkoon musiikin (IMU) kanssa kaksi albumia joista toinen ”Oi, Maalina” ilmestyi toukokuussa 2017. Pe 13.7. klo 23.30 Kallioklubi La 14.7. Klo 17.45 Café Mondo Kapela Maliszów (PL) Puolalaisesta Męcina Małan kylästä kotoisin oleva trio koostuu perheestä, jossa musiikki on kulkenut jo sukupolvien ajan. Isä Jan Malisz sekä tytär Zuzanna ja poika Kacper ammentavat musiikkiinsa inspiraatiota niin oman alueensa kuin muunkin Puolan kansanmusiikista. Yhtyeen musisoinnissa arkaaiseen tyyliin sekoittuu jazz- ja maailmanmusiikkivaikutteita sekä improvisaatiota. Omasta, vahvasta tyylistään tunnettu trio on kiertänyt maailman suurimpia kansanmusiikkija maailmanmusiikkifestivaaleja sekä ollut muun muassa kahdesti ehdolla Songlines Music Awardsin paras yhtye –kategoriassa. Pe 13.7. klo 17.30 Iholla-sali La 14.7. klo 15.30 Café Mondo Kaustislainen kavalkadi: Kolme kanttoria Kaustislaisen kavalkadin aiheena tänä vuonna ovat 1800-luvun maallikkokanttorit ja veisuu. Sisältö perustuu useisiin aitoihin lähteisiin ja ylöspanoa on ollut laatimassa Antti Huntus, useiden aiempien kavalkadien tarinanikkari. Mielenkiintoiseksi tarinan lähtöasetelmasta tekee tosiseikka, että seudulla vahvana vallinnut evankelisuus on oikeastaan tukenut pelimannikulttuuria, eivät ne ole olleet napit vastakkain. Pappi on opettanut kansalle purppuria eikä pelimannien soitto olekaan ollut syntiä. Keskipohjanmaa-areenalla


Kesäyön ikkuna Kertomus henkiolento Korpelan tytöstä ja kesäkotiinsa palaavasta kuvataiteilija Veikko Vionojasta. Se on monologinäytelmä arjen maagisuudesta; varovainen kurkistus mahdottomien ja mahdollisten tarinoiden kapeasta raosta. Veikko Vionojan tiedetään kuunnelleen sekä pelimannimusiikkia että taidemusiikkia maalatessaan. Monologissa taidemaalarin toivemusiikista vastaa duo Siiri Virkkala & Mauno Järvelä. Pääosissa nähdään Marinanne Oivo ja Osku Haavisto. Ohjaus Mirka Mylläri. Käsikirjoitus Antti Huntus. Lavastus Jussi Kalliokoski. Ma 9.7. klo 19.00, Maunon makasiini Ma 9.7. klo 00.00, Maunon makasiini Keuruun pelimannit sekä Haapamäen Sekakuoro ja Pelimannit: Vesistöjen ylistys yhteislaulukonsertti Suomi on satojen tuhansien järvien ja jokien maa. Vesistöjen innoittamana pelimannien ja säveltäjien soittimista ovat virranneet niin laulut kuin instrumentaalikappaleetkin. Mikäpä paremmin kuvastaisi järven tunnelmia kuin valssit. Joet ja kosket saavat herkemmin humpan tai foksin tahdin. Kosket ja meri ovat taas usein ihmisen mielialan kuvastajia. Moni konsertin lauluista kertoo myös varsin pelkistäen puhtaasta

luontokokemuksesta. Vanhan tanssimusiikin ikiaikainen teema on kuitenkin rakkaus. Niinpä tämänkin konsertin laulut usein vertaavat vesistön kauneutta rakkauden kohteeseen. Yleisölle heijastetaan laulujen sanat näkyviin, joten kaikki halukkaat voivat yhtyä vesistöjen ylistykseen pelimannien ja kuoron kanssa. Vesistöjen ylistys yhteislaulukonsertti Pe 13.7. klo 13.30 Pe 13.7. klo 17.30 Wiljami Keuruun pelimannit ja Haapamäen Sekakuoro & Pelimannit To 12.7. klo 22.15 Juhlapihan tanssit Pe 13.7. klo 14.00 Yhteislaulunuotio Kokkolan Lauluveikot 90 vuotta! Kokkolan Lauluveikot juhlivat 90-vuotista taivaltaan myös Kaustisella! Kaustinen-salin lavalla kuullaan Kokkolan Lauluveikkojen 30-henkistä pääkuoroa ja Hehku Ensemblea sekä näiden yhdistelmää. Hehku Ensemblen muodostavat pääkuoron taiteelliset johtajat Mari Sillanpää, Heli Uusimäki ja kuorolaiset Kari Kalliokoski ja Olli Lehtimäki. Vaikka kuoro on kunnioitettavassa vanhusiässä, ohjelmisto on kaikkea muuta kuin vanhaa! Kuoron matkassa pääsee aikamatkalle koti- ja ulkomaisen populaarimusiikin maisemiin, kun kyydissä fiilistellään iskelmän kulta-aikojen helmien kanssa, kurvataan kiihkeälle kuusikymmentäluvulle ja maistellaan, miten Manserock sopii mieskuoron huulille! Suuri osa konsertin sovituksista ovat taiteellisten johtajien käsialaa, jotka juhlivatkin samalla kymmentä vuottaan Lauluveikkojen ohjaksissa. Kokkolan Lauluveikot kutsuvat kaikkia mukaan ravistelemaan käsityksiä pönöttävästä mieskuorosta.Ysi­kymppinenkin jaksaa vielä tanssittaa! Pe 13.7. klo 12.30, Keskipohjanmaa-­ areena, Lauluja meiltä ja meirän krannista Pe 13.7. klo 18.00, Kaustinen-sali

Jonna Tervomaa ja Jarkko Martikainen E.sko Keski-Vähälä

nähdään jälleen mahtava joukko kaustislaista osaamista: monikymmenpäinen pelimanniryhmä sekä Häälaulajat johtajanaan Merja Wirkkala. Kavalkadissa nähdään myös elementtejä purppurista Jarkko Peltolan ohjaamien tanssijoiden esittämänä. Tarinaa lavalla kuljettaa Harri Tastula. Konserttimuotoisen kavalkadin musiikin on koonnut ja harjoituttanut mestaripelimanni Mauno Järvelä. Kaustisen kavalkadi on ollut olemassa yhtä kauan kuin festivaalikin, nyt kaustislainen perinne ja osaaminen marssitetaan Areenalle jo 51. kertaa. To 12.7. klo 17.15 Keskipohjanmaa-­areena La 14.7. klo 16.30 Keskipohjanmaa-­areena

Kesäyön ikkuna


Ohjelmapoiminnat 64

Konsta Jylhä -kilpailu Konsta Jylhä -kilpailussa mittelöidään tänä vuonna muinaissuomalaisuuden merkeissä. Maanantaina käytävässä semifinaalissa ja tiistain finaalissa kohtaavat pienyhtyeet kansanmusiikin huipulta. Kilpailun järjestää Pelimannitalo yhteistyössä Kansanmusiikki-instituutin kanssa. ma 9.7. klo 19.00 Pelimannitalo ti 10.7. klo 16.00 Pelimannitalo ke 11.7. klo 13.30 Iholla-sali (Voittajien konsertti) Kustaan laulu Kustaan laulu esittää sata vuotta sitten vankileirillä kuolleen euralaisen Frans Järvisen arkkiveisuja, joita hänen poikansa mestaripelimanni Kustaa Järvinenkin pienenä poikana laulaen kaupitteli. Arkkiveisujen kautta kerrattiin ajankohtaisia tapahtumia, kritisoitiin valtaapitäviä, juoruiltiin ja kerrottiin tarinoita: niihin mahtui koko kylä ja elämä, niinpä tunnelmakin vaihtelee haikean surkeista balladeista ja valsseista riehakkaisiin pilkkalauluihin. Sovitukset ovat Timo Katilan ja Risto Kuparin ja soitinkavalkadi laaja: perinteikkäät harmoni ja kontrabasso saavat rinnalleen muun muassa bassoklarinetin ja käyrätorven. Pe 13.7. klo 11.30 Pelimannitalo Kyläsoitto Puumalassa Perinteinen kyläsoitto ja ulkokaustislaisten juhla Kaustinen 150-juhlavuoden merkeissä soi tänä vuonna historiaa huokuvassa Puumalan Lautamiehentalon pihapiirissä. Lautamiehentalo on maineikas esimerkki kaustislaisesta rakennuskulttuurista. Perimätiedon mukaan talo rakennettiin vuoden 1756 vaiheilla. Tunnelmalliseen pihapiiriin on koottu kyläläisten omia esityksiä. Ohjelmassa on mm. Puumalan Purppuriryhmän hääperinne-esitys Morsiamen haku, kyläkuoro, Ala-kylän pelimannit sekä tarinaa kylän urheilumenestyjistä vuosikymmenten ajalta. Juhlassa Kaustisen kunta nimeää myös vuoden ulkokaustis-

laisen. Juhlavan kyläsoiton järjestää Puumalan kyläyhdistys Kyläkeidas. Talo sijaitsee osoitteessa Puumalantie 167, Kaustinen. To 12.7. klo 10.30 Lautamiehentalo La Riippa Group Muutama vuosi sitten perustettu, folk- ja maailmanmusiikkivaikutteita yhdistelevä nuorten ammattilaisten pohjalaiskokoonpano julkaisi keväällä ensilevynsä Dirty Work. Energisen yhtyeen kantaaottavat laulut ovat laulusolisti Jessica Riipan kynästä. Ke 11.7. klo 22.30 Café Mondo Laulu- ja Soittoyhtiö Rempallaan: Malmstenin malliin! Laulu- ja soittoyhtiö Rempallaan on eri puolelta Suomea tulevista esiintyjistä koostuva mutkaton sakki, joka on tänä vuonna erikoistunut Molli-Jorin eli Georg Malmstenin musiikkiin. Kaustiselle porukka tulee komealla ohjelmistolla, jossa kajahtavat sävelet Leilasta Riepumattoon ja Vetoketjusta Lasten liikennelauluun. Solisteina ovat Eki Luumi, Jussi Asu, Junnu Korhonen, Jaana-Stiina Ala-Korpi sekä Roikastatajat. Kapellimestarina on Jukka Heinonen. Rempallaan-ryhmä viihdyttää festivaaliyleisöä Molli-Joriin littyvällä tanssiohjelmalla, yhteislaulutilaisuudella sekä iltamilla. Ma 9.7. klo 23.30 Keskipohjanmaa-­ areena, tanssit Ti 10.7. klo 21.15 Café Mondo, yhteislaulukonsertti Ke 11.7. klo 18.00 Maunon makasiini, Iltamat Malmstenin malliin! Lilla Spelmanstämman Suomenruotsalaisella pelimanniperinteellä ja Kaustisen sekä sen lähialueiden välillä on ollut vahva yhteys jo vuosisatojen ajan. Sävelmät ovat kulkeutuneet ja vaikuttaneet pohjalaiseen hää- ja musiikkiperinteeseen. Tänä vuonna Kaustisen perinteiseen keskiviikon Lilla spelmanstämman -kokonaisuuteen saapuu useita suomenruotsalaisia kokoonpanoja kuten Karlebynejdens spelmasgille,

Småbönders spelmanslag, Fiddlarna, Pietarsaaren spelmanslag sekä Nedervetil hornorkester. Päivän aikana suomen­ruotsalainen musiikkiperinne on muiltakin osin vahvasti esillä. Ke 11.7. klo 16.00 Wiljami Ke 11.7. klo 18.00 Pelimannitalo Ke 11.7. klo 18.45 Troka Ke 11.7. klo 20.00 Soittosali Ke 11.7. klo 21.30 Kestikievari Lukas Kristo: Harmonistics Lukas Kristo on helsinkiläinen Sibelius-Akatemiassa opiskeleva muusikko, multi-instrumentalisti ja säveltäjä. Hän yhdistelee musiikissaan rohkeasti kansanmusiikkia folkkiin, poppiin ja maailmanmusiikkiin sävyttäen niitä esimerkiksi elektroniikalla. Kriston konsertti Harmonistics on äänien maailma, jonka juuret kurottuvat muinaisiin itämerensuomalaisiin sävelikköihin. Polkuharmoonin ja elektroniikan yhdistelmässä hengittävä akustinen värähtely laajenee sähköiseksi minuutti minuutilta syvenevän sävelkudelman viedessä matkalle pään sisään. To 12.7. klo 20.15 Wiljami La 14.7. klo 13.00 Kaustinen-sali LynxGong -konsertti “Kaikuja ilvesten metsästä” Kuulijat pääsevät sadunhohtoisiin sammalikkoihin tumman kuusen juurelle, ilvesten kotimetsään. Villin luonnon kaiut kuljettavat osallistujat valvetilasta rentouttavan unen rajamaille. Koet ukkosen matalan kuminan, tunnet kevätauringon kirkkauden ja aistit ensi lehtien avautumisen keväisessä metsässä. Vai kuuletko sittenkin ilveksen kehräyksen tai valaan kutsun merten syvyyksistä? Yhtä kaikki. Kuulija saa upota oman mielensä metsikköön LynxGongin äänimaiseman johdattamana. Esityksen äänimaailma kumpuaa Ilveskeskuksen gongien, didgeridoon, zenko-rummun, pohjoisamerikkalaisen puuhuilun ja perkussioiden äänikudoksista. To 12.7. klo 13.00-13.30 Museosali


mammantytöt! mammantytöt! on eloisa pelimannikaksikko, joka selvittää sinulle, mitä Cool Finnish folk tarkoittaa. He pitävät huolen omien sanojensa mukaan yhdestä ihmisen tärkeimmästä perustarpeesta eli glitterin riittävästä saannista. mammantytöt! hurmaa yleisön kimaltavalla perinteentulkinnallaan ja saa kuuntelijan janoamaan yhä enemmän glitteriä. Vahva duosoitto, puhdas stemmavihellys ja naisten ainutlaatuiset, täydellisesti yhteen kietoutuvat lauluäänet tarjoavat kuulijalle rouheaa, pehmeää ja riipaisevaa musiikkia. Heidän tuotantonsa on yhdistelmää hennon kauniista ja modernista kansanmusiikista ripauksella huumoria. Pe 13.7. klo 18.45 Café Mondo La 14.7. klo 16.15 Iholla-sali Maria Kalaniemi & Eero Grundström Ruotsin kuninkaallisen musiikki­ akatemian jäseneksi vastikään valittu harmonikkataiteilija Maria Kalaniemi ja monipuolinen lahjakkuus säveltäjä, harmoninsoittaja ja huuliharpisti Eero Grundström muodostavat upean duon, jonka konsertissa soivat suomen­ ruotsalaiset balladit, tunteikkaat tangot, maagiset menuetit ja omat sävellykset. Tuulen piiskaamat purjeet ja sinisten

Markku Lepistö Markku Lepistö on yksi suomalaisen vähärivishaitarin parhaista taitajista. 30-vuotisella urallaan hän on musisoinut lukuisissa eturivin kansan­ musiikkiyhtyeissä. Nyt hän musisoi Kaustisella ensimmäistä kertaa soolona. Markku Lepistö esittää konsertissaan soolokappaleita mm. tuoreelta ja kiitetyltä SOLOS-levyltään. Lepistön palkeissa monet eri musiikkityylit sulautuvat mielenkiintoisiksi ja kauniiksi sävelteoksiksi, mutta pohjalta voi kuitenkin alituisesti kuulla vahvan perinnetietoisuuden. To 12.7. klo 18.30 Café Mondo Meriheini Luoto Meriheini Luoto on uniikki viulisti ja säveltäjä, joka poimii sävelkieleensä vaikutteita mm. kokeellisesta musiikista, äänitaiteesta ja pohjoismaisesta kansanmusiikista. Työskentelyn pohjana toimii usein improvisointi, sointisävyjen etsiminen, kokemuksellisuus ja intuitio. Temaattisten kokonaisuuksien tekeminen on Luodon vahvinta osaamisaluetta. Useat teokset syntyvät yhteistyönä eri taiteenlajien tekijöiden kanssa ja ääneen yhdistyy mm. valokuvataidetta, liikkuvaa kuvaa ja valosuunnittelua. Teosten aiheina toistuvat erilaiset luontoon ja ihmismieleen liittyvät ilmiöt. Luodon debyyttialbumi Metsänpeitto julkaistiin syksyllä 2017 ja teos oli ehdolla vuoden 2018 Teosto-palkinnon saajaksi. Pe 13.7. klo 19.00 Wiljami La 14.7. klo 13.00 Kaustinen-sali

Tania Archieri

Markku Lepistö

La Riippa Group Henri Rinta-Koivula

Maija Kauhanen Maija Kauhanen on valovoimainen artisti ja virtuoosimainen yhden naisen orkesteri. Kauhaselle viime vuosi oli voittoja täynnä: Kritiikin kannukset, Etno-Emma, Etnogaalan Vuoden tulokas ja Kanteleliiton Vuoden kantele –palkinto puhuvat puolestaan, ja hänen uransa on kansainvälisessä nosteessa. Monipuolinen multi-instrumentalisti, laulaja, säveltäjä, sanoittaja ja sovittaja konsertoi ahkerasti eri puolilla maailmaa. Tänä vuonna Maijaa viedään muun muassa Japaniin, Saksaan, Unkariin ja Portugaliin. Ke 11.7. klo 18.00 Café Mondo Pe 13.7. klo 20.00 Kallioklubi

vaarojen kutsuvat sylit vievät kuulijan maagiselle matkalle musiikin siivin. Duon tuorein levy Svalan julkaistiin huhtikuussa 2017 ja sai ylistetyn vastaanoton pysytellen viisi kuukautta arvostetun World Music Charts Europe -listan kymmenen parhaan joukossa, kohoten välillä myös paalupaikalle. Ke 11.7. klo 14.00 Café Mondo To 12.7. klo 14.30 Pelimannitalo

Mammantytöt Kirsi Niemelä

to 12.7. klo 15.00-15.30 Museosali to 12.7. klo 17.00-17.30 Museosali

LynxGong ”Kaikuja ilvesten metsästä”


Ohjelmapoiminnat 66

Motora Pohjois-Karjalan kansantanssiylpeys Nuorisoseura Motora viettää 50-vuotisjuhlavuottaan ja saapuu Kaustiselle väellä ja voimalla, tuoden taiturimaiset tanssijat ja pelimannit lämmittämään festivaaliyleisön sydämiä aidolla, perinteistä kiinni pitävällä, mutta tuoreella tanssin ilmaisuvoimallaan karjalaista kansantanssi- ja musiikkiosaamista. Juhlavuoden uuden ohjelmiston lisäksi kansantanssin ystäviä hemmotellaan Motoran Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi valmistuneella, menestystä niittäneellä tanssiteatteriteoksella Sadan vuoden rakkaustarina. Ma 9.7. klo 20.00 Keskipohjanmaa-­areena Ti 10.7. klo 13.00 Keskipohjanmaa-­areena Ti 10.7. klo 19.00 Keskipohjanmaa-­areena Ke 11.7. klo 15.00 Keskipohjanmaa-­areena Ke 11.7. klo 18.30 Juhlapiha Muistojen Kaustinen -konserttisarja Jo pitkään jatkununeessa konsertti­ sarjassa sukelletaan pelimannimusiikin ja pelimanniuden ytimeen, kaustislaisten kylien elämään ja sukupolvelta toiselle välittyvään musiikin ja tanssin perinteeseen. Tätä perinnettä on Suomi päättänyt ehdottaa myös Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon vuonna 2020. Useat kyläyhtyeet ovat jo yli 50-vuotiaita ja onhan kylissä soitettu jo kauan ennen yhtyeiden perustamistakin. Mitkä voimat kantavat perinnettä edelleen, mikä vaikutus eri kylien henkilöillä on musiikkiin, millaisia tyylillisiä eroja kylien soitossa kuuluu, mitä legendaarisilla pelimanniyhtyeiden kiertueilla tapahtui, mikä yhtye esiintyi jopa Ruisrockissa ja lopuksi: mitä erikoista Kaustisen maaperässä tai vedessä on, kun musiikki versoaa elinvoimaisena vuosisadasta toiseen, sukupolvien yli

ja lukuisilla eri kylillä? Tunnelmallisissa Muistojen Kaustinen- konserteissa päästään kaustislaiseen sielunmaisemaan, hirtehiseen huumoriin ja ­musiikkiin juontajien sekä kyläyhtyeiden lämpimässä huomassa. Pelimannitalon iso tupa Ti 10.7. klo 12.00, Kaustisen Purppuripelimannit, juontajana Terttu Hanhikoski Ke 11.7. klo 13.00, Salonkylän pelimannit, juontajana Pauliina Laakso To 12.7. klo 13.00, Nikulan Pelimannit, juontajina Heikki Nikula ja Maria Pulakka Pe 13.7. klo 13.00, Valon pelimannit, juontajana Panu Valo La 14.7. klo 13.00, Alikylän pelimannit Nikolai Blad Nikolai Blad, suomalainen laulaja-­ lauluntekijä, on julkaissut viisi albumia, joista viimeisin on Kotiinpaluu (2017). Blad laulaa ihmisen ja luonnon erilaisista suhteista, sodasta, kodittomuudesta, kotiinpaluusta, läheisen kuolemasta ja paluusta luontoon sekä perunoista ja lapiostakin. Mielenkiintoisen artistin lauluja valaisevat huumori ja myötätunto ja hänen ilmaisukykynsä laulajana on yhä laajentunut ja rikastunut. Musiikin melankolia ei ole monotonista vaan se säästää aina kuulijansa ikävystymiseltä. To 12.7. klo 15.00 Iholla-sali Pe 13.7. klo 19.45 Café Mondo Okra Playground Okra Playground yhdistää perinteiset instrumentit moderniin äänimaisemaan, pelkistettyyn estetiikkaan ja maalaileviin lauluharmonioihin. Musiikki ponnistaa suomalaisesta kansanperinteestä, kurottautuen niin elektroon, pop-musiikkiin kuin jazziinkin. Lopputulos muodostaa hypnoottisen poljennon, josta huokuu mystinen energia ja maailmanmusiikkien soundit. Yhtyeen toinen levy Ääneni yli vesien ilmestyi maaliskuussa saavuttaen ylistäviä arvioita kansainvälisesti. Okra Playground on

kerännyt täysiä yleisöjä aina Malesian Rainforest World Music Festivalilta Flow Festivaliin sekä esiintynyt ainoana suomalaisena showcase-artistina vuoden 2016 WOMEX World Music Expossa. Konsertti on osa Kanteleliiton KanteleFest-konserttisarjaa ja konserttia tukee Kanteleliitto. To 12.7. klo 22.15 Keskipohjanmaa-areena La 14.7. klo 21.00 Kallioklubi Omiri (PT) Mainetta maailmalla ansaitusti niittänyt Omiri on luovalla ja omaperäisellä tavalla saanut jalostettua portugalilaisesta kansanmusiikista upean ja modernin kokonaisuuden. Perinteisiä portugalilaisia rytmejä on aseteltu eurooppalaisia perinteen muotoja vasten ja näiden kokonaisuus on jalostettu elektroniikkaa hyväksi käyttäen ihan uudenlaiseksi. Avainviulua ja kieli­ soittimia sekä perinnesampleja. Ti 10.7. klo 23.30 Keskipohjanmaa -areena Ke 11.7. klo 19.00 Kallioklubi Onni Rajaniemi Onni Rajaniemi on nuori helsinkiläinen laulaja-lauluntekijä, jonka ensimmäinen albumi Syksy julkaistiin kesällä 2017. Rajaniemen musiikissa yhdistyy nykyaikaisen folkmusiikin tarinankerronta, suomalaisen kansanlaulun perinne, sekä kaikki mahdollinen musiikki, joka sattuu lauluntekijää inspiroimaan. Rajaniemen lauluissa ikiaikaset murheet, toiveet ja kaunokielisyydet yhdistyvät aikuisuuden kynnyksellä kiikkuvan nuoren miehen nykyhetkeen täynnä valoa, pelkoa ja rakkautta. Kaustisella Rajaniemi esittää myös uutta ohjelmistoaan, joka pohjaa suomalais-ugrilaiseen lauluperinteeseen, niukalla säestyksellä ja ilman. Ma 9.7. klo 22.00, Iholla-sali Ti 10.7. klo 19.00, Wiljami Ke 11.7. klo 18.00, Santerin kabinetti


Orivesi All Stars Orivesi All Stars on Suomen suurin pelimanniorkesteri, joka on toiminut vuodesta 2011 alkaen Antti Järvelän johdolla. Orkesterin ainoa päämäärä on mielekkään musisoinnin harjoittaminen hyvässä hengessä ja se saa myös näkyä ja kuulua. Orivesi All Stars on pelimannikollektiivi, johon voi osallistua minkä tasoinen ja ikäinen soittaja tahansa, eikä maantieteellistä rajoitusta osallistumiselle ole. Orivesi All Stars valittiin vuonna 2015 Kaustisen kansanmusiikkijuhlien vuoden yhtyeeksi. Loppuvuodesta 2018 yhtye sai Vuoden ilmiö -palkinnon Suomen ensimmäisessä Etnogaalassa. La 14.7. klo 23.30 Keskipohjanmaa-areena Oulu Folk -ilta Oulu Folkin keskuudessa kaikki folk-kukkaset saavat kukkia. Vuonna 1999 perustettu yhdistys edistää ja kehittää monipuolisesti juurevaa pohjoissuomalaista musiikkia. Oulu Folk ry:n bändejä on esiintynyt Kaustisella ahkerasti aina yhdistyksen perustamisesta lähtien ja tänäkin vuonna valtaosalla Kaustisella esiintyvistä oululaisista bändeistä on kosketus Oulu Folkiin. Vahva yhteisöllisyys pitää huolen siitä, että kun oululainen folk soi, niin riehakas tunnelma on aina katossa! La 14.7. Klo 20-24, Kestikievari. ­Esiintyjinä K A S S I A H A S T U S, MAJA-duo, HietaKettu, Marko Siekkinen & Toivoniemen reservaatti, Frosty River, Hulentka, Wilsoninpinta ja Rommakko. Owla ja kadonnut walkia Owla ja kadonnut walkia tuo areenalle lähes sadan oululaisen kansantanssiharrastajan ja ammattitanssijan voimin tanssiseikkailun, joka kutsuu tarinallaan koko perheen kohtaamisten, tanssin riemun ja juurevan kansanmusiikin äärelle. Työryhmä on koottu Oulunsuun ja Oulunsalon nuorisoseurojen ja nuorisoseura Vilik­

kaan kansantanssinharrastajista sekä Oulun ammattikorkeakoulun tanssinopettajaopiskelijoista. Käsikirjoittaja Elena Vuoksiolan, koreografi Hanna Poikelan ja säveltäjä Erja Mesimäen luomassa suurproduktiossa sadun taika kietoutuu suomalaiseen kansanperinteeseen ja oululaiseen paikallishistoriaan. La 14.7. klo 12.00 Keskipohjanmaa-areena Pelimannit framilla -konserttisarja Nykypäivän pelimannius voi olla harrastus ja ammatti, johon liittyvät soittajan, mutta myös musiikin oppimestarin ja kisällin roolit. Konsertti­ sarjan pelimannit ovat pitkän linjan kansanmuusikoita, joille musiikki ja etenkin kansanmusiikki on elämäntapa. Viulisti Kreeta-Maria Kentala Kaustiselta, viulisti-multi-instrumentalisti Patrik Weckman Espoosta ja 2-rivistaituri Erkki-Jussi Koivuluoma Jalasjärveltä hallitsevat useita eri soittimia, tyylilajeja, konsertoivat, opettavat ja vaikuttavat vahvasti myös kotikuntiensa musiikillisessa elämässä. Juonnettu konsertti antaa syväluotaavan henkilökuvan kolmesta pelimannista ja tilaisuudessa esiintyvät sekä pelimannit yksin, että soittoystäviensä, oppilaidensa tai mestareidensa kanssa. Ti 10.7. klo 18.30, Kreeta-Maria Kentala, juontajana Vesa Tapio Valo To 12.7. klo 16.00, Patrik Weckman, juontajana Antti Kettunen La 14.7. klo 21.15, Erkki-Jussi Koivuluoma, juontajana Topi Rajala Perhe on paras! -konsertti (PL/FI) Puolalaisesta Męcina Małan kylästä kotoisin olevaa Maliszin perhettä ja kaustislaisen mestaripelimannin Mauno Järvelän soittajaperhettä yhdistää vahva suvussa kulkeva musiikkiperintö. Lapset musisoivat vanhempiensa ja isovanhempiensa kanssa ja musiikki vahvistaa perheiden sisäisiä tunnesiteitä niin arjessa kuin juhlassakin. Konsertissa selviää puolalaisen ja kaustislaisen perheyhtyeen erilaisuudet ja

samansukuisuudet. Kapela Maliszów ja Järvelän perilliset – kunnianosoitus musisoiville perheille! La 14.7. klo 20.30 Iholla-sali Pirulainen Pirulainen on alati vireessä ja virneessä kulkeva keikkajyrä, joka on taittanut matkaa rockfestivaaleilta kansankuppiloihin, pitkospuilta merelle, akustisesti ja sähköä täynnä. Ei ole paikkaa, mistä orkesteri ei olisi saanut matkaansa seuraamaan uusia pirulaispureman saaneita kuulijoita. Pohjanmaalta kotoisin olevan Pirulaisen musiikkiin on otettu vaikutteita vanhasta iskelmästä, Amerikan bluesja folktyyleistä sekä rockista, ja sovituksista huokuu moderni ajattomuus. Hyppää kyytiin! La 14.7. klo 22.30 Café Mondo Pohjoisesta tuulee Vuoden 2018 Kaustisen festivaalin maakuntateema on Lappi. Tuntureistaan ja vuolaana virtaavista joistaan tunnetun maakunnan pelimannit ja tanssijat tuovat Kaustiselle monipuolisen konserttikokonaisuuden. Mukana ovat Duo Kenttälä & Tammela, Grönslösa spelmän, Meri-Lapin kanteleen­ soittajat, Siepakat, saamelaisen musiikin Avvila Nieiddat ja Aila-duo, mestaripelimanni Hannu Rahikainen sekä Putaan pelimannit. pe 13.7. klo 14.30 Keskipohjanmaa-areena

67


Ohjelmapoiminnat

Project New Berlin: Maamerkkejä Project New Berlin on naistaiteilijoiden interaktiivinen toimintatila. Kaustisen kansanmusiikkijuhlille suunniteltu teos Maamerkkejä on kuvataiteilija Maijariitta Karhulahden ja tanssitaiteilija Hanna Kahrolan tarinallinen liikeperformanssi. Kukka­mekkoihin pukeutuneet vaaleat neitokaiset kantavat mukanaan kevyttä taakkaa: kesäluonnon vehmautta. Neidot tanssahtelevat ympäri festivaalialuetta ripotellen reitilleen kertomusta matkastaan: pieniä kasvirunoja - suloisia punoksia ja seppeleitä; sekä rakentaen monumentteja kesäluonnon kunniaksi. Kevyen taakan huvetessa ja kadotessa käy käynti raskaaksi. Mitä on jäljellä, mitä tuli tehtyä ja säilyykö se? Maamerkkejä on kukkaistyttöjen tanssi, oodi kesäluonnolle, joka hiipuu huoleen sen tulevaisuudesta. Ti 10.7. klo 18.00 Laulureki Ke 11.7. klo 15.00 Juhlapiha Päivi Hirvonen Viulun, jouhikon ja laulun vuoro­puhelu sekä näiden saumaton yhteistyö - tällä instrumentaatiolla Päivi Hirvonen luo musiikkia, joka on tulvillaan tarinoita ja voimakkaita tunteita. Hänen omaleimaiset sävellyksensä kumpuavat suomalaisesta traditiosta, joissa kaikuvat ikiaikaiset tarinat ja sävelmät tuotuina tähän päivään. Päivin vahva ääni, taitava viulismi ja karismaattinen esiintyminen yhdistyvät hänen musiikissaan ainutlaatuisella tavalla. Päivi Hirvonen on Helsingissä vaikuttava perinnetietoinen ja uutta luova muusikko ja säveltäjä, jonka ensimmäinen sooloalbumi julkaistiin tammikuussa 2018 saksalaisen Nordic Notes levy-yhtiön toimesta. Soolo­projektinsa lisäksi hänen aktiivisimmat yhtyeensä ovat Okra Playground ja duo LempiLempi. La 14.7. klo 15.00 Iholla-sali

68

Pömpeli 25 vuotta Kansanmusiikkiyhtye Pömpeli on härmäläisiä kansanlauluja esittävä yhtye. To 12.7. klo 13.30, Viinitupa, 25-vuotisjuhlakonsertti, klo 21.00, Soittosali

Pe 13.7. klo 17.30, Santerin kabinetti Pe 13.7. klo 23.30, Pelimannitalon kahvila Richard Dawson (GB) Newcastlelainen avantgardefolkmuusikko on noussut maailmalla underground-maineeseen omintakeisen tyylinsä siivittämänä. Halpaa, korjauksen jäljiltä erikoisen soundin omaavaa nylonkielistä kitaraa pääinstrumenttinaan käyttävä laulaja-lauluntekijä käsittelee teksteissään usein kuolemaan liittyviä aiheita. Moneen venyvä muusikko on tehnyt yhteistyötä muun muassa legendaarisen harpisti Rhodri Daviesin kanssa. Dawsonin viimeisin albumi Peasant valittiin kulttisivusto The Quietuksen vuoden 2017 albumiksi. Ke 11.7. klo 20.30 Kallioklubi Ritva Nero Ritva Nero soittaa huimaa partymetalfolkkia ilman sähkökitaroita - soundi koostuu sopraanosaksofonin, säkkipillin ja avainviulun melodioista sekä rokkaavan basistin ja metallirumpalin yhteen liittämisestä. Uudet suomalaiseen kansanmusiikkiin nojaavat sävelmät yhdistyvät nokkelalla tavalla aikamme metalliperinteeseen. Erittäin tanssittavaa, erittäin kansanmusiikkia, erittäin rock, erittäin party! Keskiviikon Areena-konsertissa mukana nähdään myös Oamk Dancen hikeä ja asennetta! Ke 11.7. klo 23.30 Keskipohjanmaa-areena To 12.7. klo 23.00 Kallioklubi Ritvalan Helkajuhla Ritvalan helkajuhla järjestetään kerran vuodessa helluntaina Ritvalan kylässä Sääksmäellä, nykyisellä Valkeakoskella, ja se on Suomen vanhin kansanperinnejuhla. Perinteen ydin on kalevalamittaisia helkavirsiä laulava, kylän teillä ristinmuotoisen reitin kulkeva neitojen kulkue. Kaustisella järjestettävä kulkue kantaa nimeä Helkakulkue kautta aikain, johon Ritvalan perin-

teestä poiketen voivat osallistua kaikki helkakulkueeseen elämänsä varrella osallistuneet neidot ja naiset. Pe 13.7. klo 17.30 Helkakulkue kautta aikain festivaalialueella, lähtö Kansantaiteenkeskukselta La 14.7. klo 12.15 Iholla-sali Ritvalan Helkajuhla La 14.7. klo 14.30 Keskipohjanmaa-areena, Helkakulkue kautta aikain Rosa kvella Rosa kvella on suomalais-ruotsalainen flamenco- ja kansanmuusikoista koostuva ryhmä, jonka musiikki saa vaikutteita eri perinteistä, joissa on erovaisuutta sekä samankaltaisuutta ja joiden tunnelma ja olemus ovat ­tulosta monen vuoden paikallisista sekä kansanvälisistä kohtaamisista. Ryhmän ohjelmisto koostuu ­flamencolaulusta ja -tanssista sekä suomalaisista romanilauluista, joihin vaikutteita tuodaan mm. pohjoismaisesta ääni-improvisaatiosta ja kansanlauluperinteestä. Kappaleet lauletaan suomeksi, ruotsiksi, espanjaksi ja romanikielellä. Ke 11.7. klo 19.15 Iholla-sali To 12.7. klo 18.00 Iholla-sali Sami Heinonen & Mustaruukku Paahteista menoa Kokkolan Ykspihlajasta calypson ja klezmerin risteyskohdassa upeaäänisen Sami Heinosen johdattelemana. Yhtye tarjoaa humpuukia, jazzia, foxia ja muuta rytmikästä toimintaa. Pe 13.7. klo 00.30 Café Mondo Folk Dance Group Segapidi (EE) Viron Haljalasta saapuva, vuonna 1987 perustettu kansantanssiryhmä Segapidi tuo virolaista kansantanssiperinnettä juhlavieraille Viron itsenäisyyden 100-vuotisjuhlanvuoden kunniaksi. Segapidi on maassaan arvostettu, taitava ja palkittu folkloreryhmä, jonka ohjelmisto on perinteikäs ja monipuolinen sisältäen kattavasti eri alueiden tansseja. Ryhmä on esiintynyt


Senni Heiskanen & Sanni Virta Kahden upeaäänisen kantelisti-laulajan konsertti: Nuori kanteletaiteilija Senni Heiskanen tarjoaa suuria tunteita, kylmiä väreitä, kyyneliä, ilon pisaroita sekä naurua. Tarinoita elämästä, rakkaudesta sekä eri-ikäisten naisten kohtaloista. Rytmikäs, sävykäs kantele ja kuulas laulu luovat monenlaisia tunnelmia sekä tunnistettavan soinnin Sanni Virran musiikkiin. Sanni Virta julkaisi soololevyn viime syksynä omista sävellyksistään, laulujen tekstit ovat esimerkiksi suomalaista kansanrunoutta sekä omia sanoituksia. Ke 11.7. klo 15.00, Iholla-sali, Senni Heiskanen & Sanni Virta yhteiskonsertti Senni Heiskanen:

Siepakat Kansantanssi- ja musiikkiryhmä Siepakat on tanssinut ja musisoinut vuodesta 1977. Perinteikkään seuran joukossa tanssii ja soittaa lähes 200 harrastajaa 12 ryhmässä, kolmevuotiaista eläkeläisiin. Siepakat edustavat esimerkillisellä tavalla suomalaista kansantanssi­kulttuuria ja ryhmien tanssillinen osaaminen ja esityksellinen taito on poikkeuksellisen korkealla tasolla, joka on huomioitu ja palkittu monin eri tavoin. Bussilastillinen Siepakoita edustus­ryhmä edellä saapuvat Kaustiselle monipuolisen ja tasokkaan ohjelmistonsa kanssa Lappi-teeman kunniaksi ja kansantanssin ystävien riemuksi. Ke 11.7. klo 18.30 Juhlapiha To 12.7. klo 15.15 Keskipohjanmaa-­areena To 12.7. klo 18.30 Juhlapiha Pe 13.7. klo 14.30 ja 16.45 Keskipohjanmaa-­areena Slack Bird Jyväskylästä ponnistava Slack Bird on yhden, ja toisinaan kahden, ihmisen punkfolk-kokoopano. Slack Birdin musiikki yhdistää Appalakkien ­banjoperinteet, suomalaisen melankolian ja punk-musiikin, jota synkkä haitaridrone ympäröi. Lauluissa taistellaan fasismia, rasismia, misogynismiä ja sen sellaista pahuutta vastaan, seikkaillaan vuorilla, hengaillaan norppien kanssa ja kerrotaan tarinoita tien päältä. Slack Bird on seikkaillut ympäri Eurooppaa Jäämereltä Välimerelle ja kolunnut myös Yhdysvaltojen itäistä rannikkoa. Slack Bird on julkaissut kaksi albumia, joista uusin, banjo/haitari -duoalbumi Aleta Au, ilmestyi huhtikuussa 2018. Ke 11.7. klo 00.30 Café Mondo To 12.7. klo 22.45 Pelimannitalo

Seinäjoen kaksiriviset

Antti Pahkamäki

Seinäjoen Kaksiriviset 20 vuotta Seinäjoen Kaksiriviset on yli 20-jäseninen pelimanniryhmä, jota johtaa Riina Sakala. Ryhmän perustaja on mestaripelimanni, dir.mus. Airi Hautamäki. Tämä soittointoinen, useita 2-rivisen haitarin suomenmestareita sisältävä pelimanniyhtye esittää perinteistä suomalaista kansanmusiikkia 2- ja 1-rivisillä haitareilla. Ohjelmistoon kuuluu vanhojen pelimannien soitoista tallennettuja kansansävelmiä, mutta mukana on myös perinteiseen tyyliin sävellettyjä kappaleita. Kokoon­ panoon kuuluu lisäksi basso, harmooni, mandoliini ja kitara sekä rytmisoittimia lusikoista pyykkilautaan. Ohjelmistossa on myös lauluja. Pe 13.7. klo 16.10, Soittosali Pe 13.7. klo 19.30 Juhlapihan tanssit La 14.7. klo 17.45, Wiljami: 20-vuotisjuhlakonsertti

Pe 13.7. klo 10.00, Pelimannitalon iso tupa Pe 13.7. klo 13.00 Kraatarin tupa Sanni Virta Ti 10.7. klo 22.00 Soittosali Ke 11.7. klo 12.00, Santerin kabinetti

Ukko Torni

laajasti folkloretapahtumissa ympäri ­Eurooppaa jo yli 20 maassa. Ma 9.7. klo 20.00 Keskipohjanmaa-­ areena Ti 10.7. klo 19.00 Keskipohjanmaa-­ areena Ti 10.7. klo 23.00 Troka Ke 11.7. klo 13.00 Keskipohjanmaa-­ areena Ke 11.7. klo 21.30 Juhlapiha

Sami Heinonen ja Musta Ruukku Motora


Ohjelmapoiminnat

Suomen kansanmusiikkiliitto 50-vuotta: Juhlaseminaari Mikä on ollut Suomen Kansanmusiikkiliiton merkitys kansanmusiikkikentässä? Mikä on pelimanniperinteen merkitys ammattikansanmuusikolle? Näihin ja muihin kysymyksiin ajatuksiaan valottavat mm. Heikki Laitinen, Seppo Kononen ja tuore musiikin tohtori Anne-Mari Kivimäki. Ke 11.7. Klo 11.30 Kaustinen-sali Sytytä työhösi henki Suomen Kansanmusiikkiliitto 50 vuotta -kirkkokonsertti Pelimanniyhtyeitä eri puolilta Suomea soittamassa mielisävelmiään hengellisestä kansanmusiikista. Esiintymässä Koiranen Kollektion, Pirkanmaan maakuntapelimannit, Kirkhakkine, Putaan pelimannit, Temppelipelimannit, Harjavallan pelimannit, Sakarat Laulu­ pelimannit, Pia Rask sekä Pömpeli. Ke 11.7. klo 19.00 Kaustisen kirkko Suvi Teräsniska Suvi Teräsniska on yksi Suomen suosituimpia artisteja. Kaikki Suvin aiemmat albumit ovat myyneet vähintään platinaa, yhteensä hänen levyjään on myyty yli 300 000 kappaletta. Syksyllä 2016 Suvi ihastutti katsojia Nelosen supersuositussa Vain elämää -ohjelmassa ja hänen uusin albuminsa Sinä olet kaunis julkaistiin syyskuussa 2016. Suvin kanssa lavalla pyörähtää myöskin Kaustisen oma Tallari. To 12.7. klo 20.00 Keskipohjanmaa-­areena

70

Sväng Vuonna 2003 perustettu Sväng todistaa, kuinka rajaton huuliharpunsoiton potentiaali on! Tango on piirtynyt syvälle suomalaisuuteen ja toisen maailmansodan jälkeiset ajat olivat kulta-aikaa melankoliselle tangomusiikille, jonka tarinat kertoivat usein menetetystä rakkaudesta. Viimeisimmässä projektissaan Sväng matkustaa suomalaisen tangon sisimpään. Yhtye selvittää, miten tangon sydämiinsä omaksuneet suomalai-

set kykenevät levittämään melankolista viestiä ilman lyriikoita. Sväng vertaa tangoa hiihtoon – ei liian monimutkaista. Yhtye tietää, että suomalaiset ovat tunteellisia, mutta on vain muutamia tilanteita, kun tunteet lopulta näytetään julkisesti. Keskipohjanmaa-areenan keikan kruunaa paritanssijat, joiden kanssa Sväng esiintyy tuodakseen todella esiin suomalaisen tangon tunnelman. Ohjelmisto koostuu vanhoista suomalaisista tangosävellyksistä, mutta mukana on tuoreempaakin tuotantoa. Klubilla kuullaan Svängin perinteisempää tuotantoa. Ke 11.7. klo 17.00 Keskipohjanmaa-areena To 12.7. klo 21.00 Kallioklubi Tallari ystävineen Tallari ystävineen konsertoi läpi festivaaliviikon: Antti Paalasen kanssa esitetään yleisölle uutta ja vanhaa vähärivismusiikkia väliin lattiaa takoen ja väliin hienosti ja harkiten. Kaustislaisen kyläyhtyeen, Köyhäjoen pelimannien kanssa perehdytään muun muassa köyhäjokisten pelimannien Joonas Kyröharjun, Matti ja Allan Pajukankaan musiikilliseen perintöön. Kitaravelho J-P Piirainen johdattaa Tallarin säestyksellä kuulijat Karjalan ja pohjoismaisen kitaramusiikin saloihin. Jesse Kaikurantaa ja Tallaria kuullaan taas häikäisevän herkkähenkisessä Lauluni –levynjulkaisukonsertissa. Tallariin voi törmätä myös lukuisilla pelimannikeikoilla ja yhteissoittotilaisuuksissa tai vaikkapa Suvi Teräsniskan taustayhtyeen riveistä. ma 9.7. klo 17.30 Keskipohjanmaa-­ areena, avajaisjuhla ti 10.7. klo 15.30, Iholla-sali (Antti Paalanen) ke 11.7. klo 18.30, KTK aula (Köyhäjoen pelimannit) to 12.7. klo 20.00, Keskipohjanmaa-­ areena (Suvi Teräsniska) pe 13.7. klo 16.30, Pelimannitalo (J-P Piirainen) la 14.7. klo 19.00, Kaustinen-sali (Jesse Kaikuranta)

Tango-orkesteri Unto 20 vuotta Lissabonin EXPO `98 -maalimannäyttelyssä ensiesiintymisensä tehnyt, Suomalaisen tangon unelma­ joukkueeksikin kutsuttu kokoonpano juhlii Kaustisella 20-vuotista taivaltaan. Pirjo Aittomäen, Johanna Juholan, Timo Alakotilan, Petri Hakalan, Mauno Järvelän ja Hannu Rantasen saumattomasti soljuva musisointi on vuosien varrella saanut kiittäviä arvosteluita niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Yhtyeen käsittelyssä vanhat helmet sekä uudet sävelmät saavat paatuneimmankin sydämen sykkimään tangon tahtiin! Pe 13.7. klo 18.45 Keskipohjanmaa-areena Tanssiteatteri Rimpparemmi Tanssiteatteri Rimpparemmi tuo Kaustiselle koko perheen tanssiteatteriesityksen Liikenteessä. Hupaisan esityksen pääosissa ovat vihreä ja punainen liikennevalo, jotka liikkuvat läpi kaupungin välillä törmäillen ja riidellen, mutta aina yhteiset säännöt löytäen. Liikennekäyttäytymisen varjolla esitys nostaa esille tärkeitä teemoja; suvaitsevaisuuden ja toisten huomioimisen. To 12.7. klo 12.00, Kaustinen-sali Tekosyy-klubi Kaustiselle vakiintuneella musiikintekijöiden klubilla käydään jälleen läpi lauluntekemisen haasteita ja onnistumisia, sekä kerrotaan kaiken maailman tarinoita kappaleiden takaa. Myös yleisö pääsee osallistumaan illan kulkuun. Tekosyy-klubia emännöi jälleen Dimi Salo ja itse laulunteossa nähdään mestaripelimanni Jussi Asu. Tekosyitään illan aikana avaa monipuolinen kaustisen kasvatti Antti Kleemola säestäjänään Juho Puronaho ja nostolavalla tuotantoaan esittelee taidokas Viitasen Piia. Yhteistyössä Suomen Musiikintekijät ry. Ma 9.7. klo 21.00 Café Mondo


The Escarteen Sisters (ES) Espanjalaiset sisarukset Flavia ja Laia soittimineen ovat kuin nelihenkinen yhtye, jossa pääosassa on upeasti yhteen sointuva kaksiääninen laulu. Sisarukset säestävät laulujaan viululla, sellolla ja cajonilla. The Escarteen Sistersien monivivahteinen musiikki kietoo yhteen kansanmusiikkia, jazzia, bluesia, funkkia ja jopa teknoa rohkealla ja uutta luovalla tavalla. Musiikilliset sovitukset ja vahva lavapreesens nivovat laulujen tarinat yhteen ymmärrettäviksi ja koskettaviksi kokonaisuuksiksi, oli laulujen kieli mikä tahansa. Virtuoottinen sisarus­kaksikko heittäytyy yhdessä huolettomasti myös improvisaation ja performanssin tuulien vietäväksi. Ma 9.7. klo 00.30 Pauanne, yövaelluksen yhteydessä Ma 9.7. klo 22.30 Maunon makasiini Ti 10.7. klo 14.15 Café Mondo Ke 11.7. klo 22.15 Iholla-sali Trio Timo & Elias & Veera Trio Timo & Elias & Veera musisoivat pianolla, sopraanosaksofonilla ja viululla. Kolmikon äänimaisemat saavat aikaan täydellisen kokonaisuuden ja antavat uudenlaisen muodon ruotsalaiselle polskalle ja suomalaiselle sottiisille. Triolla on hallussa omintakeinen ja tunnistettava tyyli, joka saattaa musiikin iloa minne ja kenelle tahansa! Ma 9.7. klo 19.00 Wiljami Ti 10.7. klo 14.45 Pelimannitalon iso tupa Tuomas Rounakari: Shamaaniviulu Säveltäjä-viulisti-etnomusikologi Tuomas Rounakari vajoaa viuluinensa transsiin arktisten kansojen myyttien ja musiikin siivittämänä. Ensimmäiset teoksen kappaleet pohjautuvat suomalaisen kielitieteilijä Kai Donnerin Siperian-matkoillaan vuosina 19121914 nauhoittamiin vahalieriöäänitteisiin, jotka sisältävät harvinaisia lauluja Obin ja Jenisein jokilaaksoista oikeiden shamaanien laulamina. Yhden miehen huimaava show on katsaus pohjoisen

napapiirin alueen musiikkiin, myytteihin sekä jo kadonneiden arktisten kansojen rituaalilauluihin. Musikanttien luontopeijaiset on työpaja, jossa pyritään musisoimaan luonnosta syntyvistä virikkeistä ja osin luonnosta löytyvillä instrumenteilla. Osallistujilla oltava mukanaan oma instrumenttinsa, jollaiseksi lasketaan myös laulu. Työpajassa vaelletaan metsässä tai muulla luontoalueella ja opetellaan käytännön luonnossa pärjäämisen taitoja ja sääolot huomioiden musisoidaan luonnon keskellä tai luontokokemuksesta luoden. Ke 11.7. klo 15.30 Maunon makasiini, Tuomas Rounakari: Shamaaniviulu Ke 11.7. klo 12.00 Työpaja: Musikanttien luontopeijaiset (lähtö Kansantaiteenkeskuksen pääovien edestä) Tuuletar Tuuletar on Emma-palkittu suomalainen vocal folk hop -yhtye, joka on viime vuosina noussut huimaan kansainväliseen menestykseen. Yhtyeen monitaitoiset laulajat luovat sointirikkaan musiikillisen maailman, jossa eksoottiset äänenkäyttötavat, iskevät beatbox-rytmit ja vahva yhteissointi leikkivät riehakkaasti keskenään. Suomalainen kansanperinne, globaalit musiikilliset vaikutteet ja urbaani nykymusiikki kohtaavat yhtyeen sävellyksissä ennakkoluulottomalla tavalla. Loppuvuodesta 2017 Tuulettaren kappale Alku sai maailman laajuista huomiota kun HBO:n hittisarja Game of Thrones osti kappaleen ja sijoitti sen 7. tuotantokautensa traileriin. Ke 11.7. klo 19.00 Café Mondo To 12.7. klo 19.30 Kallioklubi Tuuren perilliset Nimensä mukaisesti Tuuren perilliset vaalii pielavetisen mestaripelimannin Tuure Niskasen (1899-1978) savolaista soittoperinnettä. Viulun ja kaksirivisen haitarin taitaja oli yksi niistä neljästä legendaarisesta soittajasta, jotka nimettiin Suomen ensimmäisiksi mestaripelimanneiksi Kaustisella vuonna

1970. Tuuren perillisten ohjelmiston runkona ovat Niskaselta tallennetut soitteet, jotka yhtyettä johtava Anna Janka-Murros on uudelleen nuotin­ tanut. Kolmen viulun lisäksi kokoonpanossa on mukana kaksi mandoliinia, kaksi hanuria, kitara ja basso. Tuuren soitteita on tallennettu myös Satakielen polkka-cd:lle. To 12.7. klo 15.45 Wiljami To 12.7. klo 20.00 Soittosali Ukulele Get Together! Pieni ukulele valtaa sydämiä ja innostaa yhä uusia soittajia. Monelle ukulele on avain yhteiseen musiikin tekemiseen ilman musiikillisia rajoja tai soittamiseen liittyviä paineita. Ukulelen ääni ja itse soitin on taianomainen portti auringonpaisteeseen ja hyvään mieleen. Lähes sata ukulelen soittajaa eri puolilta Suomea soittavat eri yhtyeissä ja Kaustisen ensimmäisessä ukuleleyhteissoitossa, johon yleisökin voi osallistua. Oma ukulele mukaan! Menossa mukana Karkkilan I Ukuleleorkesteri, Warkauden Ukuleleorkesteri, VOPulele, The Triplet, UkuLissut ja Tampereen Ukuleleorkesteri. Aamulla ukuleleworkshopit I ja II sekä yöllä Trokassa myös Ukulelejamit! To 12.7. klo 10.00 Ukulele workshop I ja klo 11.00 Ukulele workshop II Klo 18.30-20.30 Ukulele Get Together -konsertti, Kaustinen sali Klo 01.00 Ukulele Get Together –jamit, Troka Valma & Varsinaiset Valma & Varsinaisten pop/folk -vaikutteiset laulut ammentavat suomalaisesta suorapuheisuudesta, syvällisyydestä ja huumorintajusta. Yhtyeen valloittavan välitön ja maanläheinen lavaesiintyminen on pitänyt yleisöä o ­ tteessaan jo vuodesta 2010. Kuluneena keväänä ilmestynyt kolmas albumi, kiitelty Laulaja vailla ääntä nostaa esiin jälleen yhden vaietun ja kipeän aiheen, häpeän. Ke 11.7. klo 16.00 Café Mondo To 12.7. klo 17.30 Pelimannitalo

71


Ohjelmapoiminnat

Varjakka String Band & Wasel & The Weasels: Rakkaudesta raivoon Siirtolaiset veivät musiikkinsa Amerikkaan suurina muuton vuosina. Nyt kaksi juurimusiikin kärkinimeä tarjoavat Amerikassa jalostuneen sopan Suomeksi sovitettuna ja omilla sanoituksillaan maustettuna. Kahden yhtyeen riemukas, raivokas ja harvinainen kohtaaminen tapahtuu Kaustisen kesässä! Wasel & The Weasels -orkesteria pidetään suomalaisen Old Time -musiikin suvereenina mestarina. Renkuttavat rytmit fuusioituvat mustien bluesiin tuloksena kuvaelmia raivokkaasta rakkaudesta, karusta ­arjesta ja juhlasta. Varjakka String Band harrastaa musiikillista vuoroviljelyä Oulujoen suistomailla ja lakeuksilla. Bluegrass-peltoja on aurattu syvältä ja tarinoissa on tuhti annos heinälatoromantiikkaa ja korpiseutujen torppien jenkkaa suomeksi laulettuna kovaa ja korkeelta. Yhteiskonsertti Rakkaudesta Raivoon Ke 11.7. klo 21.00, Kaustinen-sali Varjakka String Band Ti 10.7. klo 18.30, Viinitupa ja klo 21.45 Maunon makasiini Wasel & The Weasels Ti 10.7. klo 01.45 Pelimannitalon kahvio ja klo 20.45, Pelimannitalon iso tupa Ke 11.7. klo 16.30 Kansantaiteenkeskus, Museosali: Roots-musiikin työpaja To 12.7. klo 22.30 Maunon makasiini La 14.7. klo 01.45 Pelimannitalon kahvio Su 15.7. klo 01.45 Pelimannitalon kahvio Vassvik (NO) Pohjoisesta Gamvikin kylästä syntyisin oleva Torgeir A Vassvik lukeutuu tämän päivän merkittävimpiin saamelaismuusikoihin. Itseään kitaralla ja rummulla säestävän Vassvikin intensiivinen joiku ja musisointi vie kuulijan arktisiin maisemiin, jäämeren rannoille. Useilla maailman suurim-

72

piin kuuluvilla maailmanmusiikkifestivaaleilla esiintynyt artisti on kerännyt hypnoottisesta ja taianomaisesta musiikistaan kiittäviä arvosteluita. Pe 13.7. klo 15.45 Café Mondo La 14.7. klo 23.30 Iholla-sali Viola & Veera Viola & Veera kokeilee yhteissoiton rajoja rohkealla tyylillä. Olkoot musiikki perinteistä tai sävelletympää, duo improvisoi sitä lennossa. Viola Uotila ja Veera Kuisma ovat musisoineet yhdessä vuosia, mutta duo Viola & Veera sai alkunsa vuoden alussa talvisen Kaustisen yöjameissa. Letkeää impropohjaista jamimeininkiä! Ma 9.7. klo 23.00, Pelimannitalon kahvio Ti 10.7. klo 00.00, Viinitupa Ti 10.7. klo 22.00, Pelimannitalon iso tupa Virve Vicky Rosti Vuonna 2018 Virve Rosti viettää 60-vuotisjuhliaan. Hienon saavutuksen kunniaksi Virve nähdään kesällä normaalin keikkailunsa lisäksi muutamilla juhlavuoden erikoiskeikoilla, joissa mukana on 9-henkinen bändi. Ikinuoren Virven juhlashow räjäyttää tunnelman Kaustisella! Juhlakeikkaa ryydittää alkuun nähtävä kaustislaisten Ottosten nuori ja energinen tulkinta kaikille tutusta Vickyn hittibiisistä! La 14.7. klo 21.30 Keskipohjanmaa-­areena Vuoma-Pertin perintöä Pelimannimestari Hannu Rahikainen ystävineen soittaa ja turinoi Lapin kuuluisasta valtapelimannista Albert Vuomajärvestä. Vuoma-Pertti eli Albert Vuomajärvi (1894-1969) oli kautta aikain yksi parhaita 2-rivisen soittajia, Lapin valtapelimanni. Hannu Rahikainen, 2-rivisten Suomen Pelimannimestari soittaa yksin ja yhdessä muusikkoystäviensä Minna Siitosen, Kaisa Ristiluoman, Henri Haakanan ja Valtteri Valon kanssa Vuoma-Pertin

Virve Rosti

ohjelmistoa, joukossa monia kappaleita, joita ei ole kuultu sitten Pertin päivien. Välissä valotetaan kappaleiden taustaa ja Vuoma-Pertin soittajantaivalta Hannun kertomana. To 12.7. klo 19.15 Iholla-sali Yökatrilli Monelle Kaustisen kävijälle festivaali ei ole festivaali ilman vuodesta 1982 lähtien tanssittua Yökatrillia. Mestarikansantanssija Antti Savilampi ohjaa kaikille avoimen, hengästyttävän hauskan katrillin festivaali­ areenan yössä legendaarisen JPP:n, eli Järvelän pikkupelimannien soiton siivittämänä. Tänä vuonna viimeistä kertaa katrillin ohjaava konkari Savilampi jättää ohjat seuraajalleen, joka paljastuu katrillin tanssin tiimellyksessä! To 12.7. klo 23.45 Keskipohjanmaa-areenaLEVYT JA KIRJAT FOLK SHOPISTA, KTK:N MYYMÄLÄSTÄ JA OSOITTEESTA KANSANMUSIIKKI-INSTITUUTTI.FI

Heikki Laitinen Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla 1974. Kuvaaja tuntematon

© & ℗ 2018 Kansanmusiikki-instituutti ry, Kaustinen All rights reserved. Unauthorized copying, hiring, lending, public performance and broadcasting of this recording prohibited. www.kansanmusiikki-instituutti. Sibelius-Akatemian kansanmusiikkiäänitteitä 167. Taideyliopiston Sibelius-Akatemia - Kansanmusiikki www.uniarts./siba/kansanmusiikki

40

1

KULJIN TUOLLA PUOLEN PELLON

2

HÅRGALÅTEN

4’05

2’44

3

ON SUURI SUN RANTAS AUTIUS

4

JOS SÄ OLET MINUN HELLUNANI

5

AAMULLA VARHAIN

6

LEMMEN MARTTYYRI

7

SURU SORTELI SYRÄNTÄNI

8

SLUMRANDE TONER

9

NIIN AIKAISIN

3’04 3’22

3’31 4’49 3’54

6’33

3’06

10

MORSIAMEN KUOLO

11

OL KAUNIS KESÄILTA

12

VEM KAN SEGLA FÖRUTAN VIND

13

AAVA MERI

6’08 4’03 3’27

3’02

UNESCON AKKREDITOITU AINEETTOMAN KULTTUURIPERINNÖN ASIANTUNTIJAJÄRJESTÖ

TALLENTAA • JULKAISEE • TUTKII • KOULUTTAA • KEHITTÄÄ • TIEDOTTAA • PALVELEE © & ℗ Kansanmusiikki-instituutti 2018 KICD 139. All rights reserved.

www.kansanmusiikki-instituutti.fi www.tallari.net


UUSIA LEVYJULKAISUJA Pommaripoika - Heikki Laitinen KICD 138

FI

Professori, tutkiva muusikko, musisoiva tutkija, säveltäjä, pedagogi, uranuurtaja ja suunnannäyttäjä. Johannes Heikkilän ja Hannu Virtasen toimittama, kuudesta levystä koostuva Pommaripoika-kokoelma kerää äänitettyinä ja tallennettuina ohjelmistoina yhteen aikamme Elias Lönnrotin, Heikki Laitisen monipuolista ja laajaa uraa luovana ja esittävänä taiteilijana.

PO MM AR IPO IKA

Kuvaaja tuntematon

nmusiikki-instituutti ry, Kaustinen . Unauthorized copying, hiring, lending, public roadcasting of this recording prohibited. ki-instituutti.

kansanmusiikkiäänitteitä 167. elius-Akatemia - Kansanmusiikki kansanmusiikki

LAULUNI KICD 139

E

JESSE KAIKURANTA & TALLARI

Ö

HEIKKI LAITINEN

KICD 138

1

CD-kokoelma on täynnä sykähdyttäviä elämyksiä Pommaripojan säestyksettömästä vähäeleisestä kansanlaulusta Satasten Tuuti tuutin liveesityksen draamaan, Kankaan Pelimannien kohtalokkaisiin balladeihin tai Murhaballadien rankkaan performanssiin ja ääni-improvisaatioon. Vaikuttavan tiedollisen elämyksen tarjoavat liitejulkaisun taustoittavat artikkelit sekä kunnioitettavan tarkat diskografiset informaatiot. Pommaripoika on sekä trad että avantgarde – ja kaikkea siltä väliltä.

JESSE KAIKURANTA & TALLARI

Jesse Kaikuranta & Tallari: Lauluni KICD 139 Opiskelu Kaustisen musiikkilukiossa toi Jesse Kaikurannan nuorena Kaustiselle. Sitä kautta hänelle tuli tutuksi kansanmusiikki ja erityisesti kansanlaulu, joka on vallannut ison palan Jessen sydämestä.

Jesse Kaikurannan ja kansanmusiikkiyhtye Tallarin yhteistyö alkoi Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla 2016, jonne heiltä tilattiin yhteinen konsertti. Niin kuulijat kuin esiintyjät nauttivat ja yhteistyö toimi, joten sitä päätettiin yksissä tuumin jatkaa. Hedelmistä saadaan nyt nauttia tällä levyllä, jolle Jesse ja aiempina vuosina tehdyt julkaisumme löydät Tallari ovat valinneet suuria kansanlaulusuosikkejaan.

LAULUNI

Kaikki uutuutemme ja myös festivaalien aikana Kansantaiteenkeskuksen myymälästä ja Folk Shopista!


Mauno Järvelä

π ARTUN

π NUOTTIKIRJA ARTTU’S FIDDLE BOOK

1

M E S TA R I P E L I M A N N I T

KANSANMUSIIKKI-INSTITUUTTI

A lde vin & K a r i

A LD EV I N & K A R I P ELT O N I EM I - M E S TA R I P ELI M A N N I T

ole mitään hohdokasta josta on lupa nauttia

UUSIA KIRJAJULKAISUJA

P ELT O N I EM I M E S TA R I P E L I M A N N I T

elävänä säilynyt korustavan yhdistelmän irteiden säilymistä Aldevin Peltoniemi vat olleet korvakuueidän tähän kirjaan tkumoa parhaimmilkoamat Aldevinin ja e saakka kurottavan iikin roolista yhden mässä. K I J 102

J A A N A E L O R A N TA - K AT J A L O U H U L A

Mauno Järvelä: Artun nuottikirja - Arttu’s Fiddle Book KIJ 101 Artturi Peltokangas (1898–1973) sai pelimannioppinsa Kaustisen Järvelässä muun muassa kuululta enoltaan ”Marjaanan Villeltä” mutta lähti nuorena miehenä Amerikkaan ja toi sieltä mukanaan autokuningas Henry Fordin mukaan nimetystä nuottikirjasta oppimansa sotiisit ja muut Amerikan-kappaleet. Kaustislaisen pelimannimusiikin repertoaari sai siten mausteen Atlantin takaa. Mauno Järvelä on nuotintanut tähän kokoelmaan suoraan arkistonauhoilta 28 kappaletta ”Oosin Artun” ohjelmistosta, ja totta kai niin Artun kuin kappaleidenkin tarinat kerrotaan - niin suomeksi kuin englanniksikin! Mauno Järvelä compiled this collection of 28 tunes from archive recordings of the playing of ”Arttu from Oosi”, Artturi Peltokangas, who brought American flavors in the Kaustinen fiddle tradition. The book is fully translated into English! Jaana Eloranta ja Katja Louhula: Aldevin & Kari Peltoniemi KIJ 102 Kaustislaisen pelimannitradition ”salaisuus” on elävänä säilynyt korvakuulo-oppimisen perinne, joka on tuottanut joustavan yhdistelmän paikallisten kappaleiden ja leimallisten tyylipiirteiden säilymistä ja yksilöllistä muuntelua. Mestaripelimannit Aldevin Peltoniemi (1908–1992) ja hänen poikansa Kari (1945–) ovat olleet korvakuuloperinteen vahvimpien kantajien joukossa, ja heidän tähän kirjaan nuotinnetut omat sävellyksensä ovat perinteen jatkumoa parhaimmillaan. Aldevin Peltoniemen tyttärentyttärien kokoamat Aldevinin ja Karin elämäntarinat antavat 1800-luvun puolelle saakka kurottavan eläväisen ja havainnollisen kuvan soiton ja musiikin roolista yhden kaustislaisen pelimannisuvun elämässä.


JESSE KAIKURANNAN JA TALLARIN UUSI LEVY "LAULUNI" JULKAISTAAN 14.7.

HAE OMASI FOLK-SHOPISTA TAI OSOITTEESTA KANSANMUSIIKKI-INSTITUUTTI.FI!

TALLARI Tallarin osaaminen taipuu moneen - uusimpana esimerkkinä yhteinen levy ja keikat Jesse Kaikurannan kanssa! Maan ensimmäinen kansanmusiikin ammattiyhtye on pitänyt vuodesta 1986 alkaen yllä suomalaisen juurimusiikin liekkiä toinen jalka syvällä perinteessä ja toinen tiukasti nykyhetkessä. Tallarin tarjontaan kuuluvat niin satojen kappaleiden ohjelmistosta ammentavat kansanmusiikkikonsertit

kuin monet yhteisproduktiot vierailijoiden kanssa, soittotyöpajat, kirkkokonsertit, häämusiikki, vanha tanssimusiikki, joulukonsertit, koulu- ja seniorikonsertit sekä kunta- ja yrityspaketit. Käy tutustumassa Tallarin konserttipaketteihin nettisivuillamme ja ota yhteyttä, kun haluat tarjota kuulijoille musiikkia, jolla on tarina! www.tallari.net


Harmonikan huolto ja restaurointi Tmi Viljo Mannerjoki Naantali

Harmonikkojen huollot ja korjaukset, viritykset uusiin ja vanhoihin peleihin, restauroinnit vanhoihin harmonikkoihin, olka­ ja bassoremmit ja ergonomiset PasiPro­lantioremmit 040–8291050 | viljo.mannerjoki@vapaalehdykka.net w w w. h a r m o n i k a n r e s t a u r o i n t i . n e t | w w w. v a p a a l e h d y k k a . n e t


“Voin suositella Centrian musiikkipedagogin koulutusta – täällä pääsee mestareiden mentoroinnilla ja tuella oikeasti lavalle.” Maiju Heikkilä musiikkipedagogiopiskelija

Tutustu kesän ja syksyn koulutustarjontaamme: centria.fi centriaamk Centria on ammattikorkeakoulu suurella sydämellä!

Eveliina Kippo, klarinetti

Sound S O U ND S JA Z Z tracks TORSTAINA 6.4.2017 KLO 20 KESKI-POHJANMAAN KONSERVATORION SALI

Pe 7.4.2017 klo 20.00 Raatihuone, Kokkola (Mannerheiminaukio 5) Tero Tavaila, piano Joanna Hanhikoski, sello

Keski-Pohjanmaan

KONSERVATORIO KOKKOLA

Life Gives You Lemons Go And Make A Lemon Cake

Tähtihetkiä

Me, my soul & I

ArboClara

Yhdistetty muusikon perustutkinnon näyttö- ja klarinetin C- tutkintokonsertti

JENNIFER MARKININ NÄYTTÖKONSERTTI

• Opiskelijoita 3 000 • Opettajia ja asiantuntijoita 270 • Kampukset Kokkolassa, Ylivieskassa ja Pietarsaaressa • Inspiroivat oppimisympäristöt • Pienet ryhmäkoot • Laajat verkostot Suomessa ja maailmalla • Monipuoliset opiskelukaupungit • Tiivis opiskelijayhteisö • Tyytyväiset opiskelijat

Vocals: Jennifer Markin Piano: Enni Yli-Vainio Guitar: Arttu Härmälä Bass: Julius Kokko Drums: Joni Paananen Trumpet: Alex Heikkilä Saxophone: Laura Korpi Backing Vocals: Anniina Partanen, Laura Lahtinen, Henriikka Tolvanen All songs by Jennifer Markin

Kun suljen silmäni – muistoja ja unelmia

Accordeon Primavera Jonathan Bonn Tiistaina 4.4.2017 klo 18.00 Konservatorion Sali Vapaa pääsy - Fritt inträde!

BACH LINDBERG SCHUMANN

PORTRAITS ANTTO TUNKKARIN NÄYTTÖ& C-TUTKINTOKONSERTTI

My favourite things

Keskiviikkona 5.4. klo 18 Konservatorion Sali, Pitkänsillankatu 16 Keski-Pohjanmaan

Keski-Pohjanmaan

KONSERVATORIO

KONSERVATORIO

KOKKOLA

KOKKOLA

Jazz-konsertti Julius Kokko - näyttökonsertti Ma 3.4.2017 klo 18 konservation Sali

NÄYTTÖKONSERTTI & D-TUTKINTO

Milla Koivisto, sopraano Tero Tavaila, piano ja cembalo Martta Laitinen, piano Ilmari Tunkkari, sello Meeri Järvelä, viulu Heidi Vehkala, viulu Perjantaina 10.11.2017 klo 20 Konservatorion sali

Keski-Pohjanmaan

KONSERVATORIO KOKKOLA

SOPRAANO PAULA KUJANPÄÄ KESKI-POHJANMAAN KONSERVATORION ISO SALI 6.4.2016 KLO 20.00

Laura Lahtisen näyttökonsertti / laulun D-tutkinto konsertti Ti 4.4 Klo. 20.00 Konservatorion pikkusali

Keski-Pohjanmaan

KONSERVATORIO KOKKOLA

KAARINA NISONEN, PIANO

TI 5.4.2016 KLO 20.00 KONSERVATORION SALI VAPAA PÄÄSY, TERVETULOA!

Keski-Pohjanmaan

KONSERVATORIO

Keski-Pohjanmaan

KONSERVATORIO

KONSERVATORIO

KOKKOLA

KOKKOLA

KOKKOLA

Mostly minor

- musiikkia pelisarjasta Final Fantasy

Heidi Vehkalan opinnäytekonsertti Ke 11.4.2018 klo 16 konservatorion sali Heidi Vehkala, piano ja viulu Janika Läspä, viulu Emma Yli-Korpela, viulu Saana Pulkkinen, alttoviulu Sallamaria Saarimäki, laulu Sara Jokela, huilu Ilona Jussinmäki, harmonikka Tero Tavaila, piano

IST EIN TRAUM

Torstai 6.4.2017 klo 18.00 Kaarlelan kirkko

Konserttiin on vapaa pääsy, Tervetuloa!

ANTTO TUNKKARI, SELLO TERO TAVAILA, PIANO

Keski-Pohjanmaan

PE 20.11.2015 KLO 18, KONSERVATORION SALI, VAPAA PÄÄSY

Neea Parpala, oboe ja englannintorvi

Pia Lempiälä, cembalo ja piano Nella Parpala, harmonikka Laura Kujala, fagotti Maria Seppä, englannintorvi Maiju Rajaniemi, oboe Hanna Savela, huilu Eveliina Kippo, klarinetti Iida Ranta-Nilkku, käyrätorvi

Varjoa ja valoa

PROKOFIEV

Sinisin sävyin Mukana: Pentti Salminen, akkari ja basso Konsta Kivelä, rummut Samppa Niemelä, sähkökitara Heini Alenius, piano Henriikka Tolvanen, trumpetti ja taustalaulu Sara Kokko, tausta laulu

Lune d’Avril

Amoroso - rakkaudesta musiikkiin Emma Yli-Korpelan ja Meeri Järvelän näyttökonsertti Pe 7.4.2017 klo 18 Raatihuone, Mannerheiminaukio 5 Tero Tavaila - piano Sanna Poranen - piano Liisi Yli-Korpela - sello

Anni Järviö - koskettimet Joonas Laakso - basso Taneli Hongisto - rummut

Kuva © Essi Luoma

Keski-Pohjanmaan

KONSERVATORIO

SUOMEN MONIPUOLISIN KONSERVATORIO KOKKOLA

RUNOT JAANI VUOTILA

PAULI PAPPISEN NÄYTTÖ- & C-TUTKINTOKONSERTTI

Edvin Masar - laulu, kitara

SOPRANO

KONSERVATORIO

BASSO PAULI PAPPINEN

TULEVAISUUDEN VARJO

18.11. KLO 19 KONSERVATORION SALI -VAPAA PÄÄSY-

ANETTE RAUKOLA Keski-Pohjanmaan

PIANO TERO TAVAILA

KOKKOLAN RAATIHUONEEN SALISSA TO 7.4.2016 KLO 18.00

Seele Meine eh en S hört im

Emma Rahjan opinnäytekonsertti ke 11.4.2018 klo 18 Konservatorion sali Emma Rahja, sopraano | Anna Kuusniemi, viulu | Ewa Tracz-Lejman, sello | Tero Tavaila, piano & cembalo

KOKKOLA

* TOTEUTA UNELMASI * OPISKELE MUSIIKISTA AMMATTI JATKUVA HAKU KÄYNNISSÄ! WWW.KPKONSA.FI


Kesämatkasi varrella Neste Oil Kaustinen • • • • • •

viihtyisä kahvila-ravintola herkulliset à la carte -annokset tuoreet pullat majoitustilaa motellissamme kuntosali Laadukkaat Neste-polttonesteet, -voiteluaineet ja -autokemikaalit

Neste Oil Kaustinen

Hilkka ja Veli-Pekka Havela, Teerijärventie 1, puh. (06) 860 7711 Ark. 7-22, la 7.30-21.30, su 9.30-22 www.nestekaustinen.fi


TAITO CRAFT SHOP

Käsityötuotteita ja designia 10-22 Yläkoululla

F E S TA R I KÄSITYÖT Tekemistä joka päivä 12-18 Juhlapihalla taitokeskipohjanmaa.fi

facebook.com/taitokeskipohjanmaa


koulutamme nuoret ja aikuiset #tulevaisuudenosaajaksiEntä jos

VAIHTAMALLA PARANEE? Voit olla Säästöpankin asiakas jo huomenna! Ota yhteyttä ja me teemme vaihdon kanssasi vaivattomasti.

Kalajoki | Kannus | Kaustinen | Kokkola Kortesjärvi | Kälviä | Sievi | Toholampi | Raahe | Ylivieska-kilpailu

Pelimannitalo, Kaustinen 9.–10.7.2018

KONSTA JYLHÄ

festivaaleilla paikalla

- Viulun rakentamisen mestari Uudestakaarlepyystä - Tilauksesta rakennetut soittimet - Valmiit soittimet myytävänä - Korjaukset / Trimmaus

www.leifkronqvist.fi

41. Kaustisen kamarimusiikkiviikko 25.1.-2.2.2019 www.kamarimusiikkiviikko.netAakkosellinen esiintyjähakemisto A-J 88

Hakemistosta löydät kaikki festivaaliesiintyjät aakkostettuna. Kunkin esiintyjän kohdalle on merkitty esiintymispäivät. Maakuntateema 2018 Lappi

5/5 (ke, la) 30+1 (ke, to, pe) A. Ylinen & Ystävät (pe,la) Aava (ke, pe) Afrocosmos (ke) AHA (pe, la) Ahjolan pelimannit (ti, ke) Aikaansaapas (to, pe) Aila Rauhalan Kanteletytöt (ti, la) Aila-duo (pe, la) Airi Hautamäki (pe,la) Akkapelimannit (ke) Ala-Könni opiston entiset opiskelijat ja opettajat (ke) Alasdair Fraser & Natalie Haas (GB/US) (ma, ti) Alavuden Kaksiriviset (la) Aléa (pe, la) Ali ja Hintti (ti, ke, to) Alikylän pelimannit (pe, la) Amyrit (ti, ke) Anna Riikka (pe) Anna-Liisa ja Margit Rantamäki (ke, to) Annette Schneider (DE) (ke, to, pe, la) Anniina Hetastiina Veitonmäki (la) Anssi Känsälä & Co. (ke, to, pe) Antti Kleemola (ma, ti) Antti Korhola Potkasee Oven Sisään (ma, ti) Antti Savilampi (to, pe, la) Anttilan pelimannit (ke) Anturan Alta (ma, ti) Apinajuttu (to, pe) Arwen K. & The Second Breakfast (pe, la) Arvid Lundén (ti, ke, to)

Aurora Visa & Matleena Kohonen (to, pe) Avvila Nieiddat (to, pe) Bad Mother Folkers (pe, la) Barbora Xu & the Band (ti, ke) Beepa (ke, to) Borduna (to, pe)

Duo Suojanen & Välimaa (ti, ke, pe) Duo Veikkolan Pojat (ti, ke) Duo Vellamo (to, pe, la) Duo Ville & Jalo (ma, ti, ke, to, pe, la) Duo Vokki (to, pe) Duo Vokki-Myyrät (la)

Carl Wenning (DE) (ma, ti) Chouk Bwa (HT) (ti, ke) Coach & Toverit (la) Con-the-Set (ke, pe, la)

Eerika ja Sakari (ma, ti, ke) Egotrippi (pe) EHKY:n pelimannit (ti, ke) Ei niin Pöljempi bändi (to, pe) Eilan ja Eskon kupletit (to) Eino & Alina (ma, ti, ke, to) Eivor ja Sirja (ti, ke, to) Eki Luumi & Pasi Suikkanen (ke, to, pe) Eldanka (ti, pe) Elina & Tresna (ti, ke, to) Eloisat (ti) Elokset (ke, to, pe) Eläkeliiton EteläPohjanmaan piirin kuoro (la) EmeritusOttoset (to) Emma Myllynen (ma, ti) Enkel (to) Erkki-Jussi Koivuluoma (la) Erkki ja tytöt (to, la) Erkki Kauhanen & Hyttiset (ke, to, pe) Erkki Lampinen ja Katja-tytär (to) Erkki Vihinen & Maria Ojanperä (ke, pe) Esmeralda ja virkeät vasikat (pe)

Dark Bottle (pe, la) Des Moudu Rok (to, pe, la) Désirée Saarela & Triskel (ma, ti, ke) Dinosaurusten pelastajat (pe, la) DJ KillaBeatMaker (CO) (la) Duo Alli & Samuli (ma, pe, la) Duo Eero ja Hannu (to, pe) Duo Intervalo (pe) Duo JAB (ti, ke, to) Duo Juureva® (ke) Duo Kenttälä & Tammela (pe) Duo Klassinen molli (ma, ti, ke) Duo Laura & Heini (ma, ti) duo mark2 (ma, ti, ke) Duo Molemmat päät äänessä (ti, ke) Duo Molli & Masennus (to, pe) Duo Nelli Ikola-Heiska & Timo Alakotila (ti, ke) Duo Pannikka (to, pe) Duo Selina (pe, la) Duo Suenpää (ti, ke, to)

FIOLA (ke, to, pe) Fiori (ti, ke) FM (to) Folk All-in Band (SE) (ti, ke) Folk chapel “Karikste” (LV) (ti, ke, to) Folk Dance Group Segapidi (EE) (ma, ti, ke) Folk is Happening (pe, la) Folk-jäbät (to, pe, la) Folkkanat (la) FourOfUs (ke, to) Frosty River (pe, la) Fölk (pe) Gamlakarleby Hornorkester (pe, la) Gli Incurabili (to, pe) Green Behind the Ears (to, pe, la) Gränslösa spelmän (pe, la) Görschwind (DE) (to, pe, la) H. O’karat (pe, la) Haapamäen Sekakuoro ja Pelimannit (to, pe) haapoja & illmari kollektiivi (pe,la) Haitarimimmit (ke) Hajkui (ma, ti) Hannu K (ma, ti) Hannu Rahikainen (to, pe) Hannu Seppänen & co (ke, to) Harjavallan Pelimannit (ti, ke) Harjun laulu (la) Havilla (pe) Heikin Trio (ti, to) Heikki Isoniemi (ti, ke, to)


Jimmy Träskelin

Huuliveikot-Lipfellows (ke) huutarha (ti, ke, to) Hyrrä (pe) Hyvät tytöt ja pojat (ma, ti) Häly (ma, ti, ke, to, pe, la) Härät (la) Häävi (ma, ti, to, pe, la) Hönkä (to) Hörhö (to) Ida Paul & Kalle Lindroth (ti) Iin Laulupelimannit (to, pe) Iisa & Jonna (to, pe, la) Ii-Team (ke, to, pe) Ike Virtanen Spesiaali (ma, ti) Ilo Ensemble (ma, ti) Iltapäiväkerho (ma, ti) Imarre (ti, ke) Inehmo (to) Innocent Folk (ma, ti, ke) Irish Dance Oulu ja Droichead (pe, la) Irish Session Band (ma, ti) Iso Ilo (pe, la) Itäkylän Miehet (pe)

J&A (to, la) Jaana & Junnu (ti, to) Jaana Rinta-Ruona (to) Jakkara (ke, to) Jalasjärven 2-riviset (la) Jam Band (ti, ke) Janne Laviranta (ti, ke) Janne Tapion Sisäinen Avaruus (la) Jari Paavola (ti, ke) Jarkko Lamminsalo (pe, la) Jarkko Martikainen (ke) Jasso (ma, ti) Javier Sanchez Perez (ES) (ti, pe, la) Jehna (ti, ke, to) Johanna Mäkeläinen (pe, la) johnny D ja pankkiryöstäjät (la) Jon Sebastian Säkkinen vs. Hessu Isoniemi (ke, to) Jonna Tervomaa (ke) JPP (to) Jukra (ke, to) JunioriOttoset I (ma, ti, ke, to, la) JunioriOttoset II (ma, ti, ke, to, la)

Borduna

Jussi Asu (ma) Jussi Tarkkanen Combo (ke, to) Jutaraito (to, pe, la) Jutarinki (to, pe, la) Juurakko (pe, la) Jylhän pelimannit (la) Jyväskylän kansalaisopiston lasten ja nuorten pelimanniryhmät (ti) Jyväskylän Kansanmusiikkiyhdistyksen Pelimannikerho (ti) Jämsän Soimannien Huuliharput (ke) Järvelän pelimannit (la) Järviseudun Pelimannit (ma, ti)

Aakkosellinen esiintyjähakemisto A-J

Heikki Laitinen (ke) Heilattomat Hellut (to, pe, la) HELEKUTIN FLIKAT (ma, ti, la) Helene Blum & Harald Haugaard Band (DK) (to, pe) Helme Jauram (EE) (ke, to, pe, la) Helsingin pelimannit (to, la) Hempan sakki (to, la) Henri Pitkänen (to, pe) Herra Tossavainen (to, pe) Heskil & Humppafestivaalit (ma, ti, ke) HietaKettu (pe, la) Hiiden pelimannit (ke, to) Hiijjen Pelimannit (la) Hilja Grönfors -kvartetti (la) Hipasu (to) Hirvikoira Hirvonen (to, la) Hopianeula (pe) Hot Club Lakeus (to, pe) Houkutuslintu (ke, to) Hovinoidat (pe, la) Hulentka (pe, la) Huojuva komppi (pe, la) Huuliharppu-yhtye Horjumattomat (ke, to)

89


Aakkosellinen esiintyjähakemisto K-Q 90

K A S S I A H A S T U S (pe, la) Kaie (la) Kaisa (la) Kalevan Kaiku (to, pe) Kangasalan Balladipelimannit (ti) Kangasalan Pikkupelimannit (ti, ke) Kansanlauluyhtye ILO (ke) Kansanmusiikkiyhtye Takapotku (pe) Kantara (pe) Kanteleduo Alpo ja Riikka (pe) KanteleTAR (to, pe) Kanteleyhtye Satakieli (ke, to) Kantelisti Maria O (ke, to) Kapela Maliszów (PL) (pe, la) Kardemimmit (la) Kari Peltoniemi ja MPH kumppanit (ti, ke, la) Karkkilan I ukuleleorkesteri (pe, la) Kaskikuusen pelimannit (ke) Katiska (ke, to) Kauhajoen pelimannit (ma, ti) Kauhavan pelimannit (la) Kaustisen Hääkuoro (ma, ti) Kaustisen Iättömät Laulunlyömät (ma, ti, pe, la) Kaustisen kanteleet (to) Kaustisen mieslaulajat (to) Kaustisen orkesteri (ma) Kaustisen Purppuripelimannit (ma, ti) Kaustisen Showtanssijat & Crew (ke, to) Kaustisen seudun oppaat (ti, ke, to) Kaustisen Torviseitsikko (ti, ke) Keksi (ke)

Kellon harmonikkaorkesteri (ke, to) Kepposet (pe) Kesänki (pe, la) Kesäpelimannit (ke, to) Keuruun pelimannit (to, pe) Kiharakolmio (pe, la) Kiikosten Pelmannit (ke, to) Kikka-Silja Ystävineen (ke) Kinnarin Pelimannit (ti, ke) Kipakat (ti) Kipinä (to) Kirkhakkine (to, pe) Kirkonkylän pelimannit (to) Kirsi ja Jari (ma, ti) Koijarit (to, pe) Koiranen Kollektion (ke, to) Kokon kipinät (ke, to) Komote Lamas (ti, ke, to) Konginkankaan kantri trio (ti, ke) Kopla ja Bigband (to, pe) Koplaus (pe, la) Kortesjärven pelimannit (ti) Koskelan Viihdelaulajat (ke, to,) Koski (to, pe) Kostajan Kaipuu (ke, to) Kreeta-Maria Kentala (ti) Kuivaniemen ja Simon pelimannit (to, pe) Kulman Takaa (ma) Kulta (ti, ke, to) Kulttuuriosuuskunta Uulu (ma, ti, ke, to, pe, la) Kuluttamattomat (to) Kuokkavieraat (ke, to) Kuopion pelimannit (ma, ti) Kuopion Tuomiokirkkokuoro (ke) Kupletööri Hannu Musakka (ma, pe, la) Kurpposet (ke) Kurran perheyhtye (ti)

Kustaan laulu (pe) Kuusto (to, pe) Kvartti (ke, to) Käpyjouhikot (ke, to) Käpylän viulukolmoset (ti, ke) Köyhäjoen pelimannit (ti, ke, pe) L J Toivonen/Victor Jaran luluja (to, pe, la) La Riippa Group (ke) Laihian aseman lapset (pe, la) Lammassaari & Ojutkangas & Arvola (ma, ti) Lammassaari / Janka-Murros (ti, ke) Lapua-Uusi-Guinea (to, pe) LaSa (pe) Lastenmusiikkiorkesteri Ammuu! (ti, ke) Lastenyhtye Raiku (ke) Lauantaiseura (la) Laulu- ja soittoyhtiö Rempallaan (ma, ti, ke) Laulukuoro Ikivihreät (to) Lauluryhmä Jännät (ti, ke) Lauluyhtye Aura (la) Lauluyhtye Cantavierre (ke, to) Lauluyhtye Helisevä (ke, to) Lauluyhtye Hinku (to, pe) Lauluyhtye Kuutama (ke) Lauluyhtye Raiku (pe, la) Lea Virtanen (to, pe) Lehtokurpat (to) Leipää ja sirkushuveja (ma, ti) Leppävirran pelimannit (to, pe) Liekkiö (to, pe) Liikkuvat lanteet (pe) Liipukat (ma, ti, ke) Linkintuomat (pe, la) Lipstikka (to)

Loisaro (ti, ke, to) Los Mattila Amores (ti, ke) Los Olvidados-trio (ti) Loven Luonto (ma, ti) Lukas Kristo: Harmonistics (to, la) Lullallei (ma, ti) Luo (ke, to) Luomuduo (ke) Luunappi (ke, to, pe) Lydian kadonneet laulut (pe, la) Maanväki (pe) Maija Kauhanen (ke, pe) Maisemamatkoilla (ti, ke) MAJA-duo (pe, la) mammantytöt! (pe, la) Manna-lauluryhmä (ke) Maria Kalaniemi & Eero Grundström (ke, to) Maria Reikko & Best Case Scenario Band (to, pe) Marius Pirhonen (ti, ke) Marjatta Kinnusen perheyhtye (ma, ti) Marjuska Santala Trio (ti, ke) Markku Lepistö (to) Marko Siekkinen & Toivoniemen reservaatti (pe, la) Markus Haapoja (ma, la) Marttilan PiiloPelimannit MPP (to, pe) Matti ja Linda (ti, ke, to) Matti Stenroos (ti, ke, to) Mauno Järvelä (ma, ti, ke, pe, la, su ) MC Tyyskä (ma, ti) Me isse (ma, ti) Me Weikkoset (to, pe) MEILLON (ke) MEKKALA (pe, la) Melymbrosia (pe, la) Menevät Mimmit (ma, ti)


PaBaMeTo (DE) (ma, ti, ke, to) Pakkasmarja (pe, la) Palmgrenin Kamut (ti) PapaS-Roll (to, pe, la) PAT - Pälvin ja Aunen tarinat (ma, ti) Patrick Weckman (ke, to) Pauha (to) Pauhu (to, pe) Paula Tuhkatassu (pe, la) Peijakas! (to, pe, la) Pekka Tapani (to, la) Pelismannit (ti, ke) Pelix (la) Pelmakat (ma, ti, ke) Peltolan pojat (to, la) Peltoniemen pelimannit (ti, la) Penseyden lärvi (ti, ke)

Qué Rala Purqin (pe, la)

Jimmy Träskelin

O´Pojat (ma, ti, ke) Oh jees (ma, la) Oíche Chéadaoin (to, la) Oke & Oge (to, pe) Okra Playground (to, la) Omaa Sukua (to, pe, la) Omiri (PT) (ti, ke) Onni Rajaniemi (ma, ti, ke) Oona ja Ossi (ma, ke, pe) Otelautamiehet (ke, to, pe) Otra (ke, to) Ottoset (ma, ti, to, pe, la) Ottosten perilliset (pe) Oulun Huuliharppupelimannit (to) Oulun Karjalaseuran Kuoro Käköset (to)

Pentti Rasinkangas & Jarmo Romppanen (ke, to) Pessi ja Juntti (ma, ti, to) Peura Jim (ma, ti) Philomannit (ke, to) Pia Rask (ti, ke) Piahvi & Pukatsoova (ti, ke) Pihlava (ke, to, pe) Piipan Pojat (to, la) Piisakas (ma, ti) Pikipojat (ma, ti) Pikku papun orkesteri (pe, la) PikkuOttoset I (ma, ti, to, la) PikkuOttoset II (ma, ti, to, pe, la) Pintiälän teatteri (ke, to, pe) Pippurikirurgi & Ohitusleikkausorkesteri (ke, to) PIRKANMAAN MAAKUNTA­ PELIMANNIT (ke, to) Pirttiset (pe) Pirulainen (la) Pohjankartanon mandoliinit (to, pe) Pohjola Project (pe, la) PolkaMonsters (ma, ti, ke) Polokkarit (pe) Poplarit (to, pe) PosiDivas (to) Project New Berlin (ti, ke) Puhtaat Jauhot (pe) Pulkkinen & Lundell Flou (ma, ti) Purppuriryhmä (to) Purpuridansarna (ke) Puskakollektiivi (ma, ti) Putaan Pelimannit (to, pe) Pyöreät Nurkat (pe, la) Pähiät (pe) Pömpeli (to, pe)

Ulla Nikula

NAAK (ti, to) Naiskuoro Aika (pe) Naiskuoro Harput (to, pe, la) Nappulapeli (ke, to) Negrita (ti, ke) Niinirannan pelimannit (ti, ke) Nikolai Blad (to, pe) Nikulan pelimannit (to) NirSo, Sibelius-Akatemian nuoriso-osasto (ke, to) Nissin Kööri (ke)

NOOLI (ti, ke, la) Noomi & Mara (to, la) Noora Kataja Trio (ke, to) Nope (to, pe) Nuotiopelimannit (ti, ke) Nytky (ti, ke)

Ulla Nikula

Meriheini Luoto (pe, la) Meri-Lapin Kanteleensoittajat (to, pe, la) Mestaripelimanni Risto Ala-Ikkelä duo (ma, ti) Mestaripelimannit Tepot (ti, ke) Mielen maisemat (ke, to) Mielimusiikki (pe, la) Mihoko Goto (JP) (pe, la) Mikkels Sons (to, pe) Mikälie (to, pe) MiniOttoset I (ma, ti, to) MiniOttoset II (ma, ti, to) Minja Survonen (to) Minna Hokka (ke, to) Minna Stenberg (to, la) Mittumaari (ke, to) Mityev (ke, to) Miukeli (pe, la) Moonshine (to, pe, la) Moosic (ke, to, pe) Mottine (to, pe) Mount Everisto (pe, la) Mulperi-kollektiivi (la) Mummukööri (to) Muskotti & Tanssiryhmä Linnea (pe, la) Mutsit ja Murut (ti, ke) MäSä-duo (ma, to)

Kardemimmit Kreeta-Maria Kentala


Aakkosellinen esiintyjähakemisto R-Ä 92

Raakku (ke, to, pe) Rahvaan Laulu (pe) Raili (ti, ke) Rentukat (to, pe, la) Riatomaanikot (ti, ke, pe) Rickhard Dawson (UK) (ke) Riemukkaat (ti) Ritva Nero (ke, to) Ritvalan Helkalaulajat (la) Roikastajat (ma, ti, ke, pe) Rommakko (pe, la) Ronna Jam Band (ke, to) Rosa + Black Snake (pe) Rosa kvella (ke, to) Rosanna ja Otot (ti, ke, to) Ruamjai (pe, la) RunoSointu (ke, to) Rykäys (ti, ke) Räätälit (DE) (ke, to, pe, la) Saana (to, la) Saana Kastelli (ma, ti, ke) Saarijärven Mandoliiniorkesteri (ke) Saima (pe, la) Sakalaiskat (ma, ti, ke) Sakarat Laulupelimannit (ti, ke) Saku Ryhänen (pe, la) Salamakannel (pe) Salla Saarisalo & Heikki Isoniemi (ti, la) Salonen Esko (ti, ke) Salonkylän pelimannit (ke, pe) Salvia (to, pe) Sami Heinonen & Mustaruukku (pe) Samikuubas (ma, ti) Sanni Virta (ti, ke) Sarka (ke) Satakielen laulu (ke, pe) Satu Valkama (ke, to) Saundisiskot (ma, ti) Savon Kansanmusiikki­

orkesteri (ke) Seinäjoen Kaksiriviset (pe, la) Sekakuoro Siltojen Laulu (la) Seku vain (to, pe, la) Selcimer (ma, ti) Senni Heiskanen (ke, to, pe) Seos (to, pe) Serkkusirkus (ke, to) Siepakat (ke, to, pe) Sillankorvan Pelimannit (la) Silloiset (to, la) Siltapelimannit (to, pe) Simunan sakki (pe, la) Sini Rantakari (pe, la) Siniruoko (ke, to) SiPe (la) Sirja Rihu (to, pe, la) Slackbird (ke, to) Sopu (ti, ke) Sopusakki (ti, ke) Spelarit (ma, ti) SRO Musalinja Folk Kollektiivi 1 (to, pe) SRO Musalinja Folk Kollektiivi 2 (to, pe) Suburban String Band (to, pe, la) Sukutila ja perinnön vaarat (to, pe) Sunnuntai (pe, la) Suomen Sahansoittajat (la) Susirekka (pe) Suupohjan Rentukat (ke) Suvi Teräsniska (to) Sväng (ke, to) Sydämen asialla (ke) Taavit (ke, to, pe) Taikuri Kuusenkerkkä & kumppanit (to, pe, la) Takajärvi Chamáns (ma, ti, ke) TaKaMus (ma, ti)

TAKSI (ti, ke) Talkoopelimannit (ti, to) Tampereen flamencoyhdistys (ti) Tampereen Ukuleleorkesteri (to, pe) Tango orkesteri Unto (pe) Tanhuryhmä Sitriini (pe) Tanssiteatteri Rimpparemmi (to) Tarinankertoja Riikka Palonen (pe, la) Tarinatarhurit (to, pe) Teatterilesket (pe, la) Teemu Eerola Trio (ti, ke) Teho. (ti, ke) Teijo ja Anneli Aho (ma) Temperance (ti) The Escarteen Sisters (ES) (ma, ti, ke) The Green Hope (to, pe) The Leprechauns (ke, to) The Triplet (ke, to, pe) Tiera (to, pe) Tiia Vartio (ke) Tiilat ja Pelimannit (ke) Timo Hatva (ke, la) Timo Rautiainen & Ville Ojanen (ma) Tosi-Isot (to) Tradilinnut (ma, ti, ke, to, pe, la) Tres Nachos (to, la) Triijuulla (Ke,Pe) Trio Klezmera (pe) Trio Kolme-M (ti, ke) Trio Mankari (ti, ke) Trio Raapasuu (ma, pe, la) Trio Ruuhkavuosi (to, pe) Trio Timo & Elias & Veera (ma, ti) Trio Täti Hendersson, Neiti Fiskarsson ja Ruuti-Klovni (to, pe) Trio Törn (SE) (pe, la)

Trubaduuri Jukka Törmä (ti, ke) Trubaduuri Leiska (to, pe) Trubaduuri Matti Reittamo (ma, ti, ke) Tuikan nuorimmaene (la) Tuliterä (pe, la) Tummat Sävelet (pe, la) Tunnaritytöt (ti, ke) Tuomas Rounakari (ke) Tupalaulajat (la) Turjake (ti, ke) Turun Kaksiriviset (ti, ke, to) Tuulesta viis (to, pe) Tuuletar (ke, to) Tuuletustauko (ma, ti) Tuuli Malve (ma, ti, ke) Tuulikki Tee (ke, to, la) Tuuttijuna Kaipainen & Jaakonaho (ti, pe) TVISB (ma, ti) Tärjä Folk (pe) Töölön Viuluklubi (ti) UkuLissut (to, pe) Uncle Ruby (la) Urho Hämäläinen (ti, ke, to) Usko Välimäki (ma, ti, ke, to, pe, la) Uudelleensyntymähumala (ti, ke) Vain Kamuja (ma, ti) Valdemar Aumala (ke, to) Valkama (ti, ke) Valma & Varsinaiset (ke, to) Valon pelimannit (ke, pe) Vanajaveden pelimannit (ti, ke) Vanhat Harput (la) Vantaan kansan­pelimannit (to, pe, la) Vapaapääsy-yhtye (ti, ke) Waris (ke, to) Varjakka String Band (ti, ke) Varjopiiri (ma, ti)


Young Man’s Misery (ma) Zäpämmät (pe, la)

Å (ke, to) Ånsemble (ke, to) Äijäkanteleet (ke, to) Älylässä soi (pe) Ämmät äänessä (to, la) Äänikollit - Ljudkollarna Soundchecks (la)

Pasi Virta

Varjorepertuaari (to, pe) Warkauden ukuleleorkesteri WAU (pe) Varvun Kampi (ke, to) Wasel & The Weasels (ma, ti, ke, to, pe, la) Vassvik (NO) (pe, la) Vasti (ma, ti, ke) Vejie (ti, ke) Veli Vaismaa (ma, ke, la) Veli-Matin Enkelit (pe, la) Vellamo (ti, ke, to) Verella (ti, la) VeteraaniOttoset (to) Vihellä vaan! (ti, ke) Vihta (ma, la) Viihdekuoro Marit ja Mikot (pe, la) Viitasalo-opiston kansanmusiikkiyhtye (to) Viitasen Piia (ma) Wiljatar (ma, ti) Ville Koskivaara (pe, la) Vilma Talvitie (ti, ke, to) Wilsoninpinta (pe, la) Vimma (pe, la) Windalan pelimannit (ma, ti) Vinhakat (ma, ti, ke) Wintergreen Cafe (ma, ti, ke) Viola & Veera (ma, ti) Virve Rosti (la) Viskain (ti, ke) Viskurit (pe) Viuselit (to) VOPulele (ti, ke, to) Vox Stellarum (ti, ke) Vuoma-Pertin perintöä (to) Vähänimiset (pe, la) Väisänen jne. (ke, to, pe) Väkitukko (ti, ke)

Ritva Nero

Minttu Saarni

Viitasen Piia Folk Dance Group Segapidi (EE)

Alina Ainola

Valma ja Varsinaiset


BUSSIAIKATAULUT | TIDTABELL | TIMETABLE

Muiden kuin päätepysäkkien aikataulut ovat suuntaa-antavia. Lihavoidut kellonajat ke-to, to-pe, pe-la ja la-su välisenä yönä

SININEN LINJA, PELIMANNITORI-NIKULA (4 €/MATKA) ti-la Pelimannitori

ti-la

ti-la

ti-la

08:05 09:05 10:05

-

ma-la ma-la ma-la ma-la ma-la ma-la ma-la ma-la 12:35 13:35 15.35 17:35

-

20:35 23:05 01:15

ma-la ma-la -

-

Nikula

08:15 09:15 10:15 11:45 12:45 13:45 15:45 17:45 19:45 20:45 23:15 01:25

02:10 03:20

Känsälä

08:17 09:17 10:17 11:47 12:47 13:47 15:47 17:47 19:47 20:47 23:17 01:22

02:07 03:22

Puumala

08:20 09:20 10:20 11:50 12:50 13:50 15:50 17:50 19:50 20:50 23:20 01:20

02:05 03:20

Kansanopisto th

08:25 09:25 10:25 11:55 12:55 13:55 15:55 17:55 19:55 20:55 23:25 01:18

02:03 03:18

08:30 09:30 10:30 12:00 13:00 14:00 16:00 18:00 20:00 21:00 23:30

02:00 03:15

Pelimannitori

-

VIHREÄ Linja, kaustinen-veteli (4 €/MATKA) ti-la

ti-la

ti-la

ti-la

ma-la ma-la ma-la ma-la ma-la ma-la ma-la ma-la ma-la ma-la ke-la

Pelimannitori

08:30 10:30 12:00 13:00 15:00 16:30 18:00 20:00 21:15 23:30 01:00 02:30 03:30 04:00

Varila*

08:35 10:35 12:05 13:05 15:05 16:35 18:05 20:05 21:20 23:35 01:05 02:35 03:35 04:05

Hotelli Kampeli 07:40 08:40 10:40 12:10 13:10 15:10 16:40 18:10 20:10 21:25 23:40 01:10 02:40 03:40 04:10 Veteli** 07:45 08:45 10:45 12:15 13:15 15:15 16:45 18:15 20:15 21:30 23:45 01:15 02:45 03:45 04:15 Tunkkari*** 07:50 08:50 10:50 12:20 13:20 15:20 16:50 18:20 20:20 21:35 23:50 01:20 02:50 03:50 04:20 Järvelän koulu 07:55 08:55 10:55 12:25 13:25 15:25 16:55 18:25 20:25 21:40 23:55 01:25 02:55 03:55 04:25 Pelimannitori 08:00 09:00 11:00 12:30 13:30 15:30 17:00 18:30 20:30 21:45 00:00 01:30 03:00 04:00

-

* Markkula, ** liikuntakeskus, *** Järvelän risteys Su 15.7. lisävuoro majoituspaikkojen pysäkeiltä: Veteli liikuntakeskus / Hotelli Kampeli 11:35 –> Tunkkari Järvelän th 11:40 –> Järvelän koulu 11:50 –> Pelimannitori 12:00 sekä Nikula 12:15 –> Känsälä 12:22 –> Puumala 12:30 –> Pelimannitori 12:40. Linjavuoro Pelimannitori 12:45 –> Kaustinen TB 12:50 –> Kokkola linja-autoasema klo 13:30 sekä Veteli Hotelli Kampeli 09:15 –> Kaustinen Pelimannitori 09:40 –> Kaustinen TB/Mh 09:45 –> Kokkola rautatieasema 10:25 –> Kokkola Mh 10.30.

KOKKOLAN festivaalibussi (7 €/MATkA) yhteistyössä Kokkola-Camping, Original Sokos Hotel Kaarle, Hotel Kokkola, Hotel Seurahuone, Visit Kokkola

ti-la

ti-la

Festivaalibussivuorot hoitaa pitkäaikainen yhteistyökumppanimme Linja-autoliikenne O.A. Aho Oy

ma-la ma-la ma-la ma-la ma-la ma-la ma-la

09:00 11:00 13:00 15:00 17:00 19:00 21:00 23:00 01:00

ti-la

Kokkola, leirintäalue

ma-la ma-la ma-la ma-la ma-la ma-la ma-la ma-la ke-la

11:00 13:00 15:00 17:00 19:00 21:00 23:00 01:00 02:50 04:00

09:10 11:10 13:10 15:10 17:10 19:10 21:10 23:10 01:10 Sokos Hotel Kaarle, tori 10:55 12:55 14:55 16:55 18:55 20:55 22:55 00:55 02:45 03:55 09:10 11:10 13:10 15:10 17:10 19:10 21:10 23:10 01:10 09:10 11:10 13:10 15:10 17:10 19:10 21:10 23:10 01:10 09:15 11:15 13:15 15:15 17:15 19:15 21:15 23:15 01:15

Hotel Seurahuone, tori 10:55 12:55 14:55 16:55 18:55 20:55 22:55 00:55 02:45 03:55 Hotelli Kokkola, tori

10:55 12:55 14:55 16:55 18:55 20:55 22:55 00:55 02:45 03:55

Kokkolan Matkahuolto 10:50 12:50 14:50 16:50 18:50 20:50 22:50 00:50 02:40 03:50

09:20 11:20 13:20 15:20 17:20 19:20 21:20 23:20 01:20 Kokkolan rautatieasema 10:45 12:45 14:45 16:45 18:45 20:45 22:45 00:45 02:30 03:45 10:00 12:00 14:00 16:00 18:00 20:00 22:00 00:00 02:00 Pelimannitori, Kaustinen 10:15 12:15 14:15 16:15 18:15 20:15 22:15 00:15 02:00 03:15

Liikennöinti päättyy la-su yöllä 15.7. klo 04.25


Kaukollikenteen hintatiedot ja tarkemmat aikataulut: Turbussarnas tidtabeller och pris: Regular Matkahuolto bus services:

www.matkahuolto.fi Kaustinen Folk Music Festival ei vastaa mahdollisista kaukoliikenneaikataulujen muutoksista.

kaukoliikenteen aikataulut *OnniBus, pysäkki Nesteellä, tarkista aikataulut www.onnibus.com ja muista, että OnniBussin liput ostetaan netistä. Muun kaukoliikenteen pysäkki Teboililla.

seinäjoki

Kokkola

Kaustinen

pe, su

19:45

Kaustinen pe, su

Seinäjoki

16:05

jyväskylä

22:05

18:35

kaustinen

Kaustinen

ma - la

7:30*

8:10*

su

11:30*

12:10*

ma, pe, su

13:45

14:30

su

15:30

16:10

ma - pe

15:55

16:40

ma - pe

06:05

09:45

su

18:30

19:10

ma - su

13:25

16:55

ma - pe

19:50

20:30

ma - su

17:15*

20:10*

kaustinen

Kaustinen

jyväskylä

kokkola

ma - pe

08:55

09:45

ma - la

08:10*

11:15*

ma - pe

09:45

10:30

su

12:10*

15:15*

su

12:45

13:30

ma - pe

16:40

20:10

ma - su

16:50

17:30

su

19:10

22:10

ma - su

20:10* 21:00*

ma - pe

20:30

23:30

ma, pe

23:45

23:45

helsinki (tampere) Kaustinen ma, pe

15:30

(18:15) 23:05

KAUSTINEN (tampere) HELSINKI to, su

14:40 (19:40) 22:00

OULU KOKKOLA

KAUSTINEN

Taksi

Jyväskylä Tampere

040 7080 490 Taksiasema sijaitsee Pelimannitorilla.

HELSINKI


www.

.fi

mukana juhlimassa! yksityisistä Evidensia-konserni omistaa yli puolet maamme

14. HEINÄKUUTA 2017

Eläinlääkäriasemat sijoittajille

8

pk.fi uri@k kulttu otsala DOT: na Ru a YSTIE es: Tii eri Tuikk Ink YHTE on esimi Osast ja: itta Toim

26 50 44 0207 2 8095 48 040

a tisell s TU u T a L iK KU a käv n i i K URI

in inoih arkk urim kulttu n a n Kii ssin ntan ansa toi k vaih s ä g Kön Ilkka

KOKKOLA

AA

7 7.201 NA 12. Evidensia -konserni kertoo net-

KO Kaija Vähäsöyrinki (KP) IVIIK Eläinlääkäriasemat KESK ovat ketjuuntuneet vajaan kymmenen vuoden aikana ja kaksi ketjuista on siirtynyt suuren kansainvälisen pääomasijoittajan omistukseen. Tämän yhden konsernin omistuksessa on merkittävä osa yksityisten eläinlääkäriasemien palvelutarjonnasta Suomessa.

Hinta 2,50€. Kestotilattuna kotiin 0,93€ (sis.

NM

OHJA

IP KESK

tisivuillaan edelleen hakevansa voimakasta kasvua Euroopan eläinlääkintämarkkinoilla. Ketjuuntuminen ja isojen toimijoiden tulo eläinlääkintään aiheuttaa huolta tänä vuonna 125-vuotisjuhliaan viettävä Suo-

men Eläinlääkäriliitossa. motiivi – Pääomasijoittajan

isen Yhte n tähden kylä

omistajana on erilainen kuin omalla klinikallaan työskentelevän eläinlääkärin. Eläinlääkäriyrittäjällä on etiikka vahvasti mukana työssä klinikan ja toiminnan kehittämisessä. Hintakilpailusta voi tulla aggressiivista, mikä on hankalaa yksityisille toimijoille, toteaa puheenjohtaja Päivi Lahti Suomen Eläinlää-

käriliitosta. Suomessa toimivat Animagi ja Univet -ketjut ovat siirtyneet Evidensian omistukseen. Näiden ulkopuolella on muun muassa maaliskuun alussa muodostunut Omaeläinklinikka, johon kuuluu kymmenen eläinlääkäriasemaa. – Ketjuilla on todennäköisesti toiveita saada ostettua lisää yk-

sityisiä klinikoita ketjuihinsa. Evidensia on todella suuri toimija Euroopassa. Mietityttää tuleeko viimeisin yhdistyminen tuomaan jotakin vaikutuksia Suo-

meen. – Esimerkiksi Belgiassa on säädelty eläinlääkäriasemien omistusta, Päivi Lahti toteaa. Ketjuuntuminen on tapahtunut

Nro 190

Perjantai

eläinklinikoista

KLO 15

nopeimmin Pohjoismaissa. – Markkina on varmasti houkutteleva, sillä lemmikit ja harraste-eläimet ovat huomattavan paljon vakuutettuja. Jos omistus keskittyy, vaarana on hintojen nousu. Toivottavasti yksityiset klinikat jaksavat pysyä mukana kilpailussa, puheenjohtaja LahSivu 5 ti toteaa.

KLO 9

alv 10%)

YLIVIESKA

+13

+14

+13

+13

KP/HENNA-RIIKKA LIIMATAINEN

4 UU TISET

Talkoo laiset lu ovat

inäja Vä päri tä papni-räp , mi tuo lev ina ei tajuu kittely i olen-o n, joka lellä lei huumor ös möinemlaa. Kie n, jonka in my paiko rsiin. pa ba tyksee esi paimonin anpa eloa RI stuu hin san n vasta siTE ru pe TE AT nna tut tui hmoje smi saa s Mi kyKE SÄ perin jen ha ireali a teksti Ohjau s Salon : ssu ark sta ass a Ha tukoto irjoitu la. Vie jeistu nvahv un mu ■ Lin la. Käsik a Koivu ppinona sä mu jossa oh ääne Pa n illa a, Koivu ja Minn tisen sältön palstalt tettav käyttöö lus län NS sitys Ka 8.7. tunnis uvan tsemä viesti kit la taan sei arailue messä anne illa py yk . Aamu saa na en lannie paino pimise remontti ä kusee . a-aho t ett rke iin nu lem vä n, Ko saa tankk rin- ja jyt yy ttä amaa nna nsa (KP) tä Joha TINEN ensi-ilta ran Lin uhka la auton an pe tiUS seu rin eta lla sel us urien pu KA oriso viiko ak ka la Ka sia ha naap lem talvip ainek paitsi Viime kylän Nu vierailul lauantai un n äästä ä Naur n tapaa äänekk omiikasSalon nähtiin iemess ea juhlislek sta teisee rasta ja tilann tukoto ppilann sta Suom raitei alaisi län Pa ta sen tav uotia ylille, ky ioitus i eripu , myös ta suom tta hy mu nn osis mestä malai omella istä ulk na. Sa ja syrjäk le ku mainiost . dil hu ta, onolla su lyller täv tanut kyläluu toimi massa iesitys rsimaise sti vaja hu mielellä le ja in ko tanut iva raikkaa joita voim ämöl. llä vä osoit iissa jok sta ten , u isi äis sta ott e näytt lavaskaun s on ko a otoksi en säi - maala n kyläl alle ja Uusie koristam sauna Esity aisist juonellin n so tunut. see am n onnis lossa jen hieno aihee ihelvetin lokuv yhtee - vu nousee erittäin ihmise rkkin nu le lia nivoo lloiseen i. Beton n laime kin roo kotoisa hyöon tus uoneen ja ku musiikk n, elämä apurien itteet mutta na os piva äisyy tee n ja t Kaam - Hikih ellaan, iniot pu nk in. see muist joaisi ma enemmä sutjakas- yksin latuk llästy ny elä) rek lip t n ä aan kseen ky nna Kiv omaa - ka tar ä löylyj keroiva nk in Ma lla ha ah ete Koivu käytö inen (Jo johdo keä, sel - dy ntä elijät n ja i ren Näytt ta toisee , Maur n roh Hänn onnetta ästä vä säteatte en lis . orik osk roo skoske eleen in ke rytoi nsä vä on. Ko i ti Kattilak tta Uk mi uluuk esitjää no kylää joka ku n kuvasto kaikk ja Rii inen ötä kuoro yttää salon int ym odon laista rinteisee ksen my yhdessä tesi sa, yll sa kea ksi Lintuka mollis aan. Sa rin pe kohellu en, mutta oisen at arv Lopu iskauksi pussaam edustaj misen ne putke silti n isaa n tää Ku maan ja yleisö osaksee ei me inen ä yle ett äm en oiset ä, tä laa an rai liikeis siit yritt ksen. jälke n, . ha anva tyy tä lak tum t iskurep untisen mieli päätö ku syn taa, mi ilmest yy lä rit aKouk i aavis ukin. saava jaan pa hy vil vaksi n halaj vo teä ta kuulu va seuraa kylää alliset, i läh sö ei ka - ja tiin vo eatteris takaa hdään n nin ess de in ku o, Dr - ko ten kesät lla nä ku Lava n Ruots Kaija Ko peliman nii ja äja a a e -m vin Helen mann -kuka Katri e, Stock sä-tiedä mann in Etku ne

Merijärvellä kilpailtiin polkutraktorilla

Kaustis Merijärvellä kotiseutuviikon loppunsanvietettiin talkoideen ka ensi kertaa lasten puolella m kiju ppukiri usiik Merijärvikiireinenn lomaatalousnäytte lyitä hlien ol su , mut Aapo nnunta markkinoiden ta pani iyhteydessä. ina ikito tarkasti Rautio keskittyi n polkutrak-

juhlien

ilmeen

MAANA

NTAINA

10.7

Riina Rast .2017 KES KIPOH KAUSTIN as JANMA Kaustin EN (KP) A en Folk viikon Sivu 4 Music mittaise Festival toteutta in t vat peri musiikk ijuh laiset lat nteisest itse, ole poik eikä tämäkä i kaustiskeus. än laista ja Noin 150 vuosi suunnille talk ookijää on mukana en sata työn tapahtum tetämän vuotta 200 vuo an vielä oli Terva valmistel den lia ede ltävänä uissa. sitten merkittävä elinkeino Juhtävää sunnun vielä taina tehKeski-Pohjanmaalla, mutta – Sunnu riitti. ntai, nykyään tervahaudan sankka tiistai ovat olle maanantai savu metsän keskellä on meillä ja et peri työnteki nteisest harvinainen näky. Pahkalan piä päiv jöillä kiireisim i tervanpolttajat sytyttivät aloittiva iä. Ennen talk t vast tervahaudan tänä kesänä viimut ta a maa oolaiset ala ngäs nyt pyy nan ots Kö tain P) Ru dettä kertaa perinteen elvytne jo sun simme nka a, Tiina TINEN (K n Ilk vitä ku heit ne tämisen jälkeen. Kun mukana npottaa nuntaiksi. Ehk ä tänKAUS meläi taina sel sta. Kö kiire ä se ttä, Kau nie helan on kylän nuoria, perinteellä sanmusii ee tys Rova ä maan stisen haast ma esi n kan on mahdollisuus säilyä tulekoordin kkijuhlien yrittä uudesta tuotta tivaalie tuotanto - Kansanm aatt KP/ELLA KIVINIEMI ori Kepari s. 4-7 vaisuudessa. vi poh usiik Juha Kuu - nan nialla Kiinasta tisen fes py ydettii. vuosiry injuhlien kukk rajäron us Kuurajä ienkaste kään ään Ka miestä tusajalla ollut tärk tmi rakentuu rvi ja lijan Out pyst roi kii na ruok eä laps juhlien nähd ihalla, utin va i Järvelän uudesta amy yjie ytti sunnun ympärill meksi tä taitaa. Telt mielestä saakka. n pun e. Järv juhlap n minu tys suo ielisis aist an elälle de ink esi a pyst teltkeen tapahtum kunnn ty vii maan hin. Tiim töitä riitt yttämisen engla a on oijälnuntaih i myö juonta eraan tkia taa alue in tarkoitu hään in. mu svi se Kuu s sunon para en viih luvata, rajärvi nalai iikeistä. ääneen mutta en hyv että festi a uskaltaa äksi rake tyvy yttä käy n- mi istu Vanhalla käräjätalolla mis enn vaalialu välisp naura styölle, erg isenä tti viim ttäsaamia nnu en mus e tositapahtumiin ruu eisiä esitetään elementt sryhmän Yleisö käännö alkua. a. En iikkitap on valRova ulkokuk ka- le kkuihin ja – Ilman lle ejä. ahtuman phaitta myös murhanäytelmä kia aset teli perustuva paikoille kova ngästä – Kyllä rakennu ä ja tteri Rimttu ne oike emme en. en se Kö ralli sporukk Tap ilon eh oikeudenkäynnistä. voi tehd tea Kaik ki ei tunne jokori aa Järv nen kuk kien ahtuman pami tanssi isot rake oltava valm ä Granjana Pedersöreläistä paikalla kastelijaKarlvikaup läisen is. mei stelemme paikmitään. Siks n– nnukset elä kan rusta oillee i an, an me senä toi Out ovat pe an kahdeksan kuk jote syytettiin rothiasylis nie omista näin päiv jo lähe ka-asete n mista aa sään kah i min aina jal löyt yy. vain pientä lmaa. murhasta s valm änä, kun kaik vii- lä oli vuonna ta paremputoaa sitten saaole asi , kikset hiEsimerki Ennen muk ihmisen ki on a levi Koristel ista, Pohjola KP/MARKKU JOKELA Järvoikeuhiem sissa talk ana emies ri vuott ngäs ei uudessa järjestetyssä 1860 ta ja kori tetään ymp ksi rostuum uryhmän an rteista äri steille ommissa toisenla yksi tavoaa. mi mon ooh Näytelmän pa pa ista. Kö t julkis ksi ke ipaikat. denkäynnissä. etsitään aluet- tunn on luoda ta vuo . Hän syy it- maa jatkuvu an lietta tta oppesittää toi- Strömhyvät potku entoinu misen Johan laisille konnaa . ude aana ulko johtaj ilmettä . Uut takin esiin joka pääsi Perinte komm irtisano minnan toiminta visuaali n Järveläl testaamaan toki luod le on berg,tyjä ryhmille.ltrinteistä sta tari aan pidetä istä mutta juuri toi n yritys sä ku kert yny pitämiä Granrothin pidetään , mut ta penoita aitoja en än kiin sia jo t talk – Esimer rottiin ny t Aa e tehne nssa paljon, vuosien ni ni. Kaustise kiksi Vuo kiin käsirautoja. varrella oo- Sivu 15 ka kettä niis KP/TAPIO LEHTINEN täyt ti n säy an kko niin säänty äs laske Kiinan kori taa mon tä vois Kivisaar kuuden kirjan. steluista ta vuo kolm Talk a. Sy sa salin i kirjo Köng henkilö vastaa ltaan valkoisil tta koko soit i vuott ani, jos it- pari oolaiset aloi – Va Tytti aihtoa n som ttivat la. Lait Poh to- tyvä ikka kiinalai la silkk ta-ala ssa. KP/E 11 istustiim Sivu tuuriv enkunta toi Jap Hän saloptyöt jo amm tustiimi jolan johd iruusuil silla ja pin LLA KIVIN an i. isia, ä väut sunnunta e joka olla. Som i ja silkk sta llä on - nom maine, he inno on pidätmaa IEMI ky mm naan vuosi ist iinala opero muuttun en ina, mut iruusuja lähes 50 is- lia hoid isesta. asuka suurin keen Kii samome stuv HÄLÄ A han-k in 55 etn ta alue en n eri tilaa lavo ettavanaan jäl on sen äs aluksi rdia muistut laisr yhm Kerran erää at sau- saap paikalle lääk KI-VÄ ella näk KI IN mm na milja maailma nadan isista on taa no tamaan puolille saista käy ikkimy y rinnöstä O KES yi ene Köng että Kii isten ky talous on n mälöii He sairastu än vanhem n kiina- pyrä ui läheisee ärin. Lääkäri in 1,4 hänen . mmän ja Ka kansala ä, edus än. ngäs intia ien. ESK topi joht ■ no uvultaa näjän palkattu n i. Ryh pePentt Kivelä Sunnun ist noo, sti viime a. Maan si Kö ooteilla. unist vo ustis nan mäl kil hoitaa aja sielt än ja huis liikenneymm, ka Ve ja työn Salo, hanna mm taina lisäk a hy vin huolan tätä saun äiset yrit tivä ■ vä suurin ,5 %) Kii onaa ihm en Ka kutin tekijöitä a ko koskema ä. Jari Jo hurja us, isla Musiikk ist somistu neniske ljo välis hänelle uurin en aik vaikk t myö Kiinalaiset omisen . Tuottaja usten n laisu salo, uma ja neksi osa (91 90 mi ella, stiinnän nsain Kultt suomala ä vanh mää. tao ivu tuliv vuod ssa, ja edellee s ja Ra , Kestikie ijuhlien sinn ost Kaisa ka suo lta ti Ko yli taja avu at sitte e ja kan - jaan a arv at vaHein n kun lla. Kun Honka-H ltä suus Ou uutuude maan varin ■ va %, eli isesn Hon myös mua sek järjestel niemellä ä Le to heik kasvu olue on sa tuol toiv lupa n ko 2 kie ddhalai salo, ov arju pää n teltt äseiväsristik osalt mitta hka-Harju tuot taja hkeni, kuts joh- tetti ole pu issa. Joht at johtan 29 ämöll Koivu Kiina pu 8,5 istöä bu oilla luod si kokeile iossa ten Kii aan van ja luo koulutus ä Rova laisry ihalla nnin häivä ytt sitä taa nen in at see alt seiv ä uri aja uim sitte Tu hu Nä kyhäili Kaisa jen lap ov tiv äseleme maan tark ja aan - sä sai eik a sit n lapta. ot , Ma juh vään hallit kiina ulujen hemmassa pu t eri laa. tunnelm hanaikaiste rahkeita heinäja hoid n liikenneymp as- na. kertoo ton hteet jät vuott nttejä vat a on us konn jota ko yleisö mone n- toa me ke hengen a pa n pito tukses skoski O ri ettiin an fyys yhde laiset samalla avasi – Me pidä aa. s, jok rkki■ ma iset us tanttisu n ke Vii - päit assa t kotoi alta, Saun tta Uk kuntoon yräs- 50 Kaverin lahj sunnuntain vaiku tyksessä kuinka olosu neet. Pa rkiksi isen työn ou jäl av -AH set kun ruu all na t tum mä ä yhte va EA tal Rii ma tes lai tas mme vuotta taa us oittama me , ja kii antibisa pido inaMäki-Petäjä an yhä vaa sei■ vir ja pro t oli en. ata (KP) Tanskaan tai Suo- hyvin tervetulleita Suomeen. tänee Kestikie an ihnen, NA KORK a las seitse rsi tut Joni sa esi n siitä, Kiina pautu pui esi akun t yli Pidot t kans pääsevä vanhat hein aille STT:lle SuomiAreena-tapahtu- tä Ruotsista markk ja vapa t sat ljoon at jät varison tark ja AN Vieraa staan Savonen Joka päiv kaksi kertaa Orpon mukaan Nordean kanslisuus ttu 22 ma oltaan Sivu 2 t Kestikie äseipää mä kientaan. , 3,5 mi kana oli inen ) ulkom Henri na luo litiika tta Kontinen ja John PeersJOH Tuomas vajaa tisella . dykse urit ov n. oitus meen. Pankin odotetaan lähiaiUusima alkavat maa a päiv torstaina. KP list Porissa od ä lou massa on t teem olla per us nsta festarir varin po ässä. hyvää keskustelua llä a a-teema nantain lttu kunta, PORI (STT) siin ■ jae usmu olue (K n sosia elmata putosivat Wimbledonin tennisKa ioo ana on seinälle toimi zhousta gista. Mu aupu sen t matku uokaan inte koina kertovan, mihin johtopää- sa on käyty maanan llit jonka a duk lla. ueess yivät vanieme l- ku jättivalt isk Orpo pitää hyvin kaukaisena . mus at lap kPetteri Bin upun isverrattu iseen Ruokan mukaan eri maataina ■ ha tinen pu lmältää suunnit Valtiovarainministeri pääkonttoriasiasta, mutta pääote Seur esiint ES TI kaampa nttisä saava min. iikki ja apula menjohta n Ro turnauksessa miesten nelinpetöksiin se on asiassa tullut. kuko n ja ka tsaav tus ma et sin HY on Pe mm a lu na laaste talletussuojaka että a her s vali nis sitä, a. Laa rra mä nam . n sa kart riskinä LY he on men mi rje ulu rasväen sen taan siirrosta ne t ass aa toi ei ps mu Kö ku ano stä Orpo (kok.) arvioi, että Nordeu, Hon ta, jot sen ke iikilla hämmen vapa distel lissä jatkosta. Puolan Valtiovarainministeri Orpo ar- tös mahdollisesta peruna ousjä herk kua iden aa kuitenkaan dukas tarjoioja, laise inen ko n. La at mi un mu ja koulu unki soloun n bis ista,Lukasz uttim ka-Harju toi ynnö makus nhjouduttaisiin vera ja ■ tal lainen yh Maisa finanssikonser- täysin finanssikonsernin itsenmeinink tarkoita an pääkonttorin mahdollinen korvauksia nkää vät na liyleisö mu hdollMarcelo n py pankki- vioi, että suuren kalaa, vielä a livem hieman sta mu i Kiina kunnoll sta lähtie ä. Ov kaup Binzh ny t Men va ruohos Kubot ja Brasilian taja ketta. Järvelä Kö n KOLUMNI isö ma aa aa än iäsi rki iä. a slattelee . ivä pohjoismaisille joh samaan tei ja me yle hyvin istell ko ipulikas py – To Kestikie erä pä lta KAUSTIN muutto Suomeen lisäisi sa, koulu ö on välieräottelun Vaikk tarikans ina tul nopeast ä fes Ilkka siitä pä ös festiv . koulu - gin vanie imuksen ka tar Suomessa toisi sä asia. outta voittivat lo sty n on tehny t yherin P) ti- tun ivomme lleen Suomen varin mu usilla talletussuoa set jo esi kää työtuntia an ja Ro ack riknnell ppu- nin pääkonttori fes jon ity itun op natal tänne niin tarjoilu Eläk sitä EN heille vakaan, eno. Hä jajaonaustralialainen yhtei nelmaa, uude e riipp vähän riskejäTINveronmaksajien EN (K ikkona nasiakkaille – Tarjoamme taa iikosta my yrityk Joni Mäki-Petäjä veroia luotsa - tu nan playb lusta, Kaustise Kontinen nelijä lla rii pari ssa ja. teistyös kanssa, opetusal ä. 3-2. ät. Er sa saa evät pit eksan työpaikkoja jaeliit letkeää n na onkautta et kerto tää jarahastosta. ivi an kesäpäiv a Kii kiped älle lill ngäs keell lla tai muklla. tuo Kau yteon gäs ituoli voi vaik josta into toimintaympärisn La ää yh tek tyikin a ja lau hälveniv a, jos alkuv ikallis näkökulmasta, nustettavan KAUS änkoska kesk Suomi : Wi turnaukseskahd sen pä ät pide vuoro utu Peers masijoitettu Viikonv tajien edist kien vä mern liik– Teoreettisesti t elv pa muass ka t aess sna Kö kolmee nkika tans nssa. luotta (se on mahdol-Kos-tuloja. kiju stisen 50. anne muyöstä nä pankkiunionissa lähde tään mitään kosto muun aihteen edus a on ensin evät ten ovat EU:n siikist oluulo n osuud ei ole tulossa sekä anssi aikoinaa kolom sia pöy neejohon mukana Tä -he sesti epäluott ita saatoi hliejos pääiaamu Nordeakan upun aa esi ista. kert sanmtön, tek sa ensimmäiseksi. ehen – Näen, että n yhte dällä. sa aa mutta käytännössä aikana aa muutoksia siltat ti s toa. nakk ohtai hdek aisuutToisessa usii osa met Tiista laisviera ssiin. 150 tisella kus lista) jekti, verosyötä man mi kuitenkin jatkuviikonv tuksenstyötä ka tarkoitt ansse ät tansydessä sa ja syjä. Sit kset... k- ja eikä län kanskyllä, ja kriisinratkaisumekanismis metri yllätyksiä i läh in jossa. at ka Suomeen sal - en loppu na bu velä. siltat asvaih alähtöknassa taa Kontisen pelit aihteen siirtää, i pyst ytet ri -kokoisia tulevan Kaus läk iso pro jo enpienenä stu teema. on luonnoll ikain(pidän ve Kaikk n eiv ris- htukonttorinsa siikaim sa-aitapalo yhtei styö vo ja oppil n tulee - tuu sia näh uskomme jo kii enteen syöny t Peliman - sesti edustiv istökan i, kuin- - tia suhteen, a. Eläk ja so istett o Järsitä)toihyvin iteth n po a tai– maksujen tiin Kii – Luotamme tuksen noh Lestijärvovatises Britannian , ku olisi ma niin siitä harra Kiinassa vasti laphuomattavasti 224 kap voitti un ahdistumaan, on tod ee est hän dää sillä hyviä ti vat, e n, eliit an liik lä uin tei Fest ha set tty mm ravi ho ess on vie Suomalaiset n aja ola Ma on ttis on om tola . niin lava e kinä.sta – Mmekanismit ivaalivii Yh opett eläisten paletta. - tois vie lap mässä pin heinätee Su EU:n an ko den ksi nenk vähe nkree si on asta Kank istpanklöyde sillalle harkit- enemmän welln un see kseen elee sa ja mahdollirav int olassa kuin yleis iinsa,ennen ahhyötyä lla esiinnoii-Orpo. kolla seuru oikea aanilmoitti Heather Watsonin kanssa sekane- hen, että aita man ymp Näin lomia – Lap nnitella ikka yh ttu, silnkeväällä mite SAVELA an min omia mäise uus, en että mu on8 luva kiksi raavaksi äinen mu - KP/ANTTI ilän ta eri htiin ko resta ma nen antaina t Kokk muturvaaajatai Nordea ty- ko vielä muutam Sivu tarillaluovat kaikesta. Kesäpä vähän ltu vesi kautta im jouk ovat (he) itenk Penttilä Eliön suu utta. Va luovu edella”, ide ny jo s- ten kuin riskejä. paikoilla pysy vät varm Pentt suuksia linpelin puolivälierän. Sivu 12 kiunionin nä iviä suu tietää. a lisää ossakin. pulloja. ärille som– Ens luotettav siirtämis– Seu menp tutustuu Frantsi n suu makjota maan ja yöpy nt yi Orpoei kusevansa sillal sysanoi es pääkonttorin vietiin selvä, sean,vasta teos rake , Alan nassa alla, nnit emlomalla a n. Muttasen ym vakautta (Suomelle), Kälv iälä - ta, valtava ivat. lähtö. ä he raska ikasta on hankkii kertoo lomille a ssa. distaa yhd - mal siltaa eikä ed pihaa yt Kii vasta n pih limannit peräs- halu että jäsenist eltaessa oli Siitä va om parik , jok alaiseen Köngäs. nen ka nissa arlela ava, ett tävät mu Kaustila. Vete ntuu pyöräily is- Terho istyksentäytyy lle Aita ker . li ön luov ttiin esill rin n eijeri pivaa pe saapu olen käyn i olen politi Ka kunta mä suom . o inlin yhd kun minuuttiaikataululla rusPaavola puheenjoht teepala uutt sen ni paris n lapsen vimaa - ryh raat telli muistett e ja jät ahdistaakin, too kot ka so ppusillaiin meije osuusm velän isö käve a, ker- säksi e nalle ka a isty n silt ny t ku sta hall , kerto yö pe henkilö aja , joka luo muutenk musisoinnin a Jokainen rii Jär ipaika akun ta, tain its itsee tuoh ksen aita– Vaik uan, nii märtä eri puo– On oli nä tehdä. Ja kunnan muass ttitilaan yntit ja yle kin tunti ti mo in yhde pinut n on vie sijat päädytt tet tiin oli että käsi in. Liito ei muuten li- mis sta eläkeliit mitä kaike a paikk ais kaikki, ka a va ym on ja my tehdä lPaa ehdipaikan pää yhteysesta teht jes op yr lalle vaak ljä Hä n Eläm ylei- llä -projekti una. leen äs on ei ole näin aikoina savat euroj i Shangh elee ko aikan - lan neet, ssit jär Tapana läpi sil otta ne Aitarivis y mus vola myönsi, s.llä. essa ää os. tama aita on tolaisten valten maa nssa. ja Kiina laisilla urissti uisk pu lomaltapaluuahdistu a. me tön iikk ijuh että kan län Suom Köng sten ka vuoden neljään on tietenkin tau itsen 6, sit ssien n piiri haastoi Kesk i-Pohjan Alanko – Tan kava mussitten maa na a. Ko - vii ä saa ensimm Antti Savela (KP) sa op lia ede iikkiluk santakan alla ky itettiin - dess ko hän en painotta äinen te- ja piir vatk in n. et kulttu tunjo en 198 siltatan tyks suuri villa kii nalai en – lan äise pe kii Sivu Ryhm sta, jos ja nuort ungis ion ltäv lav ellä ä so kii ka ote voi yhd ki-P sil nä vast a, ne muo it valm kulmalla ä 2viik kului dan juhl Tuulivoiman rakentaminen rin ta asu ulu ky mm joulua kaupun a vu töön ja kieltä , Köngäs dit taa kaup istamaa is- osten siellä tiivi dostavat että yh- takuohjanmaan aanotta on Keseain sta ny t lilla samaa Koulu deko atta las on trakto nesti sarj ris n piirin Ameteo ien ajaksi ja näyttämöä. ta tah jataid misessa isti aitojen hidastua huomattavasti, jos taideteseen monttua kin kori kaan misessa sia ntä. malai een eri Mo maakun tet tiinn ympä ssijoi Inkeri Tuikka koottav ai- Elämää an. Ideoita Silkko ksee ja suo lä. edes humatta stelt jes metuh mpuk ymme ernia, joJPP sä. . tehn vara ui , sik oli tarjo n. Pyst ytyk pitkä ja en aan - jaan käsillä u 42 metriä valtio merkittävästi heikentää ist Halli on – Me stoika eit27,5 illa siJär ve sseja jär na tan eena illäa jektipää KOKKOLA (KP) lla nan yt piirin ede aita. Sen on heil-hankke ssa seen hän ky mm lun lut parik diakons a vii - ta pu a. too tor vispaikka vuon yä Ar leveä. an llikön Orkesterin haltimda peess oli rohkea llinen en projohtaja tuulivoiman rakentamisen tuass metriä jouko hneitä, ien väen liikk sai oman yhd sen siMar kemästä tavoite Kun Kampus-hallin loisteputkitoiminaitapala Siltat kesk itt . Tänä ustisen ästi pu sillan ku200 ur Rau sa rei isoa me un mu sen mo - nusta yleisön n nä hensä saakapellimestari siväillä. oi Aitovier ika Sarhan ev KaSiitäjyk kemista hintatariffien kautta. onjäikeskellä. n toi rikunnis eelle ja joku istyksen peittyy kulttu Aimon ni Torppa ka tejohd Jos menti or-atta sta, jotka riitt lamput sammutetaan, – Op ria: illan eining t gin iltä-opp on osa istaa muleja ja sö alk tämine sen naap mie/saa kanssa. takin. Kaustisl ev isio swww.kp24.fi avat illa ja solisteiKauun doku ystä eri äi- tuks as antoi näköyhteyden keste hyvänitt Valtio on luvannut uusia linjaaasta. a &maan pi- saa u– Kolmis siivet aisilla liikuntasali puolapuineen up stise ka om normaa isia tel erneti . kitie- tietäm järjes lme or S) alo sä fiule atanssim ka elle. tuns enk ymm mieliku Honikkkan- sanm kulk ijoita on all int ita lienssepää ko uksia loppuvuodesta. hin laista t (Uja kuorolaisiin. nyt aiva Tänne onk liin vi- usea a ja yhdisty kotipaik kaeusiikkij meyteen. Valojen ja videoprojientä toista n kaup i myös n La on lavAnu räti mei festtut lehteä . lä oli i La tv:stä poija Taiteellinen ivaa talkooin uhn johtaja saa kseltä ikksant mpi Vanhan tariffijärjestelmän un tyy kunn Paavola tä täällä on, tänää Komkan le enkigg se- liteltalta nen tois huikeita teok kert ysointien avulla luodaanriikatsokoma . Se toimi kahdek ä 17 000 onk in silaite ree alle san suos laskeske laua assa Kyll a aitapaloja, eskuksee taattu kertoo kani- tukipäätökset on jo odotaan hien täyt ns e sia, toi, lap tilojen mukaiset a lav vastanneen uu- T si tyihti Fr tislai muun Aitateok ntaina. li for Th ua ikki Hun ko riem n. Tav navia kaise jan silmien eteen kokonaan vetää usiko yhtee ompia, myös pertä jakaylitt sikan muus noksin oite jul uitsi. Erwin ns Toimitusjohtaja ä mu tehty.ka sella kok set ovat esill in kip si. Tans nossa in suki-P ättää ek Alantuksia. ohja n, iloit itä on koristelt tuksen paju llanma it,yiki Prusä ja Mon pä maailma. ijö sek si n si Illa ac s iik puä en t o festivaa tek u. KesKau isö Infiiva s. joht lkkaran piir nan slef us kuin Finland Oy:stä vielä nergies na meparempi, utu listik on – Tämä yleBirr tila, ma taa arva aidan kotipaik Työn so liviikon sti– Tämä on iso ja fantastinenPa Foaja Tain Pystyt iin ke in toiminmanm va Ar anta ovaik että t muka kuulu että ta help . an saat a äAla ys talk sterinajattelin. n kertoo, henk ttä inaanaida stetut pöyvuor sken itinen vanhalla järjestelovat , maail menta ta on istelo puhtaaltake osti. lähteä oo voi ru nko tässä ja it La oov mu Hals ke ist Aito yy kaksi pe ondesta i npy ta laulit ar oimin ualaisilam jen tote uvar Kokkolan Nalle Oopperakesällä yhtiö rakentaa HaapajärLestijärv aita ikk mällä inä t uu den sessa hy pp styt ystalkoi Sosa. Vil rajus dältä ja rakentaa, mitä haluaa, utustapa Tuom si He n. na ja sävelistäkokonainen Suositu ovat pesä elementtiä: vä ra- irela yhtye oma ssa desta istä tai sestä 9 voimalaa, mutta Jylhä taa” kan en yhdistyksen käytössä ven Sauvin sa. n lisäk oli vap nyten skoon Toitu Sii im pylä jatulevaa palloma esitystä. esten ön herää b de Ka Maria Sid ja Anu Komsi pähkäilevät noo ohjaaja Maria Sid. karuu Ellen hjone Konsta n va- tuulipuistojen raa. että aida lisäksi läämi si, miensimmäistä a syöt töri ilat, -räkertaa näiTikkanen toivat paikalle ”vesiaia isompien o Po Saha uusien toivottii tujen kasta, llä räl ttavik ä, ha kä pa kennus t kest nki pall Tuikk (KP) tterss Hot Clu or ten –Tö – Tarinaa kerrotaan koko salismm uotisess eriksee an sovat Henri Kontinen ja John Peers. ös oineen. kipinä kuin Sivu 10 KP/JUKKA LEHOJÄRVI omilla ävät säätä ja n, la. Taus (vas.) ja Hele en Raija aikana. ja Ki yhtiö , va odottaa valtion Inkeri TINEN ut Ameri oripyörä epäluote näytteli 12javuoden set nu den nv olltekoon sa. Ihanaa, kun täällä ei ole erikkku ä. My jaloillaa na Virk talla oike iskee sointuja on seit – Kyllä sarjaa Tämä ssa ei uusia Sivu 3 EPA/GERRY PENNY katoniemi KAUS jousi n. moott utuva nu Valon nen saa sikou ist ynein joita. alta Tap me kiin ist ys n. ilu teistä päätöksiä. ksee , vo otnitämm is-kilpa ja perin . Viulun ka syö ä ja tömn lattia Viiperi Eero Myllymä io Pelosoitta kuin Pa inuhe en hämki-ikä n tanssi n: Kä on moevirtuo e aida usiik Ke ja Tais kki ivä ri. ne vone jat MAIS o on to Hau ki, Hannu paata distet tiin musii monik istä pä annitalo en viulutoisin ritus. nasm erjuu si mi tänää TE RI in he s. Oh ihastu A JÄRV soitt takoski. n ikyh kansan ä, ja sik peen, n lou o Vih Oskar tis me lim ELÄ TE AT erheim Huntu Panu jänsuoä, yleisö en. rvelän , ytetää ä- vii taa Pe n Kaus harmon s- ne vä kirko Tuom nn a ky tar tti Jä na kä n a nte elä ti iss Ma Ny An . jot ku ös ■ mä tila aa an ky yti ksentu a. Ke ti o ain kkola lappa ja taiaamu Händeitus Iivari Roole - ha in käy, ksi ja Ky koko Lapu lavall P) uo a Ko lla tap ko jak a. un teet ös sikirjo hmä. vonen at Maäen Nä mästy siinin etettava n varti sekä ari Han- A (K ea kkon Eeva Ho Sunn osi ja htaavat non Ky ja ne me, on öry omudttohe tam en raken ljui OL tot ka vii Ty A ine em n en Lu ko Ko tuo it lop ek ha Ma us KOKK än keski nttor ck manin armollin laa Ilm ksi tsh niide kk i so viime suom nimais ntoisän Uk ja vir turi ko an me sensa r- tim nnu Sa tullut Lauri ERI TUIKK yksi, sauma erka lau sii ni iita, ka n eli INK Valo, ki ja ää ja ääne steet ja Ha katai rjimm ttää jou eä ke hyöd hevosen eläyty mä ssaan Tänä int yvät almar Ba Luoja ksi si Ho ikään an ja en lislappa erjuuri kaun ia ja mu in. -duo stä. KP/ äk hu n äk lot ise s siik n va uoi. sa Ho Sä lla yn ide Hj n säy rd . ne esi Va La To Lis ylö Mu ski ikk tam de ke rät sa uolis enpä Juho jak sitolla än. Viu i- Mä tykity tti nii lavat Oi kiitos valo suo an ja Vih llystä. la Edva lä py i Ko Tyni. ttunen. Kallioko tarino rälle ppää in. Enat tapä, i tias monip vasti ete rhi & B herki uh tista ihastu yhteisso isellä änyt yle Jär ve ä Laur laisv its . He ja hy alasta siinin pe n rehev esi t. Ka He lau annon isäve ja viulul pivast ni Hu Jussi n Ra ym jat ov u jo. knte änen henk o Te n. NB alm ri iääne ttoivat ka jum ansto Jo laatiot malla ä esiint ei pääst ntumaan py ytä n laihia t kuuli Merik Herra, o Leino ák in ps gedalia maan so Vään Puusaa s Yli tää ma lliokoske en, sin kantt - luo B ja du en sija pianony in jatku aa aKatri NB t dis elmat saa i. Cu instal gisell Sippola herpaa i kuuli tom hitaimma , soitto n fina viilet Jussi Ka valjaine , samoin lin Oi en ja Ein ín Dvoř rne Slø uuri tee . iesity Sirpa ni tos sdenn eilla stus ast us . heleä tli ilu en Bja erj n ää tei on iota vang its , jolloin ihtePuvu hoitajat Monolog stivaavat vii jat up kan den tunn annope ja kontkuin et vitsin -kilpa oi suru , ti Ol naan as lavast ikkine nikais en Anton uilla ä Vih sinaa ion yh teleuli isaati a. Fe en huom ur ma va katka ipin etkeä Tr vosen Palol Music ti ku an toi palei ua salam iakulut elkuv iot sön alituise junne ta Jylhä o versi polkkaa kodik oineen nin luo kiläis soittaa Bullia sek improv klo 12. aa na lk ny t-h kari Ke a ja kin. ja kuun hon kja 12.7. an istutt kiin. s Ty urku Kons Sä-du täk in sitä ja Tii en Fo Sa seilla i liikaa vaiht melod eat sävmmutu ist kiasti lappa iä ja Ole rona tis Mä ssa ke arssia si- va osaksi kkaa liin. tuoott selMatia aisema, uh mi pisen penk Kaus ti 11.7. ohen oli tar Juho Pu jamais kirko polan on ro kiä ru itannan jat lissa lloin uk kuin vir hääm lisia Grieg laisty yp ui kie nim iseen ku o so olan tai isnoass at äk mi sel ja si os oitto oli Sovit mieitt dis a ää älle pu n i kk . rja a liik än hu leilla sia uk so rab jou yh ta ho lev n ää no ka niä Terh a oli iki sissä uiv a-a ottise asta äskia Ko kuvit perik otsurk yhde lodiiskev arans an syv ioita vaavaa. vaiht Vir tuo vielä mo usiik Korke P) ass ten etelm ytelm - ma i mieli tminen ellyk rmon Festi vir tuoow- kit tmisesti - soj asm nna an me lu vei itann ja säv saaha ta as ksi nä ut, ku evä is yh seen. e lisättiin ry leipo iä. Ry sh Joha TINEN (K music eimin he Loun eri olisi emikan o- so imua kouk not – samitto ja lau gises immä ä lk kaun s, isk ttava usti lulle alipa Alak pääll lua. liset kerm omuu Traa a tärke eellisen sen välili, ett KAUS en Fo Mannerh sin pa n so ä. o - ta ty upea a. Viu sissa en fina uniso ä tin mastuselväks att silau täy Tim en . tel tekee hen täaikaine ellisy ytt nen tam s ja rie rmoo limatt ee ihm n ja hevo Käthy Kaus esitetty tilajej vituk - tä ljänn oject. ivät us an n tsojan keen ittaja Iija ha aailNe ja tah tää so an yh t yllätyks kolm aloon tisuu nk i tek ilun vo ttu taitusä no ö ihmise hevone onen leilla saa ka ksen jäl instru la Pr nosta äänim ja rgonv vää ev ini t jät pa va rtime saitsi a multi- ssoitolPohjo hti pia eita teisty preussin menh vonen sa. Esity s aurin hy i va - me oli kil tyi jul hjola - nu n tilaa. ymmä s- toi ja! an s tei all loi tta Itä in suo ko äväst Po in up Antti Po ät koko mä tässä nä yhdis loihin astua ulota, mu a jotak - lä. siikin iin. Tä huike an ja yh oi Toma - tila elevä ällist ytt lillä se tta a ta esi listit sa lla Sii po anmu umor alk siikrit tiv vat toVä mi nis cu jan mu näytt ns paha illuusios sai koke että mo raa vä mu , Viu lis tys a oli ka a iseu an n an tä hu ä in e, intiä. moja. ina Pajal llykset menta Koko esi taikoess melod ruus n sek ä kans isönk pois ata, ett Ei ihm et joudu i vari elämö ta maah än aja ve . ee llm yle in taPauli utta. Sä laan. landerin yk käitä t vuorolryks htiin, ett tehdä jansa aa kavio näyte llisuude huom aatuista sissä ov ä kaikk lu ett ko ää umor mistyk alnä ha utt Luonaisu Tako esiin säv distyivä kulau ainutl ssa esi ilman tunnelm - pa entää ko n ja rau pua. al- sä voi ja pit iken hu a osaa yh mi onitaja lop kurk riv lasta Tähän kia illa. Ka lem lkemaan ivat n. Ha - ilm ydellää ottist enjoh ä pa jusen min harm htu ätöntä su siinii oita. ehdo on vir tuo puhe tyy ne äjääm sen edess kysyt tiin kaat ma maka ro Pa vä ton a. iin, istutlin Te undströ tuokana maris laan määräyk omaksi. palve haluk Maunon aa syl n - laa Esko Gr kuva n itossa ott ssa vat, yleisö jestäja ta, tuou Saha ikon so erityises vutus käy av utt ailma lisee o joku mahta iin ja stään t ma oli jär Hann ajakaks yttivä isy ys jakko tässä luaak pelkä keihin ret ja muist ja . suu Voitt Kuka see, miell ätyksell t, jää hevo penk oritus tiin, n, sovit toa heiko pätöine nouyll inen roolisu utunut, suolmaris ima, jaa tar net ja tam a hä ari kova noitta istelu tun. Vä umest palvei pie ti vo jiltä si n lin ja mu kiutuu pe- va ikumaan a reh Tallii satuja lem arvoisek luk ka nsan n ilta runte estari a. Ka stasta dan päällikö selle mu rehum imall yli see . tava nsa vo ttomasta lkoisesta va ry tlijaksi teeseettä pohja resta usta rinne sta, suu sun mu kset sasta mu me llo ea lam en tot senka hevo vät mieh mittä

torin ajoon.

Varjeltu tervaperinne

Mystinen murhatapaus päivänvaloon

JÄLLEEN KAUSTISELLE HUIPPUSUOSITTU TARAF DE HAÏDOUKS KOUKKASI Nuotteeillaan – niin tapahtui myös vuonna 1994 Kaustisella. Taraf de Haïdouks hurmaa festivaaliyleisönsä maailmankiertu (vas.), Robert soitantaansa. Musisoinnissa ovat mukana Tanase Ion ja ei yhtye ole koskaan tarvinnut virtuoottiseen, tuliseen Neagu, Marius Gorea ja Dorel Galdararu. Florea Manole, Gheorghe, Angel Gheorghe, Roger Manole, Marin Tappio tuli Kontisen pelit jatkuvat

Luo n vuus Nordea tervetullut Suomee ku El

Valtiovarainministeri Petteri Orpo: Hyvin vähän riskejä

Siltat

sa iilos lta p Paljo

Tuulivoima odottaa aalin uusia n fin tariffipäätöksiä pailu ä -kil Jylh ta s on itti K o vo ä-du MäS

aa vimm a j ä Jyly

anss

it yl

eisö

n py

ynnö

Isis pitää yhä hallussaan pieniä kaupunkeja sekä Irakissa että Syyriassa. Mosulin jälkeen Irak ryhmittyy jo valtaamaan seuraavaa Isisin hallussa 65 kilometrin päässä olevaa Tal Afarin kaupunkia.

kkii ait ovierillä

äkeliit kansan tolaisten aida taiteen keskuk t johdattavat seen musiik kilukiol ta

stä

Parempi kuin odotettiin

Tuleeko sadetta vai paistetta? Kartalta näet ennusteen lämpötiloista, tuulen voimakkuudesta sekä mahdollisista sadealueista.

Laul

ua lo

unas

mus

iikis

sa


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.