Page 1

Nieuwsbrief Mantelzorgende vereniging Verenigingen zijn samen met Spectrum CMO Gelderland, Arcon en consulenten mantelzorg aan de slag om mantelzorgers voor hun vereniging te behouden. Gemeenten zijn enthousiast over de pilot. In deze nieuwsbrief leest u over de stand van zaken en blikken we vooruit.

Achtergrond Door de vergrijzing neemt het aantal zorgvragers in razend tempo toe. Er wordt een groot beroep gedaan op mantelzorgers. Dit heeft echter grenzen, mantelzorgers raken belast waardoor mantelzorger en hulpvrager in grote problemen komen. Voordat een mantelzorger aangeeft hulp nodig te hebben, is hieraan vaak een heel traject vooraf gegaan. Dit begint vaak met het afzeggen van afspraken die de mantelzorger voor de eigen ontspanning doet. Bijvoorbeeld: buurtcontacten, het zangkoor, de sportvereniging en het dagje uit met vrienden. Dit leidt niet alleen tot een slinkend sociaal netwerk, maar ook mist de mantelzorger tijd om nieuwe energie op te doen. Hierdoor wordt de kans op overbelasting groter. Hulp van het sociale netwerk kan een beroep op professionele zorg in een later stadium voorkomen. Het verenigingsleven, zoals sportverenigingen en hobbyclubs, maakt onderdeel uit van het sociale netwerk.

Verenigingen Waar lopen mantelzorgers in verenigingen tegen aan? Hebben verenigingen hier oog voor? Wat doen verenigingen nu al om hun mantelzorgers te ondersteunen? Wat moet er in een ’verenigingskoffertje’ om verenigingen te stimuleren hun mantelzorgers binnen boord te houden? Spectrum en Arcon hebben deze lente veel informatie verzameld door interviews te houden met medewerkers van steunpunten informele zorg, (bestuurs)leden en trainers van verenigingen, mantelzorgers en belangenbehartigers voor mantelzorgers. TV Enschede, Bloemencorsogroep Veur Mekare?! Lichtenvoorde, Voetbalvereniging RVW uit Renkum en Vrouwen van Nu Heerde ontwikkelen samen met Spectrum en Arcon een conceptkoffertje. Een checklist mantelzorgvriendelijke vereniging, een kennis-quiz, filmpjes, een enquête, cartoons, kaartjes, een vlag; zomaar een greep uit de eerste wensen en acties. Samen met een PR-bureau gaan we aan de slag om alle ideeën om te smeden tot een aantrekkelijk koffertje!

Een groot aantal verenigingen gaat, met hulp van een lokale consulent, het concept-koffertje uittesten. De verbeterpunten en omissies worden verzameld om te komen tot een definitief koffertje, die daarna beschikbaar komt voor alle Gelderse en Overijsselse verenigingen. Een aantal verenigingen gaat in de uitrolfase, als het koffertje helemaal klaar is, aan de slag.

Gemeenten De volgende gemeenten in Gelderland en Overijssel hebben aangegeven dat zij geïnteresseerd zijn in de pilot: Dalfsen, Dinkelland, Enschede, Hellendoorn, Losser, Oldenzaal, Wierden, Apeldoorn, Bronckhorst, Geldermalsen, Groesbeek, Heerde, Heumen, Maasdriel, Nijkerk, Nijmegen, Oost-Gelre, Rheden, Voorst, Westervoort, West Maas en Waal en Zutphen. Meerdere gemeenten geven aan dat zij met het koffertje in handen straks meer mogelijkheden zien om (groepen) mantelzorgers tijdig te bereiken met het bestaande lokale mantelzorgersondersteuningsaanbod. Opvallend is dat een groot deel van de gemeenten aangeeft dat dit project goed past binnen de kanteling van de Wmo. Carry de Vries van de gemeente Oost-Gelre voegt daaraan toe: “Wij zien veel kansen met het koffertje en we nemen dit als gemeente nu al mee in de afspraken die we voor 2012 gaan maken met het steunpunt mantelzorg. Onze consulent kan dan vanaf de zomer van 2012 met verenigingen aan de slag! “ Bent u ook geinteresseerd in dit project en staat uw gemeente nog niet genoemd in het rijtje, neem dan s.v.p. contact met ons op.

Planning voor gemeenten oktober 2011 - maart 2012 Ontwikkelen Koffertje met verenigingen april 2012 Oplevering koffertje mei-juni 2012 Pluimuitreiking lokale/regionale bijeenkomst met presentatie van het koffertje.


Pluim De verenigingen die deelnemen aan de ontwikkeling- of testfase van de pilot ontvangen 250,- euro voor hun actieve inzet. Deze pluim wordt gedekt via de projectbegroting. Een aantal gemeenten heeft aangegeven dat zij deze pluim graag willen uitreiken om zo een lokaal voorbeeld te kunnen stellen. Spectrum/Arcon vinden dit een goed uitgangspunt en gaan dus graag met de gemeenten een lokaal/regionale bijeenkomst plannen in het voorjaar van 2012 waarop de pluim kan worden uitgedeeld en het koffertje kan worden aangeboden aan lokale verenigingen. Het is mogelijk om deze bijeenkomst te koppelen aan een al geplande of nog te plannen gemeentelijke bijeenkomst met de doelgroep van lokale verenigingen. In de projectplanning staan de bijeenkomsten gepland vanaf maart/april 2012. Als u een concrete wens heeft, laat het ons dan weten, zodat we dit samen kunnen plannen. Het is aan de gemeenten om verenigingen die willen deelnemen aan de uitrolfase al dan niet een pluim te gaan uitreiken. Spectrum en Arcon houden de gemeenten natuurlijk op de hoogte van de verenigingen zich melden voor de uitrolfase en die interesse tonen in het koffertje.

Tips en ideeĂŤn De concept-koffertje begint vorm te krijgen! Als u een idee heeft over het koffertje horen wij dat natuurlijk graag! Hoe kan een vereniging haar leden informeren over mantelzorg, hoe kan de vereniging haar mantelzorgers bereiken, en hoe kan zij eraan werken dat mantelzorgende leden de combinatie van zorg en verenigingsleven zo lang mogelijk kunnen volhouden? Laat het Spectrum of Arcon snel weten!

Contact Arcon: Maaike Moulijn, tel. 06 14 75 92 82 m.moulijn@arcon.nl www.arcon.nl

Spectrum CMO Gelderland: Judith Taen tel. (026) 384 62 04 (ma/di/do) j.taen@spectrum-gelderland.nl www.spectrum-gelderland.nl

Verenigingen Deventer Dinkelland Dinkelland Enschede Hardenberg Hellendoorn Hof van Twente Hof van Twente Oldenzaal Raalte Zwolle Zwolle Doetinchem Heerde Heumen Maasdriel Nijkerk Nijmegen Oost Gelre Oost-Gelre Oost-Gelre Oost-Gelre Renkum Tiel West Maas en Waal Zaltbommel

Nevobo volleybal Stichting Welzijn Ouderen Zwem- en waterpolover. de Dinkel TV Enschede FM Muziektheater VAKK Taekwondovereniging Nijverdal Lionsclub Goor Hervormde Vrouwenver. Markelo Stichting Brandvijverconcert Zij Actief Heino Ver. voor Turkse en Chinese ouderen YMCA/NO clubwerk en vakanties Schuttersgilde Gaanderen Vrouwen van nu Muziekvereniging Luctor et Emergo KBO Ammerzoden Vrouwen van nu Colourfull city; koor Volleybalvereniging Longa ‘59 Zaalvoetbalvereniging LZV Tafeltennis- en dynamictennisver. Litac Bloemencorso Voetbalvereniging Africanervereniging KBO Alphen Koor Eigenwijs

Projectondersteuning

Nieuwsbrief Gemeenten - Mantelzorgend Verenigingsleven - november 2011  
Nieuwsbrief Gemeenten - Mantelzorgend Verenigingsleven - november 2011  

Wat kunnen verenigingen doen om de mantelzorgers onder hun leden te ondersteunen en ontlasten? Wanneer verenigingen zelf iets doen aan mante...

Advertisement