Page 1

PORT FOLIO MARIO DAUDO


Architecture should superbly blend art and function. I want to design spaces for people to enjoy life. I want to generate links between people. I want people to feel their sense of belonging to a world with no more anchors left.

address via Carlo Bianco 6, Torino, Italy mobile +39 3463011499 email archmariodaudo@gmail.com


EDUCATION July 2018 - now Member of the ‘Ordine degli Architetti’ of Turin REG 10102 September 2015 - December 2017 Master Degree cum laude in ‘Architecture Building Cities’ at Politechnic University of Turin September 2012 - June 2015 Bachelor Degree in Architecture Science at Politechnic University of Turin

WORKING EXPERIENCE March 2018 - now Architect @ Archisbang Associati, Torino, Italy December 2017 - February 2018 Junior Architect @ Fabio Novembre Studio, Milano, Italy January 2015 - December 2017 Collaborator @ MAT Architetti, Rivoli (TO), Italy July 2010 - now Graphic Designer @ C&C publishing, Locate Triulzi (MI), Italy

COMPUTER SKILLS Microsoft Windows & Mac Os 2D drawing Autocad BIM Archicad, Revit 3D modelling Rhinoceros, Sketchup Graphic design Adobe Illustrator, Photoshop, InDesign Rendering Cinema 4D (Vray & Corona)

languages Italian Native language English C1 - upper level French B1 - intermediate level

passions Drawing Playing the bass Riding my motorcycle Shooting photos Travelling Learnign and reading


04 Space

Master Degree Thesis in ‘Architecture Building Cities’

16 Cesana Paintball Camp Rethinking post Olympic Games abandoned places

22 Sharing

Turin is not a skyscraping city! Well, actually not.


28 Modesto

Much space to build. Nature to preserve. Gotta be modest sometimes.

34 The Cloud

A place for meditation in the middle of one of the most crowded city on Earth

38 Social NETwork

A kindergarden and a social hub, in the same place


SPACE FUTURE IS ALL ABOUT COMMUNICATION

Master Degree in ‘Architecture Building Cities’ Group Mario Daudo & Stefano Grisoglio Supervisor Massimiliano Lo Turco Assistant supervisors Silvia Gron, Matteo Del Giudice Year 2016/2017 Type Master Thesis Location Preikestolen, Norway

Designing a chapel for an evocative site like the Preikestolen was an extremely difficult challenge that bring us to Norway in order to absorb people’s culture and their feelings about this complicate site. The trip gave us important inputs from the natural environment as well as from the anthropized one, filling our eyes while travelling by car through the different destinations with a large number of instances of sacred non-vernacular and vernacular architecture. By combining these acquired skills with a study of the history and architectural tradition of the Scandinavian peninsula, we realized that we had sufficient foundations to proceed with the design of an architectural building in Norway. A chapel must therefore allow those who decide to enter in it to find a protected and intimate environment, in which they can seek a moment of contemplation and intimate reflection. Its features must, however, from an architectural point of view, enhance

its shape, creating an environment that evokes certain feelings and a greater closeness to the spiritual dimension, regardless of the religion to which everyone belongs. We have given ourselves sensory guidelines, thinking of the cult space in its distinctive features, imagining that we need to create a space that enhances the architectural and luminous component, elevating it to a cathartic element. Architecture and construction industry always work with precise components and technologies. It is important for architects to understand the dynamics behind every project they make because every little thing, every connection influences the perception of how a certain space is going to be, and working with virtual reality (the main instrument we used to communicate our project) already allows architects to visualize the entire project in real scale and check it in every single part.

6


7


personal experience

8


as the first step

9


idea

idea

drawing Virtual Physical Experience

building

drawing

experience

building

“Can Virtual Reality help us designing better places, free from inexperience mistakes?� 10

language Real Physical Experience


Eight churches: which one should we choose?

“VR is more” 11


“looks like Ville Savoye doesn’t fill that good” 12


the challenge has been preserving the site’s aura despite the human intervention

13


14


15


CEsana paintball camp

Architecture and Urban Economy Course responsible Matteo Robiglio, Stefano Corgnati, Isabella Lami Year 2015/2016 Type Studio course Location Cesana Torinese, Torino, Italy

Very few cities can boast of having hosted the Olympics. In 2006 Turin has become the centre of the world for about two weeks, making itself known all over the globe, provoking an interests which lasts event nowadays, 10 years later. The bobsleigh’s track built in Cesana Torinese is one of many wrecks which have been ignored after the Olympics with, for example, the skijump’s trampolines in Pragelato. It is now seen as an undesired and expensive concrete snake occupying spaces which used to be green and free. This ultimately is the truth. How could we then try to switch this trend, to turn the track from being an economic burden for the municipality to becoming an opportunity to repopulate the empty main street of Cesana? The first thing we must take in account is the fact we should consider the track as a monument. It is indeed tangible memorabilia of an important period for these lands, so that it must not be

demolished but rather enhanced. The track has got the key-role. Both the track and its neighbourhood got it. That’s because there’s a game mode called ‘scenario’. It is played in peculiar settings inspired by historical facts such as the D-day or sci-fi ones such as the zombies’ attacks. Is there another paintball court in the entire world set in an Olympic bobsleigh’s track? No, there isn’t. Player will climb over the track, hide there, make it part of their attacking strategies to conquer the enemies’ base camp. In this way, we turned an ignored mass of concrete into the main actor of the laughs, the strains and the joys of a lot of people, coloured by paintfilled bullets. Architecture has a strong evocative role. The language we decide to use is inspired by fortresses and castles, unassailable from the outside but comfortable inside. We used plain and pure forms, built with plain and pure materials such as concrete, xLam, glass and steel.

16


how to rethink an Olympic icon?

use it as an icon 17


what the shape?! 1. centrality has been one of the most important features of military encampments since the Romans to the XVII century fortresses

2. at the same time it’s important to pledge the view towards the four cardinal points, to monitor the surroundings

3. the circle becomes a decagon. Acute angles help increasing the austerity of the building

4. the wooden blocks hosting the rooms move up and down to follow the slope (14%) of the hill, creating an interesting movement both inside and outside the fortress

18


19


relax inside

20


war outside

21


sharing Architecture and Structures Course responsible Giovanni Durbiano, Walter Ceretto Year 2015/2016 Type Studio course Location Torino, Italy

Most of the city-centre existing buildings, dating back to the XIX century, have five floors over ground, so that they create a sort of solid low block expanding as far as the eye can see. Only in the last decade, Turin has decided to raise its hands up, trying to reach the sky, with a couple of towers made by important Italian architects such as Renzo Piano and Massimiliano Fuksas. Fuksas made the project for the masterplan of an area, called Ex-Fiat Avio, containing a tall tower (210m) hosting the Regione Piemonte offices, a crossing railway station, houses, shops and green areas, trying to redevelop a neighbourhood which had always hosted factories, smokestacks and machineries. The tower is now almost finished, it will be ready in a few months, but, due to money lack, nothing has been done in the remaining area, nothing but an underpass that connects the eastern part of Turin to the western. What could we, as Architecture’s students, do

then, to find investors, to convince people of the need, in that area, of an operation involving even the construction of towers, not to let the existing one stand alone in the middle of nothing? A strategy. We organized every single step of the process thinking about what it would have represented at the eye of public and private investors, first, and then at the citizenry’s one. The symbolic elements of our project are the towers, which, with their peculiar profile, contribute to make the area recognizable in the skyline of the city. They get their shape from the fracture due to the passage of the axis that connects them to Fuksas’ skyscraper through a blank block. In fact, they are like two fragments of that block, and the projections of the shortest perfectly coincide with the recesses of the tallest, creating a visible and immediate link between the two, which are clearly part of the same set.

22


23


existing viability the first step consisted in studying the viability, both existing and under construction, of the area as Fuksas’ masterplan project design

axes and links we chose to enphatize the axes linking the existing tower and the new Lingotto train station. Other axes helps creating a network linking new costructions to existing ones

functions as we wanted to create a closed square, we placed the buildings around the main axes. Every building has both private and public open spaces to make people socializing and sharing experiences

24


sharing experiences places lives

25


11x

5x

4x

26


27


modesto ArchiBo competition Team Archisbang & AreaProgetti Year 2019 Type Architectural competition Location Bologna, Italy

The site chosen for this architectural competition is located some kilometers away from Bologna, Italy. The zone acts as a connection between a residential neighborhood and the countryside. It is the door to enter a system of natural parks which is the destination of many trekkers from the surroundings and even from other parts of Italy. That’s why our first goal has been setting up a space which is a mixture of public and private areas, in fact we wanted it to be a place of passage still safeguarding the privacy of the school’s ambients. The public plaza at the bottom of the hill works as a blank space suitable for many activities such as public events, local market, street food or mixed sport activities. It is a sort of link between the public functions hosted by the school’s building such as the gym, the canteen and the library, all facing the square.

A monumental stair leads to the main entrance of the school. Inside it we still find extended terraces suitable for open lessons, private study or socialization. This is what we called ‘Agorà’, the most important element of the project as long as it represents a free ambient which gives teachers and students the possibility to interpret the space as they want. Classrooms are divided into clusters which include three rooms for normal lessons and a fourth space linking the other three which can be used as a powerful space for laboratories or other group activities. The architecture is simple and tries to respect the place by using some local materials such as masonry as the covering of the most of the surfaces. The glass facade of the gym helps increasing the connection between public and private, making the building as an extension of the public plaza.

28


29


slope blocks are distributed along the slope to guarantee inside spaces both solar light supply and view of the beautiful surroundings

fronts the back front faces the hill and lets it penetrate the architecture for children to enjoy it while the front facade is strongly connected to the square

public space the continuity between the public plaza and the school is allowed by the internal ‘Agorà’, a place of private connection

mixed use school’s functions are distribuited to let the public ones be able to be used by strangers over the school’s time schedule

30


31


32


informal space for people to meet

33


the cloud Opengap competition Team Mario Daudo, Ginevra Serena Jury Esteban Medrano, Francisco Gutierrez, Sergio Ortiz Year 2018 Type Architectural competition Location New York, USA

Living city life nowadays can be really stressing. We build higher and higher buildings scraping the sky, though we don’t look at it anymore. Touching it with our minds, can maybe save us from ordinary life’s routine. ‘The Cloud’ is designed to be a urban oasis for people who want to inhabit a small and muffled space, isolated from the chaotic surroundings. It’s a place where every form of art can find its own space, both intimate and collective. Spaces are tinier because city’s free slots are extremely rare to find, especially in NYC. It’s just a matter of needs: the less you can bring with you, the more space you can dedicate to yourself. Creating a meditation hotel in a crowded city such as NYC may sound crazy. The truth is we don’t need a peculiar architecture to find peace watching a sunset at the seaside, or the snow falling on mountains.

Architecture should create opportunities, and having the opportunity to find a relaxing and cosy space right in the middle of the world, is a wonderful one. We didn’t want to limit the experience of such a space in such an important and central place to the hosts of the hotel, we wanted everyone to be able to get a glimpse of ‘The Cloud’. Yes, everyone should definitely take a break from the chaos of life, even for a short period of time. ‘The Cloud’ lets Times Square’s visitors experience the purity of the skydome. Climbing 1120 steps, people will have the opportunity to take some time for themselves, away from the overwhelming‘social’ life. The end of the path leads actually nowhere, a tiny window frames the sky, we’re close to it, and we can then be instantly transported wherever our mind wants us to be. That’s what we would call ‘meditation’.

34


Cloud the

- touch the sky, do not scrape it -

35


Room of Silence

Living Room

Single Room Group Room

Library

Art Gallery

Lobby

36


reflect create

read

37


social network ARCHmedium competition Team Mario Daudo, Gueorgui Boyanov Djarov Jury Flores & Prats, Co Govers, David Tapias, Inigo Ruiz, Ramon Faura Coll Year 2016 Type Architectural competition Location Amsterdam, Netherlands

The Social NETwork is much more than a day care for children, much more than a public space. It is an experience. The concept comes from the catamaran, a boat with two hulls linked by a net. Feeling the water speeding at a few centimetres from you, while sailing on the sea, is something literally priceless. And this is what we wanted Amsterdam citizens to feel. This is the main reason why we decided to build our structure directly on the sea, using the former harbour structure as the framework for the new steel shell. The bow of the Social NETwork hosts a net, with different grades, on which people will walk, sit, play, have a break from the city life, listening to the relaxing waves’ flowing. The day care is divided into two floors, internally linked by a long ramp. The ground floor hosts the hall, the offices and two big rooms for the babies from 1 to 2 years old. The first floor is divided into two symmetrical sleeves, whose facades have been cut obliquely as long as to obtain some outdoor space in front of each classroom. Those patios

are thought to be of private use of the children, and this is why all of them has a net preventing everyone to fall, making it a perfect and safe space to play in. Two big suspended gangways connect the sleeves, representing an important landmark of the building. The upper level of the bow hosts a meeting and social events’ room, whose wide glass walls will allow people to have a special point of view of the landscape. While day-care’s connections are orangecoloured, the ones connecting the public spaces are red, as to avoid confusion and mixing between the two functions, as we wanted them to be close but separated at the same time. This is why the roofs of the classrooms, as well as the meeting room’s one have been converted into public patios, which people attending social events, concerts and parties will enjoy their lives chatting and socializing. This is what we wanted the Social NETwork to be: an experience for Amsterdam citizenship, aged 1 to 99, unequalled in the whole city.

38


39


the Social NETwork rises from the existing structural scheme recalling the old pier’s shape

the new steel structure lays on the earlier concrete pillars. the dense grid looks like a sort of nowaday’s boatyard

a wide net is placed in the bow of the building. it will let people get in touch with water, but totally dry!

the classroom’s boxes’ shapes are cut in this way to create safe and private patios for children.

blue links are for the daycare users while aquamarine ones allow everyone to enjoy the public patios at nightime


41


address via Carlo Bianco 6, Torino, Italy mobile +39 3463011499 email archmariodaudo@gmail.com

Profile for Mario Daudo

Mario Daudo | Architect Portfolio 2019  

Mario Daudo | Architect Portfolio 2019  

Advertisement