Page 1

YOUR GATEWAY TO THE NEW WORLD

WWW.ARCHITECTURE256.COM

2 5 6 E-ISSUE 1261

ARCHITECTURE E-ISSUE 1261

SUNSET CHAPEL

CLUJ ARENA

BNKR

DICO SI TIGANAS


2

Architecture 256 < e-issue 1261 >


001

001

GUANGZHOUSUNSET OPERA CHAPEL HOUSE LOCATION LOCATION ACAPULCO, GUERRERO, GUANGZHOU,CHINA MEXICO

ZAHA HADID ARCHITECT ARCHITECTS BNKR

ARCHITECT

PHOTOGRAPHY PHOTOGRAPHY

WRITER COURTESY OF WRITER ZAHA COURTESY HADID ARCHITECTS OF BNKR

CHRISTIAN JAIME NAVARRO, RICHTERS,IWAN ESTEBANBAAN,SIMON Y , SEBASTIAN BERTRAND SUAREZ

ARCHITECTURE256 / E-MAY 2011 / FOCUS

3

Architecture 256 < e-issue 1261 >

03


Sunset Chapel < BNKR > 001

SUNSET CHAPEL La Estancia Chapel Two elements obstructed the principal views: large trees and abundant vegetation, and a behemoth of a boulder blocking the main sight of the sunset. In order to clear these obstructions (blowing up the gigantic rock was absolutely out of the question for ethical, spiritual, environmental and, yes, economical reasons)

The chapel had to take full advantage of the spectacular views

4

Architecture 256 < e-issue 1261 >


1

2

3

4

5

6

Sunset Chapel Process Diagrams 1 - 7

O

ur first religious commission, La Estancia Chapel, was a wedding chapel conceived to celebrate the first day of a couple’s new life. Our second religious commission had a diametrically opposite purpose: to mourn the passing of loved ones. This premise was the main driving force behind the design, the two had to be complete opposites, they were natural antagonists. While the former praised life, the latter grieved death. Through this game of contrasts all the decisions were made: Glass vs. Concrete, Transparency vs. Solidity, Ethereal vs. Heavy, Classical Proportions vs. Apparent Chaos, Vulnerable vs. Indestructible, Ephemeral vs. Lasting… The client brief was pretty simple, almost naïve: First, the chapel had to take full advantage of the spectacular views. Second, the sun had to set exactly behind the altar cross (of course, this is only possible twice a year at the equinoxes). And last but not least, a section with the first phase of crypts had to be included outside and around the chapel. Metaphorically speaking, the mausoleum would be in perfect utopian synchrony with a celestial cycle of continuous renovation. Two elements obstructed the principal views: large trees and abundant vegetation, and a behemoth of a boulder blocking the main sight of the sunset. In order to clear these obstructions (blowing up the gigantic rock was absolutely out of the question for ethical, spiritual, environmental and, yes, economical reasons) the level of the chapel had to be raised at least five meters. Since only exotic and picturesque vegetation surrounds this virgin oasis, we strived to make the least possible impact on the site, reducing the footprint of the building to nearly half the floor area of the upper level. Acapulco’s hills are made up of huge granite rocks piled on top of each other. In a purely mimetic endeavor, we worked hard to make the chapel look like “just another” colossal boulder atop the mountain.

7

5

Architecture 256 < e-issue 1261 >


Sunset Chapel < BNKR > 001

6

Architecture 256 < e-issue 1261 >


The sun had to set exactly behind the altar cross

7

Architecture 256 < e-issue 1261

>


8

Architecture 256 < e-issue 1261 >


001

GUANGZHOU OPERA HOUSE LOCATION

ARCHITECT

PHOTOGRAPHY

WRITER

GUANGZHOU,CHINA

ZAHA HADID ARCHITECTS

COURTESY OF ZAHA HADID ARCHITECTS

CHRISTIAN RICHTERS,IWAN BAAN,SIMON BERTRAND

...the chapel looks like “just another” colossal boulder atop the mounta ARCHITECTURE256 / E-MAY 2011 / FOCUS

03


Sunset Chapel < BNKR > 001

‘ The level of the chapel had to be raised at least five meters’

Credits Design: BNKR Arquitectura Partners:Esteban Suárez (Founding Partner) y Sebastián Suárez

Project Leaders: Mario Gottfried, Javier González & Roberto Ampudia

Project Team: Mario Gottfried, Rodrigo Gil, Roberto Am-

pudia, Javier González, Óscar Flores, David Sánchez, Diego Eumir, Guillermo Bastian & Adrian Aguilar Collaborators:Jorge Arteaga & Zaida Montañana Structural Engineers: Juan Felipe Heredia & José Ignacio

10

Architecture 256 < e-issue 1261 >

Báez

MEP: SEI Lighting: Noriega Iluminadores – Ricardo Noriega Construction: Factor Eficiencia – Fermín Espinosa & Francisco Villeda Area: 120 m2 Status: Completed February 2011 Cost:$6’000,000.00 MX Photography: Esteban Suárez Location: Acapulco, Guerrero, Mexico


001

GUANGZHOU OPERA HOUSE LOCATION

ARCHITECT

PHOTOGRAPHY

WRITER

GUANGZHOU,CHINA

ZAHA HADID ARCHITECTS

COURTESY OF ZAHA HADID ARCHITECTS

CHRISTIAN RICHTERS,IWAN BAAN,SIMON BERTRAND

Sunset Chapel exterior view with a lit interior

Staircase leading to the different levels in the chapel

ARCHITECTURE256 / E-MAY 2011 / FOCUS

11

Architecture 256 < e-issue 1261

03

>


CLUJ ARENA LOCATION

CLUJ, NAPOCA

ARCHITECT

DICO ȘI ȚIGĂNAȘ

WRITER

COURTESY OF DICO ȘI ȚIGĂNAȘ

PHOTOGRAPHY

12

002

COSMIN DRAGOMIR, LINDAB ROMANIA, LUCIAN ENACHE

Architecture 256 < e-issue 1261 >


001

GUANGZHOU OPERA HOUSE LOCATION

ARCHITECT

PHOTOGRAPHY

WRITER

GUANGZHOU,CHINA

ZAHA HADID ARCHITECTS

COURTESY OF ZAHA HADID ARCHITECTS

CHRISTIAN RICHTERS,IWAN BAAN,SIMON BERTRAND

ARCHITECTURE256 ARCHITECTURE256/ E-MAY / E-MAY2011 2011/ FOCUS / FOCUS

13

Architecture 256 < e-issue 1261 >

15 03


Cluj Arena < DICO ȘI ȚIGĂNAȘ >

002

14

Architecture 256 < e-issue 1261 >


Cluj Arena arial view

15

Architecture 256 < e-issue 1261

>


Cluj Arena < DICO ȘI ȚIGĂNAȘ >

002

CLUJ ARENA Design: 2008 – 2011

Construction: 2009 – 2011 (opened on October 2011)

T

he Arena replaces the former Ion Moina Municipal Stadium in Cluj- Napoca, after the decision of laying up, demolition and modernization attempts that preceded it. Its location within the city has a privileged position in the axis of leisure and sport developed along the course of the Somes River, being very easily approachable and near downtown. The place has gain its name “at the stadium” and was considered by the Cluj City sports fans a sacred space and even a redoubt to be defended when the idea of a new Stadium was born, but placed in a different location. The central location was a challenge from the beginning when defining the architecture of the new Stadium arose. The concept is based on the in16

Architecture 256 < e-issue 1261

>

tegration strategy of the Arena within the city’s main promenade that starts at the West end of the Historic Center with the Central Gardens, and continues in the Municipal swimming pool areas and the stadium unto the group of buildings formed by Horia Demian sports hall and the group of natation of the Technical University, being followed by the Iuliu Hategan Sports Park including the sports facilities of the Babes-Bolyai University and then continues the Rose Park, managed by the City Hall and a Tennis Club. One of the first issues that led to the concept was the continuity of the promenade. The most important conceptual element for this project is the transparency and visual connections between the contextual environment and indoor. This

transparency aims primarily the visual and mental permeability designed to maintain constant relationship between the public and the magic green rectangle of the grass court or the athletic track. What concerned us far beyond the functional requirements of such a huge project, defined thorough in the normative guidelines of international sports federations, was the impact of the arena when no shows were performed, its daily state. At the city scale we experienced the need of a symbolic contemporary landmark, for which we have chosen a fluid and flowing of forms answer, a macro-relief with a strong connection to the meander of the Somes River. At the location scale we have significantly decreased the volume on the contact areas with


‘ Whenever the shows enflames the arena, this grows into the largest lamp in the city ‘

The most important conceptual element for this project is the transparency and visual connections between the contextual environment and indoor. This transparency aims primarily the visual and mental permeability designed to maintain constant relationship between the public and the magic green rectangle of the grass court or the athletic track.

traffic from North to South, fragmenting after a strategy for diagonal symmetry. The perimeter slope that surrounds the tribunes makes possible the park-construction passage, reduces the scale and offers a second promenade from the access areas, where from the outside public can take a glimpse at the everyday life arena. As an answer, the eyesight from the inside balks through the joints of the four frames to the highlands of the city and landscape. Following the same visual strategy of transparency, the facades are translucent, allowing free and startling overview to the surroundings through the woven strips or parted “gills” made of punctured sheet. The picture of the day relied on the complexity and diversity of the sunshine conditions and especially on the grazing light of the morning and

the sunset along the river. We have chosen a white sheet with gold irisations that reflects the sky colors and the surrounding environment. So the stadium becomes a huge chameleon and a in a way, a solar clock. In darkness the two possible states have distinct images: a warm light distinguishes every night the rhythms of structure and facades, and whenever the shows enflames the arena, this grows into the largest lamp in the city and is dematerialized by transparency. As architects we always wondered how to bring joy through this construction. To those entering inside at a show and to those who stays outside feeling its pulse, to those who are walking nearby and to those who are watching from the distance.

17

Architecture 256 < e-issue 1261

>


Cluj Arena < DICO ȘI ȚIGĂNAȘ >

002

‘ This transparency aims at primarily the visual and mental permeability ‘

Architecture: Dico și Țigănaș design office - Șerban

Contains: Football and Athletics Facilities, Media Room and

Țigănaș, Florin Dico, Levente Kornis, Cristian Urcan

Conference Room, TV studios, Multipurpose Sports center,

Structural and M&E: Technical University of Cluj-Napoca,

Locker rooms and Offices, Restaurant, Lounge and Terrace,

Bogart Construct, DAS Engineering, Paul Gillieron Acoustics.

Underground parking with 303 places, Indoor athletics center,

Constructors: ACI Cluj, CON-A,Transilvania Construcții

Fitness and SPA.

Main suppliers: Energobit, Energobit Schreder, Zumtobel,

Total Built Area: 43 000 square meters excluding the play-

Philips, UTI Grup, Lindab, Hunter Douglas, Seratel, Salice, Chi-

ing field and running track

mica Orăștie, FED Spiel Sport, Re.Al.Glass, Geplast, Franke, Eco

Cost: 35 million euro + VAT

Garden, Grigma , Starnet Consulting, IMSAT, Geberit, Roca, Elis

Client: Cluj County Council

Pavaje.

18

Architecture 256 < e-issue 1261 >


‘ ‘The

facades are translucent, allowing free and startling overview to the surroundings’

‘ Cluj Arena’s restaurant ‘

19

Architecture 256 < e-issue 1261

>


Cluj Arena < DICO ȘI ȚIGĂNAȘ >

002

North elevation

20

Architecture 256 < e-issue 1261 >


Cluj Arenaâ&#x20AC;&#x2122;s during a show

Site Plan

21

Architecture 256 < e-issue 1261

>


Architecture 256 e-issue 1261  

ARCHITECTURE256™ is Africa's premier architectural magazine. e-issue 1261 featuring: the amazing sunset chapel e.t.c

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you