Issuu on Google+

advertorial—

Linkerpagina Door toepassing van azobehout, en goudgetinte kozijnen en Alucobondpanelen is een welkom binnengebied ontstaan.

Links Via bruggen, trappen, galerijen en pleinen worden de woningen ontsloten. Rechts In het binnengebied is een oase van rust gecreëerd in het levendige stationsgebied van Utrecht. Onder De buitenzijde van Blok 1 verhoudt zich met zijn grotere abstractie tot de grootschalige infrastructuur rond het gebouw.

divers wat betreft type en grootte, zodat ook variatie in bewoners ontstaat. In een dialoog met de omliggende bestaande bebouwing verspringt het gebouw rondom in hoogte. De grijzige stenen en verdiepinghoge glazen puien leggen een relatie met de gebouwen van het nabije stations- en kantorengebied. Met de grijzig genuanceerde handvormsteen en de leisteenstroken die zichtbaar met grote dopmoeren zijn vastgezet, sluit Rohmer ook aan op de industriële panden die her en der in de woonwijk staan. De robuuste en strenge gevels van het blok vormen een groot contrast met de binnenzijde, waar de woningen worden ontsloten. Via de entree naar de woningen aan het plein, van waaruit een trappartij naar boven leidt, beland je in een oase. Te midden van de drukke straten, uitvalswegen en de levendige wijk ligt een compact hof, uitgevoerd in natuurlijke materialen en warme tinten. Sommige woningen hebben hier aan het dek de voordeur, andere liggen aan een binnenstraat of een galerij. Er lopen op schijnbaar willekeurige wijze houten trappen, bruggen en bordessen. Sculpturale buitenmeubels en bomen dragen bij aan het ‘buurtgevoel’. Strategisch geplaatste ramen bieden uitzicht op de stedelijke omgeving. Kleurstelling en materialisering versterken de tegenstelling tussen de buiten- en binnenzijde van het blok. De toepassing van bijvoorbeeld azobehout voor de trappen en galerijen, en de goudgetinte kozijnen en aluminium Alucobond-gevelbeplating zorgen voor

een warme sfeer. Alucobond-panelen bestaan uit een minerale kern met aan weerszijden 0,5 millimeter aluminium; ze zijn afgewerkt met milieuvriendelijke en UV-bestendige lakken. De gevelbekleding is glad “als de glanzende voering van een stoere, rulle jas”, aldus Rohmer. De architect heeft ook om een praktische reden deze panelen gekozen. “Ik bezoek regelmatig eerdere projecten om te zien hoe ze verouderen”, vertelt ze. “Bij projecten waar ik Alucobond had toegepast kon ik constateren dat het materiaal niet verkleurt en zijn glans behoudt. Het is ook een onderhoudsarm product.” — Meer informatie 3A Composites Architecture & Display Europe Alusingenplatz 1 78224 Singen, Duitsland alucobond.com

architectenweb — 31


Architectenweb magazine #8