Page 57

advertorial —

Boven De route van en naar de hoofdentree is voorzien van oranje accenten. Linksonder Opdrachtgever, architect en KONE hebben gezamenlijk de invulling van de deuren overdacht.

heeft de uitbreiding van de eerdere fase aangegrepen om rond het complex een verbindende structuur aan te brengen en het gebouw ‘smoel’ te geven. De maximale bouwhoogte van 4,40 meter was daarbij een leidend gegeven. “In de nieuw, verbindende betongevel is een meanderende vorm gecreëerd”, zegt de architect. “Uit de gevel van 45 centimeter dik massief beton zijn afwisselend smalle en brede verticale accenten uitgesneden.” De zachtgele kleur van het beton vormt de verbindende factor met het achterliggende bestaande gebouw, dat in dezelfde tinten is uitgevoerd. De betongevel is verder voorzien van een reliëf van riet, een directe verwijzing naar de begroeiing in de Ridderschapsvaart, die de hoofdingang van het parkeerterrein scheidt. De Ridderschapsvaart is een heldere snelstromende beek, onderdeel van de Ecologische Hoofdstructuur naar het stadshart van Utrecht. Een brug over deze vaart leidt naar de nieuwe hoofdingang van het complex en naar de uitbrei-

ding waarin de afdeling revalidatietechniek is ondergebracht. “Hier valt direct op wat de kracht is van het nieuwe gebouw”, zegt Laout. “De ruime, transparante opzet en het gerichte gebruik van licht en kleur.” — Meer informatie KONE De Smalle Zijde 20A 3903 LP Veenendaal 088 844 4777 nederland@kone.com kone.nl

De magnetische zweefdeuren van KONE zijn uiterst licht te bedienen architectenweb — 57

Architectenweb magazine #7  

Architectenweb magazine is een Nederlands vakblad over architectuur. In iedere editie van het magazine wordt een actueel thema uitgediept. I...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you