Issuu on Google+

— advertorial

jeugdrevalidatie een vorm van Het Nieuwe Werken invoeren. Behandelkamers zijn niet langer het privédomein van een enkele behandelaar, maar zijn geschikt gemaakt voor meervoudig gebruik. Om dit mogelijk te maken zijn behandeling en administratieve afhandeling uit elkaar – en uit het zicht van de revalidant – getrokken, zo zegt de architect. “De renovatie heeft dus niet alleen een ruimtelijke maar ook een grote organisatorische impact.”

Verbindend element De operatie die De Hoogstraat ondergaat is omvangrijk en verloopt in een aantal fasen. Als eerste stap zijn het parkeren en de logistiek aangepast. Fase twee betekende de uitbreiding van de bestaande bouw met een state-of-the-art orthopedietechniekafdeling van 2.600 vierkante meter BVO. Deze nieuwbouw is recent opgeleverd. “Als derde en ingrijpendste stap krijgt de rest van het centrum een optopping in de vorm van een extra verdieping; tevens wordt het gebouw tot op het casco geheel opnieuw ingedeeld”, vertelt Laout. Eind 2015 moet de derde fase worden opgeleverd. Dan is er in totaal 24.500 vierkante meter BVO beschikbaar, dat plaats biedt aan onder meer een polikliniek met ruim honderd behandelkamers, een kliniek met hon56 — architectenweb

derd bedkamers en 134 bedden. Stedenbouwkundig waren de mogelijkheden voor uitbreiding beperkt. Het revalidatiecentrum ligt middenin de 19eeeuwse stadsuitbreiding van Utrecht-oost en het bestemmingsplan laat slechts een compacte, lage uitbreiding toe. Daarbij was er nauwelijks een duidelijke structuur zichtbaar tussen eerdere uitbreidingen van het revalidatiecentrum. De architect Boven De transparantie van het interieur geeft revalidanten inzicht in de samenhang van de activiteiten in het gebouw. Onder Impressie van een behandelkamer: warme houtkleuren en dimbare verlichting geven deze een warme en huiselijke uitstraling.

De renovatie van het revalidatiecentrum heeft een ruimtelijke en organisatorische impact


Architectenweb magazine #7