Issuu on Google+

advertorial —

Links Ruime toepassing van glas maken de gangen licht en dragen bij aan het overzicht. Onder De toegevoegde, verbindende betongevel heeft een meanderende vorm.

de patio’s binnenstroomt. De vele glaspuien maken de gangen lichter en aangenamer; ook dit draagt bij aan overzicht en inzicht in de samenhang van de activiteiten in het gebouw voor de revalidanten en de bezoekers. De frisse helderheid van verkeersruimten gaat over in warmte en huiselijkheid op de klinische afdelingen. Een warme houtkleur voor zowel de vloerbedekking als het meubilair en dimbare verlichting geven de kliniek de uitstraling van een gerieflijke hotelvleugel, volgens de architect. “De functionaliteit is er niet minder om”, aldus Laout, “de inrichting en ergonomie van bijvoorbeeld bed en badkamers is in samenwerking met het Hoogstraatpersooneel volledig uitgekiend.” Opdrachtgever, architect en KONE hebben gezamenlijk gedacht over de invulling van de deuren in het geheel.

Zweefdeuren In zowel nieuw- als oudbouw zijn alle ruimten rolstoeltoegankelijk. De deuren

Rond ‘t complex is een verbindende structuur ontworpen dat het gebouw ‘smoel’ geeft zijn in verband hiermee extra breed. Dat geldt ook voor alle schuifdeuren naar de natte cellen en toiletruimten. “Om deze schuifdeuren hanteerbaar te houden lag de toepassing van magnetische zweefdeuren voor de hand”, zegt Laout. De architect koos voor de KONE Mondoor. “De deur heeft geen rail met wieltjes, maar beweegt op basis van een magnetisch veld. Hij is ook vanuit een rolstoel licht te bedienen. Tevens zijn er geen bewegende onderdelen die onderhoud vergen, zodat de deuren mooi in de wanden ingebouwd konden worden.” In totaal heeft KONE 160 zweefdeuren geleverd, waarvan 24 die automatisch openen en sluiten en 136 handbediende uitvoeringen, alle in de wand schuivend. Daarnaast heeft KONE voor De Hoogstraat meerdere hardglazen schuifdeuren in dubbelvleugelige uitvoering geleverd. De glazen schuifdeuren zijn niet alleen praktisch, maar dragen ook bij aan de gewenste transparantie en lichtheid in het revalidatiecentrum. Verder maken vier kamers gebruik van een zogenaamde privacy-module van KONE, wat – eenvoudig gesteld – betekent dat ze dezelfde badkamer delen, maar dat deze slechts vanuit één toegang tegelijk gebruikt kan worden. De Hoogstraat werkt met diagnosegerichte afdelingen. De afdelingen, inclusief bedkamers, zijn echter tot op zekere hoogte generiek gehouden. Laout vertelt dat daardoor afdelingen kunnen meegroeien of -krimpen met toekomstige ontwikkelingen. Om effectiever met de beschikbare ruimte om te gaan, gaat De Hoogstraat bij de divisie kinder- en > architectenweb — 55


Architectenweb magazine #7