Issuu on Google+

— advertorial

Transparantie en toegankelijkheid voor

revalidant en personeel “De Hoogstraat staat al jaren bekend als toonaangevend in de revalidatiezorg in Nederland”, zegt architect Maarten Laout van Van den Berg Architecten. “Het personeel en de behandeling krijgen hoge beoordelingen; je zou kunnen stellen dat het gebouw zelf niet meer in overeenstemming was met de prachtige reputatie.” Bij de opzet van de grootscheepse operatie om hierin verandering te brengen, zijn zowel medewerkers als revalidanten nadrukkelijk betrokken geweest, zo vertelt Laout. Uit enquêtes kwam naar 54 — architectenweb

voren dat revalidanten in de oude situatie ontevreden waren over klimaat, ruimte en privacy. “Wassen en toiletbezoek zijn voor veel revalidanten een confronterende zaak. Het gedeelde sanitair op de gang was in dit opzicht verre van ideaal”, aldus Laout. “Verder kwam het gebouw door de lange gangen met dichte wanden en deuren ongastvrij en gesloten over. Tussen hoofdgang en afdelingen bestond geen duidelijke hiërarchie, wat zorgde voor veel onnodige verkeersbewegingen en onrust op de gangen met bedkamers. Voor het

personeel was er onvoldoende bewegingsruimte om de revalidanten in de bedkamers te assisteren.”

Licht, lucht, ruimte Uitgangspunt bij de nieuwbouw en renovatie was om het interieur van De Hoogstraat dan ook van ‘licht, lucht en ruimte’ te voorzien. In 2010 werd de nieuwbouw opgeleverd van De Hoogstraat Orthopedietechniek en momenteel is de renovatie van het revalidatiecentrum aan de Rembrandtkade in volle gang. Een nieuwe interne routing voorkomt ‘sluipverkeer’ en brengt rust op de afdelingen. De weg van en naar de hoofdentree wordt duidelijk aangegeven met feloranje accenten. Van den Berg Architecten versterkt de oriëntatiemogelijkheden doordat de liftpleinen doorbraken krijgen, zodat daglicht vanuit

Foto’s: Henk Leijen/Van den Berg Groep

De Hoogstraat Revalidatie in Utrecht ondergaat een grootscheepse renovatie in verschillende fasen. Met verschillende ingrepen maakt Van den Berg Architecten het gebouw lichter, ruimtelijker en beter toegankelijk. Zo is er met het oog op revalidanten in een rolstoel gekozen voor extra brede deuren. Bij het grote aantal schuifdeuren is gekozen voor makkelijk bedienbare zweefdeuren van KONE.


Architectenweb magazine #7