Issuu on Google+

Links De gevel van het voormalige Volkskrantgebouw is volledig gerenoveerd.

Onder Een blik op het caférestaurant op de begane grond van het Volkshotel.

De eigenaar wilde een ‘volks’ hotel, toegankelijk voor een brede doelgroep

De Volkskrant heeft er een mooie tijd beleefd, al functioneerde het gebouw niet optimaal. Vooral het binnenklimaat liet te wensen over; door de grotendeels transparante gevel – enkel glas – kon het stikheet (en ijskoud) worden. In loop der tijd werd daarom spiegelend dubbelglas geplaatst, terwijl het gebouw dichtslibde met binnenwanden, naarmate de wensen van de redactie veranderde. “Het was volledig afgekeerd van de stad”, vertelt Steenbruggen over wat hij aantrof toen hij in 2011 werd gevraagd om een verbouwingsplan te maken. Zijn eerste zorg was dan ook om het gebouw weer te openen naar de straat, met een glazen plint, lange zitbanken aan het raam en een terras op de hoek. De ingreep staat niet op zichzelf; het Volkshotel is onderdeel van een grotere ontwikkeling, waarbij het straatprofiel is ‘strakgetrokken’ en verschillende panden (Trouwgebouw, Cygnus Gymnasium) zijn opgeknapt.

Als een levendig stadsplein “Gastvrijheid begint op straat”, aldus Steenbruggen. De façade – goed geïsoleerd – heeft een nieuwe stuuklaag gekregen, met een classy streepje, het spiegelglas is vervangen en de nieuwe rode luifel, die dwars door de glazen begane grondgevel steekt, maakt een uitnodigend gebaar. Kom binnen, lijkt hij te zeggen naar passanten – gezinnen, zakenlui,

backpackers. Eigenaar Job Heimans wilde een ‘volks’ hotel, toegankelijk voor een zo breed mogelijke doelgroep, met een lage kamerprijs (vanaf 79 euro per nacht), gratis werkplekken en een grotendeels publiek interieur. Hij raakte geïnspireerd door de sfeer van het hippe Michelbergerhotel in Berlijn (ontwerp: Studio Aisslinger, 2009), waar hotelgasten, buurtbewoners, flexwerkers en clubbers elkaar tegenkomen; die mix van gebruikers maakt het gebouw aantrekkelijk. “We hebben doelbewust een voordeur gemaakt voor alle gebruikers”, vertelt interieurontwerper Bas van Tol, >

“Het Volkskrantgebouw was in de loop der tijd volledig afgekeerd van de stad” architectenweb — 51


Architectenweb magazine #7