Issuu on Google+

“Zeker bij verbouwingen kun je niet in standaardoplossingen denken” voor onderhoud. Ze ontwierp een stootvaste lambrisering, met neuten en plinten van natuursteen. De plafonds en vloeren boven de grote zaal zijn ’praktisch’; ze zijn beloopbaar gemaakt voor onderhoud en voorzien van aluminium kokers die zo min mogelijk opvallen waardoor de vakwerken voor de techniek getrokken kunnen worden, zonder het stucwerk te beschadigen. “De metamorfose schuilt in het gebruiksgemak; dat maakt het gebouw zo gastvrij.”

Zelf ontwikkelde wandbekleding Hospitality speelt ook een grote rol bij de omvangrijke verbouwing van de Raad van State in Den Haag, een project waar haar bureau elf jaar mee bezig is geweest. De ontvangst van publiek was karig; mensen moesten verspreid over het hele gebouw in de gangen wachten. De organisatie van de kantoren in een reeks oude panden was bovendien een chaos van kruip-door-sluip-doorroutes. Merkx + Girod wonnen de pitch met een doordachte oplossing voor dat laatste probleem: een verkeerszone die als een ‘breinaald’ door de 19e eeuwse panden aan de Parkstraat getrokken is en een uitbouw aan de achterzijde waardoor de kantoren ontsloten worden. De zittingszalen, voorheen verspreid door het gebouw, werden geclusterd rond de centrale lobby, met zitjes waar advocaten en cliënten kunnen overleggen. Het is een project waarin ze heel ver is gegaan met detailleren. Voor de zittingszalen werd een houten wandbekleding ontwikkeld, voorzien van geperforeerde bloemmotieven, afgeleid van een stuk behang uit de 17e eeuw, dat ze in het gebouw vond. De bekleding is als een reusachtig vel Japans papier rond de wanden en het plafond gevouwen. Alle technische voorzieningen – akoestisch materiaal, geluidsinstallaties, verlich- >

Onder In opdracht van NS Stations Retailbedrijf heeft Evelyne Merkx het interieur voor de Julia’s restaurants ontworpen.

> architectenweb — 45


Architectenweb magazine #7