Issuu on Google+

— advertorial

Roltrappen en liften verbinden de publiek toegankelijke vloeren met elkaar.

als de ruimtelijke publieksverdiepingen zou dat een goede zaak zijn. “Voor de akoestisch bewerkte panelen van Baars & Bloemhoff wordt bamboe in combinatie met een dragerplaat – in dit geval het door-en-door zwarte mdf – in de diepte doorboord en aan de achterzijde voorzien van een akoestisch doek en minerale wol”, legt Van Veenendaal uit. “De achterconstructie absorbeert de geluiden, waardoor de wandpanelen tot op grote hoogte nagalm wegnemen.” Daarbij heeft bamboe een warme en aangename uitstraling. In totaal is er zo’n 6.500 vierkante meter aan bamboe wandpanelen door het hele gebouw toegepast. De toegepaste materialen en producten zijn zoveel mogelijk duurzaam, aldus Postel. Zo zijn de bamboe wandpanelen en de vloerbedekking Cradle to Cradle gecertificeerd. Dat de gemeente Utrecht een zeer duurzaam gebouw wenste, betekent ook dat het Stadskantoor energieefficiënt moest worden. Hieruit volgde bijvoorbeeld dat de verlichting in het gebouw zich automatisch aanpast aan de hoeveelheid daglicht en aanwezigheid van mensen. Er zijn korte leidingafstanden en er wordt gebruik gemaakt van een warmte-koudeopslag. Zonneboilers zorgen voor het warm water van het restaurant. Het dak en een van de schuine torengevels zijn voorzien van in totaal 660 vierkante meter zonnepanelen. 38 — architectenweb

De bamboe wandpanelen zijn duurzaam, nemen nagalm weg en geven het interieur een warme uitstraling.

De witte lichtgewicht composietpanelen van de gevel zorgen verder voor een goede energieprestatiecoëfficiënt. Postel wilde naadloze panelen, zowel uit esthetisch als duurzaam oogpunt. Alle gewenste functionaliteiten, zoals brandwerendheid en warmte-isolatie zijn bij de vervaardiging van het paneel er direct in geïntegreerd. De gevel behaalt een warmte-isolatiewaarde van Rc 11. Met al deze maatregelen heeft het Stadskantoor het energielabel A+ behaald met een bijbehorende waarde van 0,61.

Drie gebouwtypen “Het Stadskantoor Utrecht is een publiek gebouw met een grote publieksfunctie”, zegt Postel. De publieke functies zijn gesitueerd op de eerste vijf niveaus van het 21 verdiepingen tellende gebouw. Bij het betreden van het gebouw staat de bezoeker in een grote, ruimtelijke vide, van waaruit hij alle verdiepingen met publieksfuncties kan zien. Daarbij zijn de vloeren rond het hoge atrium niet gelijkvormig, maar verspringen ze enigszins ten opzichte van elkaar. Het

overzicht geeft de bezoeker het gevoel dat het gebouw zich voor hem opent; dat komt onder meer tegemoet aan de wens van de gemeente om zich toegankelijk en transparant op te stellen. De centrale hal vangt ruim daglicht door het glazen dak en de vier verdiepingen hoge vliesgevel. De publieke vloeren zijn op verschillende manieren met elkaar verbonden. Vanuit de hal voeren liften en roltrappen naar boven. Bovendien verbindt een grote stenen trap de begane grond met de eerste verdieping. Een regelrechte attractie vormt de roltrap die over drie verdiepingen naar de zesde etage voert. Dit is de laatste verdieping die vrij toegankelijk is en tevens de eerste (van zes lagen) die de torens onderling verbindt. De zes verdiepingen vormen een omlopend, rechthoekig bouwdeel dat boven de stationshal van Benthem Crouwel Architecten uitsteekt; daarop verrijzen de twee torens.


Architectenweb magazine #7