Issuu on Google+

LOWRISE HIGHRISE KNIP

e

26 verdieping highrise ‘generiek’

e

40 verdieping highrise ‘speciaal’

40 THE COLLEGE

39 38

37 THE GARDEN

36

35 THE COLLEGE 34

33 THE PARK 32

31 THE VOID 30

29 THE EXHIBIT 28

27 THE VOID 26 25

24 THE FLIP

22 WELKOM 21 RESTAURANT

20 THE UNIT 19 18

17 THE VIEW 16

15 THE VOID 14

13 THE CURTAIN 12

11 THE VOID 10

09 THE FOREST 08 07

00 ENTREE

Dwarsdoorsnede

21e verdieping restaurant

22e verdieping welkom

8 e verdieping lowrise ‘generiek’

11e verdieping lowrise ‘speciaal’

zins grijs gebied is, dat het op verschillende manieren gebruikt kan worden, dat mensen zelf beslissen wat ze ergens doen, en dat het zichzelf reguleert.”

Wijken “Voor wat betreft de ‘generieke’ ruimtes hebben we heel goed gekeken naar de inrichting”, vertelt Van Hagen. “Alles is 22 — architectenweb

“Wat als wachten niet meer bestaat, omdat het ontmoeten wordt?”

tot in detail uitgedacht. Dit komt immers 33 keer terug. Het moesten ruimtes zijn waar iedereen zich in kon vinden.” Daarom is hier onder meer gekozen voor een rustig kleuren- en materialenpalet. Op de verdiepingen zijn de standaard functies – garderobe, lockers, koffiecorners, printers, concentratieplekken – overal hetzelfde gepositioneerd en uitgevoerd. Zo kan iedereen overal direct zijn weg vinden. Verder wilden de ontwerpers dat het gebruik van de ruimte zich zoveel mogelijk zelf zou wijzen. Dat betekent grosso modo dat de ruimtes voor groepswerk zich centraler op de vloeren bevinden en dat de concentratieplekken meer op de hoeken gelegen zijn. Vooral in de low-rise speelde bij de indeling van de vloeren ook de context nog een rol. Architect Rem Koolhaas heeft eens verkondigd dat in De Rotterdam langs de zeer smalle ruimtes tussen de gebouwen de donkerte opnieuw ontdekt kon worden. Van Hagen en Bey hebben die kanten van het gebouw niet direct als positief ervaren. Daar waar de low-rise van de kantoortoren aan het woongebouw ernaast grenst werden zij geconfronteerd met een dichte wand. Vergaderruimtes, concentratieruimtes en archiefruimtes kregen hier echter een plek. Aan de andere zijde kijkt de low-rise uit op de liftlobby’s van het hotel ernaast. Ook hier


Architectenweb magazine #7