Issuu on Google+

dat het project zo groot is hebben we gezegd: dit moeten we benaderen als een stedenbouwkundig ontwerp.” Op de plek waar de twee gestapelde bouwvolumes van de kantoortoren iets ten opzichte van elkaar zijn verschoven stelden de bureaus voor het ‘stadshart’ te positioneren. Van daaruit kun je naar allerlei ‘pleinen’ en ‘parken’ die verspreid liggen door het gebouw, en waar ontmoetingen plaats kunnen vinden en er vergaderd kan worden. En vervolgens kun je verder de ‘wijken’ in, de gedifferentieerde velden van werkplekken. De liften in het gebouw verbinden als een ‘metro’ al deze plekken direct met elkaar.

Stadshart

Links en rechtsonder De welkomstverdieping op de 22e verdieping met koffiebar en opgetilde vergaderruimte. Middenonder De pantry op een van de ‘generieke’ verdiepingen.

kink & Bey. “Op de 22e verdieping daarentegen heb je rust.” “En als ambtenaar ben je er toch ook trots op dat je hier zit?”, stelt Van Hagen. “Wat is er dan mooier dan je bezoek op de 22e verdieping te kunnen ontvangen?” Hiervoor kunnen bezoekers zelfstandig naar die welkomstverdieping komen, de ambtenaren ontmoeten ze daar. De welkomstverdieping leent zich volgens Van Hagen uitstekend voor korte besprekingen. Voor langere besprekingen ga je samen wel echt de verdiepingen op. “Om dit concept te laten werken moet de welkomstverdieping natuurlijk goed ingericht worden, echt een bijzondere plek zijn, en moet er de beste kof- >

“De verhuizing van de gemeente naar De Rotterdam, naar het centrum van de stad, was medebepalend voor het concept van het interieur”, vertelt Van Hagen. “Daarop hebben wij voorgesteld de stad ook naar binnen te trekken, tot middenin het gebouw.” Op de dubbelhoge verdieping op de 22e verdieping van het gebouw is daarvoor een zogenaamde welkomstverdieping ingericht. Mede door zijn beperkte grootte leende de begane grondverdieping zich minder goed voor ontvangst; hier bevindt zich nu alleen de receptie en beveiliging. “Bij de binnenkomst op de begane grond zijn mensen vaak net te laat en haasten ze zich naar de liften”, analyseert ontwerper Jurgen Bey van Studio Mak-

architectenweb — 19


Architectenweb magazine #7