Issuu on Google+

— advertorial

Een nieuwe as onder een lichtstraat verbindt alle programmaonderdelen.

Direct aan de foyer grenst een openbare horecagelegenheid.

Nieuwe toog-openingen in de achtermuur van de foyer leiden naar de expositieruimte.

vervangen. De hal op het binnenterrein is gesloopt. Van het gebouw uit de jaren twintig, door een brand in slechte staat, was alleen de gevel aan de kanaalzijde nog bruikbaar. Cepezed heeft de gevel verwerkt in de nieuwbouw, waardoor vanaf deze zijde het gebouw nog steeds het karakteristieke voorkomen heeft. De nieuwbouw erachter heeft een extra verdiepingsvloer gekregen ten opzichte van het oorspronkelijke gebouw om de nodige extra vierkante meters te realiseren. Aan zijde van het binnenhof wilde cepezed de vervangende nieuwbouw een grote mate van transparantie en lichtinval meegeven. Aan deze zijde is het gebouw voorzien van een vliesgevel met een semistructureel aanzicht, waartoe gebruik is gemaakt van Reynaers’ profielsystemen. zijn verwerkt in de ‘oude’ dakkapellen. Waar daglicht is gewenst zijn dakkapellen volledig in glas uitgevoerd. De toepassing van een verholen dakgoot draagt bij aan een scherper profiel en abstracter beeld. De gevels van het hoofdgebouw zijn in de loop der tijd meermaals geverfd en bleken erg kwetsbaar. Het terugbrengen in de oorspronkelijke staat zou kostbaar en tijdrovend zijn en veel risico’s op vochtdoorslag met zich meebrengen. De gevels zijn plaatselijk hersteld en de bestaande verflagen zijn verwijderd. Vervolgens zijn de muren geheel wit gekeimd. Deze mineraalverf hecht goed en werkt als een ademende opsluitlaag. De keim biedt volgens cepezed een grote 52 — architectenweb

mate van bescherming, duurzaamheid en lichtechtheid. Waar mogelijk zijn de oude kozijnen gereconstrueerd. In combinatie met het nieuwe rvs schilddak heeft het verbouwde complex een moderne uitstraling, maar toch de voor Helmonders vertrouwde contouren van de cacaofabriek. Het deel van het complex dat nog mooie gietijzeren kolommen had, is door cepezed behouden. In dit aan de noordzijde van het complex gelegen deel is de tentoonstellingsruimte gesitueerd. Een ander deel van de U-vorm was inmiddels voorzien van een betonconstructie. De betonnen verdiepingsvloeren die in slechte staat verkeerden, heeft cepezed

Multifunctionele roosters Het binnenhof heeft het architectenbureau voor een deel gevuld met een nieuwbouwvolume, dat het gehele complex organiseert. In het toegevoegde volume hebben het poppodium – met bijbehorende kleedkamers en andere ruimtes – en de centrale foyer onderdak gevonden. Met het oog op de akoestische ontkoppeling, maar ook de daglichttoetreding en de ruimtelijke beleving is de nieuwbouw op enige afstand van het oude hoofdgebouw geplaatst. De foyer fungeert ook als hoofdentree van het complex. Deze ruimte herbergt de kassa en garderobe en geeft direct toegang tot de popzaal, het filmhuis, en een horecagelegenheid.


Architectenweb magazine #6