Page 47

Het uitzicht vanaf het dakterras van het silogebouw. In het midden is het ontspanningscluster te zien.

verfijning”, noemt Gouwy het. Om vides te creëren zijn uit de betonnen vloeren gaten gezaagd. Daarbij is om de betonnen balken heen gezaagd om de draagconstructieve werking van de vloer niet te ondergraven.

Silogebouw zelf voor evenementen ingezet. Net als in een Elizabethaans theater kan het publiek zich dan over de rondlopende galerijen verspreiden en vanaf daar optredens op de platformen aanschouwen.

Malerij De meer dan honderd meter lange malerij is het grootste gebouw in het cultuurcluster. Op de begane grond bevat dit gebouw werkplaatsen/ateliers voor beeldende kunst en een grand-café, op de eerste verdieping grafiek-en schildersateliers en grote oefenruimtes voor samenspel/orkesten, en op de tweede verdieping een muziek- en dansschool. De malerij ligt met zijn lange zijde aan de ‘3D-stad’ en heeft daar een opvallend grof afgewerkte glazen gevel gekregen. De houten kozijnen zijn niet geschilderd en de eveneens houten afdeklatten zijn zeer zichtbaar vastgeschroefd. De toevoegingen zijn gewoon net zo pragmatisch gematerialiseerd als het oude gebouw zelf, verklaart Gouwy, die de afgelopen jaren een groeiende herwaardering ziet voor echte materialen. Wat betreft de materialisering van deze grote hoeveelheid kubieke meter ruimte was een heel eigen benadering nodig. Door zoveel mogelijk weg te laten (geen gipsplaten, geen verlaagde plafonds) en zoveel mogelijk eenvoudig te materialisering blijft het de transformatie betaalbaar en is het industriële karakter van het gebouw doorgezet. Een van de plekken waar goed te zien is hoe deze strategie uitpakt is op de bo-

venste verdieping van de malerij. Hier zijn de lokalen van de muziek- en dansschool als huisjes onder de oude kap geplaatst. Zo zijn de lokalen geluidstechnisch van elkaar gescheiden en hoefde het oude dak niet volledig vernieuwd te worden. De huisjes zijn behoorlijk grof afgewerkt en van binnen voorzien van vrij hangende akoestische panelen uit een oud TNOlab. Door meer of minder panelen op te hangen is de akoestiek van de ruimte te regelen. Eenvoudig en effectief. De verschillende verdiepingen in de malerij worden met elkaar verbonden door een nieuw trappenhuis met een gedecoreerd hekwerk. “Een moment van

Direct naast de malerij staat het monumentale graansilogebouw. Het gebouw is in 1915 en 1928 naar ontwerp van architect-ingenieur J.G. Wiebenga gerealiseerd en nu beschermd als rijksmonument. Het gebouw bestaat voor het grootste deel uit smalle, hoge, vier- >

Het grote aantal kubieke meter ruimte vroeg wat betreft materialisering om een eigen benadering Alle gebouwen op het CHV-terrein oriënteren zich op de kade.

architectenweb — 47

Architectenweb magazine #6  

Architectenweb magazine is een Nederlands vakblad over architectuur. In iedere editie van het magazine wordt een actueel thema uitgediept. I...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you