Page 40

Dwarsdoorsnede 3-kamer appartement

en Syntrus Achmea Real Estate & Finance. Het oorspronkelijke ontwikkelingsmodel was opgesteld conform het vigerende bestemmingsplan en ging uit van sloop-nieuwbouw. Uit financieel en duurzaamheidsoogpunt stelde Geurst en Schulze architecten binnen het ontwikkelingsteam echter voor de bestaande gebouwen te transformeren. Daarop is vanuit de bestaande bebouwing opnieuw naar het ontwikkelingsmodel gekeken en is een nieuw gebruiksprogramma opgesteld. De torens worden nu omgevormd tot appartementen, in de plint komen commerciële voorzieningen en de Campus Den Haag van de Universiteit Leiden. Het complex is verdeeld in twee bouwblokken die ieder een bouwfase markeren. De losse blokken ontstaan door het verwijderen van het middendeel van het complex. De nieuw ontstane straat, die hier vroeger ook liep, verbindt de Nieuwe haven met de Wijnhaven en repareert het stedelijk weefsel. Tezamen met de nieuwe, transparante plinten van de bouwblokken wordt het complex een toegankelijk ankerpunt in de stad. Het project past goed binnen de klassiek stedelijke lijn van nieuwe gebouwen in het oude centrum, zoals het door Hans Kollhoff ontworpen nieuwe ministeriecomplex van Justitie en Binnenlandse Zaken en de door Rapp+Rapp ontworpen woontoren ernaast.

In aantal vierkante meters de grootste transformatieopgave tot nu toe 40 — architectenweb

4-kamer appartement e

7 verdieping, oude en nieuwe situatie

Beperkte speelruimte Ook Geurst & Schulze heeft het bestaande skelet technisch geanalyseerd. Een probleem dat al snel rees was dat de oorspronkelijke manier van bouwen, volgens het jack-block principe, een minimaal gedimensioneerde vloerconstructie had opgeleverd. In het jack-block principe werd begonnen met de bovenste vloer en werden de verdere vloeren hieronder gebouwd. Om de vloeren eenvoudiger op te kunnen krikken zijn deze zo licht mogelijk gemaakt. Gevolg is dat er geen overmaat zit in de constructie; er kan niets op of aan gebouwd worden. Ook de geringe verdiepingshoogte biedt weinig flexibiliteit. De hogere collegezalen voor de onderwijsinstelling zijn daarom naast het gebouw geplaatst. Om balkons voor de appartementen aan de vloeren te kunnen hangen worden de bestaande betonnen randbalken van de vloeren verwijderd. De balkons hebben een gezamenlijk gewicht dat lager is dan dat van de randbalken. Zo blijft het totale gewicht van de constructie in balans. De gevelbeplating is vervaardigd van lichte keramische panelen, om ook hier op het gewicht te besparen. Alle beperkingen die beide gebouwen hebben ten aanzien van hergebruik zijn met slimme creativiteit omgezet in een

4-kamer appartement

Door het jackblock bouwprincipe zijn de vloeren minimaal gedimensioneerd projectspecifieke ontwerpingreep. Doorgaans is voor een kansrijke herontwikkeling een goede verstandhouding tussen ontwikkelaar, beleggers en gemeente belangrijk. Maar uiteindelijk blijkt in de beschreven projecten de verbeelding van de architect doorslaggevend voor een succesvolle transformatie. —

Architectenweb magazine #6  

Architectenweb magazine is een Nederlands vakblad over architectuur. In iedere editie van het magazine wordt een actueel thema uitgediept. I...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you