Issuu on Google+

— advertorial

Alberts & Van Huut heeft de uitbreiding voor ISA Amstelveen ontworpen in dezelfde stijl als het oorspronkelijke schoolgebouw.

Schoolgebouw met een

organisch stramien De International School of Amsterdam (ISA) in Amstelveen heeft een uitbreiding naar ontwerp van Alberts & Van Huut gekregen. Het architectenbureau was ook verantwoordelijk voor het ontwerp van het oorspronkelijke schoolgebouw. De organische architectuur van het bureau vroeg om bijzondere constructieve oplossingen, zoals de Airdeck-vloer van De Hoop Pekso. Het oorspronkelijke schoolgebouw voor ISA Amstelveen naar ontwerp van Alberts & Van Huut is in 1996 opgeleverd. Vanwege het groeiend aantal leerlingen kreeg de school in de afgelopen jaren behoefte aan een uitbreiding. Het architectenbureau heeft een nieuw gebouw ontworpen dat zich, net als de bestaande bouw, kenmerkt door de organische architectuur die het bureau als uitgangspunt neemt. Het gebruik van organische vormen, warme kleuren en natuurlijke materialen moeten ook in de nieuwbouw bijdragen aan een rustige sfeer. De nieuwbouw heeft een vloeroppervlak van circa 7.300 vierkante meter en biedt onderdak aan een aantal extra klaslokalen en ruimtes voor ontmoeting en groepswerk.

Ranke constructie De uitbreiding is met een verbindingsgang gekoppeld aan het bestaande gebouw. In tegenstelling tot het bestaande gebouw heeft de nieuwbouw een geheel ondergrondse eerste bouwlaag. Op deze functionele kelder met voorzieningen zijn 30 — architectenweb

drie verdiepingen verrezen. De verdiepingen zijn gerealiseerd met een ranke constructie van beton en staal. Daarop rust een houten kapconstructie met groendak. De gevels zijn opgebouwd uit HSB-elementen en voorzien van houten kozijnen, metselwerk en gevelbetimmering. Voor het interieur is systeembouw toegepast. Uitgaande van de organische vormgeving heeft Alberts & Van Huut geen vast constructief raster – ook niet in de draagstructuur – toegepast. De natuur kent immers geen lineair, maar wel een organisch stramien. In het gebouwskelet staan de kolommen en ondersteuningen schijnbaar willekeurig geplaatst. Kondor Wessels uit Amsterdam, de aannemer die het project realiseerde, heeft daarom gekozen voor de toepassing van de Airdeck-vloer. Met zijn specifieke krachtenafdracht is het vloersysteem van De Hoop-Pekso zeer geschikt voor dit ontwerp. De Airdeck-elementen hebben een laag eigen gewicht, zijn in twee richtingen dragend en kunnen grote overspanningen aan. De Airdeck vloer is een traditi-

De airboxen in de vloer zorgen voor een flinke materiaal- en gewichtsbesparing.


Architectenweb magazine #6