Page 71

“In de kern gaat het ons om de structuur van het gebouw”

Boven Het bestaande atrium van gebouw Zernikeplein 7 wordt opnieuw ingericht als foodcourt. Rechts Aan weerszijden van het bestaande hart van het gebouw zijn nieuwe vleugels voorzien.

Beelden: JHK Architecten

Luiten. Inmiddels vormt het maatschappelijk vastgoed het grootste deel van het portfolio van het bureau. Binnen het spectrum van onderwijsgebouwen werkt JHK Architecten vooral aan gebouwen voor het middelbaar, hoger en universitair onderwijs. De functionele ontwerphouding van het bureau wordt daar volgens Luiten het beste gewaardeerd.

Hanzehogeschool Groningen Een van de projecten waar JHK Architecten momenteel aan werkt is de reorganisatie van gebouw Zernikeplein 7 van de Hanzehogeschool Groningen. De opgave startte met de vraag om het huidige ensemble van onderwijsgebouwen aardbevingsbestendig te maken en te verduurzamen, maar resulteerde in een plan waarin de helft van het complex wordt vervangen.

Door een lange serie van verbouwingen en uitbreidingen was “een soort octopus” ontstaan: een labyrintisch gebouwencomplex met zeven ingangen. In het nieuwe ontwerp blijft het bestaande atrium als hart van het gebouw behouden. In het atrium wordt een foodcourt ingericht. De onderwijsruimtes komen in twee ringen aan weerszijden hiervan te liggen. Om tot de kortste looplijnen te komen heeft JHK Architecten dwars op de as die het atrium vormt een tweede as ontworpen die door de binnenhoven heen steekt. “Omdat de onderwijsvraag ieder jaar anders is, hebben we vooral een structuur ontworpen”, legt architect Luiten van JHK Architecten uit. De nieuwe vleugels krijgen overal een breedte die ideaal is voor een indeling met lesruimtes aan weerszijden van een middengang, maar ook voor open kantoor- of studielandschappen. Elke opleiding krijgt zijn > architectenweb — 71

Architectenweb magazine #11  

Elk nummer van Architectenweb magazine staat in het teken van een bepaald thema. In dit nummer staat het thema Scholen centraal

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you