Issuu on Google+

Boven De Gekko ligt rond en boven een gemeenschappelijk speelplein.

Langsdoorsnede over lokalen

Links De extra hoogte die Moke in de lokalen van De Gekko kon maken, heeft het gebruikt om entresols toe te voegen.

pui B, deur

Langsdoorsnede over binnenplaats

1e verdieping

Begane grond

54 — architectenweb

List – het woord valt regelmatig. Een goede school ontwerpen is volgens Cito vooral ook een kwestie van de juiste trucs kennen. Neem kleuterschool De Gekko in het Belgische dorp Bonheiden. De bedoeling was om de nieuwbouw op de plaats van het voormalige gemeentehuis te bouwen. Cito stelde voor dat gebouw te behouden. “Daarmee kregen we zomaar 400m2 cadeau!” Het bespaarde geld is besteed aan extra hoge ruimtes: 5,5 meter. Zo ontstond de mogelijkheid om entresols in de lokalen te maken, met een grote diversiteit aan speelplekken. Het kloosterachtige karakter van het gemeentehuis – nu de sfeervolle entree – vormde ook de basis voor het ontwerp, georganiseerd rond een besloten binnenplein. “Maar het mooiste is dat de geschiedenis voortleeft. In dit gebouw deden mensen geboorteaangifte, zijn ze getrouwd – iedereen kent het gebouw en heeft er wel een verhaal bij.” Bij De Zeven Zeeën koos Cito juist voor een gebouw dat zich onderscheidt van zijn omgeving, met een opvallende betonnen gevel. Duur? “De speciaal vervaardigde panelen kosten meer dan de standaard baksteen, maar doordat ze eenvoudig te plaatsen zijn, bespaar je op de bouwkosten, en door


Architectenweb magazine #11