Issuu on Google+

Links Het Metis Montessori Lyceum in Amsterdam wordt richting het Oosterpark uitgebreid met een nieuwe vleugel. Onder Door dragende wanden te voorzien van bogen wist Atelier PRO het bestaande gebouw van het Metis Montessori Lyceum van binnen te openen en zo een leerplein mogelijk te maken.

ruimtelijke aanpak, zijn uiteraard ook de akoestiek en luchtkwaliteit in het gebouw verbeterd, waarmee de school het predicaat Frisse School B kreeg.” Op dit moment werkt Atelier PRO aan de uitbreiding van het Metis, waardoor het gebouw een gezicht krijgt richting het nieuw ingerichte Oosterpark.

Jaren dertig: Edith Stein College Den Haag

staande te tonen. “Veel schoolbesturen willen graag fancy en nieuw, maar voor sommige onderwijsorganisaties kan een renovatie juist veel onvoorziene voordelen met zich meebrengen.” Aan de hand van vier recente onderwijsprojecten van Atelier PRO illustreert Leistra de kansen die renovatie kan bieden.

Beeld: Atelier PRO Foto’s: Dirk Verwoerd

Begin twintigste eeuw: Metis Montessori Lyceum Amsterdam

“Het Edith Stein College, een jaren dertig-school in de Haagse binnenstad, had in tegenstelling tot het Metis Montessori ruimtelijk teveel beperkingen om volledig te kunnen hergebruiken. “Leslokalen waren slechts 36 vierkante meter groot en deuren van lokalen stonden altijd open om nog enige transparantie te bereiken. Het schoolbestuur had daarom al besloten om een deel van de school te slopen, voordat wij samen met Heijmans aan de Design&Buildopgave begonnen. Gelukkig hebben we de karakteristieke kapel met annex wel kunnen behouden, waardoor de >

“Enkele jaren terug renoveerden we voor het Metis Montessori Lyceum de voormalige ‘Hoogere Burgerschool met vijfjarigen cursus’ in het Oosterpark in Amsterdam. De hoogte van de ruimten en de aanwezigheid van karakteristieke details als smeedijzeren traphekken, gewelven en tegelvloeren kregen we cadeau. Ondanks de klassieke opzet van het gebouw met klaslokalen langs een gang, konden we met enkele eenvoudige ingrepen modern onderwijs mogelijk maken. Het strenge ritme van klaslokalen is doorbroken middels bogen in dragende wanden, zodat voormalige klaslokalen en de gang nu samen een leerplein vormen, waar leerlingen individueel of in groepjes kunnen werken. Naast de architectenweb — 43


Architectenweb magazine #11