Page 26

Dwarsdoorsnede

1e verdieping

De gevel van Het Dok weerspiegelt de kleurenpracht van het nieuw aangelegde groen rond de school. Onder Zicht op een van de ‘pleinen’ op de begane grond van Het Dok.

Ik vind dat we kritisch moeten zijn; hoe duurzaam is zo’n aanpak?” Met Het Dok hoopt het bureau een trend te zetten, waarbij scholen weer natuurlijk geventileerd worden. Samen met Arup ontwikkelden de architecten hier een even eenvoudig als ingenieus systeem voor. De opzet is vergelijkbaar met de Brede School in Lisse. Het gebouw bestaat uit een houten constructie, waarbij de ruimte tussen de gordingen als luchtkanaal dient en de lucht via het geperforeerde plafond het lokaal in ‘valt’. Het verschil met het ontwerp van Broekbakema is dat hier verse lucht via roosters in de gevel naar binnen wordt gehaald. De lucht stroomt voor verwarming/koeling langs een waterbuizensysteem, dat in de draagconstructie is opgenomen en is aangesloten op een warmte/ koudeopslag. Vervolgens verspreidt de lucht zich via het plafond in het lokaal. “De hoeveelheid ventilatielucht is vele malen groter dan het bouwbesluit voorschrijft, waardoor de luchtsnelheid heel laag is en je geen last van tocht krijgt”, legt Paes uit. De afvoer verloopt via dezelfde gaatjes in het plafond; tussen de toe- en afvoerkanalen zit een tussenschot. Op twee centrale plekken in het gebouw wordt de lucht mechanisch afgevoerd waardoor de luchtstroom gegarandeerd is. Niet elke school durft zo’n experimentele aanpak aan. “Je moet er echt achter gaan staan als school. De interim directeur van de school, Jan van Iersel, heeft een cruciale rol gespeeld bij de keuze om het op deze manier te doen.” Of Paes het 22 — architectenweb

Foto’s: Sonia Arrepia

Begane grond

Architectenweb magazine #11  

Elk nummer van Architectenweb magazine staat in het teken van een bepaald thema. In dit nummer staat het thema Scholen centraal

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you