Page 21

Foto’s: Karin Borghouts

“De vraag is: hoe kun je een gegeven gebouw inzetten en versterken?”

Boven Door de kanaalplaten tien centimeter uit elkaar te leggen kon de verlichting opgenomen worden in de ruimte ertussen. Rechts De betonstenen in zowel exterieur als interieur heeft het architectenbureau volledig uitgetekend.

een nieuw ontwerp, tenzij ze een fundamenteel stedenbouwkundig of typologisch probleem vormen, waardoor veranderend gebruik niet mogelijk is.” De opdracht was hier om een nieuw gebouw te maken. Het waren de architecten die de opdrachtgever ervan wisten te overtuigen om verder te gaan met de bestaande school. Met als gevolg dat deze – voor hetzelfde budget – een flinke opknapbeurt kreeg. Maar Happel meent dat je meer kunt doen dan ‘voortbouwen op’. “De vraag is: hoe kun je het gegeven gebouw inzetten en versterken? Dat is de kunst van bouwen in de bestaande omgeving.”

De uitbreiding van basisschool De Spreeuwen komt in eerste instantie voort uit een idealistisch idee: de wens om de band tussen de gebruikers en het gebouw te behouden. “Het concept ontstond vanuit de bestaande typologie en de stedenbouwkundige situatie. Tegenwoordig kijken we nog preciezer, naar hoe het gebouw in zijn omgeving staat, hoe wordt het gebruikt, en wat de fysieke realiteit is. Een betonnen gebouw verander je nu eenmaal niet in een houten sculptuur. Het maken van een bouwkundige waardestelling is bij ons inmiddels een vast onderdeel bij de start van een project.” De ruimtelijke waarde die Happel Cornelisse Verhoeven hier heeft toegevoegd is evident. Hopelijk biedt het houvast en inspiratie voor de volgende uitbreiding. Want de groei van De Spreeuwen blijkt nauwelijks bij te benen: er staan alweer nieuwe noodlokalen naast de nieuwbouw. — architectenweb — 21

Architectenweb magazine #11  

Elk nummer van Architectenweb magazine staat in het teken van een bepaald thema. In dit nummer staat het thema Scholen centraal

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you