Issuu on Google+

Foto’s: Karin Borghouts

“Het is de kwaliteit van het bestaande gebouw die maakt dat we tot dit ontwerp zijn gekomen” De entree, verplaatst naar het midden, verbindt de oude met de nieuwe vleugel en biedt toegang tot een overdekte speelplaats, van waaruit de nieuwe lokalen worden ontsloten. Deze ‘buitenspeelkas’ vormt het collectieve hart van de school, en wordt ook gebruikt door de buurt. “Ik begreep dat er inmiddels zelfs mensen vragen of ze hier kunnen trouwen”, lacht Happel. “En dan te bedenken dat die ruimte niet eens in het programma was opgenomen. Het is de kwaliteit van het bestaande gebouw die maakt dat we tot dit ontwerp zijn gekomen.” Niet dat het bestaande pand perfect was. “De brede puien van de klaslokalen hebben we wel in de nieuwe lokalen teruggebracht, maar in een verbeterde vorm. De borstweringen zijn nu van betonsteen gemaakt, met een natuurstenen dorpel waarop leerlingen kunnen zitten als er buiten lesgegeven wordt. Verder hebben we gewerkt met dezelfde materialen, ook vanwege het beperkte budget. Het is een ruwbouwstrategie. De kanaalplaten blijven in het zicht, maar zonder dat lullige naadje ertussen; we houden ze tien centimeter uit elkaar en hebben in die sleuf de verlichting opgenomen. De stapeling van de betonstenen hebben we precies uitgetekend, in lijn met de deuren en kanaalplaten. Dat brengt rust in de ruimtes.” Welke lessen kunnen we leren van dit project als het aankomt op het bouwen bij bestaande scholen? “Wij vinden dat je oude gebouwen > zoveel mogelijk moet inzetten bij

Plattegrond oude situatie

Plattegrond nieuwe situatie

Gevelaanzicht

Dwarsdoorsnede

architectenweb — 19


Architectenweb magazine #11