Issuu on Google+

dat wij kregen, waarin de processen waren uitgeschreven, hebben we ruimte voor ruimte, bed voor bed met pijlen en schema’s hertekend. Doel was om zo min mogelijk stromen elkaar te laten kruisen.” De opzet van het ontwerp is simpel. Daar waar voorheen vier blokken van vier operatiekamers op de hoeken van de verdieping waren gesitueerd, zijn de OK’s nu als een groot blok in het midden geplaatst (met een operatiekamer apart aan de gevel, vanwege de mogelijkheid om grote apparaten door een gevelopening naar binnen te brengen). Daar waar elk blok voorheen zijn eigen opslag en afvalpunt had – zeer inefficiënt – is er nu een centraal magazijn, achter de OK’s gelegen. Op de vier hoeken zijn vier aparte in/uitgangen gemaakt: voor materiaal, afval, patiënten en personeel.

1:1 model Op zoek naar de ‘perfecte’ operatiekamer, is op initiatief van de architecten een 1:1 model gebouwd. Samen met de medewerkers van het UMC werden in deze proefopstelling situaties nage62 — architectenweb

speeld, om de positie van meubilair, apparatuur en de (immense) luchtbehandelingsinstallatie te bepalen. Roubos: “We stelden vragen als: waar zou je de infuuspaal willen hebben? Dan kregen we als antwoord: in die hoek, anders kan het bed er niet langs, omdat Linksboven en rechtsboven De ruimte waarin patiënten worden ontvangen voorafgaand aan hun operatie.

“Doel was om zo min mogelijk stromen elkaar te laten kruisen”


Architectenweb magazine #10