Page 60

In de operatiekamers van het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC Utrecht) doet elke vierkante millimeter ertoe, en telt elke seconde. De opstelling van de chirurg en zijn assistenten, de manier waarop hij zijn instrumenten aangereikt krijgt, is immers mede bepalend voor het soepele verloop van een operatie. Het ontbreken van naden en het vlak detailleren van vloeren en wanden, is een vereiste om ophoping van stof en vuil – met als gevolg een vergrote kans op infecties – te voorkomen. De vormgeving van een gang, de draairichting van een deur – als een ziekenhuisbed met spoed naar binnengereden wordt, kan dat uiteindelijk het verschil maken tussen leven en dood. Het is daarom dat de architectuur van Atelier Kempe Thill en Osar op deze plek zo goed tot zijn recht komt. “Ons projectboek bestaat eigenlijk uit allemaal ‘ziekenhuizen”, grapt architect Teun van der Meulen. “Orde, daar houden we van.” En dat is waar het in de OK om draait. De bijna fetisjistische manier van detailleren waar de ontwerpers om bekend staan, is hier veel meer dan een kwestie van esthetiek; dit is minimalisme omdat het moet.

De vormgeving van de OK’s kan uiteindelijk het verschil maken tussen leven en dood 60 — architectenweb

Nieuwe technologie Atelier Kempe Thill had beperkte ervaring met ziekenhuisarchitectuur toen het in 2009 de openbare aanbesteding voor de verbouwing van het OKcomplex won, samen met het Belgische bureau Osar, dat wel over de nodige referenties beschikte. Het gebouw (EGM architecten, 1989) was toe aan vernieuwing, met name wat betreft zijn techniek. “De richtlijnen zijn de afgelopen vijfentwintig jaar aangescherpt; zo voldeden we niet meer aan eisen ten aanzien van de nieuwste hygiënerichtlijnen”, vertelt Ina Roubos van het UMC Utrecht. “De oorspronkelijke OK’s waren niet toegerust op het werken met robots, en ook qua ICT – denk aan beeldopslag van microcamera’s die in de patiënt worden gebracht – liepen we vast. Daarbij was de structuur van het gebouw verwaterd door allerhande interne verbouwingen.”

Gebrek aan ervaring als pre Omdat het ziekenhuis tijdens de verbouwing moest blijven draaien, is de

Boven Om ophoping van stof en vuil te vermijden zijn de wanden en plafonds zo vlak mogelijk gedetailleerd en ontbreken naden.

Rechterpagina De operatiekamers worden ontsloten vanuit een rondom lopende gang.

verbouwing in fasen georganiseerd. Dit project (fase 1, 9 OK’s) betreft het dagbehandelingscentrum op de kelderverdieping, die middels een lift verbonden is met het topklinisch centrum op de vierde verdieping (fase 2, 12 OK’s), dat in 2016 wordt opgeleverd, evenals de nieuwe ontvangstruimte voor patiënten. Dat de architecten ‘van niks’ wisten, zag Roubos als een pre. “Wij beschouwden het als een kans om ingesleten mechanismes te herzien.” Van der Meulen: “Interessant voor ons was de specificiteit van het proces; dat biedt mogelijkheden om op in te spelen. Iedereen weet dat een ziekenhuis overzichte-

Architectenweb magazine #10  

Elk nummer van Architectenweb magazine staat in het teken van een bepaald thema. In dit nummer staat het thema Zorg centraal

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you