Issuu on Google+

Boven De serviceplekken in het ziekenhuis zijn te herkennen aan hun olijfgroene achterwand. Onder Brede trappen leiden naar de 1e en 2e verdieping, waar de poliklinieken liggen.

Het zeer transparante dak is voorzien van voor de Twentse textielindustrie kenmerkende sheddaken zicht onttrekken. Op de hotfloor zijn kritieke voorzieningen, zoals operatiekamers en de intensive care en medium care, geclusterd om tot een zo optimaal mogelijke organisatie te komen. Hoog boven de verpleegverdiepingen zweeft een zeer transparant dak, dat voorzien is van de voor de Twentse textielindustrie kenmerkende sheddaken. Een groot, hangend kunstwerk vormt in ieder atrium een blikvanger.

Lessen van Aldo van Eyck De overvloedige lichtinval, grote bomen, organisch gevormde wachtplekken en lantaarnpalen geven de atria het gevoel van een stadsplein. De gebruikte materialen zijn neutraal en tijdloos, waardoor de aandacht vooral op de ruimte en het licht wordt gevestigd. Wit gestucte wanden, houten kozijnen en spanten, witte vloeren, glas en groen bepalen het beeld. Stalen delen zijn grijsbruin gelakt. Archetypische, huisvormige volumes geven de atria een meer behapbare, menselijke schaal. Een motief dat Abels ontleende aan de lessen die hij als student kreeg van Aldo van Eyck. Hij

leerde naar eigen zeggen “groot tegenover klein, besloten tegenover open en zakelijk tegenover huiselijk te stellen.” De ‘huisjes’ herbergen zogenaamde kenniscentra, waar medisch personeel samenkomt om kennis uit te wisselen. Het balkon boven de entree fungeert als een afdelingsoverstijgend kenniscentrum. Aangrenzend is op initiatief van IAA een collegezaal met tweehonderd zitplekken gerealiseerd. Een belangrijke schakel in het creëren van geborgenheid binnen het grotere geheel is het Stiltecentrum. Deze geheel naar binnen gerichte ruimte is door IAA als een afzonderlijk project aangepakt.

Ronde, met houten latjes afgetimmerde dakramen vormen spotlights op enkele bijzondere plekken. Strijklicht langs de gecementeerde metselwerkwanden geeft de ruimte een serene kwaliteit.

Stolpconcept Het stolpconcept draagt niet alleen bij aan de gewenste ruimtelijkheid, het is ook een belangrijke schakel in de klimaatbeheersing van MST. In de winter vormt het atrium een warme en in de zomer een koude schil rond het gebouw. Door een deel van de retourlucht van de generieke functies af te voeren naar de atria ontstaat hier een aangenaam > architectenweb — 55


Architectenweb magazine #10