Issuu on Google+

Foto’s: MST/IAA Architecten

De keuze van de Raad van Bestuur van Medisch Spectrum Twente (MST), één van de grootste niet-academische ziekenhuizen van Nederland, om uit te breiden naast het huidige ziekenhuis in het hart van Enschede, was gedurfd maar weloverwogen. Geheel tegen de stroom in besloot men in de binnenstad te blijven en niet aan de rand van de stad een nieuw ziekenhuis te bouwen. Na de opening in januari 2016 zullen per dag drieduizend patiënten en bezoekers, en nog eens drieduizend medewerkers van het ziekenhuis gebruikmaken. De nieuwbouw van MST oogt minder groot dan je van het grootste bouwproject in Twente ooit (78.400 m2) zou verwachten. Hoewel de beschikbare kavel van 23.000 m2 volledig is benut en het ziekenhuis dus letterlijk ‘op de stoep’ staat, neemt het gebouw geen dominante positie in ten opzichte van de omge-

ving. IAA Architecten ontwierp MST als een geknikte kamstructuur, waar een glazen stolp overheen is gezet. Op deze wijze ontstaat een relatief compact volume van zeven verdiepingen, waarin daglicht in overvloed kan binnenstromen. Vijf grote atria geven het gebouw een luchtige uitstraling en zorgen voor interactie tussen de stad en de ziekenhuiswereld. Huisvormige volumes, die in de atria zijn geplaatst, vormen een intermediair tussen de schaal van de straat en die van het ziekenhuis.

Ziekenhuis als onderdeel van de stad Stedenbouwkundig vormt MST de ontbrekende pleinwand aan het nieuw ingerichte Koningsplein, waar het ziekenhuis ook zijn hoofdingang heeft gekregen. De glazen gevel wijkt hier op imposante wijze iets naar buiten, waar-

bij een dubbele luifel de entree articuleert. Terwijl het oude ziekenhuis zich altijd als een ongenode gast van de stad afkeerde, presenteert de nieuwbouw zich als prominent onderdeel van het stadscentrum. Architecten Harry Abels en Michelle Booltink van IAA waren vanaf het begin groot voorstander van de centrumlocatie. Innovaties in de zorg, verbeterde operatietechnieken en meer hygiëne hebben ervoor gezorgd dat een verblijf in het ziekenhuis steeds korter is geworden. Een groot deel van de bezoeken beperkt zich tot een poliklinische controle. “Hoe fijn is het als je dit bezoek tussen je werk door, of tijdens het winkelen, kunt plannen?”, vertelt Abels. “Ook als je wat langer moet blijven, wil je niet naar de rand van de bewoonde wereld worden verplaatst, maar deel blijven uitmaken van de samenleving.” > architectenweb — 53


Architectenweb magazine #10