Page 38

Rechts Het bloemstilleven dat kunstenaar Linda Nieuwstad voor het LUMC maakte is ruim vier meter hoog en zes meter lang.

38 — architectenweb

Bloemstilleven

“De seizoenservaring, de dynamiek van plaats en tijd, maakt verhalen los” Linksboven en linksonder Via textiele kamerschermen kunnen ouderen zich een plek toe-eigenen binnen algemene ruimtes.

Kunstenaar Linda Nieuwstad heeft de afgelopen jaren naam gemaakt met haar uitvergrote bloemstillevens uit industriële materialen. Nieuwstad is gefascineerd door de kwetsbare schoonheid van bloemen en wil met de uitvergroting hiervan beschouwers prikkelen zich opnieuw hiertoe te verhouden. Door de bloemen uit te vergroten wordt hun werkingsveld ook ineens veel groter: in plaats van alleen een tafel op te vrolijken, kan een bloemsculptuur een grote ruimte aankleden. Voor het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) maakt Nieuwstad een vier meter hoog bloemstilleven van staal, vrachtwagenzeil, hout en wol. Momenteel werkt ze aan een kunstwerk voor dementerenden, waarbij ze onderzoekt of het ‘bloemstuk’ bij de benadering ervan ook geur kan afgeven. Juist geuren onthouden dementerende ouderen namelijk goed en werkt daarom beter om een plek herkenbaar te maken dan bijvoorbeeld kleur.

Foto’s kamerschermen: Sofie van Greevenbroek Foto bloemstilleven: Gert Jan van Rooij

bloeien, en dan kun je oogsten. Die seizoenservaring, de dynamiek van plaats en tijd, maakt verhalen los. Samen tuinieren is iets universeels, iedereen heeft daar iets mee – ook de verzorgers. Het verbindt. En, heel belangrijk: mensen worden minder apatisch. Buiten zijn is zoiets wezenlijks – de zon en de wind voelen, maar ook het bewegen, de ervaring van je eigen lichaam.” En dan te bedenken dat demente mensen gemiddeld slechts anderhalve minuut op een dag buiten doorbrengen, en 97% niet aan de aanbevolen 30 minuten lichaamsbeweging komt. Zo ontstaat een cumulatief neerwaarts effect: het slaap/waakritme raakt verstoord, de spiermassa neemt af, en men krijgt pijnklachten. De architecten hebben niet de illusie dat zij dit ineens kunnen veranderen, maar ze geloven wel dat de voorgestelde interventies de situatie kunnen doorbreken. Van Dijk: “We moeten ons niet blind staren op een ‘ideale’ architectuur voor mensen met dementie. Nieuwbouwprojecten zoals de Hogeweyk in Weesp of het Santa Rita Geriatrisch Centrum in Menorca zijn mooie showcases, maar feit is dat we deze instellingen hebben”, wijst ze om zich heen.

Architectenweb magazine #10  
Architectenweb magazine #10  

Elk nummer van Architectenweb magazine staat in het teken van een bepaald thema. In dit nummer staat het thema Zorg centraal

Advertisement