Issuu on Google+

Linkerpagina De buitenruimte voor de verstandelijk gehandicapte ouderen. Rechts Vogelvluchtperspectief van de zorgwijk. Onder Blik vanuit verpleeghuis ‘Eltheto’ op woongebouw ‘de Bolder’.

vijf verdiepingen hoge gebouw ‘de Bolder’ in het midden van de wijk. Maar daarnaast ook in een twee verdiepingen hoge rij woningen ‘het Landvast’ aan de stadskant van de wijk. Deze rij woningen heeft het silhouet gekregen van eengezinswoningen – om zo aan te sluiten bij de bebouwing in de omgeving – maar bevat enkel gelijkvloerse appartementen. Om de interactie tussen de bewoners van de laagbouw van ‘het Landvast’ te stimuleren, loopt de buitenruimte op de begane grond door tot aan de woningen en wordt de bewoners de mogelijkheid geboden een deel van deze ruimte zich toe te eigenen. De galerij erboven is extra breed uitgevoerd en biedt eveneens die mogelijkheid tot toe-eigening. De appartementen zelf hebben twee slaapkamers, waarbij de hoofdslaapkamer met een schuifdeur verbonden is met de woonkamer. Hierdoor blijft een bewoner die moet rusten of aan bed gekluisterd is eenvoudig onderdeel van de dagelijkse activiteiten in de woning.

Spontane mantelzorg Nu een klein jaar na de opening van de zorgwijk werkt deze wat Remijnse betreft zoals verwacht, al moet het gebruik van bijvoorbeeld de gezamenlijke tuin nog wel groeien. Het is voor de bewoners even wennen dat ze deze tot hun beschikking hebben en hoe ze het gebruik hiervan moeten organiseren. Nog één zomer, stelt Remijnse, en het werkt. >

Met zijn inrichting en programmering stimuleert de buitenruimte ontmoeting architectenweb — 19


Architectenweb magazine #10