Issuu on Google+

Andy Chung Architecture Portfolio


CURRICULUM VITAE

Personal Particulars

6B Nai Chung Sun Chuen, Sai Sha Road, Sai Kung, Kowloon, Hong Kong HK ID.: Y120310(8) Contact in HK: 6402 6262 (Ms. Farrar Ho) Personal Webpage: http://www.architectcsh.blogspot.com/

Employment History

Housing Department, Hong Kong (June 2011 to August 2011) Internship

Spring Garden Restaurant,USA (September 2010 to Current) Waiter

Chung’s Brother Engineering Limited (June 2007 to September 2007, June 2012 to September 2012) Assistant

Educational Achievements

Portland State University

(September 2010 to Current) Concentration: Architecture Minor major: Sustainable Development Subject: Architectural and Cultural History, Design Fundamentals Studio GPA: 3.41

Community Service

2012-2013 (consistently participate) Constructed houses for the low income families

(September 2008 to June 2010) Freshman and Junior (September 2002 to June 2008) Form 1 to From 5

Chung Siu Hang, Andy Email: chung1004@hotmail.com

2009-2012 (consistently participate) Distributed and organized food and resources

Habitat for Humanity

Lane Community College

Jockey Club Ti-I College

Food Bank

Skill

Microsoft Office, Autodesk AutoCad, Adobe Photoshop, Adobe Illustrator, Adobe InDesign, Google Sketchup


Content

Water Collector Treelike Barn Case Study- Pinecote Pavilion Double Take

Third Year Second Year First Year

Rave Venue The Cube House Case Study- E1027 Architectural Work


Water collector

t

In the winter, the rainy season, kids can decorate and cover the canopy with vegetation like vines and straw – thus allowing the structure to gather water. The canopy catches the rainwater, and the water flows into the underground water tank through the core. Meanwhile, kids can play underneath the cover and peek into the openings to observe the rainwater system.

Water Collector&Playing Structure The structure serves as a water collector, as well as a playground for kids. There are different usages in different conditions.

In the summer, the sunny season, kids can crawl into the 3’ high entrance and climb up to the canopy by the holes. They can fuel their creativity in many ways while play, like tightening the rope to swing around or lying on the canopy to enjoy the sunshine.


Treelike Barn

t

Treelike Barn The idea of utilizing a treelike form as a water collector is also incorporated into this design of the barn. The slope of the roof leads the rainwater to the underground water tank through the core, which also separates the two programs in the barn: a cheese production area, and a hay storage space production area. Since the latter also serves as an educational gathering space, hay can be stacked up for insulation. In terms of sustainability, the piling of wood on the faรงade reuses the wood of the existing barn.


Treelike Barn

t


Pinecote Pavilion

t

Case Study- Pinecote Pavilion Pinecote Pavilion is designed by architect Fay Jones. From his design, I have learned about his unique wood frame structure. All the materials in the building are indigenous native pine, fastened together with nails, dowels and metal connections. The cross bracing in the pavilion resists the lateral loads while the columns support the gravity loads. The layers of beams stack up perpendicularly to resist shear loads.


Double Take

t

Double Take&Patterning Interactions The focuses of this design are Double Take &Patterning Interactions. Patterning Interactions allow visitors to have double takes of communication and collaboration. The architecture not only leads to views in one grain of direction, but provides multiple vectors of circulation and scales of interactions. The multiple heights of levels create more interactions in the architecture, both visually and practically.

Floor Plan

Top floor

Third floor

First floor

Second floor

Basement


Double Take

t

Section 1

Section 2

Section 3


Double Take

t

Perspectives


Rave Venus

t

Rave Venus The site is modified by thousands of stripes to form pleats, which become seats for people to sit or lounge on. It has not only modified the landscape, but also the perception of people when they are sitting on the site. The pleats also expand the site to the river, giving people to have more access to the water. The Rave Venue is formed by the pleats from the ground and folded to become 2 levels. The first level is the dancing area, and the second floor is the gathering space. The main concept is to use pleats to form a place to change one’s perception; quoting from Spacecraft 2, a book by Robert Klanten and Lukas Feireiss, “Structures that are able to change one’s perception of space by setting a completely extraordinary atmosphere.”


The Cube House

t

The Cube House The program is to design a 6’ by 6’ study room for a specific individual: a scholar who is also an athlete. My scholar and athlete is a cubism artist and archer. The concept of cubism is that different perspectives are shown on a single surface; more precisely, one would see different perspectives in a position. It is the design of a box inside a box to twist one’s perception. The setting of the enclosure has two areas: a study area and a meditating area. And there are 3 windows as well as a skylight.

All the lines in the room point to the focal point: the center window. The journey in the house begins with a light shining down from the sky light. When one sits at the desk, one will only look outside through the main window. This would help the scholar to concentrate. And stepping on the stage in the meditating area, the scholar would find it a perfect spot in the room to see through all windows. The scholar can see different perspectives at the same time in this one spot, which is similar to the concept of cubism.


E-1027

t

Case Study- E-1027 The Case Study of E-1027 was built by Eileen Gray in southern France. It is a vacation house of Eileen Gray and Jean Badovici. The name of the house, E-1027, is a code of Eileen Grayand Jean Badovici, ‘E’ standing for Eileen, ‘10’ Jean, ‘2’ Badovici, ‘7’ Gray. The encoded name was Eileen Gray’s way of showing their relationship as lovers at the time when built. This project has given me my first experience of drawing plan, section and elevation, as well as building a model.


Architectural Work

t


architecture portfolio