Issuu on Google+

ARCHITECTURE PORTFOLIO ANDY CHUNG


SIU HANG, ANDY CHUNG cshtsy@gmail.com

Bachelor of Arts in Architecture Portland State Univeristy, June 2014 Skills: Rhino, Revit, Vray Rendering, AutoCad, Sketchup, Adobe Photoshop, Illustrator, Indesign


Table of Contents Seamless- Intergenerational Living Corridor & Touch-point

P.1-6 P.7-12

Haiti Design Build Project

P.13-18

Installation Design for Oregon Ballet Theater Exposed

P.19-24

Double-Take

P.25-28

Pinecote Pavilion- Fay Jones

P.29-32

Intervention- Water Collector

P.33-34

Rhino & CNC Work

P.35-36

AutoCad Work

P.37-38


Introduction

SEAMLESS INTERGENERATIONAL LVIING Winter 2014 Location: Wichita, KS

Team: Andy Chung, Michael Puckett, Johnny beauchamp

This Housing Building is supposed to combine seniors and at risk youth together. The site is right next to the park, where is currently unused in the neighborhood.We created two walkways on the ground floor going through the building in order to connect the front and back of the building. It allows the architecture to be more transparent in the neighborhood. The idea of organization in the architecture is to allow seniors and youths having their own communities on the North and South. And the communal space at the middle creates connecting nodes between two communities. Therefore, the seniors and the youths have their own spaces but not being separated by other community. The second floor has mentor- mentee based programs including career center, computer lab, classrooms, job-training based pharmacy, and a gym. We believe that these activities create more opportunities for the seniors and youths to interact. Sleeper, dorm style and studio are provided for the youth, which is based on how independent they are as they grow up. The more mature they become, the more independent the room they earn.

Seamless- Intergenerational Living

P.1


Top:Exterior Perspective Bottom: Site Analysis

P.2


Exertor Perspectives

Seamless- Intergenerational Living

P.3


Top:Building Section Bottom: Building Diagram

Youth- Dorm Style Youth- Studio Senior- Studio Senior- One Bedroom Communal Space Interactive Activities Commercial Use

P.4


Ground Floor Building Plan & Site Plan

5 MINUTE WALK

2 MINUTE DRIVE

Seamless- Intergenerational Living

P.5


Top(Right to Left):Second Floor Building Plan, Third Floor Building Plan Bottom: Unit Plans

Independence Rate Dorm

Studio

Sleepers

P.6


Introduction

CORRIDOR & TOUCHPOINT Fall 2014 Location: N Couch St. & N Davis St. in Portland, OR The corridor is intended to introduce more new elements and characters to the Chinatown District. I envisioned that the corridor will be able to invite more newcomers and more new positive elements to the corridor. There are now many abandoned buildings and undeveloped sites on the corridor. By connecting public space on North Park Block and the riverfront, the corridor will link the bars & clubs together. The corridor will be able to attract people to stay in the district. People will feel more secure and inclusive. Since the street gets wider, it is encouraged to have people stay outside the cafes or restaurants. Therefore, it will enhance the “eyes� on the streets. At night, the whole corridor will become a pedestrian zone where people can walk freely on the streets. The district will become a nightlife area. The goal of the touch-point is to provide new ways for people to touch, experience, and be educated the river.The river touch-point is located next to the Japanese American Memorial Plaza. It will bring people out to the river. It will provide a new way for the residents to visually and physically experience with the water. The bottom floor will be flooded with water as the water rises. The indoor swimming pool with river water will allow people swim safer on the river.The top floor will be an opened deck for people to take rest after parting at the bars/clubs on the corridor.

Activity Nodes at Night & Day Time

Clubs & Bars

Use of Buildings

Day Time Attractions

Historic Buildings

Corridor & Touchpoint

Historic Buildings

Abandoned Buildings Apartments

Proposed Public Space

Public Space

P.7


Top:Perspective Bottom: Site Analysis

P.8


Left: Water Vessel, Top Right: Corridor Model, Bottom Right: Site Mapping

Water Vessel helps me to learn more about the character of water. I study a lot about the refraction and reflection of water, which are embedded into the relationship between the corridor and touch point.

Corridor & Touchpoint

The Corridor model shows the abandoned buildings and the empty lots, which correlate with the water library as the potential development for the corridor. It summarized the proposed ideas. The site mapping model creates patterns of the buildings between the corridors. The patterns are supposed to map out the height of buildings and the potential sites.

P.9 P.3


Corridor Proposal

P.10


Top: Interior Perspective, Bottom: Section

Corridor & Touchpoint

P.11


Water Touch Point Plans

TOP FLOOR

SECOND FLOOR

BOTTOM FLOOR

The whole top floor is an extension of green area from the park. It beings people farther to the river. The green dock provides a new public space on the corridor inviting people to have new experience on viewing the river. The sloped North & South ends allow people to have higher perspective to the city. The middle of the dock is at the same elevation as the seawall, which prevents to disturb the view to the river from Japanese American Memorial Plaza.

The second floor is mainly for gathering. It can be rented for gallery & Exhibitions. And, There will be permanently displaying history of Willamette River in order to educate citizens more about the importance of willamette River. the idea of the design is to have people step down to the water. As the one walks through space by space, the one would step down each platform. The one feels closer to the water as he or she walks to next level.

The bottom floor is a water interaction area. It is consisted with swimming pool, canoe loading and water touch point. Similar to the second floor, the closer the one walks to the North, the lower the platform becomes. In terms of the water level in different time, water may flood over some platforms, and people can get their feet wet on some platforms. Water will naturally define the space as it rises up.

P.12


Introduction

DESIGN-BUILD SHADING STRUCTURE Winter 2014 Location: Orphanage in Titanyen, Haiti

Faculties: Sergio Palleroni, Todd Ferry Team: Andy Chung, Heidi Crespi, Joel Dickson, Josiah Henley, Caleb Roach, Thanakorn Vorapanich, Andrew Deneault, Andrew Durkin, Grace AARAJ, Jackie D, Krestina Aziz, Michael Puckett

Leading by Center for Public Interest Design, we, a group of architecture students from Portland State University, designed and built a porch extension and seating structure for a girl’s dormitory at an orphanage in Titanyen. After a four weeks of designing, we implemented our final design in Haiti with excavating the foundation, demolishing the existing structure, building our structure, and installing the roof and benches. Five triangulated steel columns in concrete foundations hold up the entire shading structure, and the triangulated roof drains the water to one spot in order to collect rainwater.

Design-Build Shading Structure

P.13


On-site Picture

P.14


Top: Site Perspective, Bottom Left: Concrete Foundation, Middle: Connection between Roof & Column

Design-Build Shading Structure

P.15


Second from the top: Sloped Roof, Bottom: Edge of Structure

P.16


Top: Structure Section, Bottom: Detail Drawing

Design-Build Shading Structure

P.17


On-site Picture of Bench

P.18


Introduction

INSTALLATION FOR OBT EXPOSED Spring 2013 Location: Director Park, Portland, OR

Team: Andy Chung, Candice Agahan, Chris Jones, Ma Xiao

We regarded the opportunity to design the set for OBT Exposed as a chance to express the essence of ballet through structural form. We realized it was redundant to mimic the movements in ballet that one can see through a dancer on stage, and instead we decided to approach this opportunity as a chance to show what an inexperienced observer watching ballet cannot see. By achieving this, the audience or passerby can begin to understand the art, complexity, technicality, and strength of a ballet dancer, thus overall expressing the essence of ballet. In ballet, every movement stems from the core as if the core is rigid. Because the core stays rigid and engaged while the ballet dancer is moving, the limbs, hands, feet, head, and neck become extensions from the core and are able to move freely as long as the core stays engaged. With this understanding, we were able to take this design opportunity to express the relationship between the ballet dancer’s core and the rest of the body. While designing each component that made up the entire OBT Exposed installation, we made sure to retain the fundamental nature of those certain components. In other words, we did not want to loose the soul purpose of those components (the stage acts as support for dancers, benches act as horizontal surfaces for the audience to relax on, the wind break helps to redirect and block wind, and the changing room acts as a private, comfortable space). Relating to our main concept, we assigned a “core� for each of the installation components, and built up our designs from there.

Installation for OBT Exposed

P.19


Top: Changing Room Perspective Bottom: Motion videa of changing Room

P.20


Top: Section from NE to SW, Middle: Section from NW to SE, Bottom: Site Plan

Installation for OBT Exposed

P.21


Top: Perspective of Bench Bottom: Site Model

P.22


Top: Detail of Chaning Room, Bottom Left: Middle Joint, Bottom Right: Bottom Joint

Changing Room Inspiring from the arm position of ballet, the 12 vertical structure support the changing room. The locking hinges allow the structure to be changed in different time during the event, which give people new visual experience in different conditions. The skin of the changing sketches as the form changes while the core of the changing area stay steady.

Installation for OBT Exposed

P.23


Top: 1:1 Scale Model Bottom: 1/4” Scale Model

Benches

Each two-seater bench requires eight 4.5 foot long 2”x2” steel square tubes. Four of the eight tubes are bent at 90°, the other four can range from bench to bench, staying within the specified range of angles which is anywhere from 90° to 30°. The height of the bench should stand 18 inches tall, and the horizontal surface dimensions should extend 40 inches long by 16 inches wide.

P.24


Introduction

DOUBLE-TAKE Winter 2013 Location: E Burnside, Portland, OR

The big idea of this design is Double Take &Patterning Interactions. Patterning Interactions allows visitors to have double takes of communication and collaboration.The architecture not only allows views in one grain of direction, but provides multiple vectors of circulation and scales of interactions. The multiple heights of levels create more interactions in the architecture visually and practically.

Double-Take

P.25


1/8�Scale Model

P.26


Diagram

Diagram -Patterns of interactions & uses of spaces Semi-Studio

Studio Event Use (50-200 people) Large Group Use (20-50 people) Lecture Space

Individual & Small Group Use (1-20 people)

Presentation Area

Green Space

Gallery

Double-Take

P.27


Perspectives

P.28


Introduction,

PINECOTE PAVILION FAY JONES Building Tectonic Precedent Winter 2013 Location: Picayune, Mississippi

Team: Andy Chung, Candice Agahan, Eric Vu

To learn about the structural system in wood structure, We made a model of Pinecote Pavilion. This pavillion is designed by architect Fay Jones. From his design, I have learnt about his unique wood frame structure. All the materials in the building is built of indigenous native pine and fastened together with nails, dowels and metal connections. The cross bracing in the pavilion resists the lateral loads while the columns support the gravity loads. The layers of beams stack up perpendicularly to resist shear loads.

Pinecote Pavilion- Fay Jones

P.29


1/8� Scale Model

P.30


Pinecote Pavilion- Fay Jones

P.31


1/8� Scale Model

P.32


Introduction

WATER COLLECTOR Fall 2013 Location: Tryon State Park, Portland, OR

The Structure serves as a water collector as well as a playing structure for kids. There are different usages in different conditions. In the winter, the rain season, kids can decorate and cover the canopy with vegetation like vines and straw. Therefore, the structure becomes a water collector. The canopy catches the rainwater, and the water flow into the underground water tank through the core. And kids can play underneath the cover meanwhile they can peek into the openings to observe the rainwater system of the structure. In the summer, the sunny season, kids can crawl into the 3’ high entrance and climb up to the canopy by the holes. They can be creative playing on the structure like tightening rope to swing around or lying on the canopy to enjoy the sunshine.

Water Collector

P.33


Top:Perspective Bottom Left: Structure Study, Bottome Right:1/4� Scale Model

P.34


Introduction & Process Milling

Rhino & CNC Work Winter 2014 The whole idea is to create a series of ripples interacting with each others in order to create a pattern of water drops. The natural crack on the wood piece cut through the middle of the pattern, pointing through all the centers of the ripples. In this project, I utilized Rhino to create the patterns of ripples and then mill it by a CNC Machine.

Rhino & CNC Work

P.35


Top: Rhino Model Bottom (Left to Right): Original Artifact, End Product

P.36


Introduction & Lobby Design

AutoCad Work Summer 2013 When I was working in Chung’s Brother Engineering Co. as an assistant, I assisted on designing the interior space of a 1500sq. ft. office. I was able to utilize my AutoCad drafting skill a lot and gain experience of dealing with clients, on-site measuring, and also financing of the project.

AutoCad Work

P.37


Layout Plan

P.38


Introduction, Section

TREE-LIKE BARN Fall 2013 Location: Tryon State Park, Portland, OR

The idea of utilizing treelike form as a water collector is also incorporated into this design of the barn. The slope of the roof leads the rainwater flowing into the underground water tank through the core in the middle, which also separates the two programs in the barn: hey storage and the cheese production area. Since the hey storage area also serve as a educational gathering space, hey can be stacked up for insulation. In terms of the sustainable aspect, the piling of wood on the faรงade reuses the wood of the existing barn.

Tree-like Barn

P.3


1/4� Scale Model

P.


Perspective Rendering

Tree-like Barn

P.3


Top:3D Model Bottom: Elevation

P.


Andy chung portfolio 2014