Page 24

55

Commercial Tower Proposal - Academic

Commercial Tower Proposal: (4th Year Design - July November 2009) 11510 Architectural Design: Environmental Performance: University of Technology, Sydney The following project was completed over 12 weeks. The brief required students to propose a commercial building situated between Martin Place and Chifley Plaza, Sydney. The project extended the requirements of the brief to respond to the larger issues of Sydney. This included Sydney’s lack of fine grain, generic and loose planning controls, minimal sunlight to public spaces, strong wind tunnels, failed transportation networks, lack of livability, public culture and creativity. The oval shaped building is situated as an object within the square, which is lifted off the ground to visually connect Martin Place and Chifley Plaza. The ground floor is developed as an active civic square with new retail and public programs. The surrounding roads are re-designed to provide pedestrian amenity. The oval shape also responds to issues of wind tunnelling and is 8% more efficient than a rectangular building. The building is situated at the edge of Martin Place to respond to the commercial nature of the precinct, this allows more than 50% of the site and Chifley Plaza to have full access to winter sunlight. The core is separated from the building to shade the western facade, this also allows the floor plate uninterrupted views towards the harbour and other key destinations. Naturally ventilated atriums respond to the direction of local wind conditions. These atriums have direct visual connections to the harbour, Chifley Plaza and Martin Place. The floor plate is 100% continuous; can easily be divided into multiple tenancies, and all fire egress requirements are met. The shape and orientation of the building provides 96% of the floor plate with useful light penetration of 250 minimum lux. The building has an overall efficiency of 83% NLA/ GFA, and an overall efficiency of 93% NLA/FSA. This was achieved through the exclusion of naturally ventilated floor space from FSA calculations when enclosed by a balcony. Structurally the building is a diagrid solution (800mm dia) which removes most of the required columns from the floor plate. It is typically 20% more efficient than a traditional construction. The building design was tested in design builder to calculate a 5 Star operational NABERS rating, it also achieves a 6 Star Green Star and premium grade commercial rating. Environmental considerations include orientation, power generation, envelope optimisation, water collection and building flexibility. Perspective from ground level

Profile for linda bennett

Linda Bennett - CV & Portfolio (short version)  

Linda Bennett - CV & Portfolio (short version)

Linda Bennett - CV & Portfolio (short version)  

Linda Bennett - CV & Portfolio (short version)

Advertisement