Page 1

PRVI ONLINE MAGAZIN O ENERGETSKOJ EFIKASNOSTI | FEBRUAR 2013. / MART 2013. | #010

E2 MAGAZIN Alternativni izvori energije Energetska efikasnost sistema za grejanje Zelena kuća meseca Saveti za kupovinu EE kuće Zeleni marketing

Logo square Color:

Održivi razvoj

EE gradnja

Trendovi

Zeleni pokloni

Logo squar Gray levels


E2 zona

Sadržaj Е2 teme broja

Energetska efikasnost

Kuća meseca januara

46

34

Alternativni izvori energije

48

Zeleni marketing

38

5 najzelenijih gradova na svetu

50

Saveti za kupovinu EE kuće

44

sistema za grejanje

30

Ekološka i ekonomična kuća

februar 2013. /mart 2013.

3


Impresum U ovom broju smo za jednog čitaoca koji u

Poštovani čitaoci, pred vama je novogodišnji

broj E2 magazina - prvog online magazina o ener- periodu do 25.februara pročita broj #10 E2 maggetskoj efikasnosti koji se svakog svakog drugog azina i pronađe skriveni simbol „zelenu hranu“, meseca besplatno distribuira u vaše email sandučiće na nekoj od strana magazina, obezbedili poklon putem E2 newslettera.

– PAKET ZDRAVE HRANE (detalje možete videti na strani 6 kao i na našim stranama na društvenim

Na portalu E2.rs možete dobiti najnovije infor- mrežama). macije u rubrici E2 vesti dok članke o najaktuelnijim temama možete pročitati u rubrici E2 magazin - naProverite vaše email sanduče, čitajte E2

jnoviji broj magazina možete „prelistati“, sačuvati na svom računaru ili poslati svojim prijateljima.

magazin!

Svetski mediji su 2013.godinu proglasili godinom zelene boje. Mi ćemo tome dati svoju punu podršku i već smo za prvi broj u 2013-oj pripremili „zelene“ teme; od korisnih saveta za kupovinu energetski efikasne kuće, obnovljivih izvora energije, „zelenih“ restorana, pa sve do „zelenog“ marketinga. Koristimo priliku da vas pozovemo da posetite Sajam i konferenciju zelene gradnje od 27. februara do 01. marta, gde će i naš magazin biti jedan od medijskih sponzora.

Redakcija

E2 urednički tim Tehnički urednik|Mirko Dabić Prevod, korektura, lektura|Nina Banić Saradnici|Marko Urošević, Sandra Biserko, Jasmina Mirković, Miljan Milivojević,

Svetlana Dabić, Petar Slijepčević,

Urednički tim Direktor marketinga|Jelena Mirković Marketing|Marija Stanimirović

Dragana Marković, Maja Todorović

Kontakt|Cerski venac 8, Beograd

+381 11 23 93 123 office@e2.rs|www.e2.rs

ISSN|(Online) 2217-6209 februar 2013. /mart 2013.

5

E2 zona

Uvodna reč


Poklon za čitaoce – E2 magazin vam poklanja

E2 zona

Svi čitaoci koji u perioduod 10.februara do 25.februara pročitaju deseti broj E2 magazina i pronađu skriveni simbol “zelenu hranu” na nekoj od strana magazina, biće u prilici da osvoje paket zdrave hrane.

DRUGI CEDEF SAMIT ENERGETSKIH MENADŽERA SRBIJE

vesti

Cedef je 1.febuara u Beogradu organizovao Drugi Samit energetskih menadžera Srbije. Zaključeno je da je energetska efikasnost u Srbiji je izuzetno niska u poređenju sa prosekom u svetu i u zemljama EU. Srbija troši 2,5 puta više energije po jedinici društvenog proizvoda od svetskog proseka i 4 puta više od proseka u zemljama EU. Domaćinstva u Srbiji troše preko 2,5 puta više energije po kvadratnom metru stambenog prostora od severnih zemalja EU. Raspoloživi izvori energije u Srbiji su daleko ispod svetskog i evropskog prošeka, stoga je Srbija veoma zavisna od uvoza energenata čak 33,6% uvozi. Takođe emisija gasova sa efektom staklene bašte iz energetskog sektora iznosi 76%. Tako smo postali evropski šampioni u neracionalnoj potrošnji energije koju, čak i za javnu rasvetu, trošimo 50% više nego zemlje EU.

POTREBNO JE SAMO DA PRONAĐETE SKRIVENI SIMBOL “ZELENU HRANU” I DO 25.FEBRUARA 2013. POŠALJETE E-MAIL NA ADRESU MARKETING@E2.RS SA ODGOVOROM NA KOJOJ STRANICI U MAGAZINU SE NALAZI SIMBOL.

Drugi Samit je organizovan sa ciljem da se širokoj i stručnoj javnosti predstavi Nacrt Zakona o efikasnom korišćenju energije kojim se jasno i precizno definiše uloga energetskih savetnika i menadžera u lokalnim samoupravama i privredi, kao i Budžetski fond za unapređenje energetske efikasnosti. Zakon o efikasnom korišćenju energije po prvi put predviđa i regulative u oblasti energetske efikasnosti u sektoru transporta.

Srećnog čitaoca će nagraditi urednički kolegijum E2 magazina. Ime dobitnika, kao i fotografija, će biti objavljeni u narednom broju magazina.

DOBITNIK USB MEMORIJE OD 32GB

Dobitnik usb memorije od 32GB je arhitekta Nina Milić iz Beograda. Ona je dala tačan odgovor da se zeleni usb nalazi na 23.strani E2 magazina.

6

februar 2013. /mart 2013.

februar 2013. /mart 2013.

7

E2 zona

vesti


E2 tema broja

U selu Merdare kod Kuršumlije završena je nedavno izgradnja najveće solarne elektrane u Srbiji. Solarna elektrana “Matarova”, ukupne snage 2 MW na površini od 4 ha, je pod naponom i u funkciji. Firma “Solar Matarova” izgradila je do sada najveću fotonaponsku elektranu na našim prostorima čija je vrednost oko 3-4 mil EUR i time pokazala da je investiranje u Srbiju na polju obnovljivih izvora isplativo. Po izjavama direktora najveće fotonaponske elektrane u Srbiji, Milana Cvijetinovića, ovo nije jedini projekat ove vrste koji ova kompanija radi, naime u završnoj fazi dobijanja svih neophodnih dozvola je još dve fotonaponske elektrane na teritoriji pštine Svrljig, ukupne instalisane snage od 11 MW.

NOVA VAROŠ DOBIJA KOMBINOVANU TOPLANU NA BIOMASU

Krajem januara u beogradskom Medija centru održana je konferencija za medije povodom predstojećeg Sajma i koferencije zelene gradnje, koji će se održati od 27. februara do 01. marta 2013. godine u Belexpo centru u Novom Beogradu. Pored najave Sajma i konferencije zelene gradnje koji se po drugi put održavaju u našoj zemlji, predstavnicima medija prezentovan je i značaj zelene gradnje za domaći građevinski sektor i privredu, uopšte. Mladen Vukanac, član Organizacionog odbora Sajma i konferencije zelene gradnje i potpredsednik Saveta zelene gradnje Srbije, naglasio je značaj koncepta zelene gradnje za uspostavljanje održivog razvoja i pomenuo važnost ovakve manifestacije za promovisanje zelene gradnje kao opšteprihvaćenog tipa gradnje u svetu. Na izložbenom delu sajma preko 50 kompanija koje su lideri zelene gradnje u našoj zemlji i svetu, predstaviće svoje održive proizvode, rešenja i usluge iz ove oblasti .

8

februar 2013. /mart 2013.

Budžetom opštine Nova Varoš za ovu godinu predviđeno je šest miliona dinara za izradu studije o ekonomskoj opravdanosti izgradnje kombinovane toplane na biomasu. - Velike šumske površine i vrlo razvijena prerada drveta obezbedili bi dovoljne količine biomase za nesmetani rad ovog tipa energane - rekao je novinarima predsednik opštine Nova Varoš Dimitrije Paunović. Kako je dodao, ovo je jedan od najvažnijih razvojnih i ekoloških projekata Nove Varoši u narednih nekoliko godina. Toplana će, uz proširenje mreže, grejati najveći broj stanova i javnih objekata, a leti bi proizvodila struju i koristila se za grejanje vode u stanovima i gradskom bazenu. februar 2013. /mart 2013.

9

E2 tema broja

ZAVRŠENA IZGRADNJA SOLARNE ELEKTRANE KOD KURŠUMLIJE

ZELENA GRADNJA U SRBIJI


vesti

vesti

MEĐUNARODNI SAJAM OBNOVLJIVIH IZVORA ENERGIJE OD 10-12 APRILA

SIEMENS “NAFTA I GAS DANI”

U Novom Sadu će se od 10.do 12.aprila ra energije.Sajam je zamišljen kao platforma

E2 zona

E2 zona

održati drugi po redu sajam obnovljivih izvoza promociju proizvoda i razmenu iskustava i znanja iz područja obnovljivih izvora energije. Okupiće proizvođače i distributere opreme, mašina, kao i brojne profesionalce iz tog domena poslovanja. Paralelno sa izložbenim delom Sajma odvijaće se i edukativni Business forum, na kome će eksperti napraviti kraću obuku instalatera, govoriće se gašenju požara na solarnim panelima, o gorionicima i kotlovima za biomasu, geotermalnim i ventilacionim sistemima ventilacije, regulaciji temperature i raznim drugim zanimljivim prezentacijama stručnih predavača.

BESPLATNA STRUJA ZA UGROŽENE Ministarstvo energetike predložilo da socijalno ugroženi građani mesečno besplatno dobijaju 120 kilovat sati struje tokom cele godine i 90 kubnih metara gasa. Kako se navodi u predlogu uredbe o energetski zaštićenom kupcu objavljenom na sajtu Ministarstva (www.merz.gov.rs), zaštita se ostvaruje direktnim umanjenjem računa ili preko strogo namenskih garantnih pisama na ime, bez mogućnosti prodaje ili zamene. Novac za isporuku određenih količina struje ili gasa zaštićenim kupcima obezbedjivaće se u državnom budžetu

Kompanija Siemens d.o.o. Beograd organizovala je godišnjiskup „SimensNafta i gas dani“. Interni skup Siemens-

u delu iz kojeg se obezbedjuju i druge

ove divizije Nafta i gas, koji se održava u zemljama u kojima Siemens posluje, ove godine organizovan je u Beogradu,

naknade korisnicima svih vrsta socijalne

od 15. do 17. januara 2013. godine.

pomoći. Skup „SimensNafta i gas dani“ bavio se aktuelnim temama iz domena nafte i gasa sa osvrtom na razvoj tehKriterijumi

za

dobijanje

statusa

domaćinstva energetski zaštićenog kupca

nologija, inovativna rešenja, inteligentna naftna i gasna polja, industrijske turbine, kompresore, kao i potencijalne investicije u centralnoj i jugoistočnoj Evropi.

su da je član porodice korisnik socijalne pomoći, dečijeg dodatka, dodatka za negu i pomoć drugog lica ili penzioner sa najnižim primanjima. 10

februar 2013. /mart 2013.

februar 2013. /mart 2013.

11


vesti POSKUPLJUJE I JEFTINA STRUJA

OD 1. FEBRUARA VEĆI RAČUNI ZA GAS

vesti

Savet Agencije za energetiku odobrio je 31 distributeru gasa cene prirodnog gasa za javno snabdevan-

E2 zona

preduzeću “Srbijagas”. Prosečno povećanje cena javnog snabdevanja (bez PDV-a) za domaćinstva je 8,6 % (na 44.4 din/m3), a za sve kupce priključene na distributivne sisteme u Srbiji je 9,5% (na 40.42 din/m3). Distributeri gasa nisu od Agencije tražili promenu cena pristupa distributivnom sistemu (takozvanih mrežarina), tako da će se i dalje primenjivati cene ovih usluga utvrđene 2011. godine, navela je u saopštenju Agencija za energetiku.

Ministarka energetike Zorana Mihajlović je sredinom januara rekla da su pripremljene nove socijalne karte i da će uredba kojom je predviđeno da socijalno ugroženi dobiju besplatno 120 kilovata struje i 90 kubika gasa, biti usvojena na jednoj od narednih sednica Vlade Srbije. Prema njenim rečima, ovim tarifnim sistemom biće smanjeni prihodi od obračunske snage koja trenutno (u obračunu potrošnje) učestvuje sa 19 odsto, uzimajući u obzir sve kategorije potrošača, ali će se povećati učešće srednjeg napona sa sadašnjih 25 na 35 procenata. Ona je navela da će u novom tarifnom sistemu kategorija široke potronje biti razdvojena na dva dela, na komercijalnu potrošnju i potrošnju domaćinstva. Mihajlović je rekla da će novim tarifnim sistemom biti uveden obračun “prekomerne aktivne energije” za potrošnju struje veću od 1.600 kilovata mesečno, a time će biti rešen status onih koji se greju na struju.

12

februar 2013. /mart 2013.

februar 2013. /mart 2013.

13

E2 zona

je. Prethodno je saglasnost na cene gasa za kupce priključene na njegovu distributivnu mrežu data javnom


vesti

TOP 5 ECO-FRIENDLY AUTOMOBILA

Smart

Iako ne mogu svi da se slože oko štete uzrokovane zagađenjem okoline, svi mogu da se slože oko osnovne ideje da je manje otpada bolje. Očuvanje energije je dobra ideja, bez obzira na to da li to radite za čistije nebo ili manje zavisnosti od strane nafte. I u vreme kada svi pokušamo da uštedimo novac, možemo da se složimo da što manje plina kupimo, bolje.

Ne postiže visoku efikasnost pomoću baterija ili alternativnih izvora energije, već pomoću malog motora.

E2 zona

E2 zona

vesti

Lexus CT200 Koji su eco-friendly automobili? Prema svemu sudeći, to su ovih

Toyota Prius Prius je jedinstven automobil, da je postao brend za sebe, a ove godine je brend dobio manji i veći model (V i C). Iako su ga neki drugi automobili pretekli po pitanju energetske efikasnosti, nijedan drugi automobil ne poseduje kombinaciju efikasnosti, sigurnosti i udobnosti u vožnji.

automobila.

Lexus je vodeći među energetski efikasnim vozilima, kada su premium brendovi u pitanju. CT200 je samo hibridni model.

POSKUPEO PARKING U BEOGRADU Od 16.januara sat parkiranja u trećoj zoni u Beogradu košta 41 dinar, u drugoj 48 dinara, u crvenoj, kao i do sada 56 dinara. Cena parkinga u javnim garažama i na parkiralištima se nisu promenile.

Mitsubishi i-Miev Ovaj automobil je električno vozilo futurističkog izgleda, trenutno je energetski najefikasniji automobil u Americi. Koristi litijum-ionske baterije za vožnju motora od 66 konjskih snaga, i uglavnom je predviđen za gradsku vožnju. Ono što je veliki nedostatak, je njegova cena od 30000$.

Honda Civic Natural Gas Dovoljno « zelen » automobil, dobio je pre nekoliko dana nagradu u Americi za Zeleni automobil godine.

14

februar 2013. /mart 2013.

Kako je objavljeno na sajtu “Parking servisa”, cena mesečne povlašćene parking karte za stanare zoniranog dela grada ostaće nepromenjena i iznositi 457 dinara, mesečne parking karte za osobe sa invaliditetom će i ubuduće biti besplatne, a neće se menjati ni cena dnevne karte. “Podizanje cena u dve navedene zone, posle dve i po godine, treba da omogući optimalnije korišćenje raspoloživih mesta”, navode u “Parking servisu” i dodaju da će parkiranje u Beogradu, i pored toga ostati među najjeftinijim u regionu.

NISSAN PLANIRA LANSIRANJE HIBRIDNIH AUTOMOBILA OD 2016.GODINE Iz Nissana su izjavili da su odlučili da preuzmuTojotin pristup i da izbace hibridnu verziju automobila. Planiraju da do 2016.godine na tržište izbace 15 novih modela. Hibridni automobili su korak napred u zaštiti životne sredine, i nadaju se da ćeprodaja ići dobro.

februar 2013. /mart 2013.

15


vesti

PIROT NA “ZELENOM” SAOBRAĆAJNOM KORIDORU

NORVEŽANI NAJVIŠE KUPUJU ELEKTRIČNA VOZILA

Evropska unija teži da razvije ekološka, multimodalna transportna rešenja i da oformi takozvane “zelene koridore”, kako bi poboljšala kvalitet i efikasnost transporta, a u isto vreme smanjila zagađenje.Opština Pirot se ozbiljno nameće kao važna tačkana tom putu, želeći da postane značajno čvorište evropske saobraćajne mreže.Sastanak Upravnog odbora projekta, koji se sprovodi u okviru programa Evropske komisije za razvoj transporta u Jugoistočnoj Evropi ukupne vrednosti 5,5 mil EUR, održan je nedavno u Beogradu. Cilj projekta je formiranje platform za multimodalnu transportnu mrežu u Jugoistočnoj Evropi štoće omogućitil akši i brži saobraćaj kao i formiranje transportnog sistema koji manje zagađuje okolinu.

Električna Nissan vozila su se najbolje prodavala u Norveškoj, pokazuju istraživanja za 2012.godinu. Automobil Tesla Model S je imao najveću prodaju u Norveškoj, od cele Evrope. Postavlja se pitanje zbog čega baš Norvežani najviše vole ovakve automobile. Odgovor leži u dve reči : komfor i ušteda. U Norveškoj kupovina automobile nije jeftina, zbog poreza. Manji automobili sa manjim motorima su jeftiniji od većih. Ali, takse na električna vozila se ne plaćaju. Iz tog razloga, Nissan Leaf je najprodavaniji u toj zemlji. Uz to, vozačima električnih vozila je omogućeno da voze trakom rezervisanom samo za autobuse, što znatno ubrzava saobraćaj u toj zemlji. Takođe, ne plaćaju parking, a ne zagađuju okolinu. Zbog ovakvih podsticajnih mera, kombinujući činjenicu da Norveška ima oko 3500 mesta za punjenje i 100 stanica za brzo punjenje, to znači da zemlja ima prilično dobru infrastrukturu za vozače.

HONG KONG ZABRANIO AUTOMOBILE KOJI ZAGAĐUJU OKOLINU Hong Kong se već dugo bori sa smanjenjem smoga, od koga godišnje umre oko 3000 ljudi. U januaru su vlasti donele nove mere, koje bi uskoro trebalo da se primenjuju. Oni će usvojiti Euro V standard, « najčistiji » standard trenutno. Procenjeno je da oko 40% automobila trenutno zadovoljava tek Euro II Standard, što znači da će biti zabranjeni.

16

februar 2013. /mart 2013.

PRVI HIBRIDNI VOZ Do sada smo navikli na hibridne automobile, i autobuse, a sada je tu i voz na hibridni pogon. Pilot projekat je predstavljen u Nemačkoj. Prevoziće putnike na jugoistoku Frankfurta. Imaće 14 stanica za samo 37km, što znači, mnogo mogućnosti za punjenje baterija.

februar 2013. /mart 2013.

17

E2 zona

E2 zona

vesti


ĐUMBIR

E2 zona

Polako nam dolazi zima, a sa njom i virusi i prehlade. Nije čudo da baš mandarine dozrevaju u ovom periodu, pošto su bogate A i C vitaminima, i odlične su kao prevencija, kako bismo održali jak imunitet. Sadrže i folnu kiselinu, kalijum, gvožđe, kao i vlakna koja su neophodna za uravnoteženu probavu.

vesti

CATTIER KOZMETIKA Francuska kozmetička kuća Cattier se nasla na pijedestalu za najbolju kozmetiku u toj državi, To se naoričito odnosilo na liniju anti-age organskih proizvoda, koji su svibiljnog porekla, organskog juzgoja i poseduju bio sertifikate.

E2 zona

vesti

VANESA PARADI ZAŠTITNO LICE H&M ECO-FRIENDLY KAMPANJE Francuska glumica i pevačica Vanesa Paradi je postal zaštitno lice prolećne kampanje švedske kuće H&M. Kolekcija će u martu biti u prodaji. Za pravljenje kolekcije korišćeni su održivi materijali, kao što su organski pamuk, tensel i reciklirani poliester.Vanesa je rekla da joj je drago što je deo te kolekcije, pošto se i sama trudi da bude ekološki savesna, i često nosi staru odeću na nove načine. U prodaji će osim ženske, biti i kolekcija za decu i muškarce.

SUVO VOĆE

Suvo voće je bogato brojnim hranjivim sastojcima, i preporučuje se njegova konzumacija, naročito zimi.Suve šljive, kajsije, grožđe, brusnice su prepune belančevina, vitamina, vlakana, minerala. Konzumiranjem ovog voća dobijate dodatnu energiju.

LIMETA Limeta je izuzetno zdrava voćka iz porodice limuna. Bogata je folnom kiselinom i kalcijumom, antioksidansi iz limete uništavaju ćelije karcinoma.Sok od limete sprečava nastanak kamena u bubregu, i snižava holesterol.

18

februar 2013. /mart 2013.

septembar /oktobar 2012.

19


vesti

BILJKE I MODA

vesti Smaragdna već osvaja garderobu, posuđe, nameštaj, pa i automobile. Tonovi zelene boje viđeni su na prolećnim kolekcijama za ovu godinu kod Valentina, Dolče & Gabane, i drugih brendova.

E2 zona

E2 zona

Nakon narandžasto-crvene u 2012, ovo je jedna mirnija boja koju stručnjaci opisuju kao nežnu, svežu, sponatnu i prirodnu, koja nosi različita značenja, simbolišući veru, ali ponekad i sujeverje. Neki će je zato preporučivati i protiv zle sreće. Na televiziji se takođe snažno savetuje odevanje u zeleno. Zelena boja sa svim svojim nijasnama, od smaragdne, maslinaste, nijanse žada do tamnozelene, jeste odlična ideja za godinu pred nama, ističe list, jer, pre svega, simbolizuje nadu i mladost. Podstiče osećaj blagostanja, ravnoteže i haromonije, ali isto tako asocira i na ekologiju. Zelena je najprisutnija boja u prirodi, ljudusko oko je vidi najviše od svihdrugih boja iz spektra, podseća Leatris Ajzman, izvršni direktor Panton Kolor Instituta.

ECO-FRIENDLY RESTORANI Prošlog decembra firma Fashion Company održala je prazničnu žurku za svojezaposlene na splavu Play u Beogradu. Firma je organizovala kreativnu korporativnu proslavu na temu urbanog brenda Replay pozivajući sve prisutne da uživaju i iskuse povezanost mode i prirode. Zato su pozvali Vitaverde da ozeleni prostor i atmosferu. Tačno naspram Simbioze, vertikalne bašte koja već ulepšava ovaj splav, Vitaverde je kreirala ekskluzivnu zelenu zavesu, jednodnevnu vertikalnu baštu. Ova izuzetna zavesa ručno je pletena od hiljade različitih zelenih listova i belog cveća. Na proslavi je takođe bila priređena celovečernja modna revija gde su upravo biljke nosile autentičnu REPLAY odeću i aksesoare. Biljke koje se odmaraju u torbama na stolovima, biljke koje vire iz cipela i rastu iz visećih farmerki i košulja iznad bara.

ZELENA- BOJA GODINE Zelena je boja koja će u 2013. Inspirisati svet mode, dekoracije, lepote, ali i cvećare, gastronomske stručnjake i sva preduzeća koja su u vezi sa potrošnjom. Kao i svake godine, američki Panton Kolor Institut, specijalizovan za boje, određuje boju godine. Odluka se donosi na osnovu trendova u industrjiji dizajna, tako da je to ovoga puta zelena. Jednom rečju gledaćemo svet u zelenom, piše francuski Parizjen. 20

februar 2013. /mart 2013.

„zelen“

restoran Koliko može da bude? Mnogi ljudi su pokušali da odgovore na to pitanje sezonskim i vegetarijanskim menijem, održivim nameštajem. Mi ćemo vam predstaviti nekoliko svetskih restorana, koji su opremljeni solarnim panelima, koriste reciklirane materijale, služe zdravu, organsku hranu.

februar 2013. /mart 2013.

21


vesti The Plume

Nebraski.

Wind&Solarpowered Burger King – u Nemačkoj. Restoran

Poseduje četiri zvezdice

radi na energiju vetra i na solarnu en-

kao sertifikovani „zele-

ergiju. Opremljen je LED lampama i

ni“ restoran. Ne samo da

bojlerom koji smanjuje potrošnju gasa.

ima odličan meni, pun

Takođe, poseduje stanicu za punjenje

sezonskih

proizvoda,

vozila na električni pogon, kao i rezer-

mesa sa farme i mlečnih

voar za sakupljanje kišnice. Potrebno je

proizvoda, već je oprem-

još samo da im i hrana koju služe bude

ljen energetski efikasnim

zdrava i održiva.

u

E2 zona

Grey – nalazi se

Omahi,

uređajima,

E2 zona

vesti

sudoperama

na solarni pogon, LED rasvetom,

netoksičnim

sredstvima za čišćenje, recikliranim priborom.

Acorn House- nalazi se u Londonu. Restoran reciklira svoj otpad, kupuje samo organske proizvode, kao i sezonske lokalne namirnice, koristi kutije koje se mogu poslati nazad dobavljačima i za dostavu koriste automobile na biodizel. Takođe, imaju i program obuke mladih kuvara, da postanu održivo orijentisani.

Bamboo Sushi-Portland.

Ima sertifi-

kat prvog održivog suši restorana. Koristi uvek najsvežiju ribu i meso. Nudi štapiće za višekratnu upotrebu, biorazgradive kutije za poneti, i reciklira svoj otpad.

22

februar 2013. /mart 2013.

februar 2013. /mart 2013.

23


E2 zona

SPIDER COMPUTER

vesti

MUZEJ OD RECIKLIRANIH CD-OVA I DVD-OVA

iRock je stolica za ljuljanje koja

U Kini se planira izgrad-

sadrži I punjač. Njena cena je 1300$.

nja muzeja vazduhoplovstva

Možete da postavite svoje Apple uređaj

od recikliranih cd-ova i dvd-

pored naslona za ruke, da se zavalite I

ova. Pored muzeja, tu će

da uživate dok se uređaj puni. Vaše ljul-

biti još I 5D bioskop, imaće

janje će puniti uređaj, tako da stolica

zeleni krov i zvaće se iGreen.

funkcioniše kao vetrogenerator. Za sat

Firma koja gradi ovaj muzej

vremena ljuljanja, vaš uređaj može da

koristiće

se napuni do 35%.

tehnologiju reciklaže otpad-

E2 zona

vesti

najsavremeniju

nih materijala i biće izrađen Takođe, stolica ima i dva zvučnika

po najvišim ekološkim stan-

u naslonu, tako da je ona je kao staro-

dardima. U planu je da sav

modna stolica budućnosti.

nameštaj, kao i podovi, plafoni, budu napravljeni upravo od cd-ova i dvd-ova.

WIRELESS TUŠ SA ZVUČNIKOM

STRAWBERRY ENERGY DOBIO NAGRADU ZA INOVACIJU

Kompanija Strawberry energy je na sajmu Od sada možete da se tuširate, da budete rock zvezda, a uz sve to i da uštedite vodu. To vam sve omogućava Moxie wireless tuš sa zvučnikom.

inovacija u Ljubljani osvojila nagradu, jer je njihov uređaj Strawberry Mini ocenjen kao inovativno ekološko rešenje, koje pomaže brojnim ljudima da napune svoje baterije, a da u isto vreme budu odgovorni prema društvenoj sredini. Do sada je u Srbiji postavljeno devet Strawberry sistema.

24

februar 2013. /mart 2013.

februar 2013. /mart 2013.

25


vesti

SOLARNO DRVO ZA PUNJENJE

PRVI BIORAZGRADIVI KOMPJUTERSKI MIŠ

vesti

Kompanija Fujitsu je napravila prvi kompjuterski biorazgradivi

E2 zona

E2 zona

miš, koji nije napravljen od plastike. Napravljen je od obnovljivihmaterijala, i može da se reciklira. S druge strane, dokazano je da i ekološki proizvodi ne gube na kvalitetu, pošto ovaj miš odlikuje odlična preciznost, ali i funkcionalnost scroll točkića. Može da se kupi svuda u svetu, i cena mu je veoma pristupačna (9 eur).

Solarno drvo pod nazivom Electree+ je izum francuza Viviena Milera. Napravljeno je od 27 solarnih panela koji izgledaju kao lišće, i konvertuju sunčevu energiju u bateriju. Na taj način možete da napunite svoj mobilni telefon, tablet ili fotoaparat. Solarni paneli mogu da se prilagode i okreću prema suncu.

ECO CHARGE Eco Charge je proizvod koji korisnicima omogućava da imaju sopstveni izvor električne energije. Energija se proizvodi iz vrućih predmeta, koji su ili okrugli ili pljosnati. Što je predmet topliji, to se više energije proizvede. Eco Charge se na taj proizvod pričvrsti uz pomoć magneta. Magnetna pločica se savija i lepi za predmet. Ima OLED ekran koji pokazuje nivo napona električne energije, a punjenje se vrši preko USB aparata. 26

februar 2013. /mart 2013.

februar 2013. /mart 2013.

27


vesti

BEŽIČNA DRVENA TASTATURA Oree Board je naziv drvene tastature, koja je napravljena kombinaci-

E2 zona

jom oraha i javora.Tastatura radi preko bluetootha, tako da može da se koristi za vise uređaja (laptop,

smartphone,

tablet računari).

RAČUNAR OD KARTONA Facebook

je

odlučio

da se prilključi borbi za ekološki načinživota, pa su naučnicima dali zadatak da naprave računare od kartona. Pokrenuli su projekat Open Compute sa ciljem dizajniranja jeftinih servera od eko materijala. Cilj facebooka je da se smanji elektonski otpad koji raste napretkom moderne tehnologije, tako što će se napraviti biorazgradivi server.

28

februar 2013. /mart 2013.


Radi na principu konvekcije – grejač zagrevan električnom energijom, velike aktivne površine i provodnosti, greje prostor prirodnom cirkulacijom vazduha. Ugrađeni elektronski termostat obezbeđuje veo-

donosi

E2 tema broja

uštede do 15%! Jednostavnije, zamislimo dva automobila od kojih jedan ide po ravnom putu –elektronski temostat, a drugi po brdovitom terenu – mehanički termostat. Logično je da automobili koji vozi po brdovitom terenu troši više energije od onog koji ide po ravnom putu, a i manje se haba.

ENERGETSKA EFIKASNOST SISTEMA ZA GREJANJE

Energetsku efikasnost sistema možemo vrlo jednostavno objasniti kao upotrebu manje količine energije za grejanje iste radne ili stambene površine sa potpuno istim komforom. Bitno je naglasiti da se pod pojmom energetske efikasnosti nikako ne sme podrazumevati štednja energije jer štednja uvek podrazumeva određena odricanja, dok efikasno grejanje nikada ne narušava uslove komfora za boravak u prostoriji. Poboljšana efikasnost upotrebe energije, uvek kao rezultat ima smanjenje potrošnje energenta za isti kvalitet grejanja što neminovno donosi i znatne novčane uštede.

Regulacija elektronskim termostam obezbeđuje brzu, efikasnu i preciznu regulaciju temperature. Norveški radijatori prilagođavaju se ritmu života Vaše porodice. Svaka porodica ili pojedinac žive u određenim ciklusima koji se gotovo svakodnevno ponavljaju. Statistika pokazuje da vreme koje porodica provodi u svom stanu iznosi od oko 13 časova. Najčešće vreme koje se provodi kod kuće je izmedju 17 časova popodne i 8 časova ujutro. Na osnovu ovih analiza lako je videti da je period u kojem je potrebno intenzivno grejati stambeni prostor od 17 do 23 sata, što predstavlja period od 6 časova. U periodu od 23 časa do 8 časova ujutro zahteva se samo održavanje temperature na temperaturi ugodnoj za spavanje od oko 18oC. Sistemi grejanja Glamox 3001 i ADAX Neo svojim programabilnim digitalnim termostatima prilagođavaju se Vašim potrebama i Vašem načinu života i omogućavaju uštedu energije i do 50% u odnosu na druge sisteme grejanja. Digitalni temostat će se prilagoditi ritmu života Vaše porodice. Ujutro pre nego ustanete podesiće temperaturu u prostoru na 22oC da Vam bude toplo kad ustanete. Dok se umivate i pijete prvu kafu održavaće temperaturu od 22oC. Kada odlazite na posao podesiće temperaturu na 16oC i na taj način smanjiti potrošnju za 10%, pola sata pre Vašeg dolaska kući podići će temperaturu na 22oC, da vam bude ugodno čim stignete umorni sa posla. Sve do polaska na spavanje temperatura će biti ugodnih 22oC. Kada odlzite

Polazeći od osnovnih principa energetske efikasnosti razvijeni su Norveški radijatori Glamox 3001 i Adax Neo. Kao plod stalnog razvoja, sa tradicijom dužom od 50 godina, Norveški radijatori postali su nezaobilazni sistem grejanja kako na našem tako i na svetskom tržištu. Šta Norveške radijatore Glamox 3001 i Adax Neo čini energetski efikasnim. Glamox 3001 nastao je kao plod dugogodišnjeg razvoja sistema električnog grejanja firme ADAXi ovo je peta genaracija radijatora koji makismalno koristi zakone termodinamike i najnovija dostignuća

na spavanje temperaturu će spustiti na 17oC da bi Vam spavanje bilo ugodno.

Uz pomoć digitalnog termostata stalno smo boravili u kući na ugodnoj temperaturi, a smanjili smo potrošnju energije za preko 15%. Najnovija elektronska rešenja omogućila su da se životni prostor prilagođava korisniku, a ne korisnik životnom prostoru. Norveški radijatori sa svojim elektronskim EIB termostatima veoma se

elektronike. 30

februar 2013. /mart 2013.

februar 2013. /mart 2013.

31

E2 tema broja

ma preciznu regulaciju temperature sa tačnošću 0,3oC (10 puta precizniji od standardnog),


E2 tema broja

E2 tema broja jednostavno uključuju u sistem pametne kuće. Instalirani EIB termostati regulišu temperaturu u potpunosti od zahteva prostora, prisustva korisnika, namene prostorije, vremena boravka i naravno spoljne temperature. Vama kao korisniku preostaje samo da se ugodno smestite a vašem stanu ili kući, a radijator će uraditi sve umesto vas i uštedeti dodatnih 30 do 40% energije. Električna energija se sve više upotrebljava u razvijenim evropskim zemljama, jer je ekološki najčistija i najmanje utiče na globalno zagrevanje. Veoma brzi rast cena fosilnih goriva u zadnje tri godine, kao i očekivani dalji rast doveli su da je cena grejanja Norveškim radijatorima niža od cene grejanja na gas.

Fleksibilnost sistema, moderan dizajn i uklapanje u svaki prostor omogućavaju opremanje Vašeg stambenog ili poslovnog prostora etapno i u skladu sa dizajnerskim zahtevima. Ekonomija, ekologija i estetika su tri osnovne prednosti koje koje Vam pruža Norveški radijator Glamox 3001, a raznovrsnost boja Adax Neo omogućava uklapanje u svaki enterijer!

32

februar 2013. /mart 2013.

februar 2013. /mart 2013.

33


E2 tema broja

E2 tema broja

Energetski efikasne kuće za budućnost

Ytong kuća –

Poznati glumački par Sloboda Mićalović i Vojin

ekološka i ekonomična

Ćetković odlučio je da u Čortanovcima napravi Ytong niskoenergetsku porodičnu kuću, koja je završena u omogućavaju ugodnu mikroklimu tokom cele godine. U zimskom periodu potrošnja električne energije je i do tri puta manja. U Ytong porodičnoj kući nije potrebna ugradnja klima uređaja u letnjem periodu,

Ukoliko se još niste odlučili kako da sagradite ekološki efikasnu porodičnu kuću, a da uz minimalna ulaganja sve pronađete na jednom mestu kompanija Xella Srbija – Ytong ima jedinstveno rešenje za vas. Ekonomični, laki i namenjeni za brzu gradnju Ytong materijali prednjače kada je reč o energetski efikasnim proizvodima pogodnim za izgradnju stambenih, poslovnih i industrijskih objekata, kao i porodičnih energetskih i niskoenergetskih kuća.

razloge zbog kojih su se odlučili da grade Ytong ma-

jer Ytong materijali omogućavaju zadržavanje op-

terijalom. Samo neke od prednosti koje Ytong ma-

timalne temperature u domu. Zahvaljujući odličnim

terijal ima u odnosu na klasični su brza gradnja, bolja

toplotnim i zvučnim karakteristikama, dodatna izo-

termoizolacija zimi i leti, manje otpada, novčana i

lacija nije potrebna, što omogućava uštedu i do 30%

ušteda u potrošnji električne energije, kao i ekološki

u spoljašnjem zidu.

faktor proizvoda.

Uz Ytong štedite vreme i novac pri gradnji

Brza, efikasna i štedljiva gradnja Kada je reč o uštedama pri gradnji Ytong materiJedna od prednosti Ytong termoblokova je u tome

jalom one su dvostruke. Troškovi grejanja u Ytong

što se vrlo jednostavno obrađuju i ugrađuju, blokovi

porodičnoj kući tokom zime niži su i do tri puta u

su velikih dimenzija i male težine, pa je gradnja dva i

odnosu na troškove u kući građenoj od klasičnog ma-

Ytong porodična kuća je objekat koji se u potpu- po puta brža nego klasičnim materijalima. Mala težina nosti može izgraditi od Ytong termoblokova, pri čemu dodatno štedi vreme, snagu i gorivo potrebno za

terijala. Na primer, u kući koja je zidana Ytong ter-

se štedi dvostruko. Zbog specifičnog oblika i veličine transport. Ytong porodičnu kuću moguće je sazidati za bloka ugradnja je znatno brža, novčana ulaganja man- samo 35-40 dana, dok je Ytong niskoenergetska kuća

mesečnom nivou iznosi 200m3, dok u istom takvom

ja, a potrošnja energije svedena je na minimum.

moblokom PLUS 30cm prosečna potrošnja plina na objektu građenom od klasičnog materijala potrošnja ide i do 600m3. Ytong porodična kuća leti rasterećuje

spremna za useljenje već posle 65 dana.

rad klima uređaja, što stvara nemerljive dugoročne

Zašto graditi Ytong materijalom?

Odlična termoizolacija i zimi i leti

Zadovoljni vlasnici Ytong kuća istakli su brojne

Ytong

34

februar 2013. /mart 2013.

blokovi

su

idealni

termoizolatori

uštede u energiji i novcu. i

Vojin Ćetković – ponosni vlasnik Ytong kuće

grubim radovima pod krov za samo tri nedelje. „Dugo sam razmišljao kakvu bih kuću želeo da napravim, a pošto se i sam bavim ekologijom birao sam poseban materijal od koga bih je sagradio. O Ytong-u sam se informisao na sajmu građevinarstva. Tamo sam dobio podršku zaposlenih iz kompanije Xella i odlučio sam da započnemo saradnju. Ono čime sam posebno zadovoljan je brzina gradnje kao i minimalna količina otpada pri gradnji. Jedna od posebnih prednosti je što vam u Ytong kući uopšte nije potrebna klima koju inače i sam izbegavam. Ytong materijali su mi omogućili ekološku, brzu i pre svega ekonomičnu gradnju“, dodao je Ćetković.

Jedinstven servis kompanije „Xella“ Kompanija Xella Srbija – Ytong, nudi jedinstven servis na tržištu i u svojoj ponudi ima čak 40 različitih idejnih rešenja energetskih i niskoenergetskih projekata kuća koje su projektovane za svačiji ukus i džep. Kompanija je za sve svoje kupce obezbedila i besplatan proračun i specifikaciju potrebnog Ytong materijala za zidanje, DVD sa uputstvom za gradnju, besplatnu tehničku pomoć instruktora za gradnju, kao i listu sertifikovanih izvođača radova i stovarišta Ytong materijala. februar 2013. /mart 2013.

35


Očekuje se da će na ovogodišnjem sajmu biti prisutno blizu 800 izlagača, a ohrabruje i

E2 tema broja

iz inostranstva, tako da ćemo imati priliku da vidimo i neke od vodećih evropskih kompanija. Osim već tradicionalnih nacionalnih izložbi Italije, Turske, Hrvatske, Mađarske i Slovenije, najavljene su izložbe Rumunije, Tajvana i, po prvi put, nas-

Sagradite

tup nemačke pokrajine Hesen. Pored standardnih ciona ulaganja u Srbiju u 2013. godini, zbog čega segmenata građevinske industrije, na sajmu će ova manifestacija predstavlja značajno mesto biti značajno zastupljen i program najrazličitijih za odabir poslovnih partnera u građevinskoj in-

svoj poslovni uspeh na sajmu građevinarstva Beogradski sajam će od 16. do 20. aprila ponovo biti mesto susreta profesionalaca iz građevinske industrije regiona. Vodeća sajamska manifestacija u oblasti građevinarstva u regionu Jugoistočne Evrope – Međunarodni sajam građevinarstva SEEBBE – ove godine će biti organizovana 39. put, okupljajući, kao i prethodnih godina, najznačajnije igrače na tržištima u našem najbližem okruženju. Zahvaljujući više nego uspešnoj organizaciji, sajam SEEBBE je izrastao ne samo u najveću priredbu Beogradskog sajma, nego i u najveći i najvažniji sajam građevinarstva u regionu, značajniji čak i od onih koje organizuju zemlje članice Evropske Unije iz okruženja.

Predstavljajući mesto okupljanja kompanija iz

platformu za prezentaciju inovacija. Tu mogu da

oblasti građevinske industrije, ali i svojevrsnu stru-

se informišu o trendovima na tržištu i da upoznaju

kovnu smotru, ovaj događaj odavno je prerastao

nove proizvode, postupke i procese bez kojih nema

običnu sajamsku priredbu i dostigao nivo mani-

jačanja konkurentnosti i produktivnosti. Još jedan

festacija na kojima izlaganje postaje stvar prestiža.

razlog zbog kojeg je SEEBBE jedan od najvažniji sa-

Izlagači smatraju da je to najekonomičniji način

jamskih događaja u građevinskoj industriji regiona

da se susretnu sa već poznatim, ali i novim poten-

jesu tehnološke inovacije, koje zauzimaju posebno

cijalnim kupcima, a za profesionalce i stručnjake

mesto u programu sajma, kako na štandovima po-

iz Srbije i okolnih zemalja ovaj sajam predstavlja

jedinih izlagača, tako i na pratećim stručnim sku-

centralno mesto okupljanja građevinske struke i

povima.

36

februar 2013. /mart 2013.

materijala koji doprinose energetskoj efikasnosti dustriji. U okviru interaktivnog odnosa između kao što su najsavremenije građevinske konstruk- izlagača i posetilaca i dijaloga između stručnjaka, cije, paneli i profili, kao i termo, hidro i zvučna nastaju ideje za inovacije i zbog toga je sajam SEEBBE mesto susreta pokretača koji celokupnu izolacija. građevinsku delatnost vuku napred. Interesovanje za ovu manifestaciju trebalo bi da upotpune i najavljena građevinska investifebruar 2013. /mart 2013.

37

E2 tema broja

činjenica da je povećano interesovanje izlagača


Ako promovišete svoj ekološki podoban proizvod ili uslugu, istaknite u svojoj marketinškoj poruci na koje sve načine on zadovoljava potrebe klijenta. Jednom kada postignete taj nivo, uzmite u obzir kako da uključite jednu od pome-

Zeleni marketing Marketing može da ima važnu ulogu u uvođenju novih ekoloških proizvoda/usluga, kao i u promovisanju zdravog načina života s ciljem redukovanja upotrebe energije i materijalnih tokova. To kako promovišete svoju ekološku misiju i ideju, u potpunosti može da odredi kako i da li ćete da ostvarite svoje poslovne ciljeve. Moglo bi se reći da je marketing u stvari i pozicija - pozicija koju stičete na tržištu, kako se kotirate među konkurencijom i svojim klijentima. Ona definiše vaš proizvod ili uslugu za vaše klijente. Snaga vaše marketinške poruke krije se u odgovorima na pitanja kao što su: Kakav bolji38

februar 2013. /mart 2013.

tak vi kreirate za svoje klijente? Zašto bi oni kupili baš vaš proizvod? Ne treba da zaboravite da zeleni marketing podrazumeva i saradnju s nabavljačima, partnerima, pa i konkurentima, kako bi se ekološki učinak poboljšao u celom lancu nabavke. Paralelno s tim, zahteva se i saradnja svih unutrašnjih poslovnih funkcija s ciljem ostvarenja zadovoljavajućeg profita i dugoročnog pozitivnog uticaja na životnu sredinu. Ipak, iz ugla potrošača, treba imati u vidu da nekoliko aspekata proizvoda dovodi do identifikovanja klijenta/ kupca sa ekološki podobnim proizvodom. Najčešće su to zabrinutost za zdravlje, potreba za sigurnošću i bezbednošću, uštede

u potpisu na poslovnim i-mejl porukama;

• link ka toj web strani u vašim periodičnim informatorima i drugim štampanim publikacijama. Vrlo je važno da imate povratnu informaciju o uspešnosti svog ekološki odgovornog poslovanja i da rezultate svojih napora delite s drugim zainteresovanim stranama. Dobri saveti će vam pomoći da otkrijete mogućnosti poboljšanja svog poslovanja a takođe i dostignuća koja vam daju različitost i koja treba još da akcentujete. Pored informatora i drugih oblika štampanih publikacija, na raspolaganju vam stoje i druge mogućnosti, posebno društveni mediji i oblici komunikacija. Redovno korisitite mogućnosti intraneta da podsetite svoje zaposlene na ekološku odgovornost. Promocije, konferencije, objave u novinama, praznične čestitke, bilbordi, blogovi, twitter, facebook - to su sve oblici komunikacija koji će vam pomoći u promociji ekološke odgovornosti vašeg preduzeća. Ne zaboravite da u svoje izjave uključite činjenice vezane za progres u kontekstu doprinosa zaštiti životne sredine.

nutih ključnih povoljnosti koje potrošači očekuju od proizvoda ili usluge. Je li proizvod podobniji po zdravlje? Da li štedi vreme ili novac? U momentu kada ste pokrenuli proces poboljšanja ekološke odgovornosti svog preduzeća, vreme je da javno podelite svoje zalaganje za ekološka pitanja. I vaša misija ka ekološkoj odgovornosti jeste konkurentna prednost koju imate. Podelite je sa svojim zaposlenima, klijentima, snabdevačima i širom javnošću tako što ćete to objaviti: •

na web-sajtu svog preduzeća;

u svojim radnim i prodajnim prostorijama;

Sve su to načini da radite i na brendiranju svog proizvoda ili usluge. Ipak, veliki broj preduzeća nekad ume i da zavara svoje klijente (pa i zaposlene) lažnim izjavama ili informacijama o ekološkom učinku koji stvaraju, što dovodi do već sada poznate pojave u zelenom marketingu -„zelenog pranja”. Postoji veliki broj načina kako preduzeće primenjuje taktiku zelenog pranja: od blagog nerazumevanja do potpuno pogrešnog predstavljanja činjenica.

februar 2013. /mart 2013.

39

E2 tema broja

E2 tema broja

i sl., a nekad je to jednostavno stvar statusa i prestiža - želja da se bude drugačiji. Ključ ka uspešnom marketingu vaše ekološke orijentacije podrazumeva uzimanje svih ovih aspekata. To znači da morate da se fokusirate ne samo na isticanje ekoloških vrednosti svog proizvoda ili da udovoljavate kupcima - već oba.


1. Da li u nekom obliku zagađujemo životnu sredinu iznad dozvoljene granice? 2. Da li su preterane izjave o ekološkim rezultatima i performansama proizvoda? 3. Da li izjave možemo da dokumentujemо merljivim dokazima? 4. Da li zadovoljavamo jedan ekološki aspekt a rušimo drugi? 5. Da li su ekološke tvrdnje smislene i jasne?

Odgovori na ova pitanja će vam pomoći da odredite da li je momenat da svoj proizvod ili uslugu promovišete kao ekološki odgovornе. Iskrenost i tačnost u vašim promotivnim porukama, udruženi s jasno definisanim povoljnostima koje potrošači mogu da dobiju konzumiranjem vašeg proizvoda/usluge, jesu ključ ka uspešnom zelenom marketingu.

Ovakvi proizvodi su obično dizajnirani i s ciljem da proizvode manje otpada. Ukoliko integrišete ovakav tip proizvoda u svoje nabavke, i ovde možete očekivati velike uštede u troškovima. Sve napomenute osobine proizvoda mogu da vam stvore uštede u kontekstu: •

reciklaže;

nižih troškova u odlaganju otpada;

potrebnih resursa za proizvodnju;

jem figurišu tri bitne faze. To su nabavka ekološki podobnih proizvoda i/ili materijala, zelena proizvodnja i zelena distribucija. Prethodno smo definisali da ovakva vrsta nabavke podrazumeva aktivnosti koje uključuju redukciju, reupotrebu i reciklažu materijala i proizvoda. Nakon selekcije podobnih dobavljača, stupa se u fazu zelene proizvodnje, gde se svi mogući proizvodi s greškom i nusproizvodi ponovo vraćaju u proizvodnju, s ciljem minimizacije nastanka otpada i uticaja na životnu sredinu. Zelena proizvodnja ističe nižu cenu ulaznih sirovina, povećanu proizvodnu efikasnost, redukovanje troškova ekološke i bezbedonosne zaštite na radu i poboljšani imidž vašeg preduzeća.

E2 tema broja

E2 tema broja

Međutim, i to je moguće izbeći. Ukoliko ikada sumnjate, probajte s pitanjima:

• plaćanja potencijalnih naknada i sl., jer ovakvi proizvodi po pravilu imaju vrlo nizak sadržaj zagađujućih materija.

Mnoge korporacije već uveliko primenjuju principe zelenog marketinga za bolje pozicioniranje svojih brendova.

Zeleni lanac nabake Ideja o zelenim nabavkama i njena primena, direktno su povezane sa ogromnim i stalno rastućim povećanjem proizvodnje i potrošnje. Zelene nabavke podstiču proces stvaranja zelenog tržišta gde bi dominirali ekološki podobni proizvodi - proizvedeni tako da troše manje prirodnih resursa i energije za proizvodnju, sadrže manje toksičnih materija i podstiču održivost. 40

februar 2013. /mart 2013.

Slika . Aktivnosti u upravljanju zelenim lancem nabavke

Na donjoj slici možemo da vidimo dijagram aktivnosti u složenom pristupu upravljanju zelenim lancem nabavke. U ovakvom pristupu, posmatra se zatvoreni ciklus lanca zelene nabavke u ko-

U fazi zelene distribucije dominiraju aktivnosti zelenog pakovanja i ambalaže i zelene logistike. Karakteristike pakovanja, kao što su veličina, oblik i vrsta materijala, utiču i na samu distribuciju jer mogu usloviti tip transportnih karakteristika proizvoda.

Pojava reverzne logistike, koja predstavlja završni ciklus u složenom obliku lanca nabavke, omogućava ponovo prikupljanje upotrebljenih proizvoda od korisnika i njihov povraćaj proizvođaču na reupotrebu i recikliranje materijala. Uštede se ostvaruju od sirovina koje ulaze u ponovnu proizvodnju do energetskih troškova njihove ponovne reproizvodnje u operativnim procesima. februar 2013. /mart 2013.

41


svoj logistički centar od velikog potrošača do generatora profita. Ono što je bilo gubitak od 8 miliona dolara za Cisko 2005 godine, postalo je generator novca u iznosu od 147 miliona dolara 2009 godine – prema rečima Rehman Mohameda, jednog od Ciskovih menadžera.

E2 tema broja

E2 tema broja

Benefiti od primene reversne logistike mogu dovesti do povećanja ukupnog prihoda i do 15%. Kao vrlo dobar primer možemo navesti Ciska, elektronskog giganta. U partnerstvu sa eksternim dobavljačima i reorganizacijom procesa sopstvene revrsne logistike, kompanija je preokrenula

Autor: dr Maja S. Todorović Odlomak iz knjige “Ekološki odgovornim poslovanjem do profitaa”.

42

februar 2013. /mart 2013.

februar 2013. /mart 2013.

43


SAVETI ZA KUPOVINU ENERGETSKI EFIKASNE KUĆE

Drugi faktor je lokacija kuće, ne samo u smislu dela grada, nego i bukvalno. Kakav je položaj kuće, da li su prozori okrenuti ka jugu da uhvate što više sunca, dok prozori na severu nisu baš poželjni. Uređena zemljišta imaju tendenciju da budu više energetski efikasna, pogotovo uz drveće i žbunje koji deluju kao hladnjak za kontrolu temperature oko kuće, sve dok se ne nalaze preblizu kuće. Ako je stablo previše blizu kuće, može da baci senku na nju, i teže se zagreva zimi. Manje kuće imaju tendenciju da budu energetski efikasnije, što je još jedna stvar koju treba imati na umu.

Kupovina energetski efikasne kuće može da bude velika investicija koja će vam dugoročno uštedeti mnogo novca na potrošnji električne energije, a povećaće prodajnu vrednost vašeg doma, ukoliko se odlučite na taj korak. Povećanjem svesti potrošača o pitanjima životne sredine, raste i potražnja za energetski efikasnim domovima, ali je pre takve kupovine potrebno da se „naoružate“ savetima. Na taj način ćete pronaći savršenu kuću a uz to, moći ćete da pregovarate o najboljoj ponudi. Ako angažujete agenta za nekretnine, što je dobra ideja, osim ako niste odično upoznati sa tržištem nekretnina, tražite onog ko ima iskustva sa „zelenim“ kućama. Neki od njih su prisustvovali sertifikovanim programima za prodaju takvih kuća, a neki jednostavno imaju iskustva na osnovu prethodnih prodaja. Agenta obavezno pitajte za prethodna iskustva, vrstu kuća na tržištu, kao i za preporuke.

Takođe, treba da se raspitate oko grejanja i hlađenja, i kakvi su sistemi instalirani. Dobro izolovana kuća treba da troši manja energije za grejanje i hlađenje u celini, a najbolji sistemi će biti dizajnirani da rade i daju maksimalnu uštedu. Sami uređaji su druga stvar, neki su efikasniji od drugih, a njihova zamena može da bude veoma skupa. Neki drugi mogu da imaju sertifikat kroz programe energetske efikasnosti, što može da bude veoma primamljivo. Dok tražite potencijalne energetski efikasne kuće, zapamtite da ne morate da živite baš u onakvoj kući kakvu kupite, sve je podložno promenama, i preuređenju. Možda nemate dovolno novca da kupite sertifikovanu energetski efikasnu kuću, ali zato možete da priuštite neku drugu, koja će uz male modifikacije postati vaša energetski efikasna kuća snova.

Neke kuće mogu da budu sertifikovane od strane nezavisnih ili vladinih agencija, i na taj način ukazuju da su energetski efikasne. Kao na primer, LEED standard za domove, EnergyStar i Passive House Standard. Ako kuća poseduje sertifikat, tražite da vidite dokumentaciju, jer ćete imati konkretne informacije o potrebnim standardima. Kuće koje nemaju sertifikat, nisu nužno loše, već samo treba da se pažljivo procene. Energetski efikasne kuće treba da budu dizajnirane na način da maksimalno iskoriste efikasnost. To uključuje prvenstveno dobru izolaciju, koja leti hladi, a zimi greje, i na taj način je smanjena količnia energije koja se potroši na dodatno hlađenje, odnosno, grejanje. Možete da zatražite da se izmeri koliko se toplote izgubi i gde se u kući nalaze izvori primarnih gubitaka. 44

februar 2013. /mart 2013.

februar 2013. /mart 2013.

45


E2 tema broja

E2 tema broja

ZELENA KUĆA MESECA JANUARA Predstavljamo vam zelenu kuću meseca januara, koja se nalazi u Los Anđelesu, i delo je arhitekte Majkla Kovača i njegove supruge. Kuća već na prvi pogled ne izgleda kao ostale kuće u okruženju. Iz daljine se vidi sivi stub, koji se račva od peskirane sive fasade do crvene fasade sa velikim prozorima koji idu sve do krova kuće. Prostire se na 3400 kvadratnih metara, i jedna je od prvih LEED Platinumrezidencija u Kaliforniji, napravljena od ekoloških i recikliranih materijala.

U dvorištu se nalazi taman toliko platana da na veoma funkcionalan način ima dovoljno svetla za svaki deo kuće. Kovač je koristio čelične stubove i betonske ploče da bi ojačao ovu kuću na dva sprata. Veliki zid u unutrašnjosti kuće je jedan od glavnih elemenata održivosti, ide duboko u temelj, njegov vidljivi deo je težak oko 50 tona, i on je odličan provodnik grejanja i hlađenja. Unutrašnje stepenice se naslanjaju na taj zid, tako da on formira apstraktni toplotni dimnjak. Aktivne održive tehnologije su uveliko skrivene od pogleda. Fotonaponski paneli i veliki zeleni krov su skriveni iza ograde na prednjoj uzvisini. Klima uređaji uopšte nisu ugrađeni a „zeleni krov“ dodatno integriše kuću sa okolinom doprinoseći tako boljoj toplotnoj kontroli.Ostali zeleni elementireciklirano sertifikovano drvo, uređaji koji štede energiju i vodu su takođe neupadljivi.Upravo ta suptilna održivost omogućava posetiocima da svoju pažnju usmere na LED zid koji menja boju, na kamin čija “zgužvana” unutrašanjost podseća na origami, na skulpturu koja razdvaja glavnu spavaću sobu od kupatila.

Budući da se kući prilazi sa vrha širokim betonskim stepenicama postavljenim na padini,glavni ulaz je smešten sa strane kuće. Od vrata se prostire hodnik do samog srca kuće; foaje vodi od tog hodnika i završava se u prostranoj dnevnoj sobi sa stepeništem, koje vodi do spavaće sobe. Kompleksnost kuće samo je delimično otkrivena u trenutku ulaska. 46

februar 2013. /mart 2013.

februar 2013. /mart 2013.

47


izvorima, očekuje da doprine smanjenju ostalih troškova, pokazala su neka istraživanja.

Prirodni gas

E2 tema broja

E2 tema broja

Hidroelektrana

ALTERNATIVNI

IZVORI ENERGIJE

Jeftin prirodni gas takođe dobija pažnju kao jedan od izvora alternativne energije u SAD. Cena Najekonomičnija altrenativa izvora energije za prirodnog gasa je na rekordno niskom nivou zbog generisanje električne energije može da bude hipovećanog bušenja škriljaca. droenergija. Troškovi električne energije od velike hidroelektrane, obično se kreću od 0,02 do 0,19 Cena sirove nafte takođe pada u procenti po kilovat satu.

teklih mesec dana.

Vetar

Alternativni izvori energije koji su konkurentni cenom fosilnih goriva su nam bliži nego što to većina ljudi shvata.Nedavno sprovedena istraživanja o obnovljivoj energiji su pokazala da solarna energija, hidroenergija, vetar, i drugi alternativni izvori ulaze u cenu tradicionalne električne energije.

Pristupačni alternativni izvori energije su lako dostupni,manje štetni za životnu sredinu, ali skeptici kažu da ne mogu da budu efikasni kao fosilna goriva: ugalj i gas. Ipak, beleži se rast alternativnih izvora energije. Obnovljivi izvori isporučuju 16,7% globalne potrošnje energije, navodi se u izveštaju za 2012.godinu. Takođe, povećano je i ulaganje u obnovljive izvore energije za 17%, uprkos krizi u Evropi. Sve ukazuje na sve veći uticaj alternativne energije na elektroenergetskom tržištu.

Solarni paneli Cena solarnih panela je u poslednje dve godine pala za 60%, što znači da je jedan vat oko 1$, tako da je konkurent električnoj energiji. Rast kapaciteta solarne energije, zajedno sa ostalim obnovljivim 48

februar 2013. /mart 2013.

Cene vetroturbina su takođe počele da padaju, tako da postaju konkurentne ili čak jeftinije od gasa. Dalje opcije alternativne energije mogu da koštaju manje od struje iz mreže, uključujući korišćenje poljoprivrednog i šumarskog otpada, kao i biomasu, i obezbeđuju sirovine i toplotnu energiju. februar 2013. /mart 2013.

49


E2 tema broja

E2 tema broja

5

NAJZELENIJIH GRADOVA NA SVETU Šta jednom gradu daje titulu „zeleni“? Da li biste voleli da posetite grad gde je zabranjena vožnja automobilima na benzin? Gde se koriste samo bicikli? Gde se zaista sprovode u delo teorije o održivom načinu života? 1. na listi je Portland, u Americi. Osvojio je čak i nagradu kao najzeleniji grad, zasnovanu na anketi o korišćenju obnovljivih izvora energije, „zelenom“ načinu života, i reciklaži. Portland je prvi grad na svetu koji je započeo program smanjenja izduvnih gasova, kao i inicijativu da se objekti grade od održivih materijala. 2. Freiburg, u Nemačkoj. Grad već decenijama eksperimentiše sa zelenim okruženjem, još otkako je centar grada obnovljen i izgrađen na zelenim principima nakon II svetskog rata. Takođe, pored grada se nalazi i tzv.Solarno selo. 3. Zermat, Švajcarska. Grad posebno privlači ljubitelje prirode, zbog pešačkih staza, kao i staza za skijanje, ali i zbog planinarenja. Ulice su rezervisane samo za pešake i bicikliste. Od vozila, mogu samo da se koriste električni automobili, i to na tačno određenim delovima grada. 4. Rejkjavik, Island. Dobija energiju za grejanje i električnu energiju iz hidroelektrana i geotermalne energije. Grad koristi autobuse na vodonik, i smatra se najčistijim gradom u Evropi. 5. Malme, Švedska. Malme je poznat po održivom urbanom razvoju, funkcioniše uz pomoć obnovljive energije, energije sunca i vetra. Putevi su prilagođeni pešacima i biciklistima, smanjeno je korišćenje automobila, a i ako ih voze, to su automobili koje pokreće biogas ili etanol. 50

februar 2013. /mart 2013.

februar 2013. /mart 2013.

51


E2 tema broja

E2 tema broja

6

KREATIVNIH ECOFRIENDLY POKLONA

Da li vam se desilo da pravite listu poklona za bliske prijatelje, i shvatite da je slična kao I prethodne godine? Vreme je da se nešto promeni.Mora postojati način da se daju pokloni koji su smisleni i korisni, ali da ne zauzimaju toliko prostora ili materijala. Dakle, dajemo vam nekoliko predloga.

1. Ski pass – Mnogo vremena zimi ljudi provode napolju, pogotovo kada padne sneg. Za sve ljubitelje zimskih sportova, ovo može da bude odličan i veoma koristan poklon, a uz to, ne zahteva ukrasni papir, niti mora da se čuva i odlaže za kasnije.

2. Futrola za „smart“ telefon ili slušalice- Živimo u doba kada gotovo svi imaju tzv.“smart“ telefone. Idealan poklon je zaštitna futrola od reciklirane plastike ili aluminijuma, kao i slušalice, koje su napravljene od bambusa ili reciklirane plastike.

3. Reciklirane ukrasne kutije - u njima možete da čuvate sve dragocene sitnice, a da budete odgovroni prema životnoj sredini u isto vreme.

4. Zelene čaše za vino – pijte kvalitetno vino iz kvalitetnih čaša

5. Za decu: porodične karte za zoološki vrt ili akvarijum – oduševite decu, provedite kvalitetno vreme sa njima, a oni će uživati upoznajući se sa raznim vrstama životinja.

6. Eco-friendly igračke – postoji sve veći broj prodavnica koje prodaju ovakve igračke, uglavnom napravljene od reciklirane plastike, održivog bambusa, itd. 52

februar 2013. /mart 2013.

februar 2013. /mart 2013.

53


E2 tema broja

sledeći broj izlazi 1. aprila

54

februar 2013. /mart 2013.

februar 2013. /mart 2013.

55

E2 magazin 010 feb mar 2013