Page 1

Begeleide Groepsreis Madagaskar 6 tot 23 mei 2012 Deze reis combineert een gevarieerde rondreis langs de zuidelijke route (de RN7) met het avontuurlijke Westen van Madagaskar en één van de meest interessante regenwouden in het Oosten van het land. Alle delen van deze reis verschillen enorm van elkaar en geven u een mooi totaalbeeld van Madagaskar. Tijdens deze reis bezoeken we de 4 meest bezochte nationale parken van het eiland.

Omschrijving Nederlandstalig begeleide groepsreis Min. 8 – max. 12 deelnemers 18 dagen

Vluchtgegevens 06/05/12

Parijs – Antananarivo

15u15 – 02u50 (07/05/12)

07/05/12 07/05/12

Antananarivo – Tuléar Tuléar – Morondava

05u50 – 07u30 08u05 – 09u05

11/05/12 11/05/12

Morondava – Tuléar Tuléar – Antananarivo

11u20 – 12u20 13u30 – 14u35

19/05/12

Tuléar – Antananarivo

08u30 – 09u35

22/05/12

Antananarivo – Parijs

22u15 – 10u05 (23/05/12)

Geselecteerde hotels Morondava Bekopaka Antananarivo Antsirabe Sahambavy Isalo Ifaty Andasibe

Baobab Café Les Orchidées du Bemaraha Tana Hotel Hotel Couleur Café Lac Hotel Le Jardin du Roi Les Dunes d’Ifaty Vakôna Forest Lodge


Programma 06/05/12: Parijs – Antananarivo We gaan per trein naar de luchthaven Charles de Gaule in Parijs, waar we aansluitend een rechtstreekse vlucht nemen naar Antananarivo. Opmerking: Het visum is gratis voor toeristen die maximaal 30 dagen blijven (situatie in 2011)

Madagaskar

07/05/12: Antananarivo – Morondava (L,D) Aankomst in de Internationale luchthaven van Antananarivo. Na het ophalen van de bagage en de douaneformaliteiten ontmoeten we de gids. De transfer brengt ons naar het hotel waar we ons kunnen opfrissen alvorens door te vliegen naar Morondova. Transfer naar het hotel op Nosy Kely, het gezellig schiereilandje van Morondava. Na een ontspannende wandeling in het rustige vissersdorp Morondava, nemen we de lunch in een gezellig restaurantje op Nosy Kely. Vrije namiddag om uit te rusten van de lange reis. Avondmaal en overnachting in Baobab Café.

Morondava – Baobab Café – Nosy Kely

08/05/13: Morondava – Belo-sur-Tsiribihine – Bekopaka (B,L,D) We vertrekken vroeg, want het prachtige traject Morondava – Bekopaka is een volledige dag rijden. Het is een mooie, maar avontuurlijke 4x4 piste die slechts tussen mei en november berijdbaar is. Middaglunch in een restaurantje in Belo-sur-Tsiribihina, na het oversteken van de Tsiribihinarivier per veerboot. Na de lunch rijden we door naar Bekopaka. Uiteraard worden fotostops ingelast. Net vóór aankomst in Bekopaka moeten we nog een veerboot nemen om de Manambolorivier over te steken. Aankomst in ons hotel in Bekopaka in de late namiddag. Avondmaal en overnachting in Les Orchidées du Bemaraha.

Tsiribihinarivier


09/05/12: Nationaal Park van de Tsingy van Bemaraha (B,L,D) Na het ontbijt vertrekken we per wagen naar de ingang van het nationaal park van de Tsingy de Bemaraha, waar onze chauffeur de toegangsetiketten regelt en onze natuurgids ontmoet. Van hieruit rijden we naar het noorden van het park, waar het bezoek zal starten. Het eerste deel van de wandeling gaat door een woud vooraleer de grote Tsingy te bereiken. Tijdens de wandeling geeft onze natuurgids uitleg over de gevarieerde fauna en flora van dit uniek gebied. In het nationaal park van de Tsingy de Bemaraha leven 11 lemuursoorten, 103 vogelsoorten en talrijke reptielsoorten. In 1990 werd het nationaal park van Tsingy de Bemaraha door UNESCO geklasseerd als Werelderfgoed. Picknick lunch tijdens wandeling. Avondmaal en overnachting in Les Orchidées du Bemaraha.

Tsingy van Bemaraha

10/05/12: Bekopaka – Belo-sur-Tsiribihine – Morondova (B,L,D) Vandaag rijden we terug naar Morondava via dezelfde prachtige weg. Lunch in Belo-surTsiribihina. Onderweg maken we nog enkele fotostops. Op het einde van de namiddag rijden we langs de wereldberoemde “Allée des Baobabs”. Een ruige aardebaan brengt ons naar de wereldberoemde Baobablaan. Eerst bezoeken we de “Verliefde Baobabs” (Les Baobabs Amoureux). Vervolgens rijden we naar de fotogenieke Baobablaan. Enkele minuten later begint een subliem spektakel dat we nooit zullen vergeten. De zonsondergang aan de Baobablaan is een unieke belevenis voor fotoamateurs. Aankomst in uw hotel in Morondava in de vooravond. Avondmaal en overnachting in Baobab Café.

Allée des Baobab

11/05/12: Morondava – Antananarivo (B,L,D) Vrije ochtend. Vandaag vliegen we terug naar Antananarivo en brengt de transfer ons naar het hotel, waar u geniet van een vrije namiddag. Avondmaal en overnachting in Tana Hotel.

Tana Hotel


12/05/12: Antananarivo – Antsirabe (B,L,D) Vandaag beginnen we aan de befaamde Route Nationale 7. De eerste etappe van de RN7 loopt grotendeels langs het Ankaratra Gebergte en brengt ons naar de mooiste stad van Madagaskar. De rode, laterietkleurige huisjes contrasteren met de groene tinten van de rijstterrassen. Langs de weg zien we eveneens de indrukwekkende Merina-familiegraven. Het aangename contact met de bevolking van de hoogplateaus maakt er een prachtige rit van. Aankomst in Antsirabe en lunch in een gezellig restaurantje in de stad.

Rijstvelden langs RN7

We bezoeken het Kratermeer van Tritriva, alsook een Merinadorpje en de stad Antsirabe. Voor deze uitstap verlaten we de asfaltbaan om via een aardepiste het platteland in te rijden. De mooie landschappen van deze streek getuigen van een vroegere vulkanische activiteit. Op een 20-tal kilometer van Antsirabe ligt het prachtige kratermeer van Tritriva. Na een wandeling naar het uitzichtpunt, rijden we verder naar het Merina-dorpje Belazao. Met wat geluk zien we onderweg hoe de landbouwers op artisanale wijze hun zebukarren bouwen. Na deze kennismaking met de bevolking van het platteland, keren we terug naar de koloniale stad Antsirabe.

Tritriva meer - Antsirabe

We brengen eerst een bezoek aan Confiserie Artisanale Marcel. De eigenaar Marcel, beter bekent als “Bonbons Marcel” brengt ons een demonstratie over het maken van snoepjes met vanille-, gember- en kaneelextracten. Uiteraard volgt hierop een degustatie. Vervolgens gaan we op bezoek bij Mr Mamy, uitvinder van de miniatuurfietsjes en pousse-pousses. Zijn demonstratie toont ons hoe hij oude blikjes, versleten remkabel en telefoondraad tot kunstwerkjes recycleert. Uiteindelijk rijden we naar het mooiste gebouw van Madagascar, het “Hotel Des Thermes” dat uit 1897 dateert. Avondmaal in een gezellig restaurantje in de stad. Overnachting in Hotel Couleur Café.

Hotel Couleur Café


13/05/12: Antsirabe – Sahambavy (Fianarantsoa) (B,L,D) De weg van Antsirabe naar Ambositra is zo’n 90km, waarover we ca. 2,5 uur doen (inclusief stops). De landschappen tussen Antsirabe en Ambositra zijn net postkaartjes. Tijdens deze rit verlaten we de provincie Antananarivo en haar Medinabevolking voor de provincie Fianarantsoa. Hier leven de rijstspecialisten, de Betsileo. Hun indrukwekkende terrassen getuigen van hun landbouwvaardigheden. Bij aankomst in de artisanale stad Ambositra, brengen we een bezoek aan een atelier van houtsnijwerk. Hier kunnen we zien hoe de bekende Zafimaniry-beeldhouwers palissander- en ebbenhout bewerken.

Fianarantsoa

Vervolgens rijden we naar het restaurant voor de middaglunch. In de namiddag rijden we van Ambositra naar Sahambavy, Fianarantsoa (160 km, +/- 4u incl. stops). Wellicht het meest indrukwekkende deel van de hoogplateaus. De baan kronkelt tussen heuvels en bergen en de landschappen zijn om ter mooist. Geen moment verveling voor de ogen. De enthousiaste Betsileo-kinderen, met hun typische haartooi en klederdracht verwelkomen ons met de brede glimlach bij elke stop. Avondmaal en overnachting in Lac Hotel.

Fianarantsoa – Lac Hotel

14/05/12: Sahambavy (Fianarantsoa) – Ranomafana (B,L,D) Voor de uitstap naar Het Nationaal Park van Ranomafana vertrekken we vroeg. Onderweg stoppen we aan de spectaculaire waterval van de Namorona-rivier. Het nationaal park van Ranomafana werd in 1991 opgericht dankzij de herontdekking van de gouden bamboelemuur (Hapalemur Aureus). Het park telt 12 lemuursoorten, 115 vogelsoorten, 90 vlindersoorten, 98 amfibiesoorten en 62 reptielsoorten. Talrijke riviertjes stromen door de dichtbegroeide vegetatie van dit tropische paradijs. Hier is het echte junglegevoel gegarandeerd.

Ranomafana Nationaal Park


Tijdens de wandeling gaan we op zoek naar de unieke fauna en flora van dit park. Het nationaal park van Ranomafana telt duizenden endemische plantensoorten waaronder een groot aantal varens, medicinale planten en orchideeën. Na de wandeling, rijden we naar het dorp Ranomafana voor de middaglunch. Vooraleer terug te rijden naar het hotel, brengen we een bezoekje aan het pittoreske dorpje Ranomafana, gelegen in een mooie vallei. Avondmaal en overnachting in Lac Hotel.

Ranomafana Nationaal Park

15/05/12: Sahambavy (Fianarantsoa) – Isalo (B,L,D) Vandaag rijden we naar het hartje van de Betsileo-stam, Fianarantsoa. Het is de op één na grootste stad van Madagaskar. Na een bezoekje aan de bekende fotograaf Pierrot Men, waar we postkaartjes kunnen kopen, rijden we naar Ambalavao. De laatste 56 km op de hoogplateaus bieden nog prachtige fotostops. In Ambalavao brengen we een bezoekje aan een wijnboer uit de streek met de verplichte degustatie (indien vóór 10u30 ter plaatse). Daarna bezoeken we nog een lokaal ateliertje waar men het eeuwenoude Antaimoropapier maakt. Middaglunch in een gezellig restaurantje.

Ambalavao

In de namiddag rijden we van Ambalavao naar Isalo (240 km, +/- 4u30 incl. stops). Vanuit Ambalavao rijden we door “La Porte du Sud” (de poort van het Zuiden), waar het klimaat en de vegetatie stilletjes aan beginnen te veranderen. Het wordt steeds warmer en droger. Dit alles heeft zijn invloed op de landschappen die enorm variëren tijdens deze rit. Een tweetal uur later passeren we Ihosy, de hoofdstad van de beruchte Bara-stam. Dan klimt de weg naar het uiterst vlakke Plateau de l’Horombe en iets later komen we aan in het Colorado van Madagaskar, “Het Massief van Isalo”. Een heel mooi traject dat ons naar een ander hoogtepunt van het Rode Eiland brengt. Avondmaal en overnachting in Le Jardin du Roi.

Ambalavao - Isalo


16/05/12: Isalo National Park (B,L,D) Het nationaal park van Isalo (81.540 ha) is een geërodeerd zandsteenmassief uit het Jurassic Tijdperk. In dit park leven 7 endemische lemuursoorten en 86 vogelsoorten, waaronder de Bensoni rotsmerel (Bensoni Monticolla) die nergens anders ter wereld te zien is. Meer dan 400 verschillende plantensoorten, groeien eveneens in dit park. Uiteraard krijgen we de bekende Olifantsvoeten (Pachipodium Rosulatum), de Kalanchoë’s en verschillende Aloë’s te zien.

Isalo

Samen met onze gespecialiseerde natuurgids maken we een trekking in deze unieke omgeving. Picknicklunch tijdens de wandeling. Op het einde van de namiddag vertrekken we naar “La Fenêtre de l’Isalo”, waar we kunnen genieten van een prachtige zonsondergang. De zonsondergang aan “La Fenêtre de l’Isalo” is een romantisch moment en een absolute must voor fotoamateurs. Avondmaal en overnachting in Le Jardin du Roi.

Le Jardin du Roi

17/05/12: Isalo – Ifaty (B,L,D) Bezoek aan de saffierstreek. Madagaskar staat bekend om haar rijkdom aan edelstenen en halfedelstenen. Het Rode Eiland telt maar liefst 3 van de 4 edelstenen, namelijk smaragd, robijn en saffier. Deze uitstap brengt ons in het hartje van de saffierindustrie rond Ilakaka. Samen met onze lokale gids maken we een wandeling naar de saffiermijnen, waar we kunnen zien hoe de lokale bevolking te werk gaat. We krijgen een uitgebreide uitleg over het ontginnen en bewerken van deze zeldzame edelstenen. Tijdens deze excursie krijgen we de kans de lokale bevolking te ontmoeten. Toen in 1998 saffier werd gevonden in deze streek, kwamen duizenden mensen uit verschillende provincies zich hier vestigen in de hoop ooit een mooie steen te kunnen vinden.

Ilakaka


We rijden van Isalo naar Ifaty (255 km, 5u00 incl. stops). Dit laatste deel van de RN7 is alweer heel anders. De landschappen variëren van kale, uitgestrekte vlaktes tot compact stekelwoud naarmate men de havenstad Tuléar nadert. Tijdens deze rit zien we voor het eerst de indrukwekkende apenbroodbomen, beter bekend als baobabs. Middaglunch in een gezellig restaurantje in Tuléar. In Tuléar eindigt de RN7, wat betekent dat we het asfalt verlaten om het “ruige” Madagaskar binnen te rijden. Houdt u goed vast, want hier begint het avontuur! De ruwe zandpiste die Tuléar met Ifaty verbindt is slechts een 30-tal km lang. Toch neemt deze rit vaak meer dan 1 uur in beslag. Avondmaal en overnachting in Les Dunes d’Ifaty.

Baobabs

18/05/12: Ifaty (B,L,D) Het Baobabwoud. We maken een wandeling in de botanische en ornithologische tuin van Reniala (koningin van het woud = de baobab). Onze gids leert ons alles over de baobabs, de Euphorbia’s, de Aloë’s en andere medicinale planten die de Vezo-stam gebruikt. Dit parkje staat ook bekend voor haar talrijke vogelsoorten. Met een beetje geluk zien we de prachtige Afrikaanse Hop, enkele Vangasoorten of de zwarte papegaaien van Madagaskar (Coricopsis Nigris).

Zwarte papegaai – Afrikaanse hop - Vanga

Middaglunch in een gezellig restaurantje gelegen aan het strand. In de namiddag staat een prauwtocht op de lagune van Ranobe op ons programma. Onze “piroguier” komt ons per vissersprauw afhalen aan het strand. Deze prauwtocht is een zalige en authentieke manier om de prachtige lagune van Ranobe te ontdekken. Avondmaal en overnachting in Les Dunes d’Ifaty.

Les Dunes d’Ifaty


19/05/12: Ifaty – Tuléar – Antananarivo (B,L,D) ‘s Ochtends rijden we terug naar Tuléar voor de vlucht naar de hoofdstad Antananarivo (1u). Aankomst in Antananarivo en transfer naar het hotel voor de lunch. In de namiddag bezoeken we het Koninklijke paleis van Ambohimanga. Het dorpje Ambohimanga of “Blauwe Heuvel”, 21 km ten Noorden van Antananarivo, was ooit de hoofdstad van Madagaskar. Vandaag behoort Het Koninklijk Paleis van Ambohimanga tot het Werelderfgoed van UNESCO. Het paleis werd gebouwd uit Palissanderhout volgens het “Trano Kotona”-model van de traditionele huisjes van de hoogplateaus uit de 18de eeuw.

Paleis van Ambohimanga

In de tuinen van het paleis worden nog regelmatig zebu’s, eenden of kippen geslacht als offer aan de Koning Andrianampoinimerina. Deze site is een heilige plaats voor de Merinabevolking van de hoogplateaus. De excursie is een combinatie van geschiedenis, cultuur en natuur. Samen met onze gespecialiseerde gids komen we alles te weten over de geschiedenis van Madagaskar ten tijde van de koningen en koninginnen alsook de eeuwenoude tradities van de lokale bevolking van de hoogplateaus.

Kameleon - gekko

Het Koninklijk Paleis van Ambohimanga is omringd door oude ficussen en jacaranda’s. In de mooie tuinen treffen we Aloë’s, Euphorbia’s en Agaven aan en met een beetje geluk zien we de kleurrijke gekko’s en kameleons die in alle vrijheid op deze unieke site leven. Na het bezoek, rijden we naar ons hotel in het centrum van Antananarivo.

Antananarivo


20/05/12: Antananarivo – Andasibe (B,L,D) Vandaag rijden we van Antananarivo naar Andasibe (150 km, +/- 4u30 incl. Stops). Dit traject brengt ons naar het tropische regenwoud van Andasibe, één der populairste natuurreservaten van Madagaskar. Tijdens de rit zien we de prachtige landschappen met mooie watervalletjes en spectaculaire valleien. Aankomst rond de middag en lunch in het hotel. In de namiddag bezoeken we het Vakôna Dierenreservaat. Dit reservaat biedt de kans een heel zeldzaam roofdier te observeren. De endemische fossa (Cryptoprocta Ferox) is een prachtige carnivoor die enkel in Madagaskar voorkomt. Het is de vijand bij uitstek van de lemuren. Tijdens de wandeling krijgen we ook enkele kleurrijke vogelsoorten te zien. De beschermde Radiatta schildpadden (Geochelone Radiatta) of de Boa van Madagaskar (Sanzinia Madagascariensis) zijn hier ook aanwezig. In het Vakôna Reservaat groeien enkele endemische planten zoals de bekende Reizigersboom (Ravinala Madagascariensis), het logo van Air Madagascar. Kleurrijke kameleons en talrijke Nijlkrokodillen (Crocodilus Niloticus) behoren eveneens tot het spektakel.

Vakôna

Daarna bezoeken we het Lemureneiland: na een korte kano-oversteek verwelkomen de gekraagde maki’s (Varecia Variegata) ons op het lemureneiland. Tijdens de wandeling door het eucalyptuswoud ontmoeten we maar liefst 5 verschillende lemuursoorten. Omdat deze diertjes de aanwezigheid van mensen gewoon zijn, is het eenvoudig foto’s te nemen van de vriendelijke halfaapjes. De excursie naar het Lemureneiland is een unieke en intense kennismaking met deze schattige primaatjes. Zodra de avond valt, komen de nachtdieren tot leven. Tijdens een onvergetelijke avondwandeling krijgen we de kans deze fascinerende wereld te ontdekken. De absolute ster van het nachtleven is de dwergmuismaki (Microcebus Murinus), ’s werelds kleinste primaat.

Lemureneiland

Talrijke kameleonsoorten, die overdag moeilijk te zien zijn, vindt men moeiteloos na de zonsondergang. We maken eveneens kans kleurrijke kikkertjes (Mantella, Mantidactylus en Boophis), zeldzame insecten en ook de koning van de camouflage (Uroplatus Sikorea) te zien. Met een beetje geluk komen we ook de Boa van Madagaskar (Sanzinia Madagascariensis) tegen. Dankzij de vreemde natuurgeluiden van de nachtdieren wordt de avondwandeling een spannende uitstap voor iedere natuurliefhebber. Na de avondwandeling keren we terug naar het hotel Vakôna Forest Lodge voor het avondmaal en de overnachting.


Vakôna Forest Lodge

21/05/12: Andasibe National Park (B,L,D) De enorme biodiversiteit en een gunstige ligging nabij de hoofdstad zorgden ervoor dat het nationaal park van Andasibe (Périnet) het meest bezochte regenwoud en tweede nationaal park van Madagaskar werd. Het is eveneens de beste plaats ter wereld om de grootste en meest indrukwekkende Indri Indri-lemuur te observeren. Samen met onze gespecialiseerde gids maken we een wandeling door dit prachtige gebied. Het traject kan variëren naargelang de locatie van de Indri’s. De gemiddelde afstand van een wandeling is 3 km.

Andasibe

De indrukwekkende Indri Indri-lemuur, bekend voor zijn luide kreet, zal deel uitmaken van de talrijke ontmoetingen in dit woud. In het nationaal park van Andasibe maken we ook een goede kans andere lemuursoorten te zien. De fotogenieke goudkleurige Sifaka’s, de kleinere bamboelemuurtjes of de talrijke bruine lemuren behoren dikwijls tot het spektakel. Naast de 11 lemuursoorten telt het park 119 vogelsoorten en 39 reptielsoorten, waaronder 6 kameleonsoorten. We krijgen natuurlijk een uitgebreide uitleg over de boeiende fauna en flora van dit gebied. Lunch in één van de restaurants rond Andasibe. Na de lunch bezoeken we het dorp Betsimisaraka, waar u kennis maakt met de lokale bevolking en authentieke levenswijze. Avondmaal en overnachting in Vakôna Forest Lodge.

Andasibe

22/05/12: Andasibe – Antananarivo (B,L,D) We rijden terug naar de hoofdstad Antananarivo. Onderweg maken we enkele fotostops en bezoeken we het interessante reservaat Madagascar Exotic. Dit interessante dierenreservaat is gelegen in de vallei van Mandraka. Het reservaat werd opgericht door de Franse entomoloog André Peyrieras, aanvankelijk als kwekerij voor bedreigde kameleon- en kikkersoorten die bestemd waren voor de export.


Vandaag kunnen we er talrijke diersoorten zien die uit verschillende delen van Madagaskar komen. Sommige dieren zullen we zien tijdens de wandelingen in de verschillende nationale parken van deze rondreis. Andere dieren komen uit afgelegen streken van Madagaskar waar we niet zullen reizen. Hier zien we ze allemaal. Het reservaat van André Peyrieras biedt de kans een groot aantal kameleon-, vlinder-, kikker- en insectensoorten te observeren en te fotograferen van dichtbij. Aankomst in Antananarivo en transfer naar het hotel waar u zich kunt opfrissen en kunt uitrusten vóór de nachtvlucht. We genieten samen van een laatste diner in het hotel, waarna de transfer ons naar de luchthaven brengt voor de internationale vlucht naar Parijs. 23/05/12: Aankomst Parijs ’s Ochtends komen we aan op de luchthaven van Parijs, waar we een trein richting Brussel nemen. Einde van ons prachtig avontuur!

Sunset Madagaskar

Prijs per persoon (gebaseerd op dubbele kamer) 3.995 euro per persoon Single supplement = 620 euro Inbegrepen in de prijs: - Accommodaties - Alle maaltijden (vol pension) - Internationale en binnenlandse vluchten - Alle uitstappen (inclusief entreegelden en natuurgidsen) - Begeleiding door professionele Engelstalige gids en Nederlandstalige begeleider - Alle transfers in privéwagen met chauffeur (airco) - Kamer ter beschikking in Antananarivo voor laatste dag - Origineel welkomstgeschenk - Trein Brussel - Parijs - Brussel Niet inbegrepen in de prijs: - Dranken en andere persoonlijke uitgaven - Fooien (ca. 100 euro pp) - Verzekering Opmerking: programma en prijzen kunnen onderhevig zijn aan wijzigingen.

MADAGASKAR - GROEPSREIZEN 2012  
MADAGASKAR - GROEPSREIZEN 2012  

AMAZING MADAGASKAR

Advertisement