Page 1

‘ ‘ ‘ arch ‘educ

Vormingplus Halle - Vilvoorde

Driemaandelijks magazine - jaargang 4 - nr. 13

het volledige vormingsaanbod van Halle-Vilvoorde op www.archeduc.be

Zomer 2011

Vormingplus Halle - Vilvoorde

cursussen

workshops

projecten

‘‘‘‘

lezingen

uitstappen


INHOUD 04 CAFE COMBINNE FEEST In 2006 startte in Asse de eerste praatgroep van CafĂŠ Combinne. Vijf jaar later kan je op 16 locaties terecht om je Nederlands te oefenen, en dat wordt deze zomer gevierd!

05 FIETSVRIENDINNEN gezocht

Fietsen verruimt lichaam en geest. Voor haast iedereen vanzelfsprekend, maar als je het als kind nooit hebt geleerd, hoe overwin je dan de drempel om toch met een fiets het verkeer in te stappen?

06 FIETSEN LANGS VIERKANTSHOEVEN EN KAPELLEN

Deze zomer kan je opnieuw al fietsend op ontdekkingstocht langs vierkantshoeven en kapellen in het Pajottenland. Met een iPod of MP3-speler krijg je op verschillende locaties langs de route meer uitleg over interessante plekjes en boeiende wetenswaardigheden.

02


7

VORMINGSGIDS Persoonlijkheid en ontplooiing ‘7 Actief en creatief

‘13

Natuur en milieu

‘17

Samenleving en cultuur

‘21

Zingeving

‘23

25 Activiteitenkalender 27 PRAKTISCHE INFORMATIE

03


FEEST 5 jaar Café Combinne Café Combinne is een interculturele praatgroep waar Nederlands gesproken wordt. Anderstaligen ontmoeten er Nederlandstaligen om te praten over allerlei dingen: werk, hobby’s, koken ... In de voorbije vijf jaar namen duizenden mensen deel aan deze praatgroepen. In het project krijgen anderstaligen en Nederlandstaligen de kans om elkaar te ontmoeten en met elkaar te praten, in het Nederlands. Het betekent zowel voor de anderstaligen als voor de Nederlandstaligen een grote verrijking. Niet alleen het Nederlands gaat erop vooruit, maar er worden ook bruggen gebouwd tussen de verschillende culturen. In februari 2006 startte de eerste praatgroep in Asse: Café Combinne was geboren. Op dit moment bestaan er 16 locaties waar Café Combinne plaats vindt. Daarvan zijn er 13 in Halle-Vilvoorde en 3 in Oost-Brabant. Vijf jaar

Na 5 jaar mag Café Combinne eens extra in de kijker gezet worden. Dit doen we door in de regio rond te toeren met een Britse dubbeldekbus van het cateringbedrijf Pic Nic Del Mundo. We houden op én rond de bus verschillende conversatietafels. Wie deelneemt wordt verwend met een heerlijk hapje en drankje van Pic Nic Del Mundo! De exacte data staan nog niet vast, maar de locaties wel: Asse, Vilvoorde en Halle. De bus zal er staan in de periode augustus-september. Het evenement staat open voor iedereen. Je hoeft dus niet per se deelnemer van Café Combinne te zijn. Naar aanleiding van 5 jaar Café Combinne werden deelnemers van alle locaties naar hun mening gevraagd. Op deze manier kan de werking worden geëvalueerd en waar nodig bijgestuurd. We noteerden alles, en onthouden bovenal het volgende:

04

——Om Nederlands te leren moet je kunnen oefenen en durven fouten maken. En dat kan bij Café Combinne! ——Café Combinne is zoveel meer dan ‘Nederlands oefenen’: het is er gezellig, je leert er nieuwe mensen kennen, ... En dat is minstens even belangrijk. ——Café Combinne is nog niet overal genoeg gekend: nog wat meer promotie, a.u.b.! ——Het geheim van Café Combinne zit in het spontane karakter en de niet-schoolse sfeer. Uiteraard zorgt de begeleider voor enige structuur in de gespreksgroep. Dit evenwicht bewaren is een boeiende uitdaging voor Arch’educ. De volledige evaluatie kan je vinden op de website van Café Combinne: >> www.cafecombinne.be. Wil je graag op de hoogte gehouden worden? Contacteer Silvia: >> silvia.derom@archeduc.be of 02 451 61 87. Check regelmatig de website >> www.cafecombinne.be of wordt fan van Café Combinne op Facebook!


SAMEN FIETSEN

Fietsvriendinnen gezocht Je fietst graag én maakt graag kennis met nieuwe mensen? Dan is Fietsvriendinnen iets voor jou!

Dit voorjaar leerde een groep vrouwen in Asse fietsen. De drempel om het verkeer in te gaan blijft echter groot. Daarom zoeken wij voor hen een meer ervaren fietsvriendin, met wie ze regelmatig kunnen afspreken om samen te gaan fietsen. Uiteraard hoort een gezellige babbel en een lekker kopje koffie hier ook bij!

Fiets je graag, en wil je graag fietsvriendin worden? Wil je graag meer informatie? Neem dan snel contact op met: Silvia Derom >> silvia.derom@archeduc.be >> 02 451 61 87 Fietsvriendinnen is een project van Arch’educ, de buurtwerking van OCMW

De fietsmomenten kan je samen met je fietsvriendin bepalen, maar op de drie groeps­ momenten wordt iedereen verwacht. Noteer ­alvast deze data in je agenda: —— 16 september 2011: kennismakingsmoment —— 30 september 2011: opfrissing van het verkeersreglement en vind je fietsvriendin —— Voorjaar 2012: feestelijke fietshappening

Asse, de Integratiedienst van Asse, PRIC en Mobiel 21.

Fietsvriendinnen gezocht - Interview

05


THEMAFIETSLUS

Fietsen langs vierkantshoeven en kapellen Interactieve themafietslus doorheen Bever, Herne en Galmaarden Deze zomer kan je opnieuw al fietsend op ontdekkingstocht langs vierkantshoeven en kapellen in het Pajottenland. Deze typische elementen kom je tegen wanneer je de themafietslus in Bever, Herne en Galmaarden volgt. In het prachtige landschap maak je kennis met dit erfgoed. Met een IPod of MP3-speler krijg je op verschillende locaties langs de route meer uitleg over interessante plekjes en boeiende wetenswaardigheden. Beluister verhalen over vergeten gebruiken, oude devoties, hard labeur en bijgeloof. Bekijk oude postkaarten en foto’s en zet een stap terug in de tijd! Aan de hand van een audiogids met beeldscherm maak je kennis met het uitzonderlijke landschap en patrimonium van het Pajottenland. Deze tocht met een iPod is misschien het best te vergelijken met een audiogids die je soms in musea vindt. Je kan als fietser op je eigen tempo op ontdekkingstocht door het landschap. Onderweg krijg je weetjes of informatie mee over bijzondere plekken die je op je pad doorkruist.

06

De stemmen en de verhalen die je hoort komen van de inwoners uit de gemeenten. De bindteksten werden ingesproken door ­Thomas Van den Hoof van Radio 2. De iPods kan je op volgende plaatsen ontlenen: ——het gastenverblijf Wisteria in de Stationsstraat in Herne ——de bibliotheek van Herne, ——café De Zoete Inval aan de kerk van Herfelingen, ——B&B Rosario aan de kerk van Bever ——de bibliotheek van Galmaarden. ——Café El Faro, Heirbaan 135 in Galmaarden Je kan ook met je eigen MP3-speler kan je op pad. Op de website www.archeduc.be/themafietslus vind je geluidsfragmenten die je gratis kan downloaden. Op deze website vind je ook alle informatie over de themafietslus. De themafietslus is een initiatief van Arch’educ i.s.m. de gemeenten Herne, Bever en Galmaarden, de provincie Vlaams-Brabant, de bibliotheken en het CAG.


Persoonlijkheid en ontplooiing vr 01.07 Ecdysys 2011 8 wo 15.06 Bouwen aan vriendschap 8 di 06.09 Stress: ontspannings-en relaxatieoefeningen 9 do 15.09 Mindfulness: een kennismaking 8 do 22.09

“Luister nu eens naar mij�. Verlies en rouw bij jonge kinderen 10

do 22.09 Een eigen willetje 11 di 27.09 Ouderschap en scheiding: Leven in een nieuw samengesteld gezin 11


Persoonlijkheid en ontplooiing Mindfulness: een kennismaking Krijg je stress van de combinatie van een job, een relatie, kinderen en persoonlijke tijd? Dan is mindfulness wellicht iets voor jou. Deze aandachtstraining is wetenschappelijk onderbouwd en helpt je om beter om te gaan met piekeren, stress, slapeloosheid of depressie. Tijdens deze kennismakingssessie wisselen we informatie af met praktische oefeningen.

Ecdysys 2011 Slang werpt haar oude huid af en laat achter wat voorbij is. Dit wordt “Ecdysis” genoemd en is noodzakelijk voor de groei van Slang. Dit transformatieproces is een oeroud gegeven en wordt geëerd door sjamanistische culturen wereldwijd. Tijdens deze intensieve workshop werken we met 3 krachtige rituelen voor transformatie. We richten ons op het eigen potentieel om een nieuwe werkelijkheid te omarmen

PRAKTISCHe INFO

datum do 15 september 2011, van 19u tot 22u begeleiding Jean-Marc Paul

PRAKTISCHe INFO

locatie Arch’educ, Stationsstraat 70, 1730 Asse

inschrijven Arch’educ, 02 454 54 01, info@archeduc.be,

1880 Kapelle-op-den-Bos

inschrijven Anam Cara, 015 76 15 00,

code: PV35/02, prijs: 15 euro

Bouwen aan vriendschap Contacten zijn belangrijk in ons leven. Het ligt in onze natuur om relaties te willen aangaan met anderen. Op een gezonde manier relaties uitbouwen betekent niet dat we ons aan anderen gaan vastklampen en er helemaal afhankelijk van zijn. Bouwen aan vriendschap is ook bouwen aan de relatie met jezelf. Pas als je je eigen vriend kunt zijn, ben je in staat om in alle vrijheid met anderen contact te maken. In deze cursus leer je hoe je dit alles stap voor stap kunt realiseren.

8

data do 7 juli (18u30) tot zo 10 juli 2011 (19u) begeleiding Roel Crabbe locatie Koningsteen, Oxdonkstraat 168,

info@anamcara.be, prijs: 435 euro

PRAKTISCHe INFO

data wo 15, 22 en 29 juni 2011, van 19u tot 22u15 begeleiding Erika De Crom, PRH locatie Gemeenschapscentrum Het Koetshuis,

Strijtemplein 15, 1760 Roosdaal

i.s.m. Gemeenschapscentrum Het Koetshuis

inschrijvingen Arch’educ, 02 454 54 01, www.archeduc.be,

code: PV46/01, prijs: 15 euro


www.sxc.he, Eastop

Stress: ontspannings-en relaxatie­ oefeningen, de invloed van leefgewoonten Veel mensen zijn gevoelig voor stress. Dat is vaak een hinderpaal om van het leven te genieten. Toch kan je dit voor een groot deel zelf in handen nemen. Een aantal kleine ‘ingrepen’ maken het mogelijk bepaalde situaties minder stressvol te maken. In deze cursus krijg je praktische tips om met stress om te gaan. Je leert je er beter tegen verweren door ademhalingstechnieken, zelfmassage, ... Je krijgt informatie over de invloed van voeding en slaap op stress. Je leert ook hoe je jezelf terug ontspant na een belastende situatie. Breng een matje mee en draag gemakkelijke kledij.

PRAKTISCHe INFO

data di 6, 13, 20 en 27 september, van 9u tot 12u15 begeleiding Jean-Marie Albert locatie Gemeenschapscentrum Het Koetshuis,

Strijtemplein 15, 1760 Roosdaal

i.s.m. Gemeenschapscentrum Het Koetshuis

inschrijvingen Arch’educ, 02 454 54 01, www.archeduc.be,

code: PV47/01, prijs: 20 euro

Vormingsgids

9


“Luister nu eens naar mij”. Verlies en rouw bij jonge kinderen “Kinderen horen onbezorgd te zijn.” Toch maken angst, onmacht, kwaadheid en bedreiging deel uit van een kinderleven, net zoals spel en plezier. Want ook kinderen nemen afscheid van wat ze liefhebben. Nochtans worden verdriet, verlies en rouw vaak genegeerd en ontkend. Rouw en emotionele pijn kan over vele vormen van verlies gaan: een gemis aan liefdevolle aandacht, een gebrek aan waardering, een scheiding van de ouder, een vriend die sterft, ... Op welke manier beleven kinderen verlies en rouw? Welke ­signalen geven ze? En kunnen wij als volwassenen die signalen wel altijd begrijpen? We gaan op zoek naar manieren om de angsten, emoties en onzekerheden, die kinderen ervaren bij elke verlies­situatie, een plaats te geven. Zo kunnen we helpen grote gevoelens te kanaliseren en te veruiterlijken.

PRAKTISCHe INFO

www.sxc.hu, milan6

10

persoonlijkheid en ontplooing

datum do 22 september 2011, van 20u tot 22u begeleiding Lut Celie, psychotherapeute en verliestherapeute locatie Polyvalente feestzaal, Markstraat 17, 1541 Sint-Pieters-Kapelle (Herne)

i.s.m. Overleg Opvoedingsondersteuning

Pajottenland, gemeente Herne

inschrijvingen Arch’educ, 02 454 54 01, www.archeduc.be,

code: OO46/01, prijs: 3 euro


Ouderschap en scheiding: Leven in een nieuw samengesteld gezin Je hebt ouders, stiefouders, broers, zussen, stiefbroers, stiefzussen. Denk daar nog eens vier paar grootouders bij en een groot huis. Sommige dagen is er veel lawaai, een huis vol leven, andere dagen is het er stil. Dit noemen we een nieuw samengesteld gezin. Deze nieuwe gezinsconstructie roept een aantal vragen op. Hoe stel je je nieuwe partner voor aan je kinderen? Welke rol kan de nieuwe partner in het gezin opnemen? Word je stiefouder of zorg­ ouder? Tijdens deze informatieavond nemen we deze unieke gezinsvorm onder de loep. Na de voordracht is er de mogelijkheid om vragen te stellen.

PRAKTISCHe INFO

© Rudi De Rechter

datum di 27 september 2011, van 20u tot 22u begeleiding Vanessa Maes, klinisch psycholoog (Alianza), CAW Delta locatie Arch’educ, Stationsstraat 70, 1730 Asse i.s.m. CAW Delta, Steunpunt CAW

inschrijvingen Arch’educ, 02 454 54 01, www.archeduc.be,

code: OO25/02, prijs: 3 euro

PRAKTISCHe INFO Een eigen willetje Vorming over peuterpuberteit en positief opvoeden. Voor vaders, moeders, grootouders, opvoeders en alle geïnteresseerden. Over kinderen van 1 tot 3 jaar

datum do 22 september 2011, van 20u tot 22u30 locatie Academische ruimte, Gasthuisstraat 2, 1730 Asse i.s.m. DOG Asse inschrijven Vormingscentrum Opvoeding en

Kinderopvang, 09 232 47 36, www.vcok.be,

prijs: gratis

Vormingsgids

11


12 Steunpunt Algemeen Welzijnswerk


actief en creatief wo 15.06 Kookdemonstratie: Zomerse gerechten 14 za 20.08 Kennismaken met kalligrafie 14 di 13.09 Koekjes en cupcakes 15 za 17.09 Kalligrafie: Humanistisch cursief 15 za 17.09 Kalligrafie: Humanistisch cursief 15


© Tilly De Rechter

Creative Commons, www.flickr.com, Clare & Dave

actief en creatief

Kookdemonstratie: Zomerse gerechten In deze kookdemonstratie gaan we de zomerse toer op. Kom kijken en proeven.

Koekjes en cupcakes Vrolijk versierde koekjes en cakejes zijn helemaal in. Met de rijkelijk gedecoreerde koekjes kan je je gasten verrassen. Tijdens deze cursus geraak je vetrouwd met heel wat basis­bereidingen van allerlei cakevariaties, vullingen en decoratie­mogelijkheden.

PRAKTISCHe INFO PRAKTISCHe INFO

datum wo 15 juni 2011, van 19u tot 22u

locatie Zaal De Kluis, Kapelleweide 13,

14

1760 Roosdaal inschrijven KAV Ledeberg-Roosdaal, 054 33 95 66, prijs: gratis

data di 13, 20 en 27 september 2011, van 20u tot 23u locatie Parochiezaal Melsbroek, Vanheylenstraat 40, 1820 Melsbroek inschrijven KAV Melsbroek, 0475 80 76 07,

miekebinst@hotmail.com,

prijs: 21 euro (15 euro voor KAV-leden)


Creative Commons, www.flickr.com, janoma

Kennismaken met kalligrafie Jeuken je vingers telkens wanneer je iemand ziet kalligraferen? Denk je dat het misschien wel iets voor jou is? Of ben je gewoon nieuwsgierig naar wat het allemaal inhoudt? Dan is deze workshopdag iets voor jou! Met eenvoudige middelen maken we één of meerdere pennen, er staan kleurrijke achtergronden op het programma, je leert enkele letters kalligraferen, en tegen het einde van de dag ga je met een zelfgemaakte pennendoos naar huis. Breng je lunchpakket mee. Een drankje is in de prijs inbegrepen.

PRAKTISCHe INFO

datum za 20 augustus 2011, van 10u tot 16u30 begeleiding Marion Stoffels locatie Gemeenschapscentrum De Boesdaalhoeve, Hoevestraat 67, 1640 Sint-Genesius-Rode i.s.m. Gemeenschapscentrum De Boesdaalhoeve

inschrijvingen Arch’educ, 02 454 54 01, www.archeduc.be,

code: CE58/01, prijs: 20 euro

Vormingsgids

15


Kalligrafie: Humanistisch cursief Cursief, het elegante en uiterst leesbare handschrift van de Italiaanse renaissance, is één van de meest aantrekkelijke lettertypes voor beginnende kalligrafen. Deze reeks is eveneens bedoeld voor wie eerder kennismaakte met cursief, maar toe is aan een opfrissing van de basisprincipes. Een grondige analyse van elke letter afzonderlijk, oog voor vormverwantschap binnen het alfabet en coherentie binnen een tekst vormen het uitgangspunt voor deze reeks.Iedere deelnemer ontvangt een basispakket (t.w.v. 10 euro), dat rechtstreeks aan de lesgeefster betaald wordt bij het begin van de reeks.

PRAKTISCHe INFO

data za 17 sep, 1, 15, 29 okt, 12, 26 nov en 17 dec 2011, van 10u tot 12u30 begeleiding Marion Stoffels locatie Gemeenschapscentrum De Boesdaalhoeve, Hoevestraat 67, 1640 Sint-Genesius-Rode i.s.m. Gemeenschapscentrum De Boesdaalhoeve

inschrijvingen Arch’educ, 02 454 54 01, www.archeduc.be,

code: CE59/01, prijs: 50 euro

data za 17 sep, 1, 15, 29 okt, 12, 26 nov

en 17 dec 2011, van 13u30 tot 16u begeleiding Marion Stoffels locatie Gemeenschapscentrum De Boesdaalhoeve, Hoevestraat 67, 1640 Sint-Genesius-Rode i.s.m. Gemeenschapscentrum De Boesdaalhoeve

inschrijvingen Arch’educ, 02 454 54 01, www.archeduc.be, code: CE59/02,

prijs: 50 euro Marion Stoffels

16

actief en creatief


Creative Commons, www.flickr.com, bigmike.it

Natuur en milieu vr 24.06 Astroclub met Frank Deboosere: planeto誰den, werelden in het klein 18 do 07.07 Paarden tekenen naar levend model 19 do 04.08 Paarden tekenen naar levend model 19 ma 15.08 Clinic Paardenfluisteren: kunstje of kunde 19 zo 18.09 Geef kleur aan schaduwrijke plekken in de tuin 20 do 22.09 Basiscursus Algemene Paardenkennis 20


natuur en milieu

Astroclub met Frank Deboosere: Planeto誰den, werelden in het klein Lezing met veel multimedia door Frank Deboosere over planeto誰den, een aparte categorie objecten in het zonnestelsel waar wel veel interessante dingen over te vertellen zijn. Na de voorstelling is er mogelijkheid om de volkssterrenwacht te bezoeken (vele maquettes en experimenten), en wordt er waargenomen met de vele grote telescopen waarover MIRA beschikt. PRAKTISCHe INFO

18

datum vr 24 juni 2011, van 19u30 tot 22u30 locatie Volkssterrenwacht Mira, Abdijstraat 22, 1850 Grimbergen

inschrijven Volkssterrenwacht Mira, 02 269 12 80,

www.mira.be, prijs: 5 euro


Paarden tekenen naar levend model Wil je het paard eens met andere ogen bekijken? Kom dan paarden tekenen en schilderen. In vier modules besteden we aandacht aan de anatomie en lichaamsbouw van het paard, maar ook op het karakter van het dier. Met licht en schaduw brengen we dynamiek en beweging in de tekening. uiteraard hebben we ook aandacht voor de globale compositie. Volledig programma op www.archeduc.be of 02 451 61 80.

Clinic Paardenfluisteren: kunstje of kunde Menig paardenliefhebber heeft erover gelezen, films bekeken, enzoverder, maar wat betekent paardenfluisteren in de praktijk? Hoe begin je eraan? Het lijkt soms zo gemakkelijk als anderen het doen, maar op de één of andere manier wil het niet lukken met je eigen paard. Hoe komt dat dan? Wat voor stiekem kunstje passen die paardenfluisteraars toe? Of is het echte paardenfluisteren alleen voor ‘deskundigen’ weggelegd? Wat voor paardenkennis heb je hier eigenlijk voor nodig? In deze clinic willen wij met jou ingaan op al dit soort vragen die de rechtgeaarde amazone/ruiter (al dan niet paardenbezitter) vaak heeft. We nemen je mee in de wondere wereld van het gewone alledaagse en praktische paardenfluisteren: de basis om op een nog hechtere manier te genieten van de samenwerking met jouw paard. Het volledig cursusprogramma vind je op www.archeduc.be of 02 451 61 80.

PRAKTISCHe INFO

data do 7, 14, 21 en 28 juli 2011, tussen 14u en 21u begeleiding Ruudje Spronk

PRAKTISCHe INFO

locatie Stoeterij De Spronkenhoek,

Molenstraat 38, 1755 Kester

datum ma 15 augustus 2011, van 13u30 tot 17u30 begeleiding Ruudje Spronk locatie Stoeterij De Spronkenhoek, Molenstraat 38, 1755 Kester i.s.m. Stoeterij De Spronkenhoek

inschrijvingen Stoeterij De Spronkenhoek, 0496 42 53 06,

inschrijvingen Arch’educ, 02 454 54 01, www.archeduc.be,

code: NM30/01, prijs: 5 euro

(VVK: 4 euro)

prijs: 10 euro per module data do 4, 11, 18 en 25 aug 2011, tussen 14u en 21u begeleiding Ruudje Spronk

locatie Stoeterij De Spronkenhoek,

Molenstraat 38, 1755 Kester

inschrijvingen Stoeterij De Spronkenhoek, 0496 42 53 06,

prijs: 10 euro per module

Vormingsgids

19


PRAKTISCHe INFO

data do 22, 29 sep, 6, 13, 20, 27 okt, 10, 17, 24 nov en 1 dec 2011, van 19u30 tot 22u30 begeleiding Ruudje Spronk locatie Stoeterij De Spronkenhoek, Molenstraat 38, 1755 Kester i.s.m. Stoeterij De Spronkenhoek

inschrijvingen Arch’educ, 02 454 54 01, www.archeduc.be,

code: NM31/01, prijs: 180 euro

Creative Commons, www.flickr.com, Robert Goodwin

Basiscursus Algemene paardenkennis Deze vorming is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in het fenomeen paard: paardenliefhebbers, mensen die onlangs begonnen met paardrijden maar zich nog ‘leek’ voelen, mensen die de aanschaf van een paard overwegen of ouders die hun kinderen willen begeleiden in de zorg voor hun eigen paard. De cursus biedt algemene basiskennis rond het paard: van de ontstaansgeschiedenis van het paard tot zeer praktische zaken als omgang, verzorging en voeding. De haflingers van de stoeterij staan paraat om de theoretische informatie aan de praktijk te toetsen. Deze cursus maakt deel uit van een totaalopleiding die in het voorjaar aangevuld wordt met de modules Gezondheidszorgen, Harnassement en Praktisch paardenfluisteren.

Geef kleur aan schaduwrijke plekken in de tuin - likeur en siroop bereiden Het is best aangenaam om ook in de schaduw wat meer kleur te verkrijgen. We bespreken verschillende vaste planten die er goed gedijen, zorgen voor vegetatie en arbeidsarm zijn. Nadien maak je lekkere likeurtjes en siropen van eigen kruiden, zelf gekweekt fruit.

PRAKTISCHe INFO

20

natuur en milieu

datum zo 18 september 2011, van 10u tot 12u locatie Smisstraat 130, 1840 Steenhuffel inschrijven VELT Neer-Brabant, 052 30 24 12,

desmedtfrans@skynet.be,

prijs: 4 euro (leden 2 euro)


samenleving en cultuur do 23.06 ABC van samenhuizen 22


Creative Commons, www.flickr.com, Wonderlane

ABC van samenhuizen Hedendaagse vormen van gemeenschappelijk wonen kennen meer en meer succes: kangoeroewonen en cohousing bijvoorbeeld. Enerzijds bieden ze de bewoners voldoende privacy maar daarnaast zijn er ook gemeenschappelijke voorzieningen, gedragen door de bewoners zelf. Deze avond biedt een overzicht van verschillende vormen van samenhuizen en achtergrondinformatie over gemeenschappelijk wonen.

22

samenleving en cultuur

PRAKTISCHe INFO

datum do 23 juni 2011, van 19u30 tot 21u30 locatie Toekomststraat 6, 1800 Vilvoorde inschrijven Samenhuizen vzw, 014 70 74 88, www.samenhuizen.be, prijs: 3 euro


zingeving zo 26.06 Filocafé 24 zo 28.08 Filocafé 24


Filocafé Denken is gratis: dat is de basis van het filocafé. Iedere vierde zondag van de maand kun je komen filosoferen over onderwerpen die je interesseren. Voor filosofie moet je niet geleerd zijn of gestudeerd hebben. In een groepje en samen met een filosoof wissel je meningen, redeneringen en overtuigingen uit rond een centrale vraag. Verwacht hier niets hoogdravends: we filosoferen op mensenmaat. Het gaat over dingen die jij en ik begrijpen. Voorbeelden van mogelijke vragen zijn: Wanneer is naïviteit een deugd? Bestaan er slechte mensen? Wat is geluk? Het filocafé is de perfecte zondagmiddag voor wie graag nadenkt en nieuwsgierig is naar hoe andere mensen denken. Wie gewoon wil luisteren is ook van harte welkom. Het filocafé is gratis. Vooraf inschrijven is niet nodig. PRAKTISCHe INFO

datum zo 26 juni 2011, van 14u tot 16u locatie Bo Bar, Bolwerkstraat 17, 1800 Vilvoorde i.s.m. Stichting Lodewijk de Raet

inschrijvingen Arch’educ, 02 454 54 01, www.archeduc.be,

code: ZF38/05, prijs: gratis datum zo 28 augustus 2011, van 14u tot 16u locatie Bo Bar, Bolwerkstraat 17, 1800 Vilvoorde i.s.m. Stichting Lodewijk De Raet

inschrijvingen Arch’educ, 02 454 54 01, www.archeduc.be,

24

code: ZF38/06, prijs: gratis

zingeving


activiteitenkalender datum

titel

locatie

organisatie

contact

15/06/2011

Bouwen aan vriendschap

Gemeenschapscentrum Het Koetshuis, Roosdaal

Arch'educ

www.archeduc.be 02 454 54 01

8

15/06/2011

Kookdemonstratie: Zomerse gerechten

Zaal De Kluis, Roosdaal

KAV Ledeberg-Roosdaal

054 33 95 66

14

18/06/2011

Kalligrafie: Geheimschrift op bisterachtergronden (volzet)

GC De Boesdaalhoeve, Sint-Genesius-Rode

Arch'educ

www.archeduc.be 02 454 54 01

23/06/2011

ABC van samenhuizen

Samenhuizen, Vilvoorde

Samenhuizen

info@samenhuizen.be 014 70 74 88

22

24/06/2011

Astroclub met Frank Deboosere

Volkssterrenwacht Mira, Grimbergen

Volkssterrenwacht Mira

info@mira.be 02 269 12 80

18

26/06/2011

Filocafé

Bobar, Vilvoorde

Arch'educ

www.archeduc.be 02 454 54 01

24

7/07/2011

Ecdysys 2011

Koningsteen, Kapelle-opden-Bos

Anam Cara

www.anamcara.be 015 76 15 00

8

7/07/2011

Paarden tekenen naar levend model

Stoeterij De Spronkenhoek, Kester

Stoeterij De Spronkenhoek

0496 42 53 06

19

4/08/2011

Paarden tekenen naar levend model

Stoeterij De Spronkenhoek, Kester

Stoeterij De Spronkenhoek

0496 42 53 06

19

15/08/2011

Clinic Paardenfluisteren: kunstje of kunde

Stoeterij De Spronkenhoek, Kester

Arch'educ

www.archeduc.be 02 454 54 01

19

20/08/2011

Kennismaken met kalligrafie

GC De Boesdaalhoeve, Sint-Genesius-Rode

Arch'educ

www.archeduc.be 02 454 54 01

14

28/08/2011

Filocafé

Bobar, Vilvoorde

Arch'educ

www.archeduc.be 02 454 54 01

24

6/09/2011

Stress: ontspannings-en relaxatieoefeningen

Gemeenschapscentrum Het Koetshuis, Roosdaal

Arch'educ

www.archeduc.be 02 454 54 01

9

13/09/2011

Koekjes en cupcakes

Parochiezaal, Melsbroek

KAV Melsbroek

miekebinst@hotmail.com 0475 80 76 07

15

15/09/2011

Mindfulness: een kennismaking

Arch’educ, Asse

Arch’educ

www.archeduc.be 02 454 54 01

8

17/09/2011

Kalligrafie: Humanistisch cursief

GC De Boesdaalhoeve, Sint-Genesius-Rode

Arch'educ

www.archeduc.be 02 454 54 01

15

17/09/2011

Kalligrafie: Humanistisch cursief

GC De Boesdaalhoeve, Sint-Genesius-Rode

Arch'educ

www.archeduc.be 02 454 54 01

15

18/09/2011

Geef kleur aan schaduwrijke plekken in de tuin

Smisstraat, Steenhuffel

VELT Neer-Brabant

desmedtfrans@skynet.be 052 30 24 12

20

22/09/2011

Luister nu eens naar mij. Verlies en rouw bij jonge kinderen

Polyvalente feestzaal, SintPieters-Kapelle

Arch'educ

www.archeduc.be 02 454 54 01

10

Vormingsgids

pagina

-

25


datum

titel

locatie

organisatie

contact www.vcok.be 09 232 47 36

11

22/09/2011

Een eigen willetje

Academische ruimte, Asse

22/09/2011

Basiscursus Algemene paardenkennis

Stoeterij De Spronkenhoek, Kester

Arch'educ

www.archeduc.be 02 454 54 01

20

27/09/2011

Leven in een nieuw samengesteld gezin

Arch'educ, Asse

Arch'educ

www.archeduc.be 02 454 54 01

11

Arch’educ maakt je wegwijs. Arch’educ is het Vormingplus-centrum van Halle-Vilvoorde en organiseert een brede waaier aan activiteiten: cursussen, workshops, lezingen, informatieavonden, uitstappen, projecten … Daarnaast maakt Arch’educ alle sociaal-culturele activiteiten in Halle-Vilvoorde bekend.

Dit is het driemaandelijks magazine

Concept, vormgeving, verspreiding en druk

van Arch’educ,

www.megaluna.be

Volkshogeschool Halle-Vilvoorde vzw,

Dit magazine werd gedrukt

Stationsstraat 70, 1730 Asse.

op Respecta silk 115 gr

Colofon

Het magazine is een aanvulling op de interactieve website www.archeduc.be T 02 454 54 01 - F 02 454 54 02 E info@archeduc.be Redactie Wouter Krznaric (eindredactie), Werner Godfroid, Ellen Ruys, Arjan Sohier Webredactie Wouter Krznaric (eindredactie),

26

pagina

Vormingscentrum Opvoeding en Kinderopvang

coverbeeld Ans Brys

Verantwoordelijke uitgever Werner Godfroid, Broeck 22, 1547 Bever Een deel van de informatie en aankondigingen komt rechtstreeks van de organisatoren. Arch’educ is niet aansprakelijk voor de juistheid van deze gegevens noch voor de programma’s van andere organisatoren.


praktische info

In dit magazine vind je een overzicht van alle activiteiten van Arch’educ en van andere organisaties die vorming organiseren in Halle-Vilvoorde. Ofwel zoek je via de vormingsgids, die is ingedeeld in thematische rubrieken. Een andere manier van zoeken is via de activiteitenkalender achter-

Soms is het aantal plaatsen beperkt. Schrijf dus zo snel mogelijk in. Moeten wij uitzonderlijk een activiteit annuleren? Dan nemen we in elk geval contact met je op. Je deelnemingsbijdrage wordt terugbetaald.

geeft een mooi overzicht van het vormingsaanbod in Halle-Vilvoorde.

Moet je zelf je inschrijving annuleren? Doe dat dan in elk geval twee dagen vóór de start van de activiteit zelf. Soms staan er mensen op een wachtlijst die graag je plaats innemen. Als je op voorhand annuleert, krijg je je inschrijfgeld ook terug.

Via de website kan je ook inschrijven voor een maandelijkse nieuwsbrief.

Kostprijs

aan dit magazine. Deze kalender geeft een chronologisch en beknopt overzicht van alle activiteiten in jouw buurt. De website van Arch’educ

Bij elke activiteit staat wie ze organiseert. Je schrijft gewoon in bij de organisator zelf. Inschrijven bij Arch’educ Voor activiteiten van Arch’educ kan je op verschillende manieren inschrijven: —— Bel naar 02 454 54 01 ——Fax je inschrijving naar 02 454 54 02 ——Schrijf je in via het online inschrijfformulier —— Stuur een mailtje naar info@archeduc.be —— Vermeld de code van de activiteit bij je inschrijving

Arch’educ is een erkende opleidingsverstrekker. Onder bepaalde voorwaarden kan je in aanmerking komen voor het systeem van opleidingscheques. Surf voor meer informatie over opleidingscheques naar www.vdab.be/opleidingscheques of bel naar het gratis nummer 0800 30 700. Arch’educ hanteert bewust een lage prijs voor iedereen. Is die prijs voor jou toch een belemmering, geef ons dan een seintje.

activiteitenkalender

27


arch‘‘‘‘educ

Vormingplus Halle - Vilvoorde

Arch’educ, volkshogeschool hAlle-vilvoorde vzW Stationsstraat 70 -- 1730 Asse T 02 454 54 01 F 02 454 54 02 E info@archeduc.be -- www.archeduc.be

arch‘‘‘‘educ

Vormingplus Halle - Vilvoorde

Wil je op de hoogte blijven van het vormingsaanbod‘‘‘in ‘ je buurt?

arch educ

Vormingplus Halle - Vilvoorde

Je ontvangt alle informatie over nieuwe activiteiten in de maandelijkse nieuwsbrief. Schrijf je in op onzearch website: ‘‘‘‘educ www.archeduc.be Het volgende nummer van dit magazine gratis bij je thuis? Neem gerust contact met ons op. Vormingplus Halle - Vilvoorde

Zomer 2011  

De vormingsbrochure van Arch'educ voor de zomer van 2011. Boordevol vormingen, lezingen, wandelingen en bezoeken.

Zomer 2011  

De vormingsbrochure van Arch'educ voor de zomer van 2011. Boordevol vormingen, lezingen, wandelingen en bezoeken.

Advertisement