Page 1

1/2011

ASKungen Arcada Studerandek책r - ASKs tidning

Vad 채r ASK? Riksdagsvalet 2011 Politics for dummies Another day at the Office Bildbevis! & Happening Now!


2

ASKungen

I DETTA NUMMER AV ASKungen 03

ORDFÖRANDES HÄLSNING

04

POLITICS FOR DUMMIES

07

HAPPENING NOW!

08

ALUMNKOLUMN - EN FÖRE DETTA ASK ORDFÖRANDE HÄLSAR

10

RIKSDAGSVAL 2011

12

VAD ÄR ASK? - PRESENTATION AV STYRELSEN 2011

14

ASK MEDLEMSFÖRMÅNER

16

ANOTHER DAY AT THE OFFICE

17

COR-HUSETS SIDA

18

TO ANNE FRANK

20

SPECIALFÖRENINGARNAS HÄLSNING

22

BILDBEVIS!

23

MEDLEMSBLANKETT

ASKungen Ansvarig Utgivare

Arcada Studerandekår - ASK

Kontaktuppgifter

Majstadsgatan 11, 00550 HFORS tel. 020 7699 406

Layout

Jessica Vikström, info@asken.fi

Skribenter

Elin Blomqvist, Richard Sundman, Christoffer Andersson, Nanna Sandqvist, Armi Murto, Jenny Tabermann, Daniela Blomqvist, Nayeem Rahman

Tryckeri

MainosOilio


3

ASKungen

ORDFÖRANDES HÄLSNING I mitt fall gick det som för flera andra, jag började studera på Arcada, på en branch som jag flera gånger undrat över att var nu detta rätt för mej. Dock visste jag hela tiden att just Arcada är rätt högskola för mej! Nu har snart tre år gått sedan jag började och jag vet ännu heller inte riktigt om detta är det jag vill jobba med i framtiden. Jag vet att jag inte är ensam i denna situation, tänk på alla de som inte kommit in dit dom helst velat och sedan ”hamnat” på någon annan linje, och bara blivit där. Kommer dessa människor någonsin att jobba med det dom studerar? Kommer dessa människor att avbryta sina studier efter några år?

Ä

ntligen är den här, våren alltså! Att vakna varje morgon,eller jaa,mer eller mindre varje morgon till att fåglarna sjunger och vårsolen värmer sådär skönt. Den där härliga känslan då snön smälter och doften av vår sprids i luften. Vår betyder ju också vappen och alla häppenings kring det, och efter vappen kommer ju snart sommaren. När jag vaknade idag och satt på balkongen med mitt morgonkaffe började jag automatiskt tänka tillbaka på våren då jag själv skulle söka in till någon högskola. Vill jag studera på universitet eller yrkeshögskola? Det valet var ganska lätt, jag är en ganska praktisk människa som tycker om att göra saker och lära mej genom praktik så det fick bli yrkeshögskola. Sen började jag fundera på vad jag egentligen vill studera och dessutom på vilken högskola. Frustrationen växte och jag tänkte, om och om igen att varför fick jag inte en bättre studiehandledning på andra stadiet, hur skall jag kunna göra dessa beslut, alldeles ensam.?

Jag tror att flera av dessa så kallade ”avbrytare” skulle kunna hittas i tid eller förebyggas genom ordentlig och utfunderad studiehandledning, speciellt på andra stadiet, men också redan i högstadiet och då en ung person första gången står inför valet gymnasium eller yrkesskola. Dessutom tror jag att ifall urvalsproven till högskolor skulle se aningen annorlunda ut och vara mer som anpassningsprov där man söker till större helheter, eller såkallade fakulteter skulle vi inte ha lika många onödiga avbrott. Jag vill också lyfta fram tanken och vikten i att ha en studiepsykolog på varje högskola. En människa som under din studiegång hjälper dig med frågor som studerar jag på rätt program, vad vill jag påriktigt göra i framtiden. En människa som kan ställa studerande sådana frågor att man själv hittar de rätta svaren. Denna människa är inte samma som en studievägledare eller studiehandledare, denna människa är en psykolog och bör ha en psykologisk bakgrund. Jag vet att jag själv flera gånger har saknat just denna person på Arcada, flera gånger har också andra frågat mig varför det inte finns någon sådan på vår högskola. Med dessa ord och tankar vill jag önska er en glad väntan på våren och sommaren och också lycka i att slutföra det sista av detta läsår. Många glada lässtunder med ASKungen och välkommna tillbaka i höst!

Elin Blomqvist ASK Styrelseordförande 2011


4

ASKungen

s c i t i l o P FOR

S E I M M DU an

Text: Elin

undm Richard S & t is v q Blom

VARFÖR ÄR POLITIK INTRESSANT & VARFÖR SKALL JAG RÖSTA?

derar och lyssnar, de som aktivt tar del i dagliga diskussioner och valdebatter.

Hela vårt samhälle bygger på den fungerande demokrati vi har idag, där medborgarna representeras av riksdagsledamöter som gör besluten. Beslut som påverkar viktiga frågor för var och en, så som skatter, hälsovård, utbildning, infrastruktur och internationella relationer med mera. Det är därför ytterst viktigt att just DU säger din åsikt när DU en gång har chansen. Genom att rösta påverkar du i vilken riktning samhället är påväg.

Många unga i dagens samhälle, säkert också många på Arcada funderar idag: Hur skall jag veta vem jag skall rösta på?

MEN VEM SKALL JAG RÖSTA PÅ? Det finns fyra olika sorters människor när det kommer till den här frågan. De som inte röstar alls eftersom de anser att vår framtid är ointressant, eller för att de inte bryr sej. De som röstar på “någon” som kanske är en känd politiker, någon som varit mycke framme och gjort sej synlig, trots kanske aningen dumma kommentarer, eller annors bara någon “kändis”, så som Johanna Tukiainen. De som är något insatta och ungefär vet vad partierna eller till och med kandidaterna står för, de vet vem som stöder studiestödets indexbindning och vem som tycker att utbildning skall kosta. Och till sist de som verkligen är intresserade och noga jämför de olika kandidaternas värderingar och åsikter, de som fun-

Om du ens har tio minuter extra tid per 4 år att ägna dig åt att snabbt läsa igenom, i exempelvis dagstidningen, vad de olika partierna har för åsikter får du redan en ganska god överblick. Om du sedan ännu hittar en kandidat med i stort sett samma åsikter som du är det ju perfekt. För det är ju precis det som allt detta handlar om, att hitta en person vars åsikter samt värderingar mest återspeglar dina egna och sedan rösta på den personen. Bry dej inte om vad mamma o pappa röstar på, eller vad kompisen säger. Rösta på precis just den som DU anser dej ha mest gemensamma åsikter med. Varje studerande i dag borde inse hur viktiga deras röster samt åsikter är, endast i Huvudstadsregionen finns det 94 000 studerande. Ifall alla dessa studerande engagerar sig för någon viktig sak, så som Avgiftsfri utbildning för alla samt indexbindningen av studiestödet, blir deras röst högst troligt hörd. Studerande borde engagera sig mera i politik eftersom det är trots allt vi som är framtiden. Även till en högskolas uppgifter hör att skapa en medborgare med en bred insyn i hur sam


5

hället fungerar, detta innehåller bland annat RIKSDAGSVAL 2011 politisk medvetenhet samt engagemang. Politik kan också vara roligt, politik är inget att vara Förhandsröstningen är 6-12 april och den rädd för! egentliga röstningsdagen äger rum söndagen den 17 april. Om du har något att säga, om du vill få din röst hörd, så bry dej och rösta i riksdagsvalet De ungas och studerandes valmaskin kan du den 17.4. Är du trött på att titta på alla 65 åri- hitta på adressen www.ungasvalmaskin.fi. ga gubbar i riksdagen som inte ens vet vad en Gå och checka den, kanske du hittar just din Yrkeshögskola är? Precis, rösta på någon ung, kandidat! de förstår dej och vill de samma som du!

SÅ HÄR RÖSTAR DU! Före du går till röstningplatsen

1. Ta med dig ett officiellt ID-kort. Det kan vara ditt körkort eller pass 2. Du har fått en röstsedel med posten. Ta med den, det gör röstandet snabbare och smidigare. 3. På valdagen kan du endast rösta i den vallokal som står på din röstsedel 4. Gå på förhand och checka valkandidaterna och välj din favorit

På röstningsplatsen 5. Visa ditt ID-kort till valfunktionären 6. Ta röstsedeln med dig och gå i röstningsbåset. 7. Anteckna på röstsedeln numret på den

kandidat som du vill rösta på 8. När du har gjort anteckningen ska du vika ihop röstsedeln så att numret hamnar innanför vecken och att insidan inte syns utåt 9. Ta den hopvikta röstsedeln med dig och gå till valfunktionären. Valfunktionären stämplar din röstsedel 10. Lägg den stämplade röstsedeln i valurnan. Efter detta kan du lämna vallokalen

Gratulerar, du har nu röstat! Källa: www.vaalit.fi


6

ASKungen

������������� ��������� 1992–2010

1992–1993

1993–1994

1994–1995

1995–1996 6

1996–1997 6

1997–19988

1998–1999 8

1999–2000

2000–2001

2001–2002

2002–2003

2003–2004

2004–2005

2005–2006 6

2006–2007 6

2007–20088

INDEXBIND STUDIESTÖDET! 2008–2009 8

www.opintoraha.fi

2009–2010, 2988 €


7

ASKungen

HAPPENING NOW! ASK Idrott

Aktuellt inom Socialpolitik

Kom med och rör på dig tillsammans med ett gäng andra ivriga studerande! Under hela våren 2011 kommer ASK att ordna gruppmotion i Arcadas rörelsesal (D275).

Socialpolitik utgör en del av ASKs intressebevakning och innehåller därmed bland annat ärenden som berör studerandes hälsa och välmående, boende, jämställdhet och sociala förmåner så som studiestödet samt måltidsstödet. 2011 är ett mycket viktigt år för inte bara den socialpolitiska sektorn utan även alla studerande, då såväl SAMOK som FSF aktivt arbetar för att få studiestödet bundet till det allmänna levnadskostnads indexet.

Läs mer om ASK Idrott på www.asken.fi

Även en pilotering kör igång där man prövar ifall det skulle fungera att öppna SHVS även för Yrkeshögskole studerande. SHVS är Studenternas Hälsovårdsstiftelse, något som alla Universitet har, och innebär en årlig avgift på 42 €, vilket berättigar till användning av såväl allmän hälsovård och oral hälsovård som mental hälsovård.

ASKungen söker skribenter! Vill du få din röst hörd? Är du intresserad av aktuella händelser? Är du kreativ och tycker du om att skriva? Då vill ASKungen ha dig som skribent! Tidningen ges ut två gånger i året och nästa nummer kommer på hösten 2011. Ifall du är intresserad så ta kontakt via info@asken.fi.

Arcada auditerades 22-24.3.2011

Culture Corner

On the first Thursday of every month. When? - first Thursday of every month Time? - 16.30 Where? - at the Cor-house Price? - it’s free (zero euro)

Resultatet från auditeringen kommer ha en stor betydelse eftersom vi får en större klarhet på vad som fungerar bra och vad som borde förbättras inom Arcada. Resultatet kommer senare i år och efter det kommer vi direkt att börja arbeta med vad som kunde förbättras samt hur.

COME AND GET CULTURAL! LAUREAMKO, HELGA, METKA, O'DIAKO och ASK presenterar stolt:

Händer på Cor-huset 30.4 Screening av VM i ishockey Kl. 17.15 FINLAND - DANMARK IHANAA LEIJONAT, IHANAA! 1.5 Första Maj Bastu Bastun är varm fr.o.m. kl. 17.00 GRATIS!

Huvudstadsregionens största och mest avslappnade valpanel! Riksdagsvalet närmar sig! Vet du inte vilket parti du skall rösta på? Vi kan hjälpa. Onsdagen den 6.4 kl. 20-22 i Simonkadun Herkku är det öl och politik på tapeten. Gratis inträde till valpanelen!


8 AlumnKolumn En före detta ASK ordförande hälsar!

ASKungen Så blev jag övertalad att ställa upp till HanSes

och ASK styrelse, utan att egentligen veta vad som det skulle betyda för mig.

Ojdå,

plötsligt hade jag fötroendeuppgifter. Dubbelt! Så börja det, utan att jag hade märkt det, så var jag en av DOM. En av dom som brydde sig, gick på möten i Arcada, röstade i fullmäktigevalet och försökte få högskolan en ännu bättre plats för studerandena än tidigare. Hela tiden undrade jag dock att varför håller jag på med detta? Fick som svar, det står i yrkeshögskolelagen om vad kåren har för ansvarsfulla uppgifter att studerande till aktiva medborgare i samhället. Jaha, sa jag, och förstod inte riktigt vad det betydde.

Man sku kunna tänka sig att ett år skulle räcka,

Hälsningar från valpaneler, valdebatter och valtorg! Mitt

namn är Armi Murto och jag har studerat International Business i Arcada. Utexaminerades efter många år av studier förra februari. Så nuförtiden kan man kalla mig Arcada alumn. Nu skall jag berätta för er varför jag hälsar på er från olika valtillställningar.

men nej, inte alls. Jag hade blivit engagerad. Så det blev ett år till i ASK. Den här gången som styrelseordförande. Det var ett tufft år, året då ASK och ämnesföreningarna flyttade från Arcada till Cor-huset. Tänk, plötsligt hade vi ett helt hus att sköta, istället för några enstaka rum, A504 och utrymmet där Majstadens kansli finns. Vi skulle ha aldrig klara det utan att alla aktiva hjälptes åt. Det blev många övernattningar i huset för att hinna med allt, igen fullmäktigeval som skulle marknadsföras och få medlemmarna att ställa upp och rösta. Då undrade jag också, varför håller vi på med detta? Jobbar gratis och vad får vi?

Först

bakgrund till vem jag egentligen är och varför jag skriver just till er. Jag började studera 2004 och märkte genast att Arcada är nog det ställe jag trivs på. Det var inte egentligen studierna som avgjorde det, utan alla härliga studeranden. Mest av allt var det faktiskt alla aktiva studeranden. Gick på fester på gamla Werket, klädde upp mig enligt olika tema och var nervös för att få straffsup på sitzarna.

Tiden gick, och tydligen hade man verkat som en helt ok typ, för plötsligt var man tutor och ännu mer inblandad i den aktiva verksamheten.

Mera info www.opintoraha.fi


9

ASKungen Året var annars också superspännande, nämligen jag ställde upp som kandidat till ordförande för SAMOK, så var det igen dags att rösta.

Det blev ett år av nationellt lobbande, för jag

blev vald till SAMOKs ordförande. Året var helt otroligt! Fick bland annat gå till riksdagen och lobba riksdagsledamöter, blev bjuden till Presidentens självständighetsbal och kunde plötsligt få samtal av YLE som frågade min åsikt om vad 140 000 yrkeshögskolestuderande tyckte om t.ex. studerandehälsovården. Visst, det var långa dagar, långa arbetsveckor. Frågade mig själv även då att är allt detta värt det?

Sen började svaret klarna för mig. Jag hade ju

blivit en aktiv medborgare i samhället. Hösten 2008 var jag uppställd som kommunalvalskandidat och hade blivit aktiv inom partipolitik. Jag ville vara aktiv i samhället och ville påverka. Jag hade blivit sådan som kåren lagstadgade uppgifter hade som målsättning. Visst, ett ganska hard core exempel, alla behöver inte bli som jag.

Det slutade inte heller i kommunalvalet, utan

här är jag nu och delar ut mina kandidatflyers på olika riksdagsvalsevenemang. Ångrar inte en dag av den aktiva tiden i kåren eller samhället överlag. Hade nog ingen aning då jag började studera att jag har allt detta framför mig. Nu finns det bara en grej kvar, nämligen jag vill uppmuntra dig som läser detta att gå och rösta! Det är det minsta du kan göra för att påverka. Hur du vill att samhället skall se ut – hur framtiden skall vara i Finland? Vill du t.ex. att studiestödet skall indexbindas? Välj en kandidat som har likadana åsikter som du, som kör sådana ärenden som du tycker att är viktiga – och rösta på denna person!

Riksdagsval 2011 Förhandsröstningen 6-12.4 Egentliga röstningsdagen sö 17.4 Du kan också följa med min kampanj via

www.armimurto.fi

Arcada Studerandekårs - ASKs trakasseriombud Inom Arcada Studerandekår - ASK har man utnämnt två trakasseriombud, en kvinnlig och en manlig. Till ASKs trakasseriombud har valts

Marika Kamotskin sopo@asken.fi +358453274229

Christoffer Andersson hopo@asken.fi +358453274230 Du kan kontakta oss med saker som har och göra med sexuella och könsrelaterade trakasserier men också med rasistiska och homofobiska trakasserier eller diskriminering. Trakasseriombuden lyssnar och stöder den som tar kontakt och funderar på utvägar ur situationen tillsammans med den som tagit kontakt och ger vid behov råd om hur man kan gå vidare med saken. Trakasseriombuden har tystnadsplikt och reder ut fall och för dem vidare enbart om den berörda personen har gett sitt medgivande till det.


10

ASKungen

RIKSDAGSVAL

17 april 2011 Riksdagsvalet 2011 är ett viktigt val för oss studeranden eftersom vi nu har chans att rösta in kandidater som står för saker som är viktiga för oss.

TEXT: Christoffer Andersson FOTO: Dan Gustafsson


ASKungen

U

nder förra regeringsperioden var studiestödet den enda minimiförmånen som inte bands till index. Detta leder till att varje år som går så sjunker värdet på pengarna vi får i handen. Fast studiestödet höjdes med 15% år 2008 så är värdet på vårt studiestöd 13% lägre än vad det var år 1992 då studistödet instiftades. För att säkra att vi får ett stöd som har köpkraft ännu i framtiden istället för att höja det under varje regeringsperiod är det ytterst viktigt att vi röstar in kandidater som står för att binda studiestödet till folkpensionsindexet redan 1.1.2012.

Att binda studiestödet till folkpensionsindexet betyder att studiestödet stiger så mycket som Finland har ekonomisk tillväxt. SAMOK (Suomen ammattikorkeakouluopiskelijakuntien liitto) och SYL (Suomen ylioppilaskuntien liitto) ordnar tillsammans en kampanj runt hela Finland och på nätet på www.opintoraha.fi, lönar sig att kolla. På sidan tas också upp två andra ämnen som är viktiga under nästa regeringsperiod nämligen avgiftsfri utbildning och försörjartillägg. Avgiftsfri utbildning är en av Finlands starkaste fördelar på den internationella marknaden när man tävlar om studerande från hela världen. Det även en mycket större fråga än att bara behöva betala en liten summa pengar för att få

11

gå i skolan. Det att nån måste betala för att gå i skolan sätter oss på olika nivå i frågan om möjligheter. Föräldrarnas inkomster börjar spela större roll och det blir större press på att finna ett jobb som har bättre inkomster och arbetsmöjligheter än att välja något man verkligen vill göra eftersom du troligen kommer att vara i skuld direkt när du blir färdig. Försörjartillägg är kanske ett ämne som känns främmande för de flesta. Sanningen är ändå att de som väljer att studera och har barn måste klara sig med samma summa varje månad som alla andra. Studerandefamiljerna är klart fattigare än andra familjer i Finland. Det är dessutom svårare att arbeta samtidigt när man studerar p.g.a. barnen kräver uppfostring. Det leder till att man borde bli snabbare färdig samtidigt som man måste arbeta mera vilket inte är en fungerande kombination. Det leder till att studerande barnfamiljer lyfter mest studielån i Finland. En lösning till detta skulle vara att det i nästa regeringprogram skulle skrivas in att alla som har minderåriga barn skulle få en höjning på 145€ fr.o.m. den 1.1.2012. Här är tre stora frågor och det skulle vara viktigt att de kommer med i nästa valprogram. Enda sättet att garantera att dessa frågor tas upp är genom att rösta. Om du inte har en aning ännu om vem du vill rösta på så finns det en valmaskin för unga på www.ungasvalmaskin.fi. Det kommer även att gå en valpanel av stapeln den 6.4.2011 kl. 20-22 i Simonsgatans Herkku som ordnas av alla huvudstadsregionens studerandekårer, alla är välkomna och inträdet är gratis!


12

Elin Blomqvist

Richard Sundman

Styrelseordförande

Vice ordförande

Som ordförande är det jag som koordinerar styrelsens arbete och ser till att allting fungerar och att allt jobb som bör göras blir gjort. Ordförande fungerar som en länk mellan fullmäktige och styrelsen samt andra bolag och organ inom vår organisation. Ordförande fungerar som generalsekreterarens chef och således planerar jag den dagliga verksamheten tillsammans med henne.

Som viceordförande kommer jag främst att fungera som Ordförandes högra hand genom att hjälpa till med det dagliga arbetet samt skriva utlåtanden gällande politiska linjedragningar och representera studerandekåren.

Som styrelseordförande är det jag som i förstahand representerar kåren utåt, både i media och på olika evenemang.

FOTON: Dan Gustafsson

ASK består av alla studerande på Arcada som väljer att bli medlem i kåren.

VAD ÄR ARCADA STUDERANDEKÅR - ASK?

ASKungen

Detta år har börjat med fart och mycket saker har gjorts, både nationellt och inom vår högskola. Vi kommer tillsammans med resten av styrelsen göra flera stora saker under detta år och jag väntar med spänning på hur detta år skall se ut i december.. Kåren följer aktivt med vad som händer inom högskolan och tar ställning i ärenden vid behov! Ni kommer att höra mycket av oss under detta år!

Jag fungerar även som en kommunikationslänk mellan Ordförande och resten av styrelsen. Vid Ordförandes frånvaro är det jag som har det huvudsakliga ansvaret över studerandekåren. Fastän de två första månaderna som styrelsemedlem gått otroligt snabbt, har jag ändå hunnit göra och lära mig otroligt mycket. Bland annat har jag deltagit i olika seminarier, så som SAMOKs startskott som fungerade som en introduktion till studerandekårs verksamheten. Studerandekåren har hittils gett mig otroligt mycket och jag har stora förväntningar för resten av året. Och kom ihåg: Vad det än är – så finns vi för dig!


13

ASKungen

Christoffer Andersson

Nanna Sandqvist

Högskolepolitiskt ansvarig

Tutoransvarig

Socialpolitiskt ansvarig

Jag är född år 1989 och tidigare varit politiskt aktiv i Sibbo ungdomsfullmäktige. Blev klar från Sibbo Gymnasium år 2008 och har efter det haft två mellanår och arbetat under den tiden som väktare.

Jag studerar andra året på det sociala området. Jag sitter i ASK styrelse som tutoransvarig med ansvarsområdet på internationella ärenden.

Jag arbetar som socialpolitiskt ansvarig (SOPO) för ASK nu i år. Jag är 23 år gammal och har börjat studera vård på Arcada hösten 2009.

Till mina uppgifter hör att koordinera och utbilda nya vän- och degreetutorer men deltar också själv i olika utbildningar och seminarier.

Jag har börjat min studiepolitiska karriär på högstadiet i elevkåren i Sökövikens skola. Efter det har jag inte varit aktiv inom studiepolitiken men sedan jag började studera på Arcada har jag aktivt arbetat inom HoSK r.f. och är nu i år även HoSK r.f.:s ordförande. Jag är mycket intresserad av studiepolitiken och speciellt av socialpolitiska ärenden och om hur studerandena mår. Jag arbetar med frågor som studiestöd,studerande hälsovård och övrigt alla tänkbara saker som kan ha att göra med studerandenas välmående.

Jag är nu första årets studerande på it-linjen och har varit aktiv inom TLK. Jag är studeranderepresentant i högskolestyrelsen och då jag fick möjligheten att komma med i styrelsen, tackade jag såklart ja. Min post i styrelsen är Högskolepolitiskt ansvarig som ansvarar för Arcada Studerandekår - ASKs medverkande i högskolepolitiska beslut i skolan och på nationell nivå. Till mina uppgifter hör även att vara i kontakt med våra studeranderepresentanter i olika organ inom skolan.

Förutom det är jag också studeranderepresentant i olika grupper som matkommitén, studentresponsgruppen och studentomsorgsteamet. Jag började min karriär inom ASK som internationell tutor våren 2010. På hösten 2010 var det dags att välja en nu tutoransvarig, och jag såg min chans att kunna göra något nytt. Jag fick förtroende av tutorerna på ett möte i november 2011, och blev senare invald i styrelsen av fullmäktige. De nya tutorerna skall precis börja sitt mandatår och jag ser framemot ett gott samarbete, samt lära känna nya människor och skapa en god kontakt med dem.

Marika Kamotskin

Jag följer med media och deltar på aktuella utbildningar för att hålla mig uppdaterad om det nyaste nytt inom socialpolitiken. Jag arbetar även som ASK:s trakasseriombudsman. Jag är alltid till för er så var inte rädda att kontakta mig! Kontaktuppgifter hittar ni på vår hemsida.


14

ASKungen

VARFÖR BLI MEDLEM I ASK? Som ASK medlem får du bl.a. Studentbladet hem gratis, billigare kopieringskort och rabatter på Cor-huset. Men det viktigaste av allt, ASK bevakar DINA intressen som studerande och gör DIN röst hörd! För tillfället har vi nästan 1000 medlemmar. Bli medlem du också! Du kan bli medlem genom att fylla i medlemsblanketten som finns på sid 23 och hämta den till officen eller så kan du göra det via vår hemsida, gå till www.asken.fi och till länken Bli Medlem som finns på första sidans övra högre hörn.

Arcada Studerandekår - ASK

För alla studerande på Arcada som väljer att bli medlem! www.asken.fi ASK MEDLEMSFÖRMÅNER FRÅN ARABIA KÖPCENTER Alfamer specialbokhandel.....................10% rabatt av normalpris Arabian Fashion Outlet...........................15% rabatt av alla produkter Arabianrannan Apteekki.......................5% rabatt av normalpris produkter (inte mediciner) Chico’s Restaurang...................................Barbeque Cheese Burger + 0,4 läsk 11 € Faunatar husdjursaffär...........................10% rabatt på normalpris produkter Jimm’s PC-Store........................................0-5% rabatt beroende på produkten Helsingin Tuuripelit...............................Kakao 0,50€ Kukkakauppa Puntti...............................10% rabatt av normalpris produkter Kuntoklubi Arabium................................40€/4veckor Life Arabia..................................................5% på normalpris produkter (gäller inte livsmedel) Robert’s Coffee........................................10% från normalpris kaffe och ätbart (gäller inte kaffepaket) Silmäasema...............................................20% från normalpris bågar och linser, -15% från kontakt linser och –vätskor Starabia......................................................10% av tjänster och normalpris produkter Tapiola.........................................................Många förmåner för unga under 27 år, fråga mera på plats! Telemaster.................................................10% rabatt på tillbehör, 5 % rabatt på telefoner The Earth Collection................................10% rabatt av normalpris Tiimari....................................................15% rabatt av normalpris produkter Wash in pesula.........................................10% rabatt på brukskläder


15

ASKungen ANDRA FÖRMÅNER

VR.................................................................50% rabatt på tågresor i 2. klass. Matkahuolto..............................................50% rabatt på enkelriktad bussresor över 80 km. Area, Kilroy Travels, STA Travel.............Internationella rabattkort och flygresor till studerande pris. Finlands Vandrarhem SRM.....................Rabatten på hostell i Finland är 2,50 euro/natt/person. Forex............................................................Nu kan du köpa valuta från Forex i Finland ännu billig are när du visar ditt SAMOK-studentkort. Du kan också sälja utländsk valuta utan avgifter. Studerandes Idrottsförbunds (OLL).....Deltagande i olika idrotts evenemang (bl.a. Helsinki City Marathon) för studerandepris. SATS..............................................................Mera information om studerandepriser se: www.sats.com Töölö Gym..................................................Studeranderabatt på gym, aerobic och spinningkort. Mer information på www.toologym.fi If Skadeförsäkring....................................Möjlighet att skaffa Studerandes Gruppsampo – försäkring till rabatterat pris. Du kan välja livförsäkring och olycksfallsförsäkring åt dig själv, till din make/maka och barn. Det är också möjligt att göra ett Organisation If – avtal, med vilket får du rabatt på hela familjens grundförsäkringar. Instrumentarium Look & Life................Glasögon: 20% rabatt från normala priser. Kultajousi Oy..............................................Klockor och smycken, silverföremål och andra gåvor. Frakkipalvelu NAM...................................5 % rabatt på uthyrningar. Visa...............................................................Om du har avlagt 90 studiepoäng och fyllt 20 år kan du få Visa–kort.Du kan anhålla om kortet vid din bank. Svenska Teatern........................................Föreställningar till studerandepris. KSF Media...................................................Studeranderabatt på Hufvudstadsbladet, Vasabladet, Borgåbladet och Östra Nyland. Megazone...................................................Studerande spelar billigare vardagar kl 13-16. Akademiska Bokhandeln.......................Stockmanns stamkunder som har studentkort får 10% rabatt på inhemska och utländska kurssböcker. Och många andra förmåner! För mer information om förmånerna gå in på www.samok.fi

TERMINAVGIFTS FÖRSÖK Från början av år 2010 har Arcada valt att gå med i försöket att uppbära terminsavgifter av en studerande utanför EES- området som antagits till ett utbildningsprogram som leder till högre högskoleexamen på ett främmande språk. Avgiften kan inte uppbäras av en medborgare som tillhör EES-området eller är en EU-medborgare. Avgiften kan inte heller uppbäras av en studerande som enligt utlänningslagen har rätt till permanent uppehåll i Finland. Detta är alltså ett fyra årigt försök som inleddes 2010 och slutförs 2014. Under försöket utreds

hur de avgiftsbelagda utbildningsprogrammen inverkar på högskolornas internationalisering, den finländska högskoleutbildningens attraktionskraft, genomströmningen av studerande samt kvalitén på högskoleutbildning på främmande språk. ASK motsätter sig försöket och kommer under hela försökets gång att uppmana högskolan till att kritiskt evaluera resultaten. Arcada har ännu inte mottagit agvifter av några studerande men är ändå en del av försöket och kan vid tillfället kräva en avgift. ASKs uppgift inom högskolan är att se till att studerande behandlas lika och att förösket är så rättvist som möjligt. TEXT: Elin Blomqvist


16

ASKungen

ANOTHER DAY AT THE OFFICE

Its eight o’clock in the morning, the weather outside is frosty and the Cor-house is nice and quiet. It’s the beginning of another day at the office for those of us who work at the Cor-house. The silence is only broken by music and the tapping of the keyboard as e-mails are being read and answered. As more people find their way to the office you can start hearing the debates and discussions about the current topics that we work with. Everything from tuition-fees to studenthealthcare is discussed along with other hot topics such as coming weekend’s annual-ball. The Student Union’s own growth and development is also a thing that we work hard on. At around 11a.m. we open our doors to the rest of the world, the café downstairs and the office are now open for business. So if you feel the need to drop by and say hi, or maybe pick up the student card that you ordered in the fall this is the time to do that! You can also come by to see what else we can offer you. We are always happy to see members drop by, it’s a change from staring at the screen even if it is only for five minutes or so.

At 1 p.m. we close the door to the office. This is the time when we work with projects or just everyday stuff that needs to be done. Today our General secretary Jenny is working with accounting while our Membership and Communication secretary Jessica is putting in an order for studentcards. As it gets closer to 5 p.m. it’s getting a lot quieter at the Cor-house. People have had their coffees and we are closing up for the day. As we moved to a bigger office at the Corhouse, the staff has also gone through an expansion and we are now 3 people working for ASK. This means that we are now better than ever equipped to support you with things that might be on your mind. The bigger offices have also given the Board a chance to actually work in the office and not have to sit on top of each-other as used to be the case. All we can say is even though it’s not always fun and games; it truly is a pleasure to work with and for students at Arcada! See you at the office, Jenny & Jessica


17

ASKungen

Cor-husets sida Cor-huset, varje studerandes vardagsrum här i Arabiastranden! Cor-huset är öppet vardagar kl. 1117.00. Du kan ta en kopp kaffe, en öl och spela spel eller göra på skolarbeten. Arcada studerandekår - ASK och ämnesföreningarna har sina utrymmen i andra våningen, där du kan träffa styrelserna. På kvällar ordnas det fester och olika spel- och temakvällar. Du kan också själv ordna fester eller en bastukväll med kompisar.

Arcada Studerandekårs Aktiebolag Majstadsgatan 11 00550 Helsingfors

Utrymmena passar för såväl 60 personers sitsar, fina bröllopsfester, klassfester och bastukvällar. Fotomaterial finns på Cor-husets hemsida; www.corhuset.fi För mera information om uthyrning och priser kontakta: corhuset@asken.fi eller ring 045 327 42 25. Trevlig fortsättning på våren! Daniela Blomqvist Cor-dinator

045 3274 225 corhuset@asken.fi www.corhuset.fi


18

ASKungen

To Anne Frank Writer: Nayeem Rahman

Hey Anne, hope you are fine up there. I was just thinking about you at a random hour, and then started wandering at my old posts at a blog, but all I can see is…misspellings, countless!! Well , it was middle winter five years ago, when I started reading your dairy, the more I read the more I fell for you, until the moment I finally realized that I have gone entirely crazy for you! I’m serious; still you are my strongest crush.

Man, you were deep, what didn’t you discuss in that little book of yours, sometimes I just envy you! So, want to know what the real state down here is! Ok! Hold on, I’ll come to that....You passed away so cruelly, so as your mother, your sister, those Van Pels & millions like you. I wonder your sacrifice justified what? Abandoned what? It justified maybe a land of your own “Jews subject to none”; and abandoned.

I’ve born into a Muslim family, my mother is quite religious but very tolerant, father is a hardcore leftist with a snobbish view towards

Well, all values to bring that “dream” come true. My dream-You people are living in peace with other populace in a state with no Voodoo

"In spite of everything, I still believe that people are really religions & I grew up with all the freedom to choose the path of my own. And as it turns out I too, is a snob! & my disregard towards established religions is increasing day by day, almost making me a fanatic. Hmm, I know it’s a bad thing, people like me often judge the faiths based on its followers, overlooking its inner beauties. Religion! A lame topic to talk about I guess, still I have to; those bustards killed you for that. I wonder, what would you think about all this crap, that still are happening down here; or do you also have divine fence, walls up in the heavens, that divides you Heavener’s?? Does god allows you to barter flowers, candies or does he not allows you at all to see each other. I don’t know! Because the symptoms we see here, don give much poise regarding Mr. God.

Dolls; A state that does not need any witchcraft to guide its inhabitants. Maybe, I’m being selfish, after all what do I know about misery? Nothing. Throughout the history, the Jewish suffering knew no bounds, I read Shakespeare, I try to feel the pain that he went through while portraying the Jewish life. Read Merchant of Venice?? “Hath not a Jew eyes? If you poison us, do we not die?” Now we have a state called Israel, guess you all had a victory parade up there! No, I’m not against the idea of Israel; it was there long ago. Still, today I would have preferred a unified Palestine where every race would live side by side; maybe it would have saved some blood. Nonetheless, those are past. So, here’s Israel, there’s Palestine. And for today it’s your people, who are keeping their neighbors home-


19

ASKungen Bättre studerandehälsovård för yrkeshögskolestuderande less. Shelling them, killing them. True; those neighbors hate you too, almost fanatically; but here Israelis are the oppressors & they are the victims, no equal comparison be logical. Nice switch of roles, I guess. I know you got it but have to say it anyways…it’s your people's guns and tanks that are making them demons. You know a funny thing? We have little boys carrying bombs in their chests. They are at your age. You died at an official prison...& they are in un-official ones! Along with others. Some may say they are brain washed..Yes, agreed! But what more motivation is needed

good at heart." -Anne Frank when they encounter deaths, disgrace & most importantly an absence of hope in a daily basis? To them it’s their path to heaven, just like yours was through that concentration camp!! I don’t know if they could make it; but if they are up there and if you can manage to sneak through the divine barriers you may find it out. At last, when I finished your dairy, I can’t remember for how many days did I mourned. I was even talking with the god (Yaa-it’s in our DNA. If you could keep her alive for seven months in hell, then why couldn’t you grant her a few weeks more!!! As a friend (if you’ll consider) I will ask you, your ancestors, that you make this generation understand the meaning of sacrifice, that it is only to be honored by redemption, not by deceiving. p.s. Haven’t we suffered enough?

Tisdagen den 15.3.2011 har Social- och hälsovårdsministeriets arbetsgrupp för försöket med SHVS (Studenternas Hälsovårdsstiftelse)-modellen för yrkeshögskolestuderande, valt Vilmanstrand och Seinäjoki till ett treårigt försök där syftet är att testa huruvida SHVS-modellen är passande för yrkeshögskolestuderande. Försöket startar nu i år 2011, från och med höstterminen, på de valda orterna. Piloteringarna är ett viktigt steg för att vi i något skede skall nå en studerandehälsovård av högre kvalitet för alla yrkeshögskolestuderanden. Vi behöver en fungerande preventiv studerandehälsovård för att minska på marginaliseringen och för att underlätta studierna.

Hur fungerar studerandehälsovården idag för yrkeshögskolestuderandena? Enligt Folkhälsolagen ordnas studerandehälsovården för yrkeshögskolestuderande idag av kommunerna där läroanstalterna är belägna. Studenternas Hälsovårdsstiftelse (SHVS) ansvarar, i sin tur, för anordnandet av studerandehälsovården enbart för universitetsstuderande. I en stor del av kommunerna är studerandehälsovårdstjänsterna bristfälliga. Största bristerna gällande hälsovården finns i tandvård och i mentalvårdstjänster. Hälsovårdstjänsterna skiljer sig dessutom avsevärt beroende på kommunen. Detta medför att yrkeshögskolestuderande är i olika ställning, inte enbart med universitetsstuderande men också sinsemellan beroende på studieorten. Det händer också att en del kommuner avvisar studerande från sina tjänster ifall studerande inte är inskriven på sin studieort och detta strider mot folkhälsolagen. - Marika Kamotskin


20

ASKungen

SPECIALFÖRENINGARNAS HÄLSNING

Commedia hälsar er en glad vår! Som ni kanske har märkt så har Commedia under den senaste tiden lyst med sin frånvaro från ASKungen och diverse andra evenemang Men detta år med en färsk och motiverad styrelse 2011 skall Commedia också se till att skräpa sig och bli aktiva samt synliga igen. Vårt nästa säkra evenemag blir vår traditionella Blötpiknik på vappafton vid Observatorieparken den 30 april 2011. Ha det gött! - Commedias styrelse

D e lungt... HanSe skada sej (klara sej)!!! Shalom! Rubriken syftar på en ny modifiering på slutet av en snapssång. Företagsekonomi-, International Businessoch turismstuderanden har traditionell haft minnesrika stunder som har involverat diverse olycksfall som lett till brutna kindben, brutna smalben, fingerledsskador eller t.o.m. ambulansfärder. Men vi har alltid klarat oss, måtte vi ha haft med oss fylleturen eller inte! Jag hörde nyligen ett fint festtal med rubriken ”förut hade ett liv, eller kanske snarare inget liv”. Det handlade om förändringen från att i början enbart besökt skolan för att delta på lektionerna, till att man kommit in i det sociala livet som denna skolas studiekretsar erbjuder på. Det finns ett samband mellan studier och festande. Bägge två stöder nämligen varandra, vilket är mycket viktigt. Hur skulle man annars lära sig känna de övriga studeranden och knyta nya kontakter för livet? Så kolla på FB vad som händer eller besök oss på Cor-huset! xoxo.


21

ASKungen

Hejsan alla HoSKeiter!

TLK meddelar

Nya året har börjat och tiden ränner snabbt framåt! Den viktigaste händelsen som HoSK r.f. ordnar i vår är årsfesten som äger rum fredagen den 15.4.2011 på Restaurang Loisteen Kaarre. Alla är välkomna med att fira när HoSKen fyller 55 år!

Hoppas att alla har haft en trevlig hösttermin! Det har skett en hel del under vintern, men lycktligtvis är våren här och en massa spännande är på gång.

Presentation av styrelsen 2011 kommer nedan eftersom hemsidorna inte ännu har hunnit bli uppdaterade. Som ordförandejobbar jag, Marika Kamotskin och bredvid mig har jag Robin Blomberg som vice ordförande. Sedan har vi Johanna Schultz som värdinna, Vanessa Åkerman som programchef, Lena Holmqvist som sekreterare, Sandra Högström som ekonom, Linus Åkerholm som internationellt ansvarig, Patrik Sjöberg som informationschef, Anders Blomberg som intressebevakare och Jonas Randers som tutoransvarig. Om ni har frågor gällande vår verksamhet eller nya förslag är det bara att majla hosk@ arcada.fi. Sedan har vi också en telefon och om ni har brådskande ärende kan ni nå oss på +358 41 700 6806. I vår så ordnar vi ännu traditionella klubbkvällarna. Temat för klubbkvällarna är motion och hälsa. Klubbkvällarna ordnas tisdagar enligt följande 22.3.2011, 26.4.2011 och 17.5.2011. Håll utkik på Facebook och mejlen för vidare information! Trevlig fortsättning på våren!

Ifall någon missade förra numret så står TLK alltså för Tekniska Läroverkets Kamratförbund r.f. Vi strävar efter att du som teknikstuderande ska ha ett mångsidigt och intressant studieliv. Under vintern har vi bl.a. valt en ny styrelse, fortsatt med våra LAN-partyn samt arbetat vidare på vår klubblokal. Dessutom firade vi nyligen vår 94:e årsfest med pompa och ståt. Framför oss vi har vi årsmöte, studiebesök och mycket annat! För att få ut det mesta gäller det att hålla sig uppdaterad. Lättast gör du det genom att läsa din e-post, titta in på vår hemsida samt kolla in oss på Facebook. Titta även in på Cornern med jämna mellanrum, det är en bra plats att bekanta sig med verksamheten! Avslutningsvis önskar TLKs styrelse er alla en rolig och spännande vårtermin!


22

ASKungen

BILDBEVIS! ASK styrelsen var på SAMOKs Startskottet 2011. Interesting, interesting!

ASK delade ut Kellogg’s Squares. Gott, gott!

YLONZ biljettsläpp. De ivrigaste köade redan kl. 04.45

Fastlagstisdag i Brunnsparken. Yes, we like!

YLONZ biljettsläpp. Några minuter förrän biljetterna släpptes.


23

ASKungen

MEMBERSHIPFORM ACADEMIC YEAR 2010-2011 I want to join Arcada Student Union - ASK

First name Last name

Fall and spring 2010-2011, 35 euro (incl.card fee 5 euro) Including Student Association membership 40 euro

Date of birth (Finnish social security number if you have one)

Fall2010, 25 euro (incl.card fee 5 euro) Including Student Association membership 30 euro

Municipality of residence and nationality (if other than Finnish)

Spring 2011, 25 euro (incl.card fee 5 euro) Including Student Association membership 30 euro

Street address

If you only want to pay the membership fee to get a new sticker for your student card, the fee is 5 euro less, as you don’t have to pay the card again. Degree program

Postal code and post office Studies initiated (year) Telephone Studies initiated (semester)

e-mail

Fall

Spring

Blue student card (turn over to see the terms) Studentnumber

Green student card (when you don’t meet the terms of the blue card)

ASK’s notes

My contactinformation may be used for direct marketing purposes: yes No I also want to join the following Student Association (turn over to see more)

Attach your photograph here. Write your full name on the back of the photo.

Mottagarens kontonummer Saajan tilinumero Mottagare Saaja

Från konto nr tililtä nro

HanSe SF

HoSK

TLK

Signature 1. By signing and paying the membership fee I apply for membership in Ardcada Student Union - ASK and the Student Association of my choice. The information given in this form will be transferred to the membership list according to the Act on Registered Associations (503/1989) section 11. The description of the file according to the Personal Data Act (523/1999) section 10 that can be viewed on www.aske.fi 2. By signing this form, I give ASK the right to check my study permission and personal data from Arcada’s student register. 3. By signing this form I understand and agree to follow the terms of the VR (Finnish National Railways) student discount and blue student card (turn over to see the terms)

___________________________________________________

_________________________________

Place and time

Signature

Aktia 405510-2235200 Arcada studerandekår - ASK

GIRERING TILISIIRTO

Betalningen förmedlas till mottagare endast i Finland enligt Allmänna villkor för inrikes Betaningsförmedling och endast till det kontonummer betalaren angivit. Maksu välitetään saajalle vain Suomessa Kotimaan maksujenvälityksen yleisten ehtojen mukaisesti ja vain maksajan ilmoittaman tilinumeron perusteella.

NOTE! Please write ”Membership fee 2010-2011”, your full name and degree program in the space reserved for messages (also mention your Student Association if needed)

Betalare Maksaja

Underskrift Allekirjoitus

Commedia

Example: Membership fee 2010-2011, Peter Pan, International Business, (HanSe ) Or: Membership fee fall 2010, Tinker Bell, Plastics Technology,( TLK)

_________________________________

Ref.nr. Viitenro Förf.dag Eräpäivä

Euro


ASKungen 1/2011  

Arcada studerandekår - ASKs tidning

ASKungen 1/2011  

Arcada studerandekår - ASKs tidning

Advertisement