Page 1

sfi svenska för invandrare, kurs D

Nationellt sfi-prov 22 Del C, 50 minuter Elevens namn:

Stockholms universitet Centrum för tvåspråkighetsforskning

© Skolverket 2007


Den här delen handlar om hälsa.

Uppgift 9 Det är livsnjutarna som blir hundra år I en undersökning har man intervjuat 100-åringar för att ta reda på hur man ska leva om man vill bli riktigt gammal. Här får du läsa några av deras råd. Fyll i de ord som saknas. Välj bland orden i rutan längst ned på sidan.

pa

Ex Var nyfiken ____________ nya saker! A Försök hitta ett jobb ______________ du trivs med! B Rör på dig ______________ orkar kroppen längre! C Lämna bekymren bakom dig ____________________ att tänka på dem jämt! D Drick en smutt sherry då och då. Det är bra _______________ hjärtat!

ändå

trots

där

i stället för

för

som

i och med

Källa: Smålandsposten 2

Nationellt prov sfi: 22, kurs D – Del C


Uppgift 10 Några texter om hälsa Här får du läsa några olika texter som handlar om motion och hälsa. Vad är syftet med texterna? Läs och välj rätt alternativ från rutan längst ned på sidan.

Ex Akta dig för oseriösa bantningsmetoder! Pröva inte varje ny bantningsmetod som presenteras i veckotidningar utan att noggrant ta reda på hur de fungerar. Många av dem saknar vetenskaplig grund och kan vara farliga för hälsan.

varna

Syftet med texten är att _____________

A Vi ger dig möjlighet att utveckla och bevara din hälsa! Vi använder vårt engagemang till att skapa effektiva träningsformer och möta varje individs önskemål. Bli medlem idag och du får träna första månaden gratis. Målet är ett friskare liv!

Syftet med texten är att _____________

B Så här gör du om ditt barn har fått något i halsen: - Lägg barnet på mage längs med din ena underarm. Se till att barnets huvud är lägre än kroppen. - Stöd barnets huvud med handen runt käken så att nacken inte böjs för kraftigt bakåt. - Ge fem slag med handen i barnets rygg mellan skulderbladen. Syftet med texten är att _____________

ge instruktioner

göra reklam

varna

debattera

roa

jämföra

Nationellt prov sfi: 22, kurs D – Del C

3


Uppgift 11 När ska de träna? För den som tycker om att motionera finns det mycket att välja på. På nästa sida ser du ett schema med olika typer av gympapass. Läs om de olika personernas önskemål och behov och välj från schemat den dag och tid som passar dem bäst.

Foto: Rolf Adlercreutz

Ex Elsa har ont om tid i veckorna och tränar helst under helgen.

Hon har bra kondition och vill inte att det ska vara för enkelt.

A

..

Sondag kl.11. 30 Vilken dag och tid passar bäst för Elsa? _________________________

Matti arbetar på vardagar under kontorstid. Han tycker bäst om att jogga ute men skulle också vilja motionera tillsammans med sin son som är 5 år.

Vilken dag och tid passar bäst för Matti? _________________________

B

Hamid är morgonpigg och tränar gärna innan jobbet. Han börjar jobba klockan 08.30. Eftersom han precis har varit sjuk vill han komma igång och träna lite försiktigt. Vilken dag och tid passar bäst för Hamid? ________________________

C

Maja är gravid men hon vill fortsätta träna så länge som möjligt. Hon jobbar i en butik som har öppet måndag-fredag kl. 09.00–18.00. Vilken dag och tid passar bäst för Maja? __________________________

4

Nationellt prov sfi: 22, kurs D – Del C


GYMPASCHEMA VÅREN 2007 TID

MÅNDAG

07:00–08:00

TISDAG

ONSDAG

TORSDAG

MEDEL

MEDEL

BAS

10:00–11:00

FAMILJ

FAMILJ

11:30–12:30

BAS

MEDEL

18:30–19:30

MEDEL

MEDEL

BAS En lättare gympa utan hopp. Bygger upp styrka, kondition och rörlighet från grunden.

MEDEL

BAS

MEDEL Medel är ett pass med krävande styrke- och konditionsträning för träningsvana deltagare.

Nationellt prov sfi: 22, kurs D – Del C

SÖNDAG

VÄNTA BARN

FAMILJ MEDEL

BAS

VÄNTA BARN

17:30–18:30

LÖRDAG

BAS

MEDEL

15:00–16:00

FREDAG

BAS MEDEL VÄNTA BARN Anpassat efter kvinnor som vill behålla kondition och styrka under tiden de väntar barn.

FAMILJ Rörelselek med spring, hopp och bus. För barn mellan 3-6 år i sällskap av vuxen.

5


Uppgift 12 På apoteket På apotekets hyllor är varorna sorterade under olika skyltar. Här får du läsa om några personer som ska köpa något. Vart ska de gå för att hitta vad de behöver? Skriv numret för rätt skylt.

A Reza har ont i huvudet och vill köpa Alvedon.

________

B Baran har cyklat omkull och blöder på knäet. Hans pappa behöver köpa plåster.

________

C Gina är snuvig och hostar. Hon behöver köpa näsdroppar.

________

D Rolf har blivit rekommenderad att skölja munnen med fluor.

________

1

2 HÅR

4

INTIM

5 VITAMINER

7

RECEPT

6 VÄRK

8 SÅR

6

3

FÖRKYLNING

9 TÄNDER

ANSIKTE

Nationellt prov sfi: 22, kurs D – Del C


Uppgift 13 Så behandlar du getingstick Den här texten kommer från Vårdguidens hemsida. Den handlar om vad du kan göra om du får ett getingstick. Läs alla instruktioner och numrera dem i rätt ordning med siffrorna 1–4.

När en geting sticker sprutas ett gift in i huden. Sticket är oftast ofarligt, men vissa personer kan få en allergisk reaktion. Om du inte är allergisk behöver du inte sjukvård utan kan lindra besvären själv. Gör på följande sätt:

_______ Kyl sedan såret med kallt vatten för att lindra smärtan.

_______ Sätt till sist på ett plåster för att undvika infektion.

_______ Ta först bort gadden, använd gärna en pincett.

_______ Om du fortfarande har ont efter nedkylningen kan du lägga på en lokalbedövande salva.

Nationellt prov sfi: 22, kurs D – Del C

7


Uppgift 14 Kallelse till läkare Johan har fått en kallelse till ögonläkaren. Läs texten och svara på frågorna på nästa sida.

Linköping 2007-03-31

Universitetssjukhus 123 45 Linköping Telefon 012-34 56 78

Till Erik Engman Åskvägen 999 123 45 Mjölby

Välkommen till Ögonmottagningen Vi har mottagit remiss från husläkare Eli Gunnarsson och bokat tid: onsdag 10 juni kl. 13.00 hos ögonläkare Lena Jacobsson. Besöket kan ta 1 ½ timme då vi eventuellt måste droppa ögonen med pupillvidgande ögondroppar. För att komma till Ögonmottagningen går du in genom huvudbyggnadens södra entré, Hammargatan 14. Ögonmottagningen finns på plan 11.

Att tänka på! Vid förhinder meddela oss snarast på telefon 013-22 25 37, telefontid måndag–onsdag 8.00–8.45 Akuta avbokningar kan göras dygnet runt på telefonsvararen, samma nummer som ovan. Erbjuden tid som inte avbokas minst 4 timmar i förväg debiteras med 260 kr + 15 kr i expeditionsavgift. Om ni har behov av tolk vill vi att ni kontaktar oss snarast på telefon 013-22 20 15.

Med vänlig hälsning, Agneta Rydberg (läkarsekreterare)

Vi ber er undvika doftande produkter då både patienter och personal besväras av detta.

8

Nationellt prov sfi: 22, kurs D – Del C


Lena Jacobsson

Ex

Vad heter läkaren Erik ska träffa? __________________________________________

A

Erik har tid hos läkaren kl. 13.00. Vilken tid kan han räkna med att vara klar? _______ _____________________________________________________________________

B

När kan han ringa om han vill prata med någon för att ändra tiden? ________________ _____________________________________________________________________

C

Vad händer om han inte lämnar återbud i tid? _________________________________ _____________________________________________________________________

Nationellt prov sfi: 22, kurs D – Del C

9


Profile for aram hassan

Prov22_Hafte_C  

Del C, 50 minuter svenska för invandrare, kurs D Stockholms universitet Centrum för tvåspråkighetsforskning © Skolverket 2007 Elevens namn:

Prov22_Hafte_C  

Del C, 50 minuter svenska för invandrare, kurs D Stockholms universitet Centrum för tvåspråkighetsforskning © Skolverket 2007 Elevens namn:

Profile for aram11
Advertisement