Page 1

El secret dels rovellons Marc Estévez Casabosch Bolets en temps de crisi Marc Estévez Casabosch Compradors de bolets. Menjar bolets sense perdre’s pel bosc Cecília Lorenzo El secret més ben guardat Marc Estévez i Robert Höss El secret més ben guardat 2n volum Marc Estévez Casabosch La cuina de mumare Maria del Mar Bonet 501 racons màgics de Barcelona Cecília Lorenzo i Núria Claver

I a Now Books:

Tant és l’espai que tinguis i on visquis!

Enciams als balcons, tomàquets als terrats, carabasses al jardí i maduixots al pati del darrere. Horts urbans, horts familiars i horts a les escoles. El cultiu ecològic d’aliments s’està escampant com una taca d’oli! I tu, ja has començat a sembrar la teva felicitat? Contemplar el ritme de la natura, relaxar-te, divertir-te i menjar sa. Si encara no t’hi has decidit, suma’t a la revolució! Amb les experiències, les propostes i els consells d’en Marc podràs tirar endavant el projecte més creatiu i saludable de la teva vida. Un repte impactant i sostenible, de present i de futur, per a tu i els teus. El llibre t’acompanyarà, pas a pas, perquè el camí et sigui fàcil. Inclou, en exclusiva, calendaris de sembra i de plantació per zones, perquè no és el mateix fer un hort en un clima com el de Barcelona que ferlo als Pirineus, i una guia pràctica d’adreces i de recursos útils perquè trobis tot allò que necessites. Els millors tomàquets del món, els que cultivaràs amb les teves mans, t’estan esperant!

Setas al descubierto. Las mejores rutas por España para encontrar las setas más deliciosas Marc Estévez Casabosch

www.arallibres.cat

BIC: WMPF ISBN: 978-84-15224-52-5

Un hort per ser feliç

La ruta del tresor Marc Estévez Casabosch

Vols convertir casa teva en un autèntic jardí comestible?

Marc Estévez Casabosch Nascut a Barcelona, però posseït per un pensament silvestre poc convencional, fa uns quants anys va decidir establir-se a pagès, on ha pogut experimentar i anar cultivant la saviesa que proporciona el contacte directe amb la terra. La seva trajectòria personal i professional sempre ha girat al voltant de la natura. Expert en boscos i bolets, els seus llibres divulgatius són èxits de vendes any rere any. És autor dels dos volums d’El secret més ben guardat (Ara Llibres, 2007 i

Marc Estévez Casabosch

També a Ara Llibres:

2008), Bolets en temps de crisi (Ara Llibres, 2009), Setas al descubierto (Now Books, 2010) o La ruta del tresor (Ara Llibres, 2011), entre d’altres. Actualment, a més d’escriure i plantar hortalisses apassionadament, comparteix experiències a través de cursos, tallers, conferències i col·laboracions en diversos mitjans de comunicació.


12

unhort.indd 12

06/03/12 15:50


Un petit gest, una gran ó i c u l o v e r T’hi apuntes? El cultiu ecològic d’aliments per a l’autoconsum és una escola de vida a l’abast de qualsevol persona. Retroba r els ritmes de la natura i menjar sa, visquis on visquis! Un repte fàcil, creatiu, saludab le, familiar i divertit. Una roda de felicitat pe rmanent que, si tu vols, t’acompanyarà durant tot el viatge.

13

unhort.indd 13

06/03/12 15:50


El cultiu ecològic ja no és una opció, és una necessitat. Si vols obtenir aliments saludables i aconseguir que el teu jardí sigui un oasi de fertilitat, has de respectar l’entorn, la terra i tots els organismes beneficiosos que hi viuen

É

s increïble veure com una acció senzilla amb milers d’anys d’història a les espatlles, la dels horts d’autoconsum, s’està posicionant com un dels pilars bàsics de la societat postcapitalista que estem començant a construir. M’encanta que sigui així i, sobretot, em tranquil·litza, perquè ens fa saber que la vida, per bé que sovint fem tot el possible per complicar-la, és molt més senzilla del que sembla. Menjar allò que cultives amb les teves mans ha estat des de sempre un repte revolucionari per a l’ésser humà. L’enfocament, però, ara és diferent! Els horts tradicionals, que havien estat un espai de treball gairebé forçós, avui es dibuixen com un espai d’oci, un camp d’aprenentatge per gaudir i assaborir l’essència de la vida, alhora que ens ofereixen aliments saludables. L’hort, tal com jo l’entenc, és un espai creatiu que ens ensenya a ser pacients, a treballar amb serenitat i constància, a tractar tots els elements del nostre entorn amb la sensibilitat que mereixen.

Els petits gestos individuals són els que donen forma a la realitat de tots. Si creus que un altre món és possible, comença per tu i fes un hort. Pots plantar un enciam o plantar-ne cinquanta, no importa, el que compta és la intenció! 14

unhort.indd 14

06/03/12 15:50


Contempla l’harmonia del cicle feliç! La terra nodreix les teves plantes que, ben cuidades, t’ofereixen els seus fruits, fulles, flors i arrels. Un cop tu i els teus us cruspiu les menges, les restes orgàniques sobrants satisfan les necessitats nutritives de dues gallines encantadores. Les gallines, agraïdes, pondran els millors ous ecològics del món. A partir d’aquí, amb els residus orgànics del galliner i tota la matèria vegetal que tinguis (fulles seques, brancam i restes de poda, herbes espontànies, gespa tallada...) ja pots elaborar un compost casolà magnífic, que et servirà d’adob per a la terra. Aquesta terra regenerada i fèrtil, finalment, ja estarà a punt per acollir noves plantes que creixeran ben sanes i fortes. Un cicle favorable que roda sense aturar-se mai! La sostenibilitat en estat pur, a casa teva!

15

unhort.indd 15

06/03/12 15:50


Tornar a la natura no vol dir abandonar les ciutats per tornar al camp. Tot el contrari! Cal reaprofitar espais en desús. Un balcó, una finestra, una parcel·la de terreny abandonada, un terrat, un parc públic, un jardí... Per què sembrar gespa allà on hi podem fer créixer carbasses i mongetes? Actualment parlem dels aliments ecològics com si fossin uns productes especials, produïts d’una manera especial i carregats de virtuoses propietats. Ho són realment? Probablement, si l’agricultura convencional no hagués entrat en una espiral tòxica plena d’elements nocius per a la salut i substàncies químiques de síntesi, girant la cara als processos biològics que s’esdevenen en el medi, avui no podríem definir el concepte «ecològic». Durant el segle XX, si no ens haguéssim deixat seduir, per herbicides, insecticides i fertilitzants tramposos creats per multinacionals enverinades, potser mai no haguessin existit savis com Masanobu Fukuoka o Rudolf Steiner, pares de l’agricultura natural i la biodinàmica, respectivament –tots dos mètodes es consideren variants del cultiu ecològic. O potser sí, però no haurien transcendit. El que us intento explicar és que fa 10.000 anys que cultivem aliments, i d’aquests, 9.900 els vam dedicar al cultiu ecològic sense saberho ni voler-ho. Era l’única manera de cultivar que coneixien els nostres avantpassats. Ha estat durant els darrers cent anys, amb l’ús i abús de productes químics, quan hem hagut de crear un nom, una denominació especial per poder reconèixer i diferenciar els aliments saludables dels que no ho són tant. Però bé, amb cent anys d’ensarronades i enganys sembla que ja n’hem tingut prou, i el cultiu ecològic, respectuós amb el medi ambient i sostenible, s’està estenent com una taca d’oli.

Els beneficis de l’hort esquitxen tot el teu entorn i van més enllà dels nutritius aliments que t’aporta. La feina que fas, la gent que t’envolta, les idees que es passegen pel teu cap, la natura que respires... D’una acció personal en neix un benefici global!

16

unhort.indd 16

06/03/12 15:50


Un hort en un balcó petit...

El llibre que tens a les mans s’estructura en quatre grans blocs, i pretén oferir-te les pautes i els consells bàsics perquè puguis engegar amb èxit el teu projecte d’hort. Un hort que podem anomenar-lo, per ser més precisos, «jardí comestible». M’agrada aquesta denominació! Trobo que s’ajusta més a la realitat perquè no només hi plantarem hortalisses; també flors que es mengen, herbes aromàtiques i plantes útils de tota mena compartiran espai amb tomàquets, pèsols i enciams. Ara estàs al primer bloc, unes pàgines de benvinguda que et resumeixen l’essència de tot el que vindrà més endavant. Estic segur que trobaràs un bon lloc per començar a cultivar! Posa la imaginació al servei de les neurones, inspira’t, mira-ho tot des d’una nova perspectiva i deixa córrer les idees. Per racons i possibilitats que no quedi! Un cop tinguis la ment ben oberta, només et calen la il·lusió i les ganes per fer el primer pas: dissenyar i adequar l’espai.

17

unhort.indd 17

06/03/12 15:50


Un jardí comestible d’uns 60 metres quadrats...

18

unhort.indd 18

06/03/12 15:50


L’autèntica felicitat arriba quan acceptes els contratemps. Acceptar que no cada any no serà un bon any per als tomàquets, i que de vegades cauran pedregades que t’esguerraran la collita. Conviure amb la força de la natura, respectar-la i tenir una ment flexible per adaptar-te a qualsevol situació. Aquest és el gran aprenentatge que et proporciona l’hort. Un dels mites que escolto sovint i vull esmicolar ara mateix és aquell que diu que «un hort dóna molta feina». Vol certa constància i una bona planificació, tal com t’explicaré, però res més. Ho remarco des de bon principi perquè si tens una casa de cap de setmana amb jardí, encara que no hi visquis de manera permanent, no tens excusa per esquivar la meva proposta. Si t’organitzes bé, quan hi arribis, divendres al vespre, tindràs un plat de verdura fresca esperant-te. En aquest sentit, he de confessar-te que a mi, el que més m’agrada de l’hort és passejarhi. És el primer que faig quan em llevo. Sempre hi ha alguna cosa per collir, per olorar o per tafanejar. Feina? Bé, sí, mitja hora de tant en tant per arrencar quatre herbes inoportunes, fer una repassada general per comprovar que tot rutlla i poca cosa més. La resta és contemplació.

ents Feines pen d a l’hort:

ixes. • Co llir madu maní. • Olorar el ro ombra • Buscar una stona. i llegir una e ulls • Tancar els i respirar. yia • Fer compan s i e a les gallin ous. agafar-ne els les • Contemplar carxofes. ria • Saltar d’aleg i jugar. 19

unhort.indd 19

06/03/12 15:50


unhort.indd 20

06/03/12 15:50


Posa un hort a la teva vida Som-hi! Crea el teu projecte de jardí comestible a casa amb tot el que cal saber. A les pàgines que segueixen podràs valorar el clima de la zona on vius, el disseny del teu espai, la llum necessària o els diversos factors que proporcionen fertilitat a la terra. Una bona planificació és la millor garantia d’èxit, i la veritable clau per assaborir els millors tomàquets del món!

unhort.indd 21

06/03/12 15:50


22

unhort.indd 22

06/03/12 15:50


El calendari de l’hort a Catalunya Mapes i notes per conèixer els períodes de sembra, el trasplantament i la collita de cada planta.

L

a planificació de l’hort pot variar significativament en funció de l’indret o la localitat on es vulgui ubicar. Ben poc té a veure el fred rigorós de la Cerdanya, durant el mes de febrer, amb la suavitat tèrmica que de vegades es viu a Barcelona durant el mateix període de l’any. Classifico el territori en cinc grans àrees, de la més càlida a la més freda, amb un exemple pràctic en cadascuna d’elles per incloure’n una referència a seguir. Tingues en compte que els pobles i ciutats costaners són els que permeten gaudir de cicles de cultiu més llargs, però pensa, alhora, que un enciam depèn de molts altres factors més enllà de la temperatura. Ara bé, hem de situar-nos sobre el mapa i adaptar el nostre trosset de paradís a les possibilitats que ens ofereix el clima de la zona. Un capítol important de l’aventura hortícola i, tanmateix, una guia orientativa per programarne els principals cultius. Per acabar de filar prim, busca algun veí horticultor, experimentat i generós, que vulgui compartir els coneixements, teories, èxits i fracassos. Faràs el tafaner una estona, que sempre és divertit, rebràs informació útil i propera, i amb una mica de sort hauràs fet un nou amic. I encara et diré més! Si tens una estona, fes una ullada sempre que puguis als pronòstics meteorològics.

Entre el naixement d’una tomaquera i la collita dels fruits passen uns quatre o cinc mesos, a tot arreu, però la disposició en el calendari varia en funció de les particularitats climàtiques de cada zona.

23

unhort.indd 23

06/03/12 15:50


Zona 1 Un hort a prop del mar Ens situem en una estreta i allargassada àrea del territori que comprèn els sectors més propers a la costa. Són espais d’hiverns suaus, ambients marítims, humits i xafogosos, que engloben la ciutat de Barcelona i algunes de les zones d’horta més favorables del país, com són les planes del darrer tram del Llobregat i del Camp de Tarragona, incloent les terres baixes del Maresme. Des del delta de l’Ebre fins al sud de l’Alt Empordà trobem un clima de característiques similars, amb possibilitat d’alguna glaçada tímida i anecdòtica entre el desembre i el gener. Els cicles de cultiu en tota la franja especificada són llargs, a causa de la bonança tèrmica i l’elevada mitjana anual de dies assolellats. Al balcó, a la terrassa, al terrat, al pati o al jardí, només ens falten la il·lusió i les ganes per assaborir veritables amanides de quilòmetre zero. Situant l’hort en l’indret més adequat i proporcionant-li aigua amb regularitat, durant els mesos d’estiu, tradicionalment eixuts i amb poques pluges, serem l’enveja sana del veïnat. Exemple zona 1: Barcelona. Calendari d’un hortjardí en un terrat de l’Eixample (cota d’altitud: 50 m), vàlid a tota l’àrea destacada del mapa.

24

unhort.indd 24

06/03/12 15:50


gen. feb. març abr. maig juny

quinzena

jul.

ag.

set.

oct. nov. des.

1 2 1 2 1 2 1 2 1 2 1 2 1 2 1 2 1 2 1 2 1 2 1 2

Albergínia i pebrot Alfàbrega All Bleda Bròquil i coliflor Bròcoli Calèndula Canonges Caputxina Carabassó i cogombre Ceba tendra i calçot Ceba de guardar (seca) Col Enciam Espinac Fava Maduixa i maduixot Meló i síndria Mongeta Pastanaga i remolatxa Patata Pèsol Porro Tomàquet Sembra

Trasplantament

Collita

Es pot cultivar tot l’any 25

unhort.indd 25

06/03/12 15:50


Zona 2 Caminant cap al prelitoral, però encara amb vistes a la platja Aquí has de començar a ser cautelós durant l’època més freda de l’any. De final de novembre fins ben entrat el febrer et poden sorprendre algunes glaçades, més aviat lleugeres però de vegades persistents, que escurcen una mica el cicle de cultiu d’algunes plantes. Hem fet un pas curt en direcció a terra endins i deixem la Mediterrània de teló de fons, tret del sector nord de la Costa Brava, un racó de país força fred en comparació de la resta d’àrees litorals i, per tant, inclòs en aquesta zona. La franja on ens trobem s’estén del Montsià a l’Alt Empordà, allargassada i paral·lela a la línia costanera, que li proporciona encara certa suavitat tèrmica i minimitza les oscil·lacions en el termòmetre. Aproximadament, l’àrea inclou els relleus de la serralada litoral i part de les planes prelitorals. Si bé a la zona anterior us parlava de Barcelona, per citar un exemple, ara faig referència a la zona alta de la ciutat; Collserola i, fins i tot, algunes localitats veïnes com Cerdanyola del Vallès, Mollet del Vallès o Rubí. Exemple zona 2: Tortosa. Calendari d’un hort urbà en un balcó assolellat de la capital del Baix Ebre (cota d’altitud: 24 m), vàlid a tota l’àrea destacada del mapa.

26

unhort.indd 26

06/03/12 15:50


gen. feb. març abr. maig juny

quinzena

jul.

ag.

set.

oct. nov. des.

1 2 1 2 1 2 1 2 1 2 1 2 1 2 1 2 1 2 1 2 1 2 1 2

Albergínia i pebrot Alfàbrega All Bleda Bròquil i coliflor Bròcoli Calèndula Canonges Caputxina Carabassó i cogombre Ceba tendra i calçot Ceba de guardar (seca) Col Enciam Espinac Fava Maduixa i maduixot Meló i síndria Mongeta Pastanaga i remolatxa Patata Pèsol Porro Tomàquet Sembra

Trasplantament

Collita

Es pot cultivar tot l’any 27

unhort.indd 27

06/03/12 15:50


El secret dels rovellons Marc Estévez Casabosch Bolets en temps de crisi Marc Estévez Casabosch Compradors de bolets. Menjar bolets sense perdre’s pel bosc Cecília Lorenzo El secret més ben guardat Marc Estévez i Robert Höss El secret més ben guardat 2n volum Marc Estévez Casabosch La cuina de mumare Maria del Mar Bonet 501 racons màgics de Barcelona Cecília Lorenzo i Núria Claver

I a Now Books:

Tant és l’espai que tinguis i on visquis!

Enciams als balcons, tomàquets als terrats, carabasses al jardí i maduixots al pati del darrere. Horts urbans, horts familiars i horts a les escoles. El cultiu ecològic d’aliments s’està escampant com una taca d’oli! I tu, ja has començat a sembrar la teva felicitat? Contemplar el ritme de la natura, relaxar-te, divertir-te i menjar sa. Si encara no t’hi has decidit, suma’t a la revolució! Amb les experiències, les propostes i els consells d’en Marc podràs tirar endavant el projecte més creatiu i saludable de la teva vida. Un repte impactant i sostenible, de present i de futur, per a tu i els teus. El llibre t’acompanyarà, pas a pas, perquè el camí et sigui fàcil. Inclou, en exclusiva, calendaris de sembra i de plantació per zones, perquè no és el mateix fer un hort en un clima com el de Barcelona que ferlo als Pirineus, i una guia pràctica d’adreces i de recursos útils perquè trobis tot allò que necessites. Els millors tomàquets del món, els que cultivaràs amb les teves mans, t’estan esperant!

Setas al descubierto. Las mejores rutas por España para encontrar las setas más deliciosas Marc Estévez Casabosch

www.arallibres.cat

BIC: WMPF ISBN: 978-84-15224-52-5

Un hort per ser feliç

La ruta del tresor Marc Estévez Casabosch

Vols convertir casa teva en un autèntic jardí comestible?

Marc Estévez Casabosch Nascut a Barcelona, però posseït per un pensament silvestre poc convencional, fa uns quants anys va decidir establir-se a pagès, on ha pogut experimentar i anar cultivant la saviesa que proporciona el contacte directe amb la terra. La seva trajectòria personal i professional sempre ha girat al voltant de la natura. Expert en boscos i bolets, els seus llibres divulgatius són èxits de vendes any rere any. És autor dels dos volums d’El secret més ben guardat (Ara Llibres, 2007 i

Marc Estévez Casabosch

També a Ara Llibres:

2008), Bolets en temps de crisi (Ara Llibres, 2009), Setas al descubierto (Now Books, 2010) o La ruta del tresor (Ara Llibres, 2011), entre d’altres. Actualment, a més d’escriure i plantar hortalisses apassionadament, comparteix experiències a través de cursos, tallers, conferències i col·laboracions en diversos mitjans de comunicació.

Un hort per ser feliç  

Enciams als balcons, tomàquets als terrats, carabasses al jardí i maduixots al pati del darrere. Horts urbans, horts familiars i horts a les...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you